2023-09-09 89 瀏覽
尖沙咀一向美食多,今次去左小巷子嘅居酒屋枝豆$42: 份量超多,上菜熱辣辣,食落去有少少鹹香,作為開胃菜一流!明太子玉子燒$72: 蛋嘅份量好飽滿,上面放上大量明太子+木魚,食落去香口美味~明太子燒飯糰$46: 飯糰有香脆焦香,再紫菜包住明太子醬一齊食,層次感更加豐富!青檸素冷麵$86:冷麵質感非常彈牙,再配上青檸嘅酸味,味道更提高一個層次燒鳥串$98:雞肉質感嫩滑,調味恰到好處;雞軟骨粒粒爽口彈牙;免治雞肉串配上蛋黃醬,雞肉更為濃郁~芥末八爪魚$58: 辣辣地,完全刺激到我嘅味蕾,八爪魚亦都好爽脆,作為開胃菜一流!柚雞$98: 大量柚子皮放上面,香味更佳!雞肉亦好嫩滑!呢間餐廳選材方面的確經過嚴格挑選!自家製綠茶蕨餅配紅豆$52: 蕨餅夠煙韌,配上紅豆一齊食,甜而不漏,為呢餐飯畫上完美句號!
尖沙咀一向美食多,今次去左小巷子嘅居酒屋

2023-09-09
2023-09-08 118 瀏覽
這次去了漆咸圍覓食,去了家木系裝修的小店,是家吃日料的小店。簡約日系裝修環境舒適,午市時間要等一會兒😝。午市以太餐為主,價格約HKD$78起,以這個價在尖沙咀不算太貴🙈。-▪︎淺間之乳酪酒 HKD$88/90ml乳酪是用淺間高原牧場牛奶製成,日本女生說YYDS的酒。乳酪酒容易入口,酸酸甜甜的味道,感覺清新開胃。酒味不會太重,奶味香甜質感順滑😍。-▪︎火炙左口魚裙邊 HKD$98這個用來拌酒推好🫶,火炙後油脂味較香。半熟的質感肉質香滑,底下有沙律菜可中和油膩感。-▪︎自選燒鳥串 HKD$98可在菜單上選三款雞的串燒,點了日本雞皮、日本三角雞胸軟骨串及日本雞肉。雞皮口感脆脆der,感覺似吃薯片。雞胸軟骨質感爽脆,雞肉肉質嫰滑入味。-▪︎京燒三文魚柳 HKD$98跟餐附送湯及前菜,另可自選主食,點了輕量蕃茄湯烏冬。這個肉質厚身,半熟質感滑滑der。肉質鮮味嫰滑,醬汁甜中帶微咸,用作拌飯感覺可以。-▪︎豚肉生薑燒 HKD$78這個也是跟餐附送湯及前菜,點了日本久保田白飯。這個味道挺香der,豚肉肉質嫰滑,醬汁味道微甜,散發著微辣薑的味道,洋葱質感爽脆。-

▪︎淺間之乳酪酒 HKD$88/90ml

▪︎火炙左口魚裙邊 HKD$98

▪︎自選燒鳥串 HKD$98

▪︎京燒三文魚柳 HKD$98

▪︎豚肉生薑燒 HKD$78

2023-09-06
午餐
2023-09-08 751 瀏覽
朋友以前就讀天主教學校,坐落尖沙咀。今日同佢一齊行過,然後找到了一間禪說既餐廳。餐廳名叫円相,明就明,大部份人應該唔明。唔明就係唔明,但係我哋go with the flow, 最後都坐低左。呢種緣份,正正就係餐牌上面所寫円相既意思,世事無常,隨緣就好。呢間其實係一間居酒屋。 🍺我地6點50幾分到,7點前仲有happy hour. 店員毫不吝嗇,仲提醒我哋盡快order. 淨係呢份責任感,我覺得我黎左呢間餐廳係黎岩左啦。我地點左sake同啤酒。餐牌上野飲品真係好豐富,淨係清酒都有10幾20款。 🍖 我地點左兩道明太子相關嘅嘢。火炙明太子山藥煎同明太子玉子燒。清淡嘅山藥同埋玉子,配合味道較濃嘅明太子。而且兩樣嘅明太子口感都唔同,山藥上面,係脆口嘅明太子粒,而玉子上面就係爆滿既明太子醬加上木魚碎。兩個味道都相當平衡。 🍖醬油飯糰配紫菜。醬油均勻分佈喺每個米粒上面。而且色澤偏深色,但係絕對冇好咸嘅感覺,反而表面煎到脆身又唔硬。配合紫菜,喺上佳之作。 🍖雞肉串燒,我地揀左雞皮,三角雞胸軟骨同埋免治雞肉棒。雞皮炸到脆卜卜,有少少油份但唔油膩。免治雞肉棒配上生雞蛋同醬油混合嘅醬汁,令本身冧滑嘅雞肉

🍖雞肉串燒,我地揀左雞皮,三角雞胸軟骨同埋免治雞肉棒。雞皮炸到脆卜卜,有少少油份但唔油膩。免治雞肉棒配上生雞蛋同醬油混合嘅醬汁,令本身冧滑嘅雞肉再加上一層透澈嘅視覺效果,同明亮嘅味道。

🍖一夜干喜之次,條魚風乾嘅程度岩岩好,煎完之後,外層保持乾身,裡面仍然有適量嘅肉汁。唧完個檸檬汁,成條魚醒哂。

✨️上面所講嘅全部都好配合飲酒。但係我最鍾意都係酒盜芝士,除咗芝士,上面仲有切碎既醃魷魚。如果就咁食 ,可能會太咸,但係本身就係為左飲酒而生。而且仲有餅乾,將佢整碎放係面頭,仲有脆脆口感添。
2023-09-06 61 瀏覽
呢日經過尖沙咀,想食日式居酒屋,就同朋友收工即刻去,驚要排隊,好彩去到都唔使點排隊就入得,入面裝修幾日式,有好多酒樽,有好多款日本酒揀。一入到,店員好有禮貌咁介紹menu同比左2杯水我地。喺度我地叫左七樣野:-Mango Mochi Taboocha $75飲落似飲緊汔水,不過有芒果味,幾特別,酸酸甜甜咁-火炙明太子蓉山藥燒 $92呢個必食,好特別,好好食,估唔到山藥同明太子係咁夾!-明太子沙律 $62呢個沙律有好多沙律醬,加上明太子一齊食又幾特別。-自選燒鳥串 (免治雞肉棒 x2 + 三角雞胸軟骨串) $98 雞肉棒整得好好食,軟骨串都唔錯,可以encore!-蒜味鹽燒日本豚腩串$48呢個豚腩又燒得幾好,肉汁豐富,好食!-西京燒三文魚 $108呢個三文魚燒得啱啱好,好juicy,好好食,仲要冇骨!-蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 $118呢個炒飯都唔錯,撈埋中間嘅蛋黃一齊食,好正!呢間啲野食真係全部都好好食!特別推薦火炙明太子蓉山藥燒!第一次食到呢個組合,好特別好好食,有眼前一亮嘅驚喜!其實所有食物都好高質,我絕對會encore!

一入到,店員好有禮貌咁介紹menu同比左2杯水我地。

喺度我地叫左七樣野:
-Mango Mochi Taboocha $75
飲落似飲緊汔水,不過有芒果味,幾特別,酸酸甜甜咁

-火炙明太子蓉山藥燒 $92

呢個必食,好特別,好好食,估唔到山藥同明太子係咁夾!
-明太子沙律 $62
呢個沙律有好多沙律醬,加上明太子一齊食又幾特別。

雞肉棒整得好好食,軟骨串都唔錯,可以encore!
-蒜味鹽燒日本豚腩串$48

呢個豚腩又燒得幾好,肉汁豐富,好食!
-西京燒三文魚 $108

呢個三文魚燒得啱啱好,好juicy,好好食,仲要冇骨!

-蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 $118
呢個炒飯都唔錯,撈埋中間嘅蛋黃一齊食,好正!
呢間啲野食真係全部都好好食!
其實所有食物都好高質,我絕對會encore!
2023-09-05 65 瀏覽
吉列炸蝦 $52 超抵食! $52 足足有成五隻炸蝦 送酒真係一流! 炸蝦炸到岩岩好 再配上自家製嘅沙律他他醬中和油膩感💛月見汁免治雞肉棒串 $42居酒屋必叫items! 免治雞肉棒咬感一流 肉質非常嫩滑,吃起來口感很好,不會有任何雞肉的腥味。這可能是因為免治雞肉經過特殊的製作方式,使得肉質更加細嫩。月見汁的添加讓整道料理的味道更加豐富蔥花牛肋肉 $48超多蔥花😍 最愛食蔥! 同咩都好夾! 肉質鮮嫩多汁,蔥花的香氣與牛肉完美融合,味道美味獨特,非常推薦。蒜片牛柳粒 $96牛柳粒鮮嫩多汁,蒜片的香氣烘托出了牛肉的風味,想狂加蒜片🤣磯燒鮑魚 $98搭配獨特的磯燒方式烹調而成。這道菜品通常有著濃郁的鮑魚香味和磯燒的獨特風味。磯燒是一種傳統的日本料理烹調方式,通常使用海藻和海鹽來增加食材的鮮味和風味。這種方式能夠讓鮑魚吸收到海藻和海鹽的香氣,就好似食左個大海入肚咁蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 $118 蒜香味濃郁,黑醬油的香氣與飯菜完美搭配,口感豐富,非常好吃。推介! 豬軟骨醬油湯烏冬 $96 濃郁嘅醬油味 味道偏重口味 豬軟骨份量十足 豬軟骨鮮嫩多汁,口感Q彈,味道濃郁, 每條烏冬都掛滿濃郁嘅醬油
吉列炸蝦 $52

月見汁免治雞肉棒串 $42

蔥花牛肋肉 $48

蒜片牛柳粒 $96
牛柳粒鮮嫩多汁,蒜片的香氣烘托出了牛肉的風味,想狂加蒜片🤣

磯燒鮑魚 $98

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 $118

豬軟骨醬油湯烏冬 $96
濃郁嘅醬油味 味道偏重口味 豬軟骨份量十足 豬軟骨鮮嫩多汁,口感Q彈,味道濃郁, 每條烏冬都掛滿濃郁嘅醬油味

最後就算身體不適 都忍唔住叫左杯Insanity Hazy Lager! 間店超多期間限定 draft beer! 值得推介重有draft beer testing platter ! 可以一次過試3款唔同口味既draft beer!
2023-06-08 833 瀏覽
明太子烏冬& 柚子胡椒雞軟骨必試🔥🔥明太子冷烏冬好適合大熱天時去食,上面鋪咗三文魚子同明太子,食之前記得mix埋一齊咁就啖啖都係明太子&魚子🥢柚子胡椒雞軟骨大讚!!雞軟骨炸得好香好脆, 柚子胡椒鹽加咗落去之後令到更加有食慾, 食極都唔厭🤩鯛魚燒有驚喜, 外皮脆卜卜, 裡面紅豆蓉唔錯,喺日本好似都未試過外皮脆嘅鯛魚燒 幾特別😂叫得做隱世居酒屋, 地理位置就唔係非常方便, 佐敦站行過去8-10分鐘左右, 但係都幾多人Walk-in, 最好就book咗位先😂
明太子烏冬& 柚子胡椒雞軟骨必試🔥🔥
2023-06-03
5 分鐘 (堂食)
  • 柚子胡椒雞軟骨
  • 明太子冷烏冬
2023-05-20 628 瀏覽
服務好好,店員有禮貌,同朋友食嘢傾計坐足三小時,環境清靜舒適,店員又主動斟水給我們,不過趕客走,好少食店咁大方。latte用oat milk,幼滑香濃,好飲,值得推薦!
2023-02-23 1055 瀏覽
小店空間闊落,座位頗多,感覺簡潔利落。蒜片牛柳粒 (配飯, $92)• 午市可加$15升級套餐,當中包括是日餐湯、前菜及餐飲,質素水準不過不失,性價比高。• 蒜片牛柳粒首要稱讚的是份量絕不吝嗇,伴飯時不需考慮飯多餸少的問題。• 蒜的味道非常突出,令到牛柳的滋味程度大大增加;牛柳粒外層和蒜片處理得帶點焦脆緊緻,內裡肉質香肣心偏向多汁,然而牛肉的味道卻未算香濃。整體而言是一個性價比高的午餐定食。
小店空間闊落,座位頗多,感覺簡潔利落。

蒜片牛柳粒

蒜片牛柳粒 (配飯, $92)

整體而言是一個性價比高的午餐定食。
蒜片牛柳粒
呢間日式居酒屋餐廳主打飲手工啤同sake為主, 可以嘗試到不同嘅啤酒餐廳裝修日式風格, 好簡約好舒服, 一啲都唔迫老闆好nice周圍都同啲客人傾下計, 食物好味, 同埋款式選擇有好多非常值得一試,啱曬約班friend去chill 下☺️
餐廳裝修日式風格, 好簡約好舒服, 一啲都唔迫
非常值得一試,啱曬約班friend去chill 下☺️
2022-12-23
2022-11-26 901 瀏覽
其實之前經過好多次,一路都冇入,今日點左個日本餃子,我覺得非常好👍 唔油膩,$68有六隻,都唔細隻,跟住加唔記得幾多錢就多一碗烏冬,烏冬好好食!仲切埋紫菜絲,一啲都唔求其。另外再加左個焙茶,同埋兩件關東煮唔錯,值得推介,好食!
2022-10-07 905 瀏覽
飲酒可以 食嘢不了之前見到OpenRice講的食物餐廳都沒有提供居酒屋應該先飲酒後進食,但等了良久嘢食到了酒才到,意欲減退了不少很多款食物都是乾及煮太久然後主打牛柳粒炒飯,整碟飯只有幾粒牛柳粒明太子玉子燒可媲美煎豆腐的韌度,只是在表面上放一些明太子的醬汁便當成明太子玉子燒總括而言只是一間性價比不高的餐廳
飲酒可以 食嘢不了

之前見到OpenRice講的食物餐廳都沒有提供

很多款食物都是乾及煮太久

然後主打牛柳粒炒飯,整碟飯只有幾粒牛柳粒

總括而言只是一間性價比不高的餐廳
2022-09-14 909 瀏覽
円相 ENSO - 尖沙咀一間位於尖沙咀非大街位置的日式木系裝修風格的餐廳/cafe ,餐廳門口亦非常特別,有幾張樹幹做的櫈及有一盤白色既沙,看上來有種去到一個城市中的大自然感覺。於是入去食個午餐,今次主要叫了一個吉列芝士雞扒餐。吉列芝士雞扒 配 蕃茄湯烏冬 $82髒髒咖啡+ $13首先,講講主食吉列芝士雞扒,薄薄的吉列炸粉咬落非常香脆,雞扒分成兩層薄薄的雞扒中間夾了香濃的芝士及薄薄的火腿,非常特別可口。另外蕃茄湯烏冬,蕃茄汁非常濃郁亦非常杰身,不禁飲多兩啖,烏冬亦非常彈牙,值得一讚。午市套餐加$13加了一杯髒髒咖啡,由於點餐的時候叫了後上,所以送到時可以飲到Dirty 上層是一層熱熱Espresso 下層冰凍既感覺。Dirty下層的奶是用上Oat milk 飲落陣陣的熟悉維他奶麥精感覺,整體味道一般。咖啡送到時雙層的咖啡輕輕滲到下層,這一點有點扣分,不過整體味道不錯。
円相 ENSO - 尖沙咀

吉列芝士雞扒 配 蕃茄湯烏冬 $82

髒髒咖啡+ $13

ENSŌ 位置喺 尖沙咀金巴利道「三角公廁」附近,   係我同友人們其中一個「飯堂」嚟喇~       講到食好西飲好酒,  ENSŌ 係真係好唔錯嘅選擇鍾意手工啤嘅朋友一定識嚟呢度喇,   坐低立即叫返杯香港代表 Young Master 先~ 一路飲酒,  叫左啲小食,  火炙鰹魚,  酒盜芝士, 同 雞軟骨,       鰹魚同酒盜真係每次嚟都食咁滯,  佐酒真係一流,   鰹魚只係輕輕咁火炙 入面仲係好鮮味,  酒盜嘅咸香加埋芝士係真係可以成碗啪主食今次就叫左燒鳥拼盤同魷魚一夜干,    燒鳥拼盤 乜都有齊,  小朋友才選擇嘛 ,    個魷魚 仲要係啱啱返到貨嘅食材,    口感味道都好好, 唔會韌, 又唔會整到好濃味可以食到個鮮味,   誠意推介大家試下呢個~ 最後試埋 漬蛋 ,   呢啲心機野唔簡單呀~   加左紫蘇同青瓜,  香甜清爽同味噌嘅咸香 加上 漬蛋嘅口感,    醒下酒又可以飲多兩杯喇~  講開蛋,   本身仲想叫埋個 提燈 ,  但係賣晒喇 mola mola ,   下次再食啦.
   講到食好西飲好酒,  ENSŌ 係真係好唔錯嘅選擇

手工啤酒

火炙鯉魚
酒盜芝士
雞軟骨
魷魚一夜干
今次同酒友各自帶上唔同既日本酒去ENSŌ, 遇上期間限定嘅menu同BYOB, 美酒配美食開心嘅晚上, 河豚一夜干同醬汁提燈係女小編首選, 建議可以DM店家留位同預留心議菜式😌🍽What we ordered: 柚子潰八爪魚卵 山葵醬油潰八爪魚卵魷魚一夜干喜之次一夜干河豚一夜干 😋比喜之次魚味更香濃, 肉質更實 醬汁提燈(加辣) 😋即係母雞輸卵管、卵巢與連結著未覆殼嘅蛋黃. 要母雞宰殺時剛好形成蛋黃, 所以係串燒界限量珍品,  量少、取得困難輸卵管同卵巢偏口, 蛋黃會比普通雞蛋濃郁 日本蠔 赤穗 AKO Crystal blanc酒盗芝士螢光魷魚山椒柚子胡椒雞軟骨日式炸雞芝麻雞翼鐵板蒜片牛柳粒日式居酒屋必叫香口佐酒小食, 味精濃淡適宜

🍽What we ordered:
[限定] 柚子潰八爪魚卵
[限定] 山葵醬油潰八爪魚卵
柚子潰八爪魚卵, 山葵醬油潰八爪魚卵
河豚一夜干 😋
河豚一夜干
比喜之次魚味更香濃, 肉質更實

[限定] 醬汁提燈(加辣) 😋
醬汁提燈(加辣)
輸卵管同卵巢偏口, 蛋黃會比普通雞蛋濃郁

[限定] 日本蠔 赤穗 AKO Crystal blanc
日本蠔 赤穗 AKO Crystal blanc
酒盗芝士
螢光魷魚
山椒柚子胡椒雞軟骨
日式炸雞
芝麻雞翼
鐵板蒜片牛柳粒
酒盗芝士 螢光魷魚, 山椒柚子胡椒雞軟骨, 日式炸雞, 芝麻雞翼, 鐵板蒜片牛柳粒
日式居酒屋必叫香口佐酒小食, 味精濃淡適宜
2022-06-13
柚子潰八爪魚卵, 山葵醬油潰八爪魚卵
河豚一夜干
醬汁提燈(加辣)
日本蠔 赤穗 AKO Crystal blanc
  • 醬汁提燈
朋友介紹之下幾個朋友嚟到「ENSO」,發現近來他們引入了高品質手工辣醬單位#和辛 的特別辣醬烹調。初嚐「ENSO円相」的美食,可以話係驚喜滿足大放題!先大力推介「山葵醬油漬八爪魚卵」、「柚子漬八爪魚卵」前者特有嗆鼻清爽的辣味及香氣,新鮮可口拌酒一流。後者因為柚子漬的清新味道反而放大了八爪魚卵的食材的鮮甜。大讚!雞肉特別偏愛「燒鳥拼盤」,大量燒汁加肉汁既豐盛口感,雞肉幼嫩又多汁(免治雞串、雞肝、雞心、雞皮、雞腎)一次過食到多款部位,大滿足!另外當然唔少得 #激辛道挑戰 - 「醬汁提燈」,「蒜香牛柳粒炒飯」兩款辛辣推介,辣度分為(普通唔辣、大辣、特大辣、搞唔_掂辣)我本身唔算好食得好辣,但面對「ENSO円相」食到既辣,真係唔係一味辣到你食唔到野既辣,而係好味得嚟你意想不到既辣。今次我試咗少少「蒜香牛柳粒炒飯」搞唔_掂辣級再加辣既版本,佢既辣度真係好強,辣留係口既after taste非常長,但唔會一味burn你條脷,落到胃完全無唔舒服既感覺,真心好好食,歡迎大家去完試過番嚟留言一齊討論下你既食後感,隨帶一提,所以我話今次係推介鍾意食「辣」既你嚟「ENSO円相」享受一下!

山葵醬油漬八爪魚卵
蒜香牛柳粒炒飯
柚子漬八爪魚卵
醬汁提燈
燒鳥拼盤
題外話/補充資料: 「ENSO円相」提供多款不同口味、辣度、不同國家既辣醬供給客人享用
2022-06-09
山葵醬油漬八爪魚卵