2019-01-24 16 瀏覽
要在尖沙咀找到又便宜又好吃的中菜原來不難,這次來到apple store旁邊的大廈覓食,地點可算非常方便。先看看餐牌,選擇真的很多,我一度有點選擇困難。最後點了我最愛的魚香茄子煲,咸魚超香,茄子炆得很入味,伴飯一流的,超好食!另一道是秘制口水雞,秘製的醬汁非常美味,辣辣的很開胃,是我沒有嘗過的味道,配上嫩滑的雞也是食慾大增,加上花生很香口,而且份量不少,非常好來了一碗白飯,很大的一碗,很超值。還來了一杯熱豆漿,豆香味濃,不錯不錯。這次只是叫了兩道菜都已經覺得好吃,下次再來嘗嘗其他款式,例如是秘製咖喱,梅菜扣肉等等。

先看看餐牌,選擇真的很多,我一度有點選擇困難。

來了一碗白飯,很大的一碗,很超值。

還來了一杯熱豆漿,豆香味濃,不錯不錯。

• 秘制口水雞
  • 魚香茄子煲
其實我嗰時好鍾意shopping,所以同女朋友經過尖沙咀。當日中午經過廣東道一帶,見到餐廳很多都是西,日,韓國。雖然各有各的特色,但是講到醫肚以及懷舊,永遠都是港式風味,原因始終香港人。第一道菜是胡椒豬肚湯。胡椒豬肚湯有特殊風味,味道各有特色,拼合在一齊就有新嘅口味,豬肚本身也是舅父的最愛,簡直跟媽媽煮的菜一樣。這個豬肚湯配上胡椒有一份清香。第二道菜是沙拉豬扒。豬扒非常新鮮,生熟度剛好,而且做到非常之貼心,唔會太鹹。有少少酸甜的感覺,好像戀愛中。凍檸茶真係唔錯因為真係唔係太甜而且有檸檬味。紅茶是用siri lanka錫錫蘭紅茶。綜合以上各點,必定跟女朋友再來試一次。下次都想試他們的牛油火腿通心粉。😘😊
其實我嗰時好鍾意shopping,所以同女朋友經過尖沙咀。

當日中午經過廣東道一帶,見到餐廳很多都是西,日,韓國。
第一道菜是胡椒豬肚湯。
這個豬肚湯配上胡椒有一份清香。

第二道菜是沙拉豬扒。
豬扒非常新鮮,生熟度剛好,而且做到非常之貼心,唔會太鹹。
有少少酸甜的感覺,好像戀愛中。

凍檸茶真係唔錯因為真係唔係太甜而且有檸檬味。
紅茶是用siri lanka錫錫蘭紅茶。

綜合以上各點,必定跟女朋友再來試一次。
下次都想試他們的牛油火腿通心粉。😘😊
好耐冇出尖沙咀了,這天跟家人出黎shopping,當晚嚮這間六合小廚。感覺有點像私房菜,又有點像餐廳。剛才說感覺有點像茶記的原因是這裡有齊火鍋、小菜、燒味、鉄板、煲仔、碟頭飯...應有盡有,梗有一款啱口味。近呢個星期天氣涼了很多,打邊爐就最好不過,最終擇了醉雞鍋。喜歡的話可另叫火鍋配菜,選擇也不少。很久沒食過炸蠔餅了,見到有供應,那就叫一客滿足一下慾望。以往食到的,多是沾了大量生粉後拿去炸,所以成品是大大舊又鬆脆的,這裡的出品則鑊氣依然,但蠔仔份量較多,可謂各有等色。亞爸是傳統一輩,無飯不安。那就叫多個咸魚雞粒炒飯給他。陣陣鹹魚梅香,炒得又乾身,很香口呢!

2019-01-18 7 瀏覽
在尖沙咀血拼買完一大輪,帶著一袋袋戰利品去找餐廳,見到樓下有姐姐係度宣傳,上左去試下。本想試下小菜、燒味之類,但時候不早,老闆說廚房部已經下班了😭以為要再找另一家,誰知老闆問我同朋友,要不要試下車仔麵,這家除了小菜、燒味,還有車仔麵類😂恭敬不如從命,我們就坐下左,叫了兩碗麵😂都算是幾多選擇,有幾款餃子、丸類、牛腩牛筋都有👍🏻👍🏻,款式好多。上到枱好大碗好滿足,湯底我同朋友都選了腩汁湯底,唔算好濃、清清地但都有牛肉味,而且最重要的是!不油膩的☺️👍🏻希望下次早啲來到可以再試下小菜,畢竟中菜才是主角嘛。

恭敬不如從命,我們就坐下左,叫了兩碗麵😂
都算是幾多選擇,有幾款餃子、丸類、牛腩牛筋都有👍🏻👍🏻
,款式好多。

希望下次早啲來到可以再試下小菜,畢竟中菜才是主角嘛。
2019-01-15 23 瀏覽
尖沙咀作為遊客區,都有好多唔同餐廳,各國菜式都食得到,但屋企人比較傳統,都係鍾意食中國菜多,所以係尖沙咀區,都係去茶餐廳食飯點咗好幾道小菜好耐無食過菜脯,就叫咗涼瓜菜脯煎蛋蛋煎得啱啱好,熱辣辣上枱,菜脯口感香脆,媽咪好LIKE,話有家鄉風味第二道菜係沙拉骨豬扒非常新鮮,生熟度剛好,唔會太鹹,仲有少少酸甜感,醒胃,餸飯一流最後有一道涼瓜炆腩肉腩肉唔算太肥,落埋豆豉一齊炆,香口又惹味,又可以減低涼瓜嘅苦味係DADDY嘅最愛,話可以清熱解毒總括而言,小菜都好夠鑊氣,份量亦合理,尖沙咀區嚟講算唔錯,有機會會再幫襯
尖沙咀作為遊客區,都有好多唔同餐廳,
各國菜式都食得到,但屋企人比較傳統,
都係鍾意食中國菜多,
所以係尖沙咀區,都係去茶餐廳食飯

點咗好幾道小菜
好耐無食過菜脯,就叫咗涼瓜菜脯煎蛋

蛋煎得啱啱好,熱辣辣上枱,菜脯口感香脆,
媽咪好LIKE,話有家鄉風味

第二道菜係沙拉骨
豬扒非常新鮮,生熟度剛好,唔會太鹹,
仲有少少酸甜感,醒胃,餸飯一流

最後有一道涼瓜炆腩肉

腩肉唔算太肥,落埋豆豉一齊炆,
香口又惹味,又可以減低涼瓜嘅苦味
係DADDY嘅最愛,話可以清熱解毒

總括而言,小菜都好夠鑊氣,
份量亦合理,尖沙咀區嚟講算唔錯,
有機會會再幫襯
午餐
工作地點位於尖沙咀,有時想搵d價廉物美嘅港式lunch其實都幾難。 同事今日帶左我拎黎呢到,位於apple shop旁嘅工商大廈樓上。 呢度位置闊敞,可以坐得舒服。原來呢度係好多打工仔嘅飯堂。菜嘅選擇非常非常多😍有飯,車仔麵,小菜等等應有盡有👍叉燒煎蛋飯❤️有2大隻荷包蛋,半流心。叉燒肥瘦均等,加埋秘制醬汁,好吃👍六合招牌車仔麵❤️有齊港式嘅招牌配料,蘿白入味清甜,牛腩爽口,魚旦處理得非常彈牙😍😍瑤柱肉碎蒸蛋❤️份量非常多,蛋味突出,每一啖都食得有瑤柱,香口嫩滑,餸飯一流👍蒜蓉西蘭花❤️嫩綠新鮮,夠鑊氣~冬O茶❤️茶味夠濃,配搭埋檸檬嘅苦澀,正宗港式O茶😝柑桔百香果❤️清甜好味,唔會死甜👍👍

呢度位置闊敞,可以坐得舒服。原來呢度係好多打工仔嘅飯堂。

菜嘅選擇非常非常多😍有飯,車仔麵,小菜等等應有盡有👍

叉燒煎蛋飯❤️
有2大隻荷包蛋,半流心。叉燒肥瘦均等,加埋秘制醬汁,好吃👍

六合招牌車仔麵❤️

瑤柱肉碎蒸蛋❤️

蒜蓉西蘭花❤️
嫩綠新鮮,夠鑊氣~

冬O茶❤️
茶味夠濃,配搭埋檸檬嘅苦澀,正宗港式O茶😝

柑桔百香果❤️
清甜好味,唔會死甜👍👍
2019-01-08
2019-01-13 36 瀏覽
禮拜六係廣東道海港城行完街,接住搵野食,估唔到竟然有小炒,唔使想,一於試試。點左 帶子炒西蘭花 $128, 避風塘茄子 $88 ,海南雞套餐加十元要雞比 $70。帶子炒西蘭花,西蘭花同帶子都好新鮮,火候岩岩好,好有鑊氣,好鮮味。避風塘茄子,通常都係避風塘蟹或蝦,避風塘茄子真系第一次食,估唔到又咁夾喔,茄子外脆內軟,椒鹽香口,好食。海南雞套餐,這個海南雞飯是我最喜歡的,雞肉嫩滑,重點係個飯好食到非常,香而且滑,但又唔覺油膩,非常出色。

帶子炒西蘭花

避風塘茄子

海南雞套餐
2019-01-05
2019-01-13 42 瀏覽
今天開會,令吃午餐的時間縮短了。由於時間趕急,午飯就只有快快的在茶餐室解決。這家港式茶餐廳在午餐時間水洩不通。也許是他們定價比附近的餐廳稍稍低一點。而餐廳格局雖然有點擠迫,但仍然在可接受範圍以內。招牌海南雞飯$60我就是被這「招牌」的菜名所吸引,結果大失所望。這海南雞的份量唔多,而且大部分都是以骨為主,而海南雞也只是白灼風味,和白切雞無異。沾上黑醬油或薑茸後,稍稍好一點,雞肉仍屬軟腍。而所配的油飯,今天未能供應,換成白飯。其實味道未致太差,只是對「招牌」有期待而有所失望。車仔腸粉$45這車仔腸粉倒是驚喜。這四餸點選了最地道的魚旦、豬紅、豬腸和牛雜。魚旦味道ok, 口感Q彈;豬紅也十分入味;豬腸實在過於肥膩;牛雜的份量唔少,味道也恰如其分。特別一讚的是腸粉。腸粉口感滑溜,配上混醬(秘制豉油、甜醬、麻醬、辣醬和芝麻),味道十分豐富而滋味。油雞燒鴨飯$54這燒味飯真是喜出望外。燒味份量唔少,而且味道唔錯。油雞幾入味又嫩口,燒鴨燒得唔乾身,鴨肉一點也不韌,$54雙拼燒味連餐飲,在尖沙咀而言,實在性價比不錯。餐飲分別選了熱奶茶、熱檸水、柚子蜜。熱奶茶+$5是港式奶茶。奶茶以傳統奶茶厚杯盛裝保持溫

。也許是他們定價比附近的餐廳稍稍低一點
。而餐廳格局雖然有點擠迫,但仍然在可接受範圍以內。

招牌海南雞飯$60

車仔腸粉$45

油雞燒鴨飯$54

餐飲分別選了熱奶茶、熱檸水、柚子蜜。

熱奶茶+$5

是港式奶茶。奶茶以傳統奶茶厚杯盛裝保持溫度。奶茶口感幾香滑,雖然茶味唔係最香濃,但沒有半點澀味,可算是一杯不錯的奶茶。

熱檸水+$5

這檸水沒有因為價格而把檸檬唔會切得太薄。而檸檬片也沒有苦澀味,所以是絕對ok的

柚子蜜+$5

柚子蜜的柚子蜜醬份量足,所以柚子味唔會太淡,味道香甜又有柚子淸香,不錯吧。

雖然環境比較嘈雜,但平平地吃一個午餐,這兒倒是一個不錯的選擇,尤其那混醬車仔腸粉倒會令我再次到訪。
2019-01-10
2019-01-10 16 瀏覽
星期六又係出嚟食好嘢嘅時候, 今次同男朋友去開尖沙咀行街見到一啲宣傳易拉架上面嘅精美菜式, 畀佢吸引咗上呢間樓上嘅小廚餐廳. 因為喺樓上嘅關係, 呢間嘢唔係朋友介紹或者喺街見到易拉架宣傳都幾難發現, 不過唔緊要上咗去先講上到去發現舖頭裝修非常乾淨, 環境唔錯員工態度良好, 最緊要食物多元化,有一般茶餐廳及小炒的菜色, 又有特色酒樓食到的小菜. 員工樂力推介之下我哋選咗嘢味雞煲同魚湯! 唔係間間都整得好食, 即管試下好唔好食先嚟咗頭啖湯, 呢個魚湯不得了非常鮮甜, 控制的溫度剛剛好不會燙口, 肉質嫩滑, 值得推介再嚟我哋嘅重點雞煲!!職員即場幫我哋炒炒佢雞煲同個魚湯一樣鮮甜野味, 開頭以為會好辣, 但原來係老闆自己嘅醬汁一啲都唔辣, 不過真係好大煲食唔曬, 建議三四人食, 好味又食唔曬真可惜了去買藍妹啤酒人直一流, 整體嚟講都唔錯, 適合一家大小吹水唔抹嘴共晉晚餐

上到去發現舖頭裝修非常乾淨, 環境唔錯員工態度良好,

再嚟我哋嘅重點雞煲!!

職員即場幫我哋炒炒佢

2019-01-05
2019-01-10 14 瀏覽
放工經過尖沙咀去Apple Store看看、順便在附近晚飯。旁邊有棟商業大廈有好幾間小菜茶餐廳、決定上去吃個晚飯小菜。選擇挺多、有車仔麵、潮洲菜、小炒、燒味等。點了個招牌牛四寶、有牛腩、牛根、牛肚、牛腸。牛根幾腍、牛肚夠爽口幾入味、牛腸略嫌太多肥膏了。招牌胡椒豬肚湯 $98熱騰騰的胡椒豬肚湯胡椒味幾重好暖胃、豬肚爽口唔錯、冬天喝這個適合不過。咖喱牛腩飯 $56牛腩、牛根都紋得腍、薯仔吸收左咖喱汁好軟又入味。
選擇挺多、有車仔麵、潮洲菜、小炒、燒味等。

招牌胡椒豬肚湯 $98

咖喱牛腩飯 $56
牛腩、牛根都紋得腍、薯仔吸收左咖喱汁好軟又入味。

2019-01-09 27 瀏覽
今日同男朋友去完海港城行街,本身想喺商場入面搵食,點知間間都大排長龍,咁就出咗廣東道睇下有咩其他嘢食,見到港威對面幢大廈有好多上樓嘅食肆,其中呢間仲有雞煲食添🐔,啱晒宜家天寒地凍嘅天氣去食。一坐定定,我哋就揀咗個雞煲,佢有幾種味,分別係金牌三杯辣辣雞煲、滋味醉雞同埋胡椒豬肚雞,店員介紹最多人食就係金牌三杯辣辣雞煲,咁就一於試呢個啦。上檯啦,雖然我哋只係只咗半隻,但份量好多,我哋仲以為店員聽錯落咗一隻添,點知佢話無錯,半隻已經係咁嘅份量。嘩,咁真係認真抵食夾大件,店員介紹佢哋用上清遠雞,因此皮爽肉勁,雞肉鮮美,鮮香可口。加上少少微辣,食落超過癮。仲有大量嘅配料:大木耳、芫茜、大蔥、洋蔥、芽菜等,全部都索晒啲汁,非常入味。另外我哋仲揀咗個牛四寶🐂粗麵配沙爹汁,材料有牛腩、牛筋、牛肚、牛腸,好足料, 店員仲畀咗啲秘製麻辣醬我哋添,更加惹味。蕃茄湯豬扒米線,個湯底都幾濃,蕃茄味🍅足夠,豬扒都滲晒啲蕃茄味,配菜仲有紅蘿蔔🥕同埋椰菜,感覺成個羅宋湯咁。埋單都係200幾蚊,又唔駛加一,超抵食,仲可以食到美味嘅雞煲添!🤗

金牌三杯辣辣雞煲 (半隻)

牛四寶粗麵 (沙嗲汁)

蕃茄湯豬扒米線

2018-11-25
$136.5 (晚餐)
金牌三杯辣辣雞煲 (半隻)
牛四寶粗麵 (沙嗲汁)
蕃茄湯豬扒米線
2019-01-09 23 瀏覽
今日出左尖沙嘴買野,晚飯時間周圍都係人。因為唔想同人逼就揀左哩度舒舒服服傾下計食餐飯。海南雞套餐,配例湯和油飯。我地加左$10蚊轉雞脾。雞肉很嫰滑。雞皮唔太肥可以連皮食!雞油飯值得一讚!雞油份量剛好唔太油而且很香。避風塘茄子份量很多,侍應姐姐話係成條茄子落曬去整。很夠鑊氣。上檯時熱辣辣香噴噴。色香味俱全。很好味。唔會太鹹。帶點辣。包住茄子的粉皮也不太厚。讚!蒜香雞扒味道不錯!雞皮煎的香脆我最like! 夠蒜亦夠香!蜜椒土豆牛腩粒份量很多。薯仔粒炸過味道香脆帶點蕉糖味。牛腩粒很大粒淡淡肉。帶子炒西蘭花鮮帶子勁大粒,份量亦不吝嗇有8粒咁多。西蘭花炒的很翠綠。好味道。我地叫左一支藍妹$55 同埋一罐忌廉$7飲飽食醉又一餐!

避風塘茄子

蒜香雞扒
味道不錯!雞皮煎的香脆我最like! 夠蒜亦夠香!

帶子炒西蘭花

我地叫左一支藍妹$55 同埋一罐忌廉$7

飲飽食醉又一餐!

• 西蘭花炒帶子
  • 海南雞飯
  • 避風塘炒茄子
2019-01-08 18 瀏覽
在尖沙咀返工, 返工前先和同事來附近的六合小廚吃一個早餐。這裡的早餐都有幾多款式可以揀。有車仔麵,生滾粥,水餃等等。價錢都是$35-$45一個Set。我揀了一個醒晨車仔麵系列,5餸$45選了沙嗲牛肉,生菜,墨魚春卷,韮菜餃,咖哩魷魚車仔豬腸粉,好豐富。五個餸都只是$45,好抵食。味道也挺不錯的。沙嗲牛肉入味,夠腍。加了$7要了豆漿。熱豆漿豆味不錯, 熱辣辣飲一杯,好醒神。同事叫的魚腩粥$35同事說好味道,粥都幾綿,魚腩有鮮味,不會腥,都幾大塊魚腩。讚!另要了一個xo醬炒腸粉$30嘩, 這個一定要吃, 好惹味!

我揀了一個醒晨車仔麵系列,5餸$45

加了$7要了豆漿。

熱豆漿豆味不錯, 熱辣辣飲一杯,好醒神。

同事叫的魚腩粥$35

另要了一個xo醬炒腸粉$30

嘩, 這個一定要吃, 好惹味!
早餐
約朋友到尖沙咀 shopping,朋友介紹上樓六合小廚,茶餐廳格局,但食物種類非常多。一出電梯便見到燒味非常吸引,先點個招牌燒味拼盤飯 $105,再來個特色下午茶餐蒜蓉蝦蒸腸粉 $56,加個聞名的蜜椒土豆牛腩粒 $108 及油菜 $28。 蒜蓉蝦蒸腸粉這個配搭坊間少見,腸粉蘸滿蒜蓉汁,蝦味香濃,非常滋味,還送熱飲,CP值高。 蜜椒土豆牛腩粒,新鮮磨碎黑椒粒跟蜜汁互相輝映,相當惹味,薯仔粒稍炸,外脆內軟,牛腩先炆入味,稍炸乾身後再燴黑椒汁,肉質有咬口而不韌,每啖也有牛肉味,下飯一流。 最後店員端上招牌燒味拼盤飯,燒味分碟上,連一碗白菜豬骨湯,屬港式老火湯,喝後沒有口渴感。叉燒軟腍入味,沒有過多蜜汁,近年坊間多處叉燒偏向濃蜜汁味,早利亞覺得太甜,反而蓋過肉味,我還是喜歡這店做的味道。 店子提供早餐、午餐、茶餐、車仔麵,價錢實惠,還有多款海鮮菜式、客家小菜,咖哩等,近來秋風起,店子推出古法羊腩煲、滋味醉雞煲、香辣蟹煲等,翻看餐牌,甜品亦不遜色,有潮州反沙芋、芋泥、南瓜烙及綠豆爽清心丸。食物種類之多,,總有一款適合你。

油菜

招牌燒味拼盤飯
題外話/補充資料: 注:鄰近尖沙咀地鐵站,步行6分鐘,港威大廈停車場提供時租車位
2019-01-07
  • 餐蒜蓉蝦蒸腸粉
2019-01-08 24 瀏覽
媽媽忙,呢句信義妹成日都講架啦! 但媽媽都想搵啲時間鬆一鬆,同朋友坐低飲啖茶食個包都好。心動就不如行動。坐言起行約咗John 媽去食番個大早餐! 信義妹左揀揀右揀揀就一於揀間多選擇架啦!六合小廚,近中港碼頭,又近名店街,食完 shopping 都仲得! 甜玉米豬肉水餃河粉加$8 可以有胡椒豬肚湯對於嗜辣既信義妹就可以再辣多啲,豬肚排骨都夠淋。鹹度適中。水餃足料,玉米甜,沒有肥豬肉,都唔會韌。河粉滑,屬幼身。 加配了豆漿 (加$7),有冷熱選擇,甜道適中,但無濃郁豆味。 新鮮滑牛肉粥生滾粥系列都有好幾款選擇。牛肉有不少片,有部份帶筋,喜歡有咬口的信義妹覺得口感不錯。 再加咗炒米粉,呢個炒得夠乾身,喜愛濃味的可以自己再加一點豉油。 餐廳整體味道唔算濃,喜愛清淡健康的朋友都適合。另外亦有味濃的麻辣湯等。種類選擇都算多,唔怕無野食。
媽媽忙,呢句信義妹成日都講架啦!

甜玉米豬肉水餃河粉
加$8 可以有胡椒豬肚湯
對於嗜辣既信義妹就可以再辣多啲,豬肚排骨都夠淋。鹹度適中。
水餃足料,玉米甜,沒有肥豬肉,都唔會韌。河粉滑,屬幼身。

新鮮滑牛肉粥

2019-01-07