2019-03-20 25 瀏覽
去完澳門搭船返到香港有d餓,又唔想行去海港城嗰邊食飯,於是上網睇下附近有咩餐廳,見到呢間都多人食,於是就過條馬路上咗去食。餐廳都幾大,座位亦多,入咗去至發現原來都幾多遊客識摸上嚟食。選擇頗多,以港式餐廳食物為主,亦有燒味食。點咗金牌燒味拼盤飯($108),然後加$10要咗碟菜,再配凍檸茶(加$7)。見佢有香茅雞肶($33),都要咗一隻。燒味包括油雞、叉燒同燒鴨。佢d燒味都唔錯,油雞皮滑肉嫩;叉燒偏瘦,唔會好鹹;燒鴨皮肉間有一層薄薄既油脂,肥而不膩。菜心軟腍唔會過硬雞肶的size適中,頗為脆口。
選擇頗多,以港式餐廳食物為主,亦有燒味食。
金牌燒味拼盤飯

凍檸茶
菜心
菜心軟腍唔會過硬
香茅雞肶
雞肶的size適中,頗為脆口。
金牌燒味拼盤飯
2019-03-19 19 瀏覽
二人套餐有豬肚胡召湯,燒味拚盤,西蘭花帶子,勁辣招牌辣蟹,瑶柱大虾炒飲,要三個人先食得晒,味道超正,附近收工過黎晚飯真方便。老闆大厨招呼熱誠,下次再约大班朋友幫襯。
2019-03-19
5 分鐘 (堂食)
  • 薑蔥鯇魚腩煲
  • 招牌牛四寶飯
2019-03-19 14 瀏覽
呢間六合小廚真係有驚喜比我😍本身以為只係普通茶餐廳,所以無咩期望之下就是但點左兩個餸一個湯🍵🍅🍅蕃茄薯仔魚尾湯$98 🍅🍅(十級推介)呢個一定要比讚,個湯好足料囉!啖啖都好濃味,蕃茄同薯仔分分鐘都食得飽你😂...同埋佢真係比足一條魚尾比你架!所以真係可以當加左一個餸...🐥🐥秘製口水雞$108🐥🐥口水雞個醬汁唔太辣,岩哂我呀!最怕就係啲雞會太辣😂 唯一美中不足就係啲雞瘦咗啲,肥美多油啲就更加正喇!🥗🥗椒絲腐乳通菜$58🥗🥗通菜好新鮮,一啲都唔老! 腐乳味超香,超好送飯😂😂🍚🍚白飯$15碗🍚🍚一碗超大碗,如果女仔兩個人食食一碗就夠了。唔好好似我咁,浪費食物啊😂🍽7/10🔎 六合小廚 (尖沙咀)尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心7樓

🐥🐥秘製口水雞$108🐥🐥

🥗🥗椒絲腐乳通菜$58🥗🥗
通菜好新鮮,一啲都唔老! 腐乳味超香,超好送飯😂😂

🍚🍚白飯$15碗🍚🍚

🍽7/10
🔎 六合小廚 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心7樓
2019-03-18 35 瀏覽
樓上食菜@六合小廚 網址: https://s.openrice.com/QrbS0nyi3W0 地址: 尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心7樓 出尖沙咀做facial ,因放工去比較趕,又唔想太晚食飯,去茶餐廳食個快速晚餐先上美容院中午碟頭飯食多,晚上就轉口味點小食同車仔麵吧!尋回點家的味道同回憶。從來對豬扒都特別寵愛,$33 香茅豬扒,點一件當小食。再加碟$28油菜先。車仔麵以食送為主,最抵消費$35起,$10老水蛋,$8 白蘿蔔,$8時菜,$14雞翼,又係為食豐富架車仔食送,要了$8 胡椒豬肚湯,暖下胃。消費計好抵食,而晚市更有小炒,若下次帶朋友來可以點。
樓上食菜@六合小廚

地址: 尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心7樓

消費計好抵食,而晚市更有小炒,若下次帶朋友來可以點。
2019-03-14 40 瀏覽
尖沙咀既早餐店比起其他區既少但係都唔係代表冇高質既早餐店呢間無論早中晚都好多人既六合小廚朝早時段都已經咁多人車仔麵我點了的餸是魷魚, 豬紅, 煎蛋, 牛筋, 牛雜, 河粉一來到便見到好大的一碗喔每樣點既食材份量都不會少特別要推薦的就是牛筋和豬紅兩樣都好入味!! 豬紅有大約8-10粒, 一咬落去有汁流出來同個腩汁湯底好夾!!魷魚都係我既最愛夠哂淋同入味!! 超好味我點既係小辣, 辣辣地幾開胃我覺得佢隻辣幾特別唔係得死辣!! 可以一試加杯凍豆漿就岩岩好
尖沙咀既早餐店比起其他區既少
但係都唔係代表冇高質既早餐店

呢間無論早中晚都好多人既六合小廚
朝早時段都已經咁多人

車仔麵
我點了的餸是魷魚, 豬紅, 煎蛋, 牛筋, 牛雜, 河粉

一來到便見到好大的一碗喔
每樣點既食材份量都不會少
特別要推薦的就是牛筋和豬紅
兩樣都好入味!!

豬紅有大約8-10粒, 一咬落去有汁流出來
同個腩汁湯底好夾!!

魷魚都係我既最愛
夠哂淋同入味!! 超好味

我點既係小辣, 辣辣地幾開胃
我覺得佢隻辣幾特別
唔係得死辣!! 可以一試

加杯凍豆漿就岩岩好
2019-02-18
早餐
2019-03-14 40 瀏覽
久不久就會掛住六合的腸粉和燒賣因為之前在這附近上班早餐,或午餐,有時想起都會口痕想食。呢度早上都係好多人幫襯的好彩今日早左D黎,都有位可以食個靚早餐我嗌左既係早餐套餐,腸粉4條再加燒賣4粒先講燒賣,每一粒都係大大粒既燒賣蒸到仲係好有彈性既口感,唔需要點任何醬汁都已經好夠味!!腸粉不嬲都係呢度既招牌爽滑的腸粉,唔會似其他小食店點般質感那麼淋記得配上齊醬,就是混醬,缺一種醬不可真是一流!又甜又辣,超美味!再加埋杯豆漿,就係一個完美既早餐
久不久就會掛住六合的腸粉和燒賣
因為之前在這附近上班
早餐,或午餐,有時想起都會口痕想食。

呢度早上都係好多人幫襯的
好彩今日早左D黎,都有位可以食個靚早餐

我嗌左既係早餐套餐,腸粉4條再加燒賣4粒

先講燒賣,每一粒都係大大粒既燒賣
蒸到仲係好有彈性既口感,唔需要點任何醬汁都已經好夠味!!

腸粉不嬲都係呢度既招牌
爽滑的腸粉,唔會似其他小食店點般質感那麼淋
記得配上齊醬,就是混醬,缺一種醬不可
真是一流!
又甜又辣,超美味!

再加埋杯豆漿,就係一個完美既早餐
早餐
2019-03-11 26 瀏覽
尖沙咀好多嘅餐廳又貴又多人,反而樓上鋪通常價錢會平d而且無咁多人,坐得都舒服D。行到去有好多樓上餐廳嘅海威中心,最後簡左呢間主打港式風味小菜嘅六合小廚食晚飯。我點左呢度招牌燒味拼盤飯,野飲要左凍豆漿。跟餐有一個例湯,上檯嘅時候幾熱,味道幾鮮甜。燒味拼盤飯有蜜汁叉燒、油雞同燒鴨。每款燒味有4件左右,份量都足夠。蜜汁叉燒肉較瘦,燒得剛剛好,唔會太燶,而且蜜汁好入味。油雞嘅肉好嫩滑,好有雞嘅鮮味。燒鴨燒得好好食,每件都有好多肉,皮燒得香脆而且又唔係有好多皮下脂肪,唔會好肥膩。整體來講,呢度嘅燒味都幾好食,有港式本土嘅風味。飲品叫左杯凍豆漿,豆漿幾乎無糖,豆味濃,味道唔錯!

我點左呢度招牌燒味拼盤飯,野飲要左凍豆漿。

跟餐有一個例湯,上檯嘅時候幾熱,味道幾鮮甜。

飲品叫左杯凍豆漿,豆漿幾乎無糖,豆味濃,味道唔錯!
2019-03-11 1069 瀏覽
餐廳都幾近尖沙咀地鐵站,地理位置夠晒方便Menu除左有招牌燒味飯,仲有各類特色海鮮同小炒菜式,選擇豐富! 真係迎合不少口味的客人2人餐有湯有飯仲有菜,仲有2個餸,都只係228,係非常抵食!秘制蜜椒土豆牛腩粒新鮮磨碎黑椒粒+個秘制蜜汁好正!!!!相當惹味,薯仔稍炸成外脆,加上蜜糖, 甜甜地,好開胃。必食的魚香茄子煲魚香茄子煲上枱熱辣辣,好好味👍👍👍魚香唔會太咸,食到鹹香味! 茄子煮得啱啱好,口感一流!好惹味! CP值高。 簡直是必食推介六合牛四寶飯]有牛腩、牛根、牛肚、牛腸 ]蘿白食落無渣,好甜~~:特別係牛腩煮到好淋,配埋牛腩汁就係正:牛肚食落好有彈性, 送飯食啱哂!]一定要趁熱食添)]我邀請你地訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃!哈:
餐廳都幾近尖沙咀地鐵站,地理位置夠晒方便

必食的魚香茄子煲

魚香茄子煲上枱熱辣辣,好好味👍👍👍

簡直是必食推介

六合牛四寶飯
]
有牛腩、牛根、牛肚、牛腸
]

蘿白食落無渣,好甜~~

特別係牛腩煮到好淋,配埋牛腩汁就係正

牛肚食落好有彈性, 送飯食啱哂!
一定要趁熱食添
]

我邀請你地訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃!哈
  • 秘制蜜椒土豆牛腩粒
2019-03-10 40 瀏覽
本來諗住lunch係尖咀求其食番之前食過既茶記(有間都係樓上鋪,紅豆奶茶好好飲!)但未行到目標大廈已經俾宣單姐姐截住左😅望下價錢相宜又就腳,所以決定試下!典型港式茶餐廳裝修,算不上企理但好「地道」,lunch time都爆晒 有好穩陣既感覺,觀察四周後決定跟「大隊」食家燕姐既黯然銷魂飯!之前試過文X冰室既黯然銷魂飯,差燒較乾飯亦較硬,令人失望;但呢度既飯雖唔會令人好似家燕姐咁大叫「好好食啊~」,但亦都非常不俗!差燒係瘦差,但竟然有半肥瘦口感,蜜味濃之餘勁入味,唔乾又唔油,配上醬油真係超易送飯!煎雙蛋夠誠意,蛋黃都好香拌飯一流!最後成碗食得乾乾淨淨~特飲紅豆冰+$10,但係係水準之上的所以加10蚊都抵!紅豆大大粒煮得好淋,但唔係爛晒果種,仲keep到完整粒粒紅豆~甜味剛好,唔洗少甜都可以,冰量唔多,唔會到最後得番冰水,整體來說都非常不錯!價錢合宜,遊客區黎講都好有誠意,服務亦都唔錯(姨姨都有禮貌都有笑容架!)收錢既疑似老板娘都好和善

收錢既疑似老板娘都好和善
暗然銷魂飯
暗然銷魂飯
  • 黯然銷魂飯
2019-03-09 39 瀏覽
又係下午茶時間同晚餐時間好近但又肚餓餓咁去到尖沙咀呢間六合小廚食野$34 滷水三拼 有勁大隻雞翼蛋有一粒冬菇都幾大隻架多汁肉厚$36鮮味三寶我哋唔想食辣就同店員講話唔要辣佢就話可以轉做咖喱同魷魚、牛柏葉、墨魚都好夾唔食辣一樣好惹味下午茶梗係要飲鹹檸七同埋紅豆冰啦另外係餐牌度見到有個特別推介$52芝士麵正當考慮緊撈丁同伊面嘅時候店員推介撈伊面好食因為已經叫咗個蒜蓉腸粉蝦所以就揀雞翼撈伊面濃郁嘅芝士汁面頭仲有一啲碎嘅芝士粉鋪面雞翼好大隻蒜蓉開邊蝦蒸腸粉呢個真係要大讚$56抵食腸粉又夠好香蒜蓉味蝦全部開邊嘅好新鮮腸粉索晒啲蒜蓉底汁好惹味招牌蕃茄土豆魚尾湯$98蕃茄魚尾湯好有家嘅感覺勁大條魚尾好足料 番茄同薯仔都好多絕對非一般味精湯勁大一鍋滿足哂我呢個成幾個星期無飲湯既人

又係下午茶時間同晚餐時間好近

多汁肉厚

$36鮮味三寶
我哋唔想食辣就同店員講話唔要辣
佢就話可以轉做咖喱
同魷魚、牛柏葉、墨魚都好夾
唔食辣一樣好惹味

絕對非一般味精湯
勁大一鍋
滿足哂我呢個成幾個星期無飲湯既人

2019-03-08 18 瀏覽
老婆呢排病左 想食清淡d放工尖沙咀見到呢間小就上左黎試試啦呢間餐廳感覺抵食 大份 同埋小味精好有住家風味.今日叫左蕃茄薯仔魚尾湯$98呢個份量超多 如果2個人食埋湯渣 基本上就飽左望圖都見到條魚好大舊蕃茄薯仔量都好多但正常4個人分會好d.瑤柱肉碎蒸蛋$88呢個好好食 一樣份量好多蛋夠滑 入面仲有大量細細粒既瑤柱仲有肉碎 加埋幾鮮甜既再加埋表面既醬油用黎餸飯一流好評.健康得黎 又好食呢日1900 唔算多人下次試試呢間餐廳既小炒先
老婆呢排病左 想食清淡d
健康得黎 又好食
呢日1900 唔算多人
下次試試呢間餐廳既小炒先
2019-03-06 55 瀏覽
尖沙咀名店林立,想搵間唔係連鎖既餐廳都難咁岩經過Sasa附近有人派傳單就一於上去食小菜--由於6點半先到,miss左上圖既芝士蝦球饖中伊麵,下次黎補翻食先-餐牌有好多選擇,蒸炒煮炸樣樣齊,仲有埋車仔同燒味-套餐都有,岩哂一大班朋友-由於我地得兩個人,今次決定散叫叫左個雙拼叉燒燒肉飯,跟埋油菜 $54晚餐黎講呢個價錢算抵! -香煎潮式蠔仔烙 $88好大份!夠哂熱,炸到好香脆蠔仔既份量都絕對唔「姑寒」,唔會覺得成件係粉,好好食好惹味!-再來秘制蜜椒土豆牛腩粒 $108呢個不得了!賣相已經令人流哂口水個牛整得超級好食!肉質有咬口得黎唔會太韌,亦唔會太乾太硬香牛又香椒味,好滋味薯仔既外皮有上一層蜜糖,估唔到甜甜地又幾夾-最後配上可樂同紅豆冰完全係屬於香港口味既晚餐😍❤️店員好熱情,好有人情味餐廳!!
尖沙咀名店林立,想搵間唔係連鎖既餐廳都難
咁岩經過Sasa附近有人派傳單
就一於上去食小菜

餐牌有好多選擇,蒸炒煮炸樣樣齊,仲有埋車仔同燒味

套餐都有,岩哂一大班朋友

由於我地得兩個人,今次決定散叫
叫左個雙拼叉燒燒肉飯,跟埋油菜 $54
晚餐黎講呢個價錢算抵!

香煎潮式蠔仔烙 $88
好大份!夠哂熱,炸到好香脆
香煎潮式蠔仔烙

再來秘制蜜椒土豆牛腩粒 $108
呢個不得了!賣相已經令人流哂口水
個牛整得超級好食!肉質有咬口得黎唔會太韌,亦唔會太乾太硬
香牛又香椒味,好滋味
薯仔既外皮有上一層蜜糖,估唔到甜甜地又幾夾

最後配上可樂同紅豆冰
完全係屬於香港口味既晚餐😍❤️
店員好熱情,好有人情味餐廳!!
2019-03-02
香煎潮式蠔仔烙
2019-03-05 16 瀏覽
今晚食左五款菜,整體感覺很好,最鍾意係炸蠔仔餅,大大塊賣相吸引,唔會太油膩,外脆內軟,咬落去好香蠔仔味,又脆。仲有香辣蟹好好味,唔太辣可以接受,而且好香。個穀都可以咬碎,火侯十足,好有大排檔的火侯,但環境一定坐得舒服好多。另外仲有蜜糖黑椒牛柳粒,我個fd好味到清曬成碟,我就鍾意辣多過甜,所以專心食香辣蟹。整體呢餐飯好正,比起一啲傳聞中出名好食的大排檔,呢間餐廳更令我覺得驚喜,最重要環境舒適可以傾計,價錢都算抵,下次會再返嚟再食過
2019-03-05
  • 香辣蟹
  • 炸蠔仔餅
2019-03-05 41 瀏覽
今天和朋友去尖沙咀行街,朋友帶我來這間隱世餐廳食車仔麵,在海威商業中心7樓,有職員在地下派單張。餐廳雖然不太大,但餐牌就有很多本,除了車仔麵,還有很多小菜,下次要來食晚餐。六合招牌麵$68我選了油麵,有牛腩、咖哩魷魚、豬皮、蘿蔔、魚蛋、時菜…配麻辣汁車仔麵就食得多,配麻辣汁就第一次,真係辣得好野味。其他餸都煮得很入味。炸韭菜餃$44炸物如油溫不夠,會很油膩; 如油溫太熱,外皮則會燶,內裏有機會唔熟。廚師在油溫方面控制得很好,把韭菜餃炸得外脆內軟,裏面有很多肉汁,外皮脆但唔燶。

六合招牌麵$68

炸韭菜餃$44

2019-03-03
男友話近排食得西餐多, 今晚想食返啲 LOCAL野, 我心唸以遊客為重心的尖沙咀區,要食本土野又有幾難,於是CLICK開OPENRICE APP 慢慢搵, 但是比較多的是酒樓或茶餐廳, 糧尾時候前者可免則免, 後者又唔太有心水,終於CLICK到附近位置的 地點是港威商埸對面, 很易找的。 同一坐大廈也有不同餐廳, 樓下派傳單的人好落力, 小心去錯另一間。 電梯一打開就是餐廳, 以飯堂格局,但地方相當寬敞,中間一張大圓枱好適合一家大細或者成班朋友嚟開餐。食物亦相當多元化,超乎一般茶餐廳的極限,有早餐、腸粉、雲吞麵、車仔麵、茶餐、下午茶餐、雞髀餐、晚餐、小炒,潮洲小菜等 。 選擇多到咁, 由朝食到晚都唔會食到厭。有食評話這裡的食物份量好大,所以我哋兩個人點左兩餸一湯 平時我們都無乜機會食住家飯,所以特別喜歡食家庭式小炒 首先上枱是整鍋 $98 超大鍋,目測足足四人份量,但對於愛喝湯的人來說,多多都無問題。 由其是熱辣辣的靚湯, 湯頭呈現半奶白色, 味鮮不腥,大魚頭充滿膠質感, 生菜爽脆好吃,  每人喝了三碗 營養豐富又美味的靚湯。 今晚的重點小菜 $98 老實說扣肉我本身無太大興趣, 識

到附近位置的 [六合小廚]

選擇多到咁, 由朝食到晚都唔會食到厭。

有食評話這裡的食物份量好大,所以我哋兩個人點左兩餸一湯

平時我們都無乜機會食住家飯,所以特別喜歡食家庭式小炒

首先上枱是整鍋 [豆腐魚頭湯] $98

今晚的重點小菜[梅菜扣肉煲] $98

老實說扣肉我本身無太大興趣, 識食梗食 [梅菜撈飯]。

同樣是重份量,就算二個人開心SHARE 都是太多。

煲仔菜同煲仔飯一樣, 無分季節性, 由其還是乍 暖還寒的三月天。

上枱時還在滾到出晒煙的煲仔,實在令人感覺好治癒。

扣肉色澤深,未食都感覺相當入味, 而且份量十足, 以梅菜和生菜墊底。

扣肉入口肥而不膩, 甘香味濃,但口感略欠鬆化。

梅菜軟淋索味,咸中帶甜, 下飯絕對無得輸。

我喜歡吃炒飯,一看到餐牌上的 [招牌闊佬炒飯] $108  立即心心眼

以揚洲炒飯烹調方式, 但用上了升級食材,分別有 [帶子粒、瑤柱絲、大蝦仁、蛋絲、菜桱] 等。

米飯粒粒分明而不干硬, 相當均勻,不油不膩。

調味恰到好處,瑤柱絲令味鮮鮮提升,用上新鮮爽口大蝦仁是亮點, 每人吃了兩大碗,食完碟炒飯, 我們已經飽到捧住個肚走。
  • 豆腐魚頭湯
  • 招牌闊佬炒飯