2018-01-04 855 瀏覽
昨晚經過TST,想睇下有咩食,見到呢間主打台灣料理GE餐廳,於是決定入去試下先叫左個牛面,味道OK,清清淡淡,都滿意,價錢吾太貴,合理,可以一試,環境可接受,幾廿蚊 無特別要求了想食清清地,呢間係一個選擇,係香港清淡GE餐廳始終比較少。

環境可接受,幾廿蚊 無特別要求了

想食清清地,呢間係一個選擇,係香港清淡GE餐廳始終比較少。
2018-01-03
2018-01-02 1606 瀏覽
男友向來是牛肉麵控,逢有新店例必馬上挑戰,上星期跟他來到這間六両三,換來的卻是一肚氣。當天到店時門外已是一條長龍,等了好一段時間才能入座,很多東西如清湯牛肉麵跟魯肉飯都售罄了,不禁失望了一陣子;但既然來到,就按店員推介點了紅燒牛肉麵跟炸醬拌麵,再來一個皮蛋豆腐試試。先送來的是皮蛋豆腐。都是現成材料,不過不失,要讚的是豆腐用上布包豆腐,口感較有質感,如挑選皮蛋是能下點苦功就更完美。然後是炸醬拌麵,店員送來時推薦加點豆瓣醬來吃,心頭不禁一陣怪,炸醬本身就有自己的味道,加了豆瓣醬不就破壞原味了嗎?而且豆瓣醬也不像是什麼自家調配,沒加的必要吧。於是放棄了店員的提議,先嘗一口,果然炸醬是淡而無味,頓時明白豆瓣醬的重要。放棄了拌麵,換來主角紅燒牛肉麵。先喝一口湯頭,正如其他食評所說,淡淡的,不像台灣吃到濃郁的感覺;唯一一讚是牛肉入口即溶,但只有薄薄的三片確不夠喉;再吃一口麵就發現味道有點不對勁,原來是少了常有的醃菜,趕緊問問店員,她卻說醃菜都沒有了!這平常不過、但在牛肉麵中不可缺少的部分沒有了,但麵還可如常賣給客人,是對牛肉麵的不專重吧。吃到這裡已意興闌珊了,當天店主還為招待自己的朋友、在店內高談

皮蛋豆腐

炸醬拌麵

紅燒牛肉麵

吃到這裡已意興闌珊了,當天店主還為招待自己的朋友、在店內高談闊論,也應該要理解一下其他食客的感受吧。

2017-12-31 1038 瀏覽
麻雀雖小,五臟俱全!小店內由装修到食物都顯見店主的用心,價格實惠,食材到位,行過真係不妨一試!本人推介老人家同小朋友可食: 清燉牛肉麵和鹵肉飯,原來煲足72小時冇加味精既湯不但飲得放心而且方便俾小朋友變湯飯,而鹵肉係清晰可見每一條mini豬肉係瘦肥相隔,係廚師切出嚟,不是攪拌機 處理!多用心仲有川味紅燒牛肉麵,因為諗住小朋友食清湯牛肉麵唔會同我争牛肉麵所以我期望川味紅燒牛肉麵可以辣下,當食落又不是出面咁濃辣,反而食落係有d層次,而且想幾辣自己决定!仲有記得食埋小食,酸菜帶小小甜,仲有我連湯都飲埋
2017-12-24
5 分鐘 (堂食)
  • 清燉牛肉麵,滷肉飯,川味紅燒牛肉
2017-12-29 930 瀏覽
呢排真系好多新開嘅台式餐廳,裝修簡樸,幾有台風😊今次試左佢地2款野食,第一款系川味紅燒牛油麵,相比另一款清燉牛肉麵湯底味道會更濃,聽說佢地嘅湯底系無味精,飲落清甜,有四片牛肉,肥瘦均勻😀夠腍🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗!麵質亦略帶嚼勁,岩哂口味較清淡嘅朋友🍜滷肉飯有大小之分,嗌左個小嘅,講真份量真系吾多😂五六啖就清碗!不過勝在魯肉粒粒嘅脂肪同肉都好分明,食落略有油脂香,吾會好油膩😊

2017-12-28 1058 瀏覽
聽聞新開去試下啦,1:00前不用等位,入到去店員都好快手,服務不錯先講食物,叫了一個川味紅燒牛肉麵,一個冬瓜茶,坐我對面個男人都想叫飲品,但佢有問,飲品是自己沖還是現成的,店員答全是樽裝⋯我心諗,中伏了,想取消也沒有機會因為已來了,到牛肉麵,先來試試那個湯底,竟然是沒有牛味,只有鹹味和顔色,也沒有一點辣,也沒有其他香料的味道,最大問題是湯不能掛麵,要一直渴著湯吃才有味道(鹹味),雖然說是標榜沒有味精,但也不至於沒有味道吧,更差的是份量,少得可憐,應只有120g麵和4片煮諗了的牛展,牛展正常,麵是粗麵,但沒有味道,我見對面個男人我數住,吃了三註便吃完整碗,他面有難色,成個伏字擺係塊面到,我見佢埋單,店員比返張單佢,佢惱到一手渣埋到!怒氣沖沖的黯然離開…而我也覺得大伏已中,一個這樣的麵收人68飲品收人18,真是不值而同區有更好選擇,幸好新開有9折和沒加一,但也不會再來了,見外面仲有咁多人排隊,等他們自己領教一下沒味台灣麵,綜合吃過那麼多間台灣牛肉麵這間肯定是最差
先講食物,叫了一個川味紅燒牛肉麵,一個冬瓜茶,
2017-12-26 827 瀏覽
聖誕日,就連food court都超多人! 只想簡簡單單食一餐,唔好俾人"劏"。本來要走入去附近一間茶記麵店,不過經過呢間簡約風的小店,門口未見有menu,侍應行出黎話:食台灣野架! 於是連名都未睇清楚就入左去。野食選擇唔算多,全部都係台灣野,原來叫「六兩三」,個名幾得意入面位唔多,木檯木櫈,open kitchen,感覺幾舒服要知一間台灣野好唔好食,試佢個麵就知,雖然用料大家都係果D,不過湯底係可以分到高下,呢個既湯好彩唔太辣,但好香,好似有加少少海產(not sure)下次去食都會encore!仲叫左滷肉飯(大)+涼拌小黃瓜滷肉飯要叫大啊,唔係好大碗咋,涼拌小黃瓜->用料新鮮就會好食的一味餸最後係燙青菜,唔好期望係台灣既青菜,因為香港好似冇呢隻菜最後出到黎既係茼蒿,有加滷肉,都Ok整體黎講,價錢公道,感覺親切,唔錯既一間小店走既時候想望真D個門面,原來仲未正式開啊!

入面位唔多,木檯木櫈,open kitchen,感覺幾舒服
川味紅燒牛肉麵

下次去食都會encore!
滷肉飯(大)+涼拌小黃瓜

仲叫左滷肉飯(大)+涼拌小黃瓜
燙青菜

最後係燙青菜,唔好期望係台灣既青菜,因為香港好似冇呢隻菜
最後出到黎既係茼蒿,有加滷肉,都Ok

整體黎講,價錢公道,感覺親切,唔錯既一間小店

走既時候想望真D個門面,原來仲未正式開啊!
2017-12-25
川味紅燒牛肉麵
滷肉飯(大)+涼拌小黃瓜
這兩個星期我光顧了「六兩三」這家小店兩次,店面很小,初初經過這裡時,不大起眼,因為是試業階段,連招牌都未掛上去。木製裝修讓我以為是日式餐廳,拉開門走進去才知原來是一間專門吃台灣料理的。環境不算太大,但原木裝修加上和煦的燈光令人感覺得很舒服。除了木桌子,如果一個人來吃,也可以選擇坐在吧台前,開放式的廚房讓食客更清楚地看到食物烹製的過程。不忙的時候,也可以和師傅聊聊天什麼的。店裡主要吃台灣的經典食物牛肉麵和滷肉飯,也有一些小菜可以選擇,例如滷豬腳、滷牛肉之類的。第一次來吃的時候,我點了經典的紅燒牛肉麵($68),這個價格不包飲料,在亞士厘道或宜昌街來說不算吸引,但勝在大大碗,麵條份量很足,這裡的麵條如烏冬般粗,但比烏冬更加彈牙爽口,非常有筋道。可能因為一直以來在其他餐廳吃的紅燒牛肉麵湯底都是偏重口味、偏辣的,所以感覺「六兩三」的湯底比較溫和,以至於一開始我誤以為是不是上錯了清燉牛肉麵。後來第二次來吃,我點了半筋半肉麵($72)。經過店內師傅的提醒,這次吃前特意讓我加上了酸菜(左邊的小罐)和一小勺特製的牛骨髓辣油(右邊的小罐)。喝了一小勺湯,眼睛冒心心了!沒想到湯的整體味道濃郁了很多,牛骨髓

環境不算太大,但原木裝修加上和煦的燈光令人感覺得很舒服。

!沒想到湯的整體味道濃郁了很多,牛骨髓辣油不是說特別辣,但放一點點下去卻令湯整體更甘甜更有牛肉香濃味。而吃牛肉麵嘛,我個人是比較喜歡半牛筋半牛肉的搭配,「六兩三」的半筋半肉的份量各半,牛𦟌肉燜得鬆軟、熟爛,吃下去不會黏牙;而牛筋充滿膠質感,有嚼勁又Juicy。

最後湯都被我喝光光了,即使這樣一點也不口渴,因為完全沒有加味精,馥香濃郁的味道都是以牛骨熬出來。
兩次的體驗,第一次是平淡,第二次是驚喜,截然不同的體驗。

溫馨提示,如果想感受牛肉的原味,享受食材最淳樸的味道,可以先嚐一口什麼也不加的湯;如果想體驗更有層次和濃郁的味道,不妨加上一勺特質的牛骨髓辣油和酸菜,感覺就像平靜的湖水中投入了一顆石頭,激起了巨大的漣漪。

2017-12-16
  • 紅燒牛肉麵
  • 半筋半肉麵
2017-12-11 1576 瀏覽
小妹一向都會同一班姊妹去尖咀行街不過食黎食去都係果d真係有d厭有次行過宜昌街見到有間野新開張,仲係試業緊佢門口的確係好吸引,未看menu前以為係日本野細看之下原來係賣台灣牛肉麵同鹵肉飯的有新野食我當然唔放過啦入到去雖然鋪頭細細,但裝修得好靚同好有feel~見menu選擇唔多,我就揀左個鹵肉飯小試牛刀黎到心諗點解咁少肉,點餸飯呀點知原來鹵肉好夠味,怕食肥豬肉的我也覺得可接受,肥肉真係入口即溶肥而不膩架食鹵肉飯當然唔少得台灣名物蘋果西打襯返但野飲現時選擇都係唔多,希望老闆可以加返d野飲選擇由食物同裝修由menu至風格都好有台灣的感覺,好似去左轉台灣咁以後同姊妹行街又多個聚腳點了下次要試同姊妹牛肉麵啦
小妹一向都會同一班姊妹去尖咀行街

不過食黎食去都係果d真係有d厭

有次行過宜昌街見到有間野新開張,仲係試業緊
佢門口的確係好吸引,未看menu前以為係日本野

細看之下原來係賣台灣牛肉麵同鹵肉飯的
有新野食我當然唔放過啦

入到去雖然鋪頭細細,但裝修得好靚同好有feel~

見menu選擇唔多,我就揀左個鹵肉飯小試牛刀

黎到心諗點解咁少肉,點餸飯呀

食鹵肉飯當然唔少得台灣名物蘋果西打襯返

但野飲現時選擇都係唔多,希望老闆可以加返d野飲選擇

以後同姊妹行街又多個聚腳點了

下次要試同姊妹牛肉麵啦

• 鹵肉飯
2017-12-11 1072 瀏覽
四處覓食, 行經見到有間用布遮蓋住店名的店舖, 外表日式, 內裡原來是吃台式的歺廳。店舖內裡不大, 只有十多張抬, 亦有提供數個bar抬坐位。點了川味紅燒牛肉麵+滷肉飯(細的)。雖然川味, 但只有微微的辣, 味道不像出面吃的濃郁, 愛清淡味道/不吃辣的人可一試。(略嫌木匙太厚, 不方便把湯麵送進口裡)滷肉飯亦一樣, 味道清淡, 但不會像外面吃的那麼油膩, 肥膏橫生。同樣是清淡愛好者的另一選擇。整體感覺住家風味, 天然的, 清淡的, 沒有過多味粉人造的感覺。但個人喜好濃味一點的台味😁 所以,喜歡清淡, 住家口味或吃了太多濃味的, 想清淡一點, 不妨一試。

店舖內裡不大, 只有十多張抬, 亦有提供數個bar抬坐位。

2017-12-07 1126 瀏覽
臨近聖誕逛逛尖沙嘴,原準備搜購聖誕小禮物,見有新店將開張,八卦探究乜野葫蘆賣乜藥,原來店舖主打台灣牛肉麵,見試業有折就不妨試一試。雖然餐廳標榜牛肉麵,但上一餐未落曬格,所以叫咗滷肉飯加一客豆干。 餐廳以木材、木裝飾及烏絲燈營造簡約溫暖氣氛,食物亦同樣以木盆木筷子端上。滷肉飯嘅豬肉並非採用攪碎豬肉,小粒細塊嘅豬肉比攪碎煮法有更好咬感,滷肉汁唔會太鹹太濃,好似預留空間畀豬肉脂肪咀嚼時散發其香味,一碗飯、肉、醬比例全部都剛剛好。豆干嘅黄豆香都唔錯,軟硬度剛好,簡單食材要煮得出色非易事,希望折扣期可以耐啲,可以下次嚟試埋個牛肉麵。

原來店舖主打台灣牛肉麵,見試業有折就不妨試一試。

滷肉飯、豆干

2017-12-07