2018-03-25 254 瀏覽
本人係一個極愛台灣美食嘅粉絲,係香港都食過好多間台灣餐廳,而自己都鍾意煮下野食,都有鑽研下台灣菜呀!咁我就成日係網上平台都見到e間餐廳好特別,好好味同埋好有台灣味道,最重要係好高人氣,其實都想試好耐啦!之前都試過黎過一次,但係門口實在係太多人啦,所以就走左啦!咁今日黎到就咁啱好好彩咁樣有個位,就即刻坐低啦!好啦!望一望個餐牌先!餐牌d紙質好靚,野食最主要都係麵,有川味紅燒牛肉麵,有清燉牛肉麵,半筋半肉麵等,而飯就主要帶魯肉飯,都幾抵食,另外就再加上一d小菜,同埋一d台灣非常地道嘅飲品,令到我非常期待。好啦!由於一支公嘅關係,我只係點左個清燉牛肉麵。係等緊個麵之際,望下周圍,見到好爆場,而望下師傅煮野食啦,我最欣賞就係師傅煮麵前,就係佢真係會用個磅逐個麵磅一磅個重量,確保份量十足,非常細心。好啦!等左一陣,有麵食啦!上枱果陣個麵好靚,有個木盤,跟住就望一下個麵先,四舊牛肉裏面有兩舊係頭law, 跟住就試下飲啖湯先。嘩!淡到好似水咁,食左兩啖麵之後就終於頂唔順啦,同師傅講啦,同佢講話個湯非常淡,跟住就叫佢試下啦!跟住佢都唔試啦,同左第二個師傅講,跟住果位師傅就話清燉係咁呀!(態度絕對唔係差

清燉牛肉麵

上枱果陣個麵好靚,有個木盤,跟住就望一下個麵先,四舊牛肉裏面有兩舊係頭law, 跟住就試下飲啖湯先。嘩!淡到好似水咁,食左兩啖麵之後就終於頂唔順啦,同師傅講啦,同佢講話個湯非常淡,跟住就叫佢試下啦!跟住佢都唔試啦,同左第二個師傅講,跟住果位師傅就話清燉係咁呀!(態度絕對唔係差呀!)跟住佢就不多一d湯俾我,話再唔夠味就可以加d胡椒粉,但係佢又唔俾支胡椒粉我!!味道都係差唔多,但係就食食下食到有d酸味,之後我問一個台灣人師傅就可能係d個湯煮d藥材過左火,令到佢出酸味,又或者煮湯果陣米酒火力唔夠都會帶有酸味,其實清燉牛肉湯係並唔代表係無味呀!之前去荔枝角食都好香牛肉味呀!之後我就試下牛肉啦,牛肉都炆到好林,有高水準,同埋都幾補,哈哈!我一路食一路出汗!
而麵質都OK, 餐廳係用左粗麵,都幾彈牙,幾好味!我真係強烈建議餐廳cut左個清燉牛肉麵,因為其實睇返d食評,都真係好多人話佢d湯好淡好淡,餐廳就真係應該致力改善。

2018-03-19 524 瀏覽
在尖沙咀行街看到這間新開的台式牛肉麵小店,在店外已經感受到濃濃的台灣風味,當然要入去試下!店外店內也很有台灣風味,裝修簡㓗舒適,入門已見到老闆親力親為在廚房煮麵,可見其用心經營👍🏻半筋半肉麵:牛肉夠淋,麵質彈牙,確實唔錯!湯底可以再濃厚一點,略嫌淡了一點!滷肉飯:味道不錯,肉碎可以再多一點!皮蛋豆腐:有點普通,豆腐也不夠滑店內有台灣罐裝飲品,但選擇不多。小店招主打牛肉麵,所以台式小食種類略少。總結:價格親民,服務態度良好,建議可以一試!

滷肉飯:味道不錯,肉碎可以再多一點!
皮蛋豆腐:有點普通,豆腐也不夠滑

店內有台灣罐裝飲品,但選擇不多。
小店招主打牛肉麵,所以台式小食種類略少。

總結:價格親民,服務態度良好,建議可以一試!
2018-03-12 423 瀏覽
六両三位於尖沙咀的一條小巷中,位置不起眼,當日到訪時連招牌上的紅布也未掀下,差點就錯過了它。我和朋友被安排坐在吧台,可以一邊食一邊看老闆娘煮麵。小店的食物選擇不多,多數是不同的牛肉麵及滷肉飯,我和友人點了一碗滷肉飯和川味紅燒牛肉麵。滷肉飯一上桌就有一朕香味飄過來,滷肉有肥有瘦,比倒適中,肉汁也非常好送飯,只是滷肉的分量有點少,不足以送整碗飯,食到後現只食白飯了。至於川味紅燒牛肉麵,我是比較失望的,因為它的湯底比我預期要清淡的多,是有牛骨的味道,但對於紅燒,我希望是更有其他香料的味道,要重口味一點。不過,它的牛肉是非常好食的,有牛味而且無牙都食到,入口即融,有筋的位置更甚。麵條則有韌度,也是非常不錯。我們六點多時候入去還不用等位,到七點多走時門口已經十數人在等位。如果要食的話,還是早點來吧。
2018-03-09 460 瀏覽
之前新開張見到好多人排隊就無食到!因為知道新開張實係一窩蜂好多人排隊,今日經過見到無人排隊就入去試吓!我同男朋友每人叫兩碗一碗清燉一碗三寶同青瓜。清燉黎到,即刻飲個湯一啖,真係oh no,清得黎真係又無味,啲麵無特別,同係台灣食差得太遠🙁得啲牛係ok林同有味。碗三寶藥材味好重湯底好普通。碟青瓜又係好普通,酸酸地咁囉,同勁細碟,可以省略總括黎講唔會再去,我諗過多排無咩進步就係咁先喇!程班長牛肉麵CP高佢好多
我同男朋友每人叫兩碗一碗清燉一碗三寶同青瓜。
碗三寶藥材味好重湯底好普通。
碟青瓜又係好普通,酸酸地咁囉,同勁細碟,可以省略
總括黎講唔會再去,我諗過多排無咩進步就係咁先喇!
程班長牛肉麵CP高佢好多
2018-03-06 352 瀏覽
今日有事出尖沙咀,所以來了這店吃午餐。我叫一個半筋半肉牛肉麵。牛筋和牛肉都很林,但係湯底唔夠濃郁,比較淡。飲品叫了冬瓜茶,但是原來不是杯裝的,而是現成的支裝冬瓜茶,有一番台灣原味。

半筋半肉牛肉麵

冬瓜茶
2018-03-02
半筋半肉牛肉麵
2018-03-05 292 瀏覽
開頭望到門口menu都冇覺得幾特別,而且入面人數有幾多, 咁好啦我哋就俾呢間店呃咗入嚟 ,我哋叫滷肉飯 同紅燒牛肉麵,廢話唔多講立即寫食評 ,魯肉小到乜咁都唔講喇 , 成碗飯我淨係食得出胡椒粉味好啦到個牛肉麵,垃圾到不得了,第一個反應就係點解會有人黎食… 佢個面好似扮緊人哋好有口感嗰種彈牙但其實係未熟,有陣生粉味好嘔心, 而個湯佢標榜話冇添加任何其他調味料 ,但其實佢淨係得胡椒粉嘅未。 總括而言, 呢餐又係我一餐好難得太難食要寫食評嘅餐廳。
滷肉飯

總括而言, 呢餐又係我一餐好難得太難食要寫食評嘅餐廳。
2018-03-04 393 瀏覽
身為台灣人我挺推薦這家牛肉麵的,我喜歡吃清燉,有些人說湯頭沒什麼牛肉味,但我個人覺得很夠呀😅紅燒口味的沒吃過,就不得而知首先這家店去了兩次,第一次點的清燉牛肉麵雖說不是很驚艷,但風味是很不錯的,麵條就是牛肉麵那種中間微微硬的麵條,我非常喜歡。牛肉片軟嫩呈現粉紅色應該是用低溫煮成的,湯頭很清又有牛肉味,整體可以說是好吃的!再來滷肉飯,是選用肥瘦參半的肉燉煮,而且是真的有肉塊,台灣常常吃到只有汁沒肉的滷肉飯⋯還要誇獎下老闆,都會貼心的詢問要不要加滷汁,這種大方的店實在是少見了!炸醬麵,是有豆乾和豆瓣醬的那種,比較像是台灣眷村的炸醬麵,麵條和牛肉麵的一樣。相信喜歡吃粗白麵的人一定會喜歡。加點清燉牛肉湯,覺得有點油,胡椒粉有點太多,所以有些辣,我個人不吃辣所以會更敏感。整體來說是很值得再去的店,我是台灣人也覺得是好吃的小吃店。

整體來說是很值得再去的店,我是台灣人也覺得是好吃的小吃店。
清燉牛肉湯
2018-02-23 537 瀏覽
這家小店位於路旁,雖然開張不久,近日長期有人龍排隊。或許現在仍然是新年,今天排隊的人比較少,可以試試看。餐廳唔係好大,座位約二十個,店內掛著燈龐,有一點九份的氣氛。餐點的款式唔多,主打牛肉麵,價錢由$52-$76。今天試下半筋半肉麵$72(不用加一)先飲一啖湯,這牛肉湯深棕色,味道微辛,是紅燒湯底,幾惹味。應該是無下味精,飲湯也不口渴。牛肉麵有牛筋及牛𦟌各三件。牛筋炆得軟稔入味,完全不用咀嚼,入口即溶;牛𦟌切得有點厚度,有肉味又軟軟的,正!而麵條是粗身的,份量唔少,質感有點像上海麵,口感有點煙韌。整體而言,無論牛肉或麵條的味道都唔錯,可以encore!
這家小店位於路旁,
店內掛著燈龐,

今天試下半筋半肉麵$72(不用加一)

牛𦟌切得有點厚度,有肉味又軟軟的,正!
而麵條是粗身的,份量唔少,質感有點像上海麵,口感有點煙韌。
整體而言,無論牛肉或麵條的味道都唔錯,可以encore!

2018-02-23
2018-02-23 320 瀏覽
今日點了半筋半肉牛肉麵及冬瓜茶,他們選用味丹冬瓜茶夠經典,我嘅那些年的回憶返晒嚟;牛肉同牛筋夠腍夠味、食落有黃牛感覺,湯底香濃但冇太咸而且帶點甜味(我估用了味醂及藥材),高度推介。另外,整體環境走日式小店風,木製的設計,令人感覺很cozy同骨子,加上店員像台灣人般的熱情招待,真的像置身於台灣清新料理店中,我很enjoy呢!不過,由於我一位用膳,所以坐bar枱高椅,我的腳短,結果吊腳唔舒服,希望佢地改善下高椅的高度。

2018-02-22
2018-02-20 646 瀏覽
亞士厘道呢條食街出名去弱留強,留得喺條街度一段日子嘅唔係抵食夾大件,就係優質食品店,近期新開嘅呢間台灣小店唔知可以留喺度幾耐呢,眼見好評不少,就約閨蜜試一試。餐牌選擇少,坐位也少,我諗大約可以坐20個人,是名副其實的小店,其實我不介意餐牌選擇少,反而欣賞小店門專心一致做好一款菜式,只是菜式做得好,客人慕名而來自然多,排隊時間自然長了。呢日年三十,我們早放工,大約13:45來到門口,人不多,等了10分鐘就可以入去了。廚房是開放式,食物未到已聞到肉香,部份店員係台灣人,要用普通話溝通,如果你唔識用普通話也不用擔心,可以找懂廣東話的店員幫忙啊,不過,店員都好有禮貌,我諗慢慢表達,手口兼備,佢哋都會幫到你的。菜單上嘅飲料係來自台灣的罐裝和支裝,有啲好奇,所以我地都叫咗😂閨蜜叫咗沙士,我叫咗茶花綠茶,跟麵+$9,價錢ok,味道普通,可以不試。麵來了,麵來了,我的是半筋半肉麵,她的是川味紅燒牛肉麵。個樣都係差不多,湯底同麵都普普通通,無咩驚喜,但當我地食舊肉啲時候,我地對心心眼pop up咗出來,平時啲紅燒牛肉通常都較有咬口,痴牙到暈,但呢度嘅牛肉入口即溶,溶咗之後,口腔仲留有一陣陣肉香,牛筋都很

麵來了,麵來了,我的是半筋半肉麵,她的是川味紅燒牛肉麵。

半筋半肉麵
川味紅燒牛肉麵

個樣都係差不多,湯底同麵都普普通通,無咩驚喜,
牛筋都很出色,炆得又腍又入味。

燙青菜+魯肉

食咗一陣,青菜魯肉都來埋,用嘅係油墨菜,份量比較少,大約一個碗,不過,魯肉入味菜清甜,不錯(=´∇`=)

食到一半,閨蜜見辣椒油無哂,想叫店員添,呢個時候,店員話佢地有一隻牛骨髓油係專俾牛肉麵嘅,問我地要唔要試,
of course,之後佢攞咗一碟豉油碟咁大嘅膏狀物體出來,我地share咗放落碗麵度,放咗落去之後真係不得了,
個麵同個湯底即時昇華咗一個層次,好似將牛肉嘅精華打咗落啲麵同湯底度咁,好好味啊(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)
我無影到碟牛骨髓油㖭👉🏼👈🏼,小店收埋唔攞出來俾客人實在太可惜,下次大家去記得叫店員攞俾你喇(≧∀≦)

埋單價錢合理,走嘅時候發現門口過了食飯時間都有條小龍,呢碗牛肉麵值得大家排下隊,下次想試魯肉飯,小店要多啲幫襯先可以留得低,我絕對想呢間留低(๑˃̵ᴗ˂̵)و
半筋半肉麵
川味紅燒牛肉麵
燙青菜+魯肉
2018-02-14 605 瀏覽
突然間想食滷肉飯,於是乎Openrice見到哩間台灣嘢,即刻殺去食。由於個招牌塊布都未揭,見唔到個招牌名,搞到搵鋪都搵咗陣時間。入到去唔使等位,揀咗吧台位,貪佢可以見住個廚煮嘢。裝修有啲似拉麵舖咁,店員都比較nice。正想話order滷肉飯,但店員告知賣曬。好嬲!好唔開心!- 川味紅燒牛肉麵 ($68)湯頭果然好古早味,濃得嚟又有陣蘿蔔嘅清甜味。麵嘅口感就麻麻啦,但係牛肉一啲都唔敷衍,有成四大塊,肉質睇落乾爭爭,但食落又唔會太嚡。雖然話係川味,但係一啲都唔辣㗎。- 三寶牛肉麵($76)勁推介哩碗三寶牛肉麵,可以encore。個湯好似更加濃,每啖湯充滿牛肉味。麵嘅口感都係麻麻,但係牛肉就攞滿分。話明三寶牛肉麵,有牛腱、牛筋同牛肋條,每樣師傅都煮到好淋,好易入口,咬落嫩口仲好入味,話咁快就清碗。
突然間想食滷肉飯,於是乎Openrice見到哩間台灣

嘢,即刻殺去食。由於個招牌塊布都未揭,見唔到

個招牌名,搞到搵鋪都搵咗陣時間。

入到去唔使等位,揀咗吧台位,貪佢可以見住個廚

煮嘢。裝修有啲似拉麵舖咁,店員都比較nice。正

想話order滷肉飯,但店員告知賣曬。好嬲!好唔

開心!

- 川味紅燒牛肉麵 ($68)

湯頭果然好古早味,濃得嚟又有陣蘿蔔嘅清甜味。

麵嘅口感就麻麻啦,但係牛肉一啲都唔敷衍,有成

四大塊,肉質睇落乾爭爭,但食落又唔會太嚡。雖

然話係川味,但係一啲都唔辣㗎。

- 三寶牛肉麵($76)

勁推介哩碗三寶牛肉麵,可以encore。個湯好似

更加濃,每啖湯充滿牛肉味。麵嘅口感都係麻麻,

但係牛肉就攞滿分。話明三寶牛肉麵,有牛腱、牛

筋同牛肋條,每樣師傅都煮到好淋,好易入口,咬

落嫩口仲好入味,話咁快就清碗。

2018-02-09
  • 三寶牛肉麵
2018-02-07 825 瀏覽
放工後行咗去亞士厘道醫肚,行行下見到六両三,仲要唔洗排隊咪就試一試一坐低侍應姐姐好有禮貌放低杯茶再遞上餐牌,結果我點咗碗川味紅燒牛肉麵呷一口湯有種麻味但唔辣,再加上旁邊橙色牛骨髓,即刻喝到牛味提升了嘅湯牛肉夠soft~無羶味,唔黐牙,好味另外再order一碗三寶牛肉麵(牛腱,牛筋,肋條)一樣夠味夠soft最後加埋不可不食自家秘製滷肉飯,超好食唔油膩,夠家鄉,食到肉碎豬油粒,應該人手剁相反皮蛋豆腐就普通,少肉鬆,個醬無特別

牛肉夠soft~無羶味,唔黐牙,好味

最後加埋不可不食自家秘製滷肉飯,超好食
唔油膩,夠家鄉,食到肉碎豬油粒,應該人手剁
相反皮蛋豆腐就普通,少肉鬆,個醬無特別
2018-01-30
  • 滷肉飯
2018-02-05 655 瀏覽
對上一個月食完,今次再光顧,食物味道又不同了。 可見廚師真的很下功夫。上次我聽到廚師問食客味道如何?我聽到有食客話 川味牛肉麵味道較淡…… 今次我覺得味道比上次更有層次,看來這廚師真的不斷吸收食客嘅意見改進食物。 這次炸醬麵有少許驚喜,炸醬麵的材料在底,本人還以為沒有什麼材料。原來廚師教落要由下而上才能將啲炸醬撈得均勻啲,够味 推介。另外三寶麵也是新推出的食材,很豐富的:牛筋,牛肋條,牛展。一次過滿足曬三個願望,食到三個味道! 自認係牛魔王嘅你就唔好放過啦! 川味牛肉麵湯底比上次係改進了,味道更濃郁, 牛展厚度增加了,更滿足食客。鹵肉飯還是keep到水準
推介。另外三寶麵也是新推出的食材,很豐富的
川味牛肉麵
魯肉飯
三寶麵
川味牛肉麵
魯肉飯
三寶麵
  • 炸醬麵三寶麵
2018-02-02 532 瀏覽
行過見到新野,試下無妨。 主打台灣牛肉麵,滷肉飯。 優 : 食完有驚喜。 此麵質香港未食過,煙un得黎,又彈牙。 湯頭濃同清中間,飲得哂果隻味道。 食完唔口渴是基本。 牛根大大舊唔un, 牛展肉味香濃唔痴牙。 缺: 收銀要經過我前面,下次唔坐bar 台。今日毒L一名無計,晚市爆哂場。要食呢種麵又要黎返呢度。台面擺橡根係咩玩法?
行過見到新野,試下無妨。 主打台灣牛肉麵,滷肉飯。

要食呢種麵又要黎返呢度。
台面擺橡根係咩玩法?
台灣牛肉麵
台灣牛肉麵
2018-01-31 503 瀏覽
上open rice 搵新食店,見到六両三,個名幾得意,而且係台灣菜,試下先。去到食店,門口有兩位在等待,我們等了差不多10分鐘,就入內進餐,地方不大,座位與座位之間都幾逼,尤其是冬天衣服比較厚,坐下之後不太舒服點了滷肉飯,紅燒牛肉面,淨食紅燒牛肉(無湯),燙青菜。滷肉飯,好普通,不過不失紅燒牛肉麵,牛肉淋,湯頭都頗濃,不錯,麵偏硬。淨食紅燒牛腱,牛腱淋,不過味淡,我建議可點有湯的。如果經過,想食台灣野,可以食下,不過無乜野值得回味

點了滷肉飯,紅燒牛肉面,淨食紅燒牛肉(無湯),燙青菜。
滷肉飯,好普通,不過不失
紅燒牛肉麵,牛肉淋,湯頭都頗濃,不錯,麵偏硬。
淨食紅燒牛腱,牛腱淋,不過味淡,我建議可點有湯的。
如果經過,想食台灣野,可以食下,不過無乜野值得回味

滷肉飯(大)
紅燒牛肉麵川味