2018-12-18 134 瀏覽
琴晚去到無人排隊 一坐低見到隔離個人食剩好多麵 心知不妙😞坐咗5分鐘無人理過 menu都要問2次先拎嚟 叫咗魯肉飯,紅燒牛肉麵,甜不辣,葱油拌麵。甜不辣: 佢唔落個汁仲好 個汁怪怪咁。魯肉飯: 好普通 無乜味。葱油拌麵: 😤葱油一啲都無香味, 撈完係一啲味都無🙄 食咗2啖就放棄。牛肉麵: 無味 無味 無味 (重要既說話要講3次) 未食過咁差既牛肉麵 我都係食咗一少碗就唔食。坐得唔舒服 不停俾人撞 服務係無既 要叫幾次先郁 重點係食物 無味 可一不可再既店
琴晚去到無人排隊 一坐低見到隔離個人食剩好多麵 心知不妙😞
坐咗5分鐘無人理過 menu都要問2次先拎嚟
叫咗魯肉飯,紅燒牛肉麵,甜不辣,葱油拌麵。

甜不辣: 佢唔落個汁仲好 個汁怪怪咁。
魯肉飯: 好普通 無乜味。

坐得唔舒服 不停俾人撞
服務係無既 要叫幾次先郁
重點係食物 無味 可一不可再既店
2018-12-15 73 瀏覽
之前見朋友it post話幾好食 於是放工六點就去試食 香港嚟講呢碗麵真心好食 真係連湯都飲埋 不過本人會覺得牛肉麵 (牛展)會好食過牛肋肉。魯肉飯都好好味,基本上第二日午餐已經再返去食多次。希望你生意一直好好,咁我先可以繼續有得食。
1K
2018-12-14 101 瀏覽
師兄推介我尖沙咀“六両三”食台灣牛肉麵,師兄同我講佢覺得在尖沙咀暫時牛肉麵最好食這一家。今次就帶同一位愛牛肉麵的好姊妹來嘗嘗,果然川味紅燒牛肉麵湯底很香濃,我位好姊妹將湯一乾到盡,牛肉腍很入味,一夾牛肉馬上開分,連沒牙的婆婆進食也沒難度,哈哈~而我就叫了阿宏蔥油拌麵,麵質不論粗麵或細麵都非常彈牙,有咬口的。拌麵味道沒有牛肉麵的好,可能拌麵味道偏淡,沒有牛肉麵的那麼香濃。小食點了燙青菜+滷肉及甜不辣,我最愛在台灣吃甜不辣,在香港的台式餐廳我必點,今次不例外,我點了他們的甜不辣。嘩~超。美。味。勁。彈。牙,而且味道是甜中帶微微辣,沒錯,是你了我找到我喜歡的味道來,我和好姊妹不約而同地,高舉大姆指,會掛住的味道呀~至於飲品他們只得凍飲,只有薑母茶才是熱飲。我叫了蘋果西打,好姊妹飲冬瓜茶,飲品算可以,沒大驚喜。

• 甜不辣
  • 川味紅燒牛肉麵
鋪頭裝修帶有日式風格,有D似拉麵嘅小店,Open  Kitchen  位置嘅燈籠好靚,好喜歡。位於銅鑼灣區,本以為價錢偏高。但原來價錢極商宜,$68就有一碗紅燒牛肉麵了!我點左個滷肉麵 $45麵條煙韌 ,質地幾特別,同平時食開嘅台式麵不同,不會太厚身,好食。朋友點左招牌紅燒三寶麵$80湯底不加味精,但都好夠味,食落帶有少少胡椒同藥材味,不會太濃藥材味更帶有甜味,牛肉稔滑,入口溶化,整體都好高分!六両三嘅意思係咩呢?店主解說原來係四両麵條加上二両三嘅牛肉,咁就成為最合適嘅比例。至於我認為最最最出色嘅,係滷肉飯!何解?平時係香港食滷肉飯,食落去飯粒比較dry同硬身,滷肉又得幾粒,又無汁。但呢到嘅滷肉飯真心值得encore幾次,滷肉帶少少肥加上份量足夠,飯粒係類似日本米所以好有咬口,配上滷肉汁滲入飯粒,食完好想講:唔該黎多碗哎!真心欣賞,對於六両三,我會比90分,另外10分係因為自己貪心,想佢推出更多款食物作選擇😂下次去開尖沙咀都要拉下朋友去食下😎
鋪頭裝修帶有日式風格,
有D似拉麵嘅小店,
Open  Kitchen  位置嘅燈籠好靚,好喜歡。
位於銅鑼灣區,本以為價錢偏高。
但原來價錢極商宜,
$68就有一碗紅燒牛肉麵了!
我點左個滷肉麵 $45
麵條煙韌 ,質地幾特別,
同平時食開嘅台式麵不同,不會太厚身,好食。

朋友點左招牌紅燒三寶麵$80
湯底不加味精,但都好夠味,
食落帶有少少胡椒同藥材味,
不會太濃藥材味更帶有甜味,
牛肉稔滑,入口溶化,整體都好高分!

六両三嘅意思係咩呢?

至於我認為最最最出色嘅,
係滷肉飯!何解?
但呢到嘅滷肉飯真心值得encore幾次,

真心欣賞,對於六両三,

下次去開尖沙咀都要拉下朋友去食下😎
  • 滷肉飯
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
2018-12-12 144 瀏覽
上次經過呢間咁有特色既店舖,排晒長龍!今晚約左友人一齊去食先,點知平日晚餐🥣時間一樣人山人海,門口堆滿人,問左店員拎左張飛,等左20分鐘先有位!入到間舖頭原來位置不大,每次只可容納20人左右用餐,而店員安排左2人檯比我地坐,比較舒服😌!我地等位既時間已經選定叫咩食,剔晒在menu紙上,所以一坐低就可以落order! 佢地係有open kitchen,所以都有些客人安排坐係bar檯位置就可以睇到廚神精湛既煮功!👍👍 果然係高手,8-10分鐘左右就上齊晒!首先食台灣菜當然唔少得有牛肉麵,所以今次叫左個牛鍵牛肋同埋半筋半牛肉麵,麵仲可以選粗或幼,我同朋友都喜歡💕粗,所以就叫左粗麵!一黎到就品嚐個湯底先,果然好香濃既牛骨味道!牛筋同牛鍵都好唸!肉紋都好均等,所以食落口更加鮮嫩,配埋粗麵一齊食口感更不錯!😋😋 我地仲點左個小食:皮蛋豆腐,賣相好吸引,上面舖滿我最喜愛既木魚絲和皮蛋,豆腐肉很滑溜!豆味好香醇,凍凍地咁食配埋少少秘製醬汁感覺好爽!😊終於明白點解成日都排晒長龍!😌+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
川味紅燒牛鍵牛肋條麵
皮蛋豆腐
2018-12-12
20 分鐘 (堂食)
川味紅燒牛鍵牛肋條麵
皮蛋豆腐
2018-12-12 60 瀏覽
網上見到尖沙咀有台灣人打理嘅牛肉麵店做下資料蒐集又見到啲相好似幾好食咁喎食完真係驚嘆左傳媒嘅影響力😂誤信就會中伏呀!川味紅燒半筋半肉麵 $75川味紅燒牛腱牛肋條麵 $75星期日八點幾鐘去食,排隊唔算好耐半個鐘內入座!上枱賣相幾好心諗一定好濃郁好正啦,首先試一啖真係打個突🤭,冇味嘅?!😱個湯飲多幾啖的確有牛味出到嚟嘅但係紅燒味辣味重口味完全冇😤!佢個湯底極其量係係紅燒同清燉中間完全被騙🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️牛腱最好食,醃得都唔錯牛筋就太腍,牛肋條就煮嚡咗🙄麵都正常不過以$75一碗呢個價錢真係唔太值喇😂唔會再突登去食。好味指數:

網上見到尖沙咀有台灣人打理嘅牛肉麵店
做下資料蒐集又見到啲相好似幾好食咁喎
食完真係驚嘆左傳媒嘅影響力😂
誤信就會中伏呀!

川味紅燒半筋半肉麵 $75
川味紅燒牛腱牛肋條麵 $75
星期日八點幾鐘去食,排隊唔算好耐
半個鐘內入座!上枱賣相幾好
心諗一定好濃郁好正啦,首先試一啖
真係打個突🤭,冇味嘅?!😱
個湯飲多幾啖的確有牛味出到嚟嘅
但係紅燒味辣味重口味完全冇😤!
佢個湯底極其量係係紅燒同清燉中間
完全被騙🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️牛腱最好食,醃得都唔錯
牛筋就太腍,牛肋條就煮嚡咗🙄麵都正常
不過以$75一碗呢個價錢真係唔太值喇😂
唔會再突登去食。

好味指數:
2018-12-11 79 瀏覽
同朋友約咗喺尖沙咀食飯,行過呢間台式小店有好多人排緊隊,多人排隊代表食物質素唔差,所以我哋又排埋一份,等左差唔多半個鐘就入得,等位期間已經寫定order紙,一入去就可以落order!! 首先要讚下店主嘅細心,同其他小店一樣因為地方淺窄,唔會有張凳俾你擺袋,但細心留意下就發現枱下邊有個鉤俾你掛袋,枱面上仲有橡筋俾你紮頭髮!! 想食滷水糖心蛋,但店員告知已經賣晒,見到隔離枱有得食,睇到我流晒口水,如果想食嘅朋友要早啲嚟先得!!! (我八點鐘落order)飲品點左古法烏梅汁($22)同埋冬瓜茶($18),兩杯都好好飲,而且都好大杯!滷肉飯($28)肥瘦適中,呢個飯嘅靈魂在於個汁,撈飯一流!!紅燒三寶牛肉麵($80),麵類全部都有得揀粗麵或者幼麵,點左粗麵,餸有牛腱牛筋好肋條,啲牛全部都好入味,濃濃的牛骨湯清甜好味! 蔥油拌麵配幼麵($45),蔥油爆到好香淋落個麵度冇得輸,我自己鍾意食幼麵多過粗麵。想食下菜就叫咗燙青菜加滷肉($26)每人消費大約$100到,會想返嚟試吓佢個糖心蛋!

想食下菜就叫咗燙青菜加滷肉($26)

每人消費大約$100到,會想返嚟試吓佢個糖心蛋!
2018-12-06
30 分鐘 (堂食)
2018-12-11 123 瀏覽
早前看到很多人都說這裏大排長龍看到差不多六時左右在尖沙咀覓食所以建議同友人來這裏排隊剛剛有位可以讓我們等候半個鐘等的時候姐姐讓我們看看想吃什麼來到裏面很有文青的味道而且最欣賞這種很細心的店舖令我會想起去到日本旅行的感覺等了一會兒很快便來到這個招牌牛肉麵這個面是我喜歡的菜應該是手打麵而且牛肉很林很好吃😋然後說到這個菜我們一致認為要推介大家叫因為我朋友成日喺度講話食極都食唔晒食極都仲有好多菜所以呢個菜好抵食🤣而且上面啲魯肉好好食最後我同朋友都加咗蛋但係呢隻蛋反而令到我哋有啲失望😞因為呢隻蛋係凍嘅😰而且同碗牛肉麵唔係好夾很想下次來的時候吃滷肉飯🥰
早前看到很多人都說這裏大排長龍

很想下次來的時候吃滷肉飯🥰
魯肉燙青菜
  • 燙青菜+滷肉
2018-12-10 65 瀏覽
邊個話食牛肉麵🐮🍜要飛去🛫台灣食?呢間係尖沙咀既六両三•台灣牛肉麵就啱晒我口味😋主打無添加湯底,絕對冇味精牛骨粉牛肉好淋唔癡牙,粗麵條夠Q彈立即去片🎞💡私訪老闆小妹:點解呢度叫六両三既?老闆:因為我地堅持四両麵條,加上二両三牛肉呢個黃金比例。🤔怪不得我頭先睇住師傅每個麵都磅咗先啦⋯⋯老闆係半個台灣人,黎咗香港廿幾年,所以都講得一口流利廣東話𠺢……📍 六両三 (尖沙咀)尖沙咀宜昌街3號地下
邊個話食牛肉麵🐮🍜要飛去🛫台灣食?
呢間係尖沙咀既六両三•台灣牛肉麵
就啱晒我口味😋
主打無添加湯底,絕對冇味精牛骨粉
牛肉好淋唔癡牙,粗麵條夠Q彈
立即去片🎞

💡私訪老闆
小妹:點解呢度叫六両三既?
老闆:因為我地堅持四両麵條,加上二両三牛肉呢個黃金比例。
🤔怪不得我頭先睇住師傅每個麵都磅咗先啦⋯⋯

📍 六両三 (尖沙咀)
尖沙咀宜昌街3號地下
半筋半肉粗麵條
半肋半筋幼麵條
滷水糖心蛋
2018-12-10
15 分鐘 (堂食)
半筋半肉粗麵條
半肋半筋幼麵條
滷水糖心蛋
  • 滷水溏心蛋
  • 川味紅燒半筋半肉麵
此店常排長龍,趁著明天放假便與好友一起排隊試試佢最終等了35分鐘才入坐,但後面人龍仍不斷。先點杯檸檬冬瓜茶解渴冬瓜茶清甜,加上鮮檸檬,很夾青瓜$28很脆很新鮮,沒有過份濃的調味,淡淡的醋酸和蒜香成為今餐清泉魯肉飯$28份量不多,和朋友一人一麵再share食,細細碗卻不簡單,魯肉入味有油脂香,拌著白飯吃很送飯蔥油拌麵$68拌前青靚白淨,拌後原來碗底很多醬料加上爆香了的蔥油,超級惹味醬油略帶甘甜,加上醬油咸香,令人為此拌麵一口接一口吃光
此店常排長龍,趁著明天放假便與好友一起排隊試試佢
最終等了35分鐘才入坐,但後面人龍仍不斷。

先點杯檸檬冬瓜茶解渴

冬瓜茶清甜,加上鮮檸檬,很夾

青瓜$28
很脆很新鮮,沒有過份濃的調味,淡淡的醋酸和蒜香成為今餐清泉

魯肉飯$28

蔥油拌麵$68
拌前青靚白淨,拌後原來碗底很多醬料
加上爆香了的蔥油,超級惹味
醬油略帶甘甜,加上醬油咸香,令人為此拌麵一口接一口吃光

2018-11-23
35 分鐘 (堂食)
2018-12-08 214 瀏覽
好耐都冇食過台灣菜,今日經開尖沙咀,見到呢間六兩三門前有好多人排隊,於是我就緊係入去湊下熱鬧啦🙈等左半個鐘後,終於可以入去啦川味紅燒牛肉麵(粗麵) $68先飲一啖牛肉湯,牛味濃郁,比一般牛肉湯牛味更重,亦吾會有口渴既感覺。果然符合六兩三所標榜既用天然牛骨同蔬果以文火所熬制,亦冇加任何味精,牛肉精同任何化學物品👍 麵質我揀左粗麵,因為粗麵更有口感更彈牙,而麵質亦更滑嫩。而牛肉方面,四至五大塊厚身牛肉,肉質鬆化而不乾韌,牛筋亦炆得好軟腍,更帶有膠質❗️重點係一d 都吾油膩😍草山炸醬麵(粗麵) $45本來想點阿宏蔥油拌麵,但可惜既係,當我可以入座時剛好售罄,咁唯有揀呢款炸醬麵。但意想不到既係,原來炸醬麵係好好味架😍 首先,因為揀左粗麵,所以口感自然都係彈牙,配上炸醬同乾蔥,再攪拌,條條都沾滿炸醬汁,好香😍 滷水溏心蛋 $16呢款溏心蛋真係吾錯👍 內裡勁流心,咬落蛋液豐富之餘,連蛋白都好入味,鹵水味好香,真係比大多數拉麵店既付味蛋或者係溏心蛋更勝一籌👍好值得一食呀❗️滷豬腳 $48首先,豬腳份量都幾多,有成3大舊豬腳。炆得腍滑而入味,食落滿滿骨膠原,好滿足☺️甜不辣 $22第一次食甜不辣,比想像

等左半個鐘後,終於可以入去啦

川味紅燒牛肉麵(粗麵) $68

草山炸醬麵(粗麵) $45

滷水溏心蛋 $16

滷豬腳 $48

甜不辣 $22
第一次食甜不辣,比想像中好味好多。甜甜的,質感似魚餅,而有d 似年糕,煙煙韌韌,好有口感🥰

芭樂汁 $20
台灣製既芭樂汁,我都係第一次飲🙈 睇落好似好普通山飲品,但清清甜甜既芭樂香,甜度亦岩岩好,吾會好似普通罐裝飲品口太甜,解膩度高😋

呢間六兩三真不愧要等一等才可以入席,食物質素高而又天然😍
2018-12-05
30 分鐘 (堂食)
  • 滷水溏心蛋
2018-12-08 92 瀏覽
睇完食評特登黎試下,點知失望收場首先湯底過咸,鼓油味多過牛肉味我叫左牛肋條粗麵,牛肋條好柴,有少少牛肉味。重點係!!!朋友叫左三寶麵,叫價$80比其他麵貴,雖然三併每款嘅份量比單併少係正常,但少到得每款得一舊,係咪有啲過份?去食魚蛋粉三併有無試過得一粒魚蛋?同店員反映,又無諗住叫佢加俾我,佢就好不屑咁叫我地「唔好嗌呢款囉」!嘩!本來已經失望,仲要咁嘅態度鍾意食牛肉麵或者想試嘅朋友可以唔洗來呢間,一個字「差!」
睇完食評特登黎試下,點知失望收場

首先湯底過咸,鼓油味多過牛肉味

我叫左牛肋條粗麵,牛肋條好柴,有少少牛肉味。

嘩!本來已經失望,仲要咁嘅態度

鍾意食牛肉麵或者想試嘅朋友可以唔洗來呢間,一個字「差!」
📍尖沙咀📍超入味🤤台灣牛肉麵🍜湯底熬足30個鐘❗️❗️噚日特登出TST影燈飾,見凍凍地想食翻碗熱辣辣嘅麵🙈🙈就揀咗呢間牛肉麵試下❤️我哋就叫咗川味紅燒牛肉麵同川味紅燒半筋半肉麵😎個半筋半肉麵叫咗粗麵,條條分明😏首先牛肉一啲都唔韌,連牛筋都超腍,真係好好食🤤好少有舖頭可以做到連牛筋都煮到咁腍😍😍好有驚喜😝—————————————————個滷肉飯套餐仲包兩個小食😎溏心蛋同涼拌小青瓜😆溏心蛋都好流心💕百頁豆腐最有驚喜😆😆因為我平時對豆腐真係好一般,但呢個小食真係好入味,有啲滷汁,餸飯一流🤣最後飲埋杯薑母茶,甜甜地之餘勁重薑味❗️❗️真係好夠辣😏😏果然係老薑🤣飲完成身暖笠笠🌞
📍尖沙咀📍超入味🤤台灣牛肉麵🍜湯底熬足30個鐘❗️❗️

• 滷肉飯
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 百頁豆腐
2018-12-06 83 瀏覽
大概七點半同朋友嚟到店外,結果要等大概10張枱左右,不過都好快有位。雖然小店,但店員態度好,安排細心有禮叫左一碗紅燒半筋半肉粗麵,自己本身中意食有質感既麵先試湯頭,好濃郁。佢唔係一般有藥材味又或者係有八角香料果種湯底,第一次食到呢隻味,覺得幾特別。牛肉同筋嘅份量算多,牛肉牛筋好林,特別有一條爽身少少既牛筋,一次過滿足兩種口感,我就中意食爽口多過超林,配左油麥菜好甜,麵既質地煮得好好,勁岩我個人口味。仲叫左皮蛋豆腐,d汁調得幾好,大概有半隻皮蛋,唯獨d汁少左d,但豆腐夠凍,伴食一流。朋友叫咗三寶,湯底味道一樣但呢個就係幼麵,牛就更豐富!餓底朋友一定要試下,食完十分滿足!店舖雖然細小但係流程十分暢順而且等候時間唔會耐,店員都好有禮貌地招呼,值得一試!
雖然小店,但店員態度好,安排細心有禮

叫左一碗紅燒半筋半肉粗麵,自己本身中意食有質感既麵
半筋半肉

三寶

2018-12-05
15 分鐘 (堂食)
半筋半肉
三寶
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
  • 川味紅燒半筋半肉麵
2018-12-06 61 瀏覽
當日去到六兩三大約七點半,大約等於10分鐘就可入座。裝潢格局設計似日本居酒屋風,配合柔和昏暗的黃色燈光,成個環境既化身為好舒服嘅小館。但座位有點迫。而我跟友人抱著期望試流心蛋,嗚啊!賣曬!不過對滷肉飯同牛肉麵都好有興趣🙃川味紅燒三寶牛肉麵($80) 先嘗湯底湯底濃郁帶點藥材味!由於湯底無加味精,即使食完亦唔會覺得易口渴😉麵質彈牙,一碗齊牛𦟌牛筋牛肉,份量唔少,牛筋炆得好軟腍,帶有膠質,而牛腱軟淋而入味!當中嘅牛肋條係牛肉味最濃郁的,肉質鬆軟,好好味💕滷肉飯($28)小小一碗,份量很適合女仔食!半肥瘦嘅滷肉好入味,但略滷肉份量偏小,如果多啲會更好!皮蛋豆腐($38) 味道正常不過不失,幾開胃!百頁豆腐 ($20)口感似魚旦,但重重的豆香,幾特別!冬瓜茶($18) 濃濃黑糖味嘅冬瓜茶,好解渴👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻仍未試到個流心蛋,希望下次早啲嚟可以試到唱🤤

皮蛋豆腐($38) 味道正常不過不失,幾開胃!

百頁豆腐 ($20)口感似魚旦,但重重的豆香,幾特別!

仍未試到個流心蛋,希望下次早啲嚟可以試到唱🤤