2019-03-14 26 瀏覽
友人生日 一早選定左呢間台灣風味既餐廳呢個滷肉飯真的好好食!28蚊一碗完全係勁抵!我地之後仲有添食滷肉飯其實精粹係個汁!充滿住油香,唔太咸但肉味好重,如果多d汁就更好滷肉就唔使講,肥美入口即溶雖然我好少食成舊肥膏,但因為切到細細粒細細粒,就感覺無咁邪惡其實都真係幾肥,但好食既程度真係會忍唔住再叫多碗呢個阿宏蔥油拌面真係可一不可再撈完之後係覺得好香,但食落去係完全無味!試想像下,佢就係無味既印尼撈面牛三寶拼盤,覺得炆得都好冧,好易就分得開share食呢個面都做得唔錯,唯獨面既份量比較少。湯底好重牛肉味,而且飲落淡淡藥材味,幾特別。呢個豬手都係麻麻地,食落無乜味埋單每人先65蚊,都幾抵
友人生日 一早選定左呢間台灣風味既餐廳

滷肉就唔使講,肥美入口即溶

其實都真係幾肥,但好食既程度真係會忍唔住再叫多碗

呢個阿宏蔥油拌面真係可一不可再

撈完之後係覺得好香,但食落去係完全無味!
試想像下,佢就係無味既印尼撈面

牛三寶拼盤,覺得炆得都好冧,好易就分得開share食

呢個面都做得唔錯,唯獨面既份量比較少。
湯底好重牛肉味,而且飲落淡淡藥材味,幾特別。

呢個豬手都係麻麻地,食落無乜味

埋單每人先65蚊,都幾抵
  • 滷肉飯
2019-03-14 29 瀏覽
係尖沙咀交收完就睇下附近有咩食, 咁岩見到呢間咁高評分既台灣餐廳, 就去試一試, 餐廳睇落幾hit咁, 6點半未夠入面已經坐滿, 好誇張!坐低一陣門口已經要等位, 不過門口可以坐住等都幾貼心!餐廳選擇唔多, 牛肉麵黎黎去去都係果3款combination, 牛根牛展牛肋條, 主打係無味精既湯底, 我地就叫左一碗牛肉麵, 仲可以揀粗面。另外叫左個滷肉飯, 同埋2款小食~牛肉麵有三大件牛展, 真係超大件, 肉質好淋, 應該滷左好一段時間。粗麵質地彈牙, 湯底真係食得出無味精, 可以連湯都飲晒!!滷肉飯好抵食又大碗, 都係$28滷肉唔算太肥, 食落有油香, 而且唔太咸, 唔錯!食到底都仲有汁, 好好送飯~另外叫左糖心蛋, 同埋百頁豆腐~糖心蛋真係好糖心, 有醬油香味, 煮得岩岩好~百頁豆腐有驚喜! 口感好q彈, 醬汁都好味~甜甜地~有d似jelly feel 咁幾得意XD絕對可以一試既餐廳, 不過建議大家早D去, 6:30前都唔洗等位XD

另外叫左個滷肉飯, 同埋2款小食~

滷肉飯好抵食又大碗, 都係$28

另外叫左糖心蛋, 同埋百頁豆腐~
糖心蛋真係好糖心, 有醬油香味, 煮得岩岩好~

2019-03-13 87 瀏覽
今日放工同女朋友食飯 , 經過呢間店度見到好多人排隊等位, 見到內籠裏面唔係好多位, 以為食日本嘢點知原來係台灣菜, 決定試試 等左唔係好耐就可以入去啦網上見到呢隻鹵水糖心蛋好評諗都唔諗就叫咗佢試正叫咗個牛三寶拼盤有 金錢腱牛筋牛肋條都係88蚊咋啲味真係好入味呀好冧呀女朋友話想試下個魯肉飯唔錯唔錯新鮮滾熱辣, 正所謂隔離飯香食e 碗飯都已經夠飽喇 再叫多個小食甜不辣, 口感好煙韌 好特別呢個係 烚生菜 再加滷肉汁特別推介: 冬瓜檸檬茶好好飲唔錯唔錯價錢合理
等左唔係好耐就可以入去啦

網上見到呢隻鹵水糖心蛋好評諗都唔諗就叫咗佢試

叫咗個牛三寶拼盤有 金錢腱牛筋牛肋條都係88蚊咋
啲味真係好入味呀好冧呀

女朋友話想試下個魯肉飯
唔錯唔錯新鮮滾熱辣, 正所謂隔離飯香

食e 碗飯都已經夠飽喇
滷肉飯

再叫多個小食甜不辣, 口感好煙韌 好特別

呢個係 烚生菜 再加滷肉汁

特別推介: 冬瓜檸檬茶好好飲

唔錯唔錯價錢合理

2019-03-11 37 瀏覽
As my wife have dinner appointment tonight, I decided to have dinner alone, and immediately Liu Liang San came into mind. One of my friends told me that their beef noodles was tasty and should go try it. It was located at Ichang Street, in front of Harbour City. Their menu was simple, offering noodle soup, rice, platter, snack and drinks etc.Melon and lemon tea - It was sweet and refreshing, with lemon adding to the flavour. It has strong melon taste too. Liu Liang San combo - It came with beef

Liu Liang San combo - It came with beef shank, tendon and rib. Soup was flavourful and tasty, absorbing the essence of those beef broth. Beef was tender and juicy, cooked to perfection.

Noodle with braised pork - Noodle was very chewy and thick in texture, and braised pork complimented it nicely.

Marinated soft boiled egg - It was very soft and smooth, and egg york was very lava.
2019-03-10 62 瀏覽
尖沙咀呢個位置係靜中帶旺,附近幾條街都好熱鬧,就喺呢條街比較靜,門口有幾張櫈仔比你排隊,哈,都唔係等咗好耐大約十五分鐘就有位,不過店內有少少擠迫鹵水溏心蛋 溏心好食,不過蛋白太鹹太鹹太鹹!滷肉飯好香,滷肉汁豐富,味道啱啱好,小小一碗, 如果一個人吃應該會有五成飽,不過同朋友share,所以一人只有兩成半飽,哈川味紅燒三寶牛肉麵包括有牛筋,牛肋條,牛肉牛肉湯淡淡的牛肉香味,慢慢連麵食,成碗湯飲曬牛筋林得來有小小爽口,不過味道唔太濃牛肉片薄薄的,肥瘦適中牛肋條口感豐富,林身,入味川味紅燒半筋牛肉麵包括有牛筋及牛肉熱薑母茶- 稍微偏辣,但係飲完好暖凍冬瓜茶- 清甜冬瓜味,我只飲了一啖, 因為太凍。。。

鹵水溏心蛋
溏心好食,不過蛋白太鹹太鹹太鹹!

川味紅燒三寶牛肉麵
包括有牛筋,牛肋條,牛肉
牛肉湯淡淡的牛肉香味,慢慢連麵食,成碗湯飲曬
牛筋林得來有小小爽口,不過味道唔太濃
牛肉片薄薄的,肥瘦適中
牛肋條口感豐富,林身,入味

川味紅燒半筋牛肉麵
包括有牛筋及牛肉

熱薑母茶- 稍微偏辣,但係飲完好暖
凍冬瓜茶- 清甜冬瓜味,我只飲了一啖, 因為太凍。。。

2019-03-06
15 分鐘 (堂食)
2019-03-09 144 瀏覽
你以為係日本野?其實係台灣野呀!每次經過門面見到純木裝飾都以為係日本餐廳,原來內裡係一間好warm既台灣餐廳🤤每張枱仲好細心地提供咗橡筋俾女士們紮起頭髮、仲有成大大盒紙巾俾你清潔添!【滷肉飯🍚 $28】好有台灣既味道!滷肉夠入味,每粒滷肉都肥瘦各半!滷肉汁好香口,用嚟撈飯一流!廚師見我地唔夠滷肉撈飯,仲特登送多一小碗純滷肉俾我地,超貼心同抵讚呀!【川味紅燒牛腱牛肋條麵🐂(粗麵) $85】粗麵超有咬感,食落煙韌彈牙!共有五大件既牛腱牛肋肉質軟軟,而且都幾重牛味!湯底濃郁可口仲帶點微辣,不過個人覺得油咗少少~【滷肉拌麵🍜 $48】拌麵同樣用上粗麵條加上肥瘦比例均勻既滷肉,所以一樣都係幾好味!【溏心蛋🥚 $13】大家見到有幾溏心啦🤤連隻蛋都滷過嚟架!前後嗌咗兩碟,用嚟伴住個滷肉飯同麵食一樣咁掂!

【滷肉飯🍚 $28】

【川味紅燒牛腱牛肋條麵🐂(粗麵) $85】
滷肉拌麵

【滷肉拌麵🍜 $48】

【溏心蛋🥚 $13】
2019-03-07
  • 滷水溏心蛋
2019-03-05 49 瀏覽
早2日無意中見到係Openrice見到尼間,今日見有時間就帶左同事尼食lunch都排左陣隊不過5算耐,鋪仔細細但都坐厠5少人鋪內裝飾幾有古風味道,真係有d似反左古代咁,而且都乾淨整齊我地一行五人,叫左2個個半筋半肉幼麵,一個鹵肉撈麵,一個牛腱麵,但我太肚餓啦所以淨係影左自己果個有2舊筋2舊肉,牛筋非常嫩軟,啖啖都好似啫喱咁,另外肉都非常嫩同有牛味,口感接近入口即溶加上肚餓所以我極速連湯清晒超讚但唯一美中不足係特色飲品5算多,所以食完個麵有d空虛但一定會再尼同介紹朋友尼食!
都排左陣隊不過5算耐,鋪仔細細但都坐厠5少人
鋪內裝飾幾有古風味道,真係有d似反左古代咁,而且都乾淨整齊

加上肚餓所以我極速連湯清晒
超讚

但唯一美中不足係特色飲品5算多,所以食完個麵有d空虛
但一定會再尼同介紹朋友尼食!

2019-03-05
20 分鐘 (堂食)
  • 川味紅燒半筋半肉麵
2019-03-04 56 瀏覽
今天試了間新新地開台灣麵,麵質地軟硬適中也頗有感,牛肉塊有成半寸厚,而且很淋,牛肉味也濃郁,牛的肉和脂肪還有筯的比例很合適,不會太肥利或太瘦太硬,雖一湯底太咸多味精,但都濃郁,伴菜是油密菜很少見,幾爽食過咁多麵呢間算好好味😋一定會再食
食過咁多麵呢間算好好味😋一定會再食
位於尖沙咀繁華之中,最近有家比較熱捧嘅台食,裝潢設計風格夠風味,引來不少顧客等侯,充滿期待的感覺隨著食物端來而漸漸失去,味道偏淡,醬汁湯汁未能與食物結合,有待提升,未稱得上是很好吃,份量亦不太足夠,沒有滿足感🤔
2019-02-28 53 瀏覽
最近見到尖沙咀有間 #好火 既台灣菜🇹🇼前幾日的起心肝去試下原來都仲係好多人排隊啊🙈好彩門口都有少少位置比大家坐底等位 等左接近半個鐘終於有位啦店內不是太大 位置有啲逼😕呢到比一般台灣菜餐廳多牛肉麵選擇🍜小妹揀左 川味紅燒半筋半肉粗麵 $75不得不讚個粗麵煮得非常有口感! 牛肉煮得入味又夠淋👏🏻 唯獨係牛筋有啲失色🙈皮蛋豆腐 $38豆腐好滑 配上汁同皮蛋用黎送味道較濃既麵一流👍🏻魯肉飯 $28味道適中唔會太咸 無乜驚喜不過不失啦💁🏻‍♀️冬瓜茶 $18 好清新丫甜道適中 正好中和啲食物既濃味☺️小妹覺得未至於需要排隊食🤭如果唔洗排隊就一試無防既
最近見到尖沙咀有間 #好火 既台灣菜🇹🇼
前幾日的起心肝去試下
原來都仲係好多人排隊啊🙈
店內不是太大 位置有啲逼😕
呢到比一般台灣菜餐廳多牛肉麵選擇🍜
小妹揀左 川味紅燒半筋半肉粗麵 $75

不得不讚個粗麵煮得非常有口感!
牛肉煮得入味又夠淋👏🏻 唯獨係牛筋有啲失色🙈

好清新丫甜道適中 正好中和啲食物既濃味☺️
小妹覺得未至於需要排隊食🤭
如果唔洗排隊就一試無防既
2019-02-25 79 瀏覽
有時行過都見倒有好多人排隊嘅,但星期日午市經過居然有位,咁啱老婆又話口㾗就不如試吓呢間啦!入到去其實舖頭細細都有d迫嘅,之後就叫左一個紅燒牛肉湯飯,一個滷肉怑麵,一個百頁豆腐同杯檸樂。牛肉飯個湯底一般同有d辣,牛肉好普通,食唔出有咩特別,滷肉伴麵同豆腐都係,滷肉麵食完之後好似無左記憶咁好似唔知食過咩嘢咁,又唔係唔好味嘅但總之就真係好一般同其實都幾多味精,如果想飽吓肚都ok嘅但真係唔好其望太高,最好嘅就係佢哋嘅服務態度真係唔錯嘅😊

2019-02-25 97 瀏覽
每次經過亞士厘道都會見到唔少人排隊食呢間台灣餐廳,今次一於約朋友試下佢!因為朋友返工要ot,接近九點先黎到,好彩我早左黎排隊,朋友黎到就差唔多入得喇~餐廳比較細小,但木檯木凳俾人一種溫暖嘅感覺。我叫左一碗魯肉飯同一隻糖心蛋。我覺得一碗好食嘅滷肉飯要香同啲魯肉要肥瘦均勻軟熟!但呢度嘅滷肉飯令我有啲失望,魯肉食落嚡口,份量亦唔夠撈飯。而個糖心蛋嘅味道就屬正常水平,撈飯食唔錯。如果下次黎會試下佢嘅牛肉麵,可能水準會更高。

餐廳比較細小,但木檯木凳俾人一種溫暖嘅感覺。

我叫左一碗魯肉飯同一隻糖心蛋。

而個糖心蛋嘅味道就屬正常水平,撈飯食唔錯。
如果下次黎會試下佢嘅牛肉麵,可能水準會更高。
2019-01-16
30 分鐘 (堂食)
2019-02-22 58 瀏覽
經朋友的介紹下來一試這台式小店拌麵和湯麵都選擇了粗麵麵質十分彈牙川味紅燒牛肉麵湯底清而帶少少辣十分開胃 牛肉味濃皮蛋豆腐有台灣的味道又凍又滑滷肉飯肉質肥瘦分明檸檬同冬瓜茶也好夾小店佈置以木為主有身處古代的懷舊感
經朋友的介紹下來一試這台式小店

滷肉飯肉質肥瘦分明
檸檬同冬瓜茶也好夾

小店佈置以木為主
有身處古代的懷舊感
15 分鐘 (堂食)
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 皮蛋豆腐
  • 滷肉飯
2019-02-18 171 瀏覽
之前好多人都話六両三好食,於是果日行開尖咀就去試試啦~門面裝修偏向日式,如果唔細心留意,仲以為係一間日式餐廳添。豆干切得成細條,滷得都幾入味,味道唔錯,但份量略少。一碗三隻嘅小豬腳,味道正常,但外皮略唔夠爽脆,冇咩肉食。麵質ok,係有咬口嘅粗麵條;川味紅燒口味但其實一d都唔辣,湯底偏淡;牛筋、牛肋條都炆得幾淋,而且都夠入味。半肥瘦嘅豬肉煮得好淋,汁略甜,但唔夠撈飯。太細碗,大啖少少食嘅話,2-3啖就KO左!整體味道普通,冇咩驚喜,價錢略貴,而且份量唔多,試一次就ok啦!
之前好多人都話六両三好食,於是果日行開尖咀就去試試啦~

門面裝修偏向日式,如果唔細心留意,仲以為係一間日式餐廳添。

切豆平

豆干切得成細條,滷得都幾入味,味道唔錯,但份量略少。
滷豬腳

一碗三隻嘅小豬腳,味道正常,但外皮略唔夠爽脆,冇咩肉食。
川味紅燒火筋半肉麵

2019-01-19
切豆平
  • 切豆干
  • 滷豬腳
2019-02-17 54 瀏覽
餐廳外表幾有日式感覺 而且價錢合理啦 就試下三寶牛肉麵 牛肉麵最重要係湯 湯濃到似藥材煲出黎咁黑好濃 但濃得黎有點苦味 有牛香味 比較似煲藥味 麵質方面 的確好彈口 有咬勁 而且麵掛汁掛到好多 比其他牛肉麵黎講 呢種麵算幼麵  但都掛到汁 不錯牛腱: 唔太韌 但唔算最入味 我覺得仲有少少難咬 但牛香味超夠牛筋:呢個係推介 筋係啫喱咁 入口即溶 而且入味之餘 入到口仲唔油膩牛肋條:未係煮到林哂果種 仲係要咬多幾下 同幾難咬開 不過佢唔係太長太大條 牛味都係好濃
餐廳外表幾有日式感覺 而且價錢合理啦
就試下三寶牛肉麵 牛肉麵最重要係湯 湯濃到似藥材煲出黎咁黑