2020-10-10 412 瀏覽
十二點幾去到,叫左個牛肉麵,湯底睇得出好濃,食落無乜味?點先做到咁?牛肉散晒唔講以為係琴晚浸到今日。埋單75,唔包野飲,呢個價錢夠我去群記食靚腩面啦!!環境又唔係坐得特別舒服。
環境又唔係坐得特別舒服。
2020-10-09 324 瀏覽
📍六両三 (尖沙咀)尖沙咀宜昌街3號地下聽聞呢間台灣舖夜晚排長龍 6點半早食只係排3張 食完已經見長長人龍🚶🏾🚶🏻‍♂️環境幾懷舊 木枱櫈 有吧枱 門面裝修幾特別 好似客棧甘皮蛋豆腐💰$35紅燒三寶牛肉麵💰$88最好食係呢碗麵 麵幾爽口 有彈性三寶係牛筋,牛肋條,牛腱 肉質好冧 湯底好鮮甜 好飲👍🏻蔥油拌麵💰$46好一般 麵好冧 吾乾身 太濕 配料有木耳香蔥
📍六両三 (尖沙咀)
尖沙咀宜昌街3號地下

環境幾懷舊 木枱櫈 有吧枱 門面裝修幾特別 好似客棧甘
皮蛋豆腐💰$35
紅燒三寶牛肉麵💰$88
蔥油拌麵💰$46
好一般 麵好冧 吾乾身 太濕 配料有木耳香蔥
  • 紅燒牛肉麵
2020-10-07 201 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢係一間比較出名既黃店 餐廳入邊位置唔多晚飯時間去到等左半個鐘先有位❶紅燒牛肉麵 $75湯底既牛味好香濃又唔會好油膩 牛肉夠厚但同時都軟腍麵方面我就揀左粗面口感十足其實都係一句講曬「好味 」😝
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛肉夠厚但同時都軟腍
麵方面我就揀左粗面口感十足
其實都係一句講曬「好味 」😝
2020-10-06 234 瀏覽
呢間牛肉麵一向口碑都唔錯👍🏻仲要排長龍🚶🏻‍♂️以香港黎講算係數一數二好食既牛肉麵🏅⭐️ 川味紅燒三寶牛肉麵 🐃先呷一口湯底 好濃厚既牛味🥣再黎係少少既藥材味 感覺飲完好暖好滋補🔥 仲要賣點係用牛大骨熬出黎 🦴唔用味精牛骨粉 感覺比較健康💪🏻 三寶可以試曬 牛腱 🥓 牛筋 同牛肋條🥩 每一樣份量都好厚切🍴 牛筋唔會韌 充滿滿滿的骨膠原☁️ 我最鍾意牛肋條 因為牛味好濃 而且同湯底既味道融為一體❤️⭐️ 川味紅燒牛肉麵 🐂紅燒牛肉用既部位係牛腱🦵🏻比起牛𦟌更要厚同嫩 💕唔會太難咬得開 而麵底係台灣經常食到既刀削麵感覺😋 比起一般麵條🍝口感更豐富

⭐️ 川味紅燒三寶牛肉麵 🐃

⭐️ 川味紅燒牛肉麵 🐂
2020-10-05 174 瀏覽
食到台灣既感覺😋筋同肉都好入味但又唔會覺得啲湯好油膩而且大大碗 份量好足一碗已經食到飽😆幾抵食鋪入面位置比想像中多都算坐得幾舒服雖然出面好多人排隊但都好快入得去食下次會再encore🍜
食到台灣既感覺😋
雖然出面好多人排隊
但都好快入得去食
下次會再encore🍜
2020-10-04 283 瀏覽
喺尖沙咀行完街又諗緊想食咩既時候見到依間餐廳裝修風格好有日本味道一睇餐牌原來食台灣野之後門口拎飛排隊排左45分鐘左右就入坐喇(星期六 七點半左右)麻辣牛肉麵牛肉口感一流爽口同入味跟台灣風格相似麵質煙韌口感不錯而湯未算太油膩麻辣味亦適中有濃郁既牛肉湯味滷肉飯滷肉汁濃郁,而亦見分明既肥豬肉滿滿既滷肉配合白飯味道一流小黃瓜醒胃既小食味道不錯但口感未夠爽同偏酸左啲啲整體不錯價錢性價比亦高回憶台灣味道不錯既推薦
喺尖沙咀行完街
又諗緊想食咩既時候
見到依間餐廳裝修風格好有日本味道
一睇餐牌原來食台灣野
之後門口拎飛排隊
排左45分鐘左右就入坐喇(星期六 七點半左右)
麻辣牛肉麵

而湯未算太油膩
麻辣味亦適中
有濃郁既牛肉湯味

滷肉飯
滷肉汁濃郁,而亦見分明既肥豬肉

滿滿既滷肉配合白飯味道一流

整體不錯
價錢性價比亦高
回憶台灣味道不錯既推薦

2020-10-03
45 分鐘 (堂食)
2020-10-04 158 瀏覽
六両三💛等咗一個鐘嘅台灣小店😭———————————————滷肉飯 -大$28 細$18 性價比好髙 超級抵👍 覺得女仔嚟講滷肉飯細已經好足夠 滷肉半肥瘦好有膠質 味道甘香 但係如果可以多啲汁就完美😍————————————————————-川味麻辣牛肉麵 - 牛肉腍好味😋牛筋都好正好膠質 😍但覺得牛肉分量偏小多啲就好😣 個人覺得紅燒原味好食D😋麻辣都OK但係浪費咗本身清香牛肉味嘅湯底🧐麵質就粗麵比較飽肚😉整體來講都好食👍🤪————————————————————-百頁豆腐 - 冇咩特別正常味道可以試吓🙈————————————————————-環境 -餐廳比較細 坐得唔係幾舒服😌 冷氣夠凍 唔適合傾偈嘅地方😂 40分鐘食嘢時間————————————————————-
六両三💛等咗一個鐘嘅台灣小店😭
———————————————
百頁豆腐 - 冇咩特別正常味道可以試吓🙈
  • 滷肉飯
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵
2020-09-29 220 瀏覽
是咁的~呢排黎到尖沙咀呢邊上堂,今日有時間就搵下附近有咩同聲同氣嘅好西食啦,就俾我搵到呢間台灣麵中午十二點半黎到都好多人,等左15分鐘就入得,鋪頭幾有格調(門口睇勁似食日本野),裝修得幾好野食方面我叫左份川味紅燒嘅三寶牛肉麵,要食梗係食足料d呀嘛據聞鋪頭叫六両三嘅原因就係選用比較粗身嘅麵加埋湯同餸係有六両三咁重,經小弟屈指一算啫係236gram嘅重量,一睇就知唔止啦(我諗應該唔計湯掛)無論食咩麵,最緊要一定係個湯頭,湯汁唔好味嘅話其他野點靚都冇意思,呢到食牛肉麵可以揀川味紅燒同麻辣,其實兩款都源於台灣嘅正宗牛肉麵味道台灣牛肉麵最初版步只係得紅燒牛肉麵但因為當年嘅台灣係充斥住外省人,紅燒牛肉麵呢種偏上海風嘅味道未必人人接受,慢慢就演變出廣東派嘅清湯牛肉麵、四川派嘅川味牛肉麵、閩南派嘅蔥燒牛肉麵等等,無話邊個先係最正宗,大家都係由住喺台灣嘅人研發出黎講完經,呢到嘅湯底係濃郁但唔會過咸,飲到肉香但唔會油膩,配合埋川味嘅辣個湯係非常好飲呢到用嘅麵係粗身類似上海麵果種質地,掛湯力十足彈牙得黎可以連埋湯咁食,perfect配料方面叫左三寶,啫係有齊牛展、牛筋同牛助條牛展厚薄適中,太厚容易鞋口咬唔爛

),裝修得幾好
野食方面我叫左份川味紅燒嘅三寶牛肉麵,要食梗係食足料d呀嘛

(我諗應該唔計湯掛)

配料方面叫左三寶,啫係有齊牛展、牛筋同牛助條
牛展厚薄適中,太厚容易鞋口咬唔爛,太薄又冇味冇口感,呢到嘅牛展保持到適當嘅口感而且鹵得好入味
牛筋炆得好淋,但唔會過火削曬變成一pat野,保持到彈牙漿口嘅質感
牛助條選材位置好好,肉筋肥膏三者比例啱啱好,炆得夠淋夠入味得黎仍然食到牛助條筋膜嘅爽脆,油脂嘅香亦冇流失,正呀

總括黎講,喺香港食台灣麵唔難搵,但具質素嘅台灣麵就唔係咁容易,鋪頭位於尖沙咀相信都係價格比較高嘅原因,但一分錢一分貨,絕對值得大家黎試下
2020-09-28 206 瀏覽
六兩三呢間鋪由佢出名之前已經開始食宜家愈黎愈多人幫襯 等位時間又長左喇食開尖沙咀果間 觀塘分店食過幾次但感覺上尖沙咀每次都keep到水準通常我食嘅會選擇牛肋條肉味夠 而且份量足
六兩三呢間鋪由佢出名之前已經開始食

宜家愈黎愈多人幫襯 等位時間又長左喇

食開尖沙咀果間 觀塘分店食過幾次
但感覺上尖沙咀每次都keep到水準
通常我食嘅會選擇牛肋條
肉味夠 而且份量足
20 分鐘 (堂食)
  • 牛筋牛肋條麵
2020-09-26 226 瀏覽
朋友話想去尖沙咀行下咁就黎左六兩三啦我地十二點幾到左拎飛去左附近行下大約一點幾先到我地都等左差唔多一個鐘入到去地方唔大,但裝修好有風格限聚期間,座位都分隔得幾好冬瓜茶清清地 幾舒服 如果大杯d就好百頁豆腐豆腐幾嫩滑 醬汁唔濃 岩岩好但個人普通呢個小食😂芭樂汁 都幾好飲 唔會太甜 唔錯三寶牛肉麵牛肉湯味道較清淡牛肉正常麵質亦彈牙整體普通,價錢偏貴好大碗既蔥油拌麵好夠味 但價錢偏貴整體普通 但呢個地點環境 價錢亦可接受
朋友話想去尖沙咀行下
咁就黎左六兩三啦
我地十二點幾到左拎飛
去左附近行下
大約一點幾先到我地
都等左差唔多一個鐘

入到去地方唔大,但裝修好有風格
限聚期間,座位都分隔得幾好

冬瓜茶清清地 幾舒服 如果大杯d就好

好夠味 但價錢偏貴

整體普通 但呢個地點環境
價錢亦可接受
2020-09-05
60 分鐘 (堂食)
2020-09-26 180 瀏覽
嗰日放工經過尖沙咀就去咗食呢間六両三,入門口之前都仲有好多位,食食吓就發現出面條龍好長。咁我諗平時應該都好多人食!首先有呢一個三寶麵,裏面有牛筋牛腩牛肋肉,三樣都非常出色,十分有牛味,而且肉質煮得十分鬆軟!呢個一定係必食!另外就係肉燥撈麵,麵底正常,好食嘅。個肉燥好夠味,令我諗翻起喺台灣食嘢嘅時候,不過我覺得呢個肉燥撈飯會再好食啲!最後呢個一定要食,自問平時對豆腐好挑剔,小小嘅怪味都接受唔到。但係呢一間一啖食落去有豆腐、柴魚片、皮蛋、佢個醬,簡直覺得有一道金黃色嘅聖光出現係我腦海!超級好食!必試!
三寶麵

肉燥撈麵
皮蛋豆腐
三寶麵
肉燥撈麵
皮蛋豆腐
2020-09-20 266 瀏覽
1️⃣川味紅燒三寶牛肉麵 $88 三寶包括牛腱、牛筋同牛肋條。川味紅燒湯底聞落有陣藥材味,飲落就唔多覺,普普通通。不過勝在佢冇落味精,所以飲多幾啖都唔會口渴!三寶每樣各兩件,都幾大舊㗎。個人幾鍾意牛筋,夠晒淋;牛腱就比較有咬口;牛肋條就普普通通,但真係好大舊。成碗最驚喜係嗰麵,勁彈牙勁有口感又吸湯汁,怕唔夠食嘅仲可以落單時免費加底(但整體正常份量都夠飽)2️⃣麻辣三寶牛肉麵 $93 另一碗嗌咗麻辣,一開始望落同紅燒嗰碗一樣色,但後來都幾辣又夠麻,其他嘢就川味紅燒一樣。3️⃣百頁豆腐 $10 (小)+ 4️⃣切豆干 $10 (小)百頁豆腐冇抱住期望咁嗌,以為係兩舊普通豆腐。食落似厚啲嘅魚糕,仲有啲油脂嘅香味。仲有啲甜甜酸酸嘅醬,配埋啱啱好;而豆干就相對普通。✴️整體而言,牛肉麵除咗嗰麵有驚喜之外,我覺得其他嘢都係正常牛肉麵發揮,比較有心就係湯底唔落味精。台式小食價錢合宜,幾推薦百頁豆腐。而店內環境比較細,防疫期間每枱用餐時間為40分鐘。雖然keep住要等位,但都係10-20分鐘嘅事。🧡感謝用心睇到呢度嘅你地🧡
1️⃣川味紅燒三寶牛肉麵 $88
川味紅燒三寶牛肉麵

2️⃣麻辣三寶牛肉麵 $93
麻辣三寶牛肉麵

🧡感謝用心睇到呢度嘅你地🧡
15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-09-18 313 瀏覽
開始踏入適婚年齡,看著身邊一個個好姐妹出嫁心裡感到莫名的幸福。是日和好友到尖沙嘴試姐妹裙,快速度身後一起找點吃的才歸家。來到門外佈置古色古香、儼如客棧的六両三,閒日七時多也等了近四十五分鐘始能入座,有夠受歡迎。紅燒牛肉麵 $75麵條粗幼如烏冬,慢嚐帶韌勁;牛肉超級軟腍,肉味濃郁融於口腔,覺得厚切一點口感會更好。份量對於女孩來說頗合適,不過就未能一嚐另一名物:滷肉飯。埋單沒加一,不過留意小店有限時四十分鐘,想坐耐一點要注意。恭喜我大學本科裡唯一的好友,願甜蜜。
紅燒牛肉麵 $75

恭喜我大學本科裡唯一的好友,願甜蜜。
2020-09-14
45 分鐘 (堂食)
2020-09-10 495 瀏覽
✨良心台灣菜🍚超抵食$28滷肉飯😍✨—————————————————-💛#littlefatwest良心小店 💛.食過幾間台式黃店 個人覺得呢間最好食🤤真係似台灣食到既風味 地方又夠大幾好坐—————————————————-🍗滷雞腿 $35 (7/10)雞腿滷得幾入味 入面唔會好乾身個皮脆脆地幾正😆加左調味粉幾香口.🍚滷肉飯 $28 (8.5/10)大推😍成碗都係滿滿既滷肉半肥瘦 油脂好香☺️加個汁撈飯真係冇得輸$28真係超抵食!.🍜阿宏蔥油拌麵 $46 (5.5/10)見幾多人推介 但食落有啲失望蔥油唔夠香 都幾油膩下.🥢百頁豆腐 $10 (7.5/10)豆腐好滑溜🤤醬汁係甜不辣果種 甜甜地好惹味—————————————————-📍 六両三 (尖沙咀) @6liang3 尖沙咀宜昌街3號地下.🔺#littlefatwest尖沙咀 🔺#littlefatwest尖沙咀黃店 🔺#littlefatwest台式
✨良心台灣菜🍚超抵食$28滷肉飯😍✨
💛#littlefatwest良心小店 💛
食過幾間台式黃店 個人覺得呢間最好食🤤
真係似台灣食到既風味 地方又夠大幾好坐
—————————————————-
🍗滷雞腿 $35 (7/10)
雞腿滷得幾入味 入面唔會好乾身
個皮脆脆地幾正😆加左調味粉幾香口
🍚滷肉飯 $28 (8.5/10)
大推😍成碗都係滿滿既滷肉
半肥瘦 油脂好香☺️加個汁撈飯真係冇得輸
$28真係超抵食!
🍜阿宏蔥油拌麵 $46 (5.5/10)
見幾多人推介 但食落有啲失望
蔥油唔夠香 都幾油膩下
🥢百頁豆腐 $10 (7.5/10)
豆腐好滑溜🤤醬汁係甜不辣果種 甜甜地好惹味
📍 六両三 (尖沙咀) @6liang3
尖沙咀宜昌街3號地下
🔺#littlefatwest台式
過咗2個月先發現我未寫呢間😅🤦‍♀️呢間係上完堂係附近,同男友一齊去試吓。當時已經差唔多就嚟1930,本身諗住咁晏應該唔洗等好耐掛,點知行到附近就發現門口有5-6個人排緊隊😱😱😱即刻去拎左籌先,邊等位邊等男友收工慢慢行過嚟😅我大概都等左半個鐘左右,因為有規定餐廳人數唔可以超過一半,所以我哋入去坐既位都算闊落既。但我諗如果正常嘅話應該都會幾逼下🤦‍♀️.我地叫左1人1碗麵再加d滷水小菜,麵既部分我鐘意既係唔會太咸,至少食完唔會係咁想飲水,不過牛肉同牛筋偏彈口既,唔係冧個隻。.我最鍾意就係佢哋既小菜,真心台灣味!尤其係佢有百頁豆腐,而且係好食既。.最後發現冇試到滷肉飯,所以嗌多碗滷肉飯試吓,滷肉飯就一般般。.如果話特登嚟既話就應該唔會,但因為地點都方便,如果唔知食咩都會再去食嘅
過咗2個月先發現我未寫呢間😅🤦‍♀️
呢間係上完堂係附近,同男友一齊去試吓。
當時已經差唔多就嚟1930,
本身諗住咁晏應該唔洗等好耐掛,
點知行到附近就發現門口有5-6個人排緊隊😱😱😱
即刻去拎左籌先,
邊等位邊等男友收工慢慢行過嚟😅
我大概都等左半個鐘左右,
因為有規定餐廳人數唔可以超過一半,
所以我哋入去坐既位都算闊落既。
但我諗如果正常嘅話應該都會幾逼下🤦‍♀️
我地叫左1人1碗麵再加d滷水小菜,
麵既部分我鐘意既係唔會太咸,
至少食完唔會係咁想飲水,
不過牛肉同牛筋偏彈口既,
唔係冧個隻。
我最鍾意就係佢哋既小菜,
真心台灣味!
尤其係佢有百頁豆腐,
而且係好食既。
最後發現冇試到滷肉飯,
所以嗌多碗滷肉飯試吓,
滷肉飯就一般般。
如果話特登嚟既話就應該唔會,
但因為地點都方便,
如果唔知食咩都會再去食嘅
半筋半肉麵
紅燒牛肉麵
滷豆干
百頁豆腐+滷蛋
2031 瀏覽
2020-07-12
30 分鐘 (堂食)
半筋半肉麵
紅燒牛肉麵