2021-08-23 32 瀏覽
朋友見我咁鍾意食蠔,知道上環新開了間主打生蠔,更有廚師發辦,咁愛食蠔嘅我一定唔可以錯過啦。這裡地方闊絡,氣氛浪漫,更見到不同品種大大隻生蠔呈現在眼前,真是眼前一亮。食靚蠔緊係唔可以缺少美酒!咁正嘅生蠔當然先來每款各一,試一試邊款最啱自己!識食當然會由淡味食到濃味,看到生蠔,隻隻肥美厚肉,富光澤。生蠔肉質肥美、爽口滑溜,海水味甚濃,非常Creamy,真係越食越幸福嘅感覺。夏季蔬菜燴意大利飯以清新健康嘅制法制成這蔬菜燴意大利飯,擺盤已經攞哂分,而且入口軟厚度適中,更有一種奶油香,平凡中更顯不平凡!慢煮雞胸肉·黑松露薯蓉以慢煮方式,令雞胸肉慢慢至熟,令其肉質更嫩滑,一點都不似雞胸肉,肉汁更是鎖左雞胸肉內,而且更有西蘭花苗、舞茸、黑松露薯蓉等,更顯美味。自家製士多啤梨慕斯 / 綠茶雪糕最後都點了他們的特色甜品 - 慕斯&綠茶雪糕!賣相非常精緻,其中士多啤梨慕斯入口幼滑,綠茶雪糕味道清新,為這頓晚飯畫上完滿句號。

食靚蠔緊係唔可以缺少美酒!

咁正嘅生蠔當然先來每款各一,試一試邊款最啱自己!

識食當然會由淡味食到濃味,看到生蠔,隻隻肥美厚肉,富光澤。

夏季蔬菜燴意大利飯

慢煮雞胸肉·黑松露薯蓉

自家製士多啤梨慕斯 / 綠茶雪糕
最後都點了他們的特色甜品 - 慕斯&綠茶雪糕!

2021-08-23 45 瀏覽
蠔係我最鍾意嘅海鮮之一❤️最近朋友就帶我去左呢間位於上環嘅蠔吧。餐廳開張冇幾耐,所有裝修都非常新淨,都有唔少打卡位。✨Raw Oysters ($378 / 6pcs)去得蠔吧當然要食蠔喇🦪我地就叫左6件蠔,around $60一隻,價位屬於中上。6款蠔嘅種類都唔同,分別來自南非同法國。由淡至濃咁食,我自己就最鍾意Tsarskaya, 味道相對較淡同creamy❤️✨Cabonara ($168)呢道嘅cabonara有別於一般cafe食到嘅,佢係冇加任何cream source, 食落芝士嘅味道同蛋香相對突出,意粉硬度適中,味道都唔錯。✨Sous Bode Chicken Breast ($228)慢煮雞胸肉,食落肉質嫩滑而且都幾入味。我自己特別鍾意佢個黑松露薯蓉,creamy得黎非常香。✨Homemade Strawberry Mousse With Matcha Ice cream ($98)比起strawberry mousse, 佢地嘅抹茶雪糕更令我欣賞❤️抹茶香非常突出而且唔會太甜,味道唔錯。

✨Raw Oysters ($378 / 6pcs)

✨Cabonara ($168)

2021-08-23 30 瀏覽
由檸檬順時針數起,由淡至濃除咗第一隻係嚟自澳洲,第四隻係Irish之外,其他都係嚟自法國🇫🇷Boomez Bay (Made from Australia)Pattedoie Sentinelle Dorriel (Made from Irish)Ostra RegalGillardeau個人最鐘意係第四隻Dorriel,好creamy,完全唔洗加任何汁醬同檸檬,直接食佢嘅鮮味,同埋好滑溜既肉味,同埋食完生蠔;再飲一啖白酒去沖淡輕微嘅金屬味,配埋白酒係成件事更加分🤤白酒係紐西蘭既Sauvignon Blanc,經理專誠介紹食生蠔配Sauvignon Blanc提子既白酒會比較適合,果然無介紹錯😍🌟香煎銀鱈魚配酸忌廉汁🌟旁邊既汁醬係Sour cream 嚟再加飛魚子醬,銀鱈魚食落係無點落調味料,係食魚既鮮味,口感好香滑,而且煎既火喉都控制好好😋🌟Carbonara🌟呢度既Carbonara係根據傳統意大利做法去做的,無加入任何cream,得Cheese & 蛋黃only,食過麵質係偏硬既texture,上面既肉碎係面豬登嚟,雖然無落cream去整,但食落都好creamy🤩🌟士多啤梨慕絲配

由檸檬順時針數起,由淡至濃

Pattedoie
Sentinelle
Dorriel (Made from Irish)
Ostra Regal
Gillardeau

🌟香煎銀鱈魚配酸忌廉汁🌟

🌟Carbonara🌟

🌟士多啤梨慕絲配綠茶雪糕🌟

好精緻既甜品,顏色好鮮艷既士多啤梨慕絲,靚到藝術品咁唔捨得食😂口感食落係好軟綿的🍓😌
2021-08-22 42 瀏覽
香港都有唔少蠔吧,揀完一輪嚟到上環呢間八蠔吧。地方唔算大,不過座位之間好闊落,服務亦好足。主要係D生蠔睇落好正😋.♦ 生蠔拼盤 ⋆ 當日有六款生蠔供應,我哋每款叫咗一隻。由比較淡味既日本蠔食到愛爾蘭再到法國蠔🦪每一款蠔都脹卜卜,配合埋佢既紅碎蔥酒醋,層次感一步一步增強,配搭係相當唔錯既。餐廳處理生蠔都好專業,不過亦因為咁所以上枱時間有啲慢.♦ 慢煮雞胸肉 ⋆ 食完生蠔,我哋仲叫咗兩款熟食。因為係慢煮所以雞胸肉超級嫩滑!雖然冇乜脂肪,但係食落好juicy.另外佢嘅黑松露薯泥都好好食,好香好creamy .♦ 夏季蔬菜燴意大利飯 ⋆ 呢個意大利飯用咗青豆雜菜去做醬汁,食落味道唔算好濃烈,只係淡淡的青醬味。好有新鮮感.♦ 士多啤利慕絲配抹茶雪糕 ⋆ 呢款甜品好多人叫,所以我哋都決定試一試💪🏼慕絲唔算好甜,入口算清新,加埋中間嘅士多啤梨醬酸酸甜甜咁。就算食多咗都唔會覺得好膩~

♦ 生蠔拼盤 ⋆

♦ 慢煮雞胸肉 ⋆

♦ 夏季蔬菜燴意大利飯 ⋆

♦ 士多啤利慕絲配抹茶雪糕 ⋆
2021-08-20 91 瀏覽
餐廳位置附近係上環海味街,完全估唔到會有高級餐廳🤣 一入去就有一種去左第二個國度既感覺,背景播住柔情既歌曲,每張檯都擺放小蠟燭燈,十分有情調💞一坐底店員就推介當日有既生蠔🦪,清楚講明出產地同名稱,亦有推薦食蠔配搭既白酒,提升整個味覺享受👏🏻🌟生蠔 每款都叫左一隻試下,除左saldanha bay oyster來自南非,其他都係法國生蠔~ 擺盤係由味道最淡至濃逆時針咁排序,夠曬細心💞 隻隻生蠔都好肥味🤤,吱d檸檬汁,配合埋海水味,簡直鮮味十足❤️🌟炸魚薯條炸魚肉質厚嫩,魚肉既鮮味對比平時食到既濃郁好多!外面炸得薄薄一層金黃色,入面係充滿鮮味且厚身既魚肉,十分抵讚💞👍🏻薯條係我最鍾意既粗薯條🤤,岩岩炸好,表面香脆,入面充滿薯仔肉,口感味道一流~另外,要讚既道係自家仔既醬汁,酸酸地好開胃,亦無一般蛋黃醬好膩既感覺👍🏻🌟慢煮雞胸配黑松露薯蓉雞胸以慢煮既方法烹調,健康得來,肉質唔會過韌~雞皮再微微煎封,加添香口既感覺👏🏻 再配以相對濃味既黑松露薯蓉,成個菜式味道好balance,食到廚師既用心🙏🏻🌟卡邦尼意粉 Carbonara呢個意粉絕對唔係普遍坊間見到好厚cream既carbonara!係用左

🌟生蠔

🌟炸魚薯條

炸魚薯條

🌟慢煮雞胸配黑松露薯蓉

🌟卡邦尼意粉 Carbonara
呢個意粉絕對唔係普遍坊間見到好厚cream既carbonara!係用左最傳統既煮法:意粉煮到al dente,軟硬度剛剛好;無加任cream,creamy既口感係100%來自蛋黃同芝士係微溫之下同意粉mix埋一齊既效果❤️;肉既部分係用左風乾豬面頰肉,鹹香味十足👍🏻

🌟士多啤梨慕絲蛋糕+抹茶雪糕
甜品作為晚餐既最後,簡直就係完美配搭❤️ 自家製既士多啤梨慕絲唔係死甜,配合埋開心果nuts碎,口感、味道同賣相一流,誠意十足👍🏻

2021-07-15
炸魚薯條
2021-08-20 69 瀏覽
位於上環的八蠔吧,是一間提供全世界頂級生蠔的西餐廳。餐廳在蠔吧界甚有名氣,曾在不少朋友口中聽過它的大名唷~ 老闆知道港人喜歡吃生蠔,所以希望藉著餐廳,讓客人一邊品嚐世界各種精選生蠔,一邊宣揚正確食用生蠔的知識。 餐廳搬往新舖後,裝潢更有格調,地方也更大呢。老闆在設計上花盡心思,為了融入海味街,門外擺放著鮑魚海味櫃,猶如一間海味舖。旁邊有一幅女孩子的畫象,提醒你已經到達餐廳啦~店外和店內的牆畫互相呼應,十分有趣呢。店內設有16英尺的蠔吧和私人房間,適合關注私隱度的朋友仔聚餐哦! 餐廳除了提供生蠔料理,最近更首次推出精心策劃的廚師發辦,愛吃蠔的朋友仔,絕對不能錯過啦~ 生蠔 $65/隻 $378/6隻 $738/12隻 今晚的生蠔來自愛爾蘭和法國,由淡味到濃味慢慢品嚐。生蠔的新鮮度不在話下,用英式的開蠔方法,仔細檢查兩面,並切好帶子位,乾淨衛生。蠔肉已預先分離,直接拿起蠔殼,就能吃啦~ 香煎銀鱈魚 $298 味道有驚喜的香煎銀鱈魚,魚肉非常鮮嫩,白滑鮮美。配上飛魚子和海蘆筍製成的酸忌廉汁,膩度減低,好好吃呢~ 卡邦尼意粉 $168 只用雞蛋和芝士製作的卡邦尼意粉,鹹香濃味。烹調過程中並沒加
位於上環的八蠔吧

餐廳除了提供生蠔料理,最近更首次推出精心策劃的廚師發辦
,愛吃蠔的朋友仔,絕對不能錯過啦~

生蠔 $65/隻 $378/6隻 $738/12隻

香煎銀鱈魚 $298

卡邦尼意粉 $168

只用雞蛋和芝士製作的卡邦尼意粉,鹹香濃味。烹調過程中並沒加入忌廉和牛奶,是傳統正宗的做法。意粉質感微硬,很合我的胃口呀!

甜辣糖衣無骨雞翼 $88

懶人必食無骨雞翼,雞翼面層撒上脆米,口感層次相當豐富。

自家製士多啤梨慕絲配綠茶蛋糕 $98

最後要品嚐自家製士多啤梨慕絲蛋糕! 酸甜的蛋糕配上甘苦的綠茶雪糕,味道也不錯呢~
2021-08-04
2021-08-19 46 瀏覽
生蠔拼盤 $378/6隻Dooriel🦪Rose BlancheCarling ford🦪RoyalPeponnetOstra Regal🦪Gillardeau 生蠔嘅品種由廚師發辦。由海水味適中嘅Dooriel,到海水味較重但不失鮮甜嘅Gillardeau,每一款質素都好高。洋蔥紅酒醋更加係畫龍點睛,提升咗生蠔嘅鮮味。🍴蔬菜燴意大利飯 $188意大利飯質地偏硬,帶濃郁芝士香味仲有少少青豆味道。佐以西蘭花、蘆筍、青豆、蠶豆,健康又清新。🍴香煎銀鱈魚 $298銀鱈魚煎得好,唔易散又好嫩滑,只係缺少咗魚油香。醬汁係飛魚子加sour cream,夠口感又有微微酸味幾開胃。🍴Tiramisu咖啡味同酒味都好濃郁。蛋白霜質地輕盈又唔膩。
生蠔拼盤 $378/6隻
Dooriel🦪Rose Blanche
Carling ford🦪RoyalPeponnet
Ostra Regal🦪Gillardeau

🍴蔬菜燴意大利飯 $188

🍴香煎銀鱈魚 $298

🍴Tiramisu
咖啡味同酒味都好濃郁。蛋白霜質地輕盈又唔膩。
2021-08-18 45 瀏覽
身為蠔既愛好者 一直都好想食蠔 朋友話呢間蠔吧既蠔好新鮮  值得一試果然無令我失望我地叫左個生蠔拼盤(6pics / set) 味道由淡到濃-Boomez Bay-Pattedoie 法國-Sentinelle 法國-Dooriel 愛爾蘭-OstraRegal 法國-Grillardeau 法國一食第一口我已經好有信心,一定好新鮮個人好中意第一隻既 Boomez Bay既海水味  係口腔入面停留到好耐,層次都好豐富第四隻既 dooriel 蠔肉比其他都肥美,成隻手掌咁大隻,亦都十分creamy最後一隻是 Grillardeau,比較多人認識的蠔王, 帶有香濃蠔味再配上酸度較高既白酒sauvignon blanc,同岩岩新鮮開既蠔簡直係絕配另外主菜叫左卡邦尼意粉同香煎銀鱈魚,卡邦尼意粉 係廚師用正宗既做法煮既唔落Cream,用豬頰肉而唔係一般食到既煙肉好濃濃既蛋黃香同芝士香,醬汁勁dense意粉軟硬度做得岩岩好,有咬口成個意粉都充滿左豬頰肉煎出黎既油香!酸忌廉飛魚籽配香煎銀鱈魚都十分出色,魚肉好嫩滑,同飛魚籽醬汁酸酸甜甜好夾最後食返個甜品士多啤梨慕絲配抹茶雪糕抹茶嘅味道濃郁👍 士多
身為蠔既愛好者 一直都好想食蠔
朋友話呢間蠔吧既蠔好新鮮  值得一試
果然無令我失望

我地叫左個生蠔拼盤(6pics / set)
味道由淡到濃
-Boomez Bay
-Pattedoie 法國
-Sentinelle 法國
-Dooriel 愛爾蘭
-OstraRegal 法國
-Grillardeau 法國
一食第一口我已經好有信心,一定好新鮮

簡直係絕配

另外主菜叫左卡邦尼意粉同香煎銀鱈魚,
卡邦尼意粉 係廚師用正宗既做法煮既
唔落Cream,用豬頰肉而唔係一般食到既煙肉
好濃濃既蛋黃香同芝士香,醬汁勁dense
意粉軟硬度做得岩岩好,有咬口
成個意粉都充滿左豬頰肉煎出黎既油香!
酸忌廉飛魚籽配香煎銀鱈魚
都十分出色,魚肉好嫩滑,同飛魚籽醬汁酸酸甜甜好夾
最後食返個甜品
士多啤梨慕絲配抹茶雪糕
抹茶嘅味道濃郁👍
士多啤梨慕絲好軟綿

成餐飯好高質素 環境都十分舒適
2021-08-17 37 瀏覽
My friend invited me to have dinner at Raw Bar No. 8, a new bar restaurant located at Bonham Strand West, Sheung Wan. It was formerly established at the junction of Hollywood Road and Lok Ku Road and relocated here recently.As the restaurant is famous for its oysters, we tried oysters from Australia and France. We tried Boomer Bay oyster from Tasmania, Australia as well as pattedoie oyster, sentinelle oyster, Roland Lambert oyster, ostra regal oyster and ancelin oyster from France.All these

All these oysters were of top quality and very fresh. They were prepared in a professional manner and were delicious and safe to eat raw. It was excellent to enjoy these oysters with a glass of white wine. If you want to experience a new culinary delight, this bar restaurant is recommended.

For the mains, grilled chicken breast with BBQ sauce was nicely cooked. The skin was crispy and the meat was tender and flavourful. The mashed potatoes were yummy. Summer vegetable risotto was healthy and tasty. It was pleasing to your sight and taste.

For dessert, it was satisfying to have a homemade tiramisu.

The decor was chic. The restaurant's soft music and candlelight gave it a romantic ambience. Service was very good. It was relaxing and enjoyable to dine here.

2021-08-14 74 瀏覽
喺上環賣海味嘅地方居然發現一間食生蠔嘅bar,坐低後冇耐就送上白酒,飲到蘋果、桃、奇異果等的果香味,清爽的口感中帶有礦物味,最適合搭配生蠔。 生蠔拼盤:就簡單介紹一下,拼盤包括一隻澳洲同五隻法國精選生蠔。味道由淡至濃味逆時針食起。 接著來的是熱食,慢煮雞胸肉,雞胸肉經過慢煮後,肉質嫩滑多汁,黑松露薯蓉入口夠哂濃香、舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花,配搭味道一流。緊接另一個熱食卡邦尼意粉, 服務員講同市面一般意粉不同,意粉微微熟稍為硬身。卡邦尼意粉用豬面頰肉、蛋和芝士,特別煮成乾身,醬汁濃味剛剛好,水準之作。 最後是自家製士多啤梨慕斯加·綠茶雪糕賣相一流,用匙羹切開 mousse 入口嫩滑,輕盈及泡沫感,Mousse的脂肪含量低,大口大口吃都冇問題,配搭綠茶雪糕令成個味道更加特別清新,很有驚喜。

味道由淡至濃味逆時針食起。

1K
在朋友推介下,去了這間上環新開食優質蠔的地方。原來除了a la carte外,還有蠔的廚師發辦😍有機會要來「蠔」食一下!餐廳向我們推介了專門配搭生蠔的black cottage sauvignon blanc white wine ,的確好有講究,邊飲邊食生蠔,更能帶出生蠔的freshness!點了餐廳配搭的生蠔6款,就是包了在board上的6款,有澳洲也有法國的整體來說,餐廳的蠔都非常新鮮好鮮甜,款款都各有特色~🦪澳洲嘅boomez bay一食落去好驚喜,好fresh ,味道鮮甜夠凍,🦪法國gillardeau係premium款,亦都係我最期待的!口感超creamy 且味道超鮮甜,好難的食到咁鮮甜肥美的gillardeau🦪而其他法國的蠔款海水味重,突顯出蠔的鮮甜味吃過蠔後,主菜也不失色!最喜歡慢煮雞胸肉配雞汁、舞茸、西蘭花苗、黑松露薯蓉(菜名好長😝),雖然是雞胸肉,但用上慢煮方法,肉質好嫩滑,完全唔似雞胸texture,而且入面仲好juicy,外皮薄脆好香。side dish的舞茸和黑松露薯蓉出色,薯蓉非常香滑 creamy。喜歡吃清一點的可以點夏季蔬菜繪意大利飯,集合了不同菜類

生蠔

整體來說,餐廳的蠔都非常新鮮好鮮甜,款款都各有特色~
🦪而其他法國的蠔款海水味重,突顯出蠔的鮮甜味
生蠔

吃過蠔後,主菜也不失色!

夏季蔬菜繪意大利飯

喜歡吃清一點的可以點夏季蔬菜繪意大利飯,集合了不同菜類 ,食到好refreshing且creamy的蔬菜味~
自家制意大利芝士餅

自家制意大利芝士餅也頗出色,非常香的咖啡味,配上foam 好滑香的芝士,甜度適中,值得一吃😋

夏季蔬菜繪意大利飯
自家制意大利芝士餅
2021-08-14 40 瀏覽
最近留意到上環開左一間幾高品質的西餐廳, 主打生蠔丶牛扒丶意粉等菜式。餐廳門口低調, 冇任何大招牌或者裝飾, 相反入到去門口右手邊就有幅大嘅壁畫, 沿路都掛咗唔少關於生蠔嘅畫作。我地叫左6款生蠔,分別來自澳州及法國職員建議食法由淡味的左至右開始 。第一隻來自澳國嘅生蠔口感比較creamy佢的形狀較細隻, 口感清爽。第二隻嘅的生蠔形狀同第一隻相似,味道多左海水嘅鹹味,慢慢散發係口腔之中。第三隻嘅生蠔體型非常肥美脹卜卜,裙邊葉較細小, 超重蠔味。第四隻嘅生蠔除咗有海洋嘅鹹水未仲多咗陣豐富嘅甜味, 鹹甜充滿層次。第五隻味道一開始幾清新,後勁充滿海水味。而第六隻的海水味係6款之中鹹味最重, 帶住豐富嘅礦物質。卡邦尼意粉想食正宗嘅卡邦尼一定要試呢個佢用咗粗身嘅意粉及豬面頰肉烹調再加上用蛋黃丶芝士製作嘅醬汁意粉顏色黃金味道幼滑。香煎銀鱈魚配酸忌廉汁銀鱈魚煎得鮮嫩香滑, 每啖肉配埋酸忌廉汁 清新解膩。另外飛魚子融入咗係酸忌廉汁入面, 食落去每啖每一下都索索声,食到飛魚子嘅鮮味。到最後我哋揀咗兩款甜品第一款係tiramisu用咗玻璃杯裝嘅tiramisu見到內裡每一層嘅分別食落去夠濕潤亦充滿咖啡嘅香味

餐廳門口低調, 冇任何大招牌或者裝飾,

我地叫左6款生蠔,分別來自澳州及法國
職員建議食法由淡味的左至右開始 。

第一隻來自澳國嘅生蠔口感比較creamy
佢的形狀較細隻, 口感清爽。

第三隻嘅生蠔體型非常肥美脹卜卜,裙邊葉較細小, 超重蠔味。

第五隻味道一開始幾清新,後勁充滿海水味。

而第六隻的海水味係6款之中鹹味最重, 帶住豐富嘅礦物質。

想食正宗嘅卡邦尼一定要試呢個
佢用咗粗身嘅意粉及豬面頰肉烹調
再加上用蛋黃丶芝士製作嘅醬汁
意粉顏色黃金味道幼滑。

香煎銀鱈魚配酸忌廉汁

到最後我哋揀咗兩款甜品第一款係tiramisu
用咗玻璃杯裝嘅tiramisu

見到內裡每一層嘅分別
食落去夠濕潤亦充滿咖啡嘅香味也唔會太甜。

第二款係士多啤梨mousse配綠茶雪糕

呢款甜品的賣相有驚艷到我
士多啤梨慕絲口感creamy幼滑
綠茶雪糕茶味香濃
喺必叫嘅甜品之一

2021-08-14 37 瀏覽
我係一個超級鍾意食蠔既人😂 好多時男朋友話帶我去食自助餐 我都一定會問佢 有冇蠔食先🤪😋朋友同我講話上環海味街嗰邊 開咗間隱世餐廳 睇個門面應該係好好食😂😂 咁我哋放工就決定去try try😋一入去餐廳氣氛好好 樓底好高 播住音樂 令人有一種好舒服放鬆嘅感覺🥰店員service好好 餐廳好特別 為咗確保生蠔新鮮 每日只會揀選六款生蠔 👍 而且佢哋開生蠔方法好特別 係採用英式嘅開蠔技巧 確保生蠔冇污染 十分乾淨 👍六隻生蠔味道分別由淡至濃 咁樣食法好有口感 店員建議由淡開始食先 有時唔靚嘅生蠔會有一浸腥味 而佢哋又完全冇喎🥰🥰食生蠔當然唔少得配白酒 其實我好少飲酒 但白酒淡淡地 好易入口👍🥂主菜係夏季蔬菜燴意大利飯 佢用傳統燴意大利飯既方法製造 所以米粒比較硬身 另外佢係素食 啱晒食素嘅人士👍🥬我地再叫咗 香煎銀鱈魚配酸忌廉汁😍 銀鱈魚恰到處 配上忌廉汁 忌廉汁唔會搶咗魚嘅鮮味 👍甜品係自家製士多啤梨慕絲配綠茶雪糕 賣相好靚 🙈 而綠茶雪糕唔會好甜👍如果大家鍾意靜靜地 同朋友放工有個地方想Chill 下 建議大家可以試吓去呢度🥳大家去之前記得book 位呀!地址:上環文咸西街52號地舖

另外佢係素食 啱晒食素嘅人士👍🥬

大家去之前記得book 位呀!

地址:上環文咸西街52號地舖
一直都好鍾意食魚生🍣同生蠔🦪,不過自從疫情之後就食少左好多😐要係香港食生蠔並唔難,好多西餐廳🍽都有供應可以食得到,不過以生蠔作為主打既餐廳其實就無乜幾多間🤔.最近就到訪左上環一間新開既蠔吧,其實佢地只係由同區樂古道舊店移師過黎海味街呢邊,舊店本來係區內就已經略有名氣,就連林俊傑都係佢地IG既followers之一,不過有無去幫襯過就真係不得而知啦😆.另外都想講下佢地門口位既壁畫🖼非常有趣,外面睇係一個女仔👩🏻裝緊入面既情況,而裡面睇就係餐廳對於逝去既美國著名廚師Anthony Bourdain👨🏻‍🍳致敬,牆壁上更寫上佢既名言 “ People confuse me. Food doesn’t. “,係呢間蠔吧想帶俾客人既訊息,佢地希望黎到既每一位客人只會專注係食野🍴而唔會俾其他野影響,係幾特別既設計🙆🏻‍♀️****************************** ✨Black Cottage Sauvignon Blanc 2018/2019🥂($48)白酒🍾係食海鮮🦞時不可或缺既元素,呢款白酒既味道唔太甜,可以中和返蠔既味道個人認為入口幾清爽,飲落有少少🤏🏻微醺既感覺☺️,葡萄🍇

個人認為入口幾清爽,飲落有少少🤏🏻微醺既感覺☺️,葡萄🍇既味道夠突出但唔會好澀,對女仔黎講佢唔會太難入口🤗
✨原味生蠔🦪 ($378/6pcs)
呢日蠔吧供應左Boomer Bay、Pattedoie、Sentinelle、Dooriel、Ostra Regal同Gillardeau六款由淡味到濃味既生蠔,個人認為最正既係黎自愛爾蘭既Dooriel同頂級生蠔Gillardeau,前者肥美飽滿,肉質結實,鮮甜得黎帶有生蠔獨有既鐵鏽味道但唔會太強烈;後者入口時嘗到既海水味🌊會較為柔和,蠔味香濃帶鮮兼帶有榛果🌰味道,而且餘韻係六款生蠔之中最為持久,停留係口腔內既味道好強😍

✨香煎銀鱈魚配酸忌廉汁、海蘆筍、飛魚子、薯蓉🐟 ($298)
銀鱈魚柳新鮮,食既時候可以一片片咁甩出黎,肉質結實帶有鮮味,加埋酸忌廉汁同飛魚子,好有食緊花之戀壽司既感覺😝

薯仔🥔口感綿密之餘不失原始口感,食得出天然薯仔濃味並無添加額外調味🙆🏻‍♀️
✨夏季蔬菜燴意大利飯🥬 ($188)
呢客燴意大利飯芝士味道🧀香濃中帶點蔬菜既鮮味🥬,意大利飯🍚口感正宗,食落去煙煙韌韌,加上西蘭花苗🥦非常鮮嫩,整體黎講真係好清新,好有夏季既感覺🥰

✨自家製意大利芝士餅🍮 ($68)
Tiramisu既cream係蠔吧自家研製,口感好似泡沫☁️咁入口即溶非常輕盈,比傳統既tiramisu會無咁膩😋
手指餅浸到好腍,酒味🥃都幾濃郁,不過個人略嫌濕潤左少少🤏🏻
👧🏻人均消費:$520 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
📍八蠔吧
地址:上環文咸西街52號地舖
⏰營業時間:不詳❓
2021-08-11 71 瀏覽
🐽🐽知道上環文咸西街開咗間生蠔吧。今晚即刻帶我去食😊去到餐廳門口見到咁多海味,真係估佢唔到!原來係餐廳。入到去感覺好舒服。仲睇住廚師即開生蠔!生蠔🦪我哋叫咗今日menu 果6款生蠔食。店員話由淡味食起由檸檬既右邊開始食Dorriel、Saldanha bay、Sentinelle、Pattedoie、Ostra Regal、Gillardeau。食落新鮮肥美、最重要係啲蠔好乾淨。由淡味到海水味果種感覺真係好正!香煎銀鱈魚配咗忌廉汁、飛魚子、薯蓉個銀鱈魚要夾埋啲飛魚子同忌廉汁一齊食先食到果種奇異嘅感覺😍卡邦尼意粉有豬面頰肉、蛋同芝士甜品我哋叫咗呢個自製士多啤梨慕斯配綠茶雪糕啲士多啤梨乾同埋啲慕斯一切又幾好食!
🐽🐽知道上環文咸西街開咗間生蠔吧。
今晚即刻帶我去食😊
去到餐廳門口見到咁多海味,
真係估佢唔到!原來係餐廳。

入到去感覺好舒服。

仲睇住廚師即開生蠔!

生蠔🦪
我哋叫咗今日menu 果6款生蠔食。
食落新鮮肥美、最重要係啲蠔好乾淨。
由淡味到海水味果種感覺真係好正!

香煎銀鱈魚
配咗忌廉汁、飛魚子、薯蓉
個銀鱈魚要夾埋啲飛魚子同忌廉汁一齊食先食到果種奇異嘅感覺😍

卡邦尼意粉
有豬面頰肉、蛋同芝士

甜品我哋叫咗呢個
自製士多啤梨慕斯配綠茶雪糕
啲士多啤梨乾同埋啲慕斯一切又幾好食!