2021-08-20
餐廳位置附近係上環海味街,完全估唔到會有高級餐廳🤣 一入去就有一種去左第二個國度既感覺,背景播住柔情既歌曲,每張檯都擺放小蠟燭燈,十分有情調💞一坐底店員就推介當日有既生蠔🦪,清楚講明出產地同名稱,亦有推薦食蠔配搭既白酒,提升整個味覺享受👏🏻🌟生蠔 每款都叫左一隻試下,除左saldanha bay oyster來自南非,其他都係法國生蠔~ 擺盤係由味道最淡至濃逆時針咁排序,夠曬細心💞 隻隻生蠔都好肥味🤤,吱d檸檬汁,配合埋海水味,簡直鮮味十足❤️🌟炸魚薯條炸魚肉質厚嫩,魚肉既鮮味對比平時食到既濃郁好多!外面炸得薄薄一層金黃色,入面係充滿鮮味且厚身既魚肉,十分抵讚💞👍🏻薯條係我最鍾意既粗薯條🤤,岩岩炸好,表面香脆,入面充滿薯仔肉,口感味道一流~另外,要讚既道係自家仔既醬汁,酸酸地好開胃,亦無一般蛋黃醬好膩既感覺👍🏻🌟慢煮雞胸配黑松露薯蓉雞胸以慢煮既方法烹調,健康得來,肉質唔會過韌~雞皮再微微煎封,加添香口既感覺👏🏻 再配以相對濃味既黑松露薯蓉,成個菜式味道好balance,食到廚師既用心🙏🏻🌟卡邦尼意粉 Carbonara呢個意粉絕對唔係普遍坊間見到好厚cream既carbonara!係用左
🌟生蠔
生蠔
🌟炸魚薯條
炸魚薯條
🌟慢煮雞胸配黑松露薯蓉
🌟卡邦尼意粉 Carbonara
呢個意粉絕對唔係普遍坊間見到好厚cream既carbonara!係用左最傳統既煮法:意粉煮到al dente,軟硬度剛剛好;無加任cream,creamy既口感係100%來自蛋黃同芝士係微溫之下同意粉mix埋一齊既效果❤️;肉既部分係用左風乾豬面頰肉,鹹香味十足👍🏻
卡邦尼意粉
🌟士多啤梨慕絲蛋糕+抹茶雪糕
以甜品作為晚餐既最後,簡直就係完美配搭❤️ 自家製既士多啤梨慕絲唔係死甜,配合埋開心果nuts碎,口感、味道同賣相一流,誠意十足👍🏻