2022-01-04
餐廳位於上環嘅文咸西街,係一條歷史悠久嘅海味街,隔離喺朝頭早賣蠔豉,佢就夜晚賣生蠔,兩者相映成趣;餐廳環境富有情調,一入門口右邊牆身有細說餐廳歷史同埋同蠔有關嘅相片,見到末端嘅吧枱有一個裝滿各地新鮮生蠔嘅凍櫃,就已經知道佢咩料。食生蠔當然唔少得配番兩杯白酒,揀選咗兩支同為紐西蘭嘅白酒,比較一下。Two Rivers Convergence Sauvignon Blanc,係紐西蘭嘅旗艦品牌,味道略甜,口感清脆芳香,帶有西柚同熱帶水果嘅味道。Black Cottage Sauvignon Blanc,有清新嘅青蘋果香氣,伴隨著香草同埋茉莉花嘅芬芳,清新乾爽嘅口感當中帶有點點嘅礦石氣味。Oyster platter,叫齊黑板上面嘅六款生蠔,愛爾蘭西班牙澳洲法國,由順時針開始,學阿 GER 話齋,我唔揀喇﹗我全部都要。Carlingford,Carlingford 產自北愛爾蘭嘅 Carling Lough,呢一帶嘅水域被歐盟列為A級水質,品質絕對無庸置疑,外表修長,肉質清甜爽口,蠔肉帶點榛果香甜味同海水味,食後餘韻長。Arousa,Arousa 嚟自西班牙,呢款蠔嘅飼養方式比較特別,打從蠔
Arousa,Arousa 嚟自西班牙,呢款蠔嘅飼養方式比較特別,打從蠔苗開始,佢哋會用古老嘅釣養方式飼養,即係將每一隻蠔苗黐喺條繩到,再放喺蠔棚嗰度慢慢養,呢一種飼養方式可以令到每一隻蠔苗都有一個良好嘅生長環境,亦可以大面積咁吸收海洋裏面嘅浮游植物和生物。Arousa 蠔身飽滿,裙邊爽口,蠔肉肥美,味道帶有強烈嘅青瓜味,吞食時有少少糖漿嘅味道。
Boomer Bay,澳洲代表,口感清爽,海水味重但又唔會死咸。
Pattedoie,法國貨,海水味重,先鹹後甜,海水味加甜味係口入面相互碰撞,衝擊你每個味蕾。
Ostra Regal,法國 Ostra Regal 皇御生蠔屬於法國家族品牌嘅生蠔,首先喺愛爾蘭西北部嘅登納格爾灣養殖,再運往法國中部班諾灣繼續養殖,結合兩國之魂。肉質厚身,肥美爽脆,蠔味濃郁,味道甘甜而帶海水礦物味,有淡淡嘅果香同甜香嘅蠔味餘韻,完美結合海鮮甜味同海水嘅咸味,愛好海水味及礦物味嘅朋友必試。
Gillardeau 既蠔肉肥美得黎結實有彈性,口感爽脆鮮甜,海水味柔和而不濃烈,入口後既味道由鮮入甜,繼而有海水鹹味同埋乳香,喺口腔入面出現細膩嘅層次感。
嘆完生蠔之後就開始食熱嘢,估唔到啲熱嘢都相當出色。
卡邦尼意粉,材料有豬臉頰肉、蛋同埋芝士,卡邦尼意粉口感 creamy,醬汁極度濃稠,芝士味道令人滿足,豬面頰肉帶啲悲勤嘅影子,相當點晴。
慢煮雞髀肉配雞汁、舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花、黑松露薯蓉,慢煮雞髀肉肉質超級嫩滑,用舞茸嚟配襯住感覺十分特別,黑松露同薯蓉完美結合,配菜唔係平時一般嘅西蘭花而係西蘭花苗,足見餐廳用心。
Homemade tiramisu,泡沫香滑,頂層啲 cream 充滿住咖啡嘅香甜味,底層嘅餅碎增添口感,呢種自家製嘅口味為今晚劃上一個完美嘅句號。