2021-08-14
最近留意到上環開左一間幾高品質的西餐廳, 主打生蠔丶牛扒丶意粉等菜式。餐廳門口低調, 冇任何大招牌或者裝飾, 相反入到去門口右手邊就有幅大嘅壁畫, 沿路都掛咗唔少關於生蠔嘅畫作。我地叫左6款生蠔,分別來自澳州及法國職員建議食法由淡味的左至右開始 。第一隻來自澳國嘅生蠔口感比較creamy佢的形狀較細隻, 口感清爽。第二隻嘅的生蠔形狀同第一隻相似,味道多左海水嘅鹹味,慢慢散發係口腔之中。第三隻嘅生蠔體型非常肥美脹卜卜,裙邊葉較細小, 超重蠔味。第四隻嘅生蠔除咗有海洋嘅鹹水未仲多咗陣豐富嘅甜味, 鹹甜充滿層次。第五隻味道一開始幾清新,後勁充滿海水味。而第六隻的海水味係6款之中鹹味最重, 帶住豐富嘅礦物質。卡邦尼意粉想食正宗嘅卡邦尼一定要試呢個佢用咗粗身嘅意粉及豬面頰肉烹調再加上用蛋黃丶芝士製作嘅醬汁意粉顏色黃金味道幼滑。香煎銀鱈魚配酸忌廉汁銀鱈魚煎得鮮嫩香滑, 每啖肉配埋酸忌廉汁 清新解膩。另外飛魚子融入咗係酸忌廉汁入面, 食落去每啖每一下都索索声,食到飛魚子嘅鮮味。到最後我哋揀咗兩款甜品第一款係tiramisu用咗玻璃杯裝嘅tiramisu見到內裡每一層嘅分別食落去夠濕潤亦充滿咖啡嘅香味
餐廳門口低調, 冇任何大招牌或者裝飾,
我地叫左6款生蠔,分別來自澳州及法國
職員建議食法由淡味的左至右開始 。
第一隻來自澳國嘅生蠔口感比較creamy
佢的形狀較細隻, 口感清爽。
第三隻嘅生蠔體型非常肥美脹卜卜,裙邊葉較細小, 超重蠔味。
第五隻味道一開始幾清新,後勁充滿海水味。
而第六隻的海水味係6款之中鹹味最重, 帶住豐富嘅礦物質。
卡邦尼意粉
想食正宗嘅卡邦尼一定要試呢個
佢用咗粗身嘅意粉及豬面頰肉烹調
再加上用蛋黃丶芝士製作嘅醬汁
意粉顏色黃金味道幼滑。
香煎銀鱈魚配酸忌廉汁
到最後我哋揀咗兩款甜品第一款係tiramisu
用咗玻璃杯裝嘅tiramisu
見到內裡每一層嘅分別
食落去夠濕潤亦充滿咖啡嘅香味也唔會太甜。
第二款係士多啤梨mousse配綠茶雪糕
呢款甜品的賣相有驚艷到我