2023-05-18 105 瀏覽
第一次来,今日就試試20道 · 割烹(20 Courses Kappou) 精緻擺盤,食材新鮮配特色醬料,食品中細味出廚師的心思!先付二2品海膽豆腐配鬆葉蟹肉+赤水母配柚子醋 (開胃,口感爽脆清爽)前菜三品-熒光魷魚 · 磯煮鮑魚 · 龍珠果瀧 · 刺身4點-牡丹蝦三重奏 {牡丹蝦搭配香煎嘅蝦膏 ,底曾配搭蝦殼熬嘅蝦油,一試難忘)-火炙大拖羅 (洋蔥酸汁配Toro油脂香,食時一点油膩油利感都冇)-白象拔蚌配白玉米牛奶汁(鮮味和分子料理嘅結合)-青森縣鮟鱇魚肝(綿密順滑口感)-天婦羅海膽拿破崙北海道白海膽配天婦羅海苔,再加埋吞拿魚蓉,上枱時師傅撒上淡雪鹽,飄雪感覺又帶出另一番風味。(口感豐富,合香脆鮮一身,絕對係signature item)-金鯛立鱗燒金鯛配上海膽醬 (魚肉鮮嫩,鱗片酥脆)-松葉蟹肉絲蟹肉蟹膏+蟹湯梅酒啫喱 +脆蟹仔(味道細膩)手握壽司五貫北寄貝 (清甜爽口)赤身醬油漬 中拖羅 (油脂濃郁)燒左口魚裙邊手卷 吸物Soup白魚湯 (鮮甜香濃魚湯)甜品靜岡蜜瓜(軟嫩多汁的口感作為這一餐嘅完美句號)

先付二2品
海膽豆腐配鬆葉蟹肉+赤水母配柚子醋 (開胃,口感爽脆清爽)

前菜三品
-熒光魷魚 · 磯煮鮑魚 · 龍珠果

瀧 · 刺身4點

-白象拔蚌配白玉米牛奶汁(鮮味和分子料理嘅結合)

-青森縣鮟鱇魚肝(綿密順滑口感)

-天婦羅海膽拿破崙

-金鯛立鱗燒
金鯛配上海膽醬 (魚肉鮮嫩,鱗片酥脆)

-松葉蟹肉絲
蟹肉蟹膏+蟹湯梅酒啫喱 +脆蟹仔(味道細膩)

手握壽司五貫
北寄貝 (清甜爽口)
赤身醬油漬
中拖羅 (油脂濃郁)
燒左口魚裙邊手卷

吸物Soup
白魚湯 (鮮甜香濃魚湯)

甜品
靜岡蜜瓜(軟嫩多汁的口感作為這一餐嘅完美句號)
2023-05-17
我個人比較懶,好少寫食評,有時朋友開嘅餐廳都懶得寫 但今次真糸唔贊下都過唔到自己果關 同2個姊妹,廿幾年嚟都輪住幫對方諗生日餐廳。今次到我。之前記得八瀧提前出聲可以送壽司蛋糕,啱曬我呢d懶人唔駛食飯前撲蛋糕,又要拎又要雪。所以提前WhatsApp book 左佢地最貴個22道割烹1988餐,confirm埋壽司蛋糕。生日就豪一豪吧。上到去第一個surprise 系之前個園林景變左櫻花景。 2個姊妹即刻high 爆影相。已經贏左一半 入正題:食物。我之前冇準備寫食評,所以冇相機食先。但呢一刻諗番仲覺得好抵食。平凡 d果d懶得講了,但十分精采的包括超creamy嘅日本陸前真蠔,刺身四點唔係就咁食刺身,而糸每道用fine dining 做法有曬湯或配菜咁上。之後系佢地話系鎮店之寶嘅天婦羅海膽拿破侖,睇住師傅將一整排赤海膽放上去,真係呆左。上果時後面背景仲有特技雪景配合埋師傅落淡雪鹽。絕!之後熟食上煙燻立磷燒,smoky加埋燒脆哂嘅磷加埋魚嘅油脂加埋海膽醬,層次之複雜可謂做到極致了。之後新鮮龍蝦同超大隻嘅飽魚反而被比下去了。已經好飽時再開始上壽司,太正又食哂 6件。師傅仲問夠唔夠,可以唔駛加
我個人比較懶,好少寫食評,有時朋友開嘅餐廳都懶得寫
但今次真糸唔贊下都過唔到自己果關

已經好飽時再開始上壽司,太正又食哂 6件。師傅仲問夠唔夠,可以唔駛加錢追加壽司,貪心的我又食多左幾件先正式投降。就糸響果刻應承自己一定要寫食評。做人最緊要有來有往。

好對唔住個壽司蛋糕,真係食唔落了。建議大家下次上左先。浪費食物有d內疚
2023-05-17
$1988 (晚餐)
慶祝紀念
生日
  • 天婦羅海膽拿破侖
  • 煙燻立磷燒
2023-05-18 53 瀏覽
難得假期朋友約食飯,第一次食本土omakase,價錢對於其他不算貴,食物非常有特色而且食材都幾新鮮,和日本食完全唔一樣,有種非常驚豔的感覺,特別係個海膽拿破崙,邪惡到爆炸,對於鐘意食海膽的人真心搞唔掂(師傅一搞掂就忍唔住即刻食),而且佢哋餐廳廚師推薦的sake都無見過,非常襯食物(少有係唎酒師的師傅),鐘意飲sake的朋友都非常推薦嚟呢度一邊食一邊飲,極度推薦大家可以嘗試一下掛住食嘢飲酒無點影相,勿怪
掛住食嘢飲酒無點影相,勿怪
2023-05-08
2023-05-18 72 瀏覽
新派Omakasee上網看到這家評價很不錯,就約了朋友去試,結果很驚喜這間餐廳融合了西式的醬汁及中式,泰式的做法,每一道道菜都花了很多心思,值得推薦其中大拖羅配洋蔥汁,象拔蚌配白粟米汁,牡丹蝦,配蝦膏蝦油跟蝦鼓油先,是我印象最深刻的充分帶出原材料的鮮味,配搭更令味道更上一層樓,相比起在別處很千篇一律的做法非常不同服務也非常周到,不停講解食材以及貼心的服務,值得一讚很驚喜,很高興,可以發現這間餐廳,下次會帶朋友一起來包場
新派Omakasee

上網看到這家評價很不錯,就約了朋友去試,結果很驚喜

服務也非常周到,不停講解食材以及貼心的服務,值得一讚

很驚喜,很高興,可以發現這間餐廳,下次會帶朋友一起來包場
前菜三點
白象拔蚌配白粟米凍湯
牡丹蝦
小長井華漣
鮟鱇魚肝
初初見社交媒體網站介紹呢間野既裝修幾精緻 啲食物相okay 咁岩見到買一送一 咁我就買左lunch set 點知比人笑我帶我帶佢食垃圾 真係one of the worst experience ever!!!!首先黎到既前菜係茶碗蒸同水母刺穿身 個茶碗蒸係蒸到老哂 壽司郎都好食過你!仲要滴啲咸到死既豉油落去戲肉就係堆壽司,我唔係坐吧枱所以佢一野拎哂啲壽司出黎 之後搵個學徒出嚟介紹 介紹到中間佢已經唔知邊舊打邊舊 成個人hand哂機 其實見到啲賣相我已經無心情再聽淨係想快啲食完走 一夾起壽司已經散哂 仲要痴實哂塊板 仲要唔新鮮 食完呢堆野佢仲有個拖蘿蓉卷 呢個真係世界級地獄 難食到我真係嬲到痴晒線 但仲未完,佢仲要上碗湯比我飲 仆_ 木魚帶子湯喎 木魚帶子水就真 真係成肚氣 仲要收2份餐既加一錢 姐係收左我700幾蚊 食埋啲咁既垃圾 我食三餐壽司郎都好過呢間野 真係唔好去!!!!!!!!

2023-05-14 145 瀏覽
朋友買了coupon 約我去尖沙咀 八瀧 食 Omakase 指定午餐, 所以星期三那天就走去試試!雖然店鋪地方不算大,但也很骨子! 中午12點去到,已差不多滿座,我們order了指定的割烹午餐料理,款式都算多,有十幾款壽司,味道也算可以! 以這個價錢食到割烹料理,都算超值!不過,我覺得對OL來說,這個午餐分量是OK, 但對男仕來說,就可能少了一點!縱觀而言,約朋友來這裡吃午餐是尚選,可以在繁忙的工作中與閨密吃個舒適的割烹午餐,也是人生一大樂事!

2023-04-12
用餐優惠
團購
我基本上好少打食評,但去完八瀧lunch omakase體驗極差,見佢openrice繼續大比數好評,又大推優惠套餐,所以想打真實食評出嚟。我同朋友lunch去食,餐廳環境係企理不錯,可惜壽司完全唔得。每件都mini size,仲要未夾都散哂。師傅懶理當睇唔到,要麻煩佢整過先再握返好,真係偽omakase。server唔專業,講嘢好大聲員工自己傾計,1:15PM入座,食完2:30PM即刻叫你埋單送客,食咁多次omakase都未試過俾人趕客咁,同朋友當時對佢哋嘅「服務」呆咗。不推薦,不建議伏伏伏伏伏。
我基本上好少打食評,
但去完八瀧lunch omakase體驗極差,
見佢openrice繼續大比數好評,
又大推優惠套餐,
所以想打真實食評出嚟。

我同朋友lunch去食,
餐廳環境係企理不錯,
可惜壽司完全唔得。
每件都mini size,
仲要未夾都散哂。
師傅懶理當睇唔到,
要麻煩佢整過先再握返好,
真係偽omakase。

server唔專業,
講嘢好大聲員工自己傾計,
1:15PM入座,
食完2:30PM即刻叫你埋單送客,
食咁多次omakase都未試過俾人趕客咁,
同朋友當時對佢哋嘅「服務」呆咗。

不推薦,不建議
伏伏伏伏伏。
散哂之後叫師傅再整嘅mini  sushi
omakase價錢但係單邊帆立貝mini  sushi
今日行完尖沙咀傢俬舖,諗住食好啲,上次有個日本朋友介紹,附近有一間好有心機、同埋裝修好別緻嘅omakase後面嘅櫻花特色設計已經成功吸引我而且我哋嘅位置啱啱就喺師傅正面,欣賞佢認真花心思預備食物第一道為我地送上嘅海膽豆腐併松葉蟹,以及水母刺身加酸汁。最特別的是海膽豆腐,真的第一次食,海膽能夠將平日食慣嘅食材,搖身一變,成為咗特色嘅前菜果然師傅嘅功力真係不容忽視第二道前菜就係以錦盒送上嘅驚喜螢光魷魚、磯燒鮑魚同埋鬼燈籠(又稱龍珠果)驚喜嘅係鬼燈籠,蜜味十足同埋冇渣長崎縣小長井華蓮蠔殼是珍珠白色,肉質飽滿,非常鮮味師傅另外配搭蘋果啫喱,令清新感再蹲另一個層次刺身方面,師傅用大拖拿,口感像雪花肥牛,油脂感十足,非常飽滿配合洋蔥絲,可以解油膩所以呢一個精美杯裝食物,絕對係我心目中有驚喜嘅菜色!白象拔蚌以白粟米凍濃湯泡上除咗賣相非常成功之外,師傅亦都教落,用心為每一個客人預備,客人享受食物,就係佢哋最滿足嘅嘢清心縣鮟鱇魚肝配生磨wasabi同醬油漬將鮟鱇魚肝醃製幾天,出嚟唔單止口感入口即溶,而且將腥味完全辟走,留低嘅係醬油嘅鮮甜味而且Wasabi亦都唔攻鼻,所以更加配合醬油一齊,舌尖上每一個味蕾

後面嘅櫻花特色設計已經成功吸引我

而且我哋嘅位置啱啱就喺師傅正面,欣賞佢認真花心思預備食物

第一道為我地送上嘅
海膽豆腐併松葉蟹,以及水母刺身加酸汁。
果然師傅嘅功力真係不容忽視

第二道前菜就係以錦盒送上嘅驚喜

螢光魷魚、磯燒鮑魚同埋鬼燈籠(又稱龍珠果)
驚喜嘅係鬼燈籠,蜜味十足
同埋冇渣

長崎縣小長井華蓮蠔

殼是珍珠白色,肉質飽滿,非常鮮味

師傅另外配搭蘋果啫喱,令清新感再蹲另一個層次

配合洋蔥絲,可以解油膩
所以呢一個精美杯裝食物,絕對係我心目中有驚喜嘅菜色!

白象拔蚌以白粟米凍濃湯泡上

清心縣鮟鱇魚肝配生磨wasabi同醬油漬

而且Wasabi亦都唔攻鼻,所以更加配合醬油一齊,舌尖上每一個味蕾都享受到

毛蟹肉配梅酒啫喱,呢一度好似甜品一樣嘅食物,也完全顛覆咗我對蟹肉嘅感覺

蟹肉一般俾我鬆散淡味,但原來配埋梅酒啫喱一齊,味道酸酸甜甜,而且保留左蟹肉嘅口感
仲有蟹仔上碟,非常橘子可愛

另一道精心設計嘅係金雕魚立鱗燒配海膽醬
將魚鱗樹立,連同外皮炸到香脆可口
而且海膽醬將油膩嘅感覺再調低,令到食落去嘅口感唔會油膩而太滯

兩層魷魚配海膽壽司

100分嘅心思同刀法!呢一個都好厚廚師將薄片嘅魷魚切成花紋形狀,而且海膽亦都10分豐富,喺裏面滲出來
可見真係好足料之餘,又可以欣賞廚師嘅功力

最後老闆為我哋介紹魚湯,每次都需要熬製6小時以上,為咗將魚嘅鮮味大大提升,每一啖湯都散發住魚香同濃郁

今次非常有幸可以試到一間好有心嘅omakase, 而且為我哋帶來唔同嘅驚喜!

特別係海膽拖羅拿破崙嘅時候,後面嘅櫻花樹會有飄雪嘅效果,而食物更加有「飄雪」嘅驚喜出現!

絕對要欣賞佢哋諗好多心思,就係為咗讓每一個客人喺食嘅時候享受食物之外,更加留意到身邊嘅人同事,我諗呢樣係今日教曉我其中一樣!

「慢活嘅時候尋找意義,呢件事已經賦上咗特別嘅意義!」By me

希望每一個人都享受屬於自己嘅Omakase精神
尖沙咀高質Omakase 新派搭配菜品精緻打卡一流今次我享用了🥢八瀧 20道 · 割烹20道菜品 🥰樣樣精緻 別出心裁的配搭 好喜歡啊!食材也非常新鮮 各種獨有的搭配醬料😋 讓食品更升華了!🥢 20道 · 割烹20 Courses Kappou🍴「先付二2品」海膽豆腐配鬆葉蟹肉·赤水母配柚子醋 {爽脆清爽 好開胃} 🥢「前菜三品」熒光魷魚 · 磯煮鮑魚 · 龍珠果🍣「瀧 · 刺身4點」牡丹蝦三重奏 {上有煎香嘅蝦膏 · 中牡丹蝦 · 下面配搭蝦殼熬嘅蝦油} 燒大toro 逼出油脂更香口,洋蔥酸汁去油膩咁白象拔蚌配白玉米牛奶汁清心懸 安康魚肝 {{款款都好有心思 同口感好特別啊!}} 🍣天婦羅海膽拿破崙滿滿北海道白海膽 下面有天婦羅海苔夾住自家手切吞拿魚蓉{{真係招牌菜 好打卡!香脆鮮味 入口口感非常豐富 }}🐟甘鯛立鱗燒馬甘鯛 用油炸至鱗片立起配搭 白海膽醬{{鱗片香脆 魚肉鮮嫩}}🦀時令日本蟹香脆蟹仔 · 蟹肉蟹膏 · 蟹湯J
尖沙咀高質Omakase 新派搭配菜品精緻打卡一流

今次我享用了🥢八瀧 20道 · 割烹
20道菜品 🥰樣樣精緻 別出心裁的配搭 好喜歡啊!
食材也非常新鮮 各種獨有的搭配醬料😋 讓食品更升華了!

🥢 20道 · 割烹20 Courses Kappou
🍴「先付二2品」
海膽豆腐配鬆葉蟹肉·
赤水母配柚子醋 {爽脆清爽 好開胃}

🥢「前菜三品」
熒光魷魚 · 磯煮鮑魚 · 龍珠果

🍣「瀧 · 刺身4點」

燒大toro 逼出油脂更香口,洋蔥酸汁去油膩咁

白象拔蚌配白玉米牛奶汁

🐟甘鯛立鱗燒

🦀時令日本蟹
香脆蟹仔 · 蟹肉蟹膏 · 蟹湯Jelly

🍣手握壽司五貫
北極貝 · 中toro · 吞拿魚 · 腦天 · 鯛魚 · 魷魚白海膽手卷

🥣「吸物Soup」
·白魚湯 {{ 奶白香濃魚湯 最後暖暖胃 好舒服}}

2023-04-25 2387 瀏覽
尖沙咀餐廳繁多,今次同老公一齊享受Omakase!聽師傅講5月開始會有雪景!一路食嗰陣師傅同我哋都有傾,有講主動撩我哋傾偈🤣 20道。割烹 $1588 前菜用上精緻嘅木盒,盛裝着海膽豆腐及水母刺身,海膽豆腐配上蟹肉絲,入口清甜有淡淡的鮮味🪼水母刺身切成一絲絲咁配上酸汁,入口味道開胃靚靚3格盒仔裏面放咗螢光魷魚🦑磯煮鮑魚及日本水果鬼燈籠🏮🦪日本小長井華漣蠔生蠔配上紫蘇葉,生蠔入口海水味濃郁有專人刷刷外殼 + 蘋果啫喱🍤北海道牡丹蝦表面有燒過嘅蝦膏,淋上用蝦殼煮出嚟嘅蝦油,入口有陣陣好濃郁嘅蝦味湧出嚟!超好食!如果用嚟撈飯真喺超夾!🔥火炙大拖羅師傅話燒至1成熟,建議第1塊淨食,第2塊配配上洋蔥酸汁,大拖羅油脂濃郁入即化!而底部嘅洋蔥帶點微辣🤣🌽愛知縣白象拔蚌呢個創作菜式!將粟米打成粟米湯泡沫,入口好香粟米味🌽🫘青森縣鮟鱇魚肝第1口食鮟鱇魚肝口感綿密順滑,第2口配搭山葵一齊食,帶點刺激感!🍰 天婦羅海膽拿破崙創作料理!將炸紫菜夾住拖羅蓉,鋪滿赤海膽,上枱時師傅撒上淡雪鹽,帶出飄雪感覺,呢個天婦羅海膽就好似拿破崙咁一層一層!要瞪大個口先食到🤣 入口先食海膽嘅鮮甜味之後咬到超脆嘅炸紫菜,最後食

20道。割烹 $1588

靚靚3格盒仔裏面放咗螢光魷魚🦑磯煮鮑魚及日本水果鬼燈籠🏮
🦪日本小長井華漣蠔生蠔
配上紫蘇葉,生蠔入口海水味濃郁
有專人刷刷外殼 + 蘋果啫喱
🍤北海道牡丹蝦
🔥火炙大拖羅
🌽愛知縣白象拔蚌
呢個創作菜式!將粟米打成粟米湯泡沫,入口好香粟米味🌽
🫘青森縣鮟鱇魚肝
🍰 天婦羅海膽拿破崙
創作料理!將炸紫菜夾住拖羅蓉,鋪滿赤海膽,上枱時師傅撒上淡雪鹽,帶出飄雪感覺,呢個天婦羅海膽就好似拿破崙咁一層一層!要瞪大個口先食到🤣 入口先食海膽嘅鮮甜味之後咬到超脆嘅炸紫菜,最後食到拖羅蓉,層次好豐富!呢個一定要快食!如果唔係紫菜就會變腍✨
🦀松葉蟹肉絲
配上梅酒啫喱及蟹湯啫喱,由外層開始每層每層咁食,食到中間會見到長方形嘅蟹湯啫喱,蟹肉絲啖啖蟹味,最後撈混一齊食蟹味更濃郁!
🐟金鯛立鱗燒
配上海膽醬,金鯛魚鱗片一塊塊咁豎起入口好酥脆!金鯛魚肉保持到嫩滑🤩

🍲湯品:
呢個擺碟好靚!湯字茶壺、金鶴茶杯配搭賞月瓦盤🎑 茶壺勁熱!湯品新鮮出爐熱辣辣,味道好鮮甜!呢個喺帶子象拔蚌湯配搭豆腐,飲完暖笠笠🥰 準備接下來嘅壽司環節~
🍣壽司

🔸燒左口魚裙邊手卷
甜品
🍈靜岡縣蜜瓜 蜜瓜肉軟嫩多汁!作為結尾好滿足🥰
2023-03-16 1021 瀏覽
好耐冇食過咁精緻嘅一餐😋八瀧真係次次都有驚喜地俾到我❤️前菜有兩款好似首飾盒咁靚嘅寶盒裝住,超級開胃嘅前菜😋跟住有刺身五點🥰每款都好好食,最鍾意係個鮟鱇魚肝好滑好嫩好香好正!其實每樣都好好食,真係要親自試過先知跟住有一個超級大滿足嘅拖羅天婦羅,海膽三文治💪🏻好邪惡好滿足❤️每一道菜都好似藝術品咁,又靚又好味,完全滿足到味覺同視覺嘅享受食到咁上下就會有一個土瓶蒸估唔到係帶子同鮑魚嘅土瓶蒸清香鮮甜然後就有一條燒嘅喜知次啲肉超級嫩滑好好味😋跟住就有壽司環節、其實已經好飽好飽但係都忍唔住全部食晒最鍾意食左口魚裙邊手卷滿滿油香令人超級滿足😋其實仲有甜品嘅,但係因為真係太飽食唔落真係食過返尋味,我已經預約咗下個月再去食啦❤️

好耐冇食過咁精緻嘅一餐😋
八瀧真係次次都有驚喜地俾到我❤️

前菜有兩款好似首飾盒咁靚嘅寶盒裝住,超級開胃嘅前菜😋

跟住有刺身五點🥰

每一道菜都好似藝術品咁,
又靚又好味,完全滿足到味覺同視覺嘅享受

食到咁上下就會有一個土瓶蒸
估唔到係帶子同鮑魚嘅土瓶蒸清香鮮甜

然後就有一條燒嘅喜知次
啲肉超級嫩滑好好味😋

跟住就有壽司環節、其實已經好飽好飽

但係都忍唔住全部食晒
最鍾意食左口魚裙邊手卷
滿滿油香令人超級滿足😋
其實仲有甜品嘅,但係因為真係太飽食唔落
真係食過返尋味,我已經預約咗下個月再去食啦❤️
2023-02-28 970 瀏覽
有朋友推介在尖沙咀有專業Omakase日式料理, 就和先生一起去試試🍱我和先生👩🏻‍❤️‍👨🏻都是極度終情於銀鱈魚的🐟, 向廚師道明來意, 於是厨師就發辦來個銀鱈魚三食🐟🐠🐡, 感到窩心暖意無限:🤗😘🤤鱈魚白子入口柔滑順口,沒有腥味, 略為炙燒過的微焦味令鱈魚白子更清甜可口。😋燒銀鱈魚配以洋蔥汁和味得很, 厚切的鱈魚在微烤過後, 微煙熏香味混和洋蔥汁吃起來滋味無窮。😇燒銀鱈魚壽司輕微略燒後, 帶點焦熏味更覺肥美可口, 魚油脂混入飯內更是魚香迫人。😁深海池魚魚味很濃郁, 夠新鮮又爽脆。食畢即約定廚師下次再臨試其他刺身😍

😁深海池魚魚味很濃郁, 夠新鮮又爽脆。

食畢即約定廚師下次再臨試其他刺身😍
2023-02-27 759 瀏覽
就嚟到同老公嘅結婚周年,想食餐好既慶祝下🥳,之前一直好想試下呢間餐廳,今日終於book到位啦✌🏻✌🏻✌🏻「鮟鱇魚肝」♥️一黎就俾佢個碟吸引住!聽師傅講,呢種魚對日本人來說更是矜貴的食材,本身諗住會好腥好唔習慣,但係又冇喎!特別鮮味,入口和味,非常有口感,一句講曬好味!🤩🍤天婦羅炸物話咁快就出場!有「天婦羅銀鱈魚,舞蓉、南瓜🎃」炸而不油,咬落去仲外脆肉軟,正👍完美配合埋鮮味!老公食得津津有味!食唔停口🍱「北海道甜蝦壽司」🦐🦐甜蝦食落爽口,肉質甜美,可見係高級食材👍十分推薦!質素非常高嘅一餐,老公讚不絕口👍全程師傅好用心,又會介紹食材,非常友善🥳期待下次再來
🍱「北海道甜蝦壽司
🦐🦐甜蝦食落爽口,肉質甜美,可見係高級食材👍十分推薦!
知道尖沙咀嘅八瀧好難book位。但竟然俾我book到。今日終於都可以食我期待已久嘅Omakase🤤🤤。三文魚子海膽茶碗蒸配日本水母刺身,賣相好靚😍,茶碗蒸超足料,每一啖都有勁多三文魚子同海膽😍,成碗都有好重嘅海鮮味🦪。絕對係大滿足!水母刺身我都係第一次食,口感似海蜇,有少少海水鹹味,但唔會覺得腥。味道幾特別。兩樣嘢加埋一齊食。 味道好夾。👍🏻👍🏻北海道帶子配白粟米凍湯,帶子勁大隻。味道好鮮甜。廚師燒到啱啱熟,唔會因為太熟而變韌。🌽粟米凍湯同樣足料,每一啖湯都有好多粟米喺入面。味道清甜。比人一種好清新嘅感覺🤤🤤富山灣白蝦壽司,賣相好靚,🦐蝦肉十分通透,加左少少金箔係頂。🍣壽司比人感覺十分高級。白蝦味道偏濃,口感較滑。令人一食就愛上。
2023-02-24 440 瀏覽
鍾意食海鮮,特別係蟹🦀同魚生🐟嘅朋友一定要bookmark 依間日本餐廳,佢哋嘅食材每日由日本直送到香港,嚴選最時令最新鮮嘅海產,質素絕對有保證🏵️首先係🦀蟹味噌豆腐🦀,平凡嘅外表埋藏住最濃厚嘅鮮味,蟹味噌夾軟滑豆腐好配好夾❤️依個🦀北海道香箱蟹🦀更加係鮮上加鮮!師傅好犀利地將蟹肉完整拆出嚟放喺蟹蓋上,啖啖蟹肉鮮甜無比,依家諗返起都回味無窮🤟🏼食日本嘢點少得壽司🍣赤身壽司雖然唔似拖羅咁肥美,但肉質厚實有咬口,魚味特別出;燒銀鱈魚壽司就充滿油香,魚肉輕輕炙燒過所以帶點焦香感,因住食材嘅特性而有唔同嘅處理方法,好有誠意👏🏼👏🏼