最近工作好忙,已經好耐冇去過日本旅行,難得係同男朋友嘅特別日子,梗係要食餐好嘅,上網見到呢間餐廳做緊優惠,仲有好特別嘅櫻花雪景,就決定訂位去食🌸首先上嘅係海膽豆腐、赤水母刺身,菜式用咗好靚嘅碗碟,廚師擺碟用心,成幅畫一樣,赤水母嘅柚子汁令人好開胃🪼接住係熒光魷魚,自家制磯燒鮑魚同合桃魚乾,廚師有用火槍係表面燒一燒,佢建議由左邊食到右邊, 呢三個前菜係淡味少少,因為要準備食之後嘅主菜。食omakase嘅好處就係有專人詳細介紹返每道菜,令我地好好享受👨🏻‍🍳下一道菜係黎自長崎縣嘅華連蠔,特色係比較白,飽滿,養個陣有專人幫蠔刷身。出面餐廳多數都係配酸汁,會掩蓋蠔既鮮味,呢度嘅廚師專登配返酒積蘋果啫喱。我食之前有試左啲啫喱先,少少甜幾特別,再放係蠔上一齊食,蠔味果然係好突出🦪食到呢個時候,餐廳老闆請大家飲自己調嘅果酒,原來旁邊嘅食客今日生日。果酒由清酒、綠茶同荔枝調製,酒味唔會好重,帶住濃濃茘枝香,啱晒酒量一般嘅我🍶再黎係左口魚邊包魚身,魚邊油脂較重,我哋望住廚師用火槍燒,迫出魚油,再點自家制豉油食,啖啖魚香好好食🐟下一道菜係北海道牡丹蝦,特色係比較多膏,廚師用咗特別做法,抽出蝦膏,另外調味,

食到呢個時候,餐廳老闆請大家飲自己調嘅

下一道菜係北海道牡丹蝦,特色係比較多膏,廚師用咗特別做法,抽出蝦膏,另外調味,再燒一燒d蝦膏,底部係精華蝦油,用左蝦殼蝦頭煲左幾個鐘,呢個食落好入味,表面嘅蝦膏,加埋中蝦身,撈埋底嘅蝦油一齊食一流。呢個菜好香好獨特,有豐富質感,特別係個蝦,第一次食已經印象深刻🍤

拖羅多士中間有天婦羅碎、拖羅蓉、紫蘇葉,好似三文治咁食。最上面係龍珠果,拖羅係蛇腹位,油脂高,食落有魚油流出,正😋

再黎係愛知縣白象拔蚌,下面係白粟米凍,可以撈埋一齊食,廚師用槍打氣泡入去凍湯,食落會綿密d。我好鐘意個湯,食落好creamy, 而且象拔蚌好新鮮,聽到旁邊顧客話黎食過三次,每次都更好食🤤

夏天係鏗魚既季節,廚師特別把表面燒一燒,紅色係肌紅蛋白,配埋洋蔥係底下,酸酸味味。廚師自己調配既洋蔥酸汁,帶著酸酸小辣,配埋鏗魚食好清新🧅

接住係海膽拖羅天婦羅,中間係用梳打水炸既紫菜,果然特別脆口。豐富嘅海膽灑上淡雪 (米和鹽)混合,食嘅時候,廚師背後櫻花突然有灑雪景,真係好有意景,令到人食指大動。

下一道菜都係令人非常深刻,煙燻鯛魚配海膽醬,用咗蘋果木。金目鯛鯛魚表面很脆,魚鱗炸得爆脆,食落很有層次感。加埋廚師自己調配嘅海膽醬,食落不會太濃味😋

飲完象拔蚌帶子鮮湯,作為壽司既過場,接住有十件壽司,由淡到濃,有北海道帶子、深海池魚、褔岡真鯛、網池魚、梭子魚、九繪魚、銀鱈魚bb、鯖魚卷同、左口魚邊……
鯖魚卷中間有醃蘿蔔,旁邊有香脆口感,而左口魚邊有用火槍燒一燒表面,食落充滿魚油👍🏻

壽司可以冇限追加,但我哋已經好滿足,最後食埋日本芝士夾餅,為豐富嘅晚餐作結😙

總括而言,餐廳食物質素高,廚師非常用心製作,環境舒適,又會主動講解,同食客傾計。櫻花雪景亦係令人印象好深刻,旁邊嘅食客表示佢已經係第三次光顧,難怪大家都會再嚟😆