2023-05-12
今日行完尖沙咀傢俬舖,諗住食好啲,上次有個日本朋友介紹,附近有一間好有心機、同埋裝修好別緻嘅omakase後面嘅櫻花特色設計已經成功吸引我而且我哋嘅位置啱啱就喺師傅正面,欣賞佢認真花心思預備食物第一道為我地送上嘅海膽豆腐併松葉蟹,以及水母刺身加酸汁。最特別的是海膽豆腐,真的第一次食,海膽能夠將平日食慣嘅食材,搖身一變,成為咗特色嘅前菜果然師傅嘅功力真係不容忽視第二道前菜就係以錦盒送上嘅驚喜螢光魷魚、磯燒鮑魚同埋鬼燈籠(又稱龍珠果)驚喜嘅係鬼燈籠,蜜味十足同埋冇渣長崎縣小長井華蓮蠔殼是珍珠白色,肉質飽滿,非常鮮味師傅另外配搭蘋果啫喱,令清新感再蹲另一個層次刺身方面,師傅用大拖拿,口感像雪花肥牛,油脂感十足,非常飽滿配合洋蔥絲,可以解油膩所以呢一個精美杯裝食物,絕對係我心目中有驚喜嘅菜色!白象拔蚌以白粟米凍濃湯泡上除咗賣相非常成功之外,師傅亦都教落,用心為每一個客人預備,客人享受食物,就係佢哋最滿足嘅嘢清心縣鮟鱇魚肝配生磨wasabi同醬油漬將鮟鱇魚肝醃製幾天,出嚟唔單止口感入口即溶,而且將腥味完全辟走,留低嘅係醬油嘅鮮甜味而且Wasabi亦都唔攻鼻,所以更加配合醬油一齊,舌尖上每一個味蕾
後面嘅櫻花特色設計已經成功吸引我
而且我哋嘅位置啱啱就喺師傅正面,欣賞佢認真花心思預備食物
第一道為我地送上嘅海膽豆腐併松葉蟹,以及水母刺身加酸汁。
第二道前菜就係以錦盒送上嘅驚喜
螢光魷魚、磯燒鮑魚同埋鬼燈籠(又稱龍珠果)
驚喜嘅係鬼燈籠,蜜味十足同埋冇渣
長崎縣小長井華蓮蠔
殼是珍珠白色,肉質飽滿,非常鮮味
師傅另外配搭蘋果啫喱,令清新感再蹲另一個層次
白象拔蚌以白粟米凍濃湯泡上
清心縣鮟鱇魚肝配生磨wasabi同醬油漬
而且Wasabi亦都唔攻鼻,所以更加配合醬油一齊,舌尖上每一個味蕾都享受到
毛蟹肉配梅酒啫喱,呢一度好似甜品一樣嘅食物,也完全顛覆咗我對蟹肉嘅感覺
蟹肉一般俾我鬆散淡味,但原來配埋梅酒啫喱一齊,味道酸酸甜甜,而且保留左蟹肉嘅口感仲有蟹仔上碟,非常橘子可愛
另一道精心設計嘅係金雕魚立鱗燒配海膽醬將魚鱗樹立,連同外皮炸到香脆可口而且海膽醬將油膩嘅感覺再調低,令到食落去嘅口感唔會油膩而太滯
兩層魷魚配海膽壽司
100分嘅心思同刀法!呢一個都好厚廚師將薄片嘅魷魚切成花紋形狀,而且海膽亦都10分豐富,喺裏面滲出來可見真係好足料之餘,又可以欣賞廚師嘅功力
最後老闆為我哋介紹魚湯,每次都需要熬製6小時以上,為咗將魚嘅鮮味大大提升,每一啖湯都散發住魚香同濃郁
今次非常有幸可以試到一間好有心嘅omakase, 而且為我哋帶來唔同嘅驚喜!
特別係海膽拖羅拿破崙嘅時候,後面嘅櫻花樹會有飄雪嘅效果,而食物更加有「飄雪」嘅驚喜出現!
絕對要欣賞佢哋諗好多心思,就係為咗讓每一個客人喺食嘅時候享受食物之外,更加留意到身邊嘅人同事,我諗呢樣係今日教曉我其中一樣!
「慢活嘅時候尋找意義,呢件事已經賦上咗特別嘅意義!」By me
希望每一個人都享受屬於自己嘅Omakase精神