今晚同細佬去佐八瀧食omakase呢間八瀧喺尖沙咀白蘭軒道2號既樓上鋪,我覺得佢用咗一部份位置去放置櫻花,係因為佢想大家有感觀上嘅效果,佢有飄雪效果,喺飄雪效果情況下食拿破崙同埋海膽壽司係有種去咗日本🇯🇵嘅感覺。入座後可以揀選自己鍾意既筷子,非常之貼心🫰🏻前菜海膽豆腐將海膽鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化,幻赤水母刺皇配柚子醋小長井蠔呢個蠔有紫蘇葉嘅味。蘋果啫喱配搭三文魚籽,師傅配搭得好完美。富山蝦三重奏白蝦,牡丹蝦,炸蝦頭天婦羅🍤三種層次。最緊要係佢混合蝦油,最鍾意呢個菜式。大拖蘿同埋洋蔥嘅配搭,完全中和口中嘅味道,真真正正食到大拖羅。不得不讚廚師嘅想法。青森鮟鱅魚肝青森鮟鱅魚肝,第一口冇加Wasabi,第二口加咗,完全唔同,鮟鱅魚肝同Wasabi真係天作之合,仲係人手製造,絕對唔同凡響海膽拿破崙呢個上邊有一層海膽,師傅將淡雪鹽整到雪花飄雪,夾埋一齊食真係超級正。松葉蟹茶碗蒸呢個蒸蛋入面有松葉蟹,師傅叫我趁熱食,好似飲緊蟹湯咁。壽司北海道帶子甜美脆紫菜(生蠔)中拖蘿星鰻吞拿魚海膽左口魚裙邊手卷全部都好新鮮,師傅每件都精心去整。玉子呢個蛋香味好重,師傅話加佐忌廉,好幼滑。最後豆腐雪糕靜岡
今晚同細佬去佐八瀧食omakase
入座後可以揀選自己鍾意既筷子,非常之貼心🫰🏻

小長井蠔

富山蝦三重奏

大拖蘿

青森鮟鱅魚肝

海膽拿破崙

松葉蟹茶碗蒸
呢個蒸蛋入面有松葉蟹,師傅叫我趁熱食,好似飲緊蟹湯咁。

北海道帶子甜美
脆紫菜(生蠔)
中拖蘿
吞拿魚
海膽
左口魚裙邊手卷

全部都好新鮮,師傅每件都精心去整。

玉子
呢個蛋香味好重,師傅話加佐忌廉,好幼滑。

最後豆腐雪糕靜岡士多啤梨🍓

10分值得推薦
  • 海膽拿破崙
  • 鮟鱇魚肝
  • 北海道牡丹蝦
今晚閨蜜訂左八瀧食omakase慶祝升職😎呢間八瀧藏喺尖沙咀白蘭軒道2號呢條靜中帶旺既樓上鋪👍吧枱大約有十幾個位🤩面前係一幅櫻花林🌸後面係一個LED既大魚缸🤩入座後可以揀選自己鍾意既筷子👍💫前菜海膽豆腐將海膽的鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化😍 💫赤水母刺身配柚子醋‼️第一次食赤水母🤩脆脆口感+柚子醋的清爽🤩夏天食好正呀‼️💫小長井蠔🦪蠔界世一😎細細隻蠔身好肥🤩酸汁+蘋果啫喱再配搭三文魚籽爆破😍瞬間鮮味直衝味蕾😍🍤富山蝦三重奏白蝦+牡丹蝦+炸蝦頭天婦羅😍蝦油搭蝦膏真係香到不得了😍蝦身黏口棉密🤩 🐟大拖蘿🤩油花爆炸拖羅配左師傅自家製既水果洋蔥漬中和油脂得來超清新🤩酸味味好開胃‼️🧡青森鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口應棉creamy😍膠原蛋白多到黏嘴🤪軟棉棉肝香十足海膽拿破崙🩷根室海膽x拖羅蓉上菜時現場播住First Love ❤️ 面前桃花🌸景致雪花隨風起舞🤩紫菜脆上北海道馬糞海膽+吞拿魚蓉😍師傅將淡雪鹽像雪花飄落🤩這道菜感覺好浪漫呀💘 🍵松葉蟹茶碗蒸蒸蛋裡藏著松葉蟹!鮮味濃到像在喝蟹湯🍣壽司八點❤️北海道帶子甜美🦪脆紫菜 x 生蠔表面經炙燒後蠔身非常creamy🍣中拖蘿壽司非常滑身🤩星鰻起骨加入鰻魚醬炙燒

💫前菜海膽豆腐將海膽的鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化😍

💫小長井蠔🦪

🍊柚子雪糕+士多啤梨🍓好清新😍
  • 🩷海膽拿破崙🩷根室海膽x拖羅蓉
  • 白蝦x牡丹蝦
  • 大拖蘿洋蔥漬
晚市瀧TAKI $1388,有20品,魚生壽司好有特色👍師傅同店員都用心講解好吹得。最正係可以訂製菜單,8-10位可以包場添!Omakase有兩份前菜,四份量子料理,一件有天婦羅海膽拿破崙,10壽司,蒸蛋,湯同雪葩。師傅話d魚生每日4點送到,真系記得要訂位!見到有walk-in客人都食唔到~以下食完覺得好驚艷:🍤鮮蝦刺身鮮蝦整到好爽脆,最正係蝦膏好甜啊!另外點埋D蝦油真係多種享受!呢到菜有法國餐廳的水準👍🦪日本北海道生蠔第一次食呢款生蠔,係實靜少少但又好鮮甜♥🌟天婦羅海膽拿破侖wow一聲啊,海膽好甜好creamy,中間脆片魚味好濃,底層係吞拿魚蓉。口感豐富得來好食🤤🐟大拖羅油脂豐富,燒完更顯得好味。🐟鮟鱇魚肝好好味~又香又滑🍥 松葉蟹肉茶碗蒸好滑好甜🍣 北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、中拖羅、赤海膽、左口魚邊手卷有質素♥🥢八瀧 (尖沙咀)🌍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
最正係可以訂製菜單,8-10位可以包場添!
以下食完覺得好驚艷:
🍤鮮蝦刺身
🦪日本北海道生蠔
第一次食呢款生蠔,係實靜少少但又好鮮甜♥
🌟天婦羅海膽拿破侖
🐟大拖羅
油脂豐富,燒完更顯得好味。
🐟鮟鱇魚肝
好好味~又香又滑
🍥 松葉蟹肉茶碗蒸
好滑好甜

🥢八瀧 (尖沙咀)
🌍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
最近去咗尖沙咀一間環境超靚嘅日本餐廳食Omakase🇯🇵 呢度有全港唯一櫻花雪景,好靚好浪漫💕 除咗Omakase,呢度嘅客人仲可以依據個人要求訂制菜單,仲有清酒、紅白酒、威士忌飲🍶🥗 先付兩點首先先付有海膽豆腐✨同水母刺身✨,水母加入酸酸哋嘅醬汁好開胃🤤🦪 北海道生蠔北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy💓🦐 鮮蝦刺身鮮蝦刺身有兩種蝦,包括富山縣白蝦✨同北海道牡丹蝦✨,仲有燒過嘅蝦膏好香好creamy,勁好食🤩!🐠 赤鯥、拖羅之後嘅刺身有白肉魚赤鯥✨同紅肉魚拖羅✨嘅配拾,兩款魚都好肥美,好香魚油味、好香煙薰味,仲有柚子洋蔥清味蕾添🥳🐟 清心縣鮟鱇魚肝之後有creamy嘅鮟鱇魚肝🥰🍘 天婦羅海膽拿破崙跟店土就係餐廳signature菜式💖天婦羅海膽拿破崙💖,師傅仲專登加入飄雪景色,好靚好浪漫🌹!呢個菜色有兩層刺身,包括超多海膽、吞拿魚蓉,由兩片天婦羅紫菜分隔開,啖啖鮮美,超好食🤤🍥 松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉💯💯!🍣 壽司今次一共有七道壽司,包括北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、甜蝦、中拖羅、星鰻、赤海膽,仲有左口魚邊手卷同玉子燒💖,壽司食材都好鮮

🥗 先付兩點

🦪 北海道生蠔

🦐 鮮蝦刺身

🐠 赤鯥、拖羅

🐟 清心縣鮟鱇魚肝
之後有creamy嘅鮟鱇魚肝🥰

🍘 天婦羅海膽拿破崙

🍥 松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉💯💯!

🍣 壽司
今次一共有七道壽司,包括北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、甜蝦、中拖羅、星鰻、赤海膽,仲有左口魚邊手卷同玉子燒💖,壽司食材都好鮮味,取材高質又新鮮,加入wasabi同唔同醬汁,好有誠意😍

🍲 味噌湯
味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹!

🍧 柚子雪葩
最後有清新嘅雪葩,一流!
2025-04-10 425 瀏覽
近來試左一間位於尖沙咀滿意度極高嘅廚師發辦,環境、服務態度、食物質素非常高質,性價比高,仲係全港唯一擁有櫻花雪景嘅主題餐廳,絕對推介。主廚有十多年日本料理及Fine Dining經驗。餐廳主打新派創意日本料理,亦可以依據客人要求訂制菜單。今次品嚐「瀧·TAKI 夕之御品書」。鱈魚白子 |水母刺身兩款開胃前菜。鱈魚白子口感細滑,完全唔腥;赤水母刺身好爽脆,配以柚子醬汁更醒胃。蝦三味北海道牡丹蝦刺身配上富山灣白蝦務鱘魚子,再加入牡丹蝦蝦膏、蝦油、蝦殼等提煉嘅蝦油,味道真係好出色!赤鯥拖羅刺身以備長炭炙燒赤鯥及厚切霜降大拖羅厚切,油香滿瀉!配上獨家旬果洋蔥漬,增添一份清新感。鮟鱇魚肝醬油漬以慢煮方式處理,再加入醬油漬,既嫩滑又濃郁。蝦夷鮑魚鮑魚肉質本身好厚實,以醬油漬煮完再炸 ,口感變成外脆內軟,都幾好味。天婦羅海膽拿破崙絕對係必食推介💯以兩層酥炸紫菜雪塔夾住大量北海道赤海膽,中間再加入肥美大拖羅雲夾心,最後再灑上淡雪鹽花,味道同精緻度爆燈!螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸以高湯蒸煮,比一般茶碗蒸更滑溜同香濃。面頭仲有大大隻螢光魷魚。江戶前壽司十貫珍寶帶子 (大推❗️)深海池魚剝皮魚燒生蠔 (大推❗️)鰈

今次品嚐「瀧·TAKI 夕之御品書」。

鱈魚白子 |水母刺身

蝦三味

赤鯥拖羅刺身

鮟鱇魚肝醬油漬
以慢煮方式處理,再加入醬油漬,既嫩滑又濃郁。

蝦夷鮑魚

螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸

江戶前壽司十貫
珍寶帶子 (大推❗️)
深海池魚
剝皮魚
燒生蠔 (大推❗️)
赤睦
甜蝦
大拖羅(大推❗️)
羽立海膽(大推❗️)
玉子燒

連最後嘅日本芝士味雪糕都係非常出色!

2025-03-19
2025-06-12 0 瀏覽
去左尖沙咀呢間用櫻花做設計嘅omakase,食飯嘅時候有沉浸式嘅感覺🫶🏻Dinner menu ($1388@)先付海膽豆腐赤水母加酸汁赤水母質地好爽口,食落好開胃🤤量子料理長崎縣華漣生蠔,係日本一嘅蠔,加上蘋果啫喱,配埋三文魚子,更加清甜鮮味,質地比較爽口,同三文魚子嘅鹹香好夾😍富山灣白蝦配上北海道牡丹蝦,加上蝦膏蝦油,蝦頭做咗天婦羅,再配埋魚子醬,外表高貴,味道鮮甜❤️赤鯥配大拖羅,加上洋蔥漬,兩款魚油脂都比較重,火炙過魚油更香🫶🏻清森縣鮟鱇魚乾,用咗張油漬慢煮,仲配咗Wasabi,入口溶化🥰天婦羅海膽拿破崙超有仙氣同意景,北海道馬糞加長鯨吞拿魚蓉,再有炸香咗嘅紫菜,仲做咗淡雪鹽嘅飄雪效果,配埋背景嘅櫻吹雪,真係沉浸式嘅享受👍🏻蒸物蟹肉茶碗蒸,面頭佈滿咗新鮮嘅蟹肉絲,下便係香滑嘅蒸蛋😍握壽司北海道帶子甜蝦鰈魚配魚旗吞拿魚赤身中拖羅吞拿魚腦天赤海膽蠔炙燒左口魚玉子燒佢地嘅壽司係用赤醋,所以壽司飯比較紅同酸味比較特出😊 我自己最鍾意北海道帶子,味道甜甜🥰 同埋吞拿魚腦天,佢係稀有部位,火炙過入口即溶👍🏻吸物係味噌湯,個湯壺超靚❤️甜品

Dinner menu ($1388@)
先付
海膽豆腐
赤水母加酸汁
赤水母質地好爽口,食落好開胃🤤

量子料理

蒸物
蟹肉茶碗蒸,面頭佈滿咗新鮮嘅蟹肉絲,下便係香滑嘅蒸蛋😍

北海道帶子
甜蝦
鰈魚配魚旗
吞拿魚赤身
吞拿魚腦天

炙燒左口魚

吸物
係味噌湯,個湯壺超靚❤️

甜品
2025-06-09 0 瀏覽
朋友帶我去位於尖沙咀的「八瀧」品嚐Omakase😍🎏。店店內設計以日本櫻花雪景做主題🌸❄️,裝潢感覺舒適,除設置吧枱座位,還設有普通座位🪑,三五知己可以一邊傾偈一邊品嚐美食🥰而可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師👨‍🍳的烹調手藝的吧枱座位只有10個🙂‍↕️想坐吧枱座位的朋友一定要book枱❗️師傅👨‍🍳好專業地介紹每道菜的食材及食法,十分享受這一餐晚飯,好開心舒服👍🏻瀧 Taki $1,380/人晚餐Omakase包括先付二點、量子料理四品、天婦羅海膽拿破崙、握壽司、蒸物、吸物及甜品🤩🔹️先付二點1️⃣海膽豆腐將海膽混入豆腐,滑溜的豆腐每一口都滲出海膽的甘香味,很滋味❤️2️⃣赤水母刺身赤水母伴上少許酸汁,口感好爽脆,味道帶微酸又有鮮甜味,好開胃👍🏻🔹️量子料理四品1️⃣活帶子因為我唔食得蠔,所以師傅將日本生蠔轉為活帶子😊活帶子厚身又細密,味道濃郁鮮甜,將表面微微火炙🔥,再用紫菜包裹著一起吃,非常juicy,鮮味好突出。2️⃣蝦刺身有2款蝦的刺身,包括 富山灣白蝦 及 北海道牧丹蝦🦐 面頭放有魚子醬點綴😍晶瑩剔透的白蝦一隻隻已去除蝦殼,只剩下蝦肉,入口綿密鮮甜,肉質飽滿彈牙;牡丹蝦蝦肉肥美🦐,肉質綿軟中帶彈性,味道鮮甜
朋友帶我去位於尖沙咀的「八瀧」品嚐Omakase😍🎏。

瀧 Taki $1,380/人

🔹️量子料理四品
1️⃣活帶子
活帶子
2️⃣蝦刺身
晶瑩剔透的白蝦一隻隻已去除蝦殼,只剩下蝦肉,入口綿密鮮甜,肉質飽滿彈牙;牡丹蝦蝦肉肥美🦐,肉質綿軟中帶彈性,味道鮮甜爽口🤩
還有蝦頭天婦羅配搭蝦膏及由蝦頭提煉出的蝦油,很!鮮!味!
蝦刺身
3️⃣魚刺身
有2款魚的刺身,包括 赤睦 及 大拖羅🐟
師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,肉質彈牙且油脂豐富;色澤鮮嫩的大拖羅也有輕微炙燒,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,鮮甜無比🤩底部是店家自家製酸洋蔥漬,味道酸酸甜甜,可以平衡膩感❗️
魚刺身
4️⃣鮟康魚肝
以特製醬油浸泡及慢煮入味,再造成慕絲的效果,製造出綿密軟滑的口感,驚喜感滿分‼️👍🏻
鮟康魚肝
🔹️天婦羅海膽拿破崙
推介‼️必吃‼️菜品上桌時師傅灑上淡雪鹽點綴🧂,賣相已相當吸晴🤩😍
最頂層是 根室赤海膽 肉質呈橘黃色而且肥厚飽滿,味道濃郁鮮甜,口感幼滑又creamy✨️;中間是幼滑鮮味的拖羅蓉,兩層之間用上天婦羅紫菜相隔,味道鮮甜爆發之餘,口感又豐富。
🔹️握壽司
1️⃣ 北海道活帶子
帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,鮮味好突出。
北海道活帶子
2️⃣ 鰈魚
即是右口魚,配搭埋最面頭的燒右口魚邊,吃起來油脂豐厚、口感溫順又甜🤗。
3️⃣ 福井甜蝦
甜蝦晶瑩剔透,口感鮮甜柔軟🦐
福井甜蝦
4️⃣ 赤身
赤身是魚背不含油脂的部位。魚肉呈紅色,魚味濃郁,含脂量少,肉質實,有咬口👍🏻
5️⃣ 中拖羅
色澤鮮嫩的中拖羅佈滿精緻的魚油花紋,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,完全不膩,鮮甜無比‼️
6️⃣ 星鰻
鬆軟肥美的星鰻配上味醂及醬油,鹹甜味道同在口中,肉質細緻柔嫰🤤
7️⃣ 赤海膽
赤海膽肉質呈橘黃色而且肥厚飽滿,味道濃郁鮮甜,口感幼滑又creamy✨️
8️⃣ 拖羅手卷
拖羅用紫菜捲著,魚脂香重,咬下去每一啖都鮮甜美味🤩🤩
拖羅手卷
9️⃣ 玉子燒
自家製的玉子燒,口感紮實豐厚加上甜滋滋的味道,口味上也能吃到濃厚的蛋香。
🔹️蒸物
松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸內滿滿松葉蟹肉,非常鮮味,蒸得恰到好處,口感細滑🥚,而蛋味又夠濃郁🥰
🔹️吸物
麵豉湯味道濃郁。
麵豉湯
🔹️甜品
豆腐雪糕豆香濃郁,好似在吃嫩滑香甜的豆腐😂
豆腐雪糕
⭐️整體食物質素高又新鮮,也看得出廚師在設計菜式和安排上的心思。
先付二點
拖羅手卷
麵豉湯
豆腐雪糕
2025-06-03 92 瀏覽
社交平台見呢間餐廳以日本櫻花雪景做主題,即刻心心眼,一於揀呢度慶祝生日先,呢度大部分食材都由日本直接空運到港,夠晒新鮮,當中除了左有傳統手握壽司外,亦有不少特色料理,餐廳的海膽、鮟鱇魚肝、鮑魚都好受歡迎瀧TAKI $1388先付兩點第一次食水母刺身口感原來爽爽地,海膽豆腐鹹鹹地辣辣地北海道生蠔北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy鮮蝦刺身鮮蝦刺身有兩種蝦,包括富山縣白蝦✨同北海道牡丹蝦✨,仲有燒過嘅蝦膏好香好creamy,勁好食!赤鯥、拖羅之後嘅刺身有白肉魚赤鯥同紅肉魚拖羅嘅配拾,兩款魚都好肥美,好香魚油味、好香煙薰味,仲有柚子洋蔥清味蕾添清心縣鮟鱇魚肝之後有creamy嘅鮟鱇魚肝天婦羅海膽拿破崙跟店土就係餐廳signature菜式天婦羅海膽拿破崙師傅仲專登加入飄雪景色,好靚好浪漫!呢個菜色有兩層刺身,包括超多海膽、吞拿魚蓉,由兩片天婦羅紫菜分隔開,啖啖鮮美,超好食松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉!壽司壽司方面由北海道帶子、中拖、星鰻、福井甜蝦赤海膽左口魚邊手卷+玉子燒味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹! 柚子雪葩最後有清新嘅雪葩,一流!
社交平台見呢間餐廳以日本櫻花雪景做主題,
瀧TAKI $1388

先付兩點
第一次食水母刺身口感原來爽爽地,海膽豆腐鹹鹹地辣辣地

北海道生蠔
北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy

鮮蝦刺身

赤鯥、拖羅

清心縣鮟鱇魚肝
之後有creamy嘅鮟鱇魚肝

松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉!

壽司
味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹!

柚子雪葩
最後有清新嘅雪葩,一流!
2025-06-01 74 瀏覽
隱藏於尖沙咀的高級日式餐廳「八瀧」,是一場結合匠心與藝術的味覺旅程。餐廳選擇採用廚師發辦(Omakase)的形式,將每一道料理的創意與精緻發揮到極致。從環境到食物,「八瀧」都展現出濃厚的日式美學與對細節的追求,讓每位食客在享受美食的同時,感受到主廚傾注的心血與專業。餐廳的廚師吧枱設計更讓人可以近距離欣賞主廚的每一個細膩動作,增添了互動性與儀式感。開胃頭盤的「海膽豆腐」與「赤水母刺身」,以細膩的手法展現食材的清新與自然。豆腐入口即化,海膽的濃郁鮮味與水母的爽脆口感形成對比,令人耳目一新。隨後的「華漣+紫蘇花」淡雅清甜,猶如一道清泉,為味蕾開啟了一個清新的序章。虎山灣白蝦與牡丹蝦是這頓大餐的一大亮點。主廚充分利用整隻蝦,從蝦肉到蝦膏、蝦油甚至蝦頭,都被巧妙地融入料理之中。蝦肉鮮嫩彈牙,蝦膏濃郁香醇,每一口都充滿大海的鮮味,令人回味無窮。刺身更是展現了主廚對頂級食材的駕馭能力。「赤『魚陸』」是一種只能以釣魚方式捕獲的深海魚,極為矜貴,其細膩的脂肪與柔嫩的口感令人讚歎;「大拖羅」則是入口即化,脂香濃郁,完美體現拖羅的頂級品質。安康魚肝被譽為「海中鵝肝」,主廚以醬油漬慢煮,將其細膩的質地與濃郁的

「大拖羅」則是入口即化,脂香濃郁,完美體現拖羅的頂級品質。

安康魚肝被譽為「海中鵝肝」,主廚以醬油漬慢煮,將其細膩的質地與濃郁的風味展現得淋漓盡致,是深海美味的極致代表。

接下來的「海膽拿破崙」更是創意十足,赤海膽包裹著拖羅蓉,層次豐富,濃郁的海膽鮮味與拖羅的細膩融為一體,成為這場料理中的驚喜之作。

壽司部分則是一場極鮮盛宴。「北海道活帶子壽司」鮮甜嫩滑,「福井甜蝦壽司」入口即化,而「銀鱈魚壽司」以其油脂豐厚與細膩的口感成為整場壽司中的亮點。
「生蠔手卷」鮮味濃郁,紫菜的香氣與米飯的軟糯相得益彰,讓人一試難忘。

甜品部分同樣不容忽視。「玉子燒」加入了忌廉,細膩濃郁,口感更似芝士蛋糕,別具創意;

「松葉蟹肉茶碗蒸」滑嫩香醇,蟹肉的鮮甜與茶碗蒸的柔滑完美結合,為整場饗宴劃下圓滿句號。

而最後的「柚子雪葩」則清爽解膩,為這場豐盛的日式料理旅程畫上清新的一筆。
2025-05-24 65 瀏覽
上兩星期係母親節加爸爸生日🎂!所以就帶左兩老去食好嘢慶祝下🥳黎左尖沙咀嘅八瀧💖呢度裝修超有feel,有櫻花🌸同埋飄雪🌨️架,另外餐廳有locker比客人擺低隨身物品,超細心☺️黎到先發現佢地好多Chiikawa擺設,fans黎到好驚喜😍***** 夕之御品書Dinner omakase $1388 pp✨先付兩點明太子豆腐 帶點鹹辣水母刺身 非常爽脆🥰✨海膽拿破輪面頭係勁大排海膽、中間係拖羅、師傅再灑上淡雪鹽😍同時仲會轉燈光同埋播first love,超級有心思嘅一道菜🥰✨蒸物松葉蟹肉茶碗蒸,入面超級多蟹肉😍✨量子料理四品長崎縣華漣生蠔🦪佢係日本牡蠣比賽冠軍嘅日本一生蠔黎,口感好creamy、配埋清甜嘅青森蘋果啫喱balance返個口感😌富山灣白蝦、牡丹蝦🦐非常鮮甜,旁邊仲有蝦頭嘅蝦膏同埋蝦油,蝦味濃郁😙喜之次、大拖羅刺身🍣兩款魚都超靚🤤因為比較重油脂,所以配左洋蔥漬同埋柚子醋refresh返😝慢煮青森縣鮟鱇魚肝🐠✨握壽司 十貫北海道帶子鰈魚 🤩燒一燒鰈魚邊帶出香味一齊食赤身屋井甜蝦中拖羅星鰻口岸真蠔 根室赤海膽 😝海膽堆到成座山咁高,超吸引!左口魚手卷自家製玉子燒 😳好似蛋糕嘅口感✨味噌

*****

夕之御品書
Dinner omakase $1388 pp

✨先付兩點
明太子豆腐 帶點鹹辣
水母刺身 非常爽脆🥰

✨海膽拿破輪

✨蒸物
松葉蟹肉茶碗蒸,入面超級多蟹肉😍

✨量子料理四品

長崎縣華漣生蠔🦪

富山灣白蝦、牡丹蝦🦐
非常鮮甜,旁邊仲有蝦頭嘅蝦膏同埋蝦油,蝦味濃郁😙

喜之次、大拖羅刺身🍣

慢煮青森縣鮟鱇魚肝🐠

✨握壽司 十貫
北海道帶子
鰈魚 🤩燒一燒鰈魚邊帶出香味一齊食
屋井甜蝦
口岸真蠔
根室赤海膽 😝海膽堆到成座山咁高,超吸引!
左口魚手卷

2025-05-15
  • 天婦羅海膽拿破崙
  • 海膽拿破崙
  • 北海道牡丹蝦
全港唯一🌸櫻花雪景❄️主題餐廳師傅👨🏻‍🍳善用食材變化,製作出新派創意日本料理🥢性價比高Omakase😋Menu📖可依據個人要求訂制(師傅會提供意見📝)酒水提供有清酒🍶 • 紅🍷/白酒🥂 • 威士忌🥃~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌸 夕之御品書 • 瀧TAKI ($1388/位) ❄️.▪先付 兩點▫️赤水母刺身 • 海膽豆腐爽脆水母🪼加左柚子酸汁,好醒胃🍊.▪量子料理 四品▫️北海道小長井生蠔🦪配自家蘋果啫喱🍎提鮮,清新FreshFresh💦.▫️富山白蝦 & 北海道牡丹蝦(刺身) 配魚子醬全隻蝦用晒,蝦腳炸脆左,蝦油 • 蝦膏用做汁🦐.▫️白肉魚(喜之次) • 紅肉魚(大拖羅)刺身2款🐟同樣肥美 • 油份重。火炙過🔥表面逼左d魚油出黎,油香滿滿😳配洋蔥漬🧅(*2款魚中間可清清味蕾,先再食另一款).▫️青森県鮟鱇魚肝 (*又稱 : 海中鵝肝)豐富既膠原蛋白🧏🏻‍♀️醬油漬慢煮過,口感更細膩 • 濃厚😚(建議先試原味,後點Wasabi).▪天婦羅海膽拿破崙重點黎啦🤩麻煩相機Ready📸出場(上枱)時候仲會配埋櫻花雪景❄️師傅👨🏻‍🍳再係我地面前加上淡
全港唯一🌸櫻花雪景❄️主題餐廳
Menu📖可依據個人要求訂制(師傅會提供意見📝)
酒水提供有清酒🍶 • 紅🍷/白酒🥂 • 威士忌🥃

🌸 夕之御品書 • 瀧TAKI ($1388/位) ❄️
▪先付 兩點
▫️赤水母刺身 • 海膽豆腐
爽脆水母🪼加左柚子酸汁,好醒胃🍊

▪量子料理 四品
▫️北海道小長井生蠔🦪
配自家蘋果啫喱🍎提鮮,清新FreshFresh💦

▫️富山白蝦 & 北海道牡丹蝦(刺身) 配魚子醬
全隻蝦用晒,蝦腳炸脆左,蝦油 • 蝦膏用做汁🦐
富山白蝦 & 北海道牡丹蝦(刺身) 配魚子醬

▫️白肉魚(喜之次) • 紅肉魚(大拖羅)刺身
2款🐟同樣肥美 • 油份重。

▫️青森県鮟鱇魚肝 (*又稱 : 海中鵝肝)
豐富既膠原蛋白🧏🏻‍♀️
醬油漬慢煮過,口感更細膩 • 濃厚😚
(建議先試原味,後點Wasabi)

▪天婦羅海膽拿破崙
重點黎啦🤩麻煩相機Ready📸
出場(上枱)時候仲會配埋櫻花雪景❄️
師傅👨🏻‍🍳再係我地面前加上淡雪鹽🧂
仲有背景音樂,成件事會唔會太有儀式感?🤭
由2塊脆脆💥紫菜天婦羅,夾住綿綿拖羅蓉💖,表面在鋪滿晒鮮甜海膽🧡多重口感

壽司 十貫🍣
▫️北海道帶子▫️醬油漬吞拿魚赤身▫️中拖羅▫️福井甜蝦▫️星鰻▫️大拖▫️火炙厚岸真蠔▫️北海道赤海膽(拍賣級)▫️忌廉玉子燒

▪蒸物 松葉蟹肉茶碗蒸
好多蟹肉絲🦀,仲有菇菇🍄‍🟫…蛋好滑

▪吸物 麵豉湯
係壺中🫖自己倒出,唔怕一下凍曬。加左魚煮成,飲落甜甜地🤍

甜品 清爽柚子雪葩🍧
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店家有全新沉浸式場景加演唱會音響卡拉OK🎶服務,令餐酒區耳目一新🤩吃喝玩樂一次過,氣氛UpUp❤️‍🔥8-10位就可以包場,好岩開Party🎉
富山白蝦 & 北海道牡丹蝦(刺身) 配魚子醬
2025-05-14 181 瀏覽
join左優惠訂購平台半價,諗住母親節去試吓首先加一要正價加一都算,正價$688 lunch 咁半價後係大約$4xx 一個,優惠訂購平台上面的介紹係餐單包含松葉蟹、⁠⁠北海道赤海膽、⁠⁠⁠日本蝦夷鮑魚、⁠⁠⁠厚岸半熟真蠔等,由廚師為你決定菜式及挑選最時令的優質刺身、壽司、海鮮及食材入饌
結果我哋只係得半隻炸鮑魚其他都係普通魚生我冇同佢哋追究,因為母親節唔想掃興,但係其實係好不滿,希望有負責人解釋下點解仲有d壽司醋飯好淡,唔識形容,好似冇味咁不過服務態度好好,呢個係ok的
join左優惠訂購平台半價,諗住母親節去試吓
餐單包含松葉蟹、⁠⁠北海道赤海膽、⁠⁠⁠日本蝦夷鮑魚、⁠⁠⁠厚岸半熟真蠔等,由廚師為你決定菜式及挑選最時令的優質刺身壽司、海鮮及食材入饌

結果我哋只係得半隻炸鮑魚
其他都係普通魚生

仲有d壽司醋飯好淡,唔識形容,好似冇味咁

不過服務態度好好,呢個係ok的
2025-05-06 51 瀏覽
同朋友喺尖沙咀食咗間勁高質嘅Omakase餐廳以櫻花做主題,仲加埋雪景同音樂配合菜式,好有心思🌸ღ前菜二點Wasabi海膽豆腐-濃濃嘅海膽味,好香濃水母刺身-味道酸酸甜甜好開胃ღ 量子科理 4品-小長井真蠔.華漣,口感清爽加上蘋果啫喱同三文魚籽,令生蠔味道更鮮甜-生蝦 用咗兩款蝦嘅刺身,有富山灣嘅白蝦同牡丹蝦 ,加上魚子醬同蝦膏仲有蝦油一齊食,蝦味濃郁又鮮甜-魚刺身同樣用咗兩款魚嘅刺身,赤鯥同大拖羅,兩款刺身食落油脂味香濃,再搭配洋蔥漬清一清味蕾,可以清楚感受到兩款刺身不同嘅美味-鮟鱇魚肝,質地滑嫩,味道鮮美ღ 天婦羅海膽拿破崙主角出場✨登登登登⋯⋯配合櫻花🌸雪場景再加埋個音樂🎶出場好有氣氛😍拿破崙好脆身,面頭鋪滿咗鮮甜海膽,再灑上淡雪鹽,好吸引呀😍ღ蒸物ღ 握壽司十貫🤏🏻-北海道活帶子,肉質肥厚,味道甘甜-深海池魚,肉質鮮嫩甜美-鰈魚,豐富魚油香味,滿口充滿豐腴感-銀雪魚bb,細膩滑嫩,口感鮮美-燒真蠔,食落嫩滑多汁,好鮮甜!-福井甜蝦,肉質柔軟嫩滑,鮮甜甘香-拖羅,口感幼滑,魚味濃郁-北海道根室赤海膽,海膽入口隨即化開,味道甘香濃郁,回味無窮-左口魚裙邊,炙燒過後油分豐富,入口即溶
同朋友喺尖沙咀食咗間勁高質嘅Omakase
餐廳以櫻花做主題,仲加埋雪景同音樂配合菜式,好有心思🌸

ღ前菜二點
Wasabi海膽豆腐-濃濃嘅海膽味,好香濃
水母刺身-味道酸酸甜甜好開胃

ღ 量子科理 4品

-小長井真蠔.華漣,口感清爽
加上蘋果啫喱同三文魚籽,令生蠔味道更鮮甜

-生蝦
-魚刺身

-鮟鱇魚肝,質地滑嫩,味道鮮美

ღ 天婦羅海膽拿破崙
主角出場✨登登登登⋯⋯
配合櫻花🌸雪場景再加埋個音樂🎶出場
好有氣氛😍
拿破崙好脆身,面頭鋪滿咗鮮甜海膽,再灑上淡雪鹽,好吸引呀😍

ღ蒸物

ღ 握壽司十貫🤏🏻
-北海道活帶子,肉質肥厚,味道甘甜
-深海池魚,肉質鮮嫩甜美
-鰈魚,豐富魚油香味,滿口充滿豐腴感
-銀雪魚bb,細膩滑嫩,口感鮮美

-燒真蠔,食落嫩滑多汁,好鮮甜!
-福井甜蝦,肉質柔軟嫩滑,鮮甜甘香
-拖羅,口感幼滑,魚味濃郁

-左口魚裙邊,炙燒過後油分豐富,入口即溶
-玉子燒,加咗忌廉食落口感似布甸

ღ吸物
味噌湯
用咗一個好特別嘅茶壺裝住,自己倒落杯度飲,都幾打卡✨仲幾好飲添

ღ 甘物
靜岡士多啤梨柚子雪芭
2025-04-26 56 瀏覽
最近朋友生日,決定帶佢黎尖沙咀呢間日式餐廳八瀧 @yataki_hk食Omakase, 🌸現場仲有棵櫻花樹,食到咁上仲有雪景😍 每位都只係$1388, 絕對係慶祝節日嘅好去處!成個Omakase 嘅食材基本上都來自日本,特別高質鮮味,擺盤仲夠晒精緻😍 當中嘅海膽拿破崙更係我最愛❗️海膽鮮甜,食落仲好有層次感😛 而且享用嘅時候,餐廳仲會安排雪景同播放"First Love",真係賞心悅目😳絕對係全晚嘅高潮位;🦪真蠔味道都相當驚喜,食落肉質飽滿且creamy😛 🌟先付| 二重奏🔸北海道冰見港鱈魚白子🔸柚子燒汁魷魚🌟蒸物🔸螢光魷魚配松葉蟹肉茶碗蒸🌟造里🔸 小長井真蠔🔸北海道牡丹蝦刺身配富山灣白蝦🔸備長炭直炙赤鯥•霜降大拖羅厚切🔸 青森鮟鱇魚肝🌟名物|天婦羅海膽拿破崙🔸北海道赤海膽配酥炸紫菜雪塔•大拖羅雲夾心•淡雪鹽花🌟寿司|江戶前•十貫🔸 深海池魚🔸 太卷🔸 北海道帆立貝🔸 真蠔🔸 赤身🔸 星鰻🔸 赤海膽🔸 中拖羅🔸 甜蝦🔸 自家製玉子燒🌟椀物🔸 味噌湯🌟甘味🔸🍓日本士多啤梨 | 芝士味雪糕整體菜式創意美味,仲夠晒豐富,朋友呢餐生日飯都食得好開心💖

🌟先付| 二重奏

🌟椀物
🔸 味噌湯

🌟甘味
🔸🍓日本士多啤梨 | 芝士味雪糕

整體菜式創意美味,仲夠晒豐富,朋友呢餐生日飯都食得好開心💖
應該係近年數一數二喜歡嘅Omakase餐廳。不論餐廳環境服務態度同食物質素都好滿意,而且店內仲有香港唯一嘅櫻花雪景,絕對係浪漫之選!菜式方面融入新派創意日本料理,所有菜式賣相都非常精緻。師傅亦可以依據客人要求訂制菜單架。先付兩點 - 有鱈魚白子·水母刺身白子口感綿滑;水母刺身配以柚子醬汁,清新爽脆,開胃之選。然後係四款創新量子料理。蝦三味令我覺得驚艷嘅一道菜🫶🏻 以牡丹蝦製成刺身,加入數十隻富山灣白蝦,鮮甜無比。再以牡丹蝦蝦膏、蝦油、蝦殼等提煉醬汁,蝦味嘅濃郁感係口腔迴盪☺️赤鯥·大拖羅刺身兩者油香豐富,配上洋蔥漬更能帶出魚香之餘,同時可減油膩感。蝦夷鮑魚鮑魚肉質緊實而鮮嫩,先以醬油漬煮完再炸 ,形成外脆內軟,口感豐富。青森縣鮟鱇魚肝 含有岩富膠原蛋白,配上醬油漬,鮮嫩得黎口感厚實細滑。吾先試原味,再配以Wasabi一同食用。天婦羅海膽拿破崙絕對係重點之一🫶🏻 先炸脆底同面嘅紫菜,中間夾住肥味拖羅蓉,面層再加上大量海膽,見字已經感受到滿滿嘅鮮味。師傅再係面頭曬上淡雪鹽,同時背後櫻花景仲配合落雪後果,夠浪漫了吧?☺️品嚐壽司十貫前,來一個螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸,以高湯蒸煮嘅茶碗蒸零舍香滑~壽
應該係近年數一數二喜歡嘅Omakase餐廳。

先付兩點 - 有鱈魚白子·水母刺身
白子口感綿滑;水母刺身配以柚子醬汁,清新爽脆,開胃之選。

然後係四款創新量子料理。

蝦三味

赤鯥·大拖羅刺身
兩者油香豐富,配上洋蔥漬更能帶出魚香之餘,同時可減油膩感。

蝦夷鮑魚

青森縣鮟鱇魚肝

天婦羅海膽拿破崙

壽司十貫有珍寶帶子/深海池魚/剝皮魚/鰈魚/赤睦/甜蝦/大拖羅等,仲有頂級嘅羽立海膽🤤

最後再有味噌湯(儀式感十足,而且比平時飲嘅更有奶香),仲有超級好味嘅日本芝士雪糕,大滿足🫶🏻🫶🏻

• 天婦羅海膽拿破崙