2022-08-16 88 瀏覽
We can't wait to eat Japanese food again. We go to a restaurant that was opened by a Japanese family. Wow, there are Japanese people eating in the restaurant too. The food must be very local. We order Assorted sashimi, Assorted Tempura, Beef croquette, baked scallop with butter, Grilled Japanese Egg cake, Inaniwa Udon. The food is above average. The fish is fresh and thick cut. The Tempura is fried perfectly. The beef croquette is super nice, a highly recommended dish. The scallop is big in size and juicy. The egg cake and udon are just like the dishes that can be found in a traditional Japanese restaurant.
2022-07-26
2022-08-10 98 瀏覽
喺赫德道酒吧街飲完Happy Hour之後,諗住搵嘢食…..點知街口行到尾到轉角就發現到有呢一間日本餐廳-八海山。就算唔係連鎖式嘅餐廳,佢都主打一啲空運日本貨,而且仲有好多日本清酒選擇可以飲,岩曬一大班朋友嚟。坐低後,店員就熱心咁樣為你奉上一杯熱茶同埋前菜中華沙律。忌廉薯蓉餅呢個炸餅做得非常好,佢入邊嘅忌廉薯蓉磨到非常之幼,食落好Creamy。佢既外層脆脆,薄薄嘅麵包糠炸得顏色金黃,火候控制非常之準確,兩者啱啱成為強烈嘅對比,口感豐富!雜錦魚生拼盤呢個拼盤好好,總共有六款嘅魚生俾你去試,夠晒豐富。包括赤身吞拿魚、海膽、大海蝦、帶子、八爪魚同埋劍魚。全部嘅魚生片都係厚切,所以食起嚟特別重魚味同埋油脂香,所有嘅海鮮都非常之咁鮮甜同好味。食完生嘅魚生,今日梗係試吓熱辣辣脆卜卜嘅天婦羅啦。叫咗呢一個雜錦天婦羅,都有好多唔同嘅袋材,有蘆筍、矮瓜、冬菇同埋海蝦。睇佢嘅火候控制已經掌握得爐火純青,而且佢個天婦羅夠晒薄,所以食起嚟唔會覺得油膩,反而可以食到本身食材嘅鮮味!牛油焗帆立貝見唔見到佢呢一個碟上面嘅汁?就係有濃郁嘅牛油香氣再加埋帆立貝嘅海鮮甜味,簡直係一級帶子肉,厚肉已經清潔咗,所以食起嚟非常

坐低後,店員就熱心咁樣為你奉上一杯熱茶同埋前菜中華沙律。

忌廉薯蓉餅
雜錦魚生拼盤

牛油焗帆立貝
見唔見到佢呢一個碟上面嘅汁?就係有濃郁嘅牛油香氣再加埋帆立貝嘅海鮮甜味,簡直係一級帶子肉,厚肉已經清潔咗,所以食起嚟非常之方便。但係最好味嘅就係碟上面嘅雜菌,吸收晒呢一個汁嘅精華。

香蔥蝦肉蛋卷
其實煎蛋都幾難!要煎到好似佢咁樣金黃色,都好講求技術。仲要入邊包住左一層嘅蝦膠,所以都好花功夫,值得欣賞。

牛肉湯烏冬烏冬當然係日本貨,食落爽口彈牙、配襯埋一啲嘅海藻令個湯就更加昇華。

完左鹹點,最後都叫咗一人一球雪糕作為呢一餐嘅完美結束。

2022-08-04 1050 瀏覽
間唔中都會去寶勒巷附近覓食,今次同朋友試咗呢間日本居酒屋。無論環境裝修、餐牌、食物都好有日本feel,唔怪之得見咁多日本人幫襯。🍣🍣什錦魚生 - 賣相勁吸晴,有海膽(配埋青瓜,真係好正宗)、吞拿魚、三文魚、牡丹蝦、帆立貝、魷魚等等。好新鮮,真心正。🐔🐔南蠻炸雞 - 炸雞粉漿唔會太厚,入口好香脆。雞肉質鮮嫩,點埋醬料一齊食,好惹味。🐥🐥明太子玉子燒 - 蛋味好香,入面嘅明太子勁足料,連埋木魚絲一齊食,口感好豐富。🐮🐮鐵板蒜片牛肉粒 - 牛肉粒好淋好嫩口,配搭蒜片,既香又惹味。🐂🐂牛腸鍋 - 店員推介下第一次食牛腸鍋,估唔到咁有驚喜。牛腸好滑,入口爽脆。據聞牛腸鍋好受日本人歡迎,又真係整得幾好食。🥢🥢冷烏冬- 天氣炎熱,食個冷烏冬真係一流。烏冬質地好煙韌滑溜,點埋醬汁,簡單得來好味。🍨🍨甜品我哋要咗芝麻同綠茶雪糕各一,特別要讚下芝麻雪糕嘅芝麻味好濃郁,兩個口味都唔會太甜。🇯🇵🇯🇵餐廳環境真係好有日式風味,坐得舒服,店員親切有禮,食完當去咗轉日本。

• 牛腸鍋
  • 明太子煎蛋卷
  • 雜錦魚生
2022-07-27 1078 瀏覽
在香港已經扎根21年,老闆以前喺日本留學,能操正宗的日本語,經營最傳統嘅日本料理餐廳,所有食材日本直送,料理都是非常地道和正宗,崇日既我,今日就嚟朝聖一下,今日7:00已經好早到步,已經差唔多全場爆滿,客人有一半是日本人,好耐冇聽過咁多日語,好有日本居酒屋嘅氣氛,今日又可以當自己去咗日本旅行🇯🇵🥙▪️前菜日式味付帶子裙邊爽滑味美,口感彈牙。帶子裙邊又名扇貝裙邊或扇貝邊,是扇貝的外套膜,在扇貝中最旁邊的白色裙邊狀的部位🐠▪️雜錦魚生 (上)$ 420赤身,油甘魚,三文魚腩,牡丹海老,海膽帆立貝,八爪魚好多裝飾擺盤,傳統就是傳統,仍然會將海膽放喺青瓜上😎,刺身全部非常新鮮,好肥美,尤其是海膽味道濃郁而且鮮甜,魚類刺身好厚身,美味🦪▪️帶子牛油燒 $ 100帶子超級大隻,最鍾意連埋橙色嘅部份,配上雜菌,濃厚嘅牛油醬汁,用黑椒海鹽調味,好好食🥔▪️自家製牛肉薯餅 $ 68牛肉薯餅外層炸得超級香脆,牛肉薯仔蓉好滑溜仍然食到粒粒牛肉,就咁食已經好好食,亦可以配埋店家提供類似點炸豬扒醬汁或者沙律醬一樣咁好食🐔▪️燒芝麻雞翼(日本產) $ 58簡單嘅芝麻雞翼,重點係雞翼喺日本雞,外層香脆配上芝麻,肉質好嫩滑,好

🥙▪️前菜

🐠▪️雜錦魚生 (上)$ 420
赤身,油甘魚,三文魚腩,牡丹海老,海膽
帆立貝,八爪魚

🦪▪️帶子牛油燒 $ 100

🥔▪️自家製牛肉薯餅 $ 68
牛肉薯餅外層炸得超級香脆,牛肉薯仔蓉好滑溜

🐔▪️燒芝麻雞翼(日本產) $ 58
簡單嘅芝麻雞翼,重點係雞翼喺日本雞,外層香脆配上芝麻,肉質好嫩滑,好香口,送洒一流

🐮▪️牛腸鍋 $ 180
我最愛的牛腸鍋,非常傳統,就像喺日本福岡食既一模一樣,湯底味道濃厚鮮甜,大量芽菜,日本小白菜,韭菜,肥美嘅牛腸,牛腸已經煮到好淋,每件都充滿肥膏,好鍾意食呀

🍶▪️八海山(純米吟釀) 30ml
食日本嘢飲清酒是必須的,這隻清酒帶甜囗,好容易入口,好適合女仔飲

• 牛腸鍋
  • 帶子牛油燒
2022-07-26 124 瀏覽
好耐冇去旅行, 成日都心掛掛想食日本野.v.,今日係尖沙咀畀我發現一間正宗日本餐廳—八海山日本料理聽朋友講, 八海山原本已經開業足足超過20年~有咁多年歷史, 我諗都唔會伏得去邊, 一於同朋友去試一試佢。入到場內, 見到餐廳環境並冇好氣派既裝潢, 反而似係日本旅行時經過既小店, 有陣濃濃既日本氣息!!當日去到仲見到有某間英文學校既老師帶住一大班同學黎食!係日本同學黎架~同場仲有唔少日本人~~即刻大大提升左我對喱到既期望~由於同朋友都比較肚餓, 叫左明太子煎蛋卷﹑牛肉薯餅﹑刺身拼盤﹑牛油帶子﹑仲有個明太子炒飯首先要介紹牛肉薯餅, 對於平日就好鐘意食薯餅既我黎講, 喱個牛肉薯餅真係好出色, 薄薄一層既炸粉夾住細滑既薯蓉, 鬆脆但一d油膩感都冇~食兩三舊都冇食緊炸物既罪疚感, 眼見廚房幾盤幾盤咁拎D薯餅出黎, 喱到既薯餅一定係即叫即製架~明太子煎蛋卷亦令人驚喜,蛋卷軟嫩綿密, 蛋身有厚度挺身,中間夾住滿滿既明太子, 一啖咬落去超滿足的!喜歡明太子的不要錯過~~刺身拼盤就係去日本餐廳必叫之選, 試食最原本既食材味道就知道餐廳用料新唔新鮮, 拼盤有帶子﹑八爪魚﹑三文魚﹑油甘魚同埋吞拿魚……由於本

刺身拼盤就係去日本餐廳必叫之選, 試食最原本既食材味道就知道餐廳用料新唔新鮮, 拼盤有帶子﹑八爪魚﹑三文魚﹑油甘魚同埋吞拿魚……由於本人唔好食魚, 今次我就試左帶子同八爪魚, 帶子肥美勁鮮甜大大粒, 一食就知道唔係剛剛係急凍拎出黎, 八爪魚亦都唔遜色, 鮮味足爽脆有口感~朋友食左其他魚類刺身亦話油香味好出色, 食唔停口0V0

我地亦叫左一客牛油帶子試下熟既帶子!係另一種口感:> 帶子超級厚肉, 同牛油簡直係天作之合, 食落去啖啖肉, 滿口牛油香氣, 勁滿足呀~

明太子炒飯份量亦都唔細, 明太子用料足, 想食飯都可以試下!! 人均$300-$400食到咁正宗既日本餐, 好抵呀0V0
2022-07-23
寶勒巷出名多好野食😋我哋今日又嚟‘’掃食‘’啦😂行行下見到有間鋪頭設計好特別🤩要行上樓梯先入到鋪頭!而且大大個招牌寫住“八海山”充滿氣派😳今次‘’掃食‘’目標就哩間居酒屋啦!刺身拼盤 (共7款) 刺身好多種類😳有海膽、帶子、吞拿魚、三文魚腩、油甘魚|油甘魚腩同八爪魚🐙海膽嘅鮮味同三文魚腩嘅肥美就不在話下😋我哋最驚艷嘅係帶子同埋油甘魚腩!好鐘意帶子軟糯軟糯嘅口感🥰而且超級鮮甜!個人推薦完全唔使點wasabi🤣就咁食可以將佢嘅鮮甜最大化!另一樣驚艷我哋嘅係油甘魚腩!平時男朋友好鐘意食油甘魚🐟但今次係第一次試油甘魚腩!除左濃郁嘅魚味之外😋腩位仲多左幾分魚油香😌絕對有畫龍點睛嘅效果🐲炸牛肉薯餅食完冷盤刺身😋跟著上枱嘅係熱辣辣嘅炸牛肉薯餅🥔牛肉碎成茸同薯蓉融埋一齊🐮口感幼滑之餘亦令到牛肉味更出!男朋友最鐘意點燒汁一齊食😋佢話好有八爪魚燒上面燒汁嘅日式風味🤣我反而鐘意點蛋黃醬令味道會更fresh!佢有齊兩種醬料 就算我哋唔同口味都照顧周到👍🏻元氣豆腐見個名咁得意🤣好奇寶寶嘅我哋就一定會試下啦!落單個陣🤔店員親切地提醒我們入面有納豆!我哋平時好少食納豆🤣趁今個機會試下都好!所以好爽快地照單全收回覆店

刺身拼盤 (共7款)

炸牛肉薯餅

元氣豆腐
見個名咁得意🤣好奇寶寶嘅我哋就一定會試下啦!落單個陣🤔店員親切地提醒我們入面有納豆!我哋平時好少食納豆🤣趁今個機會試下都好!所以好爽快地照單全收回覆店員啦!上枱嘅豆腐睇落去材料好豐富!豆面上有納豆、吞拿魚茸、溫泉蛋、日本香蔥各式各樣健康嘅食材💪🏻唔怪之得叫元氣豆腐啦!涷豆腐加上各樣材料再淋上辣醬好衝擊味蕾👅令人精神一振!元氣滿滿!

牛油帆立貝
頭先嘅冷盤帶子刺身咁鮮甜!牛油帆立貝當然冇令人失望啦😆鮮味嘅帆立貝大大隻😚雖然冇刺身咁鮮甜!但經過牛油嘅洗禮🧈令佢更加香濃幼滑!咬落去齒頰留香 Juicy爆汁 享受另一款新鮮味道!

加州卷
加州卷有蟹柳同牛油果作為材料!表面有粒粒蟹籽脆卜卜🦀我哋學網上建議嘅奇怪食法🤣將牛油果點豉油一齊食😋真係有種三文魚味道嘅錯覺😂估唔到加州卷暗藏三文魚味道👍🏻豐富食感又增加玩味!

雞團子鍋 (一人前)
雞團子鍋醬油湯底好出色!熱辣辣嘅湯底飲落去特別舒暢🤤雞團子充滿濃厚嘅雞味!鋪頭自製手打丸子🍡大蔥同本菇增加鮮味😋果然好有道地日式火鍋嘅風味!

我哋享受食物既期間 時不時都聽到有人用日文傾計🤔原來包圍住我哋嘅客人都係日本人😳我哋即使知道自己身處香港都彷彿變成左遊客😂加上鋪頭日式裝潢⛩️好似黎左一個小日本旅行享用當地美食!
飲飽食醉行返樓梯落黎見到繁華嘅尖沙咀🏙現實狠狠地拉我哋返香港😂喺疫情籠罩底下短暫又美好嘅日本之旅結束啦!期待下次真正嘅日本之旅🤤
2022-07-23 168 瀏覽
都真係適合一大班人坐低傾計因為叫完碟餸等1.5小時都未到應該坐到閂鋪都唔會趕人走追單就話係呀塞緊車一係就唔理你但個場就空左一大半我估成間鋪得1個廚師如果想食可能早兩個鐘打電話叫定會好d另外如果明知要等得耐可以同我地講聲叫個中拖羅70蚊一塊就凍到未解哂凍個場又熱但公道講句串燒味道就正常間唔中有d燶味呢篇食評就係係等緊果個半鐘嘅時候太得閒打出黎本身就連openrice account都冇而家為左比呢個負評要打夠200字完
都真係適合一大班人坐低傾計

本身就連openrice account都冇
而家為左比呢個負評要打夠200字
2022-07-23
2022-07-18 159 瀏覽
叫咗個刺身壽司set, 真係衰到冇朋友,壽司舊飯仲大過啲魚,而且啲魚全部都唔新鮮,啲飯仲要係酸嘅,真係仲難食過嗰啲連鎖店。其實過去真係一直係熟客仔,但突然間變得咁差,一間咁難食嘅日本餐廳點可以喺尖沙咀生存到,呢世人都唔會有下次,請都唔來。
2022-07-17 148 瀏覽
星期六同老公去尖沙咀八海山食晚餐,個晚見到有日本人黎聚餐,連日本人都黎幫襯,相信一定非常正宗。首先送上前菜,似食緊海蜇,酸酸地。鮟鱇魚肝底下既醬汁酸酸地,鮟鱇魚肝口感似軟綿綿啲既豬肝,開胃又好食。洋蔥沙律大量既洋蔥鋪上大量既木魚絲,碗底有鹹鹹地既醬汁俾你撈埋一齊食。和風蒜片牛柳粒牛柳粒非常軟嫩,一啲都唔韌,加埋蒜片調味,非常出色。自家製忌廉薯餅新鮮即炸,熱辣辣,入面好creamy,塞滿餡料,香脆可口。雜錦刺身有甜蝦、吞拿魚、帆立貝、八爪魚、油甘魚、三文魚、海膽。刺身無放係冰上都夠新鮮,我最鍾意帆立貝,厚切啖啖肉又鮮甜。鍋仔烏冬湯底清清地,配料有天婦羅蝦、熟太陽蛋、蟹柳、冬菇、雞塊、菠菜,非常豐富,烏冬彈牙,唔錯。

首先送上前菜,似食緊海蜇,酸酸地。
鮟鱇魚肝

洋蔥沙律
和風蒜片牛柳粒
牛柳粒非常軟嫩,一啲都唔韌,加埋蒜片調味,非常出色。

自家製忌廉薯餅
新鮮即炸,熱辣辣,入面好creamy,塞滿餡料,香脆可口。

雜錦刺身
鍋仔烏冬
2022-07-16
2022-07-13 120 瀏覽
朋友介紹Prat Avenue有間開咗21年嘅居酒屋,味道正宗,好多日本人都去幫襯,今日出開尖沙咀就去試下。餐廳要行樓梯上去,入到去就好似時光倒流咁,去返好多年前嘅日式餐廳,感覺古樸。食咗好多人推介嘅洋蔥沙律同明太子煎蛋卷,沙律好有驚喜,全靠個醬汁令到啲洋蔥好似蘋果絲咁爽甜。除咗洋蔥沙律特別推介佢個鰻魚牛油果卷,鰻魚係熱辣辣嘅好難得。牛肉薯餅食得出係自家製嘅味道,薯蓉比例佔多,所以口感好軟滑。食完呢啲未夠飽,店員推薦我地試埋個刺身拼盤,話係飛機貨新鮮到港,我地最鍾意個帆立貝刺身,超級鮮甜。最後仲食埋個雪糕,係以前和民$9/球嘅黑芝麻雪糕呀~~~啲童年回憶返晒嚟我覺得呢度主要都係走家庭式路線,即係你喺日本街頭隨機撞入去間居酒屋會食到嘅地道風味,難怪入座後見到唔少日本人入嚟食,聽佢地傾計(雖然聽唔明)都有種重遊日本嘅錯覺😂

2022-07-12
  • 洋蔥沙律
  • 前菜
  • 黑芝麻雪糕
  • 鰻魚牛油果卷
呢間餐廳主打刺身、壽司、和食為主,開業至今已經有21年,疫情前主要做日本人生意,好受日本人歡迎,疫情期間,開始多左本地人幫襯,當日亦全場滿坐👍🏻🌟日式雜錦醋物呢道小食係日本好傳統既醋物,出面好多日本餐廳都未必會提供,我地都係第一次食☺️CP值極高😍新鮮既魚生配爽脆青瓜、昆布、芽菜,加入日式醋,味道酸甜開胃,係一道超正既前菜☺️🤩 🌟雜錦魚生魚生非常新鮮,由日本豊州即日空運直送,難怪上碟望落都知非一般貨色🤤三文魚腩口感軟綿清甜,魚油既香味充滿口腔,帶子北海道帶子粒粒圓大飽滿☺️,肉厚味甜,肉質柔軟,鮮味濃郁,甜蝦肉質細綿,味道甜美😍 油甘魚肉質爽口,魚肉油份高,食落淡淡甘甜,入口充斥魚油香氣😋吞拿魚肉質較堅硬,味道清淡,魚油甘香,入口即化!海膽極鮮,帶點咸咸既海水味道!🌟宮崎南蠻雞肉南蠻雞肉嫰滑,味道帶點白醋既酸味,上面淋上沙拉醬,開胃又美味🤤係宮崎好出名既料理😋🌟元氣豆腐呢款豆腐納豆料理真係第一次試,日本人喜愛納豆,但香港就未必人人接受到,始終納豆味道比較濃郁,凍豆腐上層係吞拿魚蓉、雞蛋同納豆,淋上微辣既醬汁,所以反而令納豆既味道無咁濃郁,更容易入口!🌟明太子露荀炒飯炒飯份量超多,可以幾個人

呢間餐廳主打刺身壽司、和食為主,開業至今已經有21年,疫情前主要做日本人生意,好受日本人歡迎,疫情期間,開始多左本地人幫襯,當日亦全場滿坐👍🏻

🌟日式雜錦醋物

🌟雜錦魚生

🌟宮崎南蠻雞肉

🌟元氣豆腐

🌟明太子露荀炒飯
炒飯份量超多,可以幾個人享用,炒飯炒到粒粒分量,同明太子炒到好均勻,加上雞蛋同露荀,食落好有層次👍🏻☺️
2022-07-02 167 瀏覽
星期四放工冒住大雨出去食好西一到已心知不妙餐廳環境昏暗 所在商場頗舊 廁所又臭坐定後打開menu睇 價錢偏貴上菜時間又慢 串燒併盤等左一個鐘其中一碟雞軟骨廿粒都唔知有冇食物質素雖然可以接受 但呢個價錢應該可以搵到其他坐得舒服啲嘅餐廳
星期四放工冒住大雨出去食好西
一到已心知不妙
餐廳環境昏暗 所在商場頗舊 廁所又臭
坐定後打開menu睇 價錢偏貴
上菜時間又慢 串燒併盤等左一個鐘
其中一碟雞軟骨廿粒都唔知有冇
炸雞軟骨
2022-07-01 159 瀏覽
聽聞呢間餐廳係老字號,於是我就約咗朋友一起請到餐廳吃飯。一入去到個環境感覺好親切有啲似日本嘅居酒屋,有古色古香嘅感覺,環境舒服,令人輕鬆。我哋嗌咗一個鮟鱇魚乾,有啲似食咗個鹹蛋黃嘅感覺。個配汁酸酸甜甜,加上青瓜嘅配搭,感覺令人開胃。另外我哋嗌咗一個雜錦魚生拼盤,包括三文魚、油甘魚、馬糞海膽等嘅魚生,食材鮮甜可口、厚度適中、新鮮。尤其海膽肥美鮮甜,值得推介。我哋亦都嗌咗一個黑椒汁燒帆立貝,黑椒汁味道濃郁可口,帆立貝本身質感嫩滑、口感豐富。另外雪菜炒飯偏鹹卻可口,帶出炒飯的「鑊氣」。我個人認為值得重點推介嘅係呢個雞泡魚乾,佢比一般坊間食到嘅雞泡魚乾更加濃郁入味,質感亦比一般嘅軟綿,非常容易入口。總括而言今次用餐嘅體驗良好,有著去到日本老字號用餐嘅感覺。餐牌選擇多元,味道不錯。

2022-06-28 1975 瀏覽
呢間居酒屋環境舒適 都有好多日本人幫襯😮 餐廳六點開晚市 我地六點零二分嚟到 已經有五六枱客人🤓 可見餐廳有幾受歡迎👏🏼 老闆熱情招待顧客 同日本人溝通自如 店員亦好好服務 過一陣就過嚟加茶🍵日本芋頭仔呢碟前菜幾特別 係日本嘅芋頭仔 係凍嘅 味道食落鹹鹹地 芋頭幾綿 圓碌碌咁幾特別🤣龍蝦沙律呢一座小山充滿咗蟹籽同龍蝦肉 真係食到啖啖肉🦞 撈埋下面嘅沙律菜食 味道好fresh🥗雜錦刺身刺身有吞拿魚 油甘魚 三文魚 八爪魚 帆立貝 甜蝦 海膽 刺身件件都好大塊 我就最鍾意佢嘅油甘魚 充滿油香🐟 海膽都好新鮮 唔會有苦味😊明太子煎蛋卷明太子嘅餡料都有好多 味道唔會太鹹 蛋嫩滑 內層仲有少量蛋汁🥰 帶子牛油燒有四隻好大嘅帶子 每隻都好有鮮味 用牛油去炒 再加上有埋炒菇做配菜🍄 每啖都係滿足感 簡單以黑椒同鹽作調味已經好足以帶出帶子嘅鮮味🐚日式雪菜炒飯老闆介紹呢碟係用秋田小町嘅米炒嘅 再加埋日本雪菜同白飯魚仔🐟 飯粒好煙韌 幾有咬口 日本雪菜唔會太鹹 整體感覺都好飽肚 不過略嫌花生油味重咗少少🤏整體呢間喺香港屹立不倒21年嘅日本居酒屋食物質素幾好 有咁多日本人幫襯 味道確實係好正宗嘅😝

日本芋頭仔

龍蝦沙律

雜錦刺身

帶子牛油燒

日式雪菜炒飯

2022-06-26 1512 瀏覽
最近天氣反覆不定,今晚跟朋友光顧一家傳統的日式餐廳。餐廳裝潢貫徹居酒屋的格局,掛滿了日式燈籠,設有不少座位,一字排開。平日晚上,餐廳已經坐滿食客,看到不少日本人光顧,店員的服務也十分殷勤,難怪生意那麼好。甫坐下,店員送來一碟帶子裙邊,入口爽脆。⭐️芒果蟹籽沙律$78沙律由青瓜絲、蟹柳、雜菜、蟹籽和芒果組成。芒果入口很香甜,提升了沙律的味道。青瓜絲切得幼,加上沙律醬,味道清爽。⭐️雜錦魚生魚生是赤身、三文魚、帆立貝、甘海老、油甘魚、海膽等。三文魚入口新鮮柔嫩,甘海老鮮爽,海膽甘甜,刺身整體質素新鮮,值得一試。⭐️明太子煎蛋卷$75煎蛋夾層是明太子,入口暖暖的,入口柔香。⭐️宮崎南蠻雞肉$85雞肉大大件,入口微脆,配上特製醬汁,咬下去肉汁充沛,一點也不乾。⭐️牛腸鍋$180店員介紹牛腸鍋很受日本人歡迎,牛腸有一定的脂肪,放入鍋中熬煮也不覺鍋物有油脂,牛腸入口既爽脆,又有嚼勁。⭐️和風蒜片牛柳粒$115牛柳粒頗高質,入口又軟又香,肉味濃郁,很高質。
最近天氣反覆不定,今晚跟朋友光顧一家傳統的日式餐廳。

甫坐下,店員送來一碟帶子裙邊,入口爽脆。

⭐️芒果蟹籽沙律$78
芒果蟹籽沙律

青瓜絲切得幼,加上沙律醬,味道清爽。

⭐️雜錦魚生

魚生是赤身、三文魚、帆立貝、甘海老、油甘魚、海膽等。

雜錦魚生

⭐️明太子煎蛋卷$75
明太子煎蛋卷

煎蛋夾層是明太子,入口暖暖的,入口柔香。

⭐️宮崎南蠻雞肉$85
宮崎南蠻雞肉

⭐️牛腸鍋$180
牛腸鍋
牛腸鍋

⭐️和風蒜片牛柳粒$115
和風蒜片牛柳粒

牛柳粒頗高質,入口又軟又香,肉味濃郁,很高質。

芒果蟹籽沙律
雜錦魚生