2008-06-11 119 瀏覽
試過又一城的八月花, 印象良好. 這天中午就跟兩位食友來試試位在海港城的八月居. 滂沱大雨的一天, 一時許到來, 店舖巳擠滿客人. 遲到, 食友巳代為點菜.1) 迷你桶仔飯 - 熱辣辣, 上檯時還薄冒蒸氣. 飯加入了冬菇及雞肉, 頗香, 也夠味. 但喜吃硬飯的會嫌其不夠乾身.2) 担担麵 - 麵身夠爽夠彈, 很不錯. 湯底很濃稠, 但欠香辣.3) 脆脆BB豬 - 保持水準, 皮薄而脆, 下帶一層甘爽肥脂, 肉也嫩滑甜美, 醃得夠味, 不錯.5) 咸水角 - 不過不失6) 脆皮春卷腸粉 - 很新穎的點心, 驟眼看來, 皮是拉得頗厚的, 幸而吃來還算嫩滑, 也沒有個人很怕的粉糰味. 包著的春卷, 皮還帶脆, 餡料也豐富, 只是個人而言, 還是喜歡簡簡單單的炸春卷, 平平實實的蒸腸粉.7) 雀籠點心 - 賣相像是沒八月花的來得精美. 分別有娥姐素粉菓, 甫魚滑燒賣, 斗門鮮蝦餃, 祖母砵仔糕, 特大鮮蝦露筍春卷同埋燕窩鮮奶蛋撻. 蝦餃燒賣及粉菓也是普通貨色, 沒啥特別. 樣子有點沒精打采. 大春卷炸得酥而不油, 但餡料云多, 有點大而無當, 欠缺個性, 吃完也未能讓人留下印象. 當中還有些黏
5) 咸水角 - 不過不失
大春卷炸得酥而不油, 但餡料云多, 有點大而無當, 欠缺個性, 吃完也未能讓人留下印象. 當中還有些黏黏似是生粉水開的楜狀物, 搞不清是什麼.
燕窩蛋撻沒吃, 但看樣子似乎放了很久, 累疲的模樣, 引不起食慾.
砵仔榚不太甜, 有椰香, 倒還不錯.

整體感覺是不過不失, 除了服務較佳外 (阿姐換碟添水甚落力, 禮貌週週), 食物, 賣相跟環境也遜於八月花.
迷你桶仔飯 - OK
担担麵 - OK
雀籠點心 - OK
$110-120 (午餐)
2008-06-05 6 瀏覽
未到此餐廳時,本人經常睇openrice 食評服務麻麻哋! , 今晚路經此地與友人一行7個第一次去幫襯, (睇吓如何)首先環境舒適,食品味道very good ,賣相出色,最喜歡食西式甜品,價錢都合理,在尖沙咀同區食市及集團相當便宜,服務方面,又不是那麼poor,當時都坐滿很多食客,員工都很有善介紹菜式,還提點我哋不要叫太多食物,可先試吓先,各方表現專業關心,整晚很滿意。今次真對八月居另眼相看,可以下次再幫襯!
今次真對八月居另眼相看,可以下次再幫襯!
  • bb豬、太雕蝦球、牛肉沙律、香芒三弄、蕉糖蛋布丁
(非會員)
星期日訂左位o黎飲茶, 準時到, 都仲要等左15分鐘先有位, 唔知訂黎做咩呢?! 個receptionist一o的交待都無, 安排唔到就唔好做咁多booking order啦! 等緊位果時見到, 如果你係walk-in客, 就一定無得o係度食(除左坐露天位), 因為個receptionist第一樣做o既o野唔係俾飛你, 而係同你講會等好耐, 所以好多客都走左.... 嘩! 咁大間舖, 無預到位俾walk-in客架咩?! 我都係第一次去美心集團o既酒樓會咁....我明白提醒客人係o岩, 不過佢連飛都無意思想俾客, 即係叫個客走啦唔駛等; 我記得之上次walk-in, 佢又係咁同我講, 但我堅持要等, 結果都係等左十五分鐘o者.... 真係唔明佢點安排, 訂左位又要等, 唔訂位就更加無得等!
2008-06-01 2 瀏覽
下午一時四十五分到,都差不多過了午市時間,人客走緊,咁我地就係外面等一等,點知一等便是十分鐘,見到裏面無咩客,但d枱係無人整,除咗我地之外重有人係出面等,終於有位坐,呆等了十分鐘,我見到侍應,但d侍應見我哋吾到,十分鐘內無人問客人飲咩茶,如此無禮的待客之道,不能接受,忿然離去。門口知客問發生咩事,咁快走,講咗比佢知,但她也沒法子。再看食評,原來好多人也覺服務吾得,睇吓呢間鋪可以生存幾耐,未食過,吾打算去食。
  • 冇服務
2008-05-27 161 瀏覽
是跟美國回來的妹妹及她男朋友一同吃飯, 四個人, 想有好一點的地方傾計, 食物又不太差, 又想食中式(不用想也知不要帶她們吃鬼佬餐), 最後揀了這裡.海洋皇宮舊址的三家店, 最後試的一家就係這裡. 平日的晚上, 相當之多人, 始終這裡係有一定賣點. 這裡的餐牌同八月花近似, 不過也有點不同, 最後也選了不少食物.原來豆腐 $42: 9分, 先來的係頭盤原來豆腐. 這個其實係豆腐三重奏, 三個小碗子盛載著三種不同的豆類菜色, 是不是話原來豆腐可以這樣做? 包括有蛋白豆腐, 腐皮豆角同埋豆皮青瓜. 一開始先來清清的菜色, 正好讓味蕾作好準備. 最喜歡中間的蛋白豆腐, 蛋白夠滑, 中間隱藏著豆腐, 夾埋一齊吃係相當清新. 腐皮豆角的醬汁甜甜的, 也幾特別. 青瓜切絲, 比較輕. 三個感覺都幾好.脆脆BB豬 $45: 9分, 再一次要了這裡的招牌作, 脆脆BB豬. 人小, 就要了個頭盤份量好了. 只有四件, 正好一人一件. 放在正方形的碟上, 另跟一碟沙律, 讓你中和一下乳豬的油膩感覺. 乳豬燒得剛好, 肉質好嫩滑, 乳豬皮脆卜卜. 只係吃到一件, 不夠喉, 但又可以令人更加回味.鮮菌翡翠苗

鮮菌翡翠苗 $68: 8分, 女士們揀了個菜, 應該的, 應該的, 係小弟先係叫碟碟肉. 這裡的翡翠苗係好鮮嫩, 加上鮮菌, 健康的一道菜. 不過係嫌炒得偏油.

雀籠點心 $128: 8分, 再一次要了個雀籠, 係八月花有吃過, 係粵江春也有, 這個雀籠看來也係美心集團的招牌菜之一. 不過好像吃了幾次的內容也不一樣, 也好, 帶來一定新鮮感. 是晚的雀籠入面有娥姐素粉菓, 甫魚滑燒賣, 斗門鮮蝦餃, 祖母砵仔糕, 特大鮮蝦露筍春卷同埋燕窩鮮奶蛋撻. 三個蒸的點心放係同一格, 都係大路的款式, 但也做得出色, 賣相也精緻. 蝦餃夠新鮮, 但皮偏厚. 燒賣不用鮑魚了, 成本問題? 特大鮮蝦露筍春卷繼續係最出色的一項點心, 炸得夠火候, 熱辣辣, 蝦有鮮味, 加上露筍, 減輕了那份油膩感. 燕窩鮮奶蛋撻已經凍了, 應該係做好了一段時間先拿出來, 鮮奶味也不太突出. 砵仔糕不太甜, 但放在這裡, 好像不太匹配. 記得之前的雀籠點心係比較矜貴, 但是晚的好像跟以前不太一樣了.

迷你桶仔飯 $18: 8分, 叫得太多食物了, 大家也吃不消. 本來打算先吃完一桶迷你桶仔飯後再加, 怎知大家都慢下來了. 這個飯有雞同蘑菇, 幾入味. 其實這個飯最適合兩口子一人一啖, 也係令一種浪漫.

太雕玻璃蝦球 $38 x 2: 9分, 要了兩客蝦球, 一對人一客. 原隻大虎蝦相當厚身大隻, 但肉質也好鮮甜. 底下的蛋白加上太雕, 淡淡然的太雕香, 不會太濃烈, 加上蛋夠滑, 整個菜係視覺同聽覺的享受, 唯一係嫌部份蝦肉稍為實了點.

火炎威士忌栗子紅棗煨牛仔膝 $108: 9分, 又一次要了這個火炎威士忌栗子紅棗煨牛仔膝, 名字夠長, 味道也幾複雜. 牛仔膝相當入味, 夠淋, 威士忌也係不算太濃烈, 但已經起到畫龍點睛的作用. 栗子吸滿了紅棗汁的味道, 也係不容錯過. 先吃太雕裁菜, 再吃威士忌菜, 中西合壁.

梳乎里乘三 $45: 8分, 乘三即係有三件細細的梳乎里, 分別係芒果, 朱古力同埋藍莓. 這裡的梳乎里質感係幾好的, 不過不夠香. 三種味道中, 以藍莓最好, 淡淡然的藍莓未很可人. 芒果味基本上係不太出到, 朱古力那個就比較甜. 不過$45能夠吃到三款梳乎里, 也係件好事.

最後要了個迷你版的巨形溫心朱古力餅. 店員放下件餅之後, 小弟拍好照, 發覺好像不太對路, 不知是否又迷你又巨形令到店方也跤糊塗了, 上臺的係原本足版的巨形溫心朱古力餅, 那名侍應的反應實在令人啼笑皆非, 不多講了, 總之最後小弟係沒有溫心朱古力吃好了.

這裡的服務水平係相當之低, 相對有好的食物和環境, 這樣子的服務也令人相當失望. 除了處理朱古力餅的問題外, 要人加茶沒有影, 態度也不太好. 坦白講, 係尚待努力的.

不過這裡的食物也令小弟心思思想再吃的, 希望下次再來有改善吧.
原來豆腐
太雕玻璃蝦球
梳乎里乘三
原來豆腐
太雕玻璃蝦球
2008-04-26 5 瀏覽
我去之前都睇過呢到的意見.預左毋乜人招待..真係..入到去...開左茶.連MENU都毋..坐左成五分鐘...我地先開口叫人取到一份MENU..真係..要好大聲講唔該先應我地...途中加水..當然有少少困難..全場都好FULL...八個人去食飯...叫左九唔答八...這是一客炸長長的蝦豬細春卷.三條BB豬–只有4件,.脆脆的口感, 不油膩.可惜係凍一口飯–有三小碗好熱的飯,有梅菜糯米飯、煙三文魚蛋白炒飯和煙煙韌韌的紅米加粟米飯,最好味係個梅菜飯...可以試下.香煎大蝦...我本人比較吃得清淡...所以係超夠味..份量好少..唔知2冇毋三隻..但好味柚皮...兩大件..夠味...好入味..蒸茄子..有D酸甜..幾好味.燒排骨..我覺得太SALTLY..又係得四小件..百花雞.一隻..份量只有八小件...炸雞讓入蝦膠..後來問一問..先知道..原來上左半隻..同待應講左..後來補翻八件..但超級細件..估佢唔到..最好味的是炸牛坑腩...份量足夠..夠軟身..有味..朱古力蛋榚細..每人試少少.好heavy...即叫即整..幾好..唔差..好夠朱古力味.茶客十蚊一位, 小吃十五蚊一客..白飯

八個人去食飯...叫左

九唔答八...這是一客炸長長的蝦豬細春卷.三條

BB豬–只有4件,.脆脆的口感, 不油膩.可惜係凍

柚皮...兩大件..夠味...好入味..

蒸茄子..有D酸甜..幾好味.

燒排骨..我覺得太SALTLY..又係得四小件..

茶客十蚊一位, 小吃十五蚊一客..白飯十四蚊一個..本人炎貴..不過一年一次..毋計.
..以呢度的SERVICES真係唔係好得.美心的主腦要留意下啦...

食完餐飯..先行出去露天的茶座..好得喎...不過呢間野試一次就夠了..

食物質素幾好,但份量細但係隻超大..大食D..真係要食多幾個白飯先夠飽.好在我減緊肥..食少D啦我
2008-04-06 8 瀏覽
和家人訂了檯吃飯,雖然是美心集團的,但是裝修到高級酒樓般,格調不錯,叫了個八人晚餐,$1880+10%,$10位茶再加下欄.潮鹵燒味三拼--叉燒是熱的,又是半肥廋,正!海蜇完全沒有雪藏味,十分爽,正!鹵水鵝不靱,很好.雞絲燴魚翅--魚翅份量不少,也很清,非常好.豉油皇煎皇帝蝦--賣相正,食落仲正.煎得剛剛好,蝦十分新鮮,汁也調得非常正!清蒸雙海斑--雖然蒸得剛剛熟,但肉質非常鮮味,十分嫩,兩條魚差不多都有一斤重,剩食起碼過五百,非常十分好食.芝麻鹽香雞--估唔到個皮炸得好似煎堆咁脆,又夠熱,相信是有生以來食過最好味的芝麻雞,原來半隻都要$108,總之就正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!正!...魚湯浸翠苗--很大碟,魚湯也不會醎,翠苗也新鮮.瑤柱蛋白炒飯--瑤柱很多,炒得也不會太乾,料亦十分足,很好味的炒飯.黃金團圓露--係南瓜露加湯丸,很滑,很好味,連我唔食南瓜也讚不絶口!套餐包括特飲,味道就見仁見智了.總括而言,以食物來說,這裡絶對值得推薦.

潮鹵燒味三拼--
叉燒是熱的,又是半肥廋,正!
海蜇完全沒有雪藏味,十分爽,正!
鹵水鵝不靱,很好.

雞絲燴魚翅--
魚翅份量不少,也很清,非常好.

豉油皇煎皇帝蝦--
賣相正,食落仲正.煎得剛剛好,蝦十分新鮮,汁也調得非常正!

清蒸雙海斑--

芝麻鹽香雞--

魚湯浸翠苗--
很大碟,魚湯也不會醎,翠苗也新鮮.

瑤柱蛋白炒飯--
瑤柱很多,炒得也不會太乾,料亦十分足,很好味的炒飯.

黃金團圓露--
係南瓜露加湯丸,很滑,很好味,連我唔食南瓜也讚不絶口!

套餐包括特飲,味道就見仁見智了.

總括而言,以食物來說,這裡絶對值得推薦.

2008-04-06 9 瀏覽
星期日第一次來這裡飲茶,十一時來到,坐了十分鐘都無人招呼,但當時不算多人,只是人手不足;眼看有些客人都顯得十分不耐煩,有個仲大叫一聲"唔該",即刻有人上前招呼,果然好方法!一路食一路留意到他們的服務真係好有問題,尤其著黑衫果D經理,散慢滋遊,剩係o係度行行企企,督o下電腦,又唔幫手執檯,三四張空檯都無人執;我去過咁多間美心集團酒樓,呢間D經理都真係超懶,唔願做,行步路都慢過人,懶洋洋,反而某些侍應服務態度更加積極認真同有禮;食物方面OK,有美心集團o既水準,不過,都唔會再來,見到果D經理就唔開胃
(非會員)
八月居的環境很好,難得的是中式餐廳也有露天座位,對著維港景色感覺一流!食物味道佳,不過分量小,價錢頗貴,值得推介的有芒果煙鴨胸、牛仔骨、流沙奶王包,還有就是甜品軟心朱古力蛋糕!服務大致還可以,只是在甜品上菜後,有一位女侍應拿著刀叉在旁站著不動,我便問她:你係咪會幫我地分架?她表情詫異地說:下?我幫你分?我只是問問吧,如果你不打算幫我們分的話,為甚麼不放下刀叉呢?最後有另一位較高級的職員前來,我再問他,他說平時是不會幫客人分的,但我要求的話也可以幫我們分,其實八月居收得這樣的價錢,真的幫客人分個甜品,也不是這麼難為吧!

2008-03-03 11 瀏覽
今晚四人聚舊, 當然要找個環境舒適的地方談天, 見到OPEN RICE的照片, 吸引了我去選擇八月居。地方認真寬敞, 舒服, 乾淨, 服務生比較COOL, 但服務都不錯, 經常主動幫我們斟茶呢。我們點了醉鴿$78, 上碟排得很美, 起晒肉一片片的; 椒鹽九肚魚$45, 好脆; 東坡肉卻很肥, 不宜吃; 炒椰苗, 好好味; 鮑汁雞粒砂鍋飯, 好入味, 正, 仲好大鍋添; 甜品另外有MENU, 樣樣都好吸引, 平均$45一款, 有梳乎里, 軟心朱古力蛋糕, 焗西米布匐, 炸雪糕... 但因為太飽所以沒叫, 下次一定會試埋甜品。埋單$600, 悠閒地坐了三個鐘(沒有人趕你走), 環境舒適, 好味, 每碟食物的賣相相當吸引, 不錯不錯

2008-02-21 6 瀏覽
兩胆: 玻璃蝦x 11 + BB豬x 半隻拖N隻腳:鱈魚鍋巴X 2 ---> 好好味炆牛膝---> 唔得菜苗x 2 ---> 好味三味豬---> ok啦鴨胸---> 好好味肉碎茄子---> 聽聞話ok!椒鹽九肚魚---> 好好味! 冇大骨o架!甜品---> Dessert menu有相o個五個, 正!!十全十美好好味!!! ^0^
兩胆: 玻璃蝦x 11 + BB豬x 半隻
拖N隻腳:
鱈魚鍋巴X 2 ---> 好好味
炆牛膝---> 唔得
菜苗x 2 ---> 好味
三味豬---> ok啦
鴨胸---> 好好味
肉碎茄子---> 聽聞話ok!
椒鹽九肚魚---> 好好味! 冇大骨o架!

十全十美好好味!!! ^0^
2008-02-04 11 瀏覽
本人拜讀Open Rice 之食評,於2008年1月31日訂位團年。落單30分鐘,連清炒菜亦欠奉。經多番追問只落得『整緊啦!』之回應! 最後因午饍時限己到,不得不即時餓著肚離開。八月居之員工見狀, 並無一人前來理解。奉勸各位大時大節、宴客親朋都別考慮此館。如本食評有負分可予,本人必將八月居在此列。絕不手軟。

如本食評有負分可予,本人必將八月居在此列。絕不手軟。
2008-02-02 13 瀏覽
This is the second time I've visited here. Due to the fact that we booked, so entrance very efficient. The waiters are too green- the receptionist is very arrogant. Ordered quite a lot of dim-sum. I recommend the 'ghost spring rolls' and bird-cage assorted dim-sum. The portion is 3 adequate-size pcs, better than Lei Garden. Have good view of the harbour and IFC. Not bad, but could do better.
2008-01-30 16 瀏覽
Good decoration in the restaurant, menu is more like fusion instead of Chinese cuisine as specified. Food is not good enought when compare to its price, I ordered curry prawns, but the prawns were frozen ones instead of fresh. It was cold and windy, we sat outside and freezing even the heaters were on! I asked the male manager to recommend seafood for me, he said the menu is categorized, I think he has never work in high-end restaurants before.
2008-01-29 29 瀏覽
這裡環境唔錯, 地方夠大, 不過侍應就好像比較生手, 大部份都應該冇樓面經驗, 對菜牌內的菜式也不太熟識. 等位等了好耐, 但其實唔係冇位, 只係冇人去執台. 八月居屬美心集團, 和又一城的八月花部份菜式也一樣.花旗參響螺頭湯- 參味好勁, 蓋過了螺湯應有的清甜. 用茶杯茶壼上, 幾得意.脆皮BB豬-皮好脆, 和又一城分店同樣有水準.酒煮青口: 第一次食用中國酒煮青口, 不過酒與青口的味唔夾, 酒味太濃蓋過了青口的鮮味, 並不討好. 青口也十分細粒, 較為失望.魚湯浸菜心-普通上湯菜心, 唔似魚湯.以美心集團來計, 食品水準可算中上, 總括來講都可以一試.

脆皮BB豬-皮好脆, 和又一城分店同樣有水準.

魚湯浸菜心-普通上湯菜心, 唔似魚湯.

以美心集團來計, 食品水準可算中上, 總括來講都可以一試.