2009-09-13 10 瀏覽
自小就習慣每週總要 "一盅兩件". 但自從有了小b後,可選擇的酒樓就越來越小了。來來去去都是港島果幾間,真是有些膩!不是賣廣告,但八月居是我近期的新選擇。原因有三:1. 有別於一般食店, 這裏是sell懷舊菜(滲有新派元素)和好食材(中上)。2. 有少見既菜式,例如: 豬油撈飯。3. 近香港! (對我來講,方便,是十分重要!)老實說, 在味道、菜式種類方面仍有相當既改空間!今曰點心包括:1. 豬油撈飯 - 飯不夠熱而導致"油"香不足。2. 煎魚嘴 - 好!3. 煎耦餅 - 乾身味道適中!4. 古法牛河 - 一般。p.s. 友人"牢騷" 我的食評太多英文,希望這次滿意吧!

不是賣廣告,但八月居是我近期的新選擇。原因有三:

2. 有少見既菜式,例如: 豬油撈飯。
3. 近香港! (對我來講,方便,是十分重要!)

老實說, 在味道、菜式種類方面仍有相當既改空間!

今曰點心包括:

1. 豬油撈飯 - 飯不夠熱而導致"油"香不足。
2. 煎魚嘴 - 好!
3. 煎耦餅 - 乾身味道適中!
4. 古法牛河 - 一般。

p.s. 友人"牢騷" 我的食評太多英文,希望這次滿意吧!

2009-08-30 38 瀏覽
人数:3大人1小童菜式:脆脆BB猪1客(4件)艳影纱窗1客雀笼点心1客(粤式点心6款各2件)迷你桶仔饭1位担担面1位芒果三弄1客结帐:HKD448,人均HKD112。餐厅的环境、装饰、餐具的搭配、以至菜式的色、香、味,均十分到位和传神地体现出粤菜的精髓。虽然菜式分量不大,但适合食家与三两知己来细细品尝。虽然只试了几个品种,但肉类、素菜、点心、主食和甜品都有,已经感受到厨师的心思和工艺。相信整体的水平都会不错。强烈推荐给对饮食要求高的朋友。
人数:3大人1小童
菜式:
脆脆BB猪1客(4件)
艳影纱窗1客
雀笼点心1客(粤式点心6款各2件)
迷你桶仔饭1位
担担面1位
芒果三弄1客
结帐:HKD448,人均HKD112。

强烈推荐给对饮食要求高的朋友。
雀笼点心
艳影纱窗
担担面
迷你桶仔饭
2009-08-26 7 瀏覽
這期HSBC卡和美心集團有優惠推廣,我們選了一個「晚市自選1+1套餐」海鮮錦繡冬瓜盅或廣東片皮鴨 + 白灼海生蝦或陳皮蒸大連鮑魚(8隻)這個套餐6折後是$304...而我們選了土法燉雞湯($38/位):我們當然要了2位份量,每人一湯壺,好像喝茶似的飲法很有趣...每份可喝上3杯...這個燉湯很不錯,我和老公也很滿意~陳皮蒸大連鮑魚(8隻):雖然細細隻,不過也算新鮮,味道不過不失啦~脆皮牛坑腩($88):這個是各方食客都推介的菜式...而我覺得真的做得不錯,反而愛吃牛的老公又沒有我那麼喜愛吃,他不覺得太特別~廣東片皮鴨:真的是一大隻的啊....靚仔部長幫我地片鴨呢,都片得不錯,很少肥膏....熱辣辣的,我和老公都覺得很好吃~不得不提的就是酒樓很細心,每片皮皮也會用蒸爐紙相隔,就算凍了也不會痴住啊,方便很多呢~!豬油撈飯($2x):老公叫的,我見很多豬油啊...不過老公說客家好棧的豬油撈飯比較好吃~迷你一桶飯($20):這是我叫的,味道不錯,而且吃到瑤柱呢...雖然說是迷你,但和一碗普通白飯的份量差不多~芒果三弄($38):雖然我們已經吃得很飽,但我還想吃甜品啊...最後決定叫一個兩份,這

這個套餐6折後是$304...而我們選了

芒果三弄($38):雖然我們已經吃得很飽,但我還想吃甜品啊...最後決定叫一個兩份,這個芒果三弄是有3款芒果甜品造型:

芒果pancake:入面好多cream,肥死人~

芒果黑燸米:這個是熱食,由於我不太好,所以覺得麻麻地~

芒果雪糕配楊枝金露:味道不錯啊,只是實在太少不夠分,哈哈~

2009-08-20
慶祝紀念
紀念日
2009-08-24 9 瀏覽
上次光顧同集團的八月花,感覺良好,心想八月居的水準應該同樣值得期待。論裝潢、舒適程度及食物款式,其實兩店都差不多。論食物質素,八月居令人有點失望。春卷:大大條,夠脆口,OK。脆皮豬:豬皮唔算好脆,味道普通,不似推介之選。脆皮肮腩:賣相味道麻麻,和八月花差多了。大連鮑魚仔:味道偏淡,口感較韌,唔好食。片皮鴨:肥咗DD,味道OK。包皮和包皮之間用點心紙隔着,安排細心。蟹籽蟹肉伊麵 / 瑶柱海鮮炆米:普通。

春卷:大大條,夠脆口,OK。
脆皮豬:豬皮唔算好脆,味道普通,不似推介之選。
脆皮肮腩:賣相味道麻麻,和八月花差多了

大連鮑魚仔:味道偏淡,口感較韌,唔好食

蟹籽蟹肉伊麵 / 瑶柱海鮮炆米:普通。

[21/8/2009; Fri]

片皮鴨
蟹籽蟹肉伊麵
2009-08-21
2009-08-22 25 瀏覽
下面個食評個title係新派中菜,但我今日去到佢變左懷舊菜喎,哈哈,證明佢個menu都轉得幾快呀。由於去完泰國牙肉痛呀,所以今日特登要求食得清淡d,諗住食中菜或者日本菜,最後就黎左呢度食啦。原本打去book位,點知佢話無得book,因為full-booking,叫我地去拎飛wor。咁我地就諗住去左先,到時無位再算。睇完戲成8點幾9點,好肚餓呀!!! 希望即刻有得食,好彩等左 5 mins就有位啦,非常開心,發現去到真係非常之多人,有得坐出面,但實在太熱啦,都係入面有冷氣舒服d。 但佢d位都好似有少少窄,開頭好易撞到後面個個人,如果再闊絡D應該會好D。由於兩個人實在太肚餓,所以就要盡快叫野食啦。我地兩個人都叫左唔少野食架,首先係個脆皮BB豬,原本都驚熱氣,不過佢唔係好大碟姐。呢個真係幾好食,超脆呀,而且一D都唔會有好肥既感覺,真係好好味。佢底到有D醬汁,好惹味,隔離有D菜加左一D酸酸既沙律汁,好好味,可以開下胃口 XD之後仲有個蓮耦餅,係佢個SPECIAL MENU上面架,呢個都好味,唔係太油膩,成日食到一粒粒蓮耦,幾爽口,好有口感。之後仲叫左一個竹笙扒鴿蛋,又係懷舊菜式一之,我都好耐無

之後仲有個蓮耦餅,係佢個SPECIAL MENU上面架,呢個都好味,唔係太油膩,成日食到一粒粒蓮耦,幾爽口,好有口感。之後仲叫左一個竹笙扒鴿蛋,又係懷舊菜式一之,我都好耐無食過鴿蛋啦,佢個表層有少少脆,好得意,不過食完有種膽固醇好高既感覺。其他配料如竹笙,草菇等等清清地幾好味。

之後叫左個桶仔飯,佢係逐位計架,我地叫左一位咋,佢係好細碗架,呢個就一般啦,唔係特別好食,但都唔算差既。最後就叫左個菜居陳村粉,呢個幾特別,佢D陳村粉係一層層架,但係佢整到好薄,好味,D陳村粉本身無咩味,但佢有D類似炒烏冬既物體係上面,仲有D瘦肉呀咁,個D係幾鹹架,所以連埋D陳村粉一齊食就剛剛好。

最後係個度叫埋甜品,D甜品就OK啦,唔係特別好食,個薑茶濃到爆,有少少辣既感覺,食完我個人好鬼熱,哈哈。D湯圓就麻麻地,一來我地食唔出佢係咩餡,同埋佢個皮太黏性,麻麻地。

但OVERALL都係幾好架,SPECIAL MENU上面既野有HSBC卡有折,我地一直坐係度傾計傾到人地收工先走 XD
2009-08-07 12 瀏覽
補返之前既食評~呢間餐廳成日都fully booked, 今次提早幾日book終於ok了兩個人用AE card有半價~一開始問飲咩茶, 普通野要$12位, 特別既就貴d, 叫左白牡丹, $20位, 比多$8有個透明茶壺,下面用蠟燭hing住, 佢又比瘧一碟酸瓜花生我地, 我地唔要, 最後冇收到錢~今晚叫左:半熟牛肉沙律--d肉幾嫩, 有牛味, 下面有好多青瓜絲,洋蔥絲, 紅黃椒絲, d汁甜甜地, 好fresh~~脆皮bb豬--有4件, 好脆口, 夾住d肥肉都唔太溜, 個底已經預先塗左d醬, 旁邊有d沙律菜, d汁酸酸地可以中和下~蟹肉玉子卷--佢即場幫你切開6件, 呢樣比較淡口, 用蛋包住蟹肉成條腸粉咁, 蟹肉唔太多, 麻麻地瑤柱雞粒石鍋飯—好足料, 上面好多蔥花, d飯比較濕潤, 石鍋又可以保溫好耐, 正麥皮蝦—好好味, 蝦好大隻, 好爽, 有6隻, 中間有咸蛋黃, 之後用好薄既脆漿包住, 上面碌左d炒過既麥片芒果三弄—個presentation好好, 有芒果pancake, 芒果lo米, 雪糕楊枝甘露, 芒果甜, 又可以試曬三樣~服務好好, 如果冇discount要$607, 而家
補返之前既食評~

兩個人用AE card有半價~

今晚叫左:

服務好好, 如果冇discount要$607, 而家$350, 折左就ok~~可以再來
  • 芒果三弄
2009-08-04 21 瀏覽
來到八月居享用晚飯,要了椒鹽豆腐、一口飯及BB脆豬。各食物份量的確偏少,大食人士要注意了。基本上我那次去﹐侍應的服務態度不俗,也用心講解每道菜的特色,倒沒有網友說的黑面情況。食物方面,脆脆BB豬的確又香又脆,實在是這店的必叫之選。其他則屬不過不失,有其應有的水準。除食物外,整體餐廳環境也不錯,又面對海景,單是這方面也值得加分

2009-07-06 282 瀏覽
今年所有的生日飯都要推遲,唯獨與家人就例外。幸好細妹好醒目,一早訂定位,當晚全場滿座,不接受walk-in客人。由大門而入,經過的位置較為濶落,再入到大廳,樓底較矮、枱椅較密,有點局束及擠迫感,而當坐滿客人時,聲音又非常噪雜,不似一間中檔食肆,與其集團酒樓無異。點菜餐牌很有特色,每頁翻開也有南生圍、大澳等地作背景,藉以介紹香港一些生態環境。脆脆BB豬-是中西日的混合菜,皮薄脆肉鬆化,雖然有點油膩,但另附上日式芝麻醬汁的沙律,減少肥膩。拔絲咕嚕肉-每夾一件咕嚕肉,一絲一絲的可見,甜酸味調校的恰好,而肉質又鬆化,沒有一陣雪味的幣病。瓦撐彭公鵝-陣陣濃酸醋傳出,與豬腳薑味道相似,只是酸汁欠缺膠質的質感,而鵝肉深黑,原來不夠入味,真是被它騙到。冰梅肉碎煎茄子-又是甜甜酸酸的,但用茄子做主角,兩者有點格格入不。古法炒牛河-其實是菜遠炒牛河,這個普通的炒河,又做得不錯,河粉夠滑不會黐在一齊,牛肉沒有流打粉的難食味道。到最精彩的甜品,西式部份每款也吸引,可惜有人制止我,只好叫了心頭好的朱古力。麻麻朱古力餅伴雪糕-Pan身還是暖暖的,軟身的朱古力曲奇加上雲呢拿雪糕,大家很快地把它幹掉。得得地溫心朱古力

得得地溫心朱古力-我揀這裡就是想食它,當然是心滿期待,切開也是漿糊成河,奈何入口只得橙味,雖然橙與朱古力是無敵組合,但無可能一點朱古力味也沒有。

與家人開開心心的食飯,就算多忙,也要與他們渡過快樂時光。
脆脆BB豬
冰梅肉碎煎茄子
古法炒牛河
麻麻朱古力餅伴雪糕
2009-07-04 7 瀏覽
非常認同其他食家的comment,果然服務有待改善。是日訂了8位,我最早到,入座時發覺張台隻set了6位。服務員即時加多2份杯碟同凳。坐下坐下,發覺旁邊有張大少少又無人坐既8人台。朋友陸續來,有位朋友居然被帶到一張無人坐的4人台。另一位朋友就被帶到另一張台。。。 完全抓頭!HSBC和白金AE卡有discountsHSBC卡有特別menu,items唔多,而且當我們點野食時(大概8點半)已有一些dishes賣洒了,認真失望。豬面珠(頭盤)- 唔錯,可以一試,肉地很淋什麼什麼發簪 - 即系肉碎炒銀芽,有幾塊包,還可以麒麟魚 - 即系金華火腿冬菇煮魚,好食,值得推介。那些金華火腿很好吃。0者0者雞 - 無特別其他的 - 忘了 服務員很熱切的把台上的碟收起。就算我們說"其他的可以留底先",但他依然堅持收起洒。總結:服務員已很努力fulfil 我0地的requests,不過此終都系green得濟,而且可能人手唔多夠。坐外邊有點熱,雖然有點風,但朋友們都說他們流汗了。好采無落雨,如果唔系一定隰身。有discount就認真抵,如果無discount就真系要0念0念先,未必會再來。
非常認同其他食家的comment,果然服務有待改善。
是日訂了8位,我最早到,入座時發覺張台隻set了6位。
HSBC和白金AE卡有discounts
豬面珠(頭盤)- 唔錯,可以一試,肉地很淋
什麼什麼發簪 - 即系肉碎炒銀芽,有幾塊包,還可以
0者0者雞 - 無特別
其他的 - 忘了

2009-06-30 20 瀏覽
不要想歪了,我們點的是這裡以花命名的酒而已。兩位男士點的分別是三月花和五月花,我不好酒,就點了香桃熱情果梳打。三杯飲品賣相都很美,我的梳打味道和平常的飲品差不多,我試了一點男友點了三月花,當中是由梅油、rum, lime、cranberry組成,不會有很濃烈的酒味,容易入口。其實最好的不是飲品,而是有一段舒適的聊天時間和可以欣賞香港的美景。
不要想歪了,我們點的是這裡以花命名的酒而已。

$40 (其他)
2009-06-29 17 瀏覽
友人請食飯,讓我選一間餐廳,最後選了比較少食的中菜餐廳。先點了碧螺春茶,清清的很配合這裡的格調。由友人負責點菜,分別是脆脆bb豬、牛肉餅和瓦煲鵝,另加一個味不同飯。先來的是脆脆bb豬︰還是微熱的,咬一口皮,真的脆卜卜,肉質很嫩,果然出色。就連伴碟的沙拉也好吃,果然是招牌菜。再來是牛肉餅,賣相不錯,但食下去就像是山竹牛肉的味道,也像是家常小菜的味道,所以沒有多大驚喜。再來吃幾口飯,味不同飯是由三種不同的飯組成一set,分別是三文魚飯、玉米飯和一個炒飯之類的。最好吃應該是最深色那個,其餘的兩個均平平。瓦煲鵝︰醬汁很濃,用來伴飯吃一流。只是鵝太肥了,吃起來覺得很油膩。環境是很不錯的,吃到開心之處,我們轉移陣地到外面喝酒。
友人請食飯,讓我選一間餐廳,最後選了比較少食的中菜餐廳。

先點了碧螺春茶,清清的很配合這裡的格調。

環境是很不錯的,吃到開心之處,我們轉移陣地到外面喝酒。
2009-05-24
2009-06-26 22 瀏覽
朋友都說八月居看似很不錯, 室內和室外環境都像很優美, 所以決定一試, 但實在令人太失望了, 失望的不是食物, 而是服務態度, 我們叫了竹笙湯, 等了一個半小時還未到, 侍應們只懂說巳經追了, 黑口黑面, 實在難頂, 我們於是叫取消, 誰知五分鐘後, 湯就來了, 分明是漏單, 告訴侍應我們巳取消了湯, 她依然照樣放下, 然後說 : "湯是一盅盅燉的", 木無表情, 然後行開, 跟本無人理會我們的感受......淡淡的湯也只是一般水準, 連最有口碑的脆皮豬, 三催四請下才有人端上檯面, 可能也因沒人拿出來而皮不脆, 肉不嫩, 冷冷的還有一股豬的腥味. 總括來說, 十個失望, 要維持顧客的信心, 有好的食物還是未足夠的, 請努力訓練員工的質素吧!
2009-06-22
菜胆豬肉湯--色水似濃湯, 飲落又唔似 (推介)鬼唔搭八春卷--不錯,幾脆. 蝦亦新鮮 (推介)炸坑腩--不錯, 林的肉加脆的外皮 (推介)牛肉沙律--本身是前菜, 但冇厘頭可能漏單變成甜品之後的一個菜?! 牛肉本身都ok, 可以一試. (推介) 豉油雞, 不會失望的standard美心雞蟹肉炸茄子--新鮮的配搭, 味道亦很協調 (推介)脆皮BB豬, 燒得剛好bb豬, 不錯 (推介) 鴛鴦豆腐--純粹為老人家而切, ok上湯浸菜--不錯雞肉咸魚砂鍋炒飯--炒飯略嫌不夠乾身, 但都ok芒果三弄-- $38 有三款芒果甜品, 味道一般都叫抵啦!焗布丁--兩種味道, ok唔貴, 有新意, 有海景, 值得推介!
菜胆豬肉湯--色水似濃湯, 飲落又唔似 (推介)
鬼唔搭八春卷--不錯,幾脆. 蝦亦新鮮 (推介)
炸坑腩--不錯, 林的肉加脆的外皮 (推介)
豉油雞, 不會失望的standard美心雞
蟹肉炸茄子--新鮮的配搭, 味道亦很協調 (推介)
脆皮BB豬, 燒得剛好bb豬, 不錯 (推介)
鴛鴦豆腐--純粹為老人家而切, ok
上湯浸菜--不錯
雞肉咸魚砂鍋炒飯--炒飯略嫌不夠乾身, 但都ok
芒果三弄-- $38 有三款芒果甜品, 味道一般都叫抵啦!
焗布丁--兩種味道, ok

唔貴, 有新意, 有海景, 值得推介!

2009-06-15
慶祝紀念
父親節
2009-05-26 12 瀏覽
食完燒肉黎飲杯野,之前都上話黎影相, 環境非常之好,係最差落雨天, 望過對面海個景都有d濛濛地,呢度既last order 至到10.30pm, 但就可以坐到11.30pm初時以為只係得酒飲, 原來都有花茶同starbucks供應既coffee架, 唔飲酒既朋友都可以歎下靚景我同朋友叫左花茶, 以為係一壺壺熱果d喇, 點知黎到係凍既, 估唔到中菜都有d咁西化既野, 我叫左紅莓檸檬苿莉花茶, 飲落有少少似利賓納, ok既, 唔太甜又唔太酸, 另外友人叫既vodka lime都幾重酒精, 師傅都落得幾多呀~haha
2009-05-25
$45 (其他)
有朋自遠方來不亦樂乎,今天約了遠道而來朋友到八月居的露天海景平台 Happy Hour, 一起詳談聚聚舊,我們差不多五時半到達時,客人不多而且大多是外國人,露天平台上的座位遙望維港無敵靚景,環境相當唔錯,晚上八時還可觀看燈光滙演特别適合從外國來的朋友。我們分别叫了 Iced Mocha、 Iced Cappuccino 及 一大杯比利時 Hoegaarden 啤酒,由於同屬於美心集團,餐牌上註明店內㗎啡是由星巴克供應,但凍飲用一隻較美觀的高身玻璃杯裝,又且環境較舒適,感覺較高级。 朋友之後再柯打了三味小食送酒:川味蔴醬茄子這是一味冷盤很適合炎夏熱天時享用,茄子煑得很夠水準,没有過於腍身,煑後仍見紫色的外皮,仍保留了茄子的鮮甜味,辣度適中一般人都接受到,加上鮮紅色的辣油,是道色香味俱全的小吃。西芹條、紅蘿蔔條及長條春卷一杯賣相精美的小食,司用一個"脆"字來形容,不單只春卷夠香脆,就連西芹條、紅蘿蔔條也一橡樣夠脆口,耍有如此口感就必定是用新鮮貨來做,附上一小碟沙律醬醮食,是一味送酒良件。避風塘炸鱿鱼魷魚炸得夠乾身不油膩,面上鋪滿了炸蒜蓉碎,碟底有一層炸米粉碎,入口感到表面香脆内面的鮮鱿魚

朋友之後再柯打了三味小食送酒:
川味蔴醬茄子

西芹條、紅蘿蔔條及長條春卷一杯
賣相精美的小食,司用一個""字來形容,不單只春卷夠香脆,就連西芹條、紅蘿蔔條也一橡樣夠脆口,耍有如此口感就必定是用新鮮貨來做,附上一小碟沙律醬醮食,是一味送酒良件。

避風塘炸鱿鱼
魷魚炸得夠乾身不油膩,面上鋪滿了炸蒜蓉碎,碟底有一層炸米粉碎,入口感到表面香脆内面的鮮鱿魚肉仍夠柔軟,味道很有層次感。

這處環境、服務及食物俱佳,雄踞看海靚景,更有不少中外養眼索女幫襯,是一個 飲嘢談天消閑嘅聖地!

Belgium Hoegaarden Beer
Iced Cappuccino
Iced Mocha
西芹、紅蘿蔔及長條春卷
2009-05-19
$100 (其他)
Belgium Hoegaarden Beer
Iced Cappuccino
Iced Mocha
西芹、紅蘿蔔及長條春卷
避風塘炸鱿魚
  • 川味蔴醬茄子,西芹、紅蘿蔔及長條春卷,避風塘炸鱿鱼