2019-05-09 2163 瀏覽
五月又係我生日既月份啦,今晚一班朋友同我食生日飯,朋友提議食中菜,因為有圓枱座多人就可以嗌多啲野食好開心呀❤️❤️❤️❤️❤️用埋AE咭仲有折,真係好抵食呀嗌左勁多野食大滿足呀「茶醬薰鴨」「豉油王炒飯」「和牛沙律」「火腿蒸鸡」「例牌叉燒」「上湯浸菜苗」「帶子蒸豆腐」「龍躉炒西籣花」❤️「茶醬薰鴨」拿拿拿!隻鴨一定要嗌,堅係好食呀救命!我一個人都食左三分一隻,鴨肉好嫩口,食完塊鴨成口塊係煙薰既香味❤️「上湯浸菜苗」❤️「帶子蒸豆腐」❤️「龍躉炒西籣花」,好有家的味道「豉油王炒飯」果然係招牌炒飯,粒粒分明,好有咬口❤️「例牌叉燒」,哩碟係瘦叉燒,雖然無肥叉咁吸引,但係瘦叉瘦得黎唔會鞋,而且調味調得好好❤️「和牛沙律」哩碟又係必嗌之選!無得輸呀,和牛片燒到七成熟,牛既油脂味出哂黎,配埋底下既沙律菜,索哂啲牛脂味
嗌左勁多野食大滿足呀

❤️「茶醬薰鴨」

❤️「上湯浸菜苗」❤️「帶子蒸豆腐」
❤️「龍躉炒西籣花」,好有家的味道

「豉油王炒飯」
果然係招牌炒飯,粒粒分明,好有咬口

❤️「和牛沙律」

2019-05-08
  • 茶薰鴨
繼續試AE白金卡既折扣餐廳,朋友聽到有半價就話想試八月居,我5年前左右泥過,唔知水準保唔保持到呢 近住門口既枱我地坐入d痴住牆既細枱,自成一角主餐牌唔特別影,今晚套餐有呢d廚師精選唔鍾意食前菜既朋友,可以一坐低叫茶時講明唔要,收少$20。不過我地照食,估唔到醃得幾好,又唔會好硬。呢碟出奇地好味,蟹肉多,d粉同米餅都好香,整體味道幾夾呢隻鴨(半隻)都有唔少肉,有少少煙燻味,皮就咸咸地,點唔點汁都好味呢個幾重口味,咸!香!漏!脆!成晚最滿意係呢碟其實唔夠飽,因為食晒野先發現漏左個白飯,唔緊要既,我地下一站去食甜品如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

近住門口既枱

我地坐入d痴住牆既細枱,自成一角

主餐牌唔特別影,今晚套餐有呢d

廚師精選

茶水及前菜

呢碟出奇地好味,蟹肉多,d粉同米餅都好香,整體味道幾夾

蟹肉小米餅

酥香鴨

呢個幾重口味,咸!香!漏!脆!
成晚最滿意係呢碟

肉鬆黃金脆魚皮

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-01-21
蟹肉小米餅
酥香鴨
肉鬆黃金脆魚皮
2天前 1 瀏覽
飲酒前想找些東西打底,而且又有人萬歲請食反,一定要找間舒適地方食一餐先,再去衝綫。朋友終於擇了八月居,一間是美心集團旗下食府,應該有品質保証。環境和服務是肯定。地方寬濶,二人晚餐,比張四人枱。我是最欣賞,坐得舒服,比錢都比得舒服。沒有擠迫的感覺是好重要。欣賞他們的茶具,代表不同食府的特色。但款式就不多,但精緻。有不同套餐供應。適合一家大小飯局。最後我們叫了蘿蔔糕蝦,蝦囗感是爽的。材料新鮮,本人鍾意咬下去那種爽感覺😋😋⋯⋯但唯一美中不足是個汁太稠。太鹽,而大打折扣😔。另外我們又叫了一碟熏鴨,好味,味道適中,熏味之中有些茶香味,取回不是分。👍👍
但款式就不多,但精緻。有不同套餐供應。適合一家大小飯局。
2019-06-07 0 瀏覽
因為約左個大肚媽媽fd食lunch~所以諗住食好d,坐得舒服d~我地黎左八月居諗住舒舒服服食番餐,因為以前試過ok,雖然貴少少,但質素都唔錯就決定揀佢啦!。但今次我地嗌左4個點心,都覺得好普通。- 鵝肝蟹子脆春卷 $48 👍🏻👍🏻最精美既一碟~炸得脆卜卜,一啖可以食哂。無食到鵝肝味,似係蟹子加咗係普通春卷既表面。雖然係幾好食,不過性價比有d低。。- 甫魚滑燒賣 $41👍🏻普通燒賣,只可以講無咩特別。。- 豉汁鳳爪 $41👍🏻鳳爪都係普普通通冇乜特別,味道都唔錯。。- 韭黃鮮蝦腸粉 $45👍🏻👍🏻腸粉都唔錯,入面果幾隻蝦都好大隻,食落好爽口!題外話😞佢都算係一間貴價酒樓丫,d野食普通都算,服務態度又唔好...應該以後都唔會再黎..

但今次我地嗌左4個點心,都覺得好普通

- 鵝肝蟹子脆春卷 $48 👍🏻👍🏻
最精美既一碟~炸得脆卜卜,一啖可以食哂。
無食到鵝肝味,似係蟹子加咗係普通春卷既表面。
雖然係幾好食,不過性價比有d低。

- 甫魚滑燒賣 $41👍🏻
普通燒賣,只可以講無咩特別。

- 豉汁鳳爪 $41👍🏻
鳳爪都係普普通通冇乜特別,味道都唔錯。

- 韭黃鮮蝦腸粉 $45👍🏻👍🏻
腸粉都唔錯,入面果幾隻蝦都好大隻,食落好爽口!

應該以後都唔會再黎..
2019-06-01
2019-05-23 376 瀏覽
點心一般,價格偏貴。職員態度其差,中午busy peak hour,成班職員行行企企傾計講笑。伙記把碟大力放在抬上,面濃濃好似有人得罪佢咁。食晏食到好似受氣咁,都吾知為乜。
2019-05-20 322 瀏覽
A friend is visiting town who is staying at TST and asked for Cantonese. We had the sweet and sour pork, Roost Goose, Char Siu, Jellyfish, Vegetarian Spring Roll and Chinese Broccoli.Food was consistent with other higher-end Maxim Cantonese restaurant. although I'd say the Jellyfish was rather tasteless and they put too many soy sauce over the goose (similar to how they do it in the mainland). Portion and tea were decent.The highlight, or really disappointment, was the staff's attitude. They spe

The highlight, or really disappointment, was the staff's attitude. They speak Cantonese with an accent and couldn't really speak English, major flaw considering you're dining at one of the big restaurant group at the largest mall in Asia. They also had attitude when I asked for my American Express discount.

Would not recommend to go to this branch of Maxim. I've had better experience elsewhere.

IDEAS - Independent Dining Experience Assessment Scale
Cooking & Ingredient: B
Plating and Portion: B
Beverage and Dessert: A
Service & Ambiance: C
2019-05-19
2019-05-02 725 瀏覽
三年前食過一次,對極品醬油炒飯念念不忘。今天懷著心癮來食,卻倍感失望。那種粒粒飯香的口感去哪兒了?麥皮蝦不香不脆,濕濕地甜甜地,蝦夠彈但不夠鮮,真的很一般。洛神花黑豚骨卻有驚喜,是一道進化版高質的咕嚕肉。告別普通茶記用的劣質肥豬骨而用上嫩口彈牙的黑豚骨,加埋洛神花香,成道菜酸甜清香而不肥膩。誠意推介給平日喜歡吃咕嚕肉的吃貨~另一味炒鮮奶也真心不俗。本身炒鮮奶就是一道考功夫的菜式。廚師能炒到這樣香滑,再加上墊在底帶子肉片的鮮味,不錯!但是... 卻有一樣不能原諒的問題,就是叫了一杯hoegaarden生啤,卻是酸的、壞的、臭的雖然,我明白這裡賣點不是酒吧.... 雖然,他最後肯給我換掉變Asahi(而杯Asahi入口果下已經心理上覺得係壞的)....但真係接受唔到囉!真係差d反胃嘔出來!埋單盛惠八百幾~
極品醬油炒飯

麥皮蝦不香不脆,濕濕地甜甜地,蝦夠彈但不夠鮮,真的很一般。
麥皮蝦

洛神花黑豚骨

海鮮炒鮮奶

但真係接受唔到囉!真係差d反胃嘔出來!

埋單盛惠八百幾~
洛神花黑豚骨
海鮮炒鮮奶
2019-05-01 358 瀏覽
性價比不高飲茶點心蝦餃燒賣煎釀三寶,賣相都不及普通酒樓,以前嘅人蔘烏龍係好有茶味, 甘香 ,現在沒有。服務一般,非常失望😞馬蹄糕,腸粉可以保持水準限時一個半小時,價錢相對就好唔抵.
性價比不高飲茶點心

蝦餃燒賣煎釀三寶,賣相都不及普通酒樓
以前嘅人蔘烏龍係好有茶味, 甘香 ,現在沒有。
服務一般,非常失望😞
馬蹄糕,腸粉可以保持水準

限時一個半小時,價錢相對就好唔抵.
燒賣煎釀三寶
2019-05-01
  • 點心
2019-04-20 751 瀏覽
華麗中菜🥢八月居.魚·羊新作 $228上枱時會有噴煙效果😍兩食就係鹹香欖菜炒魚塊、蜜糖芥末羊架,欖菜又真係幾好食,反而魚塊較失色,薄薄一片、鮮味一般,仲會有骨啊(sor小編真係好驚聲稱無骨但突然食到有既魚😢)羊架就不錯🐑煎到好香而且蜜糖芥末味好入味🤤肉質都好林🥰不過貪圖噴煙效果only,下次應該唔會encore~.黑松露竹笙素羹 $48小編推介既一個湯🤩黑松露味遠遠就聞得到,飲落都依然好香☺️啖啖竹笙更係好有口感!仲食到有少量一絲絲豆腐😋.蟹斗炒魚米 $188用蟹蓋裝住好可愛😊蟹肉已起肉切成一舊舊,食落好好好鮮甜,唔洗花太多調味都好突出。不過就有啲綠豆係道...而應該大部份人都唔太好😅😅.黃金炸魚皮 $78脆卜卜既鹹蛋炸魚皮🤤見到都流晒口水!鹹蛋落得好足,新鮮炸起夠晒熱辣辣!仲連埋肉鬆去炒,香味更提昇,都幾推薦呢道菜!.熱帶森林水果茶 $45/壺有時夜晚唔想飲普里、黎呢道晚飯就有更多唔同選擇,包括一壺壺既果茶/花茶🍵有火係底下慶熱,呢款熱帶森林水果茶似橙汁咁🥭,鮮甜可口,略嫌甜左啲但不妨溝熱水飲!
華麗中菜🥢八月居
魚·羊新作 $228
黑松露竹笙素羹 $48
蟹斗炒魚米 $188
黃金炸魚皮 $78
熱帶森林水果茶 $45/壺
2019-04-04 842 瀏覽
位於尖沙咀遊客區心臟地帶,這間八月居食物是可以的。但服務員的服務水準及態度與它的位置和價錢是完全不符合的。如果你去過屯門V city的八月,你會得很明顯發現兩間同屬美心的酒樓,一間有個居字,另一間 沒有,但侍應們的態度是酒店同茶餐廳的分別。以前我經常光顧屯門的八月,被寵壞了!現在去了尖沙咀的八月居兩次之後,便對自己說,以後也不會再光顧這居!
2019-04-04
2019-03-28 674 瀏覽
與友人在harbour city逛完街後,發想吃中菜,便走到八月居👍🏻 向侍應表示想於安靜的環境用膳,方便聊天,便帶我們到內廳坐,的確較寧靜 可惜有點「焗」💦我們兩個人點了兩份套餐,加半隻海參花菇炆鴨(忘記了菜名),上菜都很快,由於菜上得太快,吃起來趕得像在澳牛吃飯一樣,友人便讓侍應向廚房安排菜上慢一點👌🏻套餐($288 未加一)1. 龍蝦燕窩湯龍蝦味鮮甜,但可以更濃味,有燕窩on top做點綴,實為不俗2. 乳豬配沙津菜乳豬皮脆肉嫩,我的乳豬肉質tender,但我朋友那份就非常油膩;沙津菜配油醋汁加上豬油香味,非常好吃3. 花膠搭時蔬花膠頗大件,但不黏口,但以$288五個菜來說,是還可以的;花膠醬汁味濃,可惜上菜太快的關係,吃時已經放涼了4. 上湯花菇浸豆苗豆苗煮得恰到好處,花菇還可以,上湯像雲生清雞湯🤔5. 五穀桶仔飯桶仔飯明顯預先做了很久,飯質過軟、過濕,五穀已煮黃了,非常差勁👎🏻海參花菇炆鴨($209)炆鴨軟糯,陳皮汁醬很香👍🏻 但上菜太快,吃時已完全凍了,只能讓侍應翻熱再吃,再上菜時,傳菜姐姐態度十分差👎🏻 把炆鴨飛上枱 還贈送一句「多謝晒你」

套餐($288 未加一)
1. 龍蝦燕窩湯

2. 乳豬配沙津菜

3. 花膠搭時蔬

4. 上湯花菇浸豆苗
豆苗煮得恰到好處,花菇還可以,上湯像雲生清雞湯🤔

5. 五穀桶仔飯

海參花菇炆鴨($209)

2019-03-21 514 瀏覽
今日有一位從英國回來的朋友,他說想食中餐所以便帶他到位於尖沙咀海港城的八月居,我們一行10人去到餐廳,主菜時間因為大家都太肚餓所以沒有時間拍照。只拍了他們推介的烏雞黑蒜湯。黑蒜和雞的味道很濃郁非常好。之後我們點了三款甜品,分別是雷沙湯丸、芝麻卷和蛋散。我們是看圖點甜品的,頭兩款甜品來到的時候,有點像美容公司門口整容前和整容後的照片根本就認不出來。蛋散的晚上和餐牌上的照片還有有點相似。蛋散做到傳統的味道,香脆不太甜。兩款整容前後的甜品不用多說沒有太大特別,雷沙湯丸有點失望。芝麻卷味道尚可但應該不值這個價錢吧。整體來說服務還是可以接受的,主菜的食物也很特別,同行的朋友也很喜歡這餐廳。

只拍了他們推介的烏雞黑蒜湯。
黑蒜和雞的味道很濃郁非常好。

之後我們點了三款甜品
分別是雷沙湯丸、芝麻卷和蛋散。

烏雞黑蒜湯
雷沙湯丸
芝麻卷
烏雞黑蒜湯
2019-03-13 765 瀏覽
尖沙咀人多車多,每一次中午過來飲茶必到八月居,性價比高之餘不會太嘈吵鳳爪味道特別出色菠蘿叉燒包是每一次都必點,外面脆入面剛剛好糯米雞是mini size 對女生們選擇更好,可以多叫其他點心🥧今次和兩個朋友一起,第一☝️次點了他們的雀籠點心,燕窩蛋撻正常水平,鮑魚蛋撻味道是可以但略嫌偏凍,燒賣味道很好,不像一些茶樓會有很大的麵粉味道!整體來說很好,普洱茶選擇陳年18至20年的,每一壺收$50,好處是茶葉放久了味道也不會太濃和苦澀!

鳳爪味道特別出色

菠蘿叉燒包是每一次都必點,外面脆入面剛剛好

2019-03-09 786 瀏覽
約咗班舊同事一行八人, 喺尖沙咀搵食 打電話問咗幾間酒樓都係限時90分鐘至120分鐘! 最後決定幫襯美心集團嘅八月居,主要原因係因為佢唔限時,而家出嚟搵食好鬼麻煩……間間都限時!出到嚟先知其中一位舊同事有AE card 會全單75折喎!正啦 ……可能由於平日嘅關係,唔算太多人我哋被安排坐喺側邊位置,所以都唔太嘈,大家可以暢所欲言!我哋點咗八個菜,加多一個甜品:1. 安格斯半熟牛肉沙律牛肉煎到好香, 肉質都算淋,好味2. 炸子雞不過不失啦3. 洛神花黑豚 骨酸酸地幾好味4. 蟹斗炒魚米賣相好特別,d蟹肉都好多,唔錯5. 香茅蚊原條海斑條斑仔好細,冇咩咬口,唔建議食6. 薑汁炒芥蘭芥蘭炒得爽脆,唔錯7. 椒鹽九肚魚呢個我就覺得大排檔嘅好食啲啦8. 酥香鴨鴨肉好靭 ,味道麻麻地9. 鮮果拿破崙賣相一流, 不過材料唔多,冇乜味 同埋好難一分開就散曬。整睇佢嘅餸有啲特別 ,一大班人食飯傾計唔錯 ,值得再來!

我哋點咗八個菜,加多一個甜品:

安格斯半熟牛肉沙律

1. 安格斯半熟牛肉沙律
牛肉煎到好香, 肉質都算淋,好味

2. 炸子雞
不過不失啦
3. 洛神花黑豚 骨
酸酸地幾好味

4. 蟹斗炒魚米
賣相好特別,d蟹肉都好多,唔錯

5. 香茅蚊原條海斑
條斑仔好細,冇咩咬口,唔建議食

6. 薑汁炒芥蘭
芥蘭炒得爽脆,唔錯

7. 椒鹽九肚魚
呢個我就覺得大排檔嘅好食啲啦

8. 酥香鴨
鴨肉好靭 ,味道麻麻地

9. 鮮果拿破崙
賣相一流, 不過材料唔多,冇乜味 同埋好難一分開就散曬。

整睇佢嘅餸有啲特別 ,一大班人食飯傾計唔錯 ,值得再來!

2019-03-06
安格斯半熟牛肉沙律
2019-02-09 2191 瀏覽
美心集團出名一向有水準保証,但每間中菜廳的服務都比較參差,尤其地區較忙碌的尖沙咀,是日還正值農曆新年期間,午後五點多已現人龍,有些枱号差不多可以翻三轉的時候,今晚服務品質已算非常之好!脆皮BB豬尤其出名,皮脆肉嫩,小數中菜餐廳還會燒豬,這一點已值得必嘗之選!燒味亦可以話係招牌菜,叉燒非常香口、而貴妃雞肉嫩皮軟,好味道。 主食推介當然是那個拔絲咕嚕肉,咕嚕肉外面沾粉很薄身,炸起十分脆卜卜,而個咕嚕汁料甜得來又不會太酸,功夫了得! 豬年初始就嘗幾味好豬,感動不已!

乳豬燒味三拼

蒜芯豚肉燉烏雞湯