2020-03-16 5772 瀏覽
上星期六約了好朋友們到八月居吃晚餐, 八月居以新派粵菜做主題, 將原味中菜以西餐方式呈現。 餐牌上的散叫菜式和套餐都很精緻特別, 當晚我們四位選了😋六位超值共享宴$848, 套餐包括有慢烤脆香茶燻鴨, 上湯焗加拿大龍蝦, 炭燒半熟安格斯牛肉沙律, 龍蝦湯蛋白燴燕窩, 原隻蠔皇花膠扒, 古法蒸沙巴花尾躉, 101鮮果拿破崙, 智利紅酒。前菜~ 甜甜酸酸最開胃。✨炭燒半熟安格斯牛肉沙律~ 炭燒安格斯牛肉的肉質鮮嫩,肉味濃馥,脂肪分佈平均,肉汁充盈而不乾硬,以半熟為上選,配沙律菜而吃, 味道豐富又健康。✨上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)~ 每次在酒樓吃圍餐,好多時都會有龍蝦伊麵, 但八月居的上湯焗龍蝦真是很有質素, 龍蝦肉肥厚而 新鮮, 配上上湯令到味道更加鮮美。✨智利紅酒🍷~ 開頭以為每人一杯, 原來一個套餐送一支, 紅酒入口有很重的果香味, 味道唔錯。✨龍蝦湯蛋白燴燕窩~燕窩口感清爽甘美,加入滾燙的龍蝦湯內,味道瞬間濃郁四溢,散發出陣陣的龍蝦香氣, 絕對是高級營養補品。✨原隻蠔皇花膠扒~花膠膠質豐富, 肥美厚身, 女士們養顏滋補之選。✨古法蒸沙巴花尾躉~花尾躉的魚腩脂肪肥美肉質嫩滑, 烹調時間

前菜~ 甜甜酸酸最開胃。
前菜

炭燒半熟安格斯牛肉沙律

✨上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底
上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)

智利紅酒

龍蝦湯蛋白燴燕窩

原隻蠔皇花膠扒

✨古法蒸沙巴花尾躉~花尾躉的魚腩脂肪肥美肉質嫩滑, 烹調時間剛剛好, 不會過熟。

古法蒸沙巴花尾躉

✨慢烤脆香茶燻鴨~ 賣相精美, 跟食片皮鴨的方法差不多, 一上枱的時候茶熏香氣瀰漫
,鴨皮脆但不膩,香氣持續至鴨肉。
慢烤脆香茶燻鴨

✨101鮮果拿破崙~千層酥皮由多層摺疊輾開而成,多層酥脆的酥皮,夾了吉士醬和鮮果,讓酥皮添加了豐富口感。

101鮮果拿破崙

整體來說八月居是一間高級的中菜餐廳, 服務員親切友善, 餐廳環境舒適, 食物高質, 值得推介。💯👍🏻

2020-03-14
前菜
炭燒半熟安格斯牛肉沙律
上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)
智利紅酒
龍蝦湯蛋白燴燕窩
古法蒸沙巴花尾躉
慢烤脆香茶燻鴨
101鮮果拿破崙
2020-06-10 599 瀏覽
商場堆出消費送食市優惠卷...幾間選擇中揀左呢間用左優惠卷..每食$100減 $50脆皮bb豬沙律菜每碟4件大大碟...脆口美味..肥瘦適中..仲配埋沙律菜解膩...如果再加點應該都可以食哂龍蝦汁泡鴛鴦飯...上桌先落湯..熱到滾起...龍蝦味曰略淡..眼見配料有龍蝦肉既..可以一試雙蝦蘿蔔糕..份量好夠..蝦球大大粒..但個汁比較’健‘ ....食到d 生粉粒咁瑤柱菜膽燉花菇湯...清甜...瑤柱有原粒.但唔洗特別叫

脆皮bb豬沙律菜

瑤柱菜膽燉花菇湯...清甜...瑤柱有原粒.但唔洗特別叫
2020-06-01 838 瀏覽
限聚令放寬左,由每枱最多只可以四人,增加至每枱最多八人。好耐無去尖沙咀行街,因為好多舖頭經常早收,今晚決定黎八月居食晚餐。晚上七點半左右入座,睇下Menu 覺得選擇不多,而且咁早已經無呢樣無果樣😥,有d失望。點左兩款小食,椒鹽脆豆腐丶芥辣蟹子手撕雞,同埋幾款小菜,即燒原隻脆脆BB豬丶薑蔥斑頭腩煲丶菠蘿咕嚕嚕肉丶薄荷安格斯牛肉炒菜遠丶落神花黑豚骨。每款菜式都好出色,而服務方面都唔錯,每位員工都有禮貎。
2020-05-20
2020-05-21 1024 瀏覽
因為有朋友優惠券,所以就去八月居到食飯。呢到既環境都唔錯,我地就點左以下既食物:安格斯牛肉炒菜遠份量其實唔算多,都預左。牛肉肉味濃郁,食落去唔會覺得好似係到咬緊橡皮膠咁,菜芯都炒到岩岩好,吸收左牛肉既味道。洛神花黑豚肉黑豚肉炸得岩岩好,肉汁鎖住哂係入面,但可惜我地個碟太多硬既軟骨,唔多肉。再加埋洛神花醬,酸酸甜甜既滋味好易下飯。不過個洛神花醬太過結身,如果稀番小小就會比較好。香酥鴨唔知係咪抱有太大既期望,一上碟既擺盤已經覺得好奇怪,份量真係唔算多,食落去覺得好乾,食落去鴨肉既味道唔算太突出,再加上鴨肉斬件已經好散,所以覺得好失望。

安格斯牛肉炒菜遠

洛神花黑豚肉

香酥鴨
2020-05-18 951 瀏覽
今天朋友飯局,我們特意選了在尖沙咀海洋中心的八月居晚膳,因八月居位處尖沙咀,地點適中,方便來自港島區的朋友及住在九龍的我們。八月居為美心集團旗下的粵菜食府,餐廳的環境及服務有一定的水準,餐廳除了室內的用餐地方,還有戶外的地方,適合喜歡看香港維港夜景的朋友用餐。是夜餐廳正進行推廣優惠,自選主餐牌菜式六折,真是超值哦!我們一於吃個痛快!首先來的是鹹蛋黃魚皮(78元),我很喜歡這個菜式,魚皮炸得卜卜脆,每片魚皮都沾上鹹蛋黃,十分可口。我們叫了乳豬三弄(198元),三款燒味分別是乳豬、燒鵝、白切雞。乳豬皮是脆的,肥瘦適中,很好吃。燒鵝好味、但皮不是太脆幸好肥瘦恰到好處。白切雞肉十分嫩滑,烹調得剛好。我最喜愛的是海參花菇陳皮鴨(228元)這個菜式讚呀!花菇選用日本花菇,花菇厚身,又香又滑,海參也是不錯,陳皮鴨入味好吃,甚至乎個汁都很好味,用來送飯一流。跟着來的是咕嚕肉(108元)咕嚕肉酸甜適中,粉皮薄薄,不會過厚。酸甜味道剛好,肉質又滑又有彈性,我很喜歡。最後來的是千層鮮果拿破崙,這個拿破崙十分出色,單是外貌已取勝,而索價只是88元,超值哦!拿破崙份量十分之多,我們四人也吃不完呢!

2020-04-25 1042 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到呢間八月居到食晚飯, 咁見佢近排有做一啲promotion, 咁就試下! 我哋order咗個陳皮鴨同埋椒鹽豆腐, 其實兩碟餸都可以,不過個陳皮鴨就覺得隻鴨細咗少少, 但其實呢一間餐廳環境同食物都唔錯,不過如果服務員態度好返啲我覺得會更好。
網評好壞參半,確實如是餐牌上菜式十分吸引養眼,菜式主要都是中菜但混合著少許不同亞洲風味,屬新派粵菜!有室內室外選擇,環境感覺好不同,室內比較中餐館感覺,室外就比較西式,天氣涼還是坐室內好先吃點小吃暖暖肚!🐔芥末蟹籽手撕雞: HKD78 手撕雞份量可以,配青瓜味道清新,但嫌味道不足,而且芫茜味過重,無開胃感🐟肉鬆黃金脆魚皮: HKD78我怕吃黃金咸蛋,不過出奇地好味,魚皮十分香脆可口!咸蛋黃很多令魚皮更惹味!雖然有點熱氣不過很難停口!🥣黑松露竹苼素羹: HKD48完全沒期待的竟然超級好味!雖然菜色出現黑松露變得十分普遍,不過中菜出現黑松露比較少,而且做得很出色!黑松露味十分香而竹苼素羹平衡黑松露的香味!🐷原隻脆脆BB豬: HKD468乳豬吃過好多,這麼小的就第一次,點了好快BB豬就到了!不同平常吃的乳豬,皮比較薄,吃起來有點像西班牙乳豬,所以皮咬起來沒有想像中的脆口,但算可以,肉質不算香嫩,醬已經塗在豬肉裡,味道尚算可以🕊花雕醉乳鴿: HKD148第一次吃這麼難吃的花雕菜!能吃到花雕酒味,但甜得要死,真的甜得很難入口,基本上完全沒有乳鴿味!絕對不能點!🦐麥皮蝦: HKD208沒想到麥皮蝦
網評好壞參半,確實如是
先吃點小吃暖暖肚!

🐔芥末蟹籽手撕雞: HKD78

原來脆皮BB豬

🕊花雕醉乳鴿: HKD148
花雕醉乳鴿

🦐麥皮蝦: HKD208
沒想到麥皮蝦出來的感覺是這樣!有點像蛋絲,連配料吃有點香口,蝦煮得很好,跟蝦味很重,整個配搭不錯
麥皮蝦

🦪豉汁帶子豆腐: HKD118
對這道菜期待不大,的確是,豉汁跟帶子味道不太配,感覺豉汁就豉汁,帶子就帶子,帶子蒸得有點老,沒有帶子香,豆腐算滑但亦跟豉汁無瓜葛似的
豉汁帶子豆腐

🦀桂花蟹肉炒仿翅: HKD208
不知以為是蛋炒粉絲,原來是桂花,蟹肉亦不多,𥚃面要點芽菜,整道菜無味可言
桂花蟹肉炒仿翅

🐷秘製醬烤豬蹄:HKD198
所謂秘製醬其實味道跟韓式醬味道一模一樣,吃法都一樣,光吃豬蹄醬味太濃,用菜包著加上蒜片能把秘製醬平衡一下,但不是好吃
秘製醬烤豬蹄

🍚蛋白岩米桶仔飯: HKD38
超級細桶,飯太軟味道怪怪,兩個人都吃不完一桶
蛋白岩米桶仔飯

🐷菠蘿咕嚕肉: HKD108
不過不失的菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉炸得可以,肉香味道不錯
菠蘿咕嚕肉

🥞得得地煎薄餅:HKD48
甜品時間,我個人點了一個薑汁雙皮奶很差,但煎薄餅又出奇的好味,外層煙煙韌韌,配上椰絲花生口感很好,甜味剛好不過份又不膩,差點多點一客!
得得地煎薄餅

我不能說很好吃,亦不能說很差!有些像素羹麥皮蝦煎薄餅等十分出色,但有些有名菜卻沒有我想像中的好味,AE信用咭有75拆,人均HKD420不算貴,但回頭率不高
2020-01-17
黑松露竹笙素羹
麥皮蝦
得得地煎薄餅
  • 原來脆皮BB豬
2020-01-16 1212 瀏覽
今日約了朋友食午餐。 環境舒適,寬敞。 但服務質素,真是強差人意。 雖然點心整體不錯。 但由部長到侍應 ,所有的服務態度,都是不能接受。尤其 以餐廳的水準來說,不應該像一般酒樓的服務一樣. 我們到的時候,已經不是繁忙時候。當下點心時,特別問部長,叉燒腸粉有沒有芫茜蔥。因為我與朋友是非常討厭的。 他說沒有,但最後全碟叉燒腸粉都佈滿芫茜葱,!當我哋想叫辣椒油,喼汁的時候,所有侍應都未能幫忙,再三提點,都要等了十分鐘都未有! 服務態度非常有待改善 。 如果你告訴我,這間是一間屋邨酒樓,完全冇問題! 但價錢完全不是屋邨酒樓啊!
今日約了朋友食午餐。 環境舒適,寬敞。 但服務質素,真是強差人意。 雖然點心整體不錯。 但由部長侍應 ,所有的服務態度,都是不能接受。尤其 以餐廳的水準來說,不應該像一般酒樓的服務一樣. 我們到的時候,已經不是繁忙時候。當下點心時,特別問部長,叉燒腸粉有沒有芫茜蔥。因為我與朋友是非常討厭的。 他說沒有,但最後全碟叉燒腸粉都佈滿芫茜葱,!當我哋想叫辣椒油,喼汁的時候,所有侍應都未能幫忙,再三提點,都要等了十分鐘都未有! 服務態度非常有待改善 。 如果你告訴我,這間是一間屋邨酒樓,完全冇問題! 但價錢完全不是屋邨酒樓啊!
2019-12-24 1411 瀏覽
一家人去食飯,簡左八月居因為方便就腳!因為我哋有成十一人,開左間房俾我地。感覺人手不足既,不過服務都算Ok ,都有介紹野食俾我地啦,佢啲菜式係幾fusion 幾特別不錯不錯值得一試。
一家人去食飯,簡左八月居因為方便就腳!
因為我哋有成十一人,開左間房俾我地。
不錯不錯值得一試。
朋友想搵間中菜地方聚餐傾計,因為朋友住香港九龍新界都有,最理想是中間點-尖沙咀!我哋叫咗椒鹽脆豆腐、安格斯牛肉沙律、秘製醬烤豬蹄、黑蒜蒜泥蒸勝瓜、醬油炒飯、茶燻鴨! 有餸有飯,環境舒適,傾計一流,入到黎先知道佔地好大, 食物係好食, 上菜都好快手,每蝶菜造型都好靚,先講安格斯,愛吃牛的我比滿分,醬油炒飯粒飯汁有甜有鹹,炒得好好味! 因朋友生日,叫咗個生果拿破崙做甜品,代替生日蛋糕,甜品要三催四請才出到,再催提供蠟燭,單哥哥姐姐,要努力,要提升素質,有進步空間!
安格斯半熟牛肉沙律
茶燻鴨半隻
極品醬油炒飯
鮮果拿破崙
2019-09-29 1453 瀏覽
夜晚搵地方傾偈食嘢,最後揀咗呢度。脆皮bb豬,平時飲宴先食到嘅嘢依家有得食,仲要唔多,又幾好喎。未算好熱,但堅脆皮同埋肥瘦均勻,正。三蝦燴豆腐,蝦仁蝦乾,仲有一個唔知係咩蝦仁勁彈牙,豆腐吸哂啲汁又幾正喎!送飯一流。菜遠炒牛肉,牛肉腍而夠味,菜少少油,但都可接受嘅。菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉堅料,唔會成舊粉咁,其他配菜都唔差,整體係一般以上呢度環境十分好,同隔離枱又唔會太近,而且枱都幾大。地方頗大,唔難搵位,係一個傾偈好地方。
夜晚搵地方傾偈食嘢,最後揀咗呢度。

三蝦燴豆腐,蝦仁蝦乾,仲有一個唔知係咩
蝦仁勁彈牙,豆腐吸哂啲汁又幾正喎!送飯一流。

菜遠炒牛肉,牛肉腍而夠味,菜少少油,但都可接受嘅。

2019-08-08 1839 瀏覽
八月居一間位於海港城的粵菜餐廳,傳統的廣東點心,新派和傳統的廣東菜,質素保持一貫的良好。價錢也是可以接受的,不會過高而難以接受。兩個人中午用餐,若無頭緒,可以選擇籠仔點心,二人份量剛好。
兩個人中午用餐,若無頭緒,可以選擇籠仔點心,二人份量剛好。
2019-07-17 1978 瀏覽
最近尖沙咀海港城有反斗奇兵4嘅宣傳 作為fans嘅我梗係要去同巴斯光年打吓卡 行到晚餐時間就嚟咗八月居食返個晚飯😛平時好少嚟海港城食飯 因為覺得比較貴 唔係幾抵食 不過見到呢間餐廳嘅價錢同其他美心中菜嘅都差唔多 冇因為坐落喺海港城而加價 所以就入咗去食 入去之前 店員問我地有冇訂位 原來訂咗位嘅話就唔會有90分鐘嘅用餐時間限制 如果想慢慢食嘅就記得要訂位😬今晚叫咗四款菜式 第一樣嚟嘅係避風塘黃金脆番薯 估唔到炸番薯同蛋黃係咁夾嘅 加埋少少避風塘嘅辣真係好夾 非常好食🙊酥香鴨 外皮唔算太脆 但係一啲鴨羶味都冇 肉質都好結實 又唔會太油膩 😻櫻花蝦炒粉絲 櫻花蝦嘅香令到粉絲提升咗一個層次 配埋蛋絲 芽菜 蘿蔔絲一齊食 口感好豐富魚·羊 新作 呢碟好有驚喜 一上檯已經知道係呢餐嘅一大重點 因為係有晒乾冰做出嗰個氣勢 講返啲食物 四塊羊架嘅脂肪都分佈得好均勻 不過略嫌個芥末醬甜咗少少 不過唔係好大問題😂 魚嘅部分仲驚喜 魚炒得好嫩滑 鮮味都好突出 除咗欖角之外 仲有一啲菜喺埋啲魚度一齊炒 不過嗰款菜係好罕見嘅 侍應話係喺海南島嚟嘅四角豆 香港冇得賣㗎 咁特別嘅豆都係第一次食 味道同口感都好好食

食完主食之後仲叫咗個101鮮果拿破崙做甜品 一上檯嗰吓真係好有霸氣 好多層嘅生果夾喺拿破崙中間 有藍莓 士多啤梨 蜜瓜 哈密瓜 個拿破崙咁高食喺上嚟都有啲狼狽 不過嗰個千層嘅感覺係好滿足嘅 有好多反式脂肪都唔理啦🤤

成餐飯都好出色 如果下次嚟尖沙咀想食中菜 一定會再幫襯呢間😝
2019-07-13 1281 瀏覽
是日一家人8個打電話訂位都好好態度👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚不過樓面既服務真係可以叫差(TST)1:茶水叫幾輪都未有人2:上菜時又係求其擺.枱面其實有位旦佢來到企係到冇位既佢就咁是旦擺碟面就咁long住.離晒大抱果隻.咁佢應該行去第個位先上菜丫麻.3:叫佢先換細碟.4:叫野舉親手.個個都時運高咁.好味既菜洛神花黑豚骨牛柳粒大蝦蘿白糕青瓜講食物睇相..樣樣都得一分錢一分貨👍🏻👍🏻👍🏻希望佢服務方面改改...有待因為係尖咀.收得咁既價.點都要有交代.!
是日一家人8個
打電話訂位都好好態度👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚

不過樓面既服務真係可以叫差(TST)
1:茶水叫幾輪都未有人
3:叫佢先換細碟.
4:叫野舉親手.個個都時運高咁.

好味既菜
洛神花黑豚骨
牛柳粒
大蝦蘿白糕
青瓜
講食物睇相..樣樣都得一分錢一分貨👍🏻👍🏻👍🏻

希望佢服務方面改改...有待
因為係尖咀.收得咁既價.點都要有交代.!
  • 洛神花黑豚骨
2019-07-12 865 瀏覽
因為地理位置方便,預早訂定位一行6人於「八月居」用餐聚聚。已知「八月居」係美心集團系列,食物質素應該可保持水準。我們點了如下菜式+點心雀籠,大部分食物都好美味,亦看得出係八月系列,菜式較為精緻,所以對食物質素是正面的!奈何服務質素就強差人意,大部分侍應都是黑面的,越高級的服務人員,似乎越無禮。當中一個較高級的女侍應(或是主任or經理),從入座至落單,她都極度黑面。之後更大聲無禮指責我們,因其中一個朋友分派手信,當中有人即場淺嚐。她緊張禁止食客進食外帶食物,只需善意告知,我們一定配合。為何她那抓狂般大聲指責,令朋友尷尬非常,破壞氣氛。當然,無論她用什麼態度,我們都會即時配合,朋友亦會即時停食手信,但現在如此相待,完全沒有服務行業的基本態度!餐廳如果只是恃住自己位於尖沙咀心臟地帶的優越位置,完全莫視服務質素,更好的食物菜式都只是徒然,最終都只會換來四個字「只此一次」!
因為地理位置方便,預早訂定位一行6人於「八月居」用餐聚聚。