2023-02-07 29 瀏覽
太子美食多不勝數,呢間“八不”隱藏喺布行/汽車建材店林立既大南街,如果唔係有朋友介紹的話,好易走寶。餐廳店內店外劃一用上和式風格,木雕、門簾、壁畫……令人有置身日本既錯覺。餐廳主打係壽喜燒套餐,價錢$128起,已包括一份肉+野菜籃+日本雞蛋。我地叫左個美國安格斯板腱套餐,追加葛絲,另外還點了吉列千層豚同蘋果汁。壽喜燒率先送上,店員愉細心講解及開爐。牛板腱大約8-10片,顏色鮮紅,厚薄適中,肉味濃而且有彈性,肥膏唔多,非常高質。野菜盤份量唔少,有冬菇/金菇/南瓜/豆腐/葛絲/大根/娃娃菜/火箭菜……其實只要追加一份肉/烏冬絕對夠兩個人食。我最鍾意食葛絲,口感Q彈,吸盡湯頭味道,煮耐左都唔會過淋。個套餐除左壽喜燒汁外,仲有支煮菜既清湯,可按個人口味調配兩者比例。吉列千層豚都好好味,手作特色小食,用左豚腩所以肉質特別軟嫩多汁,外皮亦做得夠薄夠酥脆。蘋果汁係日本直送既“大阪居留地”100%果汁,抵飲。人均$200左右,環境、食物、服務態度都好好,好快會再黎食。