呢個我係外賣叫嚟 不過嚟到嘅賣相的確令我有少少驚喜 因為成日覺得外賣總係唔會及堂食靚 但佢呢個係嚟到嘅時候賣相都整得好靚仔 估唔到🤪-✏️牛筋牛肉麵 ($58)牛肉嘅質感好軟腍而且入味!!但絕對唔會過鹹 牛筋又係非常之腍啊😻食落滿滿骨膠原嘅感覺😚牛筋同牛肉各2件 不過太好食嘅關係 所以如果佢再俾多啲嘅話 我會更加滿足🤣🤣麵條係屬於偏身微粗嘅麵 不過唔知係佢本身嘅質感 定係因為浸湯浸耐咗 我覺得就淋咗啲 同埋佢帶微微粉嘅感覺 口感就爭咁啲但整體成個麵味道都真係好唔錯 推介!!💛〰️✏️去骨蔥油雞髀朝伴麵 ($59)朋友們就叫晒呢款 賣相都非常吸引 而且佢哋都話味道好唔錯 最重點嘅係幫你去埋骨啖啖肉 懶人好啱😈😈
✏️牛筋牛肉麵 ($58)

〰️
✏️去骨蔥油雞髀朝伴麵 ($59)

外賣送餐
  • 牛筋牛肉麵
2020-06-13 570 瀏覽
同friend誤打誤撞黎到長沙灣食呢間黃店,好抵食兼好好食喎💛好彩早d黎食,遲少少都已經要排隊!————————🔸花雕酸菜牛筋牛肉麵 $63好足料,完全食唔哂。湯底有花雕酒既味道,比普通牛肉湯底更有層次😍而且唔係味精湯,飲左好多都冇口渴!牛肉同牛筋都好嫩好入味,高質🤓評分:🌕🌕🌕🌕🌗————————平日黎食lunch既話好似有套餐,$60幾蚊包埋野飲,仲抵食!有機會再黎食下🥰🥰🥰
————————
🔸花雕酸菜牛筋牛肉麵 $63
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

————————
2020-06-11 439 瀏覽
元洲牛肉麵嘅前身係布萊恩 • L食堂,嗰陣時主要係食 burger,質素唔錯,價錢亦平,唯一缺點係店內地方較侷促,坐得唔太舒服。而家轉咗做牛肉麵,地方依然侷促,價錢依然大眾化,咁質素又點呢?首先嚟碗招牌元洲牛肉麵,上枱時係嚇咗一跳:碗入面有三大塊牛𦟌,每塊都係勁厚切,好重手😮,食落去肉質軟腍,肉味亦濃;湯底方面,據稱係用八個鐘淆煮,味道偏清淡兼少油,明顯係為咗配合香港人嘅口味;再配埋彈牙嘅粗麵,真心覺得幾好食,連湯飲埋都唔覺口渴。朋友叫咗花雕酸菜牛筋牛肉麵,我試咗少少湯,有淡淡嘅酒香味,好飲👍。食完麵,意猶未盡,再叫多兩個小食:山椒炸雞炸得比較乾身,山椒味亦比想像中少,辣得唔太夠喉;炸餃子王則水準唔錯,炸得好香口兼粒粒飽滿,好快就畀我 KO 哂😂。

2020-06-10 364 瀏覽
🔖元州招牌牛肉麵💰45三大舊厚切嘅牛腱,帶有少少牛筋,煮得好腍同入味😍有入口即融嘅感覺~而且一啲都唔會痴牙🤩湯底藥材味都幾濃,絕對唔係味精湯👍🏼麵條煙韌有咬口,大滿足🙌🏼💫推薦指數: 9.5/10-温馨提示👉🏼要收加一服務費👉🏼麵條可以揀粗麵/幼麵,粗麵口感彈牙,而幼麵蛋味較濃而且掛湯能力比較好
🔖元州招牌牛肉麵
💰45
💫推薦指數: 9.5/10
温馨提示
👉🏼要收加一服務費
2020-06-06 337 瀏覽
我很喜歡吃牛肉面,每一次去台灣的時候,總會找找有沒有哪家牛肉面是必吃的來加入行程, 當然疫情下已經有好幾個月沒辦法了。吃牛肉面的時候,牛肉當然是重點,湯底的味道和面的口感也很重要。我和內人分別點了三寶面(粗面) 和招牌牛肉面(幼面) 。 來的時候賣相已經非常對, 牛腱非常軟牛味充沛而入味(不過我喜歡有咬口的) , 牛筋更是沒有牙都可以咬斷,牛舌就既有口感又入味, 我最喜歡是粗面咬上去QQ又野性。內人看我讚不絕口就借機搶了我的三寶面, 她選的幼面是拉面會讓湯底變濁減少湯底滋味口感也稍稍遜色。即便如此,招牌牛肉面(幼面) 在以上三方面已經勝過很多有名的台北店,沒有想過香港的店可以用台灣價錢做到如此水準,正!
2020-06-04
  • 元州三寶面
2020-06-02 400 瀏覽
正值午飯時間經過長沙灣,同友人煩惱緊食咩既時候,經過左哩間元州牛肉麵。本來打算入去醫飽個肚就算,但點知一食原來有驚喜。既然黎到牛肉麵店,當然要試下佢個元洲招牌牛肉麵。餐牌仲寫住湯底係精心炮製,更加想試下佢,而友人就揀左個餃子乾拌麵。落單冇耐,牛肉麵就整好,驚喜既地方係牛肉有三大塊,厚切,咬落去係軟身,仲好香牛肉味,超級好味。個湯底都好濃,但一D都唔咸,果然真材實料!友人個豬肉餃子王乾拌麵都不相伯仲,有四大隻餃子,皮薄、多汁,一食落口就想繼續食落去。麵條方面,佢係滑身白色既粗面,份量足夠,配上湯底/醬料非常好食。值得一試。

既然黎到牛肉麵店,當然要試下佢個元洲招牌牛肉麵。

落單冇耐,牛肉麵就整好,驚喜既地方係牛肉有三大塊,厚切
,咬落去係軟身,仲好香牛肉味,超級好味
。個湯底都好濃,但一D都唔咸,果然真材實料!

元洲招牌牛肉麵

友人個豬肉餃子王乾拌麵都不相伯仲,有四大隻餃子
,皮薄、多汁,一食落口就想繼續食落去。
豬肉餃子王乾拌麵

元洲招牌牛肉麵
豬肉餃子王乾拌麵
元洲牛肉麵逆市開埋旺角分店,佢d食物經濟實惠,招牌牛肉麵 $45,牛筋麵 $46😱 仲要超多料,大大碗~🍜 五香牛筋麵 $46呢間係我喺香港食過最平嘅台灣麵,亦係最多牛筋嘅一間🤨 食極都仲有~ 麵質不錯的有咬勁,牛筋都入味,不過湯底重重哋味精~🍜 元洲三寶麵 $65呢個價錢已經算係貴d嘅麵🤡 三寶有牛腱、牛筋同牛舌😗 牛腱有筋有肉幾有咬口,牛舌夠淋同入味,全部食物都對得住價錢~可惜嘅係呢間冇我最愛嘅台式小食~

🍜 五香牛筋麵 $46

🍜 元洲三寶麵 $65

可惜嘅係呢間冇我最愛嘅台式小食~
2020-05-23 438 瀏覽
係香港食牛肉麵真係好鬼貴🥺 搵到間平民少少又貼緊港式口味既牛肉麵介紹比大家~ 淨係牛肉麵都有幾隻湯底,唔食牛仲有雞簡😍.花雕酸菜牛筋牛肉麵 $63一開始飲個湯有淡淡嘅花雕酒味酸菜味唔算太明顯但撈勻咗啲酸菜同辣椒浸下浸下就越嚟越出味🤤牛肉又大又厚仲淋過牛筋差唔多好似入口即融咁🤤🤤🤤揀咗粗麵雖然冇咁掛湯但係好好咬口🤪最尾飲晒啲湯都唔覺得口渴🤤但建議唔好齋啪啲酸菜因為真係好鹹😂😂😂不過覺得可以再酸啲~
花雕酸菜牛筋牛肉麵 $63

揀咗粗麵雖然冇咁掛湯但係好好咬口🤪
最尾飲晒啲湯都唔覺得口渴🤤
但建議唔好齋啪啲酸菜
因為真係好鹹😂😂😂
不過覺得可以再酸啲~
2020-05-22 370 瀏覽
喺荔枝角返工 附近有2間出名既牛肉麵 仲要2間都係黃店 一間就係程班長 另一間就係元州元州既牛肉麵係用牛𦟌位 而且係厚切 中間都多筋(啫喱)分佈 第一次食紅燒牛肉粗麵(加小辣)好味第二次食剩牛肉乾拌麵 (走牛筋)乾拌麵正常有醬 ,但食落去冇咩味,又醒唔起問佢地係咪唔記得左落調味料⋯ 最後我自己加啲辣椒油撈嚟食算⋯第三次食左set, 招牌牛肉麵加紅油餃子配桃茶🥟 係韓式既 唔太夾⋯其他都ok~元州冇咩文宣 好低調 而且係小店 全店加埋好似得20個位 有時撞著隔離個人大份或者肥啲都會坐得迫迫地
喺荔枝角返工 附近有2間出名既牛肉麵 仲要2間都係黃店
一間就係程班長 另一間就係元州

元州既牛肉麵係用牛𦟌位 而且係厚切 中間都多筋(啫喱)分佈
第一次食紅燒牛肉粗麵(加小辣)好味

第三次食左set, 招牌牛肉麵加紅油餃子配桃茶
🥟 係韓式既 唔太夾⋯其他都ok~

招牌牛肉麵加小辣
牛筋牛肉乾拌麵(走牛筋)加樽仔奶茶
套餐嘅招牌牛肉麵加紅油餃子配樽仔桃茶
2020-05-19
5 分鐘 (堂食)
招牌牛肉麵加小辣
套餐嘅招牌牛肉麵加紅油餃子配樽仔桃茶
  • 牛肉麵
  • 麻辣
2020-05-17 372 瀏覽
黃店牛肉麵💛💛💛💛原本都想試吓佢出名嘅牛肉麵,但見到有個更吸引嘅 去骨蔥油雞髀麻辣面望落都好似幾不錯😌雖然嗰湯無咩味,但啲麵都幾滑同埋雞髀都好大舊又幾好食嘅不過嫌無咩蔥油味😗整體都ok嘅,不過不失—————————————————————唯一失望嘅係嗌左一杯凍檸茶少甜友人就嗌咗杯凍檸茶走甜但係不約而同我哋嗰兩杯凍檸茶都甜到飛起真係飲糖水咁,無誇張。。。同伙記反映咗之後,都好好咁換過一杯比我地😂整體,okay lah~
黃店牛肉麵💛💛💛💛

望落都好似幾不錯😌
雖然嗰湯無咩味,但啲麵都幾滑同埋雞髀都好大舊又幾好食嘅
不過嫌無咩蔥油味😗
整體都ok嘅,不過不失
—————————————————————
唯一失望嘅係嗌左一杯凍檸茶少甜
友人就嗌咗杯凍檸茶走甜
但係不約而同我哋嗰兩杯凍檸茶都甜到飛起
真係飲糖水咁,無誇張。。。
同伙記反映咗之後,都好好咁換過一杯比我地😂

整體,okay lah~
2020-05-17 253 瀏覽
1. 招牌牛筋牛肉麵 ($59/小辣)牛肉超厚身好多舊,好淋,我好鍾意食好入味好淋身既肉,佢完全係,牛筋方面,我冇諗過佢都可以整到咁好食,完全係覺得自己食左好多膠原蛋白,鍾意食牛筋一定要黎食。2. 去骨蔥油雞脾乾拌麵($64/小辣)懶人最岩,骨都去埋😂 睇落去個樣唔特別吸引,但食落好得,店員好細心提我地要拌勻先好食,d麵係索哂d麻辣汁,拌麵附送既湯另上,但我地一滴都冇用過,d雞食落係好滑既,唔覺有雪味。總括黎講,好平好好食,我地揀左小辣,令到個味再提升左,不過小辣就係小辣,唔係好辣果種,我都幾建議小辣,大辣唔知會唔會搶左d送同麵既味。麵底我地揀台灣麵(必點),係彈牙、厚身、有咬口又吸味既。咪睇佢細細碗咁,唔特別非常大食其實都好夠飽
1. 招牌牛筋牛肉麵 ($59/小辣)

2. 去骨蔥油雞脾乾拌麵($64/小辣)

2020-04-07 1282 瀏覽
#元州牛肉麵黃??長沙灣超失望!!!!!專登由红磡去長沙灣食忘記客人係店外等待,吹風約20分鐘,但冇一句唔好意思!! 唔好意思,係我冇提待應我地仲係出面等🤦‍♀️🤦‍♂️,問左我同隔離pair男仕邊個早d到,就冇再理過我地😢😢😢跟住要个單人男仕,坐係人地隔離食,个男仕話比佢聽唔係唔可坐太近?冇回應,之後等人走左,就叫返單身男仕入去,單身男仕話係*我地先*,又係唔理🤷‍♀️🤷‍♂️之後有對情侶自己走入去,我就話我先,先知有位(但d板遮住,店外看不到,),最後安排坐係隔另一人20cm!#究竟係帶位定自助,媽,我好亂!!😫😫店內外至員工老闆,完全感受唔到黄!!😓😓忍唔住走左,2:30超級肚餓,去左#活水和風食堂 長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖#超多款靚文宣postdard,!! d野食幾正,特別店員超有禮貌,因為遲左食午餐,人地落埸拖地,叫我埋單慢慢食,小心地滑,唔夠吃下次叫多飯,多謝不下10次!!
#元州牛肉麵
黃??長沙灣
超失望!!!!!專登由红磡去長沙灣食
忘記客人係店外等待,吹風約20分鐘,但冇一句唔好意思!!

#究竟係帶位定自助,媽,我好亂!!

😫😫店內外至員工老闆,完全感受唔到黄!!😓😓

忍唔住走左,2:30超級肚餓,去左
#活水和風食堂
長沙灣福華街571號曉悅地下3號舖
2020-04-07
25 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-03-04 2300 瀏覽
第一次去食時對這餐廳的印象還可以。地方十分淺窄,但感覺是乾淨的。第一次食叫了一個招牌湯牛肉麵給一個牛筋牛腩撈麵。湯麵跟上3塊很厚的牛展(每塊至少1cm厚,軟程度適中。而牛筋牛腩撈麵跟了2塊牛展及3舊牛筋,略嫌軟身。整體賣相及味道也留給一個好印象。40多元的價錢算抵食,但星期六日及公眾假期會另加一服務費但其實什麼服務也沒有。兩個禮拜後再去食,叫了兩碗湯面。但上枱時的整體感覺跟上次完全不一樣。同樣兩碗牛肉湯麵一碗3塊牛展另一碗4塊牛展。這次的牛展厚薄程度不一,切開的刀工差劣,十分不平均,偏軟。還未算,叫了唐揚炸雞,便中大伏。每件雞最少三份一是麵粉,還要未炸透,十分難食。
2020-02-06 1790 瀏覽
#fafafoodblog #fafafoodblog長沙灣 #fafafoodblog台灣菜 #fafafoodblog懲罰系列 🍴招牌牛筋牛肉麵 🍜59 蚊牛肉厚 但淋得好平均入面帶 d筋同肥膏 牛味濃 正。 牛筋 好彈牙帶 d黏稠感覺🐂 好入味 湯底牛味幾香 麻辣湯底🌶其實大辣都唔算辣 夠麻香 台灣麵 有 d似曲身既上海麵 口感煙靭有口感 盡吸湯汁 好味🍜🍴去骨葱油雞脾麵 50 蚊🐤雞脾葱油味香 最正係去左骨 啖啖肉 雞肉既質感嫩滑帶 d彈牙 湯底幾甜 雞味幾濃🍜上海麵 幾爽彈 連埋葱油香味一齊食 都唔錯#台灣菜 #牛肉麵 #黃 #黃店 #黃色經濟圈Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#元州牛肉麵長沙灣元洲街498 號青華閣地下 I號鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角==
🍴招牌牛筋牛肉麵 🍜59 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#元州牛肉麵
長沙灣元洲街498 號青華閣地下 I號鋪
~~~~~~~~~~~~
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-01-28
2020-02-02 1393 瀏覽
荔枝角、長沙灣、深水埗一帶有多不勝數的藍店 , 然而若是你有心去發掘的話 ,「黃店」其實也有不少 ~當天 , 就來到了這一家位於 長沙灣-元州街的「黃店」"元洲牛肉麵" 吃午餐 ~Menu ~蜜桃紅茶 : 是店方自家製 , 用膠樽裝著的 , 桃味和茶味都很平均 , 味道甜蜜 , 是好飲的 , 但若然能夠減些少甜就更好 ~招牌半筋牛肉麵: 是台式的牛肉麵 , 份量大 , 湯底的味道濃郁鮮香 , 牛味濃 , 油份不多 , 應該沒有味精 , 所以筆者都把它當湯飲 ; 牛筋烹調得滑不溜口 , 牛肉烹調得軟腍入味亦帶有嚼勁 , 味道豐腴且滿有肉香 ; 麵質未至於Q韌彈牙 , 但尚算軟硬適中 , 讚 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~