2020-11-11 333 瀏覽
同同事叫賣叫咗依間第一次食已經會愛上我個日叫咗牛肉牛筋麵第一啖試咗佢個湯湯底係有少少藥膳味同有少少張口咁姐係代表佢個湯底係好足料同好膠質所以我最後差不多飲曬啲湯講番佢個牛肉2大舊同好厚佢個牛肉雖然大舊但係唔會鞋口牛肉中間啲根係剛好調和到肉太多既寡口牛根都好大舊又夠林同入味不過我覺得正宗的牛肉麵係個麵底佢係台灣個隻刀削麵底配合埋啲肉係一流不過我覺得有一樣嘢可以改善就係加多少少酸菜入邊同埋我個日叫咗辣椒油但佢間鋪冇得辣椒油如果佢都有咁就完美了
同同事叫賣叫咗依間

但佢間鋪冇得辣椒油
如果佢都有咁就完美了
外賣送餐
2020-10-24 454 瀏覽
約朋友食飯吾係去旺角就尖沙咀 但係最近發現其實荔枝角都好多好西 好食又扺食 就好似哩間吾多人知既鋪頭仔 佢既食物質素好穩定 我覺得幾吾錯架! 元洲招牌牛肉麵 💰46佢既牛肉 係牛展肉 厚切而且入口即溶 仲有骨膠原黏黏既感覺😆真係好小食到啲咁慷慨既牛肉 好有肉感 啱哂我 麵底有得揀粗或者幼麵 幼面標榜蛋香掛汁 不過我未試過 個人較中意粗面個種Q彈有咬口🤪 至於湯底飲落都幾順口 濃但係吾咸 不過我覺得加啲甜味 成碗麵會更加平衡 完整😛元洲三寶牛肉麵 💰69哩碗除左牛肉 仲有牛筋 牛舌 更加豐富🥰牛根好淋更黏更骨膠原🤣 牛舌同平時食串燒個種吾同 吾係走彈牙路線😗 都係淋既 整體黎講 兩碗都好正 哩個價錢 比哩個質素🤩 如果手緊但係又想止癮就揀招牌牛肉麵 想鼓勵辛苦工作既自己 梗係要食三寶!💁🏻‍♀️除咗堂食亦有外賣 外賣質素都有8-9 成架 不瞞説 我係比佢外賣吸引先再堂食既🤭

元洲招牌牛肉麵 💰46

元洲三寶牛肉麵 💰69

元洲三寶牛肉麵
2020-10-23
2020-10-19 308 瀏覽
前幾日下午放lunch,去長沙灣揾食,心血來潮想食台灣菜,結果誤打誤撞入左呢間小店。睇完餐牌,就點左一碗牛肉面,選了粗面,湯底顏色深啡色,望落十分濃郁,帶點油花。面上的配菜包括小棠菜和三塊牛展,湯嚐了一口,帶點甜香,使我想起幾年前在高雄吃的一碗牛肉面,牛展口感軟諗,差不多入口即溶。粗面其實不太掛湯,但口感煙韌。手中對於一位男生,份量其實挺多和飽。當中發生小插曲,其中一塊牛展完全咬不開,太硬,要求侍應換另一塊。他聽了後客人要求後沒有拒絕,服務至上,即時換另一塊,態度值得一讚,這也是我想為這小店留下評價的原因。

🐂喜愛吃牛的朋友們,一定要來吃這間的牛肉麵,牛肉好軟霖入味啊😂今次一行二人來吃,🥘lunch time 係好多人等位,而且間舖頭地方比較小,坐得比較迫😅因為朋友食過幾次覺得好好味,就介紹我來呢度食牛肉麵。我哋兩個都order左招牌牛肉麵,要麻辣湯底,碗麵嘅湯底好紅、好濃郁,但其實唔會太辣,單睇賣相已經覺得好吸引,牛肉有兩塊,入口好軟霖、好入味。分量for女仔來講覺得都夠,唔會太大碗麵食到好滯。下次一定會再嚟食過,同埋一定會食牛肉麵😊😊

元州招牌牛肉麵
蘿蔔
小食
元州招牌牛肉麵
蘿蔔
小食
  • 招牌牛肉麵
2020-10-11 190 瀏覽
今日近近地同朋友試下食牛肉麵先 門口有部探熱機記得自動自覺探咗熱先入座呀左手邊仲有酒精搓手液比大家用👍🏻不過安排入座就有少少唔太好😕冇記好先後次序 比我後黎既比我先入座 希望店員下次可以上心啲 記清楚少少今次我朋友叫咗個元州招牌牛肉麵 加一枝水蜜桃冷紅茶 而我就叫咗蔥油去骨雞髀麵加熱既檸檬柚子蜜成碗牛肉麵都正正常常 賣相都唔差 味道都可以 唯一接受唔到既係碗麵入面有毛髮 原本有一條痴係條菜到 食食下再有多條係啲麵到 衛生問題真係唔太好呀 我建議廚房既員工試下戴返個髮網避免再次發生呢啲情況而我食既雞髀麵中規中矩喇 雞肉都唔錯🙈不過我個人認為麵質有少少偏硬 胃唔太好既朋友仔可以試下叫佢地煮淋少少個麵😉飲品放既水蜜桃茶糖漿較多 令到枝茶有啲偏甜 不過佢地係預先沖定 所以冇得調教甜度 唔鍾意飲太甜既人可以試下其他😌而柚子蜜沖既時候有啲唔小心搞到杯邊都有 但冇抹好先出比客 建議下次可以細心啲💪🏻整體黎講今次用餐經驗真係好一般呀 食物有毛髮真係扣好多分😩😩😩希望會改善下呢啲問題🙆🏻‍♀️
今日近近地同朋友試下食牛肉麵先
希望店員下次可以上心啲 記清楚少少

而我食既雞髀麵中規中矩喇 雞肉都唔錯🙈

2020-10-04
2020-10-05 246 瀏覽
長沙灣呢頭好多好野食,bookmark咗呢間牛肉麵好耐,今日終於試試佢!!!💛花雕酸菜牛筋牛肉麵啲牛筋唔似平時麵舖食果啲咁韌,反而係好腍好滑,大大嚿嘅牛肉好厚而且好有口感,酸菜湯底夠酸但略嫌香味不足。💛牛筋牛肉乾拌麵牛筋牛肉同上一碗一樣,粗麵掛上鹹鹹甜甜嘅汁非常之夾!!! 而麵亦唔會煮得太腍,保持住粗麵煙韌嘅口感! 麻辣味道不過不失,叫咗小麻辣都覺得太辣,唔太食得辣又想試下嘅話,記住嗌小小辣喇🤪 五六十蚊有咁嘅質素嘅牛肉麵真係超值!!!味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

💛花雕酸菜牛筋牛肉麵

💛牛筋牛肉乾拌麵

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 元洲招牌牛肉麵
2020-10-04 249 瀏覽
第一次食試個牛筋牛肉麵睇睇個賣相,非常四正呢間係良心店好味又好足料呀!牛筋煮到好林好好食感覺到啲骨膠原 牛肉係牛𦟌部位煮得夠軟身,咬落入口即溶碗麵令我有係台灣食牛肉麵既感覺係正宗地道武漢肺炎呢場人禍令香港人困左差不多一年...只可以周圍食台灣野、日本野解解思鄉之情 不過我為人比較重口味如果湯底更濃會更好但已經做得好好啦!! 店鋪衛生環境ok我平日中午前往大約12點零,一位,即時入座但食食下就開始多人了
第一次食
試個牛筋牛肉麵
睇睇個賣相,非常四正
牛筋牛肉麵

呢間係良心店

好味又好足料呀!
牛筋煮到好林好好食
感覺到啲骨膠原

牛肉係牛𦟌部位
煮得夠軟身,咬落入口即溶
碗麵令我有係台灣食牛肉麵既感覺
係正宗地道
武漢肺炎呢場人禍令香港人困左差不多一年...
只可以周圍食台灣野、日本野
解解思鄉之情

不過我為人比較重口味
如果湯底更濃會更好
但已經做得好好啦!!

店鋪衛生環境ok
我平日中午前往
大約12點零,一位,即時入座
但食食下就開始多人了
2020-09-17
牛筋牛肉麵
看到招牌才發現原來元州牛肉拉麵是布萊恩L食堂的分支,餐廳推廣以$36買外賣優惠🥡,相當經濟實惠。.逢星期一光顧麵吃🍜,還可以獲得第2碗半價優惠🤩,優惠期至30/9/2020。九月份內,學生只要出示有效學生證,就會有全單九五折優惠,💛💛 支持支持!.📍元洲招牌牛肉麵($45)餐牌的選擇不少📃,對於有選擇困難症的人而言可説是無從入手🤯。所以,草根妹妹不多想就選擇了小店推介的招牌牛肉麵🤫。牛𦟌有3片🥩,厚度不會太薄🤩,可以見到牛𦟌有一層肉,一層筋膜組成,肉質軟嫩🤤,充滿骨膠原,而且調味十足❤️。最讓人心動的是筋膜會慢慢在口腔融化❤️,非常治癒!粗麵顏色偏白🍜,口感相當煙韌,再配上濃郁的湯底🥣,頗為出色😎。可惜,敗筆處是吃到一半發覺麵上有一粒發泡膠碎👉🏻👈🏻,建議店主處理食材時理應小心為上👀!.📍去骨蔥油雞髀飯套餐($63)雖然餐牌上寫蔥油雞髀🍗,但實際上蔥油不見蹤影。雞肉亦無味道😒,令人懷疑雞肉完全沒有調味🤨,再配上白飯可以說是無味可言🍚😅,最後同事自行加了豉油調味。同事想吃得豐盛些,所以點了套餐,套餐配有小食、中式湯和飲品。小食點了炸餃子王2隻🥟,餃子新鮮炸出,餡料內包裹着豬肉碎、菜和粉絲,配
發泡膠碎
📍元洲招牌牛肉麵($45)
炸餃子王
炸餃子王
📍去骨蔥油雞髀飯套餐($63)
同事想吃得豐盛些,所以點了套餐,套餐配有小食、中式湯和飲品。小食點了炸餃子王2隻🥟,餃子新鮮炸出,餡料內包裹着豬肉碎、菜和粉絲,配上美奶滋,香口惹味。另外,中式湯味道過鹹,失準了。
MENU
2020-09-09
8 分鐘 (堂食)
2020-08-02 1522 瀏覽
哇⋯值得推薦!百分百一定要去試呀!唔係賣廣告食過就知道!牛控必須要食!大大嚿⋯仲要係炆到好林!湯底唔會太味精!最窩心係仲有幾條菜添!下次再買!疫情之下我覺得買走食安全啲😅因為堂食環境比較擠迫!(起初我買嘅時候係抱住平常心態😢⋯點知真係意外驚喜)加油啊真係好好食!唔食你會後悔😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆睇吓下次幫襯係咪一樣水準先😃希望佢keep住啦!其實佢仲有ABC餐嘅但係我冇興趣我梗係試食一下招牌菜啦估唔到正呀💯冇嘢好講只能夠💯💯💯💯💯💯💯當我有一日食閹咗我就會揀ABC餐🤣🤣🤣🤣🤣
哇⋯值得推薦!
百分百一定要去試呀!
唔係賣廣告食過就知道!
牛控必須要食!
大大嚿⋯仲要係炆到好林!
湯底唔會太味精!
最窩心係仲有幾條菜添!
下次再買!
疫情之下我覺得買走食安全啲😅
因為堂食環境比較擠迫!
(起初我買嘅時候係抱住平常心態😢⋯點知真係意外驚喜)
加油啊真係好好食!
唔食你會後悔😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
睇吓下次幫襯係咪一樣水準先😃
希望佢keep住啦!
冇嘢好講只能夠💯💯💯💯💯💯💯
當我有一日食閹咗我就會揀ABC餐🤣🤣🤣🤣🤣
2020-08-02
外賣自取
  • 元洲牛肉麵
疫情期間,衛生問題,少咗出出面食野,無飯帶,lunch唯有買外賣,呢日買咗元州牛肉面既麻辣無骨雞撈麵。外賣嘅份量少左啲,唔夠飽,但個麻係好香好食嘅,無骨雞方便進食而且肉質嫰滑,啲麵質軟硬適中,係好味嘅。不過真係唔夠飽😂

2020-07-11 866 瀏覽
本來依間係本年度最出色牛肉麵之一。立場夠鮮明,肉同麵都高質,清湯有啲淡但加辣一流,平均一星期去1-2次。但上次食,一路食一路喺湯入面搵到7條毛髮,食幾啖就搵到條🤢不論係屬於廚房定隻牛,都令人不安,自此就無再幫襯過。
2020-07-09 854 瀏覽
好鍾意食牛筋😋 專登嚟到呢一間牛肉麵店試一試!估唔到又真係幾好食喎😍(推介)-點左招牌牛筋牛肉麵$56 (加元洲麻辣$3)再跟餐加咗枝樽仔奶茶$10😃-真係好足料好慷慨🤩 一碗麵裏面有大約三舊牛展同大約三舊牛筋🐂 每舊牛展都超厚身(大約有4cm厚度)但竟然係超淋😍 有牛味亦唔痴牙,牛展中層亦會有一層薄薄既牛筋痴住(有骨膠原嘅感覺)-牛筋都超級正!又係超淋而且都幾大舊👍(不過就唔算太彈牙,但都係好食嘅)麵身係粗身,好有咬口,有嚼勁🍜(個人幾喜歡)-加咗麻辣小辣果然係好食啲(個人覺得小辣嘅味道唔錯又啱啱好,大辣就會太濃,好重麻辣油味,掩蓋左個湯底)食完好有滿足嘅感覺☺️-奶茶唔會甜👍雖然唔係特別香滑,但呢個樽仔奶茶都算過得去😬P.S. 建議早少少去食,一到夜晚就可能會有人龍出現👧🏻👦🏻
奶茶唔會甜👍雖然唔係特別香滑,但呢個樽仔奶茶都算過得去😬

2020-05-09
10 分鐘 (堂食)
2020-07-03 1064 瀏覽
今日去試下呢間聲稱係黃店既牛肉麵 結果食到成肚火 兼專登開openrice account 黎寫呢篇食評 希望大家唔好中伏一去到隔左好耐職員先話要等位喎 咁我地就係出面等左陣 大概15分鐘就入得 見到個花雕酸菜牛肉麵問店員辣唔辣 佢話個logo係指無得加辣 咁就叫左啦 因為本身自己身體差唔食得辣野 黎到即刻見到有辣椒但食頭幾啖都唔算太辣 但之後辣味開始滲出黎就問返店員話點解話唔辣但又辣 佢仲大條道理話辣椒同酸菜係一齊撈㗎喎🙄🙄 又比碗勁鹹既所謂清湯我洗下 但洗完都係辣 都算啦 另一位職員係好遠就大聲叫話 個辣椒交叉logo係只無得加辣 但我明明有問本身係辣定唔辣 作為一個有問清楚先叫既食客就覺得真係好過分而我都無食曬 湯都無咩點飲(雖然我見到佢個menu 話自己好用心去煲)但我食完飲曬成支水都仲係好口乾 有無味精或者落左幾多調味料就閣下自行判斷啦位又窄到死 轉個身都會撞到手(檯同檯中間連小朋友都唔夠過)店員態度其差毫無責任心 以後唔會再去最後想講 唔係黃店就大曬 如果你係有心做既唔該注意下員工水平同對menu既認知
2020-06-25
15 分鐘 (堂食)
2020-07-01 827 瀏覽
呢間牛肉麵依家每一晚都會有第二碗半價優惠,所以嚟試吓。我哋嗌左兩碗牛肉麵。粗麵底/幼底各一。牛肉牛筋真係好好味👍🏻好入味,味道好濃郁,牛筋彈口,牛肉冇渣非常之好食。😋但係啲湯底同麵面係敗筆。啲麵完全冇味。湯㡳亦都冇淡。點解呢?🤨註:粗麵相對係好食啲😏。但都係唔夠彈牙😬$68一碗。第二碗半價。堂食外賣一様有優惠。勝在價錢優惠。舖頭8:30就最後order。8:40要走。所以一定要早嚟食。地方有限座位不足。但整體都滿意。值得一試🤗
呢間牛肉麵依家每一晚都會有第二碗半價優惠,所以嚟試吓。

我哋嗌左兩碗牛肉麵。粗麵底/幼底各一。

地方有限座位不足。但整體都滿意。值得一試🤗
牛肉麵
牛肉麵
2020-06-29 521 瀏覽
今日做懶人,用某apps叫外賣🙈🙈呢間餐廳有好多唔同種類嘅食物,選擇多!!試完佢個牛肉麵簡直喜出望外😍😍✨👍🏻👍🏻——————————————————————《麻辣牛肉牛筋麵》好!驚!喜!實在太好食喇😋👏🏻首先湯底超香麻辣味!!!一個字,濃🌶 建議大家試咗少辣先😝(我只係叫咗少辣,已經覺得好辣)另外,牛肉同牛筋都好腍又入味!正!🍜👍🏻👍🏻《淨麻辣去骨雞髀 & 日式雙重炸雞大碗飯》去骨雞髀:我懷疑佢俾咗蔥油雞我?定係漏咗落麻辣醬?🤔🤔偏淡而且肉質都比較實🤭🤭炸雞:炸得幾香,唔會太乾!配埋沙律醬食,唔錯👍🏻😊
今日做懶人,用某apps叫外賣🙈🙈
呢間餐廳有好多唔同種類嘅食物,選擇多!!
試完佢個牛肉麵簡直喜出望外😍😍✨👍🏻👍🏻
——————————————————————
《麻辣牛肉牛筋麵》
好!驚!喜!實在太好食喇😋👏🏻
另外,牛肉同牛筋都好腍又入味!正!🍜👍🏻👍🏻
麻辣牛筋牛肉麵

《淨麻辣去骨雞髀 & 日式雙重炸雞大碗飯》
炸雞:炸得幾香,唔會太乾!配埋沙律醬食,唔錯👍🏻😊
淨去骨雞髀  2隻
日式雙重炸雞大碗飯