2011-03-07 24 瀏覽
有個朋友經常說傷心酸辣粉很好吃,所`以和朋友一起去試試酸辣粉: 普普通通,和外面吃到的一樣湯: 很紅,叫了小辣,我吃不得辣也覺得不辣,只有少許麻口水雞: 肉很滑,不過味道並不特出,完全無肉味雞絲撈麵 : 很難吃,味道很怪鹵水拼盤: 差過外面普通店舖的鹵水拼盤試了一次就夠了..以後都係去紅磡食好過
有個朋友經常說傷心酸辣粉很好吃,所`以和朋友一起去試試

酸辣粉: 普普通通,和外面吃到的一樣

湯: 很紅,叫了小辣,我吃不得辣也覺得不辣,只有少許麻

口水雞: 肉很滑,不過味道並不特出,完全無肉味

雞絲撈麵 : 很難吃,味道很怪

鹵水拼盤: 差過外面普通店舖的鹵水拼盤

試了一次就夠了..

以後都係去紅磡食好過
2011-03-06 30 瀏覽
口水鸡味道正~酸辣粉不错,就是粉条很容易腻在一起,而且干辣椒太多,酸味不够。总体来说作为重庆菜的味道是挺正宗的拉~记得原来吃的龙抄手还ok~ 是第三次来吃,下次去铜锣湾那家试一试~
口水鸡味道正
~

总体来说作为重庆菜的味道是挺正宗的拉~

记得原来吃的龙抄手还ok~

是第三次来吃,下次去铜锣湾那家试一试~
2011-03-05
  • 口水鸡
2011-01-13 12 瀏覽
寒風之下想食辣野、剛好在黃金就酸辣粉吧!舊鋪沒了、可惜!就分鋪吧!招牌酸辣粉、轉紅薯粉(+3元);加大腸!之前食過好好、一食湯:重酸味、像醋、辣味不大!麵:不再用圓形粗既紅薯粉、用幼的而且無彈性、還有少少酸味!差配料:OK大腸:乾淨但無味...........招乎照舊無、個待應重好像訓吾醒甘............再見了一間曾經好食既麵鋪!
寒風之下想食辣野、剛好在黃金就酸辣粉吧!

舊鋪沒了、可惜!
就分鋪吧!招牌酸辣粉、轉紅薯粉(+3元);加大腸!
之前食過好好、一食

湯:重酸味、像醋、辣味不大!
配料:OK
大腸:乾淨但無味...........

招乎照舊無、個待應重好像訓吾醒甘............
再見了一間曾經好食既麵鋪!
2011-01-11
2010-09-18 31 瀏覽
去深水埗多次經常見到此店大排長龍, 慕名要來這裏試一試它的酸辣麵.配料很足, 有花生米, 肉碎及蒽花等, 我要的是小辣, 果然小得可以接受, 下一次有機會有試大辣. 薯粉很入味很爽口, 18元試到一碗正宗酸辣麵不錯, 但其他餸菜偏貴.......

2010-09-04
2010-08-15 21 瀏覽
今日天氣仍然是悶熱,一出街就汗如雨下,好不辛苦。下午跟朋友去了深水址食晏,早就聽聞過「傷心酸辣粉」之大名,不過直到它在旺角開了分店後仍未有幸一試,既然今日一場來到附近,儘管在大熱天時流住汗來吃也在所不惜,一於食咗先算!原來老店附近都多開了一間有冷氣的分店,實屬意料之外,這樣吃酸辣菜也會較舒適點吧!店內如一般粉麵檔般,座位都比較逼狹,店員有效率的給剛坐下的我們遞上了餐牌,估不到食物種類配搭的選擇也蠻多的,使我也有點花多眼亂。由於個人不太吃得辣,所以選了BB辣嘅干撈牛肚餐拼涼伴炸醬雞絲薯粉,朋友分別點了小辣的夫妻肺片餐及口水雞餐,都是拼酸辣粉。因為我無試過佢哋嘅酸辣粉,所以不知味道如何,不過看見朋友們吃得大汗搭細汗,似乎蠻辣蠻有風味的~涼伴炸醬雞絲薯粉: 雖然點的是BB辣,不過吃多幾啖,麻辣度一點也不BB。雞絲吃落較乾身,不過都算是嫩滑。薯粉很彈牙煙韌,而且很索汁,非常入味,味道不錯!干撈牛肚: 如其名很乾身,一點也不油,不過用作調味的辣粉一點也不惹笑,加上片片的乾辣椒,吃落無比刺激,而且牛肚煮得夠爽口,一點也不韌,good!夫妻肺片: 夫妻肺片很麻辣,帶點芝麻香,而且夠爽口,不錯。口水雞

夫妻肺片: 夫妻肺片很麻辣,帶點芝麻香,而且夠爽口,不錯。

口水雞: 味道蠻辣的,但不麻,雞肉頗嫩,但沒有雞味。另外辣油過多,有點膩!

這裡環境比想像中好一點,以粉麵檔來說亦算是蠻乾淨的,食物份量是很大,價錢亦比想像中貴一點,不過食物整體味道算是不錯,不妨一試吧!
2010-06-30
  • 干撈牛肚
  • 涼伴炸醬雞絲薯粉
  • 夫妻肺片
今日經過就入去試一試,見其他客人的食物,大部份都是很多辣油的食物,令我都有少少怯,打開餐牌,原來有很多不同辣的前菜配搭,最後我ORDER了: 口水雞 - 不太辣,但無雞味涼伴雞絲麵 - 醬汁野味,但麵太硬酸辣粉加雞翼(BB辣) - 粉的質地煙韌,其他配料夠味,不太油及不太辣泡椒雞翼尖 - 因為雞尖入晒味,所以非常辣,但味道好

口水雞 - 不太辣,但無雞味
涼伴雞絲麵 - 醬汁野味,但麵太硬
泡椒雞翼尖 - 因為雞尖入晒味,所以非常辣,但味道好
泡椒雞尖
酸辣粉+雞翼(BB辣)
涼伴雞絲麵
2010-08-02
泡椒雞尖
2010-06-27 12 瀏覽
地方比總店企理一點點(只是一點點), 始終還是旺角新店好坐。 上次看見鄰檯吃得全身冒汗, 小試牛刀幸好今次只叫小辣, 味道及質感都是很好的, 但辣味持久不散,喝了一整杯凍啡, 再要加冰粉以為告一段落,怎知出門口不久才是精彩時刻.... 從胃反出來的叮點辣汁直灼嚥喉,喝了水也毫無幫助,雙眼淚水直標! 馬上狂灌可樂加上兩粒漁夫之寶才得以舒緩,真暢快!!!
地方比總店企理一點點(只是一點點),
始終還是旺角新店好坐。
上次看見鄰檯吃得全身冒汗,
小試牛刀幸好今次只叫小辣,
味道及質感都是很好的,
但辣味持久不散,喝了一整杯凍啡,
再要加冰粉以為告一段落,怎知出門口不久才是精彩時刻....

馬上狂灌可樂加上兩粒漁夫之寶才得以舒緩,真暢快!!!
2010-06-26
  • 雞絲涼拌麵
今天真的很傷心,只因硬碟當了機,損失了大量對個人來說非常有價值的資料,下午約埋友人去了深水埗腦場入貨,又要花一筆洗費了,正式賠了夫人又折兵! 但傷心之餘還是要食飯,見到腦場對面馬路的傷心酸辣粉,有感傷心人食傷心粉,便走了入去吃碗辣粉刺激一下味蕾;其實最近睇過阿Yan寫的重慶小食記,挑起了興緻來吃碗渝式酸辣粉。 當時店中客人不算多,隨意選擇了坐在中間一張可看到電視的枱,揭到菜牌的第一頁是十來個包括招牌重慶酸辣粉的套餐,套餐定價平均約四、五十元一客,包小食、酸辣粉及飲品,晚餐光光吃碗酸辣粉是不夠飽,每人都叫了一客套餐分享,朋友叫了口水鷄,我則要了夫妻肺片,都是出名的四川菜式,大家都選擇吃中辣。口水鷄套餐 ($41)口水鷄的辣汁下得太多,鷄肉都染滿了麻辣的味道,完全嚐不出鷄肉的味,鷄肉也算滑但骨頭清得不夠淨,有些鷄肉黐着些碎骨,不好入口,水準完全不能跟K11的霞飛及深圳滿庭芳的出品相比。夫妻肺片 套餐 ($45)這夫妻肺片是有名的四川成都小食,源於清朝末年,因為主要是用牛內臟這些下欄貨來煑,因此原名是叫夫妻廢片,成名後不好聽才改成夫妻肺片,其實是以麻辣泡製的牛什碎件,肉件沒有像口水鷄浸着

口水鷄套餐 ($41)

夫妻肺片 套餐 ($45)
這夫妻肺片是有名的四川成都小食,源於清朝末年,因為主要是用牛內臟這些下欄貨來煑,因此原名是叫夫妻廢片,成名後不好聽才改成夫妻肺片,其實是以麻辣泡製的牛什碎件,肉件沒有像口水鷄浸着辣汁一片死辣味,但肉片稍嫌乾身一點,不像正版般軟身及香口,算是仿冒不成功的本地A貨,單以味道來講也算合格。

酸辣粉
最後當然要評一評店家的招牌酸辣粉,這也跟很多本地酸辣粉一樣是辣而不麻,在重慶吃到的麻味是比較複雜一些,因為就算街邊小店都用上十多兜不同調味料,所以每檔都有自家的味道,才讓一碗小小的酸辣粉有不同的變奏,入口雖辣但隨着花椒的麻味令口腔跟食道產生一陣凉氣,蓋過了強烈的辣味,最後便感覺到香味,所以很多人吃過麻辣火鍋都會上癮。 對比這裹的酸辣粉,可能是用的調料不夠地道或者不夠多樣化,所以便欠缺了重慶酸辣粉的靈魂及精髓,辣則辣已但酸味完全欠奉,酸辣粉之名有點名不乎實吧! 而且湯中的油實在下得太重手,好像是用麻辣火鍋的成品湯包來煑,不像是正宗的重慶風味酸辣粉!

同街另一間川味美食的酸辣粉有較多款餸料配搭,個人還是較喜歡川味美食的出品;傷心酸辣粉雖然不算正家重慶口味,但作為一碗辣粉,味道也算可以接受,不過價錢略嫌偏貴,希望店東省點油降點價吧! 只怕俺失望,別怕我傷心!

夫妻肺片
傷心酸辣粉套餐
2010-06-23
夫妻肺片
傷心酸辣粉套餐
  • 酸辣粉,夫妻肺片
2010-05-17 5 瀏覽
和男友黎到深水步食野,行下行下發現到呢間食店,同樣地都是街頭和街尾各有一間,這好像是深水步食店特色之一....坐底望住個餐牌好耐,都唔知食咩好,因為好似樣樣都好辣,最後叫左.....(套餐) 川北涼粉 (中辣) +卥水拼盆+凍檸茶 = HKD41炸腸頭 HKD 30酸辣粉 (BB辣) (HKD 15) + 雞翼 (HKD6)= HKD 21總計: HKD 92整體各樣的份量都很少,食完完全都唔飽,不過對於喜愛吃辣的男友來說,真的好刺激,食一啖中辣的粉已經冇左味覺一樣,所以黎呢度食野一定要叫凍野飲!兩個人食左差不多100元,有d唔抵食,之後還得要在附近地方找其他野填肚....

炸腸頭 HKD 30
總計: HKD 92

整體各樣的份量都很少,食完完全都唔飽

,所以黎呢度食野一定要叫凍野飲!

2010-05-16
2010-05-15 17 瀏覽
好開心今日又到傷心酸辣粉度食野,之前哥哥弟一次同我去舊果間鋪,我都覺得果度d野okay,但係d衛生就麻麻,舊果間鋪d員工服務態度極度惡劣,又串!! 雖然我都明白果度晤係星級餐廳,我都唔奢望有星級服務,但出野食又慢,又要等位,地方又細,又焗,又熱,走果陣多謝都冇句,食果餐飯真係背脊骨落...!但直到今日哥哥話去第一分店試下,佢話過度有冷氣,我地就去試下啦.去到門口好多人係度,係門口企佐個人,雖然要等位,但果個員工好有禮貌咁問我地''晤好意思,幾多位加?''仲面帶微笑tim!輪到我地入去,入到去,入面d員工都有講''你好,歡迎光臨''至少人地都有e d最基本嘎禮貌,更何況果d員工全部都係年輕人,好有幹勁,個個都好有教養,落單又會覆單比我地聽我就叫佐個牛肚餐+酸辣粉.bb辣+凍檸茶少甜我食野好嘴叼,我個粉要林d,又要走蔥,走花生,晤要酸同麻個員工冇晤耐煩不單止,仲比佐個好安穩嘎微笑我牛肚切得好薄,雖然係干撈但都好入味.超正!~個粉好爽,真系好好味,又夠味,又晤會太辣,d粉又晤會太林~哥哥個係肚絲+薯粉小辣+凍檸茶少甜d薯粉真系好彈牙,我食佐小小之後我同距講,不如叫多個薯粉兩份=]食上癮啦!!

我就叫佐個牛肚餐+酸辣粉.bb辣+凍檸茶少甜
我食野好嘴叼,我個粉要林d,又要走蔥,走花生,晤要酸同麻
個員工冇晤耐煩不單止,仲比佐個好安穩嘎微笑我
牛肚切得好薄,雖然係干撈但都好入味.
超正!~
個粉好爽,真系好好味,又夠味,又晤會太辣,d粉又晤會太林~
哥哥個係肚絲+薯粉小辣+凍檸茶少甜
食上癮啦!!
我會再去挑戰,不過係去有冷氣過間(第一分店)

值得大家一試架!!
2010-05-13
  • 尖椒皮蛋
  • 腸頭
  • 干撈牛肚
(非會員)
2010-05-04 14 瀏覽
套餐川北涼粉+麻辣肚絲. 小辣, $38 +$6 熱薑茶很喜歡白色涼粉的質感, 加上辣油, 開頭不覺得, 慢慢才辣到飛起, 涼粉酸酸辣辣很好吃. 肚絲也不錯. 但下次趕時間不要叫熱飲, 太辣很難很快喝完. 價錢略貴, 規定最低消費二十元實在不好, 只想吃一碗涼粉($18)就很難叫.
套餐川北涼粉+麻辣肚絲. 小辣, $38 +$6 熱薑茶

2010-05-04
  • 川北涼粉
2010-03-30 4 瀏覽
大名早已有所聞,但自己心存不甘...源於數年前內地深圳只是2,3元一碗的酸辣粉,到今天景然能成行成市,最驚訝的是身價倍升而自己亦逐漸誡辣,以往指天椒送飯日子已不覆再但途經黃金,附近小店足跡已遍佈,唯獨這條街有兩間鋪位的新貴我仍未試過,就比一次機會佢!! 說實,以往在內地的酸辣粉我是差不多吃個碗底朝天,酸和辣很分明,但這裡明顯辣蓋過了酸,而柞菜和肉末都發揮不了作用,以可有可無!粉條亦煮得過稔,口感不足!

而自己亦逐漸誡辣,以往指天椒送飯日子已不覆再

中辣,入味,有咬口!!
粉較為偏軟,口感稍遜
中辣已是我這店的極限
2010-03-27
中辣,入味,有咬口!!
2010-03-22 24 瀏覽
最尾試左lee間比較光鮮同有冷氣o既分店, 因為之前行到另外一間見冇位, 而且又望見街尾有另一間wor, 所以就去左lee度啦~~~ 入到去就當然食出名o既傷心酸辣粉啦~~~ wow, 不過男友唔食得辣, 所以我地都只係小食小食試一試味, 之後再戰另一間鋪頭醫肚仔 $39 set : 凍OT + 口水雞 + 傷心酸辣粉傷心酸辣粉分BB辣, (好鍾意lee個term啊~) 小、中、大辣~~~ 我當然試...........小辣啦 再+ $5 加鴨腎, 因為都見個粉入面好似冇正菜ma~~~ 終於O黎到啦~ 見到個樣都好靚, D配料排得好整齊, 抵讚, 因為個賣相已經增加左我O既食慾ma!!! 個staff仲叫我撈一撈先食, 唔錯唔錯, 幾細心!!! 終於食第一啖啦~~~ 味道幾好, 而且麵o既質感好好, 我一向都鍾意食lee種質感o既麵, 有咬口ma, 正~~~~~ 好啦~ 當你再食第二啖同第三啖o既時候你就會覺得愈食愈辣要飲野嫁啦~~ 哈哈, 好彩order小辣o者......都頂得順口水雞, 樣子都好討好, 其實係個口水雞上菜先嫁, 所以我地都急不及待夾左o黎食, o向無其他麵食o既

$39 set : 凍OT + 口水雞 + 傷心酸辣粉

傷心酸辣粉分BB辣, (好鍾意lee個term啊
再+ $5 加鴨腎, 因為都見個粉入面好似冇正菜ma~~~

口水雞, 樣子都好討好, 其實係個口水雞上菜先嫁, 所以我地都急不及待夾左o黎食, o向無其他麵食o既配襯底下咁食係辣到爆啊~~ 哈哈, 不過都好味, 但真係估唔到佢咁辣, 但如果蒜味重多少少我會更歡喜!!! 當然set o既口水雞當然份量會少dd啦~ 不過都夠我自己一個人食, 因為男友覺得太辣 所以放棄左lu!!!

$15豬骨粉, 睇相都覺得佢其實同傷心酸辣粉係一樣用相同o既配菜, 不過就用豬骨做湯底而且唔辣, 麵都係o個種薯麵~~ 男友讚好啊~~~ !!! 我都飲左佢一啖湯都覺得清清地都有d豬味

最後仲試左佢o既$10開心冰粉, 甜品o黎o既, 我超級推介大家食完辣野之後食佢, 因為當你條脷仲係有少少麻麻辣辣o既時候一食lee碗冰粉, 嘩~~~ 完全幫到你解辣, 而且個感覺好冰涼舒服, 我好鍾意啊~~ 口感就好似食涼粉咁, 但就更加滑, 一"筆"入口就滑到入口嚨嫁啦~~~好得意~~~ 大家真係要試一試啊~~~

overall對lee間鋪頭都好滿意, 因為食辣野o向冷氣房下食真係會舒服d o既, 而且座位亦偏多同舒服, 所以正宗唔正宗lee個問題已經拋諸腦後啦~
豬骨粉
開心冰粉
2010-03-20
豬骨粉
開心冰粉
居住深水埗的我,,每次經過福榮街都對傷心酸辣粉很好奇今日,,,竟然見到佢由舖頭仔新開多左一間茶餐廳的,,就試試看我order的是傷心酸辣粉BB辣薯粉不太黏油,,都還好,吃得完但朋友的是涼粉小辣,超多辣椒油!!而且,,佢其實係好似雞絲粉皮既粉,,很黏油!!青瓜--是冰涼的,,就算辣都好易入口拼盆--是全枱唯一一碟唔辣的!!口水雞--雞味質感十分麻麻辣油就一大碟的雖然我對辣沒有甚麽好感或厭惡但,說真的,,不太欣賞那些只靠辣油來增加味道的菜就像本常食魚蛋粉,我落的是辣椒油的渣,不只是油///不夠十分鐘,,,朋友終於頂唔順,,叫多罐可樂嘩~~一罐cola 十塊錢果然~~~辣得有道理!!!!
居住深水埗的我,,每次經過福榮街都對傷心酸辣粉很好奇

我order的是傷心酸辣粉BB辣
薯粉不太黏油,,都還好,吃得完
但朋友的是涼粉小辣,超多辣椒油!!
而且,,佢其實係好似雞絲粉皮既粉,,很黏油!!
青瓜--是冰涼的,,就算辣都好易入口
拼盆--是全枱唯一一碟唔辣的!!
口水雞--雞味質感十分麻麻
辣油就一大碟的
雖然我對辣沒有甚麽好感或厭惡
但,說真的,,不太欣賞那些只靠辣油來增加味道的菜
就像本常食魚蛋粉,我落的是辣椒油的渣,不只是油///

不夠十分鐘,,,朋友終於頂唔順,,叫多罐可樂
嘩~~一罐cola 十塊錢
果然~~~辣得有道理!!!!
口水雞的油
價錢
2010-03-18
價錢
  • 喜歡吃辣油的可以嚐嚐涼粉
2010-02-17 40 瀏覽
難得今年年三十是假期,有藉口可以把所有的東西堆到這天才處理.(懶人就係咁!)下午一站來到深水埗,晚飯有排未夠鐘於是先打個底.經過多次也沒試因為舊店門面實在...不太吸引.分店感覺整潔很多!坐在一張抹了等如沒有抹的枱,快速點餐!在不知底細之下穩陣起見全部要中辣.口水雞----有五件雞胸!搭多條雞下脾骨,雖然加入了大量的芝麻但全無香味!血紅色的辣油只是裝飾品,雞肉完全沒有味道.因為全是雞胸,肉質究竟是滑定不滑不知道!(只吃了一件及那條雞脾骨便放棄!)酸辣粉----薯粉滑溜,辣度是可以的,但吃不出內裡有酸味,油實在下得太多足有半吋厚!(如果叫大辣的話會不會有一吋厚?)尖椒皮蛋----質感死實沒香味$25元換來橡皮皮蛋一碟!尖椒還要切細粒!蒜粒加辣油的味道連半點也沾不上.奇怪的是在店舖內看不見有"麻辣"的字眼,自己也吃不到,為何有人會吃到有麻的感覺呢?沒有再來的興趣了,又不是好似吳剛師傅咁鐘意表演飲油籌款!
下午一站來到深水埗,晚飯有排未夠鐘於是先打個底.
坐在一張抹了等如沒有抹的枱,快速點餐!
在不知底細之下穩陣起見全部要中辣.
沒有再來的興趣了,又不是好似吳剛師傅咁鐘意表演飲油籌款!
雞胸
酸辣粉(中辣)