2017-03-17 491 瀏覽
平時見都是外賣店, 原來有坐下來的分店, D好多選擇添@@叫左一個酸辣粉套餐, 配蒜泥白肉, 另點左一個走辣GE酸辣粉。走辣GE酸辣粉: 即是得番酸味, 岩我只中意酸唔食辣GE人, 再酸D 更好, 好多配料, 有柞菜, 花生, 蔥花果D, 我咁細食, 唔使加送已經夠。叫左晶絲薯粉, 即是較幼身GE薯粉, 煙煙UN UN的, 不俗~酸辣粉: 佢GE 辣好似源先辣油, 撈勻之後都幾辣。蒜泥白肉: 好多蒜茸, 好香, 白肉份量唔算多, 切得薄一薄, 但又唔算肥WOR, 只是邊位有D肥, 無咁漏, 味幾濃~
平時見都是外賣店, 原來有坐下來的分店, D好多選擇添@@

走辣GE酸辣粉:

酸辣粉: 佢GE 辣好似源先辣油, 撈勻之後都幾辣。

2017-02-06 480 瀏覽
本來想係長沙彎開餐,誰知新年一直搵唔到食市開,粗粗地走入傷心酸辣粉,又見到店員劉宗宗幾靚仔,所以就一行三人入去完左個晚飯。自己叫左個加大碼既麻辣口水雞,BB辣,剛剛好,麻得黎唔會麻到我無曬知覺。加大碼就要$68,但唔覺得比起平時正常份量多,反而雞就好似多d,比起我朋友叫既正常款多兩三件雞,我覺得如果叫加大,係米線多d會比較好,當日我胃口都非常好,完全打敗碗粉!但下次應該唔會再叫加大,食完都係覺得差唔多。另外其實花生可以減小小,因為實在太多啦!

另外其實花生可以減小小,因為實在太多啦!
2017-01-12 540 瀏覽
深水埗每條橫街也有很多間餐廳,今晚放工去「黃金電腦商場」換完電話螢幕貼之後就去食晚餐嚕。在附近逛逛,見到「傷心酸辣粉」竟然有辣雞煲食?決定走入去食,睇吓到底出名專門食酸辣食物既餐廳,到底佢既「辣雞煲」味道會如何呢?雞煲有分BB辣👶🏻🌶,小辣🌶,中辣🌶🌶,大辣🌶🌶🌶不過真係好辣,我自問係一個食得辣野既人,叫小辣🌶都已經覺得好辣。所以如果唔係咁食得辣的朋友,最穩陣叫BB辣。我們叫咗半隻雞$138,個賣相都不錯喔!哩個雞煲d雞肉唔係太大件,細細件的但好入味(相信這隻應該是BB雞,因為我見佢隻雞翼和雞腳都係細細粒既)。BB雞肉質比較滑!Gas爐「滾住」嚟食,Keep住d雞既溫度。哩碟青瓜我們叫咗小辣啊!🌶青瓜切到一粒粒比較容易食(因為我試過去其他餐廳,食過揼到爛晒既青瓜,完全無口感)哩碟海蜇脆豬耳,認真抵食!好少餐廳會把這兩款菜式合併(多數都係拼海蜇海蜇薰蹄)。海蜇豬耳好好味,原本有芝麻和麻油,芫荽已經好香,仲要加埋辣椒,令到整碟冷盤增加了色香味。「傷心酸辣粉」的辣椒油和辣椒粉是用辣椒提煉出來的,絕無任何添加劑,所以可以安心享用。
雞煲有分BB辣👶🏻🌶,小辣🌶,中辣🌶🌶,大辣🌶🌶🌶
所以如果唔係咁食得辣的朋友,最穩陣叫BB辣。
我們叫咗半隻雞$138,個賣相都不錯喔!
重慶麻辣雞煲
Gas爐「滾住」嚟食,Keep住d雞既溫度。
哩碟青瓜我們叫咗小辣啊!🌶
紅油蒜茸青瓜
哩碟海蜇脆豬耳,認真抵食!

好少餐廳會把這兩款菜式合併(多數都係拼海蜇海蜇薰蹄)。
海蜇脆耳
2017-01-11
重慶麻辣雞煲
紅油蒜茸青瓜
海蜇脆耳
2016-12-09 662 瀏覽
朋友最近從英國回來沒多久,她說在英國沒吃過中餐,所以今晚我帶她來一個深水埗中餐遊,第一站是傷心酸辣粉,朋友沒吃過烤魚,我有點驚訝😱我說那就要試試看。辣椒及麻椒這些複雜多樣的調味品經過巧妙調合,形成了千變萬化的口味,如酸辣,麻辣,椒麻,魚香,泡椒等滿足視覺上與味蕾上的享受。這魚肉質鮮美彈滑,刺少肉多又有豐富蛋白質,先經過油炸定型再灑上香料,大量蔬菜和調味料加入湯中煮出麻辣醬汁,淋在熱香酥炸的魚上,上桌後點火保持溫度讓烤魚吸收醬汁。豐富的菜料裡有蓮藕,金菇,木耳,豆卜,蔥頭,紅椒,芹菜,蒜頭,腐竹,我喜歡吃裡面的蓮藕片,好脆很好吃。魚肉很厚實彈牙,魚處理乾淨沒有腥味,也沒有小刺,更沒有我最在意的魚鱗。小辣的口感不會太辣,朋友都說吃得很過癮,嘴裡迴繞鮮鮮的香味冷盤海蜇手撕雞涼拌的雞肉不會給人很油膩的感覺,還有點滑溜感,雞肉很鮮嫩 ,海蜇爽口,配搭上麻麻辣辣的醬汁,相當惹味。乾扁四季豆這道菜真的超級拌飯一流,四季豆鮮甜,爆香的蒜頭,紅椒跟鬆軟的肉碎混著吃口水直流,愛吃惹味的一定會愛上它。
2016-11-09 389 瀏覽
我寫食評想提醒大家唔好中招!上星期晚,點左一碗薯粉,食物味道普通魚片頭兩舊,共六蚊生菜一塊,共六蚊……咩世界?!四眼仔落漏飲品,咁唔飲都算,之後問另一女侍應可否加多啲俾我啦,佢俾多一塊生菜我囉,魚片頭?冇得加呀!所以我有兩塊魚片頭,兩塊生菜食,盛惠四十幾蚊! 嬲到我爆炸!隔離檯更加落錯單俾錯麵人地,人地仲嬲啦~我嗰啲小兒科……唔怪得晚上成條街好旺,呢間嘢呢就有位坐,依家明喇……十個嬲!
我寫食評想提醒大家唔好中招!

上星期晚,點左一碗薯粉,食物味道普通
魚片頭兩舊,共六蚊
生菜一塊,共六蚊……咩世界?!

四眼仔落漏飲品,咁唔飲都算,

隔離檯更加落錯單俾錯麵人地,人地仲嬲啦~我嗰啲小兒科……

2016-11-03
2016-08-16 553 瀏覽
雖然附近食肆林立想食咩就要咩有咩咁不過其實住得近反而唔會成日食到屋企附近既食物鍾意走出去第二度食不過撞正今日放假又落大雨 咁就求其附近食 諗緊食咩就行到酸辣粉門口我自己對辣就唔係太過拿手 食少少調下味都可以但什麼大辣中辣真係咪鬼搞我 我一定頭頂出煙然後暈倒不過今日口淡淡 又想少少少少X10000辣黎中和下叫左個卤水套餐 都係50蚊包一個拼盤同一碗傷心辣粉 酸辣粉我要左最少辣 (即係滴兩滴拎色拎味咁啦) 配搭左紅薯粉加埋佢本身有既芫茜花生 咸酸菜 肉碎 花生等等香味其實係夠 只不過係辣味因人而異 佢個紅薯粉係幼身既 容易咬彈牙又有益 我都食到出晒汗!!!!!拼盤有鴨胸 雞蛋 雞翼尖 牛肚同紅腸 味道我反而覺得略為淡口味 但佢每一樣餸都係入味既除左隻蛋可能係新加落去個卤水汁到浸 因為見到比較淡色同埋鮮嫩50蚊有個拼盤加個粉麵 其實都幾抵食 但佢無水供應要你叫野飲就差少少
雖然附近食肆林立

不過今日口淡淡 又想少少少少X10000辣黎中和下
叫左個卤水套餐 都係50蚊
包一個拼盤同一碗傷心辣粉

加埋佢本身有既芫茜花生 咸酸菜 肉碎 花生等等
彈牙又有益 我都食到出晒汗!!!!!
拼盤有鴨胸 雞蛋 雞翼尖 牛肚同紅腸
味道我反而覺得略為淡口味 但佢每一樣餸都係入味既

2016-08-07
2016-06-24 504 瀏覽
辣癮起, 唸起傷心酸辣粉嘅水煮牛lunch set, 梗係去會一會佢!應該轉左menu嘅style, 之前食開嘅餐好似嗌嘅方式唔同左, 酸辣粉要加錢.... 之前係凍飲同椰汁要加之嘛. 土豆絲 (小辣)其實係薯粉, 即係薯仔切成一條條非常幼嘅薯仔絲, 以前食開係凍食, 今日勁大碟, 而且係出緊煙個隻熱, 食落好爽, 辣味好重頂得順, 炒得好均勻, 原來熱食係好味咁多的紅油脆耳脆耳即係豬耳, 啲軟骨好易咬而且頗多肉, 辣味都好香濃, 伴碟嘅花生夠香, 又係大碟左水煮肥牛主角來了, 一大盆被辣椒同多種香料淹沒左嘅水煮湯, 藏喺底嘅係一板肥牛仲有好多好多芽菜墊底, 每一片肥牛都盡收水煮湯底嘅風味, 芽菜由於已經索哂啲辣, 為免辣死我地無食, 份量for 2個人, 加埋餸同埋飯(1碗)&酸辣粉(1碗), 食到捧著個肚~~2百幾蚊都值得的!得閒豪下~

土豆絲 (小辣)
土豆絲

2016-06-14
土豆絲
2016-05-09 667 瀏覽
翻咗成日學,突然之間好想食酸野,所以就速約朋友一齊嚟到呢間傷心酸辣粉。對於呢一間鋪,聽過好多好,但從來未食過,於是今次終於嚟啦。。。。。。。。。。。。。。。。。。。一入門口整體形象唔錯,地方乾淨,亦都唔擠逼。店員服務態度都幾好。唔使等好耐就有得食😃今次同朋友試左個二人套餐$118三餸加兩碗酸辣粉。SHARE返都只係唔使六十蚊一個人落樓。對於主打嘅酸辣粉,其實小小失望,因為個酸辣粉無想像中酸。食落真系同街邊果d差唔多,甚至稍有失色。不過今次我揀嘅係BB辣,因為之前睇好多食評都話辣到唔好食,小小心虛,咁就伏咗啦。認真,BB辣,真系完全唔辣好無😓。我個朋友以前叫開清湯,今次嚟食BB辣,都要加一匙羹辣油。而我就覺得其實我應該可以食到中,甚至乎大辣。如果酸辣粉唔酸唔辣,仲叫咩酸辣粉。所以想食呢間嘢嘅朋友仔,建議最少都系唉返小辣啦😊。。。。。。。。。。。。。。。至於其他餸菜方面:全部都好細碟分量少,打開手板咁大左右啦。口水雞:都算唔滑,不過不失啦。不過荔枝角有間仲好食過佢多多聲豬耳汁幾好味,但系豬耳好硬又唔入味。伴青瓜:都幾爽口嘅,但系又系唔入味囉。。。。。。。。。。。。。。。。。總結而言 : 得

對於呢一間鋪,聽過好多好,但從來未食過,於是今次終於嚟啦。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。。。。。。
至於其他餸菜方面:
全部都好細碟分量少,打開手板咁大左右啦。

豬耳
汁幾好味,但系豬耳好硬又唔入味。

伴青瓜:都幾爽口嘅,但系又系唔入味囉。

。。。。。。。。。。。。。。。。

總結而言 : 得閒不妨一試,不過又唔系話食過翻尋味。價錢都算過得去。
2016-05-09
  • 口水雞
2016-04-07 344 瀏覽
原本想食burger原來我地太早未開門!唯有行返深水埗個邊食今次嗌左二人餐+水煮肥牛 野飲好快送到,個餐有3個小食,一人一碗酸辣粉(小辣), 仲有水煮肥牛夫妻肺片,豬耳,涼拌海帶 睇到個色水已經知道好鬼辣,食落真係每一分每一吋嘅食材都入哂味,辣到眼淚都標埋囉!豬耳好爽啲豬軟骨同豬耳肉嘅比例好好,涼拌海帶係第一次食,d 海帶係shok shok聲,每夾一著都好大著,好come食。酸辣粉 小辣嘅酸辣粉黎了!好粗條好林嘅酸辣粉實在太飽肚,亦因為薯粉本身都係一款好吸水份嘅食物,所以會感覺食極都仲有同埋越食越辣,因為一路食d薯粉一路吸緊個湯底啲精華,下次我個碗要小薯粉。阿姐見我地夾哂所有酸茶同芫茜喺tray紙就話下次可以叫佢走哂佢,好細心啊水煮肥牛 Yeah!最想食嘅水煮肥牛送到!今次勁大盤,我用盤黎形容因為佢真係一個盤, 見到超多辣椒!八角!芽菜!仲有我叫唔出嘅湯料, 喺面層嘅重手辣椒下面,靚雞雞lay埋左好多塊肥牛呢,每啖(記得連小小湯)食,好入味,個辣好突出,個人認為如果酸辣湯個湯底係水煮效果都不錯。今餐好明顯唔係深水埗街坊價,但以li個價錢食到咁用心制作嘅水

今次嗌左二人餐+水煮肥牛

夫妻肺片,豬耳,涼拌海帶
A+B+C各選一

酸辣粉
酸辣粉

水煮肥牛

今餐好明顯唔係深水埗街坊價,但以li個價錢食到咁用心制作嘅水煮肥牛的確好滿足!
2016-04-07
A+B+C各選一
  • 夫妻肺片
2016-01-12 251 瀏覽
噚日經過福榮街見到有傷心酸辣粉,好耐無食過了,所以就入去缅懷一下。我當然叫左碗酸辣粉,雖然係少辣,但仍然辣味十足,因為我唔食得辣呀嗎薯粉好爽滑好彈牙,雖然辣但越辣越想食,配左D冬菜,好爽,但D花心就唔夠脆,有D腍,可能放左好耐,而D湯底一如既往有水準,豬骨味濃,再加埋D肉燥,提味不少。保持水準,可以一試
2015-04-05 358 瀏覽
尋日我失戀,突然有興致去旺角食一碗傷心酸辣粉,係我人生中第一碗!我晏晝1點幾去,可能係星期六啦,所以都幾多人,但我都係等左十分鐘就有位,唉,一個人去係易d有位既......碗麵上面鋪上大量肉醬、蔥花、花生,十分惹味,一食落口,d粉感覺好滑溜,好多油,之後辣味直攻上鼻同眼,我真係辣到喊,酸同辣既層次好豐富,互相襯托,好正呀!另外,我嗌左牛腩,肉質細嫩,吸收左腩汁同碗粉既湯汁,令佢有肉味又有辣味,好!佢既口水雞都值得一試,我之前去四川食過正宗既口水雞,而佢整得冇正宗既咁麻,反而佢都幾夠辣,好爽!最後埋單百幾蚊,如果兩個人去食就岩岩好,可惜我甩左拖!
最後埋單百幾蚊,如果兩個人去食就岩岩好,可惜我甩左拖!
2015-03-10
10 分鐘 (堂食)
2015-02-28 450 瀏覽
有時想食辣,就諗起傷心酸辣粉.今次特意去左深水埗店,中午時間人氣超低,大把空位,實在估唔到,唔通食物質素有問題..?叫個$50 蒜泥白肉套餐,加$5 轉涼麵 涼麵味道同大陸既感覺有點距離,好似差一點層次和辛辣度,肉碎既味道亦是略為單調,所以有點失望,但份量幾多,一定食得飽我最愛既蒜泥白肉演出就合預期,白肉有瘦有肥,比例絕佳,蒜泥夠多,辛辣度夠高,亦帶點咸度,一塊肉夾一堆蒜,係接吻前既準備動作不過呢度既衛生度幾低,好似檯同埋MENU都好DIRTY,要立刻改善講到呢度,亦不太了解人氣低既原因

叫個$50 蒜泥白肉套餐,加$5 轉涼麵

講到呢度,亦不太了解人氣低既原因
2014-08-05
2014-11-15 455 瀏覽
又到星期六搵晏食,今次一試傷心酸辣粉,其實好耐之前都幫襯過。門口貼滿明星相證明受歡迎,食晏時間點幾鐘都唔需要等位,舖內主要以兩邊卡位及中間擺放方檯,我一個人就被安排坐一人檯。睇餐牌有好多野食,仲有各式套餐,揀左蒜泥白肉套餐,當然配返招牌傷心酸辣粉,另外要凍齋啡走甜。蒜泥白肉滿舖滿蒜泥,白肉入口香濃蒜味帶點酒香非常入味,白肉半肥瘦比例剛好,一碟有四件約煙肉大小同而且仲有小小咬口好吃,酸辣粉應是薯粉配有花生/炸菜/肉醬/莞茜等,因為點了小辣所以不會太辣,無招牌所講的酸到流口水辣到流眼淚,入口酸辣適中味道亦濃,但略嫌辣粉太軟無咬口。整體來說還可以。
整體來說還可以。
傷心酸辣粉
2014-11-15
2014-10-11 362 瀏覽
假期的其中一個環節是食野!今日去到深水埗已鎖定目標是傷心酸辣粉。已食過幾次及不同地区,而我的最喜愛还是這店😘😘。當然柯打皇牌口水雞配以酸辣粉,再加3 蚊凍飲盛惠$51 man 雞其實蒜泥白肉也好好味。只得一個胃留待下一次本人不愛辣,只選了少辣皇牌口水雞、味道不錯,醬料十足新鮮,雞肉好嫩登登……登黎齊la,買想不錯😍😍😍😍。食物材料新鮮😀😀😀。而少辣中,给我都偏辣,下一次我會柯打BB 辣。而餐飲的凍o茶,是我的救星!茶味剛好。這。是。我的假期午餐&
假期的其中一個環節是食野!
傷心酸辣粉

當然柯打皇牌口水雞配以酸辣粉,再加3 蚊凍飲
盛惠$51 man 雞
其實蒜泥白肉也好好味。只得一個胃留待下一次
本人不愛辣,只選了少辣

皇牌口水雞、

味道不錯,醬料十足新鮮,雞肉好嫩

2014-10-11
  • 口水雞
2014-05-28 577 瀏覽
在黃金買東西,專登過來這裡叫了口水雞套餐,跟一杯凍咖啡酸辣粉同雞分開上雞有少少涼的感覺,十分滑不過肯定是雪藏酸辣粉要少辣,入口無乜野之後口好麻痺,D粉好滑好爽仲有幾粒花生更知味總結味道就全部都幾好連凍咖啡大約50元都可以接受
在黃金買東西,專登過來這裡
叫了口水雞套餐,跟一杯凍咖啡
酸辣粉同雞分開上
雞有少少涼的感覺,十分滑
不過肯定是雪藏
酸辣粉要少辣,入口無乜野
之後口好麻痺,D粉好滑好爽
仲有幾粒花生更知味
總結味道就全部都幾好