2023-03-18 35 瀏覽
太掛住日本,今日終於忍唔住去咗銅鑼灣一間串燒店,呢度嘅食材同埋嘅佈置都好有日本feel。一入到去見到師傅喺度燒緊串燒,陣陣嘅香味,真係令人難忘之前喺日本居酒屋嘅環境。呢度好啱收工一種朋友嚟傾偈,日本清酒、啤酒,種類都非常多。而且價錢都非常合理。同埋呢間餐廳每日都會有唔同嘅推廣,清酒同啤酒買一送一。呢度嘅前菜沙律,好有心思,一片一片爽口嘅生菜,加埋自家製嘅醬汁。好味🥰大蔥雞肉串,大蔥本身有種鮮甜嘅味道,配上雞肉另一番嘅享受😎明太子雞翼,師傅好有技術,雞皮一啲都唔覺得好油膩,非常香口。蘆筍豬肉,起初以為豬肉通常會比較肥膩,但係師傅好有技術,豬肉切得非常薄,而且包住蘆筍,一啲都唔覺得肥膩之外,亦都唔會覺得好乾。燒三文魚飯團,唔係好多地方都可以食到,因為師傅要好有技術,燒到外層飯團香口,不會太過火,香脆,食落去嘅時候又唔會覺得好硬非常之適中。好好味🥰🥰三文魚茶漬飯,茶漬飯,本身係本人嘅至愛,茶湯裏面配上三文魚,加埋不同嘅茶漬配料,日本芥辣,正呀鮮甜嘅炒雜菜,食完串燒,食啲酸菜中和下先。

大蔥雞肉串,大蔥本身有種鮮甜嘅味道,配上雞肉另一番嘅享受😎

鮮甜嘅炒雜菜,食完串燒,食啲酸菜中和下先。
2023-03-06 1023 瀏覽
銅鑼灣澳門逸園中心整幢大廈食肆林立~美食繁多!今次來到衣間居酒屋🏮試試~巧遇店鋪慶祝17週年🎊星期日至四每日推出不同串燒美食和指定不同酒類⭐️買一送一⭐️優惠至3月31日👏🏻坐下先上前菜$28 (每2人1份) 清一清味蕾☺️主要都是椰菜片, 青瓜紅蘿蔔條🥒🥕~當然叫買一送一系列唔少得~各要一款😜本來$38/串, 現就有2支🤩是日食物分別是荔枝豬肉卷🍢雞腿肉串🍡 經燒烤過的荔枝, 連脆口的豬肉片一口咬下非常juicy爆汁😋正👍🏻👍🏻雞腿肉串揀了芥末子和鹽燒2款不同口味~另外都點了雞軟骨串$25 🍡鹽燒雞翼$32🍢~整體串燒烤得不錯~香脆而有保留肉汁, 不乾!燒銀鱈魚乾 $48🥢起初以為是類似雞泡魚乾的朋友, 原來是乾身脆薄片, 原味道是淡淡的, 配上沙律醬會更優勝!汁燒魷魚筒 $85🥢肉質爽口彈牙, 與燒汁混合後更入味, 整體醬汁較濕潤, 個人口味燒得更香脆會更好!主食🍲:茶漬飯配(自選)明太子 $44, 牛肉稻庭烏冬 $98🥢茶漬飯以這價格是非常抵食的😁對口味不太濃的客人會較適合😉例如我😆大大碗烏冬🍜牛肉大塊不鞋不乾~不過不失吧!居酒屋本是以串燒出色, 這確實主推介👍🏻
坐下先上前菜$28 (每2人1份) 清一清味蕾☺️
主要都是椰菜片, 青瓜紅蘿蔔條🥒🥕~
是日食物分別是荔枝豬肉卷🍢雞腿肉串🍡
雞腿肉串揀了芥末子和鹽燒2款不同口味~
荔枝豬肉卷買一送一
雞腿肉串
另外都點了雞軟骨串$25 🍡鹽燒雞翼$32🍢~
整體串燒烤得不錯~香脆而有保留肉汁, 不乾!
雞軟骨串
鹽燒雞翼
燒銀鱈魚乾 $48🥢
燒銀鱈魚乾
汁燒魷魚筒 $85🥢
汁燒魷魚筒
茶漬飯(明太子)
大大碗烏冬🍜牛肉大塊不鞋不乾~不過不失吧!
牛肉稻庭烏冬
居酒屋本是以串燒出色, 這確實主推介👍🏻

2023-03-01
荔枝豬肉卷買一送一
雞腿肉串
雞軟骨串
鹽燒雞翼
燒銀鱈魚乾
汁燒魷魚筒
牛肉稻庭烏冬
星期六約了bff到sogo shopping,而每次血拼前,我們都是先醫肚,生怕逛得太耐,累了又餓又喝會影響戰鬥力。最後到了sogo旁邊的澳門逸園中心看看,發現了“備長”這家日式餐廳,在openrice的食評很不錯,就這樣來到了26樓開餐。甫入餐廳,我們選擇坐bra枱,這樣就能清楚看到廚師燒烤的情況。Lunch時段,餐廳推出了串燒和食午市自選套餐,除了和食主菜,還可以自選3款串燒,包飲品價錢也只是HK$128起,合理抵食。套餐配有前菜及沙律,前菜是爽口蓮藕粒及軟淋肉粒,兩樣都煮得非常入味;沙律口感爽脆,感覺清新健康。銀雪魚西京燒銀雪魚雖然𣎴算大塊,但挺厚身的,入口啖啖肉,沒有魚骨,魚肉口感嫩滑細緻,帶有魚油香,魚皮焦脆,吃時加點沙律醬味道會更好。香煎鵝肝飯鵝肝非常厚身,數量亦夠多,外層煎得香脆,而入脆絲滑,入口即化,油脂豐腴,沒有半點鵝羶味,讚。串燒方面,我們各自點了三款:汁燒帶子 - 帶子大大隻,有點點焦香,外層微脆,內層爽口彈牙,味道鮮甜。五花腩 - 腩肉的油脂於燒烤,油份全都被迫出來,所以入口時完全沒有脂膩的感覺,相反,肉質變得更香口清爽雞翼鹽燒 - 雞翼以燒烤形式烹調,但雞肉仍

香煎鵝肝飯

串燒方面,我們各自點了三款:

雞翼鹽燒 - 雞翼以燒烤形式烹調,但雞肉仍然可以保持外脆內嫩,而廚師於雞翼表面曬上點點鹽花調味,起了提鮮作用。

明太子雞翼 - 推介!雞翼味道超惹味,辣辣脆脆,又不失雞肉的嫩滑感。

澳洲牛肉眼 - 肉眼肉質嫩滑,有焦香味,牛肉味道香濃突出。

免治雞肉棒 - 免治雞肉內帶有點點雞軟骨,口感豐富爽脆。

芒果梳打及熱情果梳打
飲品大部都是以梳打為主,我們各自點了芒果梳打及熱情果梳打,兩杯飲品味道都是甜甜的,只帶有點點水果的微酸味,大愛。
2023-03-04
2023-03-04 41 瀏覽
銅鑼灣的美食眾多,今次想吃串燒,便找到這間串燒專門店,而且價錢也非常親民。牛肉豆腐鍋甜豉油湯底加上多種配菜,再加上半熟的牛肉片,既清新又滿足的感覺!安格斯牛肉薄燒薄燒內充滿熟蒜,加上煎香的牛肉片,非常香口!除了主菜外,每個套餐配上三款串燒,款式任君選擇,每個人都可以找到適合自己的款式!免治雞肉棒/多春魚/汁燒帶子免治雞肉棒非常爽脆,雞軟骨配雞肉的分量恰好。免治雞肉棒/雞翼鹽燒/汁燒豆腐雞翼鹽燒燒得焦香,香口十足。豆腐配上燒汁味道匹配,豆香撲鼻!

安格斯牛肉薄燒
薄燒內充滿熟蒜,加上煎香的牛肉片,非常香口!

免治雞肉棒/多春魚/汁燒帶子
免治雞肉棒非常爽脆,雞軟骨配雞肉的分量恰好。

免治雞肉棒/雞翼鹽燒/汁燒豆腐
2023-03-03 33 瀏覽
逸園中心好多嘢食,今次又係串燒,餐廳有吧枱位置,可以睇住即場燒串燒,另有卡位一開始有🥗沙律菜,但奇怪冇沙律醬嘅🧐隔咗陣我哋都未食,店員就提我哋話原來係點上麵豉醬食,口感又的確幾新鮮🥢法國鵝肝多士💰$88煎得香夠熱,好香油脂,配多士一流,唔乾仲有啲汁🍢明太子雞翼💰$32無骨雞翼,入面釀咗好多明太子,好飽溝滿🍢日本雞腿肉💰$38要咗蜜糖芥末汁,雞髀肉滑🍢大蔥雞肉串💰$35大蔥好食唔辣,雞肉都燒得香又入味🍢荔枝豬肉卷💰$38較濕潤,無咁油膩🐮安格斯牛肉石頭鍋飯💰$148一上枱係生牛肉生蛋黃係飯嘅表面,店員加醬汁再撈勻晒,石鍋熱力令飯有飯焦,香口乾身,飯粒粒分明,牛肉唔少,整體好食🚩備長 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

🥢法國鵝肝多士💰$88
煎得香夠熱,好香油脂,配多士一流,唔乾仲有啲汁

🍢明太子雞翼💰$32
無骨雞翼,入面釀咗好多明太子,好飽溝
滿

🍢日本雞腿肉💰$38
要咗蜜糖芥末汁,雞髀肉滑

🍢大蔥雞肉串💰$35
大蔥好食唔辣,雞肉都燒得香又入味

🍢荔枝豬肉卷💰$38
較濕潤,無咁油膩

🐮安格斯牛肉石頭鍋飯💰$148

🚩備長 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓
2023-02-26
10 分鐘 (堂食)
  • 明太子雞翼
2023-03-03 809 瀏覽
星期日又到銅鑼灣shopping吃好西,是日來到位於澳門逸園中心的備長吃個lunch。午市套餐選擇不少,可自選一個和食+三串串燒+一杯飲品,另外附有前菜、沙律及麵豉湯,非常豐富。我和友人各點了一份套餐分吃。先來了前菜及沙律。淋上日式芝麻醬的沙律菜很新鮮。前菜是醋漬物,有海帶,蜆肉及青瓜,適當的酸味令人相當開胃。香煎鵝肝飯: 其中一個和食選了友人最愛的鵝肝飯,有2大件鵝肝,而且非常厚切!外皮煎得香脆,中間仍帶一點粉紅,咬下真正外脆內嫩,油香於口中爆發。配合白飯及帶甜的日式醬油,實在太好吃了,每口都是滿足。銀鱈魚西京燒: 另一個和食選了個人喜愛的銀鱈魚西京燒。銀鱈魚非常嫩滑,非常肥美,油香十足。魚皮燒得香脆,魚肉帶白味噌的甜味,友人喜歡單吃,我則更愛沾點日式蛋黃醬,加添一點風味,配上一口白飯,亦是非常岀色。串燒: 每人可選三串,共有六串分吃。串燒質素不錯,當中尤其翠肉瓜很有驚喜,每片厚切且咬下非常juicy,有淡淡牛油香及炭香,岀色之作。鹽燒雞翼外皮香脆,咬下真有卡嗞一聲,燒得乾身香口。汁燒豆腐感覺有點像不臭的臭豆腐,豆腐本身外皮是炸過的,外脆內軟,個人很喜歡。免治雞肉棒是個人串燒必點,內

沙律

前菜

銀鱈魚西京燒

串燒: 每人可選三串,共有六串分吃。串燒質素不錯,當中尤其翠肉瓜很有驚喜,每片厚切且咬下非常juicy,有淡淡牛油香及炭香,岀色之作。鹽燒雞翼外皮香脆,咬下真有卡嗞一聲,燒得乾身香口。汁燒豆腐感覺有點像不臭的臭豆腐,豆腐本身外皮是炸過的,外脆內軟,個人很喜歡。免治雞肉棒是個人串燒必點,內有粒粒軟骨,口感豐富。汁燒帶子調味不錯,茄子加上木魚絲亦頗香。
串燒  (前:  鹽燒雞翼; 中:  翠肉瓜;  後:  汁燒帶子)

串燒(前:  免治雞肉棒;  中:   汁燒豆腐;  後:    茄子)

翠肉瓜

飲品比一般日式餐廳多數只有咖啡/茶來得更多選擇,是日我倆分別選了芒果梳打及乳酸梳打,味道亦算不錯,有氣飲品配串燒是不敗組合。
乳酸梳打/芒果梳打

午市套餐價錢實惠,和食選擇豐儉由人,想吃好一點也不過二百元左右,而且食物質素亦佳。上菜速度快,店員亦有禮,日後定必再訪。
2023-02-26
沙律
前菜
翠肉瓜
乳酸梳打/芒果梳打
2023-02-11 40 瀏覽
今日無意中同朋友發現咗呢間喺銅鑼灣嘅日式餐廳有好正嘅午市套餐食。午市套餐最平$128就可以食到,包埋沙律、前菜、湯同嘢飲,仲可以揀三款串燒,性價比都幾高。沙律係胡麻醬沙律,啲蔬菜都幾新鮮爽脆。香煎鵝肝飯set ($198)套餐嘅前菜係涼拌菠菜金針菇,清清地可以清下味覺。一見到個鵝肝飯感覺非常之驚艷。三大塊肥美嘅鵝肝煎得啱啱好,外面輕輕煎封,內裏油脂豐富,入口即溶得嚟又keep到內汁,絕對係近嚟食過最好食嘅鵝肝飯。而且個飯底一啲都唔馬虎,白飯係用咗日本珍珠米,再落咗一啲醬油,加上蔥絲同埋蘑菇片,就算就咁食個飯都好入味。牛肉豆腐鍋 ($168)安格斯牛肉一d都唔老,食落除咗肉質嫩口,牛味更加係好突出,幾有驚喜。湯嘅配料亦都好足,有紹菜、冬菇、豆腐同蘿蔔等。其中蘿蔔仲有切成花型,幾有心思。個牛肉豆腐鍋有跟個飯,加上set嘅其他食物,一個女仔都食唔哂。配餐可以自選三款串燒,我同朋友分別點咗六款唔同嘅試下。分別有多春魚、明太子雞翼、免治雞肉棒、茄子、帶子、汁燒豆腐。樣樣都好食,又唔會燒到好乾同over。其中最鍾意佢嘅汁燒帶子。個汁唔會好咸,帶子又有橙色膏。免治雞肉棒有d雞軟骨粒喺入面,口感幾得意
沙律係胡麻醬沙律,啲蔬菜都幾新鮮爽脆。
香煎鵝肝飯set ($198)
套餐嘅前菜係涼拌菠菜金針菇,清清地可以清下味覺。
牛肉豆腐鍋 ($168)
配餐可以自選三款串燒,我同朋友分別點咗六款唔同嘅試下。

其中最鍾意佢嘅汁燒帶子。個汁唔會好咸,帶子又有橙色膏。
免治雞肉棒有d雞軟骨粒喺入面,口感幾得意。
明太子雞翼入面辣辣地,雞肉好moist同軟熟,食落好滋味。
2023-01-28 762 瀏覽
一直備受歡迎的午餐串燒天花板-銅鑼灣備長,今日終於約埋朋友仔一齊嚟開餐😋😋呢間「備長」居酒屋喺銅鑼灣地鐵站附近,地鐵站行大約3分鐘, 地點非常方便。店內裝修整齊,抽風系統一流,完全🈚️任何油煙味👍🏻座位也很寬敞,店員好親切。午餐由一個主食配三個串燒🍢種類選擇幾多…今次主食我同朋友揀左香煎鵝肝飯同銀鱈魚西京燒定食。午市時段•自選套餐•主菜一份+自選三款串燒🍡🍢🍡另有前菜、沙律、白飯、麵豉湯和飲品前菜沙律、麵豉湯絕不馬虎,沙律菜新鮮爽脆、麵豉湯亦不是即溶快沖的那一種。♡ 香煎鵝肝飯 $198鵝肝油脂豐富、入口好juicy😋完全無腥味,用料絕不是一般急凍低級貨色👍🏻♡銀鱈魚西京燒 $198銀鱈魚完全無雪藏味,魚皮燒得好香脆,魚肉厚身,甜甜地,配搭白飯食好開胃‼️~串燒~♡ 明太子雞翼~滿滿的明太子,夾雜鮮嫩嘅雞肉,肉質鮮嫩😋♡汁燒帶子~勁大隻,大滿足❗️♡厚燒玉子~完全不會像一些坊間劣質串燒般,一嚿硬繃繃嘅蛋。入口嘅時候蛋味濃郁、夾嘅時候亦唔會散開♡ 五花腩~肥瘦適中,油香味好豐富♡澳洲牛肉眼~熟度剛剛好,牛味香濃♡蒜香翠玉瓜~最普通嘅食材往往最考驗烤嘅過程、耐心與時間。甚少食到一間串燒脆肉瓜燒出

午市時段•自選套餐•
主菜一份+自選三款串燒🍡🍢🍡
另有前菜、沙律、白飯、麵豉湯和飲品

♡ 香煎鵝肝飯 $198

♡銀鱈魚西京燒 $198

~串燒~
♡ 明太子雞翼~滿滿的明太子,夾雜鮮嫩嘅雞肉,肉質鮮嫩😋
♡汁燒帶子~勁大隻,大滿足❗️
♡ 五花腩~肥瘦適中,油香味好豐富
♡澳洲牛肉眼~熟度剛剛好,牛味香濃
♡蒜香翠玉瓜~最普通嘅食材往往最考驗烤嘅過程、耐心與時間。甚少食到一間串燒脆肉瓜燒出來竟然還有水份,唔會燶曬干曬,而且勁甜👍🏻👍🏻👍🏻

2023-01-26
2023-01-23 46 瀏覽
澳門逸園中心一向多日本菜,見呢間lunch set好似幾抵食一於試下佢既質素🙂我地過左食lunch時間先黎,大概兩點左右所以冇咩人,環境唔算大,不過都叫坐得舒適🙈《串燒和食午市自選套餐 $168》呢個串燒Set包前菜,沙律,一個主食,三款串燒,白飯同麵豉湯,仲有一杯飲品,以價錢黎講係幾抵食👍🏻《安格斯牛肉薄燒》見幾多人叫呢款,一於叫黎試下,佢係用牛肉包住啲蒜同蔥花,如果唔點佢配既汁,食落真係冇咩味,燒得比較乾身,唔係幾好食,有啲失望😵‍💫《串燒: 澳洲牛肉眼/明太子雞翼/汁燒帶子》相反串燒就做得比較好,澳洲牛肉眼燒得啱啱好,肉質比較淋身,有少少咬口又唔會過靱,幾好食👍🏻明太子雞翼都燒得唔錯,幾香口,汁燒帶子都ok,感覺串燒做得岀色啲🙈整體對呢間餐廳評價一般,以價錢黎講性價比算還好,但主食方面有待改善🥲備長銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《串燒和食午市自選套餐 $168》

推薦⭐️⭐️⭐️
  • 明太子雞翼
  • 澳洲牛肉眼
2023-01-21 56 瀏覽
假日約了好朋友出外吃lunch, 我們到了銅鑼灣一間日式串燒居酒屋,發現這裡的串燒和食午市自選套餐很抵吃,有前菜,沙律,麵豉湯和白飯;有主食和任選三款串燒,另外還有杯飲品👍🏻我們分別點了牛肉豆腐鍋和銀雪魚西京燒兩個主食!🔸牛肉豆腐鍋:牛肉是選用了安格斯牛,好大片而且份量也很多,入口軟綿嫩滑,牛肉鍋的湯底好好味!鍋入面有豆腐和菜,健康美味!🔸銀雪魚西京燒:這個銀雪魚質素很高,厚身的銀雪魚,魚身很白,是以西京漬醃魚肉後再直接燒的料理,魚肉很嫩滑,味道十分討好😋🔸三款自選不能重覆的串燒,我們就點了六款不同的串燒一起試試🤭,鹽燒雞翼,汁燒帶子,厚燒玉子,澳洲牛肉眼,免治雞肉棒,茄子;其實真係好豐富,燒得也好好味👍🏻總結來說,以百幾二百元的價錢吃了一個很豐富的套戲,是物超木所值,套餐款式多,而且味道很不錯!
我們分別點了牛肉豆腐鍋和銀雪魚西京燒兩個主食!
鹽燒雞翼,汁燒帶子,澳洲牛肉眼
  • 汁燒帶子
  • 茄子
  • 鹽燒雞翼
2023-01-14 118 瀏覽
仲未輪到我去日本旅行決定嚟備長食返個日式午餐滿足吓個胃先呢度嘅午市套餐有成10款和食選擇再配3款串燒,每個餐仲包咗前菜、沙律、白飯、麵豉湯、飲品簡直係大滿足🤩🤩⬇️沙律🥗➕前菜沙律菜新鮮,前菜嘅牛蒡同蘿蔔都入味唔馬虎套餐主菜1️⃣香煎鵝肝飯➕巨峰提子梳打🍇煎過嘅鵝肝一上枱已經聞到好香鵝肝份量好足,有三大塊👍🏻👍🏻外層輕輕煎過有少少脆口嘅感覺中間非常Creamy,令口腔充滿鵝肝嘅油分醬汁亦都配合得剛剛好,唔會遮蓋鵝肝嘅味道我同屋企人嚴格嚟講都係第一次食鵝肝好彩一試就係美好嘅回憶🫰🏼套餐主菜2️⃣銀鱈魚西京燒➕乳酸梳打🥛銀鱈魚肉厚而且肉質嫩滑,燒得啱啱好西京燒嘅醬汁都唔會太濃味而搶走魚嘅油香銀鱈魚係我去日本餐廳,好常叫嘅燒魚今次都無令人失望🫶🏼🫶🏼🫶🏼配銀鱈魚嘅白飯用嘅係日本珍珠米🍚連碗飯都覺得好味啲兩份套餐一共六款串燒,我哋揀咗:(次序:左上至右下)1️⃣汁燒豆腐:外脆內軟,吸收晒醬汁嘅味道2️⃣厚燒玉子:就算燒完啲玉子都唔會老晒,口感Q彈3️⃣汁燒帶子:大大粒,醬汁均勻滿佈帶子4️⃣日本小甜薯:師傅燒得恰到好處,食落有啲軟糯嘅感覺🍠5️⃣明太子雞翼:釀到脹卜卜,stuffing有少少辣辣哋,應該加咗啲七味粉,令成件
仲未輪到我去日本旅行
決定嚟備長食返個日式午餐滿足吓個胃先
呢度嘅午市套餐有成10款和食選擇
再配3款串燒,每個餐仲包咗前菜、沙律、白飯、麵豉湯、飲品
簡直係大滿足🤩🤩
⬇️沙律🥗➕前菜

沙律菜新鮮,前菜嘅牛蒡同蘿蔔都入味唔馬虎
套餐主菜1️⃣香煎鵝肝飯➕巨峰提子梳打🍇

煎過嘅鵝肝一上枱已經聞到好香
鵝肝份量好足,有三大塊👍🏻👍🏻
外層輕輕煎過有少少脆口嘅感覺
中間非常Creamy,令口腔充滿鵝肝嘅油分
醬汁亦都配合得剛剛好,唔會遮蓋鵝肝嘅味道
我同屋企人嚴格嚟講都係第一次食鵝肝
好彩一試就係美好嘅回憶🫰🏼

套餐主菜2️⃣銀鱈魚西京燒➕乳酸梳打🥛
銀鱈魚西京燒

銀鱈魚肉厚而且肉質嫩滑,燒得啱啱好
西京燒嘅醬汁都唔會太濃味而搶走魚嘅油香
銀鱈魚係我去日本餐廳,好常叫嘅燒魚
今次都無令人失望🫶🏼🫶🏼🫶🏼
配銀鱈魚嘅白飯用嘅係日本珍珠米🍚
連碗飯都覺得好味啲

兩份套餐一共六款串燒,我哋揀咗:
(次序:左上至右下)
1️⃣汁燒豆腐:外脆內軟,吸收晒醬汁嘅味道
2️⃣厚燒玉子:就算燒完啲玉子都唔會老晒,口感Q彈
3️⃣汁燒帶子:大大粒,醬汁均勻滿佈帶子
4️⃣日本小甜薯:師傅燒得恰到好處,食落有啲軟糯嘅感覺🍠
5️⃣明太子雞翼:釀到脹卜卜,stuffing有少少辣辣哋,應該加咗啲七味粉,令成件事更加惹味
6️⃣五花腩:燒得乾身,無晒油膩感
汁燒帶子
明太子雞翼
日本小甜薯
汁燒豆腐

飲品方面,兩杯梳打都唔會死甜
梳打嘅份量加得好適中👍🏻

成個午餐嘅性價比都好高
食完真係大滿足,有圓滿嘅感覺🌸
2023-01-14
午餐
汁燒帶子
明太子雞翼
日本小甜薯
汁燒豆腐
2023-01-14 45 瀏覽
今日在銅鑼灣食lunch,㨂了一間日本餐廳,位於食肆大廈的高層,地方不太大,但擺設相當寬敞。我點了午市自選套餐,套餐有沙律、飲品、主食及串燒。主食有很多選擇,另可在十多款串燒中選3串。主食點了:-銀鱈魚西京燒銀鱈魚燒得很香脆,肉質保持嫩滑。-香煎鵝肝飯有3塊煎香的鵝肝,表面煎得焦香,入口甘香即溶,還有香甜的燒汁撈埋飯一齊食,十分惹味。而串燒選了-燒汁帶子(2串)大大隻的帶子,肉厚鮮甜。-豬腩肉(1串)肥瘦均勻,有口感。-多春魚(1串)-澳洲牛肉眼(1串)肉質淋軟,肉味濃郁-燒汁白菌(1串)飲品-熱檸茶-白櫻桃梳打

主食點了:

-銀鱈魚西京燒
銀鱈魚燒得很香脆,肉質保持嫩滑。

-香煎鵝肝飯

而串燒選了
-燒汁帶子(2串)
大大隻的帶子,肉厚鮮甜。
-豬腩肉(1串)
肥瘦均勻,有口感。
-多春魚(1串)
-澳洲牛肉眼(1串)
肉質淋軟,肉味濃郁
-燒汁白菌(1串)

飲品
-熱檸茶
-白櫻桃梳打
2023-01-12
2023-01-09 39 瀏覽
非常近地鐵站,地理位置好方便!小店環境整潔,柔和燈光,有吧枱又有vip房。呢度嘅串燒和食午市自選套餐好抵,可自選一款和食,三款串燒,包前菜、沙律、白飯、麵豉湯仲有特飲!👉🏻銀雪魚西京燒 $198魚皮香脆,肉質嫩滑,魚油豐富,配沙律醬撈飯都好夾!👉🏻香煎鵝肝飯 $198三大件鵝肝,好肥美,不過肥而不膩,入口即溶,味道濃郁!👉🏻汁燒帶子兩大粒,連裙邊,口感彈牙爽口!👉🏻五花腩一串四件,肥瘦均勻!肉的焦香更惹味!👉🏻澳洲牛肉眼唔韌唔鞋,調味不錯,不會太乾身!👉🏻多春魚脆口,無腥味,魚籽滿滿的,帶有鮮香味!👉🏻汁燒白菌甘香,多汁,好滋味!👉🏻白樱桃梳打不會死甜,解膩一流!

👉🏻銀雪魚西京燒 $198
魚皮香脆,肉質嫩滑,魚油豐富,配沙律醬撈飯都好夾!

👉🏻香煎鵝肝飯 $198
三大件鵝肝,好肥美,不過肥而不膩,入口即溶,味道濃郁!

👉🏻汁燒帶子
兩大粒,連裙邊,口感彈牙爽口!

👉🏻五花腩
一串四件,肥瘦均勻!肉的焦香更惹味!

👉🏻澳洲牛肉眼
唔韌唔鞋,調味不錯,不會太乾身!

👉🏻多春魚
脆口,無腥味,魚籽滿滿的,帶有鮮香味!

👉🏻汁燒白菌
甘香,多汁,好滋味!

👉🏻白樱桃梳打
不會死甜,解膩一流!
🐾備長🐈最近經過銅鑼灣,想起有一間蠻多朋友介紹的日式居酒屋,於是就決定試試!驚喜的是串燒種類非常多,有多款內臟可供選擇😍✨ 自鱔烤得剛剛好,唔會乾身之餘仲鎖住白鱔本身的精華,都幾多汁😋✨浦燒鰻魚蒲燒汁再配上炭燒令到鰻魚更入味,口感軟滑✨雞心雞心肉質軟嫩,燒過之後鎖住肉汁,味道一流✨雞腎肉汁結實彈牙,好有咬口✨日本雞肝雞肝燒得很香,一串幾粒,食完一粒又一粒,勁正✨雞皮雞皮唔會乾身,保留了獨有的油脂,食起來香脆可口非常滋味✨鹽燒鴨舌鹽燒更加帶出了鴨舌本身的肉香味,食落鹹鹹地好有嚼感✨豚之大腸大腸燒得香脆可口,帶有少少油脂感,口感一流✨牛舌厚切厚切所以肉質非常飽滿😍烘烤過後帶淡淡炭燒味更突顯牛香味,而且口感軟腍唔會韌,好好食✨多春魚滿滿魚春好滿足,無魚腥味而且唔會燒得乾身,師傅好手勢Overall體驗: 當日坐係吧檯可以見到師傅純熟地燒烤串燒,上菜速度頗快~而且見有多款日本酒可以選擇,食串燒配酒非常夾!餐廳位置係位於大街,非常易搵👏🏻食物好食之餘價錢合理,特別推薦給想跟朋友把酒談心的人
🐾備長
✨ 自鱔
烤得剛剛好,唔會乾身之餘仲鎖住白鱔本身的精華,都幾多汁😋
✨浦燒鰻魚
蒲燒汁再配上炭燒令到鰻魚更入味,口感軟滑
✨雞心
雞心肉質軟嫩,燒過之後鎖住肉汁,味道一流
✨雞腎
肉汁結實彈牙,好有咬口
✨日本雞肝
雞肝燒得很香,一串幾粒,食完一粒又一粒,勁正
✨雞皮
雞皮唔會乾身,保留了獨有的油脂,食起來香脆可口非常滋味
✨鹽燒鴨舌
鹽燒更加帶出了鴨舌本身的肉香味,食落鹹鹹地好有嚼感
✨豚之大腸
大腸燒得香脆可口,帶有少少油脂感,口感一流
✨牛舌厚切
✨多春魚
滿滿魚春好滿足,無魚腥味而且唔會燒得乾身,師傅好手勢

2022-12-19
又到左12月🎅🏻最興奮的月份🎄🎁為左呢個星期開聖誕party,當然拉埋老公出銅鑼灣買聖誕禮物,行完個幾鐘Sogo, 係時候去醫下個肚先再作戰,過左對面逸園,因為有好多選擇😋間間都想食,最後揀左後備😜入到餐廳好舒服,因為餐廳播放住聖誕歌🎅🏻而且裝飾充滿聖誕氣氛🎅🏻10款串燒和食LUNCH SET🤤除自選和食及串燒,亦包括、前菜、沙律、白飯、麵豉湯,仲包埋飲品,超豐富🤤套餐前菜係牛舌,侍應哥哥話我地有食神😝因為牛舌剛剛返貨無耐,每粒牛舌都厚切,而且口感煙韌軟腍😋每個套餐都可以自選3款串燒,我地兩個套餐就可以揀6款串燒🤭五花腩、澳洲牛肉眼、日本小甜薯、多春魚、茄子、雞翼鹽燒,每款串燒都好香口,都唔好講笑,食串燒都食左1/3飽肚😝雖然套餐只得10款,但每款都好想食🤭最後同老公各揀一款SHARE食,老公就揀左呢個香煎鵝肝飯,份量都唔細🤤而且鵝肝起碼有3大件,每件仲要幾厚身,師傅煎得好香口🤤外脆內軟,而且好粉嫩,鵝肝油脂撈埋白飯一齊食,一D都唔會覺得有罪惡感🤣我就揀左呢個安格斯牛肉簿燒😋師傅燒功真係勁,牛肉薄片捲住薑蔥,而且燒到微焦香,食落好驚喜,因為每啖都好JUICY😋配飯食一流👍🏻
2022-12-18