2023-07-17
今晚找到銅鑼灣澳門逸園中心廿六樓“”備長“”食日本串燒居酒屋。第一串就係“”露筍豬肉串“ $38,露筍爽口,平衡翻豬肉嘅油膩。然到“”自家製免治雞肉棒配溫泉蛋“” $42,雞肉切到好碎, 好似肉餅嘅口感,加埋溫泉蛋味道會有所提昇。之後就係“”雜錦天婦羅“” $128,新鮮炸出嚟,每一件都好脆口。 隨後再嚟就“”西京銀鱈魚“”$188,十分好食,魚肉滑到一個點,有點入口即溶嘅感覺,推薦。另外亦都推介“”厚切牛舌“”$78,厚切口感更加丰富有咬勁。呀另一個覺得幾特別嘅就係“”燒汁脆豬耳“”$38,爽口得來又有少少脂肪,膠膠地嘅口感,出面比較少見。另外就係一個“”日式辛辣炸雞“”$68,面頭加咗啲脆脆去炸,加強咗口感,點埋個辣沙律醬,令炸雞嘅味道更多層次。最後就係“”鹽燒雞翼“”$32, 雞翼開左邊,所以外脆干身得嚟仍然保持到雞肉嘅肉汁。最後點埋個“”墨魚汁炒烏冬“” $118,有海量嘅魷魚,食曬之後就好滿足,完美結束一餐。