2020-10-05 151 瀏覽
同日睇完套台灣戲黎到你妳再續台灣旅行既感覺你妳係一間舖頭細細既台灣店,裝修簡潔,紫色牆作為點綴,名字夠特別店員都好有禮貌,仲有小鮮肉店員tim7:30p.m.到,都唔算等太耐就有位,同埋好在有秋風既關係,等位都唔算太辛苦但去到門口攞飛既時候已經見到門口貼o左張紙寫住吐司已經賣完了係有少少失望既,因為吐司係其中一個吸引我去既原因可能係試業期間關係,應該要下午黎先會食到啦食物方面點o左夜市鹽酥拼盤 ,士林香腸烤雞鎚配乾伴麵,台灣牛肉湯麵,金鑽鳳梨綠茶,葡萄柚綠茶,仙草3號台灣牛肉湯麵個麵質係比乾伴麵個麵質好食,唔知係咪因為個乾伴麵煮得太耐,同埋乾伴麵上面既魯肉汁都唔算好入味台灣腸再加自家蒜蓉醬好好味阿,反而個雞鎚有少少乾台灣牛肉湯麵個湯比到驚喜我,佢係微辣,飲得出好入味,一啖湯再配埋酸菜同麵條,好正!!!!不過佢既牛肉係感覺好中式既牛腩,如果係再正宗DD有少少筋果隻牛肉,咁呢碗麵就PERFECT啦夜市鹽酥拼盤有花枝丸,鹽酥雞,甜不辣&四季豆,最最最好味係四季豆,我o地最快清哂係佢甜不辣炸到有D過硬,可能佢本身好薄,又炸得太耐..好難咬得開...鹽酥雞中規中矩,花枝丸炸完係偏軟果種,我幾鍾意
同日睇完套台灣戲黎到你妳再續台灣旅行既感覺
店員都好有禮貌,仲有小鮮肉店員tim

係有少少失望既,因為吐司係其中一個吸引我去既原因
可能係試業期間關係,應該要下午黎先會食到啦

台灣腸再加自家蒜蓉醬好好味阿,反而個雞鎚有少少乾

鹽酥雞中規中矩,花枝丸炸完係偏軟果種,我幾鍾意呢種口感

金鑽鳳梨綠茶&葡萄柚綠茶都ok既,但未到話好好飲,食完咁多炸o野之後再飲佢係幾解渴既

仙草3號
仙草3號入面勁豐富,而且佢無紅豆,我覺得非常好!!

鍾意食紅豆既朋友可以揀其他款,
入面既芋丸真係超級煙煙韌韌,包餡芋丸個餡係芋泥黎ga..我同朋友講笑話佢o地到底要入幾多芋泥先做到一日生意
仲有D白色一粒粒既水晶好有口感,而且佢落好多,一D都唔吝嗇!!!
仙草3號係我最滿意既甜品阿!!!可惜佢唔係好夠凍,如果成碗o野再凍D就無可挑剔啦
2020-10-03
30 分鐘 (堂食)
2020-10-05 89 瀏覽
【鐵板手作肉鬆芋泥吐司】喺香港都食到台式芋泥吐司~同台灣嗰啲一樣咁足料無論係芋泥定肉鬆都係爆餡 🤣芋泥整得非常綿滑味道清甜唔渴喉配鹹香鬆化嘅肉鬆相當夾!吐司烤到脆脆哋估唔到咁外脆內軟包裝包得好細心拎住食勁就手唔會整污糟呢【古早味炸雞卷】見到古早味就想試下,哈哈原來炸雞卷唔係雞肉嚟反而係用豬肉同魚漿整外皮好脆卜卜有少少似炸大腸呢只不過大腸就變咗做肉意外地點咗未食過但好食嘅嘢 😋【高雄紅茶牛奶仙草凍】紅茶牛奶超好飲茶香突出無咁甜跟餐加 $8 咋 😍又好味 CP 值又高【白桃烏龍茶】同樣係自家調製朋友話果甜之餘烏龍茶濃郁【鹽酥雞花枝丸魯肉飯】呢度嘅魯肉飯連兩樣小食而且有好多種配搭豐富到不得了 🤤鹽酥雞香脆唔會過鹹花枝丸勁彈牙魯肉嘅份量絕對夠哂撈飯 🍚仲有一隻流心蛋𠻹【燙青菜(魯肉汁)】想健康啲點咗燙青菜 🥬繼續係魯肉大放送【仙草 3 號】最後緊係要食埋仙草芋圓啦有三色芋圓、包餡芋圓、布丁同水晶芋圓嘅口感勁 QQ真係食到番薯、紫薯同芋頭三隻味包餡芋圓入面就係芋泥 💜水晶係透明小柱體咁,好有咬口布丁都好食 🍮

【鐵板手作肉鬆芋泥吐司】
喺香港都食到台式芋泥吐司~
同台灣嗰啲一樣咁足料
無論係芋泥定肉鬆都係爆餡 🤣
芋泥整得非常綿滑
味道清甜唔渴喉
配鹹香鬆化嘅肉鬆相當夾!

吐司烤到脆脆哋
估唔到咁外脆內軟
包裝包得好細心
拎住食勁就手
唔會整污糟呢

【古早味炸雞卷】
見到古早味就想試下,哈哈
原來炸雞卷唔係雞肉嚟

想健康啲點咗燙青菜 🥬
繼續係魯肉大放送

【仙草 3 號】
最後緊係要食埋仙草芋圓啦
有三色芋圓、包餡芋圓、布丁同水晶
芋圓嘅口感勁 QQ
真係食到番薯、紫薯同芋頭三隻味
包餡芋圓入面就係芋泥 💜
水晶係透明小柱體咁,好有咬口
布丁都好食 🍮
2020-10-04 187 瀏覽
同同事係荃灣見完客,經過見到呢間新開嘅台式餐廳門口好多人排隊,又係時候懷念一下台灣的味道,食呢間都好喎!好,坐低睇吓有咩好食先。士林香腸,首先嚟個小吃,喺台灣必食,我覺得台灣腸比起香港嘅腸食落冇咁鹹,加上呢個字加蒜蓉醬,香得來有少少辣,舊惹味。士林香腸烤雞腿魯肉飯,叫魯肉飯會有兩個餸,非常抵食,個雞腿帶少少酸甜辣,仲有兩隻,仲有半隻溏心蛋,夠晒蛋白質。鹽酥雞花枝丸魯肉飯,鹽酥雞炸得好香脆,炸粉唔會厚,花枝丸好彈牙,配埋魯肉飯,成個飯好濕潤唔會乾。古早冬瓜茶,突然間落起大雨,可以飲熱嘅冬瓜茶,清熱得來又唔會凍親腸胃。

好,坐低睇吓有咩好食先。

連續四日的長假期,往常正是外遊的好時機,而今年卻要在港渡過,真的非常無奈!最近,總是十分想念台灣,記掛著當地的美食......雖然,很久沒有聽到香港是「美食天堂」的美譽,但無可否認,香港的美飲食文化交匯東方文化及西方文化,並發展出一套融合中餐和西餐的飲食習慣,匯聚了日本菜、韓國菜、越南菜、泰國菜、印度菜、上海菜、北京菜、台灣菜等餐廳。最近,荃灣亦進駐了一間台式小店,在逆市中開業,總帶來一點希望!店子的名稱十分特別 - 《你妳 you you》,不過也很易記,無論「你」或「妳」都一定記得!可能荃灣區已很久沒有新食店開業,加上店子走台式文青風,實在吸引了不少年輕食客,要幫襯,真的要耐心等候喔!原先 BeautySearch 早已鎖定目標,打算嚐嚐這兒的「濃厚奶茶珍珠吐司」,可惜暫未有提供,唯選擇午餐,來一個我的台式例牌 - 「魯肉飯」!幸好這兒的魯肉飯也沒令我失望,豬肉不太肥,搭配香濃的肉醬和肉汁,加上肉醬與白飯的比例約佔 1:3 份量,正合我意。配上兩款台灣夜市美食,古早味炸雞卷併甜不辣,豐富極了!BeautySearch還是第一次吃甜不辣,原來甜不辣不但不辣,而且是台灣的天婦羅,把炸過

幸好這兒的魯肉飯也沒令我失望,豬肉不太肥,搭配香濃的肉醬和肉汁,加上肉醬與白飯的比例約佔 1:3 份量,正合我意。配上兩款台灣夜市美食,古早味炸雞卷併甜不辣,豐富極了!BeautySearch還是第一次吃甜不辣,原來甜不辣不但不辣,而且是台灣的天婦羅,把炸過再拿去煮的魚漿,相當美味。
而蝦子餅呢?當然不用多說,定必揀選他最愛的牛肉麵,濃濃的牛肉滋味,啖啖肉,加上Q彈麵條,絕對是他的最愛!而那半熟蛋,熟成度恰到好處,同樣味美,絕對是最佳點綴。
台南鮮蝦卷併炸澎湖花枝丸,兩款小吃都炸得香口,上桌時還熱烘烘的,而花枝丸更特別爽口彈牙,相當有口感喔!

霎時間,真的感受到台灣夜市的風味!
炎炎夏日,當然少不了來杯古早冬瓜茶,清甜解渴,沁涼甘霖,絕對是我倆最愛的消暑佳品。
2020-10-04 131 瀏覽
一心黎到試伏,魯肉飯就食得多,珍珠魯肉飯連聽都係第一次聽。如果有創意分一定⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️睇圖細細碗,真係得一碗飯,男仔嘅話可能唔夠食。,珍珠配上魯肉汁,味道係鹹鹹地。口感方面,煮到好淋,食落黏口,同珍奶珍珠彈牙嘅口感截然不同。除咗主角珍珠,飯配有有糖心蛋同肉鬆,口感豐富。雖然細碗,但料足夠餸成碗飯食。個人認為幾得意,但隔離枱正常魯肉飯更吸引。朋友見我冇肉食,比咗件牛腩我,正常入味牛腩。最正嘅甜品叫咗仙草3號,有布丁。兩人share,當飯後甜品剛剛好。布丁比較挺身,大大粒嘅芋圓入面有芋頭蓉,材料好豐富。仙草亦唔會太甜。係一個好滿足嘅甜品。溫馨提示:落完單先知,原來珍珠滷肉飯冇得加錢以優惠價叫飲品,需要比正價。
珍珠魯肉飯
台灣牛肉麵

2020-10-03
20 分鐘 (堂食)
仙草3號
今天小米想到荃灣黃色企鵝大超市探索, 誰知自己以為是荃灣站附近. 反正出錯站, 就在附近午餐. 記得某報曾介紹過這家新開張台式餐館呢!  有新餐廳, 所以試下. 來到店門, 已經有多人在等候. 取籌後, 我倆在等待期間, 聽到有客人向職員查詢: 係咪元朗果間的分店呀?  職員確認: 係姊妹店來嫁!  難怪那個紫色的吐司如此眼熟.....就是去年在元朗那個肉焿店餐牌中見過...........終於可以入座了!   我倆被安排在角落裡. 由於在等候期間已選好了食物, 很快就可以向職員下單. 魯肉飯   本來想點你妳珍珠魯肉飯, 無奈<賣完>! 只好選傳統台小食~魯肉飯.  雖然小小一碗, 但小米吃得津津有味, 還把半件雞蛋都照吞. 這個没有牛奶的魯肉飯, 放心讓對牛奶敏感的小米享用. 小米還美目盼兮地問: 魯肉飯點整嫁?   一口鹽酥雞   家中没有炸爐, 來到台灣餐館就要來一份鹽酥雞.  鹽酥雞伴著蒜末和豆辦醬, 已經很惹味.  小米卻另外要了胡椒粉來沾鹽酥雞呢!   個人覺得: 鹽酥雞跟胡椒粉比較夾. 白桃烏龍茶  小米對牛奶敏感, 所以先要剔走部份含奶類的飲品, 最後
反正出錯站, 就在附近午餐.
記得某報曾介紹過這家新開張台式餐館呢!
有新餐廳, 所以試下.
來到店門, 已經有多人在等候.
取籌後, 我倆在等待期間,
聽到有客人向職員查詢: 係咪元朗果間的分店呀?
職員確認: 係姊妹店來嫁!
難怪那個紫色的吐司如此眼熟.....
就是去年在元朗那個肉焿店餐牌中見過...........
終於可以入座了!
我倆被安排在角落裡.
由於在等候期間已選好了食物, 很快就可以向職員下單.
魯肉飯
本來想點你妳珍珠魯肉飯, 無奈<賣完>!
只好選傳統台小食~魯肉飯.
雖然小小一碗, 但小米吃得津津有味, 還把半件雞蛋都照吞.
這個没有牛奶的魯肉飯, 放心讓對牛奶敏感的小米享用.
小米還美目盼兮地問: 魯肉飯點整嫁?
一口鹽酥雞
小米卻另外要了胡椒粉來沾鹽酥雞呢!
個人覺得: 鹽酥雞跟胡椒粉比較夾.
一口鹽酥雞 - 胡椒粉
左: 金鑽鳳梨烏龍茶 右: 白桃烏龍茶
白桃烏龍茶
小米對牛奶敏感, 所以先要剔走部份含奶類的飲品, 最後小米選了白桃.

金鑽鳳梨烏龍茶
冬瓜茶是台灣常見的傳統飲品, 但又想試烏龍茶, 再配台灣特有的金鑽鳳梨, 算得上是台式特飲吧!
其實烏龍茶是半發酵茶, 味道較沉實, 茶味不會太突出. 剛好跟淡淡的金鑽鳳梨汁打平手.
<肉鬆紫薯>吐司
這款是餐牌没有的!  本來想要<芋見紫薯>吐司, 奈何, 職員表示没有芋泥了!
建議選擇 <肉鬆紫薯>吐司. 既然芋泥無貨, 唯有改為 <肉鬆紫薯>吐司.
視覺:
真身果然很厚身!
以包包紙包好的吐司一分為二, 但最底下的包包紙没有切斷.
中間的肉鬆顏色較啡中帶橙紅, 未知是在紫薯的襯托下顏色有變, 還是肉鬆原本就是啡紅色.

註:平常遇到的肉鬆大多偏啡黃色.

餡料真的超多, 把包包中央部份都壓扁了.
開始想像:
先把紫薯塗在白包上, 然後灑上肉鬆, 再蓋上另一塊白包, 大力按下去, 成形入包包紙. 所以有一塊白包被壓扁, 而後加上去的白包較厚.

手感:
白包很挺身, 也很乾身. 也許因為這几天很乾燥吧!
口感&味道:
第一口以白包為主, 因為啡色包邊乾身, 所以較硬.
第二口就有紫薯&肉鬆, 但軟綿綿的紫薯蓉卻<必>出來, 弄污面頰.
其實紫薯甜度不高, 應該是本身的甜度, 而肉鬆鹹度也不高, 二者合起來可說是甜而不膩, 可以讓人一口一口食下去....
不過, 紫薯始終是澱粉質,,,
滿滿的紫薯 = 滿滿的澱粉質
一份吐司, 足已讓人飽足.
還有那大大杯的金鑽鳳梨烏龍茶, 全都在肚子裡. 直到晚上, 仍未落格!

離去之時, 己聽到廚房正趕緊製作新一批吐司.
看來吐司很受歡迎.
只是, 在元朗錯過了一次<芋見紫薯>,
這次芋泥又剛好賣完,
希望下次能嚐到<芋見紫薯>吐司.
2020-10-03 209 瀏覽
今晚收工屋企人話出去食,佢地話想試下路德圍新開既你妳,食好耐冇食既台灣野7點幾去到都坐滿哂,好彩唔洗點等位就入得Menu有超級多選擇,款款都好吸引,有選擇困難症既我地,要左2個主食,青菜,再加甜品主食都係70幾蚊,晚餐黎講價錢都算正常我要左台灣牛肉湯麵,上枱後就覺得份量十足先試一試湯頭,濃而不稠,有香濃既牛肉味,但又唔會過咸再試牛肉,一啖食落去非常之驚艷,好嫩滑,肥瘦適中,有少少入口即溶既感覺,咬落去仲非常juicy,吸滿哂湯汁麵條食得出係手工麵,Q彈有嚼口屋企人叫左蝦卷四季豆魯肉飯,份量都好多蝦卷幾唔錯,唔會太油膩,食落食到蝦肉既鮮同彈,椒鹽四季豆都好香燙青菜配魯肉汁,係台灣既原味道雖然食完飯麵都夠飽,但甜品又係另一個胃叫左仙草四號同埋桂圓紅棗仙草四號有芋圓、包餡芋圓、荔枝爆珠、珍珠(可惜今晚冇珍珠)仙草係夏天既必須品,食落去真係好消暑包餡芋圓第一次食,好surprise 加埋荔枝爆珠,口感100分屋企人既桂圓紅棗就有小丸子同紅豆,配搭起黎都好好食Share左杯野飲冬瓜茶,好好飲跟餐叫都只係加幾蚊,真係好抵食
7點幾去到都坐滿哂,好彩唔洗點等位就入得

主食都係70幾蚊,晚餐黎講價錢都算正常
我要左台灣牛肉湯麵,上枱後就覺得份量十足
先試一試湯頭,濃而不稠,有香濃既牛肉味,但又唔會過咸
麵條食得出係手工麵,Q彈有嚼口

屋企人叫左蝦卷四季豆魯肉飯,份量都好多

燙青菜配魯肉汁,係台灣既原味道

雖然食完飯麵都夠飽,但甜品又係另一個胃
叫左仙草四號同埋桂圓紅棗
仙草四號有芋圓、包餡芋圓、荔枝爆珠、珍珠(可惜今晚冇珍珠)
仙草係夏天既必須品,食落去真係好消暑
包餡芋圓第一次食,好surprise
加埋荔枝爆珠,口感100分

屋企人既桂圓紅棗就有小丸子同紅豆,配搭起黎都好好食

Share左杯野飲冬瓜茶,好好飲
跟餐叫都只係加幾蚊,真係好抵食
2020-10-02 379 瀏覽
睇到網上介紹話小店新開 一於去試試🤔鋪頭開12點 早左到 喺門口等一陣啦等左一陣 入去坐 啲位好逼 鋪頭好細 完全坐得唔舒服既芋泥肉鬆吐司 $40面包係暖 芋泥係凍 芋泥同肉鬆同面包 食落口 完全係三種分開既口感😑建議芋泥整熱少少先夾落吐司度會好食啲因為喺台灣食過 啲餡唔係凍既鹽酥雞 $45無乜特別 都係炸到個皮脆卜卜同入面肉乾爭爭咁 可以唔食甜不辣雞卷魯肉飯 $78首先價錢都比較貴 不過好彩魯肉都算適量 味道扁咸 啲雞食落有陣唔知咩味🤐甜不辣都切得好薄下 所以炸完唔知食緊乜冬瓜茶 加$3唔甜 無乜味總括嚟講:可以唔食
睇到網上介紹話小店新開 一於去試試🤔

甜不辣雞卷魯肉飯 $78

冬瓜茶 加$3
唔甜 無乜味

總括嚟講:可以唔食

新開張無奈嘅餐廳終於嚟試食咗啦,冇得去台灣都唔緊要,可以嚟呢間台灣餐廳食嘢,質素都好高而且價錢仲好平民添。最鍾意就係滷肉飯,因為其實喺香港食滷肉飯真係好難食到有台灣正宗風味,每一間好都好參差,但係呢間就唔同啦,滷肉飯嘅味道似足台灣風格,大小比台灣再大啲,女仔一個人食嘅話都已經好飽。另外叫咗啲茉莉茶飲味道尚算幾清朋友就叫咗牛肉麵湯底超級正,牛肉好新鮮另外我哋再叫咗一個鹽酥拼盤超爽 很脆 香口兩個人食咁多野已經好飽好滿意嘅一餐晚餐 下次再嚟過

另外叫咗啲茉莉茶飲
味道尚算幾清

朋友就叫咗牛肉麵湯底超級正,牛肉好新鮮

另外我哋再叫咗一個鹽酥拼盤
超爽 很脆 香口

兩個人食咁多野已經好飽
好滿意嘅一餐晚餐 下次再嚟過
2020-10-01 129 瀏覽
今日經過荃灣路德圍,見到有間特色嘅小店,新開張,原來係台灣嘅食店,見到內裏裝修,一於同朋友入去試吓啦,室內環境充滿風味,而且舒適,當然可以傾吓計慢慢享受下壓力好。我哋首先叫咗個唔係周圍食到嘅芋泥肉鬆吐司,分量一睇就知道係巨無霸咁多,吐司上枱嘅時候仲係熱辣辣㗎,真係減肥都唔理得咁多,食到停唔到口。煮食方面我叫咗個牛肉麵,牛肉分量都算適中,而且夠晒入味,湯底方面,保持台灣原有嘅風格,至於個面底,個面唔會太淋身,都好有咬口。少食方面我叫咗個鹽酥雞,同埋炸雞取,鹽酥雞新鮮炸起,外脆內或,至於雞鎚,覺得就有少少過咗火啦,但係味道都適中,唔會太鹹。

2020-09-30 183 瀏覽
12點去到,已經要排隊。好好彩第一輪入到,環境光猛,坐位有隔板。本來點咗乾拌麵set,入咗單,店員先通知今日無賣乾拌麵。。。即係得魯肉飯,一係就加$18蚊轉牛肉麵 😑2杯熱飲,變哂凍飲。。。😑2個lunch set 個自選小食錯哂嘅。。。😑攪咗一大輪,12:21入單, 12:51分先有餐食。。。😑試業,就是這樣嗎?
12點去到,已經要排隊。
好好彩第一輪入到,環境光猛,坐位有隔板。
2杯熱飲,變哂凍飲。。。😑
2個lunch set 個自選小食錯哂嘅。。。😑
攪咗一大輪,12:21入單, 12:51分先有餐食。。。😑
試業,就是這樣嗎?
2020-09-29 251 瀏覽
上星期見到有幾間網媒不約而同介紹這間荃灣新開,主打芋泥三文治的台灣小吃店,便很想試試,因為香港不多地方能吃到芋泥三文治。去到時發現原來小店還在試業中,不過台灣菜式,特別是主打小吃的,一向在香港受歡迎,所以即使還在試業中,店內也已滿座。門外也有幾組人在等。想吃的話最好做定要排隊的心理準備。午市套餐不算便宜,最低消費也要$72,有一款主食和一款小食,如果要加珍珠奶茶等特式飲品還要再加錢。我們叫了下午茶套餐,其實和午市套餐差不多,不過主食的份量會少一點,而且小食少了古早味炸雞卷可選。另外還單點了一個芋見紫薯吐司。芋見紫薯吐司這裡的主打菜式,芋泥和紫薯的口感很香滑綿密,亦不會太甜,整體感覺很天然不會太濃味。但麵包則一般,亦沒有突出到芋泥和紫薯的味道。魯肉飯台灣魯肉飯通常有兩種,一種是肉燥,另一種則是一塊塊肉的。像阿元來了的魯肉飯就是一塊塊肉的那種。這裡的則是肉燥。調味不錯很下飯,但可惜飯煮得有點太糊,口感稍稍遜色。鹽酥雞+甜不辣夠香脆,但鹽酥雞好像有點醃得有點不夠,稍為有點不夠味,相對之下甜不辣較出色。鮮蝦卷+檸檬烤雞槌不過不失,雞槌應該有用香茅醃過,有點東南亞風味,雞肉亦嫩滑。但個人來說比較

鮮蝦卷+檸檬烤雞槌

不過不失,雞槌應該有用香茅醃過,有點東南亞風味,雞肉亦嫩滑。但個人來說比較喜歡鹽酥雞甜不辣的組合,和魯肉飯比較搭配。

飲品方面,原本想叫珍珠奶茶,但原來除了跟餐送的冬瓜茶和檸檬蜂蜜有熱飲外,其他飲品只有凍的。不知試業後會不會有更多的熱飲選擇,因為冬天也快來了,只有凍飲的話實在是吸引力大減。

雖然等待座位和食物的時間有點長,但食物的質素不錯,吃得出有誠意,在區內更是難得一見有台灣地道風味的小店,很值得一試。
唯一缺點就是稍為偏貴。
2020-09-29
25 分鐘 (堂食)
2020-09-27 256 瀏覽
尋日去到好多人排隊,叫左個鹽酥雞拌麵,啲店員係唔知拎咩拌後來老世話有啲辣辣地。點知黎到係煮過龍我食左幾啖哽唔落,食左啲花枝丸同鹽酥雞,半野飲過左十分鐘先黎而且好淡。呢間野可一不可再同埋啲位非常唔好坐,其實唔知點解咁多店員....

鹽酥雞花枝丸拌麵
新開張嘅台式小店我諗應該好快排長龍 想食嘅快啲去啦🤣🤣.咁岩仲叫到下午茶餐 (後圖有menu)💜💜芋泥肉鬆吐司 單點$40💜💜呢間比起元朗黃店嗰間明顯好食首先個芋泥真係有芋頭味🥰🥰而且好綿密 中間有顆粒 有台灣嘅風味😋肉鬆亦夠咸香 但同樣有少少偏乾同搶味嘅問題建議減少肉鬆 或者加啲甜甜嘅美奶滋☝🏻Btw呢間份量亦較多 食到麵包邊都有餡🤭非常推薦👏🏻👏🏻.🍡仙草2號 (紅豆 包餡芋圓 三色芋圓 小丸子) 單點$42🍡平時好少食芋圓 所以未必好識評價兩款芋圓都好煙韌 食到芋頭嘅顆粒芋頭味可以再出啲最愛反而係小丸子 好香糯米味 仲好煙韌😚仙草滑溜 有仙草獨特嘅甘香紅豆係全碗最甜嘅配料 但都唔會好甜夾埋仙草 整個甜度好平衡☺️.飲品叫咗店員推薦嘅🍹鳳梨Xx烏龍(忘記了😭)呢杯好飲 係即叫即打嘅 所以仲起泡有菠蘿嘅香甜 又有茶香 非常解膩🧊.性價比不錯 又適合打卡 好快會成為人龍店😎隔離枱嘅叔叔都有影相🤣
新開張嘅台式小店
我諗應該好快排長龍 想食嘅快啲去啦🤣🤣

咁岩仲叫到下午茶餐 (後圖有menu)
💜💜芋泥肉鬆吐司 單點$40💜💜

最愛反而係小丸子 好香糯米味 仲好煙韌😚
仙草滑溜 有仙草獨特嘅甘香
紅豆係全碗最甜嘅配料 但都唔會好甜
夾埋仙草 整個甜度好平衡☺️

飲品叫咗店員推薦嘅🍹鳳梨Xx烏龍(忘記了😭)
呢杯好飲 係即叫即打嘅 所以仲起泡
有菠蘿嘅香甜 又有茶香 非常解膩🧊
性價比不錯 又適合打卡 好快會成為人龍店😎
隔離枱嘅叔叔都有影相🤣

2020-09-26 1182 瀏覽
Happy Friday更係要揾吓好野食,今次同老公揾左一間荃灣區新食店,主打台灣美食,諗到台灣小食,自然想到牛肉麵魯肉飯芋泥芋圓珍珠丸子,拍好車沿路德圍行入去,門口淺紫色漫畫嘅少女食住三文治做招牌,感覺簡簡單單無做作,餐廳內為疫情作準備,燈光明亮乾淨讓人坐得舒服,Menu亦由員工遞上,食物選擇唔算多,但主菜,小食,飲品同甜品都有齊。我地可能晏左,牛肉麵同芋泥三文治已經售罄了,有點失望不過可留待下次嘅。小食樣樣都好想食,多心嘅我更係選擇店員推介的夜市鹽酥拼盤 $86,一次過試多幾款添。拼盤分別有鹽酥雞,花枝丸,甜不辣同四季豆。分量適中,甜不辣外脆香口,鹽酥雞較乾身味道都惹味,反而四季豆第一次食用鹽酥方法炸,但有些驚喜添,有著鹹香保留到四季豆嘅野菜味。士林香腸烤雞腿配乾伴麵 $78分量足夠,用上台灣香腸味道偏甜再食到烤肉味,糖心蛋個糖心水凝味道正常,烤雞腿就帶點檸檬香應用上檸檬醃過,味道恰到好處。我比 menu幅圖吸引,決定一試你妳珍珠魯肉飯,賣相靚又夠特別味道還 ok, 估唔到珍珠用上做魯肉嘅煮法,讓每粒珍珠也可吸收魯肉味,煙煙韌韌又咬口,鹹味珍珠也幾好味,有創意 素食者也好試下。仙

士林香腸烤雞腿配乾伴麵 $78

素食者也好試下。

仙草系列 每次台灣都必食嘅甜品,今次見賣相豐富又有我喜歡嘅食材,仙草(味道似涼粉) 基本配以三色芋丸(超滿意煙韌性) ,紅豆(甜蜜) ,白玉(小丸子) 還有透明水晶(海藻啫喱) 甜道適中飽肚兼感實在。

Menu 比大家作參考吧

2020-09-25