現在天期好熱,想喝個珍珠奶茶,吃個小甜點chill住過weekend,平常經過的這家台式特色toast店今天終于有機會試試啦!餐牌上每一樣都好像好好吃,不知到何從入手呢!鋪面雖然不大,但裝修好簡潔乾淨,鋪面用粉紅色為主色,好可愛!今日lunch hour仲要無人排隊,即刻衝入去試! 台灣甜不辣,味道分別有:原為椒鹽味//酸甜甘梅味//限定草莓味//瘋狂10級辣味//輕嚐辛辣味//香濃咖喱味,我和朋有勇於試新味道,一於挑戰酸甜甘梅味!甜不辣炸前切成薯條size,配埋酸酸甜甜嘅甘梅粉,一條食完接住食一條!好有驚喜!香脆外皮咬開立面QQ彈彈,超好味~好開胃呢!紫薯白兔糖麻糬吐司,一見到餐牌的照片,就好似一粒放大版嘅白兔糖禁樣,超吸睛,加上見到吐司配麻糬這個配搭夠creative,就和朋友點了!麻糬食落唔會太甜漏,有啲似仙草,牛奶味道濃,白兔糖味其實更加似鍊奶味道,配埋香脆牛油toast同埋軟糯紫薯滿分啊!大大大推介!!打卡都一流!!肉鬆芋泥吐,芋泥的澎湃程度很誇張!芋泥配上鹹香鬆化柔鬆很好味不太甜~~配上香脆牛油烘過的麵包好正啊!號足料好抵抵食!2個人一人食一份超滿足!午餐set我們選了大魯

好開胃呢!

打卡都一流!!

午餐set我們選了
大魯肉飯//一口鹽酥雞併澎湖花枝丸,肉燥都好夠味好香,

鹽酥雞同花枝丸都好好味,滿滿台式風味啊!

古早冬瓜茶消暑又清甜,滿滿的古早自家製味道~~

自從發現了小芋圓的存在,真的愛不釋手了,芋泥珍珠小芋圓裡面的小芋圓入口後還能吃到淡淡的芋頭、蕃薯味道,吃起來 Q 彈有嚼勁,以大甲芋頭鮮奶為基底~芋泥製成綿密泥狀!多層次的口感一次到位!大推介啊!

這次無意中發現的精心小店很用心啊,食完已經好掛住個白兔糖麻糬吐司!!一定會再光臨~!!

🥪店名:你妳
🧋地址:荃灣運通街6號運通洋樓地下K號舖
  • 紫薯白兔糖麻糬吐司
  • 肉鬆芋泥
喺OpenRice介紹出咗隻白兔糖吐司,好奇就同🤴🏻去試試先😘😘🤴🏻話佢超級、超級肚餓所以叫咗兩個吐司+1個飯餐🤣🤣~~~地瓜白兔糖麻薯吐司🍞~~~白兔糖係香港人童年回憶,白色甜甜地嘅醬蓉再配埋黃色嘅地瓜醬蓉,味道唔會太甜清清地!😙😙每一口都要食得好小心因為隨時都會有爆漿嘅效果!~~~黃金蛋黃芋泥紫薯吐司🍞~~~紫薯蓉同芋泥超多,紫薯連同蛋黃蓉一齊食口感豐富,可惜芋泥雖然多但冇乜味🙂🙂仲有兩個吐司皮好乾,做唔到軟熟嘅效果🙁🙁起初以為係熱,原來係凍!建議店家可以整熱食黎買可能會更吸引😊😊~~~便當B。滷水三層控肉~~~滷肉飯好味,配菜木耳同酸瓜可以解膩,但控肉就較乾同硬!😞😞~~~古早冬瓜茶~~~跟餐+3 有台灣味😚😚~~~紅茶牛奶~呢個要$29個人覺得唔抵,紅茶味冇乜、牛奶味好淡🥲🥲仲有佢嘅服務好好,特別係短髮戴眼鏡嘅女店員,留意店面情況,快速應對客人需要!👍🏻👍🏻

🤴🏻話佢超級、超級肚餓所以叫咗兩個吐司+1個飯餐🤣🤣
~~~地瓜白兔糖麻薯吐司🍞~~~

~~~黃金蛋黃芋泥紫薯吐司🍞~~~

~~~便當B。滷水三層控肉~~~
滷肉飯好味,配菜木耳同酸瓜可以解膩,但控肉就較乾同硬!😞😞

~~~古早冬瓜茶~~~
跟餐+3 有台灣味😚😚
~~~紅茶牛奶~
呢個要$29個人覺得唔抵,紅茶味冇乜、牛奶味好淡🥲🥲

2021-06-08
$86.5 (晚餐)
2021-05-31 1082 瀏覽
▪️ 招牌牛三寶湯麵(7/10)💲75牛三寶既牛筋有住滿滿既骨膠,牛肋相比下粗嚡一點,牛腱最為不錯,軟腍而且有牛味🐂滷過既溏心蛋微微流心🥚湯底比較清,唔會話濃得好口渴嗰種,但都帶點微辣,配上自製酸菜,而手工麵條掛湯度適中,質感再硬身返少少更好🤫▪️ 台灣甜不辣(7/10)💲35油炸既魚肉魚漿,有得自選酥脆度,要左普遍人叫既五分脆,入口脆中帶點煙韌,都唔會好油膩☺️亦可以揀味粉,最傳統既椒鹽味就最好不過,唔知草莓或者咖喱味又會係點🤣▪️ 鐵板手作肉鬆芋泥吐司(6.5/10)💲42好多款口味既吐司,爆餡影相一流,同場差唔多每檯都有叫🍞見到餐牌上既新口味有鹹蛋黃或者白兔糖,不過實在太創新了,第一次都係試原始版本先🤪麵包包身有烤烘過,上檯微暖,口感會偏向乾脆身,肉鬆鹹香突出,呢個位加分,但就蓋過了綿密滑身既芋泥味,如果係芋泥控既話就未必夠滿足🙈呢個本身打算當係小食,但其實好似一個餐咁飽肚🤭▪️ 抹茶奶綠珍珠(6.5/10)💲+19 (跟餐);39顏色夠曬綠,飲落以茉香綠茶為主,感覺比較清幽,但就無咩抹茶既回甘,珍珠煙韌有咬口🍵▪️ 炭焙烏龍珍珠奶茶(6.5/10)💲+10 (跟餐);35烏龍奶茶既奶同茶味
▪️ 招牌牛三寶湯麵(7/10)💲75

▪️ 台灣甜不辣(7/10)💲35

台灣甜不辣

▪️ 鐵板手作肉鬆芋泥吐司(6.5/10)💲42

鐵板手作肉鬆芋泥吐司

▪️ 抹茶奶綠珍珠(6.5/10)💲+19 (跟餐);39

抹茶奶綠珍珠  +  炭焙烏龍珍珠奶茶

烏龍奶茶既奶同茶味都略為淡口,勝在無坊間既過甜問題🤨

🔎 整體評分(6.5/10)
台灣甜不辣
2021-05-25 947 瀏覽
天氣熱,就會想起台式凍飲和仙草芋圓。約閨密去「你妳」,來個午餐兼下午茶吃個夠!這裡的粉紫色裝潢,樓底高,令人感覺開心舒適,有台式cafe 風格。就算星期六日也有下午茶餐,非常抵食,剛好下午二時開始,我們飢腸轆轆,可以開懷大吃啦!下午茶餐台式綜合滷味王子麵$52, 配料很多啊!有鹵水雞中翼、甜不辣、豬耳、米血糕、玉米筍、木耳、自家酸菜、青瓜絲等。 鹵水味道都很入味:甜不辣,即是魚肉混麵粉,口感煙韌,滷水煮法很好吃;雞中翼夠入味又炆得淋;豬耳爽口,帶微咸;米血糕不會腥,糯米有口感;還有爽口的玉米筍、木耳、酸菜等,增加口感。乾拌的王子麵,是台灣有名的即食麵,在這裡可以食到很驚喜呢!麵條比拉麵幼身,有點像福麵的滑嘟嘟口感,拌勻醬料很好吃。餐飲炭焙烏龍珍珠奶茶,大大杯,珍珠煮得夠軟綿,炭焙的烏龍茶味挺香的,是這裏很受歡迎的珍珠奶茶。朋友點的下午茶餐仙草芋圓一號,配精選炸物籃$49, 正好想吃仙草芋圓,有炸物籃,不會口淡淡,可以過口癮。先說炸物籃,食物挺豐富的,有花枝丸、蝦條、芋餅,最喜歡吃炸蝦條,裏面有爽口的蔬菜,鹹香味道適中;花之丸炸過,裏面又有爽口魷魚粒粒,也很香。仙草芋圓一號,正是消暑甜品

仙草芋圓一號,正是消暑甜品。喜歡仙草,就是涼粉那種爽口滑嘟嘟的口感,凍食超舒服的。這裏的芋圓值得一試,因為裏面真材實料,有粉粉的芋頭包在芋圓裏,外層綿糯,裏面又香,真的好吃!

跟餐熱飲桂圓紅棗茶,其實是暖暖的,剛好可以喝下。朋友注重養生,不能全吃凍食,所以桂圓紅棗茶香甜舒適,就是女士養生之選。

雖然兩份下午茶餐食物都夠飽的,但我們談天說地太高興了,意猶未盡,還要再坐一會,再來小食「我不是薯條」,有兩款,我們選了炸甜不辣,以七成魚肉,三成麵粉,製成的魚肉條,再脆炸至不同程度,選了五分脆,會有輕微綿糯和多點爽脆口感,以酸甜甘梅粉調味,是台灣特色呢!

肉鬆芋泥吐司$42, 個人十分喜歡的芋泥吐司,厚厚的吐司是塗了牛油在鐵板上燒的,比放多士爐更有香味;芋泥超香,微甜不會膩,肉鬆鹹味配甜味原來也挺搭的,喜歡肉鬆的人可以試試,但好吃的爆餡芋泥要說三次好吃,吃過不能返轉頭!

與朋友一起吃了整個下午,談天說地十分 開心,這裏是個很適合閨蜜聚會的地方呢!食物和飲品價錢便宜又好味,一定會再來。
2021-05-22
2021-05-23 758 瀏覽
難得的好天氣,計劃了偽台灣一日遊,去完壁畫村打卡,回到荃灣正是下午茶時間,來到Youyou吃個台式吐司!這家小店嘗試了很久,以粉紫色的小清新作主題,提供台式便當和特飲。侍應叔叔禮貌很好,見等侯人多要搭台都會講好多句唔好意思,其實人多搭枱好正常,但他的禮貌值得一讚!坐低先來一份熱辣辣的紫薯吐司,拎上手真的熱辣辣,而且橫切面好靚,肉鬆和紫薯都很足!微甜的紫薯配上微咸的肉鬆,加上烤得香脆的麵包,真的很有台灣的味道。而且配上一杯濃郁的紅茶牛奶,這正是我想要的台式下午茶!再來一客我不是薯條,簡單但好味!薯條選了雙拼,台灣甜不辣加番薯條,炸得香脆的它們,灑上原味椒鹽粉,是珍珠奶茶的絕配!朋友的白桃烏龍茶茶味很香,加入仙草更添口感!因為天氣熱,凍飲的冰一下子溶掉,朋友要求再加冰,店員也很樂意,服務真的很好!小小的店,食物出品有誠意,味道也有質素,服務也好,難怪星期六下午茶時間都坐滿要人!下次再來要試埋它的紫芋牛奶和芋泥吐司!

而且配上一杯濃郁的紅茶牛奶,這正是我想要的台式下午茶!

2021-05-15
由於價錢親民,而且食物味道夠地道,所以已經嚟過幾次呢間台灣小食店開餐的…🥰😍❤️🔹紫薯白兔糖麻糬三文治今次就試咗最近新出嘅白兔糖味道,估唔到佢同紫薯都夾到,味道又唔會話太甜,煙煙韌韌幾有口感的!夠創新!👍🏻👍🏻👍🏻🔸我不是薯條 Super Mix係由番薯及甜不辣造成薯條造型再加入埋自選嘅酸甜甘梅粉及輕量辛辣粉所炸成出嚟的,番薯味道濃口感較厚實,而甜不辣就夠香口同煙煙韌韌,比一般薯條仲要好食!😍😍😍🔹夜市鹽酥拼盤有四種炸物包括花枝丸、鹽酥雞、蝦卷同四季豆所組成的!呢個非常香口超有台灣傳統小食風味!❤️❤️🔸仙草三號甜品方面當然要試吓台灣最出名嘅芋圓啦!仲有仙草、布丁同水晶,非常之足料豐富!而且仲好好食添!🥰🥰😋🔹炭培烏龍珍珠奶茶及炭培可可珍珠奶茶食台灣野又點少得杯珍珠奶茶呢?!香港人對台灣美食都有一份情意結的!間唔使食返一餐台灣野真係非常之滿足!💛💛💛

🔹紫薯白兔糖麻糬三文治

🔸我不是薯條 Super Mix

🔹夜市鹽酥拼盤

🔸仙草三號

🔹炭培烏龍珍珠奶茶及炭培可可珍珠奶茶
食台灣野又點少得杯珍珠奶茶呢?!

2021-07-26 0 瀏覽
最近發現荃灣開了不少台灣餐廳這晚特意過來試試看,IG打卡名物肉鬆芋泥吐司餡料很多,麵包有烘過,淡淡牛油香芋泥吃起來不會很甜麵包較厚身,絕對建議大家SHARE來吃不然一份就飽了我不是薯條(甜不辣) 要了最傳統的椒鹽味把甜不辣切條再去炸,炸度也有分,點了五分脆,入口脆身,裡面煙煙韌韌,很好吃招牌牛三寶湯麵有牛筋,牛腱,牛肋條,糖心蛋半隻湯底清甜,牛三寶較淋又入味,麵條粗身帶點硬跟餐加$3的蜂蜜綠茶味道不錯,很解喝
最近發現荃灣開了不少台灣餐廳
這晚特意過來試試看,IG打卡名物

肉鬆芋泥吐司

餡料很多,麵包有烘過,淡淡牛油香
芋泥吃起來不會很甜
麵包較厚身,絕對建議大家SHARE來吃
不然一份就飽了

我不是薯條(甜不辣)
要了最傳統的椒鹽味

招牌牛三寶湯麵

有牛筋,牛腱,牛肋條,糖心蛋半隻
湯底清甜,牛三寶較淋又入味,麵條粗身帶點硬

跟餐加$3的蜂蜜綠茶
味道不錯,很解喝

2021-07-21 0 瀏覽
芋見紫薯吐司吐司烤得鬆軟,隔左一陣先食,仍然覺得外層脆卜卜。芋泥綿密香滑,不會太膩。不過一份吐司最好唔好自己一個食晒,會太飽。白桃烏龍茶比較一般。下次會試其他野飲。仙草2號仙草2號,芋圓Q彈Q彈,份量都好多,我同細佬兩個人分先食得晒!
芋見紫薯吐司

白桃烏龍茶

比較一般。下次會試其他野飲。

仙草2號

• 芋見紫薯吐司
1K
2021-07-20 0 瀏覽
上星期日要去荃灣買口罩,就順道去 你妳 吃午餐!!今次又多了新食物,我不是薯條,到底是什麼?原來是炸甜不辣及地瓜蕃薯條,還有好多味粉選擇,可以試吓。午餐有主菜+小食+飲品,價錢好經濟,而且沒有加一。吐司、飲品也有新口味上次品嚐過肉鬆芋泥,今次就試黃金蛋黃芋泥紫薯 $48,鹹蛋黃確實幾邪惡。層層分明,賣相滿分,另外也有大白兔糖吐司賣相都美美的。這個咬下是軟滑的芋頭蓉、香濃而不膩的鹹蛋黃蓉及有清香的紫薯,除了打卡一流外,味道也很不錯!地瓜條套餐另加 $19 飲 抹茶奶綠珍珠,份量確實大大杯,抹茶甜中帶茶味,不會太甜,珍珠煙韌QQ。我是地瓜蕃薯條 $36 選擇了原味椒鹽粉,鹹鹹地好香脆,幾惹味,還有濃郁的蕃薯甜味。午餐 A 乾拌麵 + B 台式滷水雞扒+炸澎湖花枝丸 + C 蜂蜜綠茶以盒上賣相又是很吸引~~雞扒好嫩滑,花枝丸也好彈牙,滿足而乾拌麵份量也很多,麵條彈牙、溏心蛋美味。
上星期日要去荃灣買口罩,就順道去 你妳 吃午餐!!
今次又多了新食物,我不是薯條,到底是什麼?

原來是炸甜不辣及地瓜蕃薯條,還有好多味粉選擇,可以試吓。

午餐有主菜+小食+飲品,價錢好經濟,而且沒有加一。

吐司、飲品也有新口味

我是地瓜蕃薯條 $36

以盒上賣相又是很吸引~~

雞扒好嫩滑,花枝丸也好彈牙,滿足

而乾拌麵份量也很多,麵條彈牙、溏心蛋美味。

2021-07-19 9 瀏覽
有時候我們吃的不是食物,而是情懷。我對台灣是有情意結的,也許是回憶瀘鏡使然,寶島在我印象總是人情味滿滿,吃的什麼都份外美味。你妳算得上荃灣一帶網紅店,第一次光顧沒吃人味芋泥吐司,淺嚐了幾款小吃:甜不辣X地瓜條、4號芋圖和一杯抹茶紅豆小芋圓。甜不辣X地瓜條: 本名「我不是薯條」,一開始被名字吸引,上桌一看果然是傻傻分不清,要仔細看才發現甜不辣比較乾扁,蕃薯條就方方正正,比較油潤。甜不辣口感煙韌,個人很喜歡;蕃薯條甜甜的,外脆內軟,更討喜。4號芋圓:普通芋圓(口感煙韌適中)、包餡芋圓(無咩味)、珍珠(正常)、荔枝爆珠(好重荔枝味, 夏天食都幾清新, 但個人覺得同芋圓唔係好夾)抹茶紅豆小芋圓:由於我叫少甜,可能影響了味道,但抹茶極淡,紅豆好普通,不是蜜豆,但小芋圖出奇地依然保持到口感煙韌適中,可惜沒什麼味道,而且份量超多,比較「頂胃」三樣食物,只有一樣算得上好吃,其餘合格,不過店員人超好,讓我仿佛一下回到人情味滿滿的寶島,下次經過還會再來,試試大熱的白兔糖吐司,又一情懷力作
有時候我們吃的不是食物,而是情懷。

2021-07-03
  • 我不是薯條
台灣地道好滋味 荃灣找到了「你妳 you you」主打人見人愛的手作芋泥亦會不時推出不一樣的創意菜式 令人耳目一新.《肉鬆芋泥吐司》🥪💟爆餡的肉鬆芋泥吐司吐司烤得外脆內軟帶有牛油香咬下去盡是啖啖軟滑的芋泥鹹鹹甜甜好好食.《手作紫芋牛奶》紫芋乃紫薯泥➕芋泥💜深淺紫交疊 顏色很夢幻紫薯泥口感滑順而啜下去又會吃到粒粒芋頭 非常飽肚.《仙草2號》仙草、紅豆、三色芋圓、小丸子、包餡芋圓好少可食到有芋泥餡的芋圓 口感Q彈內餡保留芋頭的香甜及綿密口感配埋嫩滑的仙草 悶氣全消.《我不是薯條-甜不辣》這個不是薯條的小食絕對騙得下人將甜不辣切成一條條 炸得酥脆灑上椒鹽粉 咬下去煙煙韌韌有口感仲好食過真正既薯條.《魯肉飯》香噴噴的滷肉飯 半肥瘦的肉末蓋上米飯甘香的油脂浸透著粒粒的珍珠米每一口都嘗到醬肉的香甜.《夜市鹽酥拼盤》拼盤有齊台灣夜市名物鹽酥雞🐔 花枝丸🦑鮮蝦卷🦐四季豆最愛花枝丸 超彈牙‼️內裏有粒粒花枝肉比一般的墨魚丸好食太多

台灣地道好滋味 荃灣找到了

深淺紫交疊 顏色很夢幻
紫薯泥口感滑順
而啜下去又會吃到粒粒芋頭 非常飽肚

《仙草2號》
仙草、紅豆、三色芋圓、小丸子、包餡芋圓
好少可食到有芋泥餡的芋圓 口感Q彈

最愛花枝丸 超彈牙‼️
內裏有粒粒花枝肉
比一般的墨魚丸好食太多
2021-07-15 4 瀏覽
台灣野真係唔會食到厭但係疫情期間真係已經好耐冇再去台灣所以呢就真係令人非常之咁懷念咁岩見到附近有呢間台灣野所以就即管入去試一試見到咁多戶縣嘅產品就真係令我已經帶流晒口水因為一向都非常之咁鍾意呢款甜品一開始就叫咗一個戶縣得飲貪佢裏邊又有珍珠又有戶縣仲有一啲僱員製造出嚟嘅豬豬非常之咁好飲而且又唔會太甜夏天嘅時候非常之咁解渴之後我就叫咗一個便當就係花枝丸便當花枝丸有四粒但係佢嘅份量都非常之咁好食我就叫咗呢個滷肉飯滷肉嘅味道都非常之咁台灣唔單止有少少肥肉仲有好香濃嘅醬汁味道再配合埋個糖心蛋非常之咁好食最後我就叫多在一個髯鬚雞拼盤裏面嘅選擇非常之咁多當然有主角髯鬚雞仲有渣嘅四季豆仲有甜不辣仲有蝦餅蝦餅配合起上嚟非常之咁好食可能因為新鮮炸起嘅關係非常之咁脆薄博令人一食上癮最後再叫多咗一個紫薯鹹蛋芋頭吐司裏面嘅非常之咁多層次而且顏色非常之咁靚淨係望一望都已經令人大流口水非常之咁開心過癮而且味道唔會更加甜但係就比較有啲飽我哋兩個人都食唔晒最後就外賣左返屋企繼續食

之後我就叫咗一個便當就係花枝丸便當
花枝丸有四粒
但係佢嘅份量都非常之咁好食我就叫咗呢個
非常之咁好食
最後我就叫多在一個髯鬚雞拼盤裏面嘅選擇非常之

可能因為新鮮炸起嘅關係非常之咁脆薄博令人一食上癮

一望都已經令人大流口水非常之咁開心過癮
2021-07-15 1 瀏覽
太耐冇去台灣真係想懷念下台灣嘅光景而且我仲係勁鍾意食台灣嘢同事知道咗之後今日就帶呢間食台灣嘅小食因為佢亦都好鍾意食護院知道呢度有戶縣嘅甜品所以大家都嚟試一試不過話晒呢度都係晚餐時候所以我哋都叫返啲鹹嘢就叫咗一個便當就係滷水三層肉便當雖然個名非常之咁邪惡但係其實就唔會太過肥只不過係有少少肥嘅係中間但係滷水嘅味道非常之咁重再加上個擺盤非常之咁靚直情好似去咗台灣嘅火車便當咁有滷水蛋鹹酸菜仲有主打嘅紅肉我選擇咗干貝面所以佢哋嘅面就類似係烏冬不過冇烏冬咁爽口但係就非常之咁索汁之後朋友就叫咗一款黃金鹹蛋黃吐司呢個樣非常之咁靚脆卜卜嘅外表吐司裏面夾住鹹蛋黃污泥仲有紫薯一次過滿足晒所有願望唔單止食咗戶縣嘅味道仲更加有最鍾意嘅紫薯仲有佢哋嘅鹹蛋黃仲係非常之咁突出唔會一鹹一甜令到非常突兀另外再叫多咗個小食就係鹽酥雞拼盤裏邊唔單只係髯鬚雞仲有甜不辣仲有四季豆炒得非常之咁趣卜卜
太耐冇去台灣真係想懷念下台灣嘅光景而且我仲係勁鍾意食台灣嘢

雖然個名非常之咁邪惡