2022-12-21 449 瀏覽
呢間餐廳勁有日本居酒屋感覺🗼!天花掛咗好多燈籠,入門口又會有人敲鼓歡迎🪘,感覺好熱鬧好有氣氛!牛舌燒完特別香特別多油份,而且咬落唔韌勁好食👅👅黑豚肉又係燒到好香🍢,加埋啲豬油逼晒出嚟,油脂味豐富~不過同牛舌一樣,灑鹽多咗少少🧂~如果唔鍾意咁鹹可以抹走一啲食就啱晒!雞翼怪必點芝麻雞翼🐔,因為又香又脆~呢度嘅炸皮好薄,而且真係新鮮炸起會淥咀哥種🌡!入面嘅雞翼仍然帶有肉汁😋呢個燒蠔真係幾抵🦪~蠔面有啲千島醬同芝士烤香🧀,而隻蠔唔會烤到太熟縮埋一粒~最鍾意佢仲keep到啲蠔本身嘅汁同少少海水🌊,食落又鮮甜又有芝士香~一向都喜歡食羊架🐑~呢個略帶羶味,但我同母親大人都接受到~羊肉好嫩滑,咬落去都仲有肉汁滴出嚟,而且仲係粉嫩嘅顏色💗~簡單落啲鹽調味已經好正,怕羶嘅朋友可以點啲芥末~估唔到呢度刺身有炙燒左口魚裙邊🐟!超滑超正仲好有魚油味!加埋炙燒少少焦香味🔥,滑捋捋一入口就融化了。最怕天婦羅啲蝦成日霉霉地…呢幾隻蝦都爽口🍤~而炸粉脆得嚟又唔油,連個秋葵都唔錯~食埋個炒飯就夠晒滿足🍛!炒飯夠乾身,而且帶點蛋同海膽🥚,味道好鮮香~面頭嘅海鮮都好足料🦑,大大粒帆立貝同青口勁吸睛👀母親大人唔飲酒就叫咗個荔枝
呢間餐廳勁有日本居酒屋感覺🗼!

牛舌燒完特別香特別多油份,而且咬落唔韌勁好食👅👅
黑豚肉又係燒到好香🍢,加埋啲豬油逼晒出嚟,油脂味豐富~

不過同牛舌一樣,灑鹽多咗少少🧂~
如果唔鍾意咁鹹可以抹走一啲食就啱晒!
鹽燒牛舌 & 柚子鹽黑豚肉串

雞翼怪必點芝麻雞翼🐔,因為又香又脆~
呢度嘅炸皮好薄,而且真係新鮮炸起會淥咀哥種🌡!
入面嘅雞翼仍然帶有肉汁😋
芝麻雞翼

呢個燒蠔真係幾抵🦪~
蠔面有啲千島醬同芝士烤香🧀,而隻蠔唔會烤到太熟縮埋一粒~
燒廣島生蠔

一向都喜歡食羊架🐑~
呢個略帶羶味,但我同母親大人都接受到~
羊肉好嫩滑,咬落去都仲有肉汁滴出嚟,而且仲係粉嫩嘅顏色💗~
簡單落啲鹽調味已經好正,怕羶嘅朋友可以點啲芥末~
鹽燒羊架

估唔到呢度刺身有炙燒左口魚裙邊🐟!
超滑超正仲好有魚油味!
加埋炙燒少少焦香味🔥,滑捋捋一入口就融化了。
炙燒左口魚裙邊

最怕天婦羅啲蝦成日霉霉地…呢幾隻蝦都爽口🍤~
而炸粉脆得嚟又唔油,連個秋葵都唔錯~
大蝦天婦羅

食埋個炒飯就夠晒滿足🍛!
炒飯夠乾身,而且帶點蛋同海膽🥚,味道好鮮香~
面頭嘅海鮮都好足料🦑,大大粒帆立貝同青口勁吸睛👀
海膽海鮮炒飯

母親大人唔飲酒就叫咗個荔枝乳酸梳打🍹,酸酸甜甜又有汽~
我飲酒嘅就試下呢個烏龍茶燒酌~
燒酌一開始飲係幾嗆喉,但烏龍茶味都夠香🍵~
後來啲冰融咗啲,酒味無咁濃就更好飲了🍶
荔枝乳酸梳打 & 烏龍茶燒酌

呢個地方都幾適合一班朋友聚會,氣氛夠熱鬧,嘈啲都無問題!
而且佢嘅酒類選擇都幾多,而家仲做緊特價添!
抵飲🍻
海膽海鮮炒飯
荔枝乳酸梳打 & 烏龍茶燒酌
  • 燒牛舌
2022-12-20 61 瀏覽
🇯🇵🍲🍻🍋🍋🐂🥢🐖🍹就嚟聖誕節🎄就去係尖沙咀厚福街嘅令和鍋物酒場食飯提前慶祝🎊🍻🎉🥳咁當然要食好啲啦堂煮壽喜燒(先煎後湯,a4黑毛和牛)$428🍳🐂(怕油煙彈到有圍裙就唔驚)未試過煮壽喜燒嘅我當然即學即煎,首先煎熔牛脂粒將油份釋出,再而炒香大蔥同洋蔥,之後就煎和牛片同時適當加入調味料🔥🥓,最後將煎好嘅和牛片撈埋蘭王蛋蛋漿一齊食🥚和牛嘅油香充滿口腔,油脂雪花分布平均,肉質軟嫩,蛋漿包住肉片非常滑口同增加一種蛋香味,牛味、蛋味、甜味三味混合一齊,好好味呀😋煎完和牛食之後仲可以加入壽喜燒湯底打邊爐🍲,套餐包野菜豆腐盤,唔夠喉可以另外加唔同嘅配料👍刺身:🍣大拖羅$128入口即溶完全無需要用牙咬已經係舌頭同上顎中慢慢散開,拖羅嘅鮮甜味係口中停留,有一種齒頰留香嘅感覺👅除咗壽喜燒同刺身仲有少食同串燒櫻花蝦墨魚餅$38🦐🦑彈牙,但略嫌有事乾鹽燒牛舌$48🐮👅肉嫩多汁完全唔韌,咬落啲肉汁即刻流出嚟,調味岩岩好微咸微咸黑豚大腸串$28🐷油香味重,腸衣燒到少少脆口鹽燒雞軟骨$22🐓🦴同薩摩半全翼$24🐥調味唔錯,保持一貫水準明太子雞棒$28🍢味道同質感特別,微微明太子嘅辣味,仲有少少魚子口感蜜桃乳酸梳打$
🇯🇵🍲🍻🍋🍋🐂🥢🐖🍹

刺身:🍣
大拖羅$128

除咗壽喜燒同刺身仲有少食同串燒
櫻花蝦墨魚餅$38🦐🦑
彈牙,但略嫌有事乾
鹽燒牛舌$48🐮👅
肉嫩多汁完全唔韌,咬落啲肉汁即刻流出嚟,調味岩岩好微咸微咸
黑豚大腸串$28🐷
油香味重,腸衣燒到少少脆口
鹽燒雞軟骨$22🐓🦴同薩摩半全翼$24🐥
調味唔錯,保持一貫水準
明太子雞棒$28🍢
味道同質感特別,微微明太子嘅辣味,仲有少少魚子口感

蜜桃乳酸梳打$33🍑🍑
濃濃蜜桃味🍑較為甜身
鮮檸檬燒酎梳打$58🍋🍋🍋🍋🍋🍋
一嚟到即刻俾條檸檬條驚親🤣😂長一長
2022-12-15
慶祝紀念
聖誕節
  • 鮮檸檬燒酎梳打
堂煮壽喜燒(先煎後湯,A4黑毛和牛)$428🍳🐂和牛嘅油香充滿口腔,油脂雪花分布平均,肉質軟嫩,配埋蛋漿非常滑口,真係好好味呀😋食完和牛仲可以加入壽喜燒湯底打邊爐🍲,本身套餐包埋野菜豆腐盤,唔夠喉可以另外加唔同嘅配料紫蘇雞肉丸$28🍡陣陣紫蘇味,幾清新幾特別雞胸軟骨丸$38🍡味道帶有微微辣味,軟骨碎爽口,口感先軟荏後爽口,幾特別值得一試日本黑豚肉(100g)$78🐖🥓每一片都切得長長,肉質層次分明,食落爽口肉味足稻庭烏冬$28已經預先解凍,唔會成舊冰咁,令湯底凍晒葛絲$28淥熟之後晶凝通透,食落彈牙滑溜刺身:🍣大拖羅$128一放入口即刻明白咩叫入口即溶,完全唔需要用牙咬已經感受到拖羅係舌頭同上顎中慢慢散開,鮮甜味係口中停留齒頰留香👅總括嚟講成餐飯感覺都非常好😆好質又唔算好貴😋值得再試
堂煮壽喜燒(先煎後湯,A4黑毛和牛)$428🍳🐂

紫蘇雞肉丸$28🍡
陣陣紫蘇味,幾清新幾特別
雞胸軟骨丸$38🍡

日本黑豚肉(100g)$78🐖🥓
每一片都切得長長,肉質層次分明,食落爽口肉味足

稻庭烏冬$28
已經預先解凍,唔會成舊冰咁,令湯底凍晒
葛絲$28
淥熟之後晶凝通透,食落彈牙滑溜

刺身:🍣
大拖羅$128

總括嚟講成餐飯感覺都非常好😆好質又唔算好貴😋值得再試
2022-12-18 359 瀏覽
之前已經有朋友帶我試過令和旺角總店,套餐抵食、餐廳氣氛又好日本feel, 食物又精緻又好食,好深印象。知道佢係尖沙咀開分店即時去捧下場。尖沙咀分店亦貫徹旺角分店嘅日本風,再加可愛元素,牆上畫了很多卡通公仔。天花板掛了很多和紙燈籠。最開心係有和式卡位坐,夠晒私隱同朋友傾心事一流!食物種類超多,有串燒、石燒、日本飯、鍋物、刺身、壽司等。 被安排坐卡位,非常舒適清酒生蠔 $28/份先將生蠔,放入清酒來浸泡用來吸收清酒味。再加檸檬汁就可食用。好爽好滑、有點海水味及鐵味。蠔味好重。鹽燒雞軟骨 $22雞軟骨炸到非常鬆脆,好有雞味。補骨膠原一流。薩摩雞腎 $28超爽脆嘅雞腎,再加埋鹽燒燒完後嘅味道,雞腎味超出。柚子鹽黑豚肉 $28 超重柚子味鹽燒黑豚肉外脆內軟,肉質非常彈牙,非常Juice。黑豚大腸串 $28 炸大腸超好食,炸到超脆口,日式炸大腸幾特別。明太子雞捧 $28福岡明太子醬配上雞肉串,飽得來又好食。芫茜白雞湯鍋物配M6澳洲和牛 $298超鍾意芫荽嘅我哋,當然唔可以錯過呢款湯底,非常重芫荽味。 仲會附送一個野菜豆腐盛合。蔬菜籃入面有黃芽白、生菜、金菇、草菇、紅蘿蔔片,洋蔥及豆腐,非常健康。豆
天花板掛了很多和紙燈籠。
最開心係有和式卡位坐,夠晒私隱同朋友傾心事一流!食物種類超多,有串燒、石燒、日本飯、鍋物、刺身壽司等。 被安排坐卡位,非常舒適

清酒生蠔 $28/份

鹽燒雞軟骨 $22
雞軟骨炸到非常鬆脆,好有雞味。補骨膠原一流。

薩摩雞腎 $28
超爽脆嘅雞腎,再加埋鹽燒燒完後嘅味道,雞腎味超出。

柚子鹽黑豚肉 $28

黑豚大腸串 $28
炸大腸超好食,炸到超脆口,日式炸大腸幾特別。

明太子雞捧 $28
福岡明太子醬配上雞肉串,飽得來又好食。

芫茜白雞湯鍋物配M6澳洲和牛 $298
超鍾意芫荽嘅我哋,當然唔可以錯過呢款湯底,非常重芫荽味。 仲會附送一個野菜豆腐盛合。蔬菜籃入面有黃芽白、生菜、金菇、草菇、紅蘿蔔片,洋蔥及豆腐,非常健康。豆腐比一般出面嘅更濃豆味及超滑,超讚。
M6澳洲和牛,涮完後入口即溶,唔會太肥。口感夠彈牙,重牛肉味。大滿足呢!莞茜鍋物

奇異果乳酸梳打 $33
超有奇異果味嘅乳酸梳打,估唔到兩款味道咁match。好健康

鮮檸檬燒酎梳打 $58
超特別,來到一定要叫。 第一次見餐廳將啲檸檬貼埋一齊,然後插入一杯燒酒入邊。叫來打卡,值回票價。 新鮮檸檬配上日本燒酎味道唔會太搶,女仔都適合飲用。
2022-12-14
  • 清酒生蠔
  • 濃厚芫荽鍋
2022-12-16 48 瀏覽
尖沙咀呢間居酒屋嘅氣氛好岩同朋友黎飲酒食嘢~ 呢度嘅佈置好有和風,菜單選擇好多樣化,酒類/非酒精飲品都應有盡有~刺身我哋叫咗三文魚、左口魚裙邊、八爪魚、甜蝦~ 全部都幾新鮮,三文魚幾厚切,甜蝦好鮮甜~串燒我哋叫咗牛舌、雞軟骨、明太子雞棒、鹽燒白鱔~ 串燒燒得好香,白鱔肉質幾彈牙,明太子雞棒係雞肉同少少軟骨整成,上面加咗明太子醬好惹味~燒廣島生蠔幾大粒幾新鮮,燒菠蘿好甜又多汁~ 玉子燒蛋味香甜~汁燒16寸日本大魷魚筒,真係好大隻!魷魚夠新鮮,肉質彈牙但唔會鞋,用燒汁燒香好入味~ 櫻花蝦墨魚餅煎得很香口,清酒煮蜆好濃清酒味,蜆肉都大大粒~炸物點咗唐揚墨魚咀、大蝦天婦羅、牛肉可樂餅~ 炸物香脆可口,佐酒一流~ 食一口小吃,飲一啖令和手工啤,真係好爽~最後一人食多一個飯團(鹽味昆布/ 梅子飯糰),就夠晒飽喇~😋

櫻花蝦墨魚餅煎得很香口,清酒煮蜆好濃清酒味,蜆肉都大大粒~

2022-12-15 139 瀏覽
近年香港愈嚟愈多特色居酒屋🏮,今次同朋友聚會就去咗食😋刺生方面就揀咗甜蝦、三文魚、八爪魚同炙燒左口魚裙邊,碟碟都夠鮮甜,好新鮮👍🏻飯糰🍙仲食咗兩款飯糰:鹽味昆布、梅子飯糰,其中梅子飯糰比較有特色,裡面有酸酸嘅梅子肉,食完即刻胃口大增~汁燒16寸日本大魷魚筒🦑魷魚好大隻,彈牙又惹味🤤牛肉可樂餅熱辣辣,外脆肉軟👍🏻串燒點咗鹽燒牛舌、鹽燒白鱔、鹽燒雞軟骨、同明太子鷄棒😌,全部都燒得岩岩好,佐酒一流~燒冰火菠蘿🍍好多汁,表面仲有啲焦糖添🍬清酒煮蜆酒味好濃郁🍶~令和甜味手工啤🍻去居酒屋梗係要飲返杯先夠氣氛🤭
近年香港愈嚟愈多特色居酒屋🏮,今次同朋友聚會就去咗食😋

甜蝦;炙燒左口魚裙邊

八爪魚

飯糰🍙
鹽味昆布飯糰;梅子飯糰

汁燒16寸日本大魷魚筒

🦑魷魚好大隻,彈牙又惹味🤤

牛肉可樂餅
牛肉可樂餅,燒廣島生蠔

熱辣辣,外脆肉軟👍🏻

鹽燒雞軟骨;鹽燒白鱔;鹽燒牛舌;明太子鷄棒

燒冰火菠蘿

燒冰火菠蘿🍍好多汁,表面仲有啲焦糖添🍬

清酒煮蜆

清酒煮蜆酒味好濃郁🍶~

令和甜味手工啤🍻

• 燒廣島生蠔
  • 鹽燒白鱔
  • 牛肉可樂餅
2022-12-15 34 瀏覽
一入去就覺得好有氣氛,因為人客一到,就有同事打鼓🥁歡迎。留意到入面的牆壁好多畫作,掛滿好多燈籠,用好多支支裝嘅酒樽做裝飾。連卡位嘅燈飾都有唔同。叫嘢飲先1) 鮮檸檬燒酎梳打$58檸檬片雪凍左,當你一路飲佢就一路溶,飲落有少少威士忌,唔識飲酒都可以飲。2)荔枝乳酸梳打$33呢杯凍飲有荔枝味,亦比較甜,但都好飲。3)主食:堂煮壽喜燒$428日本A4黒毛和牛250g野菜豆腐盤十日本蛋先要預熱爐具,然後將一舊脂肪塗勻熱煱,之後炒香紫洋蔥同京葱,。然後就可以放入和牛,燒一陣就加入一點醬汁,食嘅時候可以沾蛋汁,每一口和牛都好大片,有牛肉味,質感好滑。食到咁上下,就倒湯入鍋,煮野菜豆腐盤(娃娃菜、生菜、香菇、鴻喜菇、金菇、紅蘿蔔、豆腐)💗有著數💗💗4)只要like 令和嘅IG&FB就會送兩件日本雜菜雞肉福袋。所以我哋有2件福袋(我老公驚食唔晒,所以佢冇like )👉咪嘥嘢,食到先好叫。5) 牛肉可樂餅$28我至愛食可樂餅,炸得鬆脆,好滋味。6) 野菜天婦羅$58每件野菜嘅炸漿都好薄,炸得好好食。(南瓜、秋葵、蕃著、矮瓜)7)燒日本紅豆年糕二本 38.熱辣辣嘅年糕配雪凍左嘅紅豆,唔太甜,紅豆味濃。
一入去就覺得好有氣氛,因為人客一到,就有同事打鼓🥁歡迎。

叫嘢飲先
1) 鮮檸檬燒酎梳打$58
2)荔枝乳酸梳打$33
呢杯凍飲有荔枝味,亦比較甜,但都好飲。

3)主食:堂煮壽喜燒$428
日本A4黒毛和牛250g
野菜豆腐盤十日本蛋

💗有著數💗

5) 牛肉可樂餅$28
我至愛食可樂餅,炸得鬆脆,好滋味。

6) 野菜天婦羅$58

7)燒日本紅豆年糕二本 38.
熱辣辣嘅年糕配雪凍左嘅紅豆,唔太甜,紅豆味濃。
2022-12-14 35 瀏覽
同同事食 fairwell 飯, 緊係要搵間座得舒服可以開懷歡聚的地方,尖沙咀令和鍋物酒場係一個好地方, 我地就叫左以下美食⬇️⬇️⬇️🔯 北寄具刺身 ~ 一碟4件爽口鮮甜。🔯 鹽燒雞皮 ~ 雞皮燒得香脆可口。🔯 柚子鹽燒豚肉 ~ 鮮嫩多汁有咬勁的豚肉同柚子鹽幾夾。🔯 什錦天婦羅 ~ 脆漿夠哂薄,最愛大蝦和茄子天婦羅。🔯 鮮檸檬燒酎梳打 ~ 打卡一流,如味道濃一點會再正d 。🔯 奇異果乳酸梳打 ~ 甜甜酸酸越飲越開胃。🔯 美國安格斯200g + 白雞湯火鍋 ~ 安格斯一碟分量都多,大大片肉質鮮美滑嫩。白雞湯夠香甜,配是日蔬菜,豆腐,冬菇等等,特別美味。💓 like社交平台仲可以送日本雜菜雞肉福袋1件

🔯 北寄具刺身 ~ 一碟4件爽口鮮甜。

🔯 鹽燒雞皮 ~ 雞皮燒得香脆可口。

🔯 柚子鹽燒豚肉 ~ 鮮嫩多汁有咬勁的豚肉同柚子鹽幾夾。

🔯 什錦天婦羅 ~ 脆漿夠哂薄,最愛大蝦和茄子天婦羅。

🔯 鮮檸檬燒酎梳打 ~ 打卡一流,如味道濃一點會再正d 。

🔯 奇異果乳酸梳打 ~ 甜甜酸酸越飲越開胃。

💓 like社交平台仲可以送日本雜菜雞肉福袋1件
2022-12-13 32 瀏覽
同老友去尖沙咀搵食,行到厚福街,見到呢間#令和鍋物酒場 ,大家對望一下就知係呢間啦😁。日式裝潢的餐廳,掛滿非常之美麗又可愛的燈籠,燈光暗暗的很有情調,壁畫很靚,令人心情愉快,被安排坐卡位,空間感十足坐得很舒適。鋪坐下店員就送上前菜小食,邊食邊㨂野食😘首先點了霜降和牛洋蔥沙律🥗,邊位燒烤了,但內裏是全生的,和牛咬落軟沐很香牛味,質感都是軟綿綿的,沙律菜配黑醋,充滿酸味的令人非常開胃!池魚唐揚,份量足炸到熱辣辣很香脆可口,送啤酒🍻冇得頂。廚司發板刺身,刺身有帶子、三文魚、魷魚、鰹魚、北寄貝、油甘魚等等刺身,非常新鮮又豐盛。和牛牛根,牛牛試得多,牛根第一次食,果然係寧舍唔同,很q彈又軟淋,喜歡牛的一定要試試喇!啤酒🍻,啤酒唔點唔得,因太有居酒屋氣氛啦,夠哂冰凍🥶好正。價錢合理食物有質素,今晚食得很滿足啊!🥳😊

鋪坐下店員就送上前菜小食,邊食邊㨂野食😘

池魚唐揚,份量足炸到熱辣辣很香脆可口,送啤酒🍻冇得頂。

廚司發板刺身刺身有帶子、三文魚、魷魚、鰹魚、北寄貝、油甘魚等等刺身,非常新鮮又豐盛。

啤酒🍻,啤酒唔點唔得,因太有居酒屋氣氛啦,夠哂冰凍🥶好正。

價錢合理食物有質素,今晚食得很滿足啊!🥳😊
2022-12-13
之前食過和牛壽喜燒 好好食居酒屋入面嘅擺設同裝潢充滿日本嘅感覺好鍾意餐廳入邊嘅氣氛決定要再試埋和牛鍋物😍*・° ✰.。・ Shabu Shabu・° ✰.。.:* 🦞龍蝦濃湯配 A4 日本和牛 200g🐮同一般嘅Shabu Shabu唔同 呢度湯底可以揀龍蝦濃湯 湯底真係好濃郁就咁飲已經好好味 肉類涮完都充滿龍蝦湯味🐮A4日本和牛 肉質嫩滑 油脂好香點埋日本蘭王蛋更加香滑 🥚 🐷另外追加左✨日本黑豚肉黑豚肉好大塊 肉質嫩滑  🧀 芝士流心雞肉丸 入面係流心芝士醬 好飽肚🌿套餐有埋✨野菜豆腐盤有多款日本蔬菜 好豐富涮完索哂啲龍蝦湯 好香 😋🐮炙燒和牛粒炒飯有幾塊炙燒和牛肉 炒飯中都有和牛肉碎 好香口和牛油脂豐富 入口即溶 🤤🦀軟殼蟹天婦羅 原隻軟殼蟹炸到金黃色 香脆內軟粉漿好薄 唔會太油膩 👍🏻*・° ✰.。・ 串燒・° ✰.。.:* 👅鹽燒牛舌牛舌燒到好香 肉質有咬口又唔會韌 啱啱好🐷柚子鹽黑豚肉黑豚肉油脂肉汁豐富 柚子鹽做調味 每粒黑豚肉都有好香嘅柚子味 中和返油膩感 🍄汁燒白菌 燒得好juicy 👍🏻🍢明太子雞棒雞肉好滑 同雞軟骨嘅比例恰到好處好有咬口 必點 🍢朋友揀咗 🐔薩摩雞尾
之前食過和牛壽喜燒 好好食
居酒屋入面嘅擺設同裝潢充滿日本嘅感覺
好鍾意餐廳入邊嘅氣氛
決定要再試埋和牛鍋物😍
*・° ✰.。・ Shabu Shabu・° ✰.。.:*
🦞龍蝦濃湯配 A4 日本和牛 200g🐮

和牛油脂豐富 入口即溶 🤤
🦀軟殼蟹天婦羅
原隻軟殼蟹炸到金黃色 香脆內軟
粉漿好薄 唔會太油膩 👍🏻
*・° ✰.。・ 串燒・° ✰.。.:*
👅鹽燒牛舌

🍢明太子雞棒
雞肉好滑 同雞軟骨嘅比例恰到好處
好有咬口 必點 🍢

朋友揀咗
🐔薩摩雞尾、汁燒薩摩雞心、雞心
燒得剛剛好 點埋醬汁好惹味

🐟鹽燒白鱔
外皮燒到香口爽脆
鰻魚好肥美 肉質柔軟嫩滑多汁 好鮮味

*・° ✰.。・ Drinks・° ✰.。.:*
🍋鮮檸檬燒酎梳打

• 軟殼蟹天婦羅
  • 柚子鹽黑豚肉
  • A4日本和牛
2022-12-10 47 瀏覽
今次黎到尖沙咀既令和鍋物酒場,由樓梯開始已經滿滿和風設計和可愛的卡通壁畫,色彩繽紛的招財貓咪燈籠、旗幟、不同款式特色酒樽擺設,酒場內空間闊落,並設有卡座包廂和數間VIP房,坐得相當舒服。主打特色日本料理,價錢相宜,刺身、炸物 、石板燒、即製串燒,日式特色火鍋及鍋物,食物款式繁多,連清酒梅酒都超過100款!炙燒左口魚裙邊 $58炙燒過後的左口魚裙邊,油脂分布超級豐富,魚香味齒頰留香北海道海鮮最中盒 $68打卡必點!令人不禁回想月光寶盒,威化內裏珍寶帆立貝夾著海膽,底層是呑拿魚蓉和三文魚子,別具特色,食料新鮮,配上威化,層面感再度昇華!明太子雞棒 $28雞棒混入少量雞軟骨,配上明太子醬,惹味!燒日本紅豆年糕 $38即燒日本年糕外脆內軟,富有嚼勁,以粒粒紅豆和豆蓉點綴,好吃!青森縣黑蒜醬油豚骨湯+沖繩黑豚肉 200g配野菜豆腐盤 $268日本黑豚肉黑豚肉不論Size和肉質都十分驚艷!厚切、大塊,而脂肪分佈亦相當平均,肉質香濃鮮嫩,配上青森縣黑蒜醬油豚骨湯底,滋味無窮,滿分!💯野菜豆腐盤有生菜、娃娃菜 、金菇 、冬菇、豆腐、紅蘿蔔、大蔥、洋蔥和薯粉非常豐富!而薯粉掛上滿滿黑蒜醬油湯汁,啖啖精

炙燒左口魚裙邊 $58
炙燒過後的左口魚裙邊,油脂分布超級豐富,魚香味齒頰留香

北海道海鮮最中盒 $68

明太子雞棒 $28
雞棒混入少量雞軟骨,配上明太子醬,惹味!

燒日本紅豆年糕 $38

青森縣黑蒜醬油豚骨湯
+沖繩黑豚肉 200g配野菜豆腐盤 $268

日本黑豚肉
黑豚肉不論Size和肉質都十分驚艷!

野菜豆腐盤
而薯粉掛上滿滿黑蒜醬油湯汁,啖啖精華,超美味!

飲品
巨峰提子乳酸梳打
菠蘿乳酸梳打

親身試過後,食物質素、分量都令人十分滿意,平靚正之選!!

@reiwatst
令和鍋物酒場 (尖沙咀厚福街店)
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下至1樓
#令和鍋物酒場 #reiwatst #尖沙咀 #尖沙咀美食 #tst #hongkong #foodie #blogger #nomnom #hkig
2022-12-07 38 瀏覽
尖沙咀日式鍋物酒場料理✨🍁🦥芫茜鍋夠香!人氣之鍋!🌿酒櫃上的清酒多不勝數!很誇張!喜歡飲酒的朋友必到!而且餐廳的特色是鍋物,有多款日式鍋物選擇,配料也很有質素!《芫荽白雞湯》$268冲繩黑豚肉 200g,配野菜豆腐盤,其實肉類方面有鴨、雞、牛等等,總有一款是你心水,而且可以追加鍋物配料。這個以芫茜為主題的鍋物,滿滿綠色的芫茜鋪滿了整個鍋,很震撼!香味撲鼻!清香的芫茜配搭白雞湯味,十分香濃!《稻庭烏冬》$28鍋物追加的配料。前菜方面,有很多佐酒的小食,《清酒生蠔》$28新鮮的生蠔旁邊有兩杯小小的清酒,把生蠔放入清酒內三十秒後,再放入口中品嘗,那種品覺的衝擊很有意思,酒香加上蠔鮮的味道呢!《霜降和牛洋蔥沙律》$88那塊鮮紅色的和牛圍繞著沙律邊,和味味道牛味很很突出,而且肉質很軟熟嫩滑,容易咀嚼!串燒和燒物方面亦有多款選擇。《萬能蔥豚肉串》$38那豐富的香蔥夾在豚肉中間,十分惹味!《柚子鹽黑豚肉串》$28柚子和鹽味非常之突出,融入豬肉的味道。《汁燒薩摩雞肉》$32香嫩肉質鮮甜的雞肉,很軟熟!《鹽燒白鱔》$48《燒原條茄子》$48賣相很美的燒茄子,切得漂亮,並疊在一起,沾上醬汁,更惹味!總結:
尖沙咀日式鍋物酒場料理✨🍁🦥

芫茜鍋夠香!人氣之鍋!🌿

《芫荽白雞湯》$268

《稻庭烏冬》$28
鍋物追加的配料。

前菜方面,有很多佐酒的小食,
《清酒生蠔》$28

《霜降和牛洋蔥沙律》$88

串燒和燒物方面亦有多款選擇。
《萬能蔥豚肉串》$38
那豐富的香蔥夾在豚肉中間,十分惹味!
《柚子鹽黑豚肉串》$28
柚子和鹽味非常之突出,融入豬肉的味道。
《汁燒薩摩雞肉》$32
香嫩肉質鮮甜的雞肉,很軟熟!
《鹽燒白鱔》$48
《燒原條茄子》$48
賣相很美的燒茄子,切得漂亮,並疊在一起,沾上醬汁,更惹味!

總結:鍋物酒場的日式居酒屋。
2022-12-06 455 瀏覽
真係太耐無去日本,呢掛成日都好想食日本野,食得返鄉下既味道就快又到聖誕,去唔到日本旅行,又想食好 D ,順便提早慶祝一個日式聖誕大餐,令和鍋物酒場真係唔錯既選擇居酒屋由裝修設計、擺設佈置及手繪貓貓牆壁畫都充滿和風味道,再加上日式燈籠,日本酒貼紙、酒樽擺設,隨處可見,令大家真係好似去左日本一樣入到居酒屋空間感十足,座位寬闊,設有特色的和風卡位岩曬情侶享用,而且仲設有包廂,一大班朋友把酒歡聚,食下串燒,傾下偈,可以開開心心過一晚居酒屋主打特色日式料理,並有多款新鮮即製串燒,日式特色火鍋及鍋物,款式選擇非常多食物方面 :軟殼蟹天婦羅 : 原隻軟殼蟹即炸做天婦羅,粉漿很薄,外脆內軟炸得金黃酥脆,清爽不油膩薩摩雞尾 : 雞尾細細粒但油脂味重,外表少少脆,香滑美味汁燒薩摩雞心 : 雞心有口感,用燒汁燒得剛剛好汁燒白菌 : 白菌用燒汁去燒烤,入便好 juicy 表面加上少少木魚碎,更有口感鹽燒白鱔 : 外皮燒到香口爽脆,鰻魚肉身肥美,口感柔軟,嫩滑多汁,食得出鮮味明太子雞棒 : 雞棒燒得軟滑,加上厚厚的明太子醬,非常惹味鹽燒牛舌 : 牛舌燒到表面焦脆,加入少少黑椒去燒,肉質有咬口帶少少咸味柚子鹽黑豚
真係太耐無去日本,呢掛成日都好想食日本野,食得返鄉下既味道

食物方面 :

薩摩雞尾 : 雞尾細細粒但油脂味重,外表少少脆,香滑美味

汁燒薩摩雞心 : 雞心有口感,用燒汁燒得剛剛好

明太子雞棒 : 雞棒燒得軟滑,加上厚厚的明太子醬,非常惹味

柚子鹽黑豚肉 : 黑豚肉鬆軟有口感,肉汁豐富,加上柚子鹽做調味,帶出香甜肉味
壽喜燒 (龍蝦濃湯配 A4 日本和牛 200g) : 龍蝦濃湯做壽喜燒真係第一次,湯味濃郁,做壽喜燒之前飲一少碗,非常滋味,雪花和牛油脂多肉味濃郁,紋理路清晰,肉質軟嫩,入口即溶,用龍蝦濃湯涮一涮吃或配上日本蛋一起吃,各有風味,另外壽喜燒配上野菜豆腐盤,有齊生菜、娃娃菜、金菇、本菇、冬菇、豆腐、大蔥、洋蔥、葛絲等,非常豐富
日本黑豚肉 : 黑豚肉勁大塊,脂肪分布平均,肉質鮮嫩

芝士流心雞肉丸 : 雞肉丸肉質軟滑,入便仲有流心芝士,味道 creamy
炙燒和牛粒炒飯 :  炒飯中加入和牛粒一起炒,炒得粒粉分明,再加上炒飯上幾塊的炙燒和牛肉,性價比高,非常美味
鮮檸檬燒酎梳打 : 檸檬片天梯非常吸睛,燒酎梳打味道清爽解渴,打卡一流

奇異果乳酪梳打 : 乳酪梳打酸酸甜甜,加入奇異果汁,夠曬開胃
2022-12-05
2022-12-03 395 瀏覽
📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓其實好多打工仔都好鍾意去居酒屋😬😬包括我在內😝😝所以有個friend 約我去一間好正嘅居酒屋我就二話不說一定去啦😆😆去到,你入門口嘅時候,職員會擊鼓吶喊,氣氛熱鬧,未食過氣氛都已經100分🤣🤣🤣無論係朋友聚會抑或情侶約會都好適合👍🏻👍🏻1. 檸檬威士忌梳打🥃$58 同鮮檸檬燒酎梳打🥃$58 - 入到去就梗係第一時間試吓佢哋啲highball🍻飲品造型更係非常有驚喜,味道有超濃嘅威士忌👍🏻👍🏻不過鮮檸檬燒酎梳打,就會淡少少🤏因為係用咗日本燒酒所以味道比較適合女性🤭🤭2. 清酒生蠔🍶🦪$28 – 香港居酒屋比較少見,鐘意生蠔可以一試,好玩又好味,將生蠔放入清酒一啖乾左佢,清酒微甜襯出蠔味,係口腔環繞三千轉嘅感覺,實在太爽!😏😏3. 鞍鱇魚肝🐟$48 - 日本人鐘意用鮟鱇魚的魚肝佐酒,味比鵝肝,識食一定嗌呢味小菜!4. 左口魚群邊刺身🐟$58 – 火炙後油脂更香濃,每一口都充滿魚油香,但唔膩👍🏻5. 燒明太子$68 – 燒到恰到好處,配青瓜清爽口感,送酒一流!6. 螢火魷魚漬🦑$48 – 大隻又肥美,又係佐酒一流,傾計必備。7. 清酒煮蜆🐚$75,日本餐廳嘅
📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

7. 清酒煮蜆🐚$75,日本餐廳嘅基本野,每隻蜆都是活蜆,無砂係加分位,需知道係市面上真係有唔少清酒煮蜆食到一口砂🤯😩

8. 月見A4和牛棒$58 – 平時月見雞棒食得多,用到A4和牛唔試真係對唔住自己,同行友人一睇就發現閃爍嘅月見係蘭王!店家真係好大方,料靚味道好,juicy到唔敢相信。

9. 串燒 – 整體處理都唔錯,唔乾咬落有肉汁有炭香,專登叫左客燒菠蘿refresh下,清甜,串燒要做到啱啱好係很難拿掌握,呢間餐廳師傅有心機,值得encore!👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳裝潢同日本居酒屋非常貼近,裝飾處處充滿心思,價錢性價比又好高😁😁😁想食cp高汁嘅居酒居嘅朋友仔就一定要去試試👍🏻👍🏻👍🏻
清酒生蠔
螢火魷魚漬
鞍鱇魚肝
左口魚群邊刺身
燒明太子
月見A4和牛棒
2022-11-28
15 分鐘 (堂食)
清酒生蠔
螢火魷魚漬
鞍鱇魚肝
左口魚群邊刺身
燒明太子
月見A4和牛棒
2022-12-01 45 瀏覽
經過尖沙咀,當然順便要搵好野食啦。呢間令和居酒屋係一樓,一入到去就覺得好有去到日本居酒屋既感覺。座位亦都好寬敞,全程坐得舒服。🎈 鹽燒牛舌 $48牛舌厚度適中,調味岩岩好,咬開果陣仲有好多肉汁,超正!🎈 清酒生蠔 $28生蠔本身好大隻同新鮮,用清酒浸完再食令到鮮甜味更加突出,推薦! 🎈 壽喜燒 (A4黑毛和牛200g配野菜併盤) $328呢款鍋物壽喜燒會有一碟A4和牛同一份野菜拼盤。和牛雪花好靚,肉味濃郁,好好食。拼盤份量亦都好多,有娃娃菜、生菜、雜菌、豆腐同葛絲等等。兩個人食都好飽。🎈 Suntory The Premium Malt’s白啤 500ml $68🎈 青蘋果梳打 $28

🎈 鹽燒牛舌 $48
牛舌厚度適中,調味岩岩好,咬開果陣仲有好多肉汁,超正!

🎈 清酒生蠔 $28

🎈 壽喜燒 (A4黑毛和牛200g配野菜併盤) $328