2018-11-19 1540 瀏覽
因為太遲先訂位,只有lunch 先有位,照去食。經過旋轉門,好似由一個現代嘅城市返到去華麗50年代,整個環境都好華麗,侍應帶我地去座位坐下,為我地介紹當日嘅lunch set,我哋分別點左兩個course同埋三個course嘅餐。先講頭盤嘅生牛肉薄片,比較乾,而且比較較切,要share 有啲困難;而焗田螺結的蒜蓉味好濃烈好重,因為本身唔太鍾意蒜蓉,覺得太多。主菜烤雞好juicy、好滑,脆薯新鮮炸起,咬落去係卜卜聲。而黑毛豬配茄子用個茄子係慢煮,所以等得比較耐,配上茄子汁好好味,連平時唔鍾意食豬腳我都食到停唔到口最後介紹我們食的甜品,好特別係同其他餐廳不同,咖啡味適中仲有合桃香脆,口感一流,值得推薦。無論環境還是食物質素都好高,一定要試試他們的晚餐
因為太遲先訂位,只有lunch 先有位,照去食。

無論環境還是食物質素都好高,一定要試試他們的晚餐
法式香蒜牛油焗田螺
吼雞胸配隨書及香草沙律
黑毛豬扒配茄子蓉及油浸香蔥
二式芝士餅配香脆合桃及咖啡醬
2018-11-19 1243 瀏覽
星期日晚去食, 原本諗住高級餐廳可以靜靜地食餐飯, 點之入到去有個好難聽既琴手係度彈琴, 又再懶係有才華咁話自己即場作首歌, 嘈吵聲音影響食慾叫左兩個主菜,個意大利飯細到好似大快活叫多飯個兜仔咁, 件安格斯牛扒就叫有返啲水準, 食得落肚。 之後嚟件成個貞子咁既女人係度搞難gag表演唱歌。 又係嘈到爆, 最慘係表演地方係正中間, 焗人耳仔受罪。 嗱嗱臨食埋個甜品走人, 甜品係白桃雪芭, 個樣幾靚, 食落偏甜, 可以接受, 成餐飯耳朵好辛苦, 相都唔記得影。
2018-11-16 991 瀏覽
因為今年係第一年同男朋友慶祝生日,想過得特別d😊。(其實某程度上係自己有點私心,因為自己好鍾意張敬軒,又知道佢開咗間餐廳🍴,環境格局我都好鍾意😬),所以就揀左黎仙后餐廳😅。上網做research發現都多人俾like👍🏼,驚無位所以我預早一個月左右book定枱,order左呢幾樣😊。法式餐包配牛油: 其實佢整得唔錯, 只係我地唔喜歡太硬嘅包, 但入面係好鬆軟, 配牛油食好香。香脆墨魚🦑配秘製他他醬: 熱辣辣,墨魚🦑唔韌,皮夠脆又唔厚,他他醬好味,仲要份量勁多😆!皇帝蟹沙律配牛油果🥑忌廉及香脆麵包🥯: 勁多蟹肉,又有鮮味,麵包真係好脆,連埋配菜食一流👍🏼!迷迭古法艾門塔爾芝士洋蔥湯🍵: 勁多洋蔥,洋蔥切到細細粒,每粒大小都差唔多。好香洋蔥味,正😊!安格斯牛柳配牛油甘筍及焦糖洋蔥: 牛柳望落好燶,以為太熟,但一切落去好軟熟,原來係錯覺黎😬。口感一流,有牛香,勁正!焦糖洋蔥有甘筍中和返,完全唔會覺得味道太重💯!野生鱸魚🐟配牛油煮時令蔬菜🥬: 魚🐟皮脆肉嫩!配菜又係好好食😍!法式焦糖布丁🍮配法式可可脆泡芙: 焦糖唔太甜布丁🍮又好食,泡芙真係好脆😂!整體而言: 格局好古典好靚!大門口外牆加旋轉木門

香脆墨魚
皇帝蟹沙律
芝士洋蔥湯
黑安格斯牛柳
野生鱸魚
法式焦糖布丁
整體而言: 格局好古典好靚!
大門口外牆加旋轉木門已經好吸睛👀,
入面所有佈置都好靚❤,特別係洗手間🚾,連男朋友都話靚😆。侍應服務態度都好友善細心☺,又有人唱歌🎤彈琴🎹!唯一美中不足係見唔到軒仔😅。
2018-11-11
香脆墨魚
皇帝蟹沙律
芝士洋蔥湯
黑安格斯牛柳
野生鱸魚
法式焦糖布丁
2018-11-15 11315 瀏覽
我不生於60年代,沒法得知當中的種種。在21世紀,有人重塑過去,給那時代的人去追憶。 每一分、每一寸都是用心去設計、佈置,讓人很快代入60年代。(噢,原來那時候是這樣。)我們是第二、三位客人入座,場內靜得Cheers也會聽到清脆的酒杯聲。 French Foie Gras Terrine with Toasted Brioche入口即融、甘香,久久而不散。有四款口味可以配搭,pepper, salt,黑醋。Beef Carpaccio from “Maison Polmard” with Condiments配合cheese味道非常搭,牛肉肉質鮮嫰,沒有雜質。Iberico Pluma served with Eggplant Caviar and Shallot ConfitMedium rare黑毛豬口感樸實,但有一點點腥。茄子蓉層次複雜,第一口是帶甜,另一口卻已經有點酸,Very smooth。Line Caught Meagre with Seasonal Vegetables Glazed in Brittany ButterSeabass just cook beautif

每一分、每一寸都是用心去設計、佈置,讓人很快代入60年代。

法式鵝肝凍配焗法國牛油麵包

入口即融、甘香,久久而不散。
有四款口味可以配搭,pepper, salt,黑醋。

生牛肉薄片
配合cheese味道非常搭,牛肉肉質鮮嫰,沒有雜質。

黑毛豬排配茄子蓉及油浸香蔥
Very smooth。

野生鱸魚配牛油煮時令蔬菜
Seabass just cook beautiful,
肉質沒有破壞。時菜也是盡了心思,唯一認出就是baby carrots & 紅菜頭。

Pink Vacherin with Peach Gazpacho Grapefruit.Jasmine Sorbet
粉紅蛋白脆餅配白桃凍湯及西柚茉莉茶雪葩
Anniversary must have a dessert,
有不同components去完成這個小甜品。蛋白脆餅入口即融,有點像Macaroon,red berry is fresh,peach is sweet。
很難得在香港吃到這款甜品

老實說,第一次吃這樣華麗、莊重及富有情調的餐廳,
對於法國菜的品評更是一竅不通。所以我對菜色做得的好與壞不能作一個標準,但只能夠說:每道菜式擺盤精緻優雅、
每一口都帶給我味蕾全新的旅程,沒有一種我曾吃過而道出相似的味道。

更值得一提是,這裡Bistro Area價格較便宜,Menu也在官網搜尋得到。
當晚會有兩場音樂演出,兩種的風格截然不同。但的確是紀念重要日子的好地方,表演者會逐一為生日的人說句Happy Birthday,
當中有些小環節會帶給驚喜,我就在此賣個關子。

很喜歡這裡的所有所有,由第一步已經投入仙后,盡情享受。
而且沒有賣弄、炫耀等元素,懂欣賞的會心領神會。最後,可以在此慶祝周年,留下如斯可一不可再的珍貴回憶,更能嬴得叮叮的笑聲,我想將這個美好音符譜入每一首歌曲。
2018-11-14
紀念日
法式鵝肝凍配焗法國牛油麵包
生牛肉薄片
黑毛豬排配茄子蓉及油浸香蔥
野生鱸魚配牛油煮時令蔬菜
粉紅蛋白脆餅配白桃凍湯及西柚茉莉茶雪葩
2018-11-12 612 瀏覽
昨晚終於來到了!!!我被餐廳的內外華麗風格深深吸引住,只覺得自己有點像愛麗絲夢遊仙境的感覺…………香港居然可以有個這樣浪漫經典的高級餐館,而且仲要係偶像開!!好可惜進食當晚並沒有奇妙地遇見他食物質素高,很有心思,如200分滿分的話,我給這餐飯評價是100分,因為看不到他啦!!!!

食物質素高,很有心思,
2018-11-12 929 瀏覽
星期六下午,一直都好想試下軒仔喺胡忠依間仙后餐廳,由地鐵站經太原街行到胡忠大廈,抬頭一望,間餐廳同其他建築物有d隔隔不入🙄,餐廳入囗係旋轉門坐底咗,坐正在舞台前,真係有種30年代feel前菜叫咗法國生蠔同牛肉他他,生蠔幾新鮮,$510半打,ok啦。另外既牛肉他他就一般般,冇乜特別主菜叫咗帶子同牛柳,side dishes 就叫咗黑松露薯條同蒜蓉菠菜,帶子伴住紅蘿蔔,底下就係蘿蔔蓉,而牛柳的5成熟,隔離有堆類似梅菜既伴菜🤔,兩份主菜味道都係一般最後甜品選咗焦糖燉蛋+Cappuccino 😊,完美既終結埋單$1,7xx,酒店價錢既高級餐廳,我想試過就算了
坐底咗,坐正在舞台前,真係有種30年代feel
最後甜品選咗焦糖燉蛋+Cappuccino 😊,完美既終結
埋單$1,7xx,酒店價錢既高級餐廳,我想試過就算了
2018-11-09 860 瀏覽
作為粉絲,一直好想試下呢間餐廳。本來只係想睇下餐廳環境,對食物抱最低的要求😆 約左朋友好幾個月,呢日終於有時間去試下。餐廳比想像中小,但坐得都算舒服,侍應好醒目咁攞多張小凳比我地擺野。我地叫左兩個main加甜品,一份牛排,一份魚同cream brûlée. 牛排真的做到剛剛medium, 非常好食,估唔到食物水準非常高,簡直喜出望外(可能期望唔大的關係),個魚都做到好嫩滑唔會過熟,甜品都不會太甜太重奶味,係個人最喜歡的cream brûlée. 想試既朋友不用擔心食物水準,值得一試!

2018-11-03
2018-11-08 25578 瀏覽
   對﹐ 我是張敬軒粉﹐ 亦因為我是他粉所以沒有抱太大希望。 老實說﹐ 用藝人名搞的餐廳大多味道麻麻﹐詳細就不便多談了。   之前於各大報章都了解過此餐廳的報導﹐ 什麼打造60年代的懷舊氣氛﹐ 對不起﹐ 真的感受不到﹔或者餐廳負責人都把心機都放在裝修上﹐ 侍應生的言談舉止完全跟60扯不上關係。  裝修是華麗的﹐ 但整體氣派不夠﹐ 或者跟house music有關吧﹐ 舊報紙的設計有心但已經很多餐廳用上了﹐可惜變得沒什麼驚喜。     服務員的態度是優的質, 要做的都做了﹐笑容可掬而且介紹得仔細。 只欠一點食物知識﹐簡單一個問題就要問大廚。 整體服務還是非常值得稱讚﹐ 包括出面賣包餅的女生。  講到食物﹐ 真的驚喜萬分﹕ 滿以為餐廳都把資源全放到卓頭上﹐ 誰不知食物才是賣點﹕ 坦白說價錢講地區來說算便宜﹐ 所以能夠做出如此水準確實了不起。 雖然Baguette做得麻麻﹐ 應該是很多衣士所以內裡質感不太好﹐ 而外皮就應該是爐的水蒸氣問題不脆反韌﹐ 有待改善。      儘管這樣﹐ 無論蝦意粉也好﹐ 魚他他也好﹐ 鵝肝也好﹐ 如此價錢這食物水平絕對超值﹐ 份量中等偏少但還是接受的﹐我重點推

雖然Baguette做得麻麻﹐
如此價錢這食物水平絕對超值﹐ 份量中等偏少但還是接受的﹐我重點推介是roasted chicken: 之前就算去某6星酒店法餐都試過有over cooked 的情況﹐ 我好記得那酒店侍應已經強調大廚會把雞腿跟雞分開處理, 最後body還是over cooked, 但這裡的燒雞是個must,

出面燒得剛好而裡面還很滑﹐ 勝價比高呀﹗ 調味偏濃但side 的mashed potato 加脆片配chervil及tarragon 平衡得宜。 搞笑的是侍應生是不建議此道菜色﹐ 是否意味著他們要求太高?   至於甜品crème brulee及雪糕只屬一般﹐可以一試。

單談食物品質﹐我一定會再來。
2018-10-25
午餐
  • roasted chicken
2018-10-12 1687 瀏覽
一直聽聞仙后的裝潢同音樂表演很用心,今日專誠同老公來慶祝生日,食完即刻上來寫食評,想為大家推介一間很用心的餐廳,這裡有很專業的表演,很張愛玲的氛圍,很美好的七八十年代情懷⋯⋯十分張愛玲:好夢幻的dining place:我們在Fine Dining區食了tasting menu, 食物方面我想為餐廳平反一下,其實每個course也不錯的,我喜歡龍蝦那道前菜,主菜紅酒汁鴨胸也比想像中好,加上咁靚嘅環境同表演,我覺得是一個好値得的dining體驗,香港真係冇乜呢類型嘅餐廳。享仙后,音樂才是真正的主菜。三個不同的表演都很專業,尤其最後drama那個show, 有劇情編排,有演技,有感情,有高於專業水平的歌藝,空靈的歌聲令人仿如置身夜上海年代,可能我真係好appreciate音樂同有heart嘅表演,所以我比98分!仲有兩分下次返嚟再食再比!

十分張愛玲:

好夢幻的dining place:

紅酒汁慢煮鴨胸

2018-10-11
$1900 (晚餐)
紅酒汁慢煮鴨胸
2018-10-03 2044 瀏覽
一直都好想去呢間餐廳,今年生日🎂就選擇到呢間餐廳喇!點都要去一去!一去到就用轉嘅木門入去,一入到去好似時光隧道咁,返左去六十年代睇到好多懷舊復古佈置,令人有一種好特別嘅感覺!難以形容!每看到一處個心裡面都會嘩一聲!看得出張生用心打造!外內都好靚,侍應個個都好有禮貌好用心,食物方面當然好有水準啦!食完當然要去一去洗手間先啦!一入去我簡直想嘩出聲!我當然唔會啦!要保持儀態😝靚到呢!我無法形容個個壯觀環境,如果未去過嘅朋友一定要去親身感受一下。值得推介!值得一試!
2018-09-30 2014 瀏覽
仙后餐廳8、9月份的限量小王子下午茶早上10點半便開始排隊到3點入座好㒹都因爲它是張敬軒開的餐廳它有小王子系列下午茶它有一朵好吸引會出煙的玫瑰花蛋糕最重要係超華麗的裝潢靚景就算係草根階層既本人都要黎打下卡騙下網美。😂 至於味道 還好啦😁置身起呢間法國古典風既餐廳已好奢華😂唯一大推薦係杯熱朱古力熱朱古力會附上忌廉丶朱古力脆脆等,可單吃or加進去。口感細滑又非常醇厚,甜而不漏,係杯好優質的熱朱古力。
仙后餐廳8、9月份的限量小王子下午茶

最重要係超華麗的裝潢靚景

😁
置身起呢間法國古典風既餐廳已好奢華😂
唯一大推薦係杯熱朱古力
熱朱古力會附上忌廉丶朱古力脆脆等,可單吃or加進去。

口感細滑又非常醇厚,甜而不漏,係杯好優質的熱朱古力。
2018-09-21 2342 瀏覽
因為朋友個女友想呢度求婚,距系張敬軒fdzzz睇曬所有演唱會買曬所有碟所以我地2個先黎呢度試菜同埋打算同Manager夾夾我地7點半準時到達有分兩邊,一邊fine dine,一邊點菜,當然重要日子係要揀fine dine坐低時已經播緊法文歌,一聽就聽得出係我最中意既edith piaf成個感覺好懷舊,燈又靚再等多陣就開始有人表演,首先係好有氣質既靚女彈琴你見到真係食足3個鐘大概千幾蚊一個,通常特別日子先會黎當晚大概眼見有一半都係慶祝生日 ....haha食物方面我地掛住傾計同食,唔記得影點解?因為我地見到張敬軒黎咗,我個fd好緊張好緊張我地一路傾點樣去approach距,我地之前已經print好曬run down同比距既信距黎到聽D表演者performance,跟住又同距地傾野我地留到夜晚11點幾,趁軒仔離開果時終於可以同距講距人好好,收咗我fd封信,重問入面有無距contact會同距聯絡贊距24孝男友,希望距會快D揾我個fd啦fine dine每樣菜都好有心思,細細份又最後都會食得飽基本上係一個完整既體驗你都唔需要煩點邊個菜,因為fine dine都會幫你安排好曬整體黎講米咖我好滿意
所以我地2個先黎呢度試菜同埋打算同Manager夾夾
我地7點半準時到達

成個感覺好懷舊,燈又靚

再等多陣就開始有人表演,首先係好有氣質既靚女彈琴
你見到真係食足3個鐘
大概千幾蚊一個,通常特別日子先會黎
當晚大概眼見有一半都係慶祝生日 ....haha

食物方面我地掛住傾計同食,唔記得影
點解?因為我地見到張敬軒黎咗,我個fd好緊張好緊張
距黎到聽D表演者performance,跟住又同距地傾野
我地留到夜晚11點幾,趁軒仔離開果時終於可以同距講

贊距24孝男友,希望距會快D揾我個fd啦

fine dine每樣菜都好有心思,細細份又最後都會食得飽
基本上係一個完整既體驗

整體黎講米咖我好滿意

原諒第一篇無咩相,平時食飯為表尊重我都少影
黎緊會影多D
  • Fine Dine
2018-09-06 2198 瀏覽
一直很想光試試這間餐廳, 襯著週年紀念,就比個藉口來試試吧! 我們選擇了三道菜(頭盤+主菜+甜品)。 我們的選擇當中頭盤以水牛芝士最出色, 主菜鴨胸配以粟子甘筍慕絲, 出奇地夾。 甜品, 焦糖布甸配泡芙配咖啡, 最完美組合。 總括來說, 食物,環境也不錯,值得一試。當中頭盤以水牛芝士最出色,好好味!法式焗田螺, 普通, 我食到腥味~主菜鴨胸配以粟子甘筍慕絲, 出奇地夾。好好味!五成熟牛排, 來到已經變了七成熟.配牛排的薯條~甜品, 焦糖布甸配泡芙再配黑咖啡, 最完美組合。推介!!全間餐廳環境很優美,設計充滿復古味道,連廁所都靚過人.  總括來說, 食物,環境也不錯,值得一試。

頭盤~水牛芝士

當中頭盤以水牛芝士最出色,好好味!
法式焗田螺

法式焗田螺, 普通, 我食到腥味~

鴨胸粟子甘筍慕絲醬

主菜鴨胸配以粟子甘筍慕絲, 出奇地夾。好好味!

牛排

五成熟牛排, 來到已經變了七成熟.
牛排配送嘅薯條

配牛排的薯條~
焦糖布甸配泡芙

甜品, 焦糖布甸配泡芙再配黑咖啡, 最完美組合。推介!!

全間餐廳環境很優美,設計充滿復古味道,連廁所都靚過人.

總括來說, 食物,環境也不錯,值得一試。
2018-09-03
頭盤~水牛芝士
鴨胸粟子甘筍慕絲醬
牛排配送嘅薯條
焦糖布甸配泡芙
2018-09-05 1641 瀏覽
今年選擇這間餐廳慶祝生日主要原因是很想看看它懐舊的佈置、看得出來很用心打造的、食物方面都有水準、沒想到表演者能夠令整頓飯及餐廳內的客人充滿輕鬆愉快氣氛、這個值得一讚懐舊歌曲非常配合餐廳主題、總算沒有選擇錯
  • 香脆墨魚配秘製他他醬
2018-09-04 1383 瀏覽
Having my wife’s birthday dinner at Junon. Great dining experience. Very romantic with live music and vocal + pianist performance. Decent food. A bit pricey but ok. Convenient location