餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

不講不知原來觀塘工廈跟長沙灣工廈一樣多隱藏美食 尤其以駱駝漆大廈 內裡真的卧虎藏龍 好似呢間五月星牛肉麵就係其中一間 沒有什麼特別舖陳 簡簡單單 反而更好 由於當日去到個陣已經八點多了 熱賣既刈包已經售罄了 實在可惜 唯有留待下次再試好了 看看餐牌 令人垂涎既菜式有不少 跟飯腳糾結了一會之後 點了清燉牛肉麵、紅燒牛肚麵、鹽酥雞、 宜蘭蔥油雞、手拍青瓜、卥肉飯、桂圓紅棗茶以及黑糖撞珍珠奶茶 老闆為左令客人可以食到食物本來既味道 不單以台灣古法秘方秘製仲不添加任何味精堅持用上大量牛骨來精製湯底 令客人食得開心仲食得安心 手拍青瓜跟坊間的不一樣是 青瓜是用上檸檬取而代之醋 酸中帶點甜 口感亦比坊間吃到的爽口香脆 作為店舖既招牌 紅燒牛肚麵絕不馬虎 除左湯底 麵條是跟出面既舖有點不一樣 麵條爽嫩有嚼勁 即使浸上了湯好一會都不會變得糊口發脹而難吃 一樣爽滑有咬口 比地道台灣牛肉麵來得好 誠意十足 清燉牛肉麵味道來得清淡 湯底有著淡淡肉骨味道之餘又帶點清甜滋潤感 老闆解釋除左用上牛骨仲會用上時令水果一併精製湯底 零添加味精連小朋友都可以放心飲用 n_cc個人好喜歡 味道香甜唔油膩
不講不知原來觀塘工廈跟長沙灣工廈一樣多隱藏美食

手拍青瓜跟坊間的不一樣是 青瓜是用上檸檬取而代之醋
酸中帶點甜 口感亦比坊間吃到的爽口香脆
比地道台灣牛肉麵來得好 誠意十足
老闆解釋除左用上牛骨仲會用上時令水果一併精製湯底
零添加味精連小朋友都可以放心飲用 n_cc個人好喜歡 味道香甜唔油膩 不自覺多飲了幾口
鹽酥試管雞同樣是誠意之作 將六款不同口味調味料放到試管供客人自行選擇
將本來酥脆鹹香的鹽酥雞變得更為誘人 不單外脆內嫩 雞肉仲帶有豐富肉汁 嫩滑非常
宜蘭蔥油雞是驚艷之作
本來已經細嫩香滑既雞肉 加了炒香既乾蔥頭以及特別係台灣訂回來既油蔥酥
為呢道蔥油雞錦上添花 惹味得可以令人多添幾碗白飯
卥肉飯肉鮮醬香 肥美既豬肉配上香濃醬汁 油香豐富肉質鬆軟香口 分外滋味
令人不自覺地多吃了幾口飯 那種嫩滑飄香既口感 即使享用完晚餐仍然餘香未散
桂圓紅棗茶有著濃厚既香氣 味道剛好不會太甜 飲用後整個人都安氣寧神
黑糖撞珍珠奶茶味道帶有濃厚既黑糖甜味以及奶香 茶香奶滑混合起來唔會膩
雖然是小店不過美食可多著 小遺憾是這次未能一試刈包
大有藉口可以再來一試其他
2019-01-17
今次我地就去左駱駝漆大廈三座11樓F室台灣風味食店《五月星牛肉麵》老闆仲去過台灣學師,絕對有台灣味道。一入舖頭用左舊式風格裝飾。鏡面裝飾仲特登用上鋼鏡唔係一般鏡面,係廚房位更用上昔日香港情懷式舊式木框玻璃窗,燈光亦用上黃光💡。老闆話係想做出有家既溫暖感覺👨‍👩‍👧‍👦。今次我地買完野就約左位朋友同John仔姨媽,仲有我地一家三口👨‍👩‍👦,四大一小一齊黎《五月星牛肉麵》搵食,仲點左好多野食,食到肚晒😋好滿足。
今次我地就去左駱駝漆大廈三座11樓F室

2019-01-17
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 滑燉牛肉麵
  • 試管鹽酥魷魚鬚
2019-01-28 314 瀏覽
觀塘區工商大廈林立,近年好多小食肆進駐大廈內創業,皆因租金便宜人流旺,不過要令客人上工廈用膳,點都要諗啲計仔,例如派傳單賣廣告、向朋友介紹等等,吸引到客人上黎要留得住就好講食物質素,就好似我今次去食的五月星牛肉麵,坦白講唔係朋友介紹我都唔識上去,食完真係要推介俾大家,因為老闆去過台灣學師,確實係好有台灣味道。 店舖雖小但都幾骨子,睇得出裝修係花左心思,有些懷舊的味道,我們4大1小點左以下的菜: ☆☆☆☆☆刈包(刈音: 叉) $32送到上枱熱辣辣,店員提示為免攤涼請盡快食,第一次食刈包,樣貌看似菜肉包,細看之下入面有厚切豬腩肉、酸菜、小青瓜、花生碎,比菜肉包更豐富,已醃過的豬腩肉完全沒有油膩感,味道有點像東坡肉,配上新鮮熱辣包皮和酸菜青瓜零舍醒胃,花生碎為刈包添上微脆,令層次更立體鮮明☆☆☆☆☆招牌紅燒牛肉麵 $73果然係招牌貨,最欣賞紅燒牛展肉淋口有牛肉味,煮法花時間也考功夫,湯底香濃食完唔會口乾,麵身夠爽口凍左食都唔會變淋☆☆☆☆清燉牛肉麵 $73依個麵好適合小朋友,老闆話係用時令水果(今次是蘋果和雪梨),再加大量牛骨燉成,湯頭很清甜可以成碗湯飲晒,麵身同樣爽口,不過牛展肉就無紅燒咁

☆☆☆☆☆刈包(刈音: 叉) $32

☆☆☆☆☆招牌紅燒牛肉麵 $73

☆☆☆☆清燉牛肉麵 $73
依個麵好適合小朋友,老闆話係用時令水果(今次是蘋果和雪梨),再加大量牛骨燉成,湯頭很清甜可以成碗湯飲晒,麵身同樣爽口,不過牛展肉就無紅燒咁野味

☆☆☆☆台灣腸鹵肉飯 $58
鹵肉唔係一般街食的豬肉攪碎,應該係手切的五花腩肉即時令口感提升,我本身喜歡食台灣腸所以味道合理,特別一提飯係用金鳯米,食落煙韌軟糯的確落足本

台灣腸鹵肉飯

☆☆☆☆試管鹽酥雞 $48
鹽酥雞外脆內軟,除了配上酸辣雞醬之外,最特別係有一排6支試管任你落晌雞上,包括有梅粉、海苔、辣椒粉、芝士粉、椒鹽粉和孜然粉,適合唔同口味的客人

☆☆☆☆☆試管鹽酥魷魚鬚 $53
如果有得比較我覺得鹽酥魷魚鬚比鹽酥雞更好味,我諗主因係魷魚鬚係生炸的,炸脆的脆漿加上爽嫩有口感,一試難忘

試管鹽酥魷魚

☆☆☆☆寶島口水雞 $63
對於不太好辣的我試左一嚿雞都幾滑,但同行朋友就讚口不絕,話夠香辣好味

寶島口水雞

☆☆☆☆手拍青瓜 $15
老闆話青瓜係以檸檬汁取代醋黎做,食落真係有檸檬清香果味唔會好似醋咁帶酸澀食落牙齒會癢癢的,第一次咁食法有創意係有加分位

☆☆☆貴妃醉豬手 $32

貴妃醉豬手

☆☆☆蒜泥白肉 $32

蒜泥白肉

☆☆☆紅棗桂圓茶、菊花蜜、柑桔蜜 各$22

經過依餐豐富的台灣菜,令到我對台灣菜另眼相看,以前曾經光顧一間台灣牛肉麵,簡直以難食嚟形容,自此之後令我對台灣菜大打折扣,每次選擇餐廳時台灣菜都不會列入我腦海當中,但經過這次,我會再黎幫襯兼推介朋友,可暫時只來依間五月星牛肉麵,希望店家能保持水準,令香港美食天堂的美譽得以保存,因為好多小店都無以前的美味,可能是租金、環境和貨源都有莫大關係。
台灣腸鹵肉飯
試管鹽酥魷魚
寶島口水雞
手拍青瓜
係附近行去outlet 就過左美食最集中嘅駱駝漆大廈醫下肚!見到呢間五月星主打無添加味精就過黎試下佢地嘅台灣料理。周日嘅晚上6點左右,只有一桌食客。我地叫左老闆話最招牌嘅牛肉麵,因為用左大量嘅牛骨去熬製湯底。另外每桌仲有6款試管調味粉for 灑上鹽酥小食。麻辣鴨血$32鴨血灑上芝麻增添香味,但麻辣嘅後勁都幾犀利下,墊底嘅菇、芽菜吸晒麻辣汁。蒜泥白肉 $32一道非常開胃嘅前菜。青瓜非常脆口,似用冰水浸過甘。白肉同青瓜除左蒜泥調味、仲食到鮮味豉油同新鮮檸檬嘅味道。刈包$32 熱辣辣原個用蒸籠上碟。包都幾有份量,外皮好軟熟。原片焢肉魯得軟稔入味,一咬就咬開。另外加入左青瓜、酸菜、花生粉去豐富層次之餘,仲減低左肉膩感。魯肉飯(細)$25魯肉嘅質感比原塊焢肉嘅口感會更加濕潤,Q彈油分感都會重一d, 米飯用嘅係金鳳米就同台灣用嘅飽滿嘅米粒唔同!招牌紅燒牛肉麵 $73湯底用左大量牛骨熬製。湯頭濃郁味道先辣再帶有蕃茄嘅甜味。總共有四大塊牛鍵!麵質屬粗身掛湯力強,牛鍵厚肉但一d 都韌。試管鹽酥魷魚 $53老闆話呢道小食晚市先有得供應,仲係即沾炸粉,絕不番炸。鹽酥魷魚配辣椒粉就最惹味,但我貪心就加埋最愛嘅

周日嘅晚上6點左右,只有一桌食客。

另外每桌仲有6款試管調味粉for 灑上鹽酥小食。

麻辣鴨血$32

蒜泥白肉 $32

一道非常開胃嘅前菜。
青瓜非常脆口,似用冰水浸過甘。
白肉同青瓜除左蒜泥調味、仲食到鮮味豉油同新鮮檸檬嘅味道。

刈包$32
熱辣辣原個用蒸籠上碟。

包都幾有份量,外皮好軟熟。

魯肉飯(細)

招牌紅燒牛肉麵 $73
湯底用左大量牛骨熬製。湯頭濃郁味道先辣再帶有蕃茄嘅甜味。
總共有四大塊牛鍵!

麵質屬粗身掛湯力強,牛鍵厚肉但一d 都韌。

試管鹽酥魷魚 $53
老闆話呢道小食晚市先有得供應,仲係即沾炸粉,絕不番炸。

鹽酥魷魚配辣椒粉就最惹味,但我貪心就加埋最愛嘅海苔粉。

酥炸魷魚炸粉落得好輕,似用地瓜粉嘅口感。仲食得番魷魚應有嘅質感,不錯。

珍珠奶茶 $28
用傳統奶精去沖調,珍珠偏稔身,味道唔會太甜。
2019-01-27
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜泥白肉
  • 試管鹽酥魷魚
2019-01-23 123 瀏覽
今日去左食五月星牛肉麵,環境吾錯,坐得幾舒服,見到個menu好多都想叫😝今次叫左個刈包,包夾住舊肉入面有d青瓜酸菜,口感吾錯,酸酸甜甜咁樣幾開胃,舊肉都幾入味,但一d都吾肥膩。小食仲有貴妃醉豬手,酒味岩岩好,食落好爽脆。最後點左個鹽酥雞滷肉飯,店員隨即拎左試管架比我地,入面有好多調味粉,雞既肉質好滑,亦都炸到好酥脆,配合埋調味粉更加錦上添花,滷肉入口即化,送飯一流👍🏻
小食仲有貴妃醉豬手,酒味岩岩好,食落好爽脆。

2019-01-22 85 瀏覽
Happy Weekend,今日返完工,同朋友經過觀塘,諗住好耐冇行觀塘,結果行到好攰,經過工廠大廈,發現有驚喜,搭lift上來尋找隱世的美食!一入嚟,就有好香嘅牛肉麵撲鼻而來,坐低睇餐牌嘅時候,老闆好詳細咁介紹佢地嘅每一樣菜式,而佢地嘅牛肉麵湯底係用咗過百斤牛骨熬製而成,我話怪唔之得咁香,一入嚟就聞到陣好香嘅牛肉麵~手拍青瓜係同出面不同嘅地方係用檸檬浸,唔會太酸,比較適合大眾口味,好脆口,好入味😋麻辣鴨血,麻辣好適合香港人嘅口味,麻辣香好夠,鴨血好滑,品質好好😋刈包為台灣特色包點,入面有青瓜,東坡肉,酸菜,花生碎,本身好驚食肥豬肉嘅人,都覺得塊東坡肉好好食,因為有青瓜加酸菜,令我覺得一d都唔覺得好膩,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻因為係出面真係好少有呢個食~珍珠奶茶🥤雖然通街大把,但係佢呢個個茶底真係超正,個茶味好濃香,我係一個潮州人,由細到大飲慣茶,都覺得佢呢個茶味真係夠,而且真係用茶葉去沖出來,d珍珠口感適中,好好食,好q彈~黑糖薑茶🍵,冬天飲完暖笠笠,特別好適合女人飲,暖身暖宮,薑味好好~試管🧪鹽酥雞,炸得啱啱好,外脆內軟,而且d肉質好juicy,試管🧪有六種不同口味,梅粉🧂芝士🧂孜然粉

試管🧪鹽酥雞,炸得啱啱好,外脆內軟,而且d肉質好juicy,試管🧪有六種不同口味,梅粉🧂芝士🧂孜然粉🧂海苔🧂辣椒粉🧂椒鹽粉🧂適合不同口味嘅人

糖醋豬軟骨,肥而不膩,糖醋味很夠,而且煮得好lam,個汁撈飯超正😋

招牌紅燒五香牛肉麵,傳承古早味道,麵好彈牙,厚切牛輾,好lam,好入味,個湯底真係好好味,真係落足材料去熬製而成,好有牛味,個湯飲落去感覺好豐富,好滿足~😍😍😍
食飽之後,同老闆傾計,個老闆好nice,知道佢所有d食材都由佢精挑細選!👍🏻👍🏻 老闆介紹咗佢地有個清燉牛肉麵,個湯底會係不同季節會用不同蔬果,而家天氣乾燥,佢地加咗蘋果雪梨,好滋潤,好啱小朋友食~下次會帶小朋友一齊嚟食~

估唔到係觀塘工廠區林立嘅地方,食肆都唔少,上到嚟有一個咁好嘅驚喜😍,大廚就係老闆,好欣賞師傅對每一道菜嘅精心製作,用心炮製而成,師傅一個人好用心咁煮,完全可以睇到佢點煮嘢食,煮嘢嘅態度,比更加d開放式嘅酒樓廚房,完全係睇到乾淨程度係好衛生~最關鍵佢呢度嘅所有食材都來自天然,唔落味精,食完唔覺得口渴!所以真係一間好良心嘅店舖,好值得推介嘅一間店舖~👍🏻👍🏻
呢度個lunch set都好抵ga,主菜➕小食➕飲品,好適合係呢度嘅上班族👩🏻‍💼👨🏻‍💼👩🏻‍💻👨🏻‍💻下次經過呢度,一定要再次上嚟食吓lunch🍜🍜
2019-01-21
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 糖醋豬軟骨
  • 試管鹽酥雞
  • 珍珠奶茶
2019-01-17 112 瀏覽
There are increasing number of cafes and restaurants in Kwun Tong industrial area, especially in Camel Paint Buildings. Trying them out is like testing my luck for the day, you will never know whether they are as good as mentioned in social media posts.This time, my friend and I visited 五月星牛肉麵 for their signature “Test Tube Fried Chicken”. They were interesting, but weren’t quite what I was expecting.So we ordered this Test Tube Fried Chicken and Minced Pork rice so that we could get to try two

"Test Tube Chicken"
Test Tube Chicken and Minced Pork Rice
So we ordered this Test Tube Fried Chicken and Minced Pork rice so that we could get to try two things in one bowl. So the test tube chicken is just ordinary fried chicken in Taiwanese style, with different kinds of seasoning powder stored in test tubes like these, which you could use to top up the flavour of the chicken. I was thinking about chicken served in test tubes… Hahaha! Among all the seasoning, seaweed was the best, followed by cheese and chili. Minced pork was ordinary.
Taiwanese Bun
We also ordered this Taiwanese bun that the waitress recommended. It was just fair, as least not as good as the one I had in Noodle Joy (Causeway Bay). The bun could be more fluffy, and personally speaking, there were too many cucumber and pickles. Pork belly was rightfully fat though.
Preserved Duck Eggs in Numbing Spicy Sauce
A snack we ordered was this Preserved Duck Egg in Numbing Spicy Dressing. I like the dressing dearly. Not a bad choice.

On the whole, quality of food was just okay, but you can’t ask for much when you don’t have to pay a lot for dinner.
2019-01-11
2019-01-14 170 瀏覽
近日去觀塘工廈買嘢順便覓食,眾多banner中揀咗【五月星牛肉麵】,去到門前人流唔多,係門口停留一陣被熱情介紹決定入去食,情調偏黃燈光突顯古早味,配耳熟音樂,環境舒適。店家介紹-刈包,喂…乜成籠點心咁嘅?棒上枱溫馨提示趁熱食。打開籠蓋,雪白包皮夾住一舊肥肉、配料青瓜酸菜。相機食完都仲暖暖地,肥肉沒有膩滯感覺,配料青瓜酸菜帶動口感,一撒甜味引起再吃的興趣。前菜手拍青瓜,酸味帶甜,口感極爽口。糖醋豬軟骨,肉滑骨軟,以菇類墊底吸曬啲汁另一風味。食台灣嘢點小得紅燒牛肉麵,麵、牛肉份量大方,湯底下過功夫先甜後辣帶小小麻,蘿蔔恰好吸收麵湯味道。我們帶著小孩,職員介紹清燉牛肉湯麵,麵質滑有口感足夠份量。湯底清甜,據說每天用上百斤牛骨每日新鮮淆製湯底。試管鹽酥雞, 基本的鹽酥雞配合試管座上不同味粉, 增添樂趣也增添味感。椒鹽、梅粉、孜然粉極出色。主體鹽酥雞不失身份,酥脆薄皮,肉質厚滑, 即是放涼了也不會泛油,絕不膩口。最後追加蜂巢牛肚拌麵,熱辣辣無湯拌亦不感到乾旱,麻麻辣辣牛肚不痴牙,青瓜絲菇類帶出層次口感👍🏻來一杯台式飲品-珍珠奶茶,珍珠包著濃厚黑糖味,珍珠有口正是台灣口味。棒著滿足的肚子離開,唔

店家介紹-刈包,

喂…乜成籠點心咁嘅?棒上枱溫馨提示趁熱食。

前菜手拍青瓜,酸味帶甜,口感極爽口。

糖醋豬軟骨,肉滑骨軟,以菇類墊底吸曬啲汁另一風味。

棒著滿足的肚子離開,唔洗去台灣都食到美味台式菜,路經附近都係唔錯嘅選擇
2019-01-13 189 瀏覽
因為要等埋爸爸收工, 所以我同小JM就係觀塘行OUTLET。媽媽有收獲之餘仲可以順道試埋朋友推介嘅樓上小店。爸爸來到已經八點幾, 小店人流不多, 台控媽媽表示:剛好可以靜靜咁享受一下台式晚餐P.S. 呢度原來都有臭臭鍋,但係當晚人手不足,所以未有供應。如果大家有興趣,不妨致電查詢一下。今次我地只係叫咗兩個麵、三款小食以及兩杯飲品, 就足以令我地兩大一小食過痛快食個飽.事不宜遲,即刻睇下我地食咗啲咩啦!頭盤及小食:手拍青瓜呢個青瓜味道同平時食開嘅唔同,有一陣淡淡檸檬味一問之下發現原來係無用醋,反而係用咗檸檬來代替味道適中,青瓜夠脆口,連小JM都食唔停刈包刈包係台灣嘅傳統經典食物之一而我亦係好喜歡食嘅,呢間小店嘅刈包真係不得了,好食到我想臨走打包一個外賣,可惜大廚堅持唔做刈包外賣,怕影響食物品質,話刈包係要趁熱食先係最正最好味!呢一點亦係我欣賞嘅方之一,要繼續!刈包係一籠一個咁上,夠晒份量,而且材料十足!而最正嘅莫過於中間嘅祕製豬肉,完全唔膩,而且仲好香滑,做到入口即化嘅感覺,再配以花生、酸菜、青瓜等配料,口感極為豐富!如果未試過不妨叫住一份來Share,店員亦樂意幫忙切開一半。連小JM都

P.S.
呢度原來都有臭臭鍋,但係當晚人手不足,所以未有供應。
如果大家有興趣,不妨致電查詢一下。

事不宜遲,即刻睇下我地食咗啲咩啦!

頭盤及小食:
手拍青瓜
呢個青瓜味道同平時食開嘅唔同,有一陣淡淡檸檬味
一問之下發現原來係無用醋,反而係用咗檸檬來代替
味道適中,青瓜夠脆口,連小JM都食唔停

刈包係台灣嘅傳統經典食物之一
呢一點亦係我欣賞嘅方之一,要繼續!
刈包

刈包係一籠一個咁上,夠晒份量,而且材料十足!
再配以花生、酸菜、青瓜等配料,口感極為豐富!

連小JM都有份食,超讚!

芝士鹽酥雞
芝士鹽酥雞
我地都算係芝士控,所以見到有芝士鹽酥雞,爸爸就即時揀咗!

店員仲同我地講可以落埋枱面嘅試管調味料一齊食,聽落又幾得意喎。
鹽酥雞炸醬厚度一般,肉質亦算鮮嫩,但略嫌芝士味不夠,芝士份量只屬一般,但仍可做出少少拉絲感!

小JM及媽媽's Choice:
清燉牛肉麵
呢個麵係店員推介嘅,因為同行有小朋友,所以介紹俾我。
清燉牛肉麵嘅湯底係用十多斤牛骨以及時令蔬果熬製而成,而且不加味精,可能話夠晒純正。
而今次用嘅蔬果就係蘋果及雪梨,除咗為牛骨湯添加一份清甜之餘亦好滋潤架!
小JM同我Share一碗麵,佢足足食咗兩碗仔,而且仲連湯都飲埋。
如果唔係爸爸叫我影底,我諗我仲O緊咀睇緊佢飲湯。

媽媽食後感:
湯式夠清甜而不油膩,麵底不會因為擺咗邢發脹或變成漿,即使等小JM食完先到我食亦無問題!
牛腱亦唔錯,肉味香濃,夠軟淋而且不黏口,連平時唔太食肉嘅小JM亦有食喔!

爸爸's Choice:
麻辣牛肉麵
爸爸表示味道尚算唔錯,有點帶微甜,辣味不夠出,但麻的感覺不錯!
肉質香濃淋軟,麵身夠彈牙!

飲品:
水蜜桃綠茶
水蜜桃味適中,唔會蓋過茶味,而且唔會太甜,整體唔錯。

2019-01-10
2019-01-13 82 瀏覽
琴晚老公觀塘收工😙Happy Friday梗係要出街食啦🎉無意中俾我哋發現觀塘呢一間隱世小店🥳一間台式餐廳🥢去唔到台灣旅行都可以嚟呢度食止下癮😂🔴重點推介🔴刈包🌮包皮香軟,中間夾住酸菜、青瓜、東坡肉、花生粉,超有口感,肥而不膩,叫左一個同老公share係完全唔夠食🙈老公想叫多個外賣做宵夜,老闆堅持唔肯,寧願賺少啲都要保持食物質素,實在是良心小店👍🏻我哋仲叫咗招牌紅燒牛肉麵🍜湯底係用過百斤牛骨經過廿幾個鐘頭淆制而成🤤味道濃郁🤤加上紅燒牛肉肉質香軟,完全係入晒味🤤鍾意食辣嘅我梗係要叫麻辣牛肉麵啦🍜又香又麻🌶🌶🌶喜歡辣的不要錯過🤤份量係好大碗,而且超足料,5大舊牛肉,麵底亦非常多,如果2個女仔食建議share一碗,再叫其他小食😉台式腸滷肉飯🍚台式腸一上台就秒殺😂滷肉飯2個小朋友都好中意食😋宜蘭蔥油雞🐓雞做到好滑🤤一D都唔油膩🤤上面好多配菜,留黎送飯一流🤤試管鹽酥雞🧪炸得啱啱好🤤外脆內軟🤤肉質好juicy🤤每張枱上邊有六款調味粉🧂可以自己調味🤤⭐️芝士粉⭐️辣椒粉⭐️海苔⭐️籽然粉⭐️椒鹽粉⭐️青芥末飲品🍹益力多水蜜桃冰🍑小朋友最愛😋黑糖珍珠撞奶🤤好香黑糖味🤤珍珠軟硬度適中qq彈牙🤤呢一間小店由兩夫婦開,
🔴重點推介🔴刈包🌮
如果2個女仔食建議share一碗,再叫其他小食😉
試管鹽酥雞🧪炸得啱啱好🤤外脆內軟🤤肉質好juicy🤤
每張枱上邊有六款調味粉🧂可以自己調味🤤
⭐️芝士粉⭐️辣椒粉⭐️海苔⭐️籽然粉⭐️椒鹽粉⭐️青芥末
呢一間小店由兩夫婦開,大廚就係老闆👨🏻‍🍳同老闆傾過計,好欣賞佢對烹飪嘅態度,每一道菜佢都係經過多番研究,同埋食材都會嚴謹挑選先會推出😊呢啲小店實在買少見少了, 香港人一定要支持呢啲小店💪🏻
小店喺觀塘,喺觀塘返工嘅上班族😚可以嚟呢度試吓🤩lunch set仲好抵食添😋
2019-01-11
2019-01-11 118 瀏覽
近近地係觀塘搵野食,去台灣成日都會掛住碗牛肉麵同珍珠奶茶,今次搵到間牛肉麵有齊台灣小食飲品,味道仲幾好添!試左麻辣牛肉麵:湯底用新鮮牛骨同蔬果熬制,而且不加味精👍加上四川香料造到麻辣適中,喜歡食辣的朋友可自己再加辣!牛肉牛展炆得剛剛好!滿漢牛肉麵:一來到有驚喜因爲仲大個我塊面😳有齊牛肉,牛肚,牛展,份量係普通既一倍。一樣用招牌牛骨湯底同彈牙麵條😋試管鹽酥魷魚🦑,有多種試管調味粉俾你選擇,我最鐘意芝士加海苔!前菜黃金皮蛋同麻辣鴨血:鴨血吾多地方有得食!當然吾少得近期流行的黑糖珍珠鮮奶😆甜度適中,珍珠Q彈😋水蜜桃綠茶都好清新!
試左麻辣牛肉麵:
湯底用新鮮牛骨同蔬果熬制,而且不加味精👍
前菜黃金皮蛋同麻辣鴨血:鴨血吾多地方有得食!
當然吾少得近期流行的黑糖珍珠鮮奶😆甜度適中,珍珠Q彈😋
水蜜桃綠茶都好清新!
  • 麻辣牛肉麵
朋友告知駱駝漆第三期又開多間食店,據聞D肉好正,梗係要試吓啦~仲要係最愛既台式餐廳!lunch時間大約1:45上到去,得幾枱人,一入去就有得座。枱面擺咗幾支試管外型設計既調味粉,好有趣!有芥末味、海苔味。。。。叫咗個鹽酥豬肉飯,跟豬耳,仲有八香果紅茶,等一陣已經有!朋友個麻辣豬肉又香又夠辣!正~!個鹽酥豬咬落去好正哦!裡面"葉"製既香料,我說不出是叫什麼,總之好好味吸引,真心想食多幾件!而個金鳳飯好好味呀!八香果紅茶唔會好似D街邊台式飲品舖咁齋得個甜字,呢度呢杯八香果紅茶堅有茶味!一間餐廳碗飯好味既,整體成個餸菜都唔會差!呢間都確係!由小食,至到雞,至到,都好好味喎!觀塘區少有的好味台式餐飯。個場都花個心思佈置,值得再加分!聽到隔離枱講刈包好好味,下次試埋先!
八香果紅茶
鹽酥豚肉飯
白肉卷
麻辣豬耳

叫咗個鹽酥豬肉飯,跟豬耳,仲有八香果紅茶,等一陣已經有!
朋友個麻辣豬肉又香又夠辣!正~!

而個金鳳飯好好味呀!
一間餐廳碗飯好味既,整體成個餸菜都唔會差!呢間都確係!

個場都花個心思佈置,值得再加分!
聽到隔離枱講刈包好好味,下次試埋先!
2018-11-27
八香果紅茶
鹽酥豚肉飯
白肉卷
麻辣豬耳
2018-11-16 407 瀏覽
見街派傳單, 有$5優惠, 今日lunch就上去試. 呢幢駱駝漆大廈, 一lunch hour就排隊, 得兩部lift, 分高低層, 一等就等咗5-10分鐘,... 上到去. 侍應說所有飯都沒有了 宜蘭雞又無豬耳都無D試管調味料幾得意叫咗兩個試管鹽酥雞飯, 因有個無飯, 要轉米粉, 都OK既, 碗米粉都算大碗, 但食落, 個湯底味少少怪, 唔知係咪落得味粉太多? 而就算有飯, 碗飯都細碗咗, 唔知係咪最後一碗. 不過個鹽酥雞都真係好好食. 試管鹽酥豚肉, 因有個無飯, 都係變咗米粉既, 都係個湯低似有除燶味? 個鹽酥雞豚肉都真係好好食個肉都好夠味, 唔洗再加試管調味料都得.個清燉牛肉麵都OK.最遲係杯嘢飲, 3pm先上到枱....
 宜蘭雞又無
豬耳都無

D試管調味料幾得意

試管鹽酥豚肉

個肉都好夠味, 唔洗再加試管調味料都得.
清燉牛肉麵

個清燉牛肉麵都OK.

最遲係杯嘢飲, 3pm先上到枱....
翡翠白玉卷
麻辣鴨血
題外話/補充資料: D鹽酥夠味, 唔洗再加試管調味料
2018-11-16
2 分鐘 (堂食)
試管鹽酥豚肉
翡翠白玉卷
麻辣鴨血
《👹隱世台灣炸雞牛肉麵🍜》觀塘搵食真係要識路先得~今次撞撞下,去到依間🇹🇼台灣牛肉麵~鋪頭隱藏於🐫駱駝漆大廈頂樓,估計亦新開不久~試左佢地既牛肉麵 $78(套餐),係入味既,麵同湯都正常既,但,好公式化~😑一食,就好似感覺同出面賣緊只需加熱既牛肉麵一樣咁~ 一切都剛剛好,完全無驚喜~加埋秘制醃菜都救唔到幾多~🤡只可以講,好似食緊一碗無感情既牛肉麵咁~😃反而佢地既小食就有驚喜,醉豬手,醉得入味而爽脆,係正既!麻辣野菌,不過不失~😫可惜既係無試到佢地既試管雞扒~見到一排裝滿調味粉,配上新鮮炸既雞扒,應該會好好味😋👍不過可以一讚既係佢地既黑糖珍奶!黑糖珍珠真係粒粒入哂味,如果再林少少就perfect 喇!
《👹隱世台灣炸雞牛肉麵🍜》
觀塘搵食真係要識路先得~
今次撞撞下,去到依間🇹🇼台灣牛肉麵~
鋪頭隱藏於🐫駱駝漆大廈頂樓,
估計亦新開不久~

試左佢地既牛肉麵 $78(套餐),係入味既,
麵同湯都正常既,但,好公式化~
加埋秘制醃菜都救唔到幾多~
🤡只可以講,好似食緊一碗無感情既牛肉麵咁~

😃反而佢地既小食就有驚喜,
醉豬手,醉得入味而爽脆,係正既!
麻辣野菌,不過不失~

😫可惜既係無試到佢地既試管雞扒~
見到一排裝滿調味粉,
配上新鮮炸既雞扒,
應該會好好味😋

👍不過可以一讚既係佢地既黑糖珍奶!
黑糖珍珠真係粒粒入哂味,
如果再林少少就perfect 喇!
黑糖珍奶
貴妃醉豬手
麻辣菇菌泒對
2018-09-20 692 瀏覽
駱駝漆大廈於我而言已變成了一所不折不扣的美食集中地。新食舖開完一間又一間,好像這一所台菜店就是了....位處於十一樓,嚴格上這一層是相對上比較靜一點的。食肆若想要在這一層立足的話,我想確是要花點功夫才行....觀塘區內的台菜小吃舖,實際上越來越多。選擇越多,競爭自然就大。我覺得這兒在這群雄割據的時勢中還夠膽在此插旗,著實是挺有膽色....店名押上牛肉麵的大名,本好應該要點招牌嘢的,但近來暫時不能吃牛,唯有忍痛揮淚捨棄之,轉而點小弟平常點慣點熟的台式小吃組合 ---- 刈包加上鹵肉飯....吃之前,先嚐了三小片小弟稱之作蒜泥白肉變奏版的翡翠白肉卷....醬油膏的比例下得比蒜泥多,對我而言是不太合道的;更為失色的反倒是肉的肥瘦比重 ---- 瘦的絕對是多過肥,而且咬下去甚為柴硬....心此時沉了下去,唯有將專注度轉而至刈包及鹵肉飯那裡....我不知道這兒的師傅是否來自寶島的,不過眼前這一個刈包,無論在材料以至調味上,確實和在台灣吃到的甚相近,花生粉與酸菜是一定要有的,調味略走較甜的路線....但遺憾的是,夾在中間的那塊五花肉,瘦的部位跟前述的白肉前吃一樣,是韌硬得不得了....所以儘管包身

心此時沉了下去,唯有將專注度轉而至刈包及鹵肉飯那裡....

我不知道這兒的師傅是否來自寶島的,不過眼前這一個刈包,無論在材料以至調味上,確實和在台灣吃到的甚相近,花生粉與酸菜是一定要有的,調味略走較甜的路線....但遺憾的是,夾在中間的那塊五花肉,瘦的部位跟前述的白肉前吃一樣,是韌硬得不得了....所以儘管包身軟綿香甜,配菜調味也不俗,但最後仍是扣了不少分數.....

至於那鹵肉飯,少了常見醃黃蘿蔔片,換來同樣爽脆的青瓜,可說是無傷大雅;鹵肉這次在肥、脂肪較多的部份就較多了,平衡度亦更佳;調味方面相對就略嫌欠了一種特色。有些地方的出品,其肉調味是帶有微辣的,另外有些則偏甜,可算是各有所長,但這裡的,吃後就不容易讓人留下深刻的印象....

當然,還未有試過最多人點的牛肉麵以及非常有玩味的試管鹽酥雞,仍是未能下最終定論的....

期待著下次的來臨....