餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2019-04-09 151 瀏覽
五月星開在工廠大廈,相信舖租相對便宜,午市有11款選擇,包小吃、主食及飲品,價錢由$58起,最貴的滿漢牛肉麵索價$98,少許貴。與好友分別點了刈包拼鹵肉飯及紅燒牛肉麵,小吃則是茄子及蒜泥白肉,飲品就點了黑糖薑茶及加$3的黑糖撞奶,額外再點一份鹽酥雞,埋單就$202了。主食食物份量不少,紅燒牛肉麵有多件厚切牛肉,煮得夠腍,味道尚可,但湯底偏鹹,少了台灣牛肉麵湯頭的甜味,麵質一般。朋友說刈包内的焢肉有點肉臊味,不討喜。鹵肉飯、餐前小吃一般。鹽酥雞跟6款味粉,又稱試管鹽酥雞,可惜跟雞塊不算太夾,gimmick 罷了。餐飲方面,我選的是黑糖撞奶,內有珍珠,即等近期大熱的台飲黑糖珍奶,第一口都頗有驚喜,跟名店喝到的差不多,但吃過主食後味道變了,有點怪怪的像壞了的牛奶,所以沒把它喝完。我們是下午茶時間到訪,一個客人都沒有,但店主就要求我們坐二人桌,一點彈性都沒有,故我們的食物堆滿枱面,吃得得侷促。整體來說,環境、服務,食物均一般,不如其他食評所說的勁讚,只可一試,未必再試囉!

跟餐小吃及飲品
刈包好好味 , 重點係侍應們態度良好有耐性係香港可以話好難得查詢餐點好有耐性講解講下餐點刈包當中有花生碎甜甜地撞埋唔會過油同肥既豬腩肉包既質地軟熟當日重點左小食黃金皮蛋辣味濃郁雖然食完就一直打「絲egg」但我仍然係不能停呀之前食過豬血可惜當日無貨百香果綠茶亦都好好味雖然只係同糖精溝綠茶但絕對唔會死甜希望店家可以不忘初心繼續努力繼續保持呢一種態度經營 如果硬係要講缺點就係店內抽風欠佳食完滿身油煙味「繞梁三日」地點嘅升降機,比較耐不過都係不可抗力

刈包好好味 , 重點係侍應們態度良好有耐性
係香港可以話好難得
查詢餐點好有耐性講解

講下餐點刈包當中有花生碎
甜甜地撞埋唔會過油同肥既豬腩肉
包既質地軟熟

當日重點左小食黃金皮蛋
辣味濃郁雖然食完就一直打「絲egg」
但我仍然係不能停呀
之前食過豬血可惜當日無貨
百香果綠茶亦都好好味
雖然只係同糖精溝綠茶但絕對唔會死甜

希望店家可以不忘初心繼續努力
繼續保持呢一種態度經營

如果硬係要講缺點就係店內抽風欠佳
食完滿身油煙味「繞梁三日」
地點嘅升降機,比較耐
不過都係不可抗力

2019-03-30 110 瀏覽
一行四人來到駱駝漆大廈搵食,因為同長輩一齊食,所以諗住搵返岩佢地食既口味,結果揀左呢間店。我地分別點左四個餐,包括:試管鹽酥雞:我老公見佢餐牌寫住推介,咁就揀左,點知..是一款普通的炸雞球,份量有五件,味道十分淡口,就算落埋試管粉都是沒有味道招牌紅燒牛肉麵:牛肉用的是牛𦟌肉,都大件,食落無渣,麵質一般宜蘭蔥油雞:味道還可以寶島口水雞:最好味呢個,麻、辣兼備前菜揀左-貴妃醉豬手、涼拌茄子、蒜泥白肉、白灼時蔬*魯肉飯或白飯可免費添加*服務友善

一行四人來到駱駝漆大廈搵食,

我地分別點左四個餐,包括:
試管鹽酥雞:
我老公見佢餐牌寫住推介,咁就揀左,

招牌紅燒牛肉麵:
牛肉用的是牛𦟌肉,都大件,食落無渣,麵質一般

宜蘭蔥油雞:
味道還可以

寶島口水雞:
最好味呢個,麻、辣兼備

前菜揀左-
貴妃醉豬手、涼拌茄子、蒜泥白肉、白灼時蔬

*魯肉飯或白飯可免費添加
*服務友善

2019-03-23 65 瀏覽
老公生日前夕,一家三口出街食晚飯慶祝,我地選了位於觀塘的五月星牛肉麵台灣餐廳,其實係因為女女中意食台灣菜。我地叫左好多野,吃得飽飽,也只是二百多元,價錢十分實惠,而且每樣食物都好好食,老公呢餐好滿意。我最喜歡黑糖珍珠鮮奶,奶味香濃,加上黑糖的甘甜和彈牙的珍珠,女女不斷搶著要飲。食物方面,刈包最令我留下深刻印象,包裡的肥豬肉肥美,酸菜不過鹹,中和肉的膩,甜甜的花生碎更是亮點。食完餐飯,好似去左轉台灣旅行,因為食物正宗,是台灣的味道。店員姐姐好友善,還經常問我們對食物的意見。她說,全店食物不加味精,所以好多家長帶子女來吃東西。她又建議我們下次可點清燉牛肉麵,好適合小朋友。

2019-03-14 97 瀏覽
午餐有主菜+小食+飲品,選擇都很多,服務員態度有善泡沫紅茶可以走甜,唔錯巨峰提子綠茶無乜提子味,唔算太甜都幾好既紅燒牛肉面,牛肉夠淋,湯較淡,加左酸菜配搭幾新鮮又開胃刈包同肉燥面係一個Set Lunch, 本身以為份量會比較少,送到上台都幾驚喜,兩者份量都唔細,肉燥面我覺得湯底好油,面質較硬身,中意清淡者會幾抗拒,雖然本身肉燥一定油,但呢個算係過份油;反而刈包好好食,一舊肥瘦適中既腩肉配上涼拌青瓜酸菜,完全無肥膩感覺,包熱辣辣,整體包比面出色
午餐有主菜+小食+飲品,選擇都很多,服務員態度有善

泡沫紅茶可以走甜,唔錯
巨峰提子綠茶無乜提子味,唔算太甜都幾好既

紅燒牛肉面,牛肉夠淋,湯較淡,加左酸菜配搭幾新鮮又開胃

2019-03-08 133 瀏覽
係官塘打滾咗十幾年,而家官塘真係越嚟越多好嘢食!趁小b爸放假,嚟官塘買嘢兼搵食!今次就嚟咗間隱世台式小店 - 五月星牛肉麵 ,幾抵食,有驚喜!手拍青瓜 - 跟平時食開嘅唔同,用檸檬汁取代醋去浸,唔太酸,青瓜入味爽口!黃金皮蛋 - 晶瑩、溏心香濃,配上微辣汁底,好惹味!連一向唔喜歡食皮蛋嘅我都一食再食!試管鹽酥雞 - 外脆內嫩滑,皮唔會跟肉分離。枱上有個試管架,一支支試管放入不同嘅調味粉,自己調味,幾得意!宜蘭蔥油雞 - 雞肉做得十分之滑,老公大讚!上面仲有放咗好多配菜,很香口,好餸飯。刈包 - 必食推介!嗰包好軟熟,中間夾住酸菜、青瓜、厚切五花腩、花生碎,份量十足、口感豐富!食落一啲都唔覺得膩!今次叫咗一個同老公share,唔夠喉!下次我自己要獨食一個!五月星拌麵、豬軟骨拌麵、鹵肉飯 - 拌麵好大碗,麵彈牙; 鹵肉係手切豬肉,有咬口,味道唔會過濃。青蘋果益力多 - 老公評語: 清甜,好飲。黑糖珍珠撞奶 - 香濃嘅黑糖味,珍珠Q彈,小b搶住飲。我哋食到捧住個肚走,好滿足!無味精,食完唔會口渴!下次要encore刈包!仲要試埋招牌紅燒牛肉麵同試管鹽酥魷魚!
係官塘打滾咗十幾年,而家官塘真係越嚟越多好嘢食!

青蘋果益力多 - 老公評語: 清甜,好飲。
黑糖珍珠撞奶 - 香濃嘅黑糖味,珍珠Q彈,小b搶住飲。

我哋食到捧住個肚走,好滿足!
無味精,食完唔會口渴!
2019-02-23 124 瀏覽
呢間鋪既地點都幾易搵係觀塘站B2岀口落樓梯直行就到架啦行過去5分鐘都唔洗 幾方便我地都叫左幾多野食 埋單都只係$2xx🤩❤️重點推介❤️🍞刈包入面有青瓜+酸菜+花生粉+東坡肉口感比我想像中好 舊肉夠哂肥 但唔會膩🧪試管鹽酥菇有成9種唔同口味既粉可以自己隨意灑落d菇到我地試哂所有既味孜然粉 芝士粉 椒鹽粉都好值得一試有得玩有得食 好有新意🤩🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜
呢間鋪既地點都幾易搵

2018-01-03
用餐優惠
試食活動
  • 刈包
五月星牛肉麵💕早前同靚女#馬欣澄BB 去完觀塘Casting, 跟住一齊去觀塘工廠區搵食!嘩!今次去嘅「五月星牛肉麵」真係不得了👍🏻!.本來,都只係諗住近近地又經濟同埋可以坐耐啲傾下計!點知😱,呢度嘅菜式真係令我哋非常驚訝😱!!❤️ 先介紹一下相中嘅「招牌紅燒牛肉麵」,啲牛展很厚厚的,但一入口堅QQ彈牙,又非常入味,唔似出面食嗰啲薄薄一塊成碗油立立!再講啲充滿牛味嘅湯,我真係無誇張,一入口真係好!香!好好味!..原來老闆要用成200斤嘅牛骨再加上不同嘅材料去肴制湯底,但一點都不油膩!而最緊要係冇用味精!!!仲有個籮白,老闆唔係就咁將個蘿蔔切成一嚿嚿然後放落個湯度,而係只用蘿蔔心,所以蘿蔔唔會有渣,而且非常入味!當中嘅心機真係唔少㗎❤️..*手拍青瓜想揀啲開胃嘅前菜💕呢度嘅手拍青瓜同平時食到嘅唔同,青瓜調味係用上檸檬取而代之醋,老闆話每碟青瓜係用一個星期是檸檬榨汁😳,好足料,酸酸甜甜酸好開胃比平時食到嘅吃到的手拍青瓜口感更香脆。..*鹽酥魷魚試管鹽酥魷魚,有多種試管調味粉俾你選擇,有海苔、辣粉、孜然…生炸好新鮮好脆,炸粉係老闆搜尋咗好耐,希望客人食第一啖及即使放了一陣放凍咗,仍然同第一口吃嘅
五月星牛肉麵💕
招牌紅燒牛肉麵

*手拍青瓜

*鹽酥魷魚
試管鹽酥魷魚,有多種試管調味粉俾你選擇,有海苔、辣粉、孜然…生炸好新鮮好脆,炸粉係老闆搜尋咗好耐,希望客人食第一啖及即使放了一陣放凍咗,仍然同第一口吃嘅一樣才不會變腍。

*芝士鹽酥雞
好脆好新鮮,不會油淋淋芝士味濃淡適中不會有膩嘅感覺,如果喜歡吃龍尾一點老闆建議配子然粉及辣粉💕
刈包

*刈包
睇餐牌上面寫住必食推介,我哋想試但係猶豫咗一陣,怕叫埋個包會太飽。
後來老闆行過來同我哋介紹呢個係必食,曾經有客中午來叫咗一個食,讚不絕口之後放工都來食一個
刈包果然有驚喜,包身軟綿香甜,五花腩入口即溶好香,完全不油膩配合酸菜青瓜平衡得好好。老闆另外再加左花生粉提昇肉嘅香味,味道具層次~必食推介💕

鹽酥雞肉燥飯*
鹽酥雞炸得好脆完全唔油膩,肉燥分量好多醬汁調得好香濃惹味。
平時有幫襯出面嘅臺式食店,都係現成肉醬汁包。呢度嘅肉燥飯係老闆喺臺灣訂材料做,希望食客食到臺式家庭小店嘅感覺。
其實老闆仲講咗好多佢嘅心路歷程同埋佢對飲食嘅堅持,宗旨比我哋知!我真係好欣賞佢嘅努力同埋佢對健康嘅追求, 大家一定要去試吓,信我哋吧!真係好好味!
我哋仲約定咗老闆遲做一個詳細嘅訪問,仲會介紹佢鋪頭其他菜式比大家知!
#其他菜式都好好好好好好
#真係唔講得笑台灣傳統手藝
2019-02-01
招牌紅燒牛肉麵
刈包
  • 芝士鹽酥雞
眾所週知,觀塘已經變成一個美食天堂,有好多隱世美食等大家去發掘,而係駱駝漆大廈3座入面就有間隱世台式的牛肉麵——五月星牛肉麵。入到去環境都幾大,坐落都舒適,室內裝潢設計成大排檔。點了老闆娘推介既刈包、招牌紅燒牛肉麵、清燉牛肉麵、貴妃醉豬手,同點左杯黑糖薑茶。刈包,係台式漢堡包,長橢圓扁形饅頭夾住餡料,白饅頭鬆軟,味道可口不錯!貴妃醉豬手以紹興花雕酒同小量中藥烹調而成,豬手入味夠腍,酒味亦不會太濃。黑糖薑茶味道適中,薑味不重亦不過甜。招牌紅燒牛肉麵及清燉牛肉麵分别以粒狀同片狀牛肉拌白麵條。招牌紅燒牛肉麵味道適中,不會太鹹,而清燉牛肉麵拌以新鮮蘿蔔,感覺清新,味道不會很淡。而最重要的是,食物都是不添加味精的。

入到去環境都幾大,坐落都舒適,室內裝潢設計成大排檔。

黑糖薑茶味道適中,薑味不重亦不過甜。

而最重要的是,食物都是不添加味精的。
2019-01-14
用餐優惠
試食活動
  • 清燉牛肉麵
2019-02-05 135 瀏覽
今日放工,到極少去既地方@觀塘食晚餐。觀塘好多工廈,入面都有唔少食肆。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:招牌牛肉麵,老闆用左百斤牛骨整個湯底,冇味精,所以飲埋湯底都得。個麵就搵左香港的麵廠整,食到尾唔會變左糊仔咁。五月星拌麵,有菇,肉燥,青瓜。汁加左少許醋,酸酸地,開胃。肉燥係肉粒,唔係一pat pat。黃金皮蛋,有少少糖心,比平時皮蛋,鉛味冇咁重,適合一些怕鉛味既朋友仔。l試管鹽酥雞,其實係有6種唔同粉比食客選擇。雞有6件,我就每件配一種粉。雞用左雞腿肉,完全唔嚡,裏面仲有少少肉汁。脆皮唔會因耐左先食而變得淋左。我最鐘意梅粉配鹽酥雞,夠特別。🛋️🛋️環境:唔算迫,會播著歌比大家邊聽邊食。👦👧適合人數:2-4人😋好食指數:4/5😍Souffle 舒服指數:3.5/5

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

我最鐘意梅粉配鹽酥雞,夠特別。

🛋️🛋️環境:唔算迫,會播著歌比大家邊聽邊食。
👦👧適合人數:2-4人
😋好食指數:4/5
😍Souffle 舒服指數:3.5/5

2019-01-25
  • 清燉牛肉麵
  • 試管鹽酥雞
2019-02-04 1434 瀏覽
(小店系列)觀塘五星的牛肉麵工廈美食,近年大行其道。香港,租金昂貴,地舖更貴,所以很多餐廳,為了減低租金負擔,只能在工廈開店,因此工廈臥龍藏虎。今天,我就在觀塘,其中一幢商廈,叫駱駝大廈,跟一間臺灣餐廳相遇了。其實,這間餐廳,是在臉書上找到的,這些小店,因為資金有限,只能採用這些免費平臺宣傳。收工後,由九龍灣到官塘,搭巴士,只需20分鐘,但等女朋友就用了一小時。等待期間,幫襯了一家很有趣的奶茶店,在這裏不多說了,會在另外一篇跟大家分享。由觀塘創紀之城,走過去,需時十分鐘。在觀塘,駱駝大廈是很有名的,內裏餐廳商鋪林立,五月星牛肉麵正是其中之一。五月星牛肉麵,在駱駝大廈第三座十一樓,乘升降機上去,很快便到,店鋪門口有點兒簡陋。進入門口,店鋪內燈光有點暗,客人不多,但店中間,有一臺人,大約十個左右,一家大細,配合店中環境,很有家庭式的感覺。店牆上,有一些臺灣的相片,例如,十分火車站。菜單上,臺式食品為主,但亦有川式小菜,例如蒜泥白肉,麻辣鴨血等等。我要了一碗招牌紅燒牛肉麵,五月星拌麵,及一份小食,黃金皮蛋。可能因為,人手太少,所以等候頗長,大約半小時才上菜。菜式的味道,平凡紮實,先講招牌紅燒
(小店系列)觀塘五星的牛肉麵

可能因為,人手太少,所以等候頗長,大約半小時才上菜。

菜式的味道,平凡紮實,先講招牌紅燒牛肉麵,麵質似臺式拌麵,牛肉腍中帶咬口,牛味重,湯帶牛味但偏清淡。

再試古早味五月星拌麵,份量大,明顯的醋香,麵質相同,質感q彈,除了滷水肉丁,還有青瓜、蔥等配料,味道不錯。

黃金皮蛋,15元1隻,溏心,色紅味辣,典型川菜風格。

這時候,正在考慮是否再加一碟鹽酥雞,店鋪老闆,親自詢問,菜色如何,傾談間,老闆自爆,紅燒牛肉麵的湯底,採用了過百斤牛骨,熬製而成。炮制拌面的滷肉丁,其中一味主要材料,紅葱丁,更由臺南入貨,重現地道風味。更自爆,做台式料理前,主要是做雞煲,對麻辣香料有很深的研究,並融入料理中。

即時下決心,再來一道試管鹽酥雞,六件48元,價錢有點貴,試管是六種放在試管的調味粉,當中最好食的是梅粉、孜然粉、海苔,鹽酥雞外脆內嫩,我和女朋友估計,應該採用了雞腿肉,才有這種滋味。

飲品類別比較簡單,只要了菊花蜜,及水蜜桃紅茶。

埋單時,再一次跟老闆兼廚師交流,原來在開業前,老闆已在台南、台中、甚至香港等地,品嚐了無數台式料理,發現不少餐廳的湯底,添加了不少味精,飲完很不舒服,所以希望自家經營的餐廳,炮製出不加味精,味道一流的湯底,可以讓小孩放心飲用。

這餐 ,除了滿足了我的味覺及肚子外,更讓我欣賞了一名廚師的熱誠,滿足!

五月星牛肉麵 人均消費100元
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

2019-01-25
2019-02-01 128 瀏覽
今晚來到觀塘睇波鞋outlet後,試左這間台式餐廳,老闆「真」心對出品好有要求,「真」款款食品好有質素!👍🏻👍🏻😍..店舖小小,店內簡單放上主打食品相及台灣特色景點相,播住周董的歌😍⋯真心已很有台式小店味🙌🏻..今次我們叫了:..必食 刈包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外貌特別,包住厚切醃過的五花腩(但不油膩)、酸菜、小青瓜、花生碎,一口咬下層次很豐富😙。要趁熱食才品嚐到最佳味道。..海馬仔食左整個包包🤣 ..招牌紅燒牛肉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️湯底用十多斤牛骨🐮及時令蔬果熬製而成,無添加味精,每啖湯都清甜濃郁但不油膩。$73 有6-7塊牛腱!而且塊塊都入口鬆軟但又保持到有嚼勁!麵底由老闆找廠特別攞貨,食到尾,麵身都仍然有彈性!..試管鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️鹽酥雞🐔外脆內軟,除了配上酸辣雞醬外,枱上仲有一排6支試管🧪調味任你用,適合不同客人口味!..糖醋豬軟骨滷肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️豬軟骨肉厚鬆軟但咬落有膠質又彈口😋 !滷肉🐷是老闆親手用刀切碎,不是用攪肉機攪碎,半肥瘦質感不錯!🙌🏻..手拍青瓜 ⭐️⭐️⭐️⭐️青瓜用檸檬汁取代醋來醃,食落有檸檬清香果味但除去了醋帶來酸澀的after taste,老闆細心的烹調手法💕..這裡也有供應臭

今次我們叫了:
必食 刈包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海馬仔食左整個包包🤣

招牌紅燒牛肉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

試管鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️

糖醋豬軟骨滷肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️

手拍青瓜 ⭐️⭐️⭐️⭐️

這裡也有供應臭臭鍋,但需預訂,下次再來時要試試

比較晚到店的關係,有機會可與老闆詳談,他對飲食的熱誠、對飲食的要求,令我感到這小店的「真」。
說真的,以他的烹調方法及入貨,成本不少,價錢應該賣貴D,但他沒有,香港真心煮出美味的台式料理少之又少,所以遇到這小店,真心會再光顧及想推介給各位☺️☺️☺️

2019-01-28
  • 試管鹽酥雞
  • 招牌紅燒牛肉麵
*清燉牛肉麵牛肉牛展炆得剛剛好!而且是極厚切~!蘿蔔只選用蘿蔔芯,所以保證冇渣用牛骨燉多個小時,湯底同時加入創新的蘋果雪梨,養顏入口更為清新~*鹽酥魷魚試管鹽酥魷魚,有多種試管調味粉俾你選擇,有海苔、辣粉、孜然.魷魚係生炸,並非翻炸產物,所以會幾新鮮,*糖醋豬軟骨軟骨被炆至軟綿容易入口,咀嚼一點也不費力,完全吸收晒糖醋嘅味道*鹵肉飯滷肉醬汁油香豐腴,肉質軟腍,啖啖都有豬肉的鮮味及醬汁的濃郁味道*刈包包身軟綿香甜,控肉花生酸菜青瓜五花肉多種食材共冶一爐,味道具層次~~*蒜泥白肉醬汁入味,肉質豐厚,底部有青瓜,可一同進食*珍珠奶茶奶茶香滑~ 珍珠口感煙韌,味道香甜
*清燉牛肉麵
牛肉牛展炆得剛剛好!而且是極厚切~!
蘿蔔只選用蘿蔔芯,所以保證冇渣
*鹽酥魷魚
魷魚係生炸,並非翻炸產物,所以會幾新鮮,
*糖醋豬軟骨
*鹵肉飯
*刈包
*蒜泥白肉
醬汁入味,肉質豐厚,底部有青瓜,可一同進食
*珍珠奶茶
奶茶香滑~ 珍珠口感煙韌,味道香甜
2019-01-30 66 瀏覽
食第一次就愛上的人情味小店,也是近年支持小店的原因,因為人越大,越覺得人情味無價。今日跟飯腳來了觀塘駱駝漆大廈,就試了這間台式小舖。一入門口,老闆娘好客地招呼我們入座,店內舒服好坐,我倆食牛肉麵都可以食左2個鐘。 期間還可跟老闆及老闆娘傾下計,才知道他們兩位都對這舖有所堅持。 兩位老闆都有同我倆講堅持唔落味精, 堅持要用靚料(原來蔥酥是台南運過來的),堅持要細路仔都食得。好少一餐飯會同老闆咁深情對話連部分秘方都知道了。兩個女仔,食量都好驚人,最後真係食哂!連老闆娘都讚我地食得這個醃青瓜係好特別,因為佢無用醋及蒜蓉,但用了檸檬來醃,老闆介紹話會比醋醃再鬆化些。食落味道清新,食完不口臭。宜蘭蔥油雞,一上枱就聞到香蔥味,我跟飯腳把重點放了在上面的蔥油,係好香的蔥酥及蔥頭做的蔥油,我地空口食及撈鹵肉飯食哂所有蔥油,雞係滑的有雞味試管鹽酥雞,雞肉好juicy, 這6支試管是椒鹽、梅粉、海苔、孜然、辣椒、芝士粉。 我跟飯腳每啖都試溝唔同的味道,個人喜歡孜然粉口味、海苔辣椒芝士粉的口味,左溝右溝都玩左好耐鹵肉飯是有原本鹵肉味,但我想用清來形容這碗飯,真的沒有味精吧!原汁原味的清,高層次的好味道

連部分秘方都知道了。

兩個女仔,食量都好驚人,最後真係食哂!連老闆娘都讚我地食得

,雞係滑的有雞味

鹵肉飯是有原本鹵肉味,但我想用清來形容這碗飯,真的沒有味精吧!原汁原味的清,高層次的好味道!如果再多些肉汁撈飯就更好!
而我們不想浪費了蔥油雞的蔥油,所以食完鹵肉後,也撈了部分變蔥油飯

紅燒蜂巢牛肚麵,牛肚好有咬口,老闆話湯底是每日用過百斤牛骨熬製,湯沒有味精,所以味道有層次但飲左都唔口渴。
而最好是我們食到麵時,其實碗麵已上了枱一段時間,但麵是沒有浸到變糊,仍然一條條有彈性,要讚。

清燉牛肉麵,老闆娘話冬天湯底用了蘋果雪梨來熬湯,會滋潤一點。 難怪飲落有好香的果味,甚至覺得有雜菜湯的味道。 牛𦟌是有一點厚度,所以好有口感咬口,好嫩好味道。

黑糖珍珠撞奶,不會太甜,有甘香黑糖味,珍珠有咬口,雖然食到好飽,但仍可以飲哂全杯

飯腳叫了熱紅棗桂圓茶,是好香紅棗味的即煲感覺,紅棗切到碎,好出味。

本來專程來試刈包的,但老闆話好早已經售罄,唯有下次再來試過。而且下次要試老闆推介的紅燒牛肉麵,一定有下次
2019-01-17
2019-01-30 507 瀏覽
Kwuntong was once an industrial town but now it is a busy place for everything.The restaurant scene is thriving and you will find game rooms and lots of places for shopping.Camel Paint building is just one of those buildings were you will find restaurants and shops on every floor of this industrial building.As I was checking some outlets nearby I ended here for dinner.I was attracted by the retro windows by the kitchen and the racks of test tube condiments on the table.This restaurant specialize

This restaurant specializes in Taiwanese fare.
For starters, began with the spicy ducks blood and sliced pork with cucumbers.
The ducks blood didn't look spicy but boy they were spicy.
Judging by the spiciness levels of the dish, I was expecting the spicy beef noodles to be of that level.

When I got the spicy beef noodles, the broth was so spicy just like the Sichuan hotpot broths so if you can't have it that spicy then I suggest not to order it.
We also had this other bowl of beef noodles which was more palatable as they broth is made with Asian pears and other fruits which is popular with kids.

The star of the show turned out to be the Taiwanese onion chicken.
There was so much onions and crispy shallots in it which was so tasty with rice that I had two bowls of rice.
The chicken beneath it was tender as well.
This dish is definitely recommended as the onions are imported from Taiwan which make it taste so different.
Finished with the passionfruit tea which was sweet and comforting.