餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

呢排天氣時熱時落雨 都廢事走咁遠食飯所以繼續我的駱駝漆工廈覓食朋友特地過來搵我食飯 揀食呢間台灣菜之前食過一次都覺得唔錯 今次又可再試下有無失色 一個價錢包小食、主菜同飲品 定價唔算太貴 同朋友share 可以試多一款 真開心 小食︰蒜泥白肉 + 手拍青瓜蒜泥白肉無生蒜的味道 而且唔辣 都岩口味手拍青瓜調味適中 作為開胃前菜不俗 主菜︰招牌紅燒牛肉麵 $78店家標榜無味道 的確飲落湯頭清甜 亦唔會太重藥材味牛肉份量十足 煮得好腍又唔黏牙或有筋麵的咬口都唔錯 唔會過淋或過硬 試管鹽酥雞+ 鹵肉飯 $68初初好好奇究竟咩係試管鹽酥雞 原來係試管入面有唔同的調味粉可以按個人口味自行灑落鹽酥雞上 鹵肉飯肥肉未至於入口即溶 但都夠入味但略嫌米飯太濕 再配鹵肉 飯就更爛 黑糖珍珠撞奶 加$3黑糖味唔太出 但奶味香濃都好 唔會好似坊間的黑糖珍奶咁太甜 上次都係食牛肉麵 今次再食水準依然都算係駱駝漆內唔錯的一間食店下次再試其他食品

呢排天氣時熱時落雨 都廢事走咁遠食飯
所以繼續我的駱駝漆工廈覓食
朋友特地過來搵我食飯 揀食呢間台灣菜
之前食過一次都覺得唔錯 今次又可再試下有無失色

一個價錢包小食、主菜同飲品 定價唔算太貴

同朋友share 可以試多一款 真開心

下次再試其他食品
2019-06-03
試管鹽酥雞+鹵肉飯
2019-06-04 41 瀏覽
本店設計充滿台灣風味,枱同椅子的較有古典的味道,相當難得。喜歡懷舊風味既你,呢間鋪一定唔好錯過牛肉麵相當有口感,飲完湯之後唔會有一種好口乾既感覺,而且小店紅燒牛肉竟然有我最鐘意既蘿蔔,蘿蔔既出現相當有意義,吸油就緊,但係最重要係令湯底鮮甜,就好似麵同湯之間既潤滑劑。清甜既湯底,加上經過紅紅烈火百度高溫既牛肉,配合埋完美無暇既麵條,相當好食。簡單而又帶出高水準既味道,值得一試五月星拌麵有魯肉、有青瓜、有蘑菇,多種口感既配搭,唔但至影相一流,而且口感配搭豐富,加上個汁酸酸甜甜非常開胃芝士鹽酥雞雞炸得岩岩好,酥脆軟熟,粉漿亦都唔會太多,加埋芝士超級邪惡試管鹽酥雞爽脆嫩口,外皮油脂分佈岩岩好,炸雞食落去唔會有種柴柴既感覺,加上有唔同既調味料去調味,味道相當豐富宜蘭蔥油雞雞肉同醬汁既配搭實在太好食啦,雞亦都相當有雞味,而且唔會有好多碎骨,雞皮亦唔會好厚食落好有沙紙既感覺,總之一個字「正」手拍青瓜清涼之選手拍青瓜,亦都可以拎黎解辣,絕不能夠錯過台灣腸拼花枝丸花枝丸爽脆彈牙,台灣腸個味道真係值得一讚,唯一缺點就係份量唔多,同朋友Share食既話要一齊搶黎食,如果份量可以多少少就好紅棗桂圓茶感覺酸酸甜

五月星拌麵

芝士鹽酥雞

雞炸得岩岩好,酥脆軟熟,粉漿亦都唔會太多,加埋芝士超級邪惡

宜蘭蔥油雞

手拍青瓜
清涼之選手拍青瓜,亦都可以拎黎解辣,絕不能夠錯過

台灣腸拼花枝丸

紅棗桂圓茶
感覺酸酸甜,熱熱地,岩哂身子弱既你,非常補身
2019-06-03 34 瀏覽
呢間店鋪相當懷舊,店內裝修十分細緻,燈光較非常溫暖。招牌紅燒牛肉麵牛肉口感非常彈牙,加上吸收左濃濃既湯,牛肉既能帶出湯既精華及香味。湯麵既麵質唔會太軟同太硬,以致口感岩岩好。湯底唔會太辣,味道濃郁。清燉牛肉麵比較唔嗜辣既你,不妨試下呢個,清淡得黎又食到湯既鮮甜,麵條相當彈牙。芝士鹽酥雞枱上放有六款唔同既調味料,拎黎放落去連埋芝士一齊食,感覺好溫暖,超級滿足。試管鹽酥雞爽脆嫩口,外皮油脂分佈岩岩好,炸雞食落去唔會有種柴柴既感覺,加上有唔同既調味料去調味,味道相當豐富宜蘭蔥油雞雞皮相當彈牙,而且雞肉肉質鮮嫩多汁,仲會有少少甜甜地既味道,超級開胃蒜泥白肉肥瘦平均,味道適中,如果可以有多少少醬汁去點黎食,效果更好。手拍青瓜夏天必食既小食,清涼可口,咬落去索索聲台灣腸拼花枝丸台灣腸值得一讚,同台灣出品既腸仔整到一模一樣,花枝丸炸到外脆內軟,極鐘意呢間店鋪既青瓜配搭,食落去非常清涼可口黑糖撞奶珍珠好彈牙、超有咬口,而且唔會太甜,奶味香濃
呢間店鋪相當懷舊,店內裝修十分細緻,燈光較非常溫暖。

芝士鹽酥雞

宜蘭蔥油雞

蒜泥白肉

手拍青瓜
夏天必食既小食,清涼可口,咬落去索索聲
台灣腸拼花枝丸

黑糖撞奶
珍珠好彈牙、超有咬口,而且唔會太甜,奶味香濃
2019-06-02 43 瀏覽
五月之星嘅我,今晚就係公司樓上嘅五月星牛肉麵開餐。即係駱駝漆3期11樓,而我公司就係8樓。睇睇點餐紙。職員介紹而家做緊promo,叫牛肉麵/刈包/大碗鹵肉飯,每人再加$32,就任食前菜。而前菜就包括10款(麻辣鴨血/蒜泥白肉/麻辣豬耳/涼拌海蜇/麻辣菇菌派對/涼拌茄子/手拍青瓜/白灼時蔬/涼拌海帶/黃金皮蛋)我地最後決定每人加$3210款小食要特別讚幾款,其他就冇咩特別。黃金皮蛋-蛋黃金黃色,蛋白透明。好香,好食。絕對沒有乸喉感覺麻辣豬耳-麻辣味好香,豬耳又爽蒜泥白肉-雖然唔係太夠蒜泥,但肉好爽滑,又有青瓜墊底。我地叫咗2碗麵招牌紅燒牛肉麵$73牛肉好淋,好入味。湯濃。麵質剛好。(原本想試牛肚的。但賣晒)麻辣牛肉麵$73麻辣味香濃,牛肉都係有麻辣奄過的。絕對唔係將唔辣嘅牛肉就咁放係麻辣湯。加咗一客宜蘭葱油雞$63雞好滑,雞面鋪滿乾蒜及葱。同一般葱油雞係唔同的。呢款比較香。最後仲叫咗2杯飲品蜜蜂蜜綠茶及甘吉蜜~每杯$22

10款小食要特別讚幾款,其他就冇咩特別。

麻辣豬耳-麻辣味好香,豬耳又爽

蒜泥白肉-雖然唔係太夠蒜泥,但肉好爽滑,又有青瓜墊底。

我地叫咗2碗麵

麻辣牛肉麵$73

加咗一客宜蘭葱油雞$63
最後仲叫咗2杯飲品
蜜蜂蜜綠茶及甘吉蜜~每杯$22

今晚觀塘地膽為食豬帶我們上了樓上舖吃台灣牛肉麵,還加了一位生日的學姐,3隻豬仔一起請她吃。招牌紅燒牛肉麵$73牛肉湯味道很濃郁,侍應說用上過百斤牛,加香料與長時間烹煮而成,湯濃香不肥膩,我們差不多把整碗湯也喝完; 牛肉腍軟好好味,是用牛展肉製成的,有6-7厚片,麵條彈牙,白蘿蔔清甜。清潔牛肉麵 $73上湯清甜,侍應說今天上湯加了雪梨與蘋果一起煮,所以湯頭是帶甜的,牛肉的味道雖沒紅燒的濃厚,但也同樣腍軟厚件。麻辣牛肉滷肉飯$68麻辣牛肉,微辣的牛肉同樣很軟腍,滷肉汁落在飯底下,夠味,滷肉有點點肥,在台灣吃滷肉就是這樣子的。任點的小吃,點麵或飯另加 $32/位有辣有不辣小吃,蒜泥白肉,蒜泥不多,但豬肉下面放了青瓜,一同吃不會感油膩; 麻辣豬耳朵,香辣小麻,豬耳朵爽脆好味;辣味海節,脆口,少辣酸青瓜與茄子也不錯,如果皮蛋不加辣味更好,故只點了一轉,其他吃完再點呢!試管鹽酥雞 $48豬仔推介要吃的,雞肉炸得外脆內軟,加上不同粉未增添更多味道來,豬仔教蘸孜然粉,需先點醬後點粉,會易黏貼著吃到, 個人喜歡海苔加芥末粉,或辣椒粉,好味。黑糖珍珠撞奶 $28黑糖少甜,奶蓋味濃,厚度也可以,比普通珍珠奶

清潔牛肉麵 $73

麻辣牛肉滷肉飯$68

任點的小吃,點麵或飯另加 $32/位

有辣有不辣小吃,蒜泥白肉,蒜泥不多,但豬肉下面放了青瓜
,一同吃不會感油膩; 麻辣豬耳朵,香辣小麻

試管鹽酥雞 $48

黑糖珍珠撞奶 $28

黑糖少甜,奶蓋味濃,厚度也可以,比普通珍珠奶茶較重奶味及口感豐富一點。
抹香綠茶$22
少甜,抹香味適中。
2019-05-29
2019-05-30 70 瀏覽
今天女友難得請食飯,但又不想女友大出血,於是選了這間賣相吸引,看似好味的平價餐廳一試。餐廳位於觀塘工廠區上面,主打的是台灣菜。餐廳其中一個特色是每人加幾十蚊,小菜就可以任叫,吃到飽為止,第一round當然是叫晒所有小食一試,發覺鴨血,豬耳,生菜是比較出眾的,但其他都不差。小菜普遍偏辣,不吃辣的朋友要注意。主菜叫了刈包,魯肉飯和牛肉面,刈包非常出眾,包皮無得輸。魯肉飯肥瘦適中,金錢肚更是畫龍點睛,牛肉麵就不用說了,完全是台灣的味道。最後,叫了一杯蜜桃益生菌,很特別很好味。埋單才200幾蚊,真是飽上心頭,抵到戚眉頭。

收工約朋友食飯,就朋友喺觀塘收工,他帶我去駱駝漆大廈食飯,原來這裡已經變左個工廠飲食大廈,上到11樓,一點都不覺得擠擁,而且有各式餐廳小店,我們來了這間”五月星牛肉麵”試試。看看餐牌:主打有牛肉麵、刈包、拌麵、鹽酥、特色台灣菜、前菜、大碗鹵肉飯等等。每人+$32就可以有多達10款小食任食,我點了凉拌海蜇、蒜泥白肉、白灼時蔬、凉拌茄子和白灼時蔬。蒜泥白肉薄切,肉質腍軟蒜香味濃,下面有青爽青瓜墊底。不用多想試招牌最穩陣,店員介紹湯底用上百多斤騸 牯牛骨淆制而成,湯底份外香濃,紅燒牛肉厚身嫩腍,一點都不韌,而且特別入味帶微微辣,我個人十分喜歡這味道;麵質感也煙韌彈牙,整體不錯。店員介紹湯底絕不加味精,更加入了雪梨、蘋果,難怪湯底除了香濃外還帶點甜香,跟平時吃到的是有分別,朋友十分喜歡;牛肉厚切腍軟入味,做得一流;麵夠爽口彈牙;蘿蔔清甜入味。甜度酸度正好。今日餐廳剛好沒有豬軟骨,下回再試先,還有再要試鹽酥系列。

看看餐牌:
任食小食 +$32

蒜泥白肉薄切,肉質腍軟蒜香味濃,下面有青爽青瓜墊底。

百香果益力多 $25

甜度酸度正好。

今日餐廳剛好沒有豬軟骨,下回再試先,還有再要試鹽酥系列。
2019-05-29
任食小食 +$32
百香果益力多 $25
  • 百香果益力多$25
  • 清燉牛肉麵$73
  • 招牌紅燒牛肉麵$73
  • 任食小食+$32
2019-05-29 49 瀏覽
在觀塘上班的每一位都知道這裏食店如雲, 不管是商場裏, 還是在工廈都已經充滿了食店。 今日黎左駱駝漆11樓食台灣菜,叫了一個清燉牛肉麵先試試。 一來時嗅不到一般牛骨湯的那陣騷味。 反而是味道在口中爆發, 那肉骨香在吞頭上留香。 用上的麵材是彈牙的, 湯中濃濃香味滲進麵條, 單獨吃起來也是好吃的。 依到必叫既鹽酥雞,咬落d汁流哂出黎,非常酥脆;有原味+芝士2款口味,各有特色2款都可以試而家仲有個新張優惠加$38,就可以任食10款唔同既小食;每款細細碟,試過好味先再叫

2019-05-29 35 瀏覽
這天到了堪稱觀塘最旺的地方, 駱駝漆大廈三座,裏頭找好吃的。在11樓有一家台灣牛肉麵 - 五月星, 聽說是罕有的不放味精的牛肉麵,就來一試究竟。主角當然是牛肉。 餐廳用上牛腱, 淆煮得軟淋, 又帶一點煙韌吃起來很過癮,我最喜歡吃這口感的牛肉。此外,我發現這裏有一個新優惠, 就是不計成本的讓客人 小吃吃到飽! 就是放題嚕!小吃包括是蒜泥白肉, 蒜拍青瓜, 爽脆雲耳等等的小吃。 真的是花個幾十塊就在這可以大快朵頤,不得了! 極力推薦。 特別是蒜泥白肉, 吃起來跟某家米線的絕對不同, 這吃起來的感覺比較厚實, 但蒜味不會過盛, 喧賓奪主;而白肉有該有的肉香,有咸香味。

2019-05-29 34 瀏覽
星期五我和同事們一起吃午餐,有人提議吃台灣菜。就去試下這間五月星牛肉麵!五月星牛肉面係觀塘工廈區,十分就腳。LUNCH時間已經有唔少人,小店十分有台灣風味。招牌紅燒牛肉面$73份量夠曬! 牛肉紅燒後十分入味,湯底好濃郁。湯底係用過百斤牛肉骨熬製而成,而牛肉口感鬆軟,絕無添加味精,真材實料。另外點了推介的刈包,用秘製方法炆的焢肉,肥而不膩,再配上自家製的酸菜、青瓜片、花生碎,食落酸酸甜甜,口感層次豐富。其他點的主菜都是大路的台灣菜!飲品是台式特飲珍珠奶茶。

其他點的主菜都是大路的台灣菜!飲品是台式特飲珍珠奶茶。
2019-05-17
10 分鐘 (堂食)
2019-05-24 150 瀏覽
今日放工同男朋友到工廈食新開既台灣野入到去 店員問有無訂位?仲以為哩啲食店唔可以留位tim店員服務態度好好 係香港有咁既服務態度已經絕跡了 值得加許一下! 每位人客點左主菜後可加$32/人頭任食小食。小食大約有八款左右哩間台灣野值得一試
今日放工同男朋友到工廈食新開既台灣野

入到去 店員問有無訂位?仲以為哩啲食店唔可以留位tim

每位人客點左主菜後可加$32/人頭任食小食
。小食大約有八款左右

哩間台灣野值得一試
招牌牛肉面
牛肚魯肉飯
招牌牛肉面
牛肚魯肉飯
2019-05-22 35 瀏覽
晚上去了觀塘工廠區3樓的一間樓上台灣餐廳,餐廳名字叫五月聲牛肉面,主打是台灣牛肉面和滷肉飯,餐廳雖然細細,可以坐約 30人他們有一個好特別的調味架,上面有孜然粉,紅椒粉等特別配料,任由客人自選添加,我們選了兩款主食,第一款招牌紅燒牛肉湯麵,呢款湯麵的 牛腩絕對是呢間店的首選,因為牛肉非常嫩滑絕對沒有久煮之後的柴皮感覺,加上略帶甜味的湯底,非常合適的配搭。另外一款是花枝丸滷肉飯,花枝 片非常之爽口,加上自家制的滷肉,味道非常之好,另外點了兩款小食,第一款是蒜泥白肉,薄薄的一塊豬肉,加上青瓜和蒜汁,十分之醒胃 ,另外一款是芝士炸雞塊,這一款真的是非常出色的製作,雞塊經油炸後油而不膩,加上芝士淋上去,內院多汁的雞肉和外皮的鬆脆, 令到食指大動,跟住叫了兩款飲了,分別 是黑糖薑茶,和珍珠撞奶,這款珍珠撞奶,黑糖味十足,甜到剛剛好,加上非常有咬口的珍珠,正整杯飲了完美。

2019-05-18 44 瀏覽
又嚟工廈搵食喇~呢度真係驚喜處處,今次我地決定食台灣嘢手拍青瓜$20青瓜夠凍夠酸夠入味,夏天食一流白灼時蔬$15係蠔油西生菜,一樣好新鮮招牌紅燒牛肉麵$73呢度嘅牛肉麵有辣同唔辣揀,湯底會有唔同架,紅燒湯底係加入湖南香料熬製,微辣,食落啱啱好,牛肉係牛𦟌,好淋好入味,我啱啱去完台灣旅行,呢碗同台灣老字號食到嘅味道不相伯仲。宜蘭蔥油雞$63呢碟雞真係超級嫩滑,問過店員原來係慢慢浸熟,唔止一般蒸熟嘅做法,有心機得多。蔥油亦都好香,可以食到幾碗白飯~百香果綠茶$22 右茶味清香,好解渴,我好鐘意!水蜜桃多多$25左酸酸甜甜,好開胃
又嚟工廈搵食喇~
呢度真係驚喜處處,今次我地決定食台灣嘢

手拍青瓜$20
青瓜夠凍夠酸夠入味,夏天食一流

白灼時蔬$15
係蠔油西生菜,一樣好新鮮

宜蘭蔥油雞$63

百香果綠茶$22 右
茶味清香,好解渴,我好鐘意!

水蜜桃多多$25左
酸酸甜甜,好開胃
2019-05-17 1130 瀏覽
上星期係觀塘上完堂後, 順便係附近覓食, 今次去了工廠大厦裡的五月星牛肉麵食飯.小食點了試管鹽酥菇.主菜點了清燉牛肉麵.飲品點了黑糖珍珠撞奶. 試管鹽酥菇. 枱上放了六款不同的調味粉, 客人可以因應自己的喜愛混入菇中.我選了海苔, 芝士. 我特別鍾意海苔粉.而菇的粉漿唔算厚身, 而且放耐咗仍能保持脆身.這個是相當重要.黑糖珍珠撞奶.賣相幾靚.珍珠夠煙韌, 而且唔會太甜, 入口有淡淡的奶味, 啱晒我口味.清燉牛肉麵. 牛展的份量比我想像中多.而且夠大塊, 偏向厚身, 所以口感較佳. 肉質夠稔身, 完全唔覺得硬身和乾. 麵質軟硬適中. 估唔到個湯底咁香濃, 又鮮味.原來用了大量的骨頭煲出來, 完全無精味, 飲晒所有湯都無問題.觀塘的工厦真係有好多好味的食店.

小食點了試管鹽酥菇.

主菜點了清燉牛肉麵.

飲品點了黑糖珍珠撞奶.

試管鹽酥菇.

試管鹽酥菇

我選了海苔, 芝士.

我特別鍾意海苔粉.

而菇的粉漿唔算厚身, 而且放耐咗仍能保持脆身.

這個是相當重要.

黑糖珍珠撞奶.

賣相幾靚.

清燉牛肉麵.

清燉牛肉麵

牛展的份量比我想像中多.

而且夠大塊, 偏向厚身, 所以口感較佳.

肉質夠稔身, 完全唔覺得硬身和乾.

麵質軟硬適中.

估唔到個湯底咁香濃, 又鮮味.

觀塘的工厦真係有好多好味的食店.
試管鹽酥菇
2019-05-16 777 瀏覽
其實駱駝漆有很多好的餐廳!今天來試試這個台灣菜餐廳人流是頗多的,幸好我們今天有訂位!餐牌上有各種台式小食、飯麵及飲品,由於很多款也很吸引,我們點了很多!招牌紅燒牛肉麵上菜時已嗅到那陣牛肉麵的香味,湯底十分濃郁惹味,牛肉及蘿蔔也十分入味,麵質煙韌,而且份量也是頗多的!清燉牛肉麵這個湯底十分清甜,帶有淡淡的牛肉香味,喜歡清淡一點的人一定喜歡這個!試管鹽酥雞我是被試管吸引的!其實就是可以選擇很多不同的調味粉,有香草、蒜鹽粉、梅粉、芝士粉、辣粉等。這個實在是十分有驚喜,鹽酥雞被炸得脆脆的,而且雞肉肉質鮮嫩,再配上不同口味的調味粉,令味道提升!而我最喜歡的就是蒜鹽粉及梅粉!白灼時菜今天的時菜是玻璃生菜,加了蠔油不錯刈包這個不是每個地方都有,所以我們也點了。這個是用蒸籠上的,很特別,也記得要趁熱吃!這個包的口感十分特別,又爽又甜又鹹,值得一試!黑糖珍珠撞奶這個也是有驚喜!本以為是最近很興起的黑糖珍珠奶茶,但味道及口感及不同!這個撞奶有一種攤銷的香味,而且珍珠是混珠,有不同的口感,喜歡奶類製品的人一定喜歡這個!菊花蜜這個真是名正言順的菊花蜜,帶有十分濃郁的菊花味整體來說,餐廳的食物質素不錯,而且款式
其實駱駝漆有很多好的餐廳!今天來試試這個台灣菜
餐廳人流是頗多的,幸好我們今天有訂位!

白灼時菜

今天的時菜是玻璃生菜,加了蠔油不錯

黑糖珍珠撞奶、菊花蜜

菊花蜜

這個真是名正言順的菊花蜜,帶有十分濃郁的菊花味

整體來說,餐廳的食物質素不錯,而且款式頗多!看得出他們的用心,值得再來!
2019-05-16
黑糖珍珠撞奶、菊花蜜