2021-09-21
最近天氣咁熱,想打邊爐又唔想自己洗自己整,出街打舒服得多。早前見到尖沙咀新開左呢間手工火鍋,於是就預早訂好位一家人去試下。 🥢一坐底叫左老公最愛小食~黃金魚皮 ($88)平時食包裝咸旦黃魚皮食得多,呢度嘅黃金魚皮真係比包裝魚皮優勝得多!香脆新鮮炸魚皮配上啖啖咸旦黃味,咸旦黃非常足,魚皮唔會過份油膩,讚! 🥢手工湯底:鮮椰青雞鍋 $328首先送來一窩雞件,眼見大約有半隻雞左右,侍應哥哥在檯上以牛油及酒炒香雞件後,點一點火將酒揮發,再一一加入三重椰子混合成的湯底(椰子湯、椰青及椰皇)。湯底滾熱後,我們先飲了一碗湯,味道十分鮮味,椰子湯清心潤肺椰子味濃,湯中更含淡淡雞味,連飲兩碗飲到停唔到口😋。 🥢仔仔係食肉獸,叫左個牛肉拼盤 (小)$388,包含六款牛肉(本地牛肉、安格斯牛、牛脷、牛胸、牛心及牛柳粒),賣相用心,以乾冰做襯托做出霧煙效果,本地牛肉卷出花般形狀,薄薄切出長長一片,肥瘦分佈平均食落有牛味。平時只食牛肉唔食牛內藏的我,今次第一次食牛脷同牛心,入口爽脆無怪味,令我從此對牛內藏改觀。 🍽服務(真心讚)好欣賞呢度職員嘅服務,兩位男侍應都好有禮貌,每樣菜式上檯都細心講解,呢份對工作嘅熱誠
🥢一坐底叫左老公最愛小食~黃金魚皮 ($88)
🥢手工湯底:鮮椰青雞鍋 $328
🍽服務(真心讚)
好欣賞呢度職員嘅服務,兩位男侍應都好有禮貌,每樣菜式上檯都細心講解,呢份對工作嘅熱誠現今實屬少有。