無嘢爽得過同friend子打邊爐🥳今次我哋去咗試云手工火鍋。🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧室內設計行現代中國風,係細節度微微滲透中國禪意,有心思👍🏻🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧呢度嘅湯底有好多款!今次我哋試咗金湯花膠雞鍋。唔好睇少呢個雞鍋,有外貌,有內涵!上菜時,果presentation 好似巨型版福包咁,由一大塊「云」似嘅腐皮包住啲湯料。工作人員係客人面前逐層逐層展開「云」衣裳(腦海即時響起🎶 如果你願意一層一層一層 的剝開我的心🎶)你會發現 ~你會訝異~里面是雞、花膠、魚翅、但沒有洋蔥🧅😌。之後工作人員會加埋金湯落去。加湯煮後嘅腐皮又薄又滑又吸晒啲湯精華,好正👍🏻😋 個湯料足,雞湯濃郁,花膠大大塊,又厚身,應該幫我補充左唔少骨膠原🥰🧏🏻‍♀️🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🤩LadyB 精選推介🤩1)🐠 黃金炸魚皮魚皮薄脆,外面coat 左層厚厚嘅蛋黃醬,熱辣辣,又脆又香,friend子們個個食完都讚不絕口👍🏻😋2)🍡黑松露墨魚丸手打墨魚丸超彈牙!未食已經聞到陣陣黑松露香味,食落墨魚味同黑松露味又好夾,有創意,我鍾意❤️3)🍢梅菜豬肉丸又係手打肉丸,所以又係超彈牙!加埋梅菜調味,好感
無嘢爽得過同friend子打邊爐🥳
今次我哋去咗試云手工火鍋

🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧
室內設計行現代中國風,係細節度微微滲透中國禪意,有心思👍🏻
🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧🧧

🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲

🤩LadyB 精選推介🤩

1)🐠 黃金炸魚皮

2)🍡黑松露墨魚丸

3)🍢梅菜豬肉丸
又係手打肉丸,所以又係超彈牙!加埋梅菜調味,好感豐富😋🍡

4) 🥟鮮蝦雲吞
鮮🦐大隻,餃皮有咬口,係另類鮮蝦雲吞🥟😋

其它菜式上菜擺位都有心機,啱晒打卡☺️

呢度每個細節都盡顯心思,就連個湯勺嘅設計都非常特別,可以勺湯又可以隔走啲湯,方便晒我呢啲懶人😆

👯‍♀️同friend子吹下水,圍下爐,揶揄下,享受果種沒有掩飾嘅自在,夫復何求呢~cheers 🍻👯‍♀️

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鮮蝦雲吞
黑松露手打墨魚丸
梅菜手打豬肉丸
2021-11-12 33 瀏覽
一向喜歡食火鍋嘅我,見有新店開業,便包房同朋友慶生。當晚VIP房很大很寬躺,裝修雅致👍。我哋點左三個鍋底,其中一個「松茸雞翅冬瓜魚湯」真係好足料。味道好清新。點咗兩款牛肉🐂,「牛肩脊」及「牛邊爪」好新鮮,擺碟漂亮,又大盤,性價比高。員工服務態度非常好。經理推介嘅食物唔錯,唔會劏客😂。叫咗條沙鯭做刺身,係第一次食又唔錯喎。其他食物都好味…松露餃、鴨血、鹹蛋黃蝦丸👍。D小食…黃金魚皮、風沙粟米,可以食到唔停口👏。
  • 松茸雞翅冬瓜魚鍋
  • 本地手切牛肩脊
  • 咸蛋黃蝦丸
手工火鍋近年比比皆是,但價錢也不菲,同樣今次的這家也不是便宜,不過火鍋店在酒店內,裝修亮麗食,裝修再加上應有的服務水準、食物高質下變相「不貴」。💸 ▫️金湯花膠火鍋 不得了,整整一大塊腐皮包裹著火鍋湯料,當把原湯倒入鍋內,腐皮香味溢出,未滾先流口水了。先飲湯,再打邊爐已不是新鮮事,欣賞的是,加湯入鍋是用「原湯」😻😻 花膠,素翅料足,湯濃不帶油膩~雞肉鮮嫩~食完飽左一半,接下來的消費就是火鍋配料了。火鍋配料看來也是以刺身,生猛海鮮來增加營業額。其餘的火鍋料也是中位價,開放式廚房,魚缸一目了然~ ▫️本地手切牛骨脊 這是上等的牛肉,事前處理功夫做得不錯,至少牛肉出來是養眼的。我們4位女士吃份量足夠。牛肉肉味濃郁,肉夠鮮夠嫩滑。(一分價錢一分貨的道理我明)▫️牛骨牛汁丸 瀨尿牛丸的friend 吧~牛丸在口中的咬爆,牛汁溢出來,吃落回味~忍唔住要追加多份。▫️黃金蝦丸 或許是我們忘了蝦丸已在鍋內滾了很久,到食時,肉質已老了…浪費了那黃金蛋黃…▫️避風塘炒淮山第一次食,廚師功力不錯,淮山出來的大小相近,炒得非常均勻。外層是脆香,內層是淮山的爽口清新味~▫️老友鬼鬼黃金脆邊實在令人停不了口~ 不加醬汁更能吃

▫️金湯花膠火鍋

▫️本地手切牛骨脊

▫️牛骨牛汁丸

▫️黃金蝦丸

▫️避風塘炒淮山

▫️老友鬼鬼
黃金脆邊實在令人停不了口~ 不加醬汁更能吃到蝦餡的鮮蝦味。

💬總結:多人聚餐的不錯選擇,餐廳有數間private room.服務態度認真,員工整體都很友善
今日去既火鍋店,係樓下已經有一個好得意既signage.係尖沙咀黎講都叫做好特別下。今日先叫了個金湯花膠雞鍋上鍋既時候已經覺得正,先用一個大腐皮,裡面包住翅,花膠及雞等材料,店員先係你面前剪開,再加上雞湯,然後再等待滾起。到滾之時,可以先品嚐一下雞湯。裡面好清 ,沒有油,而且味道好足雞味。自家製響鈴響鈴熱辣辣即叫即炸。咸蛋黃蝦丸一般蝦丸好常見,咸蛋黃蠔蝦丸,除了彈牙,原來佢係個心裡面全都係蛋黃,蛋黃咸香出曬黎,估吾到有咁多蛋黃。韓式泡菜牛肉餃開胃,泡菜酸酸辣辣,正好而家食泡菜餃,而且個皮好薄,餃子皮外都可以見到餡自家製黑松露蟹肉餃蟹肉夾住松露,好大一隻,裡面蟹肉十足。紐西蘭羊肉冬天到就想食羊肉了,好香既羊味,薄薄一片已經好滿足。荔枝梳打最後黎一杯荔枝梳打,火鍋飲點好甜既確係幾爽。
今日去既火鍋店,
係樓下已經有一個好得意既signage.
係尖沙咀黎講都叫做好特別下。

今日先叫了個
金湯花膠雞鍋
到滾之時,可以先品嚐一下雞湯。
裡面好清 ,沒有油,而且味道好足雞味。

自家製響鈴
響鈴熱辣辣即叫即炸。

咸蛋黃蝦丸
一般蝦丸好常見,咸蛋黃蠔蝦丸,
除了彈牙,原來佢係個心裡面全都係蛋黃,
蛋黃咸香出曬黎,估吾到有咁多蛋黃。

韓式泡菜牛肉餃
開胃,泡菜酸酸辣辣,正好而家食泡菜餃,
而且個皮好薄,餃子皮外都可以見到餡

蟹肉夾住松露,
好大一隻,裡面蟹肉十足。

紐西蘭羊肉
冬天到就想食羊肉了,
好香既羊味,薄薄一片已經好滿足。

荔枝梳打
最後黎一杯荔枝梳打,
火鍋飲點好甜既確係幾爽。
2021-11-08 48 瀏覽
打邊爐 湯底對我哋嚟講真係好重要🤤 今次介紹呢間位於尖沙咀嘅手工火鍋店 湯底真係非常精緻吸引😍 又有沙白蟹鍋 又有三椰火雞鍋 又有松茸雞翅冬瓜魚鍋 仲有好多👅 不過我哋最後都係揀左my favourite 金湯花膠雞鍋😝金湯花膠雞鍋賣相超正 用左腐皮包住花膠 雞同素翅 上枱後 店員會先為你加上花膠雞湯🤩 大火加熱煲滾後就可以先品嚐一啖甜美既花膠雞湯啦😋 飲落香濃嘅雞湯味 唔會好鹹好口喝👍🏻另外我哋仲點左一啲火鍋配料同小食 分別有自家製黃金炸魚皮 炸午餐肉 牛舌芯 手打黑松露墨魚丸同松茸雞肉餃👅 自家製黃金炸魚皮好高質 魚皮十分香脆 沾上大量鹹蛋黃醬汁超邪惡😏 午餐肉係我哋私心想叫嘅 炸過既午餐肉就咁食又得 打邊爐又得🤩 牛舌芯亦推薦大家一定要試吓 切成薄片 爽口有牛味👍🏻 手打黑松露墨魚丸口感真係超級彈牙 而且隔遠遠都聞到黑松露既香味😍 松茸雞肉餃好大粒好多餡😜 丸同餃仲可以叫半份 2人打邊爐就岩哂🌟

自家製黃金炸魚皮
牛舌芯
手打黑松露墨魚丸
松茸雞肉餃
2021-11-08 21 瀏覽
呢間新開冇幾耐嘅云手工火鍋店位於尖沙咀瑞生酒店3樓,個環境好舒適,裝修非常雅致👍 今日約咗幾個閨蜜係度打邊爐,大家一致認為呢度真係好舒適,慢慢打個靚邊爐,傾吓計真係開心☺️☺️呢度主打手工火鍋,湯底好講究,講明絕不加味精,真材實料😋😋 佢嘅火鍋配料都好有特色👍🌟金湯花膠雞窩 $368 呢個湯底真係非常推介大家試,一上枱時用一大片嘅腐皮包住花膠同埋雞,店員會係你面前將腐皮剪開再加鮮雞湯,煲滾左之後就可以飲咗啲雞湯先,雞湯非常鮮甜,食埋腐皮同花膠真係好滋補😋😋 我哋幾個都各自飲咗兩三碗先開始打邊爐😆😆 仲有佢連隻雞同花膠都好好味,其實食完飲完已經飽飽地😂😂 飲完個湯當然就要開始烚吓烚吓啦,有幾樣野特別推介😋🌟自家製黃金炸魚皮 $88呢個超!好!食!魚皮即炸起脆卜卜,配上勁香嘅蛋黃,好邪惡但係好好食😆🌟自家製黑松露蟹肉餃 半份 $68呢度嘅好處就係所有嘢都可以點半份或者一份,咁就可以試多幾款唔同嘅嘢食👍😋 呢個黑松露餃好香嘅黑松露味,裏面仲有蟹肉同埋冬菇,雖然蟹肉份量就少咗啲,唔係好食得出,不過冬菇同黑松露真係好夾,所以整體都好食😆🌟手打梅菜豬肉丸半份 $52呢個豬肉丸好彈牙,係用新鮮嘅豬肉打

🌟金湯花膠雞窩 $368

飲完個湯當然就要開始烚吓烚吓啦,有幾樣野特別推介😋

🌟自家製黃金炸魚皮 $88

🌟自家製黑松露蟹肉餃 半份 $68

🌟手打梅菜豬肉丸半份 $52
呢個豬肉丸好彈牙,係用新鮮嘅豬肉打出嚟,加咗啲梅菜好特別👍

🌟自家製響鈴$68
新鮮即炸起,仲要好大條,唔錯👍

🌟竹笙帶子香菇餃 半份 $68
呢個香菇餃嘅皮同平時食嘅有啲唔同,煙煙韌靭咁,好特別👍

除咗以上幾款特別推介嘅配料,我哋都嗌左下面呢啲,質素都唔錯,仲有佢嘅竹蔗茅根好好飲😋

鳳城水餃 半份$48

2021-11-07
  • 金湯花膠雞鍋
  • 自家製黑松露餃
2021-11-07 19 瀏覽
金湯花膠雞鍋(單點$368),花膠、雞肉、素翅、腐竹、娃娃菜,好足料,花膠口感厚滑,雞肉肉質嫩滑,雞味濃厚,建議大家可以喺打邊爐前唔飲一碗湯先。雜菜拼盤(單點$88),包括有皇帝菜、唐生菜、白菜仔,食落好新鮮,味道清甜。新鮮牛栢葉(單點$78),黑牛栢葉食落好爽口,口感薄身。半份香煎鵝肝墨魚丸(單點$68),鵝肝油脂味濃、入口即化,墨魚丸口感彈牙,食落有鮮味。半份韓式泡菜牛肉餃(單點$58),皮薄餡多,泡菜口感爽脆,味道酸辣,牛肉肉汁飽滿。半份手打鹹蛋黃蝦丸(單點$52),爆餡之選,鹹蛋黃份量多,口感起沙,味道咸香,蝦丸味道鮮甜。

新鮮牛栢葉(單點$78),黑牛栢葉食落好爽口,口感薄身。

• 手打鹹蛋黃蝦丸
  • 香煎鵝肝墨魚丸
✅云手工火鍋店餐廳環境十分寛敞,仲有幾間VIP房添餐廳中間採用開放式廚房 俾客人可以睇到廚師準備食材👍🏻呢間火鍋店並唔係仼點仼食價錢中等 但絕對貨真價實 一分錢一分貨㗎!😀🔆金湯花膠雞鍋 $368呢個湯底絕對浪不虛名!用腐皮整成左個湯包 成個藝術品咁🥰然後入面就有花膠 素翅 雞件 仲有娃娃菜打哂卡之後 店員就會好貼心咁剪開個腐皮包然後倒入秘製雞湯 顏色奶白色 有少少雞油飲落超濃雞味 仲有少少金華火腿既香味添🥰完全零味精 好清甜😀腐皮浸淋左之後好掛湯 正💛味道: 4.3/5賣相: 4/5🔆醬料 $28呢到係有收醬料費的不過醬料既選擇都好多 蔥 蒜 芝麻醬都有辣椒都有普通既紅辣椒同比較辣既青辣椒🌶️最特別既係有花椒油加埋落豉油到真係惹味好多🥰🔆羊肉片 $138一碟大約有8塊 每一塊都好薄身淥一淥就食得了😜 入口即融既感覺帶少少羊羶味 但又唔會濃到食唔到👍🏻🔆雜菌拼盤 $178鐘意食菇菌既一定要試啊😆一個拼盤有哂冬菇 金菇 秀珍菇 雞脾菇仲要份量都好多添👍🏻🔆自家製黑松露蟹肉餃 (半份) $68呢個黑松露愛好者必點之選⭐️餃子皮唔會太厚實 餡料超多😜將菇菌切粒加蟹肉絲 同黑
✅云手工火鍋
餐廳環境十分寛敞,仲有幾間VIP房添
餐廳中間採用開放式廚房
俾客人可以睇到廚師準備食材👍🏻
呢間火鍋店並唔係仼點仼食
價錢中等 但絕對貨真價實 一分錢一分貨㗎!😀

🔆金湯花膠雞鍋 $368
呢個湯底絕對浪不虛名!
用腐皮整成左個湯包 成個藝術品咁🥰

🔆老友鬼鬼 $78
除左火鍋料之外 呢到仲有好多小食可以選擇
呢個係蝦滑釀油炸鬼🥰
油炸鬼炸比脆卜卜😜 蝦滑又好彈牙👍🏻
點埋甜酸汁 酸酸甜甜好開胃!

🔆荔枝梳打 $68
一榨梳打大概都有成4杯左右
個梳打真係好夠氣!
荔枝味都幾重 但又唔會太甜👍🏻

好少可打邊爐所有配菜連湯底都清哂😆
最後個雞湯好濃郁 仲好清甜🥰

地址: 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2021-11-03 24 瀏覽
HAPPY GATHERING 當然和好友去打邊爐啦!最近尖沙嘴加連威老道開了間港式手工火鍋,而且還有VIP房,私隱度高,幾個女生「嘈嘈閉」,不怕干擾到其他食客!餐廳在酒店門口上3樓,人流不算多,我們訂了其中一間VIP房,環境乾淨又闊落,坐得都很舒服,店員十分有善,也細心介紹招牌湯底的精髓及材料。我們今次叫了兩個重點特式招牌湯底, 分別有:#金湯花膠雞鍋一大塊腐皮,賣相好像花一樣,裡面食材有:花膠,半隻雞,素翅,娃娃菜,湯底是非常清甜,雞肉也很嫩滑,飲多幾碗真係吃不下其他食物呢!#松茸雞翅花膠魚鍋愛吃菇類一定愛上,半個冬瓜上面盛放了很多食材:冬菇,冬瓜,花膠,半隻雞,素翅,松茸! 香濃入味,而且湯料都非常多。火鍋食材有幾款值得推介給大家,安格斯牛肉及, 西班牙谷飼黑毛豬,牛骨牛汁丸及鹹蛋黃蝦丸,其他材料也很豐富,有炸魚皮,響鈴,老友鬼鬼,招牌牛肉粒,手打蝦滑,鳳城水餃,韭菜餃等因為有提供VIP房間,生日聚會是不錯的選擇。

我們今次叫了兩個重點特式招牌湯底, 分別有:

#金湯花膠雞鍋

#松茸雞翅花膠魚鍋

因為有提供VIP房間,生日聚會是不錯的選擇。
2021-11-03 14 瀏覽
最近見到「云手工火鍋店」有唔少優惠做緊,所以就去咗試下😍.金湯花膠雞翅鍋🍲上檯嘅時候包成福袋,金黃色嘅腐皮包住雞肉🐓素翅、花膠及娃娃菜🥬加入雞湯滾一陣🔥湯底鮮甜,雞肉嫩滑😋滋補養顏☺️.招牌牛肉拼盤(中)🐄有本地手切牛🔪安格斯牛肉、牛舌👅牛胸爽🐮牛心椗、牛柳粒🐂安格斯肉味好出,牛柳粒juicy🤤不過略嫌份量有啲少🥺.竹笙帶子香菇餃🥟質感同味道都好特別😝而且好足料👍🏻
最近見到「云手工火鍋店」有唔少優惠做緊,所以就去咗試下😍
竹笙帶子香菇餃🥟質感同味道都好特別😝而且好足料👍🏻
  • 金湯花膠雞鍋
  • 安格斯牛肉
2021-11-02 21 瀏覽
打邊爐最緊要真係湯底😋呢度個湯底先加80分💁‍♀️ 首先嚟一個九宮格醬料盤,比大家慢慢混醬😋其中有一格係花椒油,只麻唔辣好啱我😝 服務同環境都好🥰金湯花膠雞鍋 $368好多食肆都係求其比一鍋有味嘅水我地就算。呢間嘅湯底個個都咁用心。湯底有真材實料嘅煲雞湯味,清而不膩。而且仲內置咗好多配料,有半隻雞、花膠、腐竹等等,以一個福袋嘅造型上枱💁‍♀️真係等唔切佢煲,好想即刻飲。 手打蝦滑🦐 $98自己分成一份份落入鍋,💁‍♀️手打夠彈牙。 自家製黑松露餃半份🥟 $68餃子超大隻,餡料好嘅平時西餐個松露湯咁不過無咁多水,煮耐咗都無爆無鞋。 油麥菜🥬 $48鍋入面本身有娃娃菜,再叫個綠葉菜索下湯,正呀🥰 鹹蛋黃蝦丸半份 $52蝦丸好有鮮味,中間有流心嘅鹹蛋黃,好香 出前一丁 $28 凍烏冬 $38麵食索雞湯真係無得頂🥰尤其係烏冬好彈牙好襯。一丁有比埋湯粉,比係揀落唔落。 竹蔗茅根一榨🥃 $68呢度嘅飲品有我一榨叫,咁先夠爽。竹蔗茅根飲落甜甜地好清潤,打邊爐啱哂😝。
打邊爐最緊要真係湯底😋呢度個湯底先加80分💁‍♀️

金湯花膠雞鍋 $368

手打蝦滑🦐 $98
自己分成一份份落入鍋,💁‍♀️手打夠彈牙。

自家製黑松露餃半份🥟 $68

油麥菜🥬 $48
鍋入面本身有娃娃菜,再叫個綠葉菜索下湯,正呀🥰

鹹蛋黃蝦丸半份 $52
蝦丸好有鮮味,中間有流心嘅鹹蛋黃,好香

出前一丁 $28 凍烏冬 $38

竹蔗茅根一榨🥃 $68

2021-11-02 19 瀏覽
天氣開始轉涼,又到了吃火鍋🍲的好時節🤣這天來到了在酒店新開張的手工火鍋~餐廳除了火鍋🍲外,也有提供不少海鮮刺身可供選擇~#金湯花膠雞鍋 $368打卡養顏必備金湯花膠雞鍋!由一大塊腐皮包裹著的雞鍋,店員會剪開腐皮再添加濃郁的雞湯,內有多片花膠、素翅和半隻雞身在內🤣性價比甚高!味道小評分:😋😋😋😋😋/5#安格斯牛肉 (小)$228牛肉味道十分濃郁!安格斯牛肉的肥瘦分佈平均,屬於厚切的牛肉~所以較有口感😛味道小評分:😋😋😋😋😋/5#羊肉片 $138薄切羊肉片~羊肉羶味較重,不過小編頗為喜歡🤣唯一是羊肉較薄所以容易散開味道小評分:😋😋😋😋/5#鳳城水餃 (半份)$48每隻水餃🥟內也有原粒蝦肉🦐而水餃皮屬於較薄的一種~味道小評分:😋😋😋😋/5#雜菜拼盤 $88由多款蔬菜🥬組成的蔬菜拼盤,新鮮而且多種味道小評分:😋😋😋😋😋/5整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕/5服務:✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸/5

#金湯花膠雞鍋 $368

#安格斯牛肉 (小)$228

#羊肉片 $138
味道小評分:😋😋😋😋/5

#鳳城水餃 (半份)$48
每隻水餃🥟內也有原粒蝦肉🦐而水餃皮屬於較薄的一種~
味道小評分:😋😋😋😋/5

#雜菜拼盤 $88
由多款蔬菜🥬組成的蔬菜拼盤,新鮮而且多種

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸/5
2021-11-02 28 瀏覽
“金湯花膠雞鍋”($368)“招牌牛肉粒”($168)“豬頸肉”($128)“咸蛋黃蝦丸(半份)”($52)“唐生菜”($48)雖然任食嘅邊爐放題係好過癮但間唔中食返啲精品火鍋都係唔錯嘅選擇🥰今次就嚟咗呢間尖沙咀新開嘅云手工火鍋🍲環境闊絡,就算2個人都有大枱坐😝湯底方面叫咗好多人推介嘅金湯花膠雞鍋🐔💛上枱時賣相超級靚😍係用金黃色嘅腐皮包住半隻雞,素翅同花膠另外仲有啲娃娃菜🥬店員剪開腐皮後再倒入熬煮多個鐘嘅雞湯😍等湯滾起之後就可以食得😋湯底雞味相當濃郁鮮甜🤤感覺好滋潤☺未食嘢已經忍唔住飲咗幾碗湯🤤入面嘅雞肉都好嫩滑🥰花膠份量都有好多🥰因為知個鍋本身已經有雞,所以火鍋配料冇叫好多要咗招牌牛肉粒🐮,豬頸肉🐷,咸蛋黃蝦丸🦐,唐生菜🥬牛肉粒肥瘦適中,牛味算幾香豬頸肉砌成玫瑰花咁好靚🌹食落爽脆☺咸蛋黃蝦丸咬落去爆哂漿好正😍唐生菜一份超級多,塞滿哂個碗🤣仲好夠新鮮☺2個人大約叫咁多已經好夠食😆呢道嘅湯底絕對夠哂出色見到其他枱叫椰青雞鍋都幾正咁🥥下次可以再試
“金湯花膠雞鍋”($368)
“招牌牛肉粒”($168)
“豬頸肉”($128)
“咸蛋黃蝦丸(半份)”($52)
“唐生菜”($48)

雖然任食嘅邊爐放題係好過癮
但間唔中食返啲精品火鍋都係唔錯嘅選擇🥰
今次就嚟咗呢間尖沙咀新開嘅云手工火鍋🍲
環境闊絡,就算2個人都有大枱坐😝

湯底方面叫咗好多人推介嘅金湯花膠雞鍋🐔💛
上枱時賣相超級靚😍
係用金黃色嘅腐皮包住半隻雞,素翅同花膠
另外仲有啲娃娃菜🥬
店員剪開腐皮後再倒入熬煮多個鐘嘅雞湯😍
等湯滾起之後就可以食得😋
湯底雞味相當濃郁鮮甜🤤感覺好滋潤☺
未食嘢已經忍唔住飲咗幾碗湯🤤
入面嘅雞肉都好嫩滑🥰花膠份量都有好多🥰

因為知個鍋本身已經有雞,所以火鍋配料冇叫好多
要咗招牌牛肉粒🐮,豬頸肉🐷,咸蛋黃蝦丸🦐,唐生菜🥬
牛肉粒肥瘦適中,牛味算幾香
豬頸肉砌成玫瑰花咁好靚🌹食落爽脆☺
咸蛋黃蝦丸咬落去爆哂漿好正😍
唐生菜一份超級多,塞滿哂個碗🤣仲好夠新鮮☺
2個人大約叫咁多已經好夠食😆

呢道嘅湯底絕對夠哂出色
見到其他枱叫椰青雞鍋都幾正咁🥥下次可以再試
2021-11-01 21 瀏覽
☁️Cloud handmade hotpot (tst)A new hotpot place right by The One mall in tst!! The interior design is so modern and chic. Seats were very comfortable as well. 🍲金湯花膠雞渦in my opinion soup base is the most important part of hotpot. The taste of chicken was strong they def didn’t cheap out on the chicken and maw. I devoured a whole bowl of soup before putting ingredients in 🤤🥩Angus beef thinly sliced to the perfect size. It was one of my favourites from that night! 🥟We also ordered the seaweed bean cu
☁️Cloud handmade hotpot (tst)

🥟We also ordered the seaweed bean curd and the truffle dumplings. Seaweed was a little too chewy in my opinion but the truffle dumplings were a surprise! Was strong in taste but not too overpowering.

Other ingredients were fresh. Got nth bad to say about it! 😋

✨入到去既感覺好乾淨舒服👀,唔怕會嘈吵,另外仲有啲獨立房位。今次想試下平時少食既椰子雞🥥🐓鍋🍲!($328)🤭唔係好信呢到咁大盤先半隻雞,舊舊都好肥美嫩口!呢隻🐓平時一定好食好住🤣。🥥原個椰青椰皇連肉加落去!飲落鮮甜溫醇,唔heavy!😋呢d天氣飲fit哂👏。食完都半飽就可以打邊爐啦,店員毫不吝嗇加左幾轉雞湯,最怕你唔飲!🤣 🥩安格斯牛肉 $228-點淥肉質都咁柔軟🤍。 🥟自家製黑松露餃 $68-將d茹用黑松露醬炒到好香,外皮似餃子皮+粉果皮+既口感! 🦐咸蛋黃蝦丸 $52-蝦丸好彈牙,食落又唔覺好邪惡。 🐮芝心牛丸 $52-咬落似將滑牛片再手打到爽彈口感,如果芝士再多啲就更好啦🤭。 🫓蜂巢豆腐 $48-咬落似千層腐皮,想索湯汁一定要叫👏。
今次想試下平時少食既椰子雞🥥🐓鍋🍲!($328)

🥩安格斯牛肉 $228
-點淥肉質都咁柔軟🤍。

🥟自家製黑松露餃 $68
-將d茹用黑松露醬炒到好香,
外皮似餃子皮+粉果皮+既口感!

🦐咸蛋黃蝦丸 $52
-蝦丸好彈牙,食落又唔覺好邪惡。

🐮芝心牛丸 $52
-咬落似將滑牛片再手打到爽彈口感,
如果芝士再多啲就更好啦🤭。

🫓蜂巢豆腐 $48
-咬落似千層腐皮,想索湯汁一定要叫👏。