2021-10-30
天氣一涼左,要食番d烚下烚下既野暖肚,一般既打邊爐都食到悶,想食間有特色啲既火鍋店,就揀手工火鍋試試先。侍應首先遞上九宮格醬料格,點樣混醬都任君選擇。金湯花膠雞鍋✨呢個鍋簡直顛覆一般火鍋湯底既認知,一大片金黃色腐皮浮係湯面,專人幫忙剪開小塊後,發現湯裡面有足量花膠,仲有一大隻嫩雞!雞湯底係非常鮮甜而又無味精,未打邊爐都飲左好幾碗,仲有娃娃菜吸晒啲精華。牛肉拼盤(本地牛肉、安格斯、牛脷、牛心椗、牛胸爽、牛柳粒)心多既我地一眼就揀定呢個拼盤,加上乾冰噴煙既效果,超夢幻😍拼盤有齊6種不同牛既部位:本地牛係出名最豐富牛味,但又唔會太臊安格斯既油花就比較均勻,肉質都好嫩牛脷係薄切既,碌幾秒即食,腍得黎都好彈牙牛心椗係牛既大動脈血管,屬於幾罕有既部位,食落十分爽口牛胸爽個樣一片片白色,係胸腔肋骨中間d軟骨,同心椗一樣食落彈彈下🤣牛柳粒就相對平凡一啲,雖然無前幾款咁驚艷,但都粒粒有好雪花般既油脂,一啖一粒好正呀!黑栢葉號稱𤆥6秒就食得,不經漂白既黑栢葉少左化學野既洗禮,比較raw,但保留到牛栢葉原味同質感,點啲醬料食一流。咸蛋黃蝦丸呢個要𤆥得剛剛好,等咸蛋黃仲係半流心既狀態,爽彈既蝦丸配上蛋黃既鹹香
金湯花膠雞鍋✨
牛肉拼盤(本地牛肉、安格斯、牛脷、牛心椗、牛胸爽、牛柳粒)
心多既我地一眼就揀定呢個拼盤,加上乾冰噴煙既效果,超夢幻😍
拼盤有齊6種不同牛既部位:
本地牛係出名最豐富牛味,但又唔會太臊
安格斯既油花就比較均勻,肉質都好嫩
牛脷係薄切既,碌幾秒即食,腍得黎都好彈牙
牛心椗係牛既大動脈血管,屬於幾罕有既部位,食落十分爽口
黑栢葉
咸蛋黃蝦丸
呢個要𤆥得剛剛好,等咸蛋黃仲係半流心既狀態,爽彈既蝦丸配上蛋黃既鹹香真係非一般包心丸可媲美。