2022-11-23 33 瀏覽
火鍋🍲食得多今次四圍尋覓新店見到呢間幾特別下就去左試試云火鍋🍲🍀火焰沙白蟹鍋有火焰 🔥炒蜆 蟹🦀️吸晴打咭指數高酒味香濃 滾出一個海鮮湯🍲鮮甜美味先飲返幾碗精華靚湯再加湯開始食火鍋 一湯兩食🍀牛胸爽第一次食 又幾特別 輕輕一淥白色一片片以為好似肥脂肪 點知好爽口🍀手打芝心牛丸彈牙爆芝士 牛肉新鮮🍀竹笙帶子香菇餃煙煙韌韌竹笙爽口隻隻餃子🥟都好飽滿🍀鮮蝦雲吞🍀老友鬼鬼熱辣辣香脆彈牙 口感豐富 好味道喎🤤

火鍋🍲食得多

好味道喎🤤
  • 竹笙帶子香菇餃
  • 牛胸爽
2022-11-22 31 瀏覽
朋友帶我去打邊爐,呢間主打手工火鍋嘅餐廳,聽聞佢嘅湯底同食材都十分出色,今次專登嚟試吓先。松茸雞翅冬瓜魚鍋($368)- 呢個湯底真係不得了,上菜時已經鋪好冬瓜,雞件,店員等湯煲滾後再幫我地切好啲冬瓜。湯底好清甜,雞肉亦十分嫩滑,仲有翅、松茸同冬菇,好足料。 大部分食材都可以選半份,兩個人都叫咗以下食物:自家製響鈴 $68 :必食推介,入口好脆,好高質牛骨牛汁丸(半份) $52 :牛丸彈牙,肉質夠juicy 招牌韭菜餃(半份)$48: 足料,大大隻極茜豚肉餃(半份)$48蜂巢豆腐 $48雜菜拼盤 $88日本出前一丁 $28餐廳亦提供一盤醬料,入面有好多不同醬料選擇,大家可以悉隨尊便配搭喜愛嘅口味。飲品方面都有唔少選擇,我哋點咗竹蔗茅根($68),味道唔錯,唔會太甜,啱晒打邊爐飲。餐廳環境好舒服,枱與枱之間距離都遠。各種食材質素都好好,鍾意打邊爐,對湯底同食物有要求嘅朋友真係要試下,值得推介。

大部分食材都可以選半份,兩個人都叫咗以下食物:

自家製響鈴 $68 :必食推介,入口好脆,好高質

牛骨牛汁丸(半份) $52 :牛丸彈牙,肉質夠juicy

招牌韭菜餃(半份)$48: 足料,大大隻

極茜豚肉餃(半份)$48
蜂巢豆腐 $48

雜菜拼盤 $88
日本出前一丁 $28

天氣凍當然要打邊爐,不過天氣熱,打邊爐亦有唔少捧場客,我同朋友就係不分凍熱都要打邊爐/食雞煲烤魚的人🤤這間位於瑞生尖沙咀酒店的摩登粵式火鍋店,就是我們近來的愛店🍴——————————🔹松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368擺盤精緻有心思,外圍是濃郁的雞湯,中間的冬瓜挖空成冬瓜盅,內藏素翅、松茸及雞件,面上放上四粒鮮冬菇,上菜時先讓客人影相打卡,後來店員就會將材料夾入湯中,並切開冬瓜成一件件。打邊爐前先喝一碗湯,湯頭濃醇滋潤,每口都能飲到雞的鮮味及冬瓜的清甜,特別愛松茸的菇菌香,令味道提升多一個層次,滋補又暖胃。🔸西班牙黑毛豬 $188肉質新鮮,口感紮實不油膩,肉香味十足。🔹牛骨牛汁丸 $98/份打邊爐點少得牛丸!「牛骨牛汁丸」果然味如其名,一咬就食到滿滿的肉汁,牛香味極重,而且爽口彈牙,朋友同我一致認為是今晚的No.1!🔸自家製紫菜響鈴 $88響鈴同樣是打邊爐必食,吸滿湯頭後更是一絕!特別叫了款紫菜響鈴,自家製令它質感更脆更新鮮,完全沒有油益味,加上紫菜令它更香更有層次。🔹娃娃菜 $48新鮮脆嫩,以雞湯為底,更能襯托出娃娃菜的甘甜味。
——————————

🔹松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368

🔸西班牙黑毛豬 $188
西班牙黑毛豬
肉質新鮮,口感紮實不油膩,肉香味十足。

🔹牛骨牛汁丸 $98/份
牛骨牛汁丸

🔸自家製紫菜響鈴 $88
自家製紫菜響鈴

🔹娃娃菜 $48
娃娃菜
新鮮脆嫩,以雞湯為底,更能襯托出娃娃菜的甘甜味。
牛骨牛汁丸
自家製紫菜響鈴
娃娃菜
2022-11-21 34 瀏覽
以前對打邊爐冇乜特別喜好,因為覺得就咁烚吓烚吓冇乜特別,但係自從多咗好多層出不窮嘅火鍋湯底後,就慢慢鍾意咗。呢間位於尖沙咀瑞生酒店嘅火鍋店,裝修簡約舒服,座位闊落,而且服務好好,黎呢度嘅原因就係俾佢嘅火鍋湯底所吸引。松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368火鍋湯底嚟到嘅時候,都幾驚艶,賣相吸引又足料。職員會幫你將冬菇雞件放落湯度,火鍋滾左之後,職員會將冬瓜切件,然後就可以品嚐左真材實料嘅湯底先啦,冬瓜魚湯既鮮甜、味道又濃郁,雞肉煮咗好耐依然保持鮮嫩👍手切牛頸脊 $388牛頸脊位於牛頸與肩胛之間,屬於運動量比較多的部位。油花分佈平均,肉質鮮嫩爽滑有咬口,肉味濃厚👍響鈴 $68,紫菜響鈴 $88必食推介👍響鈴係自家製嘅,即叫即炸,嚟到嘅時候係熱辣辣嘅,腐皮好薄,直接食好鬆脆,浸一浸塑左d湯都好正,本身鍾意食原味多啲,我哋唔夠口encore再食紫菜味都幾有特色👍鹹蛋黃蝦丸 $52蝦丸都幾彈牙,入面鹹蛋黃如果多啲,做到爆漿效果就更好😆黑松露蟹肉餃 $68水餃皮煙靭,夠晒大件,黑松露濃郁,餡料蟹肉絲加冬菇粒頗多,味道夠晒特別👍竹蔗茅根$68通常打邊爐都會叫竹蔗茅根下吓火,清甜竹蔗味,甜度適中👍雜菜拼盤 $88

松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368

手切牛頸脊 $388

響鈴 $68,紫菜響鈴 $88

鹹蛋黃蝦丸 $52
蝦丸都幾彈牙,入面鹹蛋黃如果多啲,做到爆漿效果就更好😆

黑松露蟹肉餃 $68

竹蔗茅根$68
通常打邊爐都會叫竹蔗茅根下吓火,清甜竹蔗味,甜度適中👍

雜菜拼盤 $88
有娃娃菜茼蒿油麥菜西洋菜唐生菜,相當豐富又新鮮👍

萵筍片 $58
新鮮爽甜👍

其實都仲有好多嘢想試,只係個火鍋湯底份量都驚人,所以呢一餐都好滿足,下次可以試吓其他嘅湯底啊😄

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8/10

云手工火鍋店 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓

#foodiehk #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkigfood #hkfoodpic #foodporn #forkyeahfoodies #eatwithfoodiez #相機食先 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #火鍋 #台式 #牛頸脊
香港一年四季無論天氣有幾熱有幾凍❄️☀,️都有好多人都會去打邊爐🍽️食返一餐好嘅,而香港嘅火鍋店越嚟越多,係咁高嘅競爭下火鍋店一定要有自己獨特嘅賣點❤️為咗慶祝老朋友嘅生日,我哋特登去到位於尖沙咀嘅一間手工火鍋店度食返餐好嘅,火鍋店主打以手工特製湯底火鍋為主,每一個鍋都精心設計,配合返現時香港人嘅喜好😋我地今次叫左個️自家製手工鍋松茸雞翅冬瓜魚鍋,招牌牛柳粒,手打蝦滑,野菜同豆腐😋兩個人,食落去都幾飽架👍🏻一坐低,店員就為我哋準備咗九格嘅火鍋醬料,我哋可以按自己的喜好去選擇自己的醬料👍🏻除咗麻醬之外,我將所有醬結合埋一齊,意外地好惹味❤️⭐ 松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368 👍🏻這一個湯底用料豐富,賣相都好吸引,湯底入面的嘅材料包括:冬瓜、冬菇、雜菌、雞件等配料,湯底煲滾咗之後,可以先飲一碗湯底,清甜濃郁嘅魚湯,再煲耐啲,仲會有香濃菇的味道👍🏻冬瓜要煲耐啲,煲到索晒湯汁都好好食😋 雞件嘅份量都好足夠,而且食落去新鮮又嫩滑🐔🍗成個湯都好正👍🏻⭐ 招牌牛柳粒 $168 🥩牛柳粒每一粒都肥瘦均勻,放入去火鍋度,需要煮耐少少,煮到入面熟咗再食都唔錯,有香濃嘅牛肉味道,又唔會太煙韌😋😋正👍🏻⭐️ 手打蝦滑$98打邊

火鍋醬料

⭐ 松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368 👍🏻
招牌牛柳粒

⭐ 招牌牛柳粒 $168 🥩
手打蝦滑

⭐️ 手打蝦滑$98
打邊爐又點少得蝦滑🦐🍤,火鍋店以新鮮蝦仁手打而成的蝦滑,口感爽口得黎又彈牙,蝦味都十足。
集材拼盤

⭐️ 雜菜拼盤 $88
雜菜拼盤入邊嘅蔬菜種類都唔少㗎,有粟米🌽、蕃茄🍅、娃娃菜、生菜🥬、油麥菜等等,啱晒唔同人嘅喜好👍🏻
豆腐

⭐️ 豆腐 $38
滑滑嘅豆腐加入湯度煮,香濃又鮮味嘅湯底配埋豆腐一齊食,味道真係唔錯㗎👍🏻

為咗保持湯底一直都有鮮味,所以我哋擺放的食物都有次序😋先放蝦滑,再放豆腐,然後係蔬菜,最後是牛柳粒🤣所以食到蔬菜嘅時候我哋都喺度飲緊湯😋
火鍋醬料
招牌牛柳粒
手打蝦滑
集材拼盤
豆腐
  • 雜菜拼盤
  • 打打蝦滑
呢個天氣就最鍾意打邊爐ga la 之前嚟過呢間食過返尋味 今晚係為左佢個松茸雞翅冬瓜魚湯鍋再嚟 首先有個九宮格醬料 其實我全部都想要 但豉油碟就得一隻🥲其實我覺得d配料叫咩都啱係重點 重點係呢個鍋 入面除左松茸之外仲有幾款菇 超大舊冬瓜 半隻雞 仲有素翅 真係超豐富 滾起左第一件事係飲湯呀!真係好甜好正 淨係食雞食菇飲湯我都食左3碗先開始打邊爐 由於淨係食哂個鍋都會飽 再加埋有冬瓜有菇 都唔洗點d菜類 所以就叫左個美國安格斯牛肉 手打咸蛋黃蝦丸 竹生帶子香菇餃食哂咁多野都咪話唔飽 2個人成鍋清哂 超滿足

首先有個九宮格醬料 其實我全部都想要 但豉油碟就得一隻🥲

食哂咁多野都咪話唔飽 2個人成鍋清哂 超滿足

2022-11-16 783 瀏覽
天氣涼咗真係好適合打邊爐, 琴晚去咗 ❥⧽云手工火鍋 ❥⧽, 餐廳環境好舒適, 座位闊落, 感覺好 Chill。𓊈火焰沙白蟹鍋 $𝟹𝟸𝟾𓊉店員喺我地面前落牛油炒香隻三點蟹同d 沙白, 之後加酒, 點火, 最後再加湯, 成個過程好有觀賞度。煮滾咗就飲吓個湯, 好鮮甜呀, 好飲嘅程度係每人飲咗一大碗, 真係好正。𓊈西班牙黑毛豬 $𝟷𝟾𝟾𓊉黑毛豬肥瘦均勻, 肉質都幾軟腍。𓊈新鮮白鱔片 $𝟷𝟺𝟾𓊉白鱔好新鮮! 一d 都唔腥, 肉質彈牙, 雖然比較多骨, 但係好好味!𓊈自家製黃金炸魚皮 $𝟾𝟾 ✧ 自家製炸魚皮$𝟼𝟾𓊉炸魚皮嚟到時, 店員叫我地襯熱食, 因為以為係街外買嗰種炸魚皮, 所以我地懷住疑問咁去食, 點知呢個炸魚皮係新鮮炸起, 好好味呀! 亦因為咁, 叫埋鹹蛋黃嗰款嚟食, 鹹蛋黃好香, 但唔會太濃覺得太鹹, 實在好好食! 大大力推介!𓊈手打黑松露墨魚丸 $𝟿𝟾 ✧ 手打鹹蛋黃蝦丸 $𝟿𝟾𓊉滿滿黑松露味, 墨魚丸整得好爽滑彈牙。蝦丸襯鹹蛋黃都幾得意。𓊈自家製黑松露蟹肉餃 $𝟼𝟾𓊉好大隻蟹肉餃, 黑松露味好香。不過因為鮮製關係, 隻餃唔可以淥太耐, 我地有一隻餃淥得耐少少就得返塊皮, 成舊餡

𓊈火焰沙白蟹鍋 $𝟹𝟸𝟾𓊉

𓊈西班牙黑毛豬 $𝟷𝟾𝟾𓊉
黑毛豬肥瘦均勻, 肉質都幾軟腍。

𓊈新鮮白鱔片 $𝟷𝟺𝟾𓊉

𓊈自家製黃金炸魚皮 $𝟾𝟾 ✧ 自家製炸魚皮$𝟼𝟾𓊉

𓊈手打黑松露墨魚丸 $𝟿𝟾 ✧ 手打鹹蛋黃蝦丸 $𝟿𝟾𓊉

𓊈自家製黑松露蟹肉餃 $𝟼𝟾𓊉
好大隻蟹肉餃, 黑松露味好香。不過因為鮮製關係, 隻餃唔可以淥太耐, 我地有一隻餃淥得耐少少就得返塊皮, 成舊餡同個湯合而為一😂

𓊈鮮蝦雲吞 $𝟺𝟾𓊉
雲吞皮薄, 蝦肉脹卜卜, 食落好爽, 好好味!

𓊈極茜豚肉餃 $𝟺𝟾𓊉
呢個極茜豚肉餃真係好適合芫茜控, 濃濃芫茜味, 亦係其他地方少有嘅餃, 推介!

𓊈自家製響鈴 $𝟼𝟾𓊉
響鈴份量幾多, 6 條都大大條肥嘟嘟又脆卜卜, 呢度d 自家製嘢真係好好食!

𓊈檸檬梳打 $𝟼𝟾𓊉
味道唔會太甜或者太酸, 都幾清新解渴。

♡♡ 整體食物都好好食! 而且, 店員嘅服務質素太好喇, 好值得去食嘅火鍋店!
打邊爐季節黎喇🔥又係時間去烚下烚下😂今次同兩位朋友食一間高級手工火鍋店云手工位於尖沙咀酒店3樓裝修高雅有格調而且間格闊落,坐得好舒服仲有多間VIP房間👨‍👩‍👧私隱度高每款菜式都好有誠意而且服務超好超體貼每位店員都好細心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻會主動幫我地換碟、加湯、加水真係五星酒店服務級數🥰鍾意特色靚湯底的一定要約埋三五知己黎試下先推介一下九宮格醬料材料非常齊全🫗重點介紹花椒油🌟味麻香濃 椒香濃郁一定要試‼️‼️🔺松茸雞翅冬瓜魚鍋$368🔺有6款黃牌手工湯底未煮滾已被亮麗的擺盤吸引🍲半嚿大冬瓜上鋪滿雞肉加上bling bling的素翅同大冬菇非常吸晴📸相機食先同埋超大煲🈵雞湯清甜濃郁雞肉好嫩滑好新鮮👍🏻素翅好爽口彈牙一口氣飲左兩大碗湯🤩煲到全透明的冬瓜好清甜🔺牛肉拼盤(中)($388)🔺🥩賣相吸引一次過試到5️⃣種肉本地牛肉|安格斯|牛舌|牛胸爽|牛心椗|牛柳粒最鍾意牛胸爽同牛心椗唔係度度有得食兩款都超爽口彈牛🤩碗埋蒜蓉花椒豉油真係人間極品🤤🤤🤤🔺自家製響鈴($68)🔺大半隻手掌咁長好厚身炸得好香脆自家製真係好食好多豆味好濃💨略厭油膩感重左d🔺鴨血($84)🔺鴨血亦相當出色比起其他火鍋店更軟身滑
打邊爐季節黎喇🔥
又係時間去烚下烚下😂
今次同兩位朋友食一間高級手工火鍋
云手工位於尖沙咀酒店3樓
裝修高雅有格調
而且間格闊落,坐得好舒服
仲有多間VIP房間👨‍👩‍👧私隱度高
每款菜式都好有誠意
而且服務超好超體貼
每位店員都好細心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
會主動幫我地換碟、加湯、加水
真係五星酒店服務級數🥰

食到幾款唔同的菜🥬
仲有一隻大紅蕃茄同超甜的粟米🌽
  • 招牌牛肉拼盤
  • 手打芝心牛丸
同朋友想搵個地方一邊打邊爐,一邊傾吓計,揀左依間火鍋店。店內以深色調為主,帶少許型格感,幾有格調。個環境好適合傾計,坐得亦舒服。🍲湯底:松茸雞翅冬瓜魚鍋一上枱已經覺得賣相好正,份量超多!完整一個圈嘅冬瓜,冬瓜外圍有滿滿松茸,上面再有素翅、雞件、冬菇、雜菇等。一直聞到陣陣松茸香味,湯底清甜,材料味道好夾,好味又養生。建議先飲湯,品嚐左原材料嘅清甜味,再加配料打邊爐。🍗避風塘雞軟骨份量都幾多,有胡椒香,脆口又惹味。🥩美國安格斯牛肉 (中)牛肉切得好夠薄,有牛味,幾香。🥓西班牙黑老豬豬肉同樣切得薄,比較有咬口。🧆香煎鵝肝墨魚丸 (半份) & 手打鹹蛋黃蝦丸 (半份)味道配搭幾特別,質感較結實。我地重叫左🥓午餐肉、金菇同唐生菜🥬。午餐肉幾厚身,口感軟綿。蔬菜亦新鮮,平衡下肉嘅油膩感。

🍲湯底:松茸雞翅冬瓜魚鍋

🍗避風塘雞軟骨
份量都幾多,有胡椒香,脆口又惹味。

🥩美國安格斯牛肉 (中)
牛肉切得好夠薄,有牛味,幾香。

🥓西班牙黑老豬
豬肉同樣切得薄,比較有咬口。

🧆香煎鵝肝墨魚丸 (半份) & 手打鹹蛋黃蝦丸 (半份)
味道配搭幾特別,質感較結實。

2022-11-11 23 瀏覽
#🍲#哈比四圍食 #尖沙咀美食 #打邊爐 @cloud.handmade.hotpot 個湯底勁吸引😍松茸雞翅冬瓜魚鍋大大個冬瓜環,入面有半隻愛、瘦肉、大量嘅金華火腿、滿滿嘅素翅、冬菇、松茸,真係勁足料👍🏻👍🏻👍🏻店員會細心地問你需唔需要相機食先,之後再幫你切開冬瓜件 再煲滾,跟住就第一時間試咗個湯底先😍真係要飲返兩湯先開始打邊爐😋.📍 云手工火鍋店 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
#🍲
#哈比四圍食 #尖沙咀美食 #打邊爐
@cloud.handmade.hotpot
個湯底勁吸引😍松茸雞翅冬瓜魚鍋
📍 云手工火鍋店 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
2022-11-10 591 瀏覽
呢間尖沙咀既云手工火鍋喺好多飲食雜誌都有報導同拎過一啲美食獎,佢出名啲火鍋湯底好正。佢樓面幾寬落,同隔離枱都好有距離,坐得舒服。佢仲有幾間VIP房,如果一班人想嘈啲又唔想嘈親人,就好啱黎呢度。 首先要推介佢個九宮格醬料拼盤,其中最有驚喜係有花椒油,mix完其他醬料之後佢既麻味十分之突出。佢有幾款幾特別同名貴既火鍋湯底,例如金湯火膠雞湯,火焰三椰雞鍋......今晚我地三個人叫左: ✨️松茸雞翅冬瓜魚鍋($368, 9/10) 呢個鍋底十分豐富同名貴!有好多松茸菇,素雞翅,成大個冬瓜同埋三黃雞!湯底好鮮甜,一黎就每人飲左兩大碗。我特別欣賞入面既松茸菇同猴頭菇,超級有菇味同juicy! 呢個鍋底雞件有好多,雞件都好滑同有雞味!其實啲鍋底料料食完都已經半飽😂。啲冬瓜最後吸哂啲精華,越煲越焾,好入味!火鍋食冬瓜都係第一次,其實都幾好味! 🔶️牛肉拼盤(中)($388,8/10)拼盤有本地牛肉,安格斯,牛舌,牛胸爽,牛心椗同牛柳粒。賣相唔錯,其中最特別係有牛胸爽同牛心椗,平時都好少食到,原來係咁爽口。另外都好欣賞佢既牛舌,好爽身。 🔶️自家製響鈴($68,8.8/10)有6條大大條,食得出同出面唔同,

✨️松茸雞翅冬瓜魚鍋($368, 9/10)

🔶️牛肉拼盤(中)($388,8/10)

🔶️自家製響鈴($68,8.8/10)
有6條大大條,食得出同出面唔同,炸得好脆,偏厚身,所以淥多幾秒都ok,食落都好香豆味,唔會咸。

🔶️手打芝心牛丸(半)($52,8.2/10)
小心芝士爆醬!牛肉丸好彈!

🔶️竹笙帶子香菇餃 (半)($68,8.5/10)
好香帶子味同冬菇味,隻餃都好飽滿。

🔶️自家製黑松露蟹肉餃 (半)($68,8/10)
好香黑松露味,不過有少少搶左蟹肉風頭,肉質再實淨啲會好啲。

🔶️雜菜拼盤($78,8/10)
好新鮮,又有粟米蕃茄娃娃菜,有5-6款。

🔶️鴨血($84,9.2/10)
好好味!鴨血滑得黎幾挺身,可以夾得起。

✏️總括而言,好高質好精緻既火鍋店,服務仲好好,會介紹食材,定時換碟加水同埋片油,幾好service!啱一大班人黎食。🙂
  • 自家製響鈴
  • 醬料
2022-11-10 35 瀏覽
▫️湯底▪️松茸雞翅冬瓜魚鍋$368👍🏻頂呱呱絕不後悔滋潤湯底松茸雞翅冬瓜魚鍋🍲滿滿一大盤呈現在眼前😎內裏如同冬瓜盅似的.更蘊藏著多款豐富多樣的食材(雜菌🍄半隻雞🐥翅🦈冬瓜🥒等..)如只吃這鍋已有5成的飽腹感🤰🏼絕不能輕看🙇🏻‍♀️湯膽更以奶白濃濃的魚湯作主打🐟配上上述的配料一起熬製.令每口都帶來鮮甜又清新🍃滋補養生的滋味🧚🏻‍♀️最重點的是湯底的濃郁令每款食材都入味萬分🤩👍🏻絕不用任何調味料已非常之味🤤🤤正🤭是一個完全不用害怕熱氣的湯底😏▫️小食▪️避風塘雞軟骨$68👍🏻卡擦..卡擦..咬下膽卜卜的雞軟骨🦷鹹香味更是一梳的絕頂👍🏻配上內藏的胡椒粉更令嘴巴追著吃👏🏻作為火鍋的中轉站🚏極之推薦🌟▫️配料▪️美國安格斯牛肉(M)$268▪️西班牙黑毛豬$188美國安格斯牛肉&🐮西班牙黑毛豬🐷不但顏色鮮艷.紋路清晰.更極為新鮮👀入口全是濃郁可口的本體香味👅▪️香煎鵝肝墨魚丸(半份)$68▪️手打鹹蛋黃蝦丸(半份)$52新奇百趣的小丸子還是第一次看呢🤭口感新奇過癮更散發出海鮮的鮮甜味😊▪️午餐肉$58打邊爐另一番滋味絕不缺少午餐肉😏在午餐肉吸入無數湯底的精華時.便在我口中散發出陣陣鹹香&清甜的滋味😍正☺️▪️唐生菜$48

▫️湯底

▪️松茸雞翅冬瓜魚鍋$368👍🏻

▫️小食

▪️避風塘雞軟骨$68👍🏻

▫️配料
美國安格斯牛肉(M)

▪️美國安格斯牛肉(M)$268

▪️西班牙黑毛豬$188
香煎鵝肝墨魚丸(半份)&手打鹹蛋黃蝦丸(半份)

▪️香煎鵝肝墨魚丸(半份)$68
▪️手打鹹蛋黃蝦丸(半份)$52
午餐肉

▪️午餐肉$58

▪️唐生菜$48
金菇

▪️金菇$48
極為新鮮的蔬菜🥬嫩綠非凡😊配上如此美味滋潤的湯底.吸盡滿滿當當的精華.口中啖啖咬下全是啖啖湯底的滋潤&蔬菜的鮮甜😍
避風塘雞軟骨
美國安格斯牛肉(M)
午餐肉
金菇
2022-11-06 476 瀏覽
難得天氣轉涼,便是約友人打邊爐的好時機🍲約在這間尖沙咀的云手工火鍋是衝著他們的雞翅冬瓜魚鍋而來,果真沒讓人失望 🍲 松茸雞翅冬瓜魚鍋($368)一大鍋奶白色的魚湯,這價錢認真對得住這個鍋🤩冬菇、雞件、冬瓜、松茸及其他菇菌,在把打邊爐的食材放進去前先喝一碗,非常鮮甜👍🏻而雞件滾久了也還是鮮嫩,還有吸了湯汁的菇菌及冬瓜,認真不錯🫣而且湯料多到吃得很飽 🥢 自家製炸魚皮($68)即點即炸,新鮮熱辣👍🏻非常香脆,浸一浸湯汁後還能保持香脆,必點之選 🥢 鴨血($78)打邊爐果然還是鴨血最好,質感比豬紅好很多🥢 竹笙帶子香菇餃($68/半份)味道像蝦餃,香菇及竹笙增加了香氣及口感,外皮較厚,需煮久一點 🥢 手打咸蛋黃蝦丸($52/半份)細細粒一口size🤣小心爆汁辣口 🥢 秘製蝴蝶腩($128)帶有五香味,連筋位最好味 💫 醬料每位$28 🚩 想睇多啲好玩好食推介,即刻follow我既ig page 🔗 soyum_sogood

🍲 松茸雞翅冬瓜魚鍋($368)

🥢 自家製炸魚皮($68)

🥢 鴨血($78)
打邊爐果然還是鴨血最好,質感比豬紅好很多

🥢 竹笙帶子香菇餃($68/半份)

🥢 手打咸蛋黃蝦丸($52/半份)
細細粒一口size🤣小心爆汁辣口

🥢 秘製蝴蝶腩($128)

帶有五香味,連筋位最好味

💫 醬料每位$28

2022-11-06
  • 自家製黃金炸魚皮
  • 鴨血
天氣涼左同老公一齊食返一個暖粒粒嘅木鍋晚餐,餐廳地點非常方便,位於瑞生酒店3樓全層,特別要一提佢地的VIP房私隱度十分高,好岩一班朋友或者一班親友訂檯享受。座位亦十分寬闊,用餐最緊要有空間感。一睇MENU已有好多款招牌手工湯底吸引左我,招牌頂級花膠雞煲翅鍋、金湯花膠雞、松茸雞翅冬瓜魚鍋、火焰三椰雞鍋、火焰沙白蟹鍋,仲有其他胡椒豬肚雞及麻辣鍋等等最後我地揀左冬天最適合的松茸雞翅冬瓜魚鍋、店員先奉上九宮格醬料盤任加調味料。松茸雞翅冬瓜魚鍋 ($368) 賣相吸睛! 冬菇素翅等放滿冬瓜面上,半隻雞切件加其他材料有豬肉、松茸雜菇及整個迷你冬瓜盅。煲到咁上下首先要飲返啖湯,然後店員會幫將冬瓜切開,湯頭清甜,雞肉嫰滑,可惜唔記得叫粉絲唔好更加索湯美味!叫左幾款火鍋配料,有自家炸魚皮及新鮮丸顃及水餃。今餐伕類主角係本地手切牛頸脊($388)肥瘦比例平均,牛肉新鮮,值得推介。其他配料款個人推介以下都係唔錯選擇:即叫即整招牌酥炸惹味茄子($68)自家製炸魚皮 ($68)香煎鵝肝墨魚丸(半份) ($68)自家製黑松露蟹肉餃(半份) ($68)稻庭烏冬($48) 、冰菜 ($68)特莉別要提提佢地的Sign

天氣涼左同老公一齊食返一個暖粒粒嘅木鍋晚餐,
餐廳地點非常方便,位於瑞生酒店3樓全層,
特別要一提佢地的VIP房私隱度十分高,
好岩一班朋友或者一班親友訂檯享受。
座位亦十分寬闊,用餐最緊要有空間感。
一睇MENU已有好多款招牌手工湯底吸引左我,

最後我地揀左冬天最適合的松茸雞翅冬瓜魚鍋、
店員先奉上九宮格醬料盤任加調味料。
半隻雞切件加其他材料有豬肉、松茸雜菇及整個迷你冬瓜盅。

煲到咁上下首先要飲返啖湯,然後店員會幫將冬瓜切開,
湯頭清甜,雞肉嫰滑,可惜唔記得叫粉絲唔好更加索湯美味!
叫左幾款火鍋配料,有自家炸魚皮及新鮮丸顃及水餃。
今餐伕類主角係本地手切牛頸脊($388)
肥瘦比例平均,牛肉新鮮,值得推介。
其他配料款個人推介以下都係唔錯選擇:
即叫即整招牌酥炸惹味茄子($68)
自家製炸魚皮 ($68)
香煎鵝肝墨魚丸(半份) ($68)
自家製黑松露蟹肉餃(半份) ($68)
稻庭烏冬($48) 、冰菜 ($68)

特莉別要提提佢地的Signature Drinks(每杯$58)
我地點左Frozen Tea 同埋 Mini Fresh 兩杯都幾特別,
岩哂打卡之外,又可以有少少酒精特飲慢慢傾計。
風起了正式入秋,要食D優質打邊爐嘅話,除左係小編成日推介嘅外賣到送食材、限時的日或放題火鍋店之外,有種慢慢嘆又慢慢坐吹水的好選擇。今次要介紹一間位於尖沙咀的粵式手工火鍋店,位於瑞生酒店3 樓,中菜級裝修格局,座位非常寬闊,有卡位大廳之外還有5間私隱度十分高獨立VIP房訂座,先講多達13款嘅手工湯底主角,招牌頂級花膠雞煲翅鍋、金湯花膠雞、松茸雞翅冬瓜魚鍋、火焰沙白蟹湯、火焰三椰雞鍋、藥膳醉雞鍋、沙爹、咸菜胡椒豬肚及麻辣鍋等。見到隔離揀左火焰沙白蟹湯倒酒點火炒香沙白十分精彩,先奉上九宮格醬料自配調味。招牌酥炸惹味茄子 $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食即叫即炸,外脆內多汁嘅軟熟口感,沾上少許椒鹽,惹味打開味蕾。🍲松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上檯賣相非常吸引, 原個半隻冬瓜上鋪滿雞件,松茸、素翅、冬菇、豬肉、雜菇、魚湯等非常足料,煲滾10幾分鐘後,店員會將冬瓜切開,呢個時候就梗係飲番啖湯。清甜滋潤,雞肉嫰滑味道濃郁,睇返Menu中火鍋配料超過60款之多。本地手切牛頸脊$388推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雪花比例均勻,上檯裝有乾冰輕煙飄出,牛肉新鮮,片片肥瘦大小完整平均👍🏼味道口感理想,值回票價。自

風起了正式入秋,要食D優質打邊爐嘅話,
有種慢慢嘆又慢慢坐吹水的好選擇。

今次要介紹一間位於尖沙咀的粵式手工火鍋店,
位於瑞生酒店3 樓,
中菜級裝修格局,座位非常寬闊,
有卡位大廳之外還有5間私隱度十分高獨立VIP房訂座,

先講多達13款嘅手工湯底主角,
招牌頂級花膠雞煲翅鍋、金湯花膠雞、
松茸雞翅冬瓜魚鍋、
火焰沙白蟹湯、火焰三椰雞鍋、
藥膳醉雞鍋、沙爹、咸菜胡椒豬肚及麻辣鍋等。

見到隔離揀左火焰沙白蟹湯倒酒點火炒香沙白十分精彩,
先奉上九宮格醬料自配調味。

招牌酥炸惹味茄子 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食
即叫即炸,外脆內多汁嘅軟熟口感,
沾上少許椒鹽,惹味打開味蕾。

🍲松茸雞翅冬瓜魚鍋 $368
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
上檯賣相非常吸引, 原個半隻冬瓜上鋪滿雞件,
松茸、素翅、冬菇、豬肉、雜菇、魚湯等非常足料,

煲滾10幾分鐘後,店員會將冬瓜切開,
呢個時候就梗係飲番啖湯。
清甜滋潤,雞肉嫰滑味道濃郁,
睇返Menu中火鍋配料超過60款之多。

本地手切牛頸脊$388
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雪花比例均勻,上檯裝有乾冰輕煙飄出,
牛肉新鮮,片片肥瘦大小完整平均👍🏼
味道口感理想,值回票價。

自家製咸蛋炸魚皮 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐
皮薄,炸出黎十分鬆化酥脆,除左就咁食亦可以沾上湯,邪惡卻可口,令人食唔停口。

香煎鵝肝墨魚丸(半份) $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐
自家製黑松露蟹肉餃 $68(半份)
新鮮蟹肉混入雞髀蘑菇粒,再加入黑松露醬,皮薄餡靚!
爽滑

稻庭烏冬$48 、冰菜 $68

Signature Drinks 每杯$58
Frozen Tea + Mini Fresh 兩杯各有特式,
岩哂慢慢嘆慢慢傾計🫶🏼
醬料費每位 $28
自家醬料非常齊無限任添,抵。