2023-06-29 94 瀏覽
九龍坎麻辣火鍋📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━炎炎夏日不能磨滅我想吃麻辣火鍋的決心🤣 還蠻喜歡這種夏天吹著冷氣但吃到流汗的感覺 香港打邊爐的店很多 但地道的紅油火鍋屈指可數 這次找到這間九龍坎 無論裝修還是菜品 都真的像置身川渝地區呢~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍵 茶水&調料 $23 +10% /位▶︎ 餐廳的調料區很豐富 無論你是芝麻醬派 醬油派 或者乾碟派 都能調配出自己滿意的蘸料!▶︎另外入座後會送上哈密瓜和青瓜 也可以自行拿取~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍲 經典鴛鴦湯底 (小火鍋) $68 +10%▶︎ 兩個人小鍋就夠了 經典鴛鴦鍋底包括一款招牌牛油紅鍋 再加上另外三種鍋底擇一 我們選擇了小辣的輕成都口味紅鍋還有高湯~▶︎ 吃辣水平一般的我們覺得小辣可以接受 紅油香味很濃郁! 至於高湯鍋也是不錯的好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━九格格 $186 +10%

九龍坎麻辣火鍋
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
🍵 茶水&調料 $23 +10% /位
▶︎另外入座後會送上哈密瓜和青瓜 也可以自行拿取~
🍲 經典鴛鴦湯底 (小火鍋) $68 +10%
好味指數:●●●●◐
九格格 $186 +10%
▶︎ 來吃麻辣火鍋這些應該是必點! 九款特色 包括鮮鴨血 毛肚 黃喉 鵝腸 鮮蝦 桂花蚌 巴沙魚 牛肉丸 海帶苗
▶︎ 毛肚 黃喉 鵝腸 感覺得到非常新鮮~ 每種口感都是不同口感的脆 在香港應該很少能吃到這種品質!
▶︎ 另外覺得鴨血 珊瑚蚌 海帶苗都很有驚喜 鴨血入味而不老 珊瑚蚌很是爽脆 海帶苗也是脆脆的! 口感真的不錯🥹
好味指數:●●●●●

🐏 高鈣羊肉 (小份) $68 +10%
▶︎ 這款羊肉卷肥瘦相間 且帶有脆骨 吃起來口感很豐富 也沒有羊肉的騷氣😉
▶︎ 建議涮十幾秒就可以 不過即使過久肉也不會太難咬👌🏻

🧠 Jenny聰明腦花 (小份) $33 +10%
▶︎ 來都來了 那就大膽嘗試一下! 小份的豬腦花有兩大塊~
▶︎ 由於麻辣鍋底很濃郁 所以吃不出腦花有異味 能接受的話試試也無妨 口感比較像黏黏的豆腐😙

🐰 天府麻辣兔頭 $36 +10%
▶︎ 兔兔這麼可愛怎麼可以吃兔兔🙉 看似與鴨頭無異 但看到牙就知道了~
▶︎ 其實 真的不覺得是在吃兔肉 反倒是麻香出眾

🍜 Nikki必吃之川粉 $36 +10%
▶︎ 如果喜歡煙韌口感的話這個絕對不能錯過! 有咬口又入味~
▶︎ 無論什麼湯底都很搭 加上芝麻醬更好吃!
好味指數:●●●●●
🍢 羊肉串 (小份) $36 +10%
▶︎ 羊肉串烤後撒上孜然和辣椒粉 不會辣但很香~
好味指數:●●●◐◯
🍡 御用溏心糍耙 (小份) $28 +10%
▶︎ 這裡的糍粑是比較實的質感 外皮很薄內裡黏軟
好味指數:●●●◯◯
🍧 芒果雪山冰 $58 +10%
▶︎ 解辣神器之一 刨冰加上芒果果醬 奶油等 另外有芒果醬和椰果可以倒 刨冰內部還有紅豆和馬蹄爆珠

🍹 青提手打檸檬茶 $38 +10%
▶︎ 吃辣要配上一杯凍飲! 青提檸檬茶裡有啫喱 馬蹄爆珠 青提肉等 口感豐富~
▶︎ 甜度也很適中 習慣三分糖的我覺得剛好🫶🏻
好味指數:●●●●◐
2023-06-29 72 瀏覽
🔺 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)🔻三國演義鍋輕成都口味、蕃茄、菌湯,為免辣得濟食唔到,所以叫阻一邊辣一邊唔辣,個麻辣湯底太出色,就算辣都係要食果邊😂淥一淥已經索晒味勁正~呢到好多食物都可以叫半份試下,2個人咩都想食但又驚太大份,岩晒~🔻輝哥招牌手切牛肉($123/小份)呢隻牛肉質好柔軟,好易入口,食好多塊都唔會覺得膩~🔻手切牛頸脊($186/小份)呢個牛味較重,肉味濃郁,就算淥阻麻辣湯底都唔會蓋過阻本身個牛味~🔻丹娜牛肉丸($56/小份)小份已經有6粒,牛肉丸勁多汁,一咬爆汁,要小心d 食~🔻鮮腐竹($30)呢隻係軟身既腐竹,索汁一流,唔會食食下有硬身既位置,所以食落好舒服~🔻土豆粉($16/半份)即係闊薯粉,口感煙韌,半分足夠一個人食,索埋啲辣汁好過癮。🔻楊梅手打檸檬茶($38)整體酸酸甜甜好開胃,楊梅同檸檬茶好夾,大大杯唔算貴。
🔺 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)

🔻三國演義鍋

🔻輝哥招牌手切牛肉($123/小份)
呢隻牛肉質好柔軟,好易入口,食好多塊都唔會覺得膩~

🔻手切牛頸脊($186/小份)

🔻丹娜牛肉丸($56/小份)
小份已經有6粒,牛肉丸勁多汁,一咬爆汁,要小心d 食~

🔻鮮腐竹($30)

🔻土豆粉($16/半份)
即係闊薯粉,口感煙韌,半分足夠一個人食,索埋啲辣汁好過癮。

🔻楊梅手打檸檬茶($38)
整體酸酸甜甜好開胃,楊梅同檸檬茶好夾,大大杯唔算貴。
2023-06-19 103 瀏覽
平時同朋友都幾鍾意食打邊爐🤩食物嘅選擇性高,又可以試到唔同地方既特色😋有朋友介紹呢一間餐廳食物質素高😍而且幾有宮廷風設計,點少得嚟呢度試一試先😽🍀三國演義鍋 (菌湯蕃茄湯輕成都口味小辣)$116一次過可以使到三款唔同嘅湯底😚包括菌湯蕃茄湯同成都口味😝蕃茄湯味道比較香濃🍅,蕃茄嘅鮮甜味十足,菌湯味道比較清淡,但感受到食材原有嘅味道,成都風味偏向麻辣夠晒惹味🌶🍀九格格 $186一次過試到九款唔同嘅食材,包括蝦🦐牛肚🐮牛丸、新鮮鴨血等等,味道唔錯之餘,又夠哂新鮮,呢個拼盤啱晒一齊share食嫁🥰🍀珺珺功夫牛 $123油脂分布平均,牛肉味濃郁🐮入口充滿牛肉嘅鮮味,值得一試😆🍀土豆粉 $16土豆粉嘅質地比較煙靭🥔煮完又好有咬口嫁,又夠晒吸湯,點少得唔叫嚟試下先😽🍀御用糖心糍粑 $28糍粑炸完外面脆卜卜😍入面就煙煙韌韌,點上紅糖醬味道更加正🤩🍀微微炸饅頭 $30炸饅頭係個經典嘅小食🤣炸完脆卜卜又唔會食落油膩,點埋煉奶真係冇得頂嫁😍🍀現炸酥肉 $68外面粉漿唔會太過厚🥰仲有一種脆卜卜嘅口感,入面豬肉味香口又唔會好乾,點少少辣椒粉🌶更加惹味🍀百香果手打檸檬茶 $38百香果嘅香味😍令檸檬茶更加香濃🍋打邊

🍀三國演義鍋 (菌湯蕃茄湯輕成都口味小辣)$116

🍀九格格 $186

🍀珺珺功夫牛 $123
油脂分布平均,牛肉味濃郁🐮入口充滿牛肉嘅鮮味,值得一試😆

🍀土豆粉 $16

🍀御用糖心糍粑 $28
糍粑炸完外面脆卜卜😍入面就煙煙韌韌,點上紅糖醬味道更加正🤩

🍀微微炸饅頭 $30

🍀現炸酥肉 $68

🍀百香果手打檸檬茶 $38
百香果嘅香味😍令檸檬茶更加香濃🍋打邊爐味道一流

🍀楊梅冰湯圓 $46
楊梅嘅味道,酸酸甜甜😆湯圓又夠哂煙韌有咬口,配合碎冰一齊食,可以清除打邊爐既熱氣🥵夠晒冰涼🧊

整體嚟講食物嘅質素同味道都幾好,而且款式選擇都唔少,都幾鍾意宮廷風設計嘅餐廳😎都幾推薦大家嚟呢到打吓邊爐開心吓😋

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
平時都幾鍾意同屋企人打邊爐🤤,上網見到油麻地呢一間火鍋店幾有特色🤩,而且食物嘅款式都唔少,今次嚟到油麻地,一早book定枱同屋企人食餐飯先🥳🧊羊肉串大份🐏 $72羊肉味夠晒濃郁😍,燒過既表面有一種焦香嘅感覺,用左少少孜然粉調味,令羊肉味更加突出😋,咬落都有肉汁💦,值得一試👍🏻🧊三國演義鍋 (菌湯蕃茄湯輕成都口味小辣)$116一次過可以使到三款唔同嘅湯底🥰,菌湯味道比較清淡,但感受到蔬菜🥬嘅甜味,蕃茄🍅湯底比較濃郁,蕃茄味十足,成都口味嘅味道唔會太辣🌶️,麻香味啱啱好,適合一啲唔食得太辣嘅朋友🥳🧊傑出三寶 $125一次過試到三款唔同嘅配料,包括鵝腸、牛肚同花膠🤤,鵝腸夠晒爽口,牛肚同花膠吸收湯既鮮味,值得一試嫁👍🏻🧊鵪鶉蛋細份 $21用呢一款食材打邊爐都幾得意😆,成都風味湯底令鵪鶉蛋辣辣地,食落味道都唔錯😋🧊魚皮餃 $36入面都有少少肉汁,外皮咬落去都幾煙靭,煮嘅過程之中,吸收晒湯嘅香味🥰🧊牛羊兄弟精品肥羊🐏 $126羊既油脂分布平均,羊味都比較濃郁👍🏻,配合辣嘅湯底更加惹味,值得一試🥳🧊鮮藕片$20食麻辣火鍋係必叫!😚吸收上湯嘅精華,辣辣地咁🤩又係蔬菜,感覺上都健康啲🤭🧊土豆片 $26土

🧊羊肉串大份🐏 $72

🧊三國演義鍋 (菌湯蕃茄湯輕成都口味小辣)$116

🧊傑出三寶 $125

🧊鵪鶉蛋細份 $21

🧊魚皮餃 $36

🧊牛羊兄弟精品肥羊🐏 $126

🧊鮮藕片$20

🧊土豆片 $26
土豆片打邊爐真係唔少得🙈,吸收哂湯既香味,放落每一款湯都有唔同嘅感覺🤪

🧊Nikki必食之川粉 $36
川粉嘅質感夠哂咬口👍🏻,質地嫩滑又唔會影響吸收湯既香味,打邊爐點少得川粉🤩

🧊芒果雪山冰 $58
雪山冰🍧嘅份量都幾多,芒果味夠哂香甜🤩,食完熱辣辣嘅火鍋再食雪山冰感覺麵幾爽嫁❄️,中間有唔少既芒果肉,整體味道一流👍🏻

🧊芒果手打檸檬茶 $38
檸檬嘅味道突出🍋,芒果嘅甜味同檸檬都幾夾,配合綠茶,味道啱啱好唔會太甜😋

整體嘅食物嘅味道都幾好味㗎👍🏻,款式選擇多之餘又夠晒新鮮,都幾推薦大家放假嘅時候book定位嚟試吓㗎🥳

人均消費💵: $300-350
性價比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10

📍九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
📍九龍坎麻辣火鍋越來越多古代風嘅火鍋出現,呢度都係有得着古裝打卡,重點係佢哋有正宗嘅成都麻辣火鍋,如果食得辣嘅話,一定要過嚟挑戰下🔥👅 經典鴛鴦湯底 (輕成都口味微辣/高湯)$68如果兩個人食嘅話,呢一個鴛鴦鍋已經夠㗎喇,仲要平平哋,可以食到兩種湯底,今次成都麻辣火鍋要咗微辣,但係都已經好刺激🔥另一邊高湯清淡啲就用嚟淥下蔬菜~👅 鮮鴨血 $56呢度鮮鴨血係心形上枱,全新鮮,店員會幫手落鍋,因為好跣驚彈到,佢地話淥三分鐘就食得~👅 傑出三寶 $125選擇困難症嘅話,呢個就啱晒你啦,分別齊哂栢業,鵝腸同埋黃喉,一次過滿足晒三個願望😝👅 煇哥招牌手切牛肉 $123首設牛肉脂肪同埋肉嘅比例啱啱好,份量亦都唔少,好重牛味,果然夠新鮮!👅 響鈴 $18👅 油麥菜 $20👅 Nikki必吃之川粉 $36鍾意煙韌口感嘅朋友仔,一定要試吓呢一個,佢比一般薯粉更加厚同埋大條,夠晒飽肚感👅 微微炸饅頭 $30同行朋友好鍾意食炸饅頭,佢都話呢一個好食,唔會炸到好熱氣,但係又有香脆嘅口感👅 芒果雪山冰 $58估唔到呢度嘅甜品都幾出色,呢個雪山冰一啲都唔失禮,出面係碎冰,上面有啲芒果醬同埋忌廉,甜度啱啱好,另外仲
📍九龍坎麻辣火鍋

👅 油麥菜 $20

👅 Nikki必吃之川粉 $36

👅 微微炸饅頭 $30

👅 芒果雪山冰 $58
估唔到呢度嘅甜品都幾出色,呢個雪山冰一啲都唔失禮,出面係碎冰,上面有啲芒果醬同埋忌廉,甜度啱啱好,另外仲有個芒果肉粒同埋額外嘅芒果醬,完全係解油膩同埋解辣嘅必需品!

👅 百香果手打檸檬茶 $38
2023-06-18 489 瀏覽
8:30pm 先放學,行左去油麻地美食坊搵野食,見到有間火鍋店開到凌晨四點,唔駛趕頭趕命就入左去食。一入到去坐或底,即有一碟青瓜俾我哋。QR 落單同有自助醬料區,有趣地旁邊有個大關公。茶位+八寶茶 (每位$25)用黃色茶壺載住,再陪上花杯,未飲都覺得好Relax. 非常健康既八寶茶,見佢加左3個茶包入去。 所以泡出來既茶都好濃味顏色亦非常深色,好足料既八寶茶。店內鼓勵你著漢服食dinner, 有綿綿冰送。$68 經典鴛鴦湯底(小火鍋)叫左「菌湯」同「輕成都口味」微辣但都辣過平時食既麻辣鍋/酸菜鍋。微辣我地都辣到要過熱水先食到。$56 鮮鴨血 用心型盒載住新鮮鴨血夠晒特別,再做到一片片薄身,放入辣湯好吸味,同埋唔會食到厭同好滯。$146 精品肥牛以一卷卷見牛上檯,份量對男仔來講比較少。 可能要叫2大份。肥牛脂肪比例均衡,唔會有太多肥膏,口感剛剛好。$26 土豆粉薯粉同我上次返深圳老街食既一樣,新鮮製作。好煙韌😋 香港少有新鮮製薯粉。 我地食完大份再encore 細粉。$46 蔬菜拼盤有娃娃菜、生菜、油麥菜。 已經幫你撕開一片片,煮熟方便進食。$186 九格格有鵝腸、桂花蚌、鮮蝦、鮮鴨血

茶位+八寶茶 (每位$25)

店內鼓勵你著漢服食dinner, 有綿綿冰送。

$68 經典鴛鴦湯底(小火鍋
叫左「菌湯」同「輕成都口味」微辣

$56 鮮鴨血

$146 精品肥牛

$26 土豆粉

$46 蔬菜拼盤

$186 九格格
有鵝腸、桂花蚌、鮮蝦、鮮鴨血、巴沙魚、手打牛丸、海帶苗、豬黃喉及黑牛柏葉。海海帶苗非常嫩同滑, 鮮蝦夠新鮮彈牙,巴沙魚夠爽口,牛丸超彈。

油豆腐串
火鍋店比較少有,放入成都鍋入面。 非辣,好惹味。

2023-06-14
  • 九宮格
正宗川香火鍋🌶️ 宮廷漢服打卡體驗📸️近期興起一陣角色扮演的熱潮,估唔到連食飯都可以順便換裝體驗一下。咦間玩味十足的火鍋店「九龍坎」,於大堂門口放置了滿滿一排的漢服和配飾,讓客人搖身一變,換裝打卡👘走進餐廳,猶如穿越時空回到古代,紅牆、燈籠、臉譜、掛畫映入眼簾🎭🏮古色古香🔥鴛鴦自由鍋 (蕃茄湯+養生菌湯) 小鍋只需要$68,就可以自由搭配兩種口味的鍋底。蕃茄湯味道酸酸甜甜好開胃;菌湯湯頭鮮味濃郁🔥九格格推介,賣相不但精緻,而且可以一次過品嚐到九種成都地道火鍋食材:分別有鴨血、毛肚、黃喉、鵝腸、鮮蝦、桂花蚌、魚片、牛肉丸和海帶苗。毛肚、黃喉、鴨血是四川火鍋必點的食物,毛肚放落火鍋七上八下淥下,咬落好脆嫩爽口;黃喉同樣新鮮彈牙,嚼勁十足;鴨血口感滑嫩,店員仲會主動幫忙淥鴨血。🔥輝哥招牌手切牛肉手切能夠保留牛肉本身的紋理,食落口感更佳,入口充滿肉味和牛脂香氣。🔥蔬菜拼盤包含四款新鮮蔬菜,有粟米🌽、山菜、娃娃菜和油麥菜🔥魚皮餃、響鈴、土豆片、烏冬有大份和小份供選擇,非常貼心
正宗川香火鍋🌶️ 宮廷漢服打卡體驗📸️

🔥鴛鴦自由鍋 (蕃茄湯+養生菌湯)

🔥九格格

🔥輝哥招牌手切牛肉
手切能夠保留牛肉本身的紋理,食落口感更佳
,入口充滿肉味和牛脂香氣。

🔥蔬菜拼盤
包含四款新鮮蔬菜,有粟米🌽、山菜、娃娃菜和油麥菜

🔥魚皮餃、響鈴、土豆片、烏冬
有大份和小份供選擇,非常貼心
2023-06-08 155 瀏覽
今晚想搵個特別啲嘅地方打邊爐,就去了油麻地九龍坎麻辣火鍋,古色古香宮庭式裝修係有噱頭嘅!我們一行四人點了經典鴛鴦湯底,微辣的輕成都口味及菌湯,一次過滿足到愛辣及喜愛清湯的朋友!輕成都口味能刺激味蕾;菌湯則清甜美味,這個配搭相當不錯👍心多多想試多幾款食物,梗係揀一個九格格,即係拼盤有很多款食物,有桂花蚌、鮮蝦、牛肉丸、海帶苗、鵝腸等,我最鍾意係桂花蚌,鮮甜爽口❤️另外牛肉丸也彈牙兼有牛味😋; 鵝腸又夠爽口,正!牛類我們點了手切牛頸背、雪花肥牛、牛舌及功夫牛、D牛肉肥瘦均勻,油脂分泌適中,肉質嫩滑,牛味濃郁,每次吃火鍋都是我必要點的配料😬蔬菜類我們點了土豆絲及鮮蓮藕,土豆絲只需滾八秒,口感真係好爽😄最後,我哋還吃了芒果雪山冰,有芒果味又夠冰凍;冰粉有花生碎粒,香香地、滑滑地,食完辣嘢食呢D就最適合!整體而言,呢間火鍋店價錢都算實惠,地方寬敞,又可以喺裝修幾有特色的傳統宮廷環境食嘢、打吓卡玩吓,且服務非常好,如果一班朋友來吃吃玩玩,呢度係一個非常好的選擇❤️

2023-06-06 67 瀏覽
終於有機會嚟到九龍坎麻辣火鍋店朝聖啦。店門口紅噹噹,成個裝修勁有中國氣息。🐲舖頭仲提供著漢服嘅服務,每位客人可以挑選一件漢服著住嚟打邊爐,真係好有氣氛、好特別😂✨湯底✨今次我哋揀咗鴛鴦湯底。🌶成都口味:我哋揀咗小辣,麻辣感有層次、小小辣,對唔係好食到辣嘅朋友仔黎講啱啱好🌶🍅蕃茄湯底:非常濃郁嘅蕃茄湯底,加咗烏冬之後,吸晒啲蕃茄味,好正😋*** *** *** *** LadyB精選*** *** *** ***🐑羊肉串:侍應介紹我哋食羊肉串,冇介紹錯!細細串、肉質鮮嫩、仲有好惹味嘅孜然麻辣味,好鬼正!食完好想再encore😆🐏高鈣羊肉:冇羊羶味,啱晒我哋唔鍾意羊羶味,但又鍾意食羊肉嘅人(個邏輯係有啲難理解😅)🦐凌王蝦滑:超級好味,又滑又彈牙。🦢鵝腸:爽口、好啱打邊爐食。🦆鴨舌:唔係度度有得食鴨舌,今次點咗嚟試吓,非常之有驚喜!!!爽口,又有QQ感,同麻辣湯底係絕配!🐷喵喵王五花肉:五花肉層次感分明,爽口彈牙,有豬肉味。🍢油豆腐串:打邊爐點可以冇豆製產品,今次我哋揀咗油豆腐串。油豆腐吸晒啲湯底,好有滿足感😋🥂飲品青提手打檸檬茶 & 🥭芒果手打檸檬茶: 兩樣都好refreshing, 水果

✨湯底✨
今次我哋揀咗鴛鴦湯底。

*** *** *** ***
LadyB精選
*** *** *** ***

🦐凌王蝦滑:超級好味,又滑又彈牙。

🦢鵝腸:爽口、好啱打邊爐食。

🐷喵喵王五花肉:五花肉層次感分明,爽口彈牙,有豬肉味。

🥂飲品
青提手打檸檬茶 &
🥭芒果手打檸檬茶:
兩樣都好refreshing, 水果味濃,好啱打邊爐中途潤一潤喉嚨。

• 羊肉串
  • 高鈣羊肉
餐廳主打古代宮廷風格,以紅色為主,入到餐廳可見到歷代皇帝嘅掛畫以及京劇的面具,很有古色古香的風味,仲有免費漢服體驗,盡情打卡📸▪️經典鴛鴦湯底 (小火鍋) $68▫️輕成都口味(小辣)▫️蕃茄人數唔多嘅話,我會推介叫小火鍋,湯底份量比標準的細一點,但價錢亦平很多,輕成都口味運用了不同辣椒,花椒,陳皮和其他香料熬製而成,香辣味濃郁,建議喜愛吃辣的必須一試🤤蕃茄湯底酸酸甜甜,食完辣又可以食下唔辣嘅蕃茄湯底中和一下🍅▪️ 高鈣楊肉(羊肉) $68羊肉價錢唔貴,又冇羊羶味,性價比幾高,仲叫咗兩碟添❗️▪️ 光容生菜 (小份) $20▪️ 手切牛頸背 (小份) $186牛頸背脂肪較少,吃起來相對有嚼勁,好夠厚身,牛味非常濃郁▪️冬瓜 (小份) $20▪️土豆粉 (小份) $16食辣湯底必點!口感煙煙韌韌,吸收咗麻辣湯底嘅精華,非常惹味▪️石磨嫩豆腐 $26嫩豆腐有香濃嘅黃豆味,幾嫩滑▪️ 蔬菜拼盤$46有三種唔同蔬菜加粟米▪️ 精品豬黃喉 (小份) $63黃喉夠厚身,好爽口
▪️經典鴛鴦湯底 (小火鍋) $68
▫️輕成都口味(小辣)
▫️蕃茄
▪️ 高鈣楊肉(羊肉) $68
羊肉價錢唔貴,又冇羊羶味,性價比幾高,仲叫咗兩碟添❗️
▪️ 光容生菜 (小份) $20
▪️ 手切牛頸背 (小份) $186
牛頸背脂肪較少,吃起來相對有嚼勁,好夠厚身,牛味非常濃郁
▪️冬瓜 (小份) $20
▪️土豆粉 (小份) $16
食辣湯底必點!口感煙煙韌韌,吸收咗麻辣湯底嘅精華,非常惹味
▪️石磨嫩豆腐 $26
嫩豆腐有香濃嘅黃豆味,幾嫩滑
▪️ 蔬菜拼盤$46
有三種唔同蔬菜加粟米
▪️ 精品豬黃喉 (小份) $63
黃喉夠厚身,好爽口
2023-05-31 188 瀏覽
上網見到有間可以著漢服打卡嘅火鍋店,決定去睇睇係點,上去就已經見到,門口有好多衫,仲見到有個化妝位比啲著漢服嘅人化妝,不過現場唔係見到太多食客着住漢服食,可能體驗完就換番自己衫食飯,或者同我一樣真係上去睇下現場係點😂依度係用QRcode自助落單嘅,一入去就已經計咗茶位同醬料錢講返野食先,今次叫咗:鴛鴦湯底-輕成都口味(小辣)+菌湯如果唔太常食成都麻辣火鍋,建議揀依個輕成都口味,感覺清爽啲無咁油,但果陣香、辣、麻仍然好足,食得好過癮九格格 $186九格格同個名一樣 有九格野食,豬黃喉,毛肚,牛丸,蝦,魚片,鴨腸,海帶,鮮鴨血同珊瑚蚌格上面有個表寫咗食材大約要煮幾耐、可以做個參考👏🏻九格格裏面最中意鮮鴨血, 因為佢上格果陣 有啲似啱啱新鮮整好嘅狀態,成碗半凝固嘅啫喱咁放落碗仔度,唔知同就咁叫一份果啲有無分別🤔鴨血同麻辣鍋真係好夾,食落好夠味好嫩滑~其他食材質素都ok,依個九格格啱曬想試多款式又怕食唔落嘅人,如果兩個人嚟真係必點功夫牛(細)$123質素郁唔錯,係平時打邊爐會食到靚少少嘅牛 ,以份量嚟講個價錢同其他食材比相對較高,但都可以接受農家一品香$46有幾款豆類製品,包括豆皮、豆腐、鮮支
講返野食先,今次叫咗:
鴛鴦湯底-輕成都口味(小辣)+菌湯
九格格 $186
格上面有個表寫咗食材大約要煮幾耐、可以做個參考👏🏻
功夫牛(細)$123
農家一品香$46
有幾款豆類製品,包括豆皮、豆腐、鮮支竹~全部都吸味野,索晒湯好好味
五花肉(細)$43
雖然寫細,但都唔算少,同平時任食嘅質素差唔多,但單點依個價錢都算幾抵
土豆粉(細)$16
土豆粉嘅口感好爽滑,帶少少煙韌,比薯粉軟身
最後叫咗兩個甜品戒戒辣~
小月亮冰粉$20
戒辣一流!碗冰粉嘅配料雖然好多,但唔係好甜
青提雪山冰$58
好有驚喜好好食,啲冰刨到好碎,一入口就化,而且比起專賣甜品嘅舖頭平,唔知其他味係唔係都係咁正呢😆
  • 九格格
2023-05-29 52 瀏覽
今晚又係邊爐之夜 朋友揀嘅九龍坎麻辣火鍋除左火鍋正宗之外 仲可以著漢服打卡 好好玩免費著漢服已經正 著完仲要有9折同送甜品 好著數呀調料區有蕃茄仔任食 用嚟解辣都唔錯三國演義鍋可以自選三格鍋底 揀左輕成都麻辣 蕃茄 菌湯輕成都麻辣好香 仲可以自選辣度九格格呢個真係打卡必點 基本麻辣火鍋必食推介都齊晒新鮮鴨血香港好少四川火鍋有得食 呢度係產地直送嘅 值得一試豬黃喉 毛肚同鵝腸都好爽口 全部放落麻辣鍋就啱晒新鮮牛蛙勁大隻 肉質好嫩滑 都係麻辣火鍋必點配料南非鮑魚新鮮大隻好厚肉 呢度海鮮都幾抵食 招牌手切牛肉打邊爐點可以冇牛 佢牛肉都有好幾款選擇呢碟手切牛厚度唔錯幾有牛味 細份兩個人食夠晒食埋彈牙嘅川粉同蔬菜拼盤就飽晒最後仲有著漢服送嘅免費青提雪山冰做甜品估唔到送都咁靚咁大盤 甜品店食要過百蚊入面勁多青提粒 紅豆同爆珠 好豐富埋單時職員話如果即時入會同充值仲有免單優惠計落大概66折都真係幾抵
今晚又係邊爐之夜 朋友揀嘅九龍坎麻辣火鍋

估唔到送都咁靚咁大盤 甜品店食要過百蚊
入面勁多青提粒 紅豆同爆珠 好豐富

埋單時職員話如果即時入會同充值仲有免單優惠
計落大概66折都真係幾抵
《九龍坎麻辣火鍋》我同閨蜜去試試食就是這間麻辣火鍋,入去看看環境…滿滿的全紅紅所有牆壁..主題是一個傳統宮廷…見到在門口有設有免費體驗穿著是宮廷服裝,我們試著宮廷服,可以入去坐下食(要小心吃東西別整污糟~),著不著都好…牆壁周圍面具,古色古香的感覺!我們點餐…用QR Code落單..之後在眼前有自助醬料區..有12款醬料(要加20元收費)..1. 三國演義鍋 $116鍋有三個湯底,揀三款既湯(蕃茄、菌湯、麻辣點了微辣),蕃茄湯越滾越濃味,麻辣入口先麻,感覺有香濃的花椒牛油味,不過有辣味好合我,菌湯有淡淡鮮菇味..似有雞湯味咁~~有香醇的味道就飄散出2. 珺珺功夫牛-小份 $123這個肉有色澤又好薄,賣相好吸引,放落麻辣湯等肉至熟食得落有口感~👍🏻十分肉質很嫩滑3. 海鮮拼盤(2人) $296海鮮內包括有鮮蝦、南非鮑魚、美國桶蠔、珊瑚蚌,全部放落三款不同既味1)鮮蝦是好新鮮有彈牙既海蝦,2)南非鮑魚放耐d至熟,爽嫩彈牙又很鮮甜,3)這個桶蠔,肉飽滿鮮甜,味道好濃郁;4)珊瑚蚌稍燙即起,試試吃得爽脆可口。4. 土豆粉-小份 $16全白色好薄…煮得好軟軟有彈牙,口感很有嚼勁,是粗紅薯粉,我最
《九龍坎麻辣火鍋

1. 三國演義鍋 $116

2. 珺珺功夫牛-小份 $123

3. 海鮮拼盤(2人) $296
1)鮮蝦是好新鮮有彈牙既海蝦,
2)南非鮑魚放耐d至熟,爽嫩彈牙又很鮮甜,
3)這個桶蠔,肉飽滿鮮甜,味道好濃郁;
4)珊瑚蚌稍燙即起,試試吃得爽脆可口。

4. 土豆粉-小份 $16
全白色好薄…煮得好軟軟有彈牙,口感很有嚼勁,是粗紅薯粉,我最喜歡這個粗薯粉..😋配合麻辣湯汁,有香辣美味

5. 大刀青筍-小份 $26
這個萵筍片,好清新怡人,爽口味美!

6. 芒果雪山冰 (送)-參加體驗即送雪花一份
好大雪山冰,我們兩人一齊吃,夠晒飽,好好味又好足料,有附上兩款芒果醬同埋果芒果肉,吃一半,都可以添加兩種再放落到冰,非常好貼心
珺珺功夫牛-小份
珺珺功夫牛-小份
2023-05-25 242 瀏覽
古色古香的火鍋店,適合和伴侶朋友一起來聚會拍照✨食物1.三國演義鍋$126:可自選三款湯底👍🏻最推介蕃茄湯底味道清甜、蕃茄味濃郁🌶️濃成都口味小辣湯底,帶有牛油香味和麻辣,吃到最後會越來越辣,很會吃辣的朋友也吃不到,建議和不辣的湯底一起叫。高湯湯底藥材味濃,煮到最後會帶有一點藥材的苦味,下次有機會想試菌湯。(4/5)2.一米雪花牛$286:木盤看上去真的有一米長,打卡一流,雪花牛牛味濃郁且有口感。(4/5)3.洪運亨通限量手切牛:肥瘦均勻,比起平常的肥牛雪花分佈得更平均,口感更好。用金牛作為碟子,賣相加分!(4.5/5)✨環境中式古典裝修,可免費穿漢服拍照,穿漢服還有九折優惠,好吃又好玩的體驗
古色古香的火鍋店,適合和伴侶朋友一起來聚會拍照

✨食物

✨環境

一米雪花牛
洪運亨通限量手切牛
2023-05-02
一米雪花牛
洪運亨通限量手切牛
2023-05-24 416 瀏覽
油麻地九龍坎麻辣火鍋,裝潢走中國古代宮廷古色古香的傳統風格,提供免費宮廷漢服打卡體驗,有男女裝,讓客人可穿著漢服盡情打卡和品嘗正宗成都火鍋,設有十幾間貴賓房,擁有私人空間,很適合和朋友來開古裝派對。三國演義鍋 $116輕成都口味(微辣)/菌湯/蕃茄成都口味 - 用上滿滿的辣椒、花椒、香料熬製而成,辛香濃郁蕃茄 - 用上新鮮蕃茄,很鮮甜,酸酸甜甜十分開胃菌湯 - 濃郁菌菇鮮味,湯頭清甜珺珺功夫牛 小份 $123色澤鮮明,油花分佈平均,肉質嫩滑,入口充滿肉味和牛脂香氣,牛味香濃海鮮拼盤 $296南非鮑魚 - 大隻又新鮮,爽嫩彈牙,很鮮甜鮮蝦 - 蝦肉鮮嫩彈牙,鮮甜美味桂花蚌 - 爽口彈牙帶鮮甜美國桶蠔 - 肥美飽滿,肉質嫩滑,蠔味濃郁大刀青筍 $26翡翠碧綠,清脆口感土豆粉 $16吸收了麻辣湯汁很惹味,口感煙韌,香辣美味芒果雪山冰 (送)穿漢服就奉送芒果雪山冰,吃完麻辣火鍋吃刨冰很爽,冰涼透心,芒果味濃郁,加上忌廉很滋味,還附上芒果汁和芒果粒,讓人吃到一半時可添加,非常貼心

三國演義鍋 $116
輕成都口味(微辣)/菌湯/蕃茄
成都口味 - 用上滿滿的辣椒、花椒、香料熬製而成,辛香濃郁
蕃茄 - 用上新鮮蕃茄,很鮮甜,酸酸甜甜十分開胃
菌湯 - 濃郁菌菇鮮味,湯頭清甜
珺珺功夫牛 小份

珺珺功夫牛 小份 $123
美國桶蠔
鮮蝦
桂花蚌

海鮮拼盤 $296
南非鮑魚 - 大隻又新鮮,爽嫩彈牙,很鮮甜
鮮蝦 - 蝦肉鮮嫩彈牙,鮮甜美味
桂花蚌 - 爽口彈牙帶鮮甜
美國桶蠔 - 肥美飽滿,肉質嫩滑,蠔味濃郁
大刀青筍

大刀青筍 $26
翡翠碧綠,清脆口感
土豆粉

土豆粉 $16
吸收了麻辣湯汁很惹味,口感煙韌,香辣美味
芒果雪山冰

芒果雪山冰 (送)
珺珺功夫牛 小份
美國桶蠔