2017-02-08 396 瀏覽
我第二次食 過下海鮮癮係幾好~有黃埔卡仲有折❤️️❤️️開頭食得有D急好爽好鮮除左隻泥蟹好鞋之外其他所有野都唔錯 不過如果唔鍾意食清淡野嘅朋友咁我就唔建議你食呢個啦因為所有野都係清蒸最好食係個豬手粥我哋叫咗雞粥同埋豬手粥~個粥有晒海鮮啲精華好鮮甜❤️️服務都唔錯間野又冇乜人😊食咗$400位咁多海鮮
我第二次食
過下海鮮癮係幾好~
有黃埔卡仲有折❤️️❤️️

不過如果唔鍾意食清淡野嘅朋友
咁我就唔建議你食呢個啦
因為所有野都係清蒸

最好食係個豬手粥
我哋叫咗雞粥同埋豬手粥~
個粥有晒海鮮啲精華
好鮮甜❤️️
服務都唔錯間野又冇乜人😊

食咗$400位咁多海鮮
慶祝紀念
生日
  • 人蔘雞粥
2017-02-07 275 瀏覽
好:九重煲靓!放食物放得靓!裝修ok,光線足夠,地方乾淨。前菜好食!差:味道一般海鮮唔新鮮粥放太多味精蜆洗唔乾淨,好多沙服務差,冇人準時拿走層煲,令海鮮過熟。賣晒肉蟹,換和牛給我們,份量少,可能蟹會好食好多。不過本人覺得應該要在我們點單前講,不應落了單說沒蟹,話轉和牛給我們。我們初三4人去食,可能新年假,海鮮唔新鮮,每人大概要$400,貨色一般,食物質素一般,食物份量一般,本人覺得唔值!和牛冇特別,唔襯蒸。
好:
九重煲靓!
放食物放得靓!
裝修ok,光線足夠,地方乾淨。
前菜好食!

差:
味道一般
海鮮唔新鮮

粥放太多味精

蜆洗唔乾淨,好多沙

服務差,冇人準時拿走層煲,令海鮮過熟。

和牛冇特別,唔襯蒸。
2017-01-30
10 分鐘 (堂食)
  • 蟶子
門口有九層塔(樣本),因為得2人晚餐(只得5層),特別位置(拍韓服),女侍應幫忙整理韓服和拍照(貼心),美中不足欠男仕韓服🤔岩鹽海蝦底層鋪滿粗鹽,先蒸3分鐘左右,店員淋上玫瑰露,之後點火,再燒香蝦的外殼📸📸📸📸📸📸📸📸📸相機先食,現場火焰好震撼味道,帶點玫瑰露的酒香味,蝦好彈牙,鮮甜,滲出少少岩鹽的味道醬油蟹蟹肉充滿甜醬油,好甜,口感似啫喱般滑(不過蟹,比較细隻,肉較小。朋友不愛生食,店員貼心,幫我們將蟹放在下層蒸(蒸熟左,醬油蟹好鮮甜)首爾塔選擇人參雞湯底的粥细看雞內填滿糯米(之後店員放上5層海鲜,蒸氣的水份,填滿底層,就有鲜甜粥食)每層有不同海鮮蟶子(好多肉,鲜甜)大花蛤,象拔蚌,北寄具,蝴蝶蚌(好彈牙,鮮甜)元貝(快熟,肉質偏靭,但鲜甜)海蝦(好鲜味彈牙)龍躉肉好鮮甜,好嫩口(無腥味)沙巴肉蟹蟹肉比較實(腳位和鉗位,比較鲜甜)南瓜,蕃薯好清甜鲍魚(好貼心,已經刮起內臟位置)蒸出來更鲜甜,無苦澀味,口感好彈牙店員先刮起糯米俾我們食,再用匙將雞肉分成絲,粥好香人參味,至於糯米好好味(滲出雞的鮮味和人參的微甘香味)沙律好新鲜,前菜得2款(比較小)泡菜不算辣全單$1333二人晚餐貴左d,
岩鹽海蝦
📸📸📸📸📸📸📸📸📸相機先食,
現場火焰好震撼

岩鹽火焰蝦
醬油蟹
醬油蟹
首爾塔
選擇人參雞湯底的粥
细看
每層有不同海鮮
蟶子(好多肉,鲜甜)
大花蛤,象拔蚌,北寄具,蝴蝶蚌(好彈牙,鮮甜)
元貝(快熟,肉質偏靭,但鲜甜)
海蝦(好鲜味彈牙)
龍躉
肉好鮮甜,好嫩口(無腥味)
沙巴肉蟹
蟹肉比較實(腳位和鉗位,比較鲜甜)
南瓜,蕃薯好清甜
鲍魚(好貼心,已經刮起內臟位置)
蒸出來更鲜甜,無苦澀味,口感好彈牙
糯米好好味(滲出雞的鮮味和人參的微甘香味)
沙律好新鲜,前菜得2款(比較小)
泡菜不算辣
全單$1333
二人晚餐貴左d,但海鮮新鮮(鮮甜),完全天然味道

服務親切有禮,令人回味的晚餐
2017-01-09
岩鹽火焰蝦
  • 首爾塔
2017-01-09 884 瀏覽
九重鮮 味道真係鮮老公生日 一家大細去食原本以為小朋友食海鮮 都無乜嘢食點知 大人細路都食得開心 又飽飽仲有BB椅 服務真係好到 “加零一” 無得彈仲以為係老細添 望清楚 原来係經理呢啲咪叫有 hard 有人情味囉 要俾100分滿分 下次一定會再去直得推介给朋友原本都打算唔再㝍open rice 大家心照啦因為Open rice 只“報喜不報憂” selective................但係呢間 真係要㝍 真係一間好有hard 做的餐廳 直得試下
九重鮮 味道真係鮮

老公生日 一家大細去食

原本以為小朋友食海鮮 都無乜嘢食

點知 大人細路都食得開心 又飽飽

仲有BB椅 服務真係好到 “加零一” 無得彈

仲以為係老細添 望清楚 原来係經理

直得推介给朋友

原本都打算唔再㝍open rice 大家心照啦

.............

煱低 材料 原来是 海鮮祝 小朋友食到 唔想走
  • 叫咗支洒大吟釀
  • 第一層海鲜
  • 煱低材料原来是海鮮祝小朋友食到唔想走
2017-01-04 401 瀏覽
今天和我的心上人食這餐蒸氣海鮮 她說了好多次很好味十分開心滿意這一餐。 我相信我們會來臨幫襯 在下一次。 撞啱今日平日不是太多人服務也可以。 今晚我愛人說 死很開心我給他那麼飽的一餐她説回家也給我美滿的一餐
2016-12-28 805 瀏覽
經過一天的辛勞,身體已非常疲倦!但下班後還需要出席一位好朋友的生日晚宴!好,晚上一於好好放鬆一下,吃過痛快。今次朋友訂了一間以蒸氣海鮮為主題的餐廳-九重鮮!香港現在也是很流行這個主題的食肆,但有很多餐廳都是價錢不合理,食材選料不新鮮而令到水準好壞參差!想在香港找一間水準高的餐廳一點也不容易.今次這間餐廳也是一如剛提及過的價錢不合理,食材主要都是以貝殼類為主,可幸是食材尚算新鮮!最可取是元貝,蟶子及原隻雞粥底總結:價錢與食材不太成正比,食材用料新鮮,配菜不錯!
總結:價錢與食材不太成正比,食材用料新鮮,配菜不錯!
2016-12-26 746 瀏覽
又到了十二嘅生日飯局第二波,兩位壽星公話想食蒸氣海鮮,咁唯有就就佢地,訂了一間叫九重鮮嘅蒸氣海鮮!入到去間餐廳裝修得好簡潔但又好光猛,跟住睇埋嗰menu,都幾ok ,好,睇下今晚食乜先!餐單嘅選材大部份都係以貝殼類為主,最好味就係呢款新鮮花尾龍躉配蝴蝶蚝,魚肉超滑超爽口,味道勁鮮及魚味極濃!其他貝殼類食物除了鮮甜之外都無驚喜兼無乜特別。總結:價錢與食材唔算成正比,始終90%都係貝殼類,不算價值高的食材,可幸是用料新鮮,配菜都好惹味!
2016-12-19 4770 瀏覽
有人請客自然就有人招呼,不用你我互相禮讓點餐。註:我地當時食既食物不在餐牌內所提供,這點要事先說明,還有就是不知道價錢,前提估計$300以上(1人計),但是這真的吃得超級飽,飽得剩下。之前吃過荃灣的一間,貴之餘也不太飽,飽和度感覺剛剛好而已,坐的位置也沒有九重鮮那麼寬闊(給了房間),員工也是九重鮮......態度良好。餐牌很特別,所以拍了下來。員工會教你如何吃用,而且每層食物均不相同,且蒸熟的時間也有不同。最愛吃雞的肉是不老蝦屬平庸質素,沒什麼特別。菜吸收上面各位美食們的精華油,只是清蒸也變得美味。最後的粥可以自選味道,要了泡菜、豬骨味,泡菜有點兒辣,很開胃,而豬骨味很濃,推介,但因為之前已經吃得飽飽,所以最後的粥很可惜地浪費了。最後還有甜品喔!味道一般,很黏碟總集合!!!總括來說,正!而且房間內的佈置也很美,美得我要把每個拍下來,拼一起而且,連洗手間也十分漂亮,尤其是後面的那一遍偽海洋,不禁
有人請客自然就有人招呼,不用你我互相禮讓點餐。

餐牌很特別,所以拍了下來。
最愛吃雞的肉是不老
蝦屬平庸質素,沒什麼特別。
菜吸收上面各位美食們的精華油,只是清蒸也變得美味。
最後還有甜品喔!味道一般,很黏碟
總集合!!!
總括來說,正!
而且房間內的佈置也很美,美得我要把每個拍下來,拼一起
而且,連洗手間也十分漂亮,尤其是後面的那一遍偽海洋,不禁
2016-06-29
2016-12-14 1117 瀏覽
食材新鮮,味道甜鮮,色彩配搭得當,份量略為增加更好,四個人每人夾$456都未夠飽!雖然按照最頂層溫度達85度就開始續層吃,但是有些食材還是過份烹調而不夠嫩。如果最底層的粥更加濃稠,應該會好好吃!
2016-12-13
  • 沙巴肉蟹
2016-12-13 3794 瀏覽
千萬唔好怪小妹大鄉里出城🙈 從未喺出面食過九層海鮮塔, 平時覺得出去食海鮮真係十分貴, 如果唔係男朋友話想過嚟食吓呢間「九重鮮」, 我諗我都唔會過嚟😂😂😂呢一間位於黃埔既分店, 對於男朋友住喺土瓜灣來講位置的確相當方便, 今日放咗工特登搭地鐵過到嚟黃埔地鐵站👍🏻 搵左一陣好快就搵到門口設計幾特別, 突登放置左d韓服供客人影相 (可以著住影相嫁)😆 香港好似冇見過有餐廳可以咁影相留念❤️場內都算幾大, 而且感覺好鬆動.. 今日係平日晚所以唔算十分之多人...Menu入面有好多選擇, 最多可提供9層海鮮, 而我地今日選擇咗五層海鮮鍋「首爾塔」🗼職員仲會為客人準備前菜 & 調味料俾大家食用一開始會有幾種湯底俾你揀: 泡菜味、人蔘雞湯味、芝士脆米湯味, 最後我哋都係揀返人蔘雞湯味, 貪佢唔會太濃而且容易接受😊😊😊終於可以食得啦😍😍😍呢個餐海鮮種類都好多, 首先同大家講下有鮑魚, 東風螺, 大花甲, 仲有粟米同南瓜鮑魚好厚身, 食落好彈牙而且好有咬口👍🏻幾款大花甲都唔錯, 其中以呢一款嘅大蚌口感最為突出, 頭頭果個位有d煙un, 令我一試難忘😋大蚌同聖子, 大蚌size都幾大隻, 食落超有口感,

職員仲會為客人準備前菜 & 調味料俾大家食用
終於可以食得啦😍😍😍

鮑魚好厚身, 食落好彈牙而且好有咬口👍🏻
大蚌同聖子, 大蚌size都幾大隻, 食落超有口感, 新鮮得來大蚌好彈牙, 真係新鮮嘅海鮮先會有呢個口感😋😋😋
另外聖子真係好長好大隻! 足足有成隻筷子咁長😀👍🏻 廚師清潔得好乾淨, 所以食落絕對唔好有沙👍🏻
海蝦 & 元貝

海蝦食落鮮甜有彈性, 唔似係雪藏蝦, 可惜係份量有點小, 每人只有兩隻有啲唔夠喉😢
有圖有真相! 元貝真係好大隻😂😂😂

單單係個帶子肉已經好大粒, 因為帶子十分厚肉, 食落富有口感, 鮮味十足👍🏻 個殼足足有我男朋友成隻大咁大隻嫁🤓🤓🤓 咁出去食咁正既海鮮鍋真係第一次❤️
沙巴肉蟹 蟹膏唔算十分之多, 不過內裏有好多蟹肉, 食起上嚟好易食! 而且肉質鮮甜味道唔錯👏🏻😋 因為男朋友對蟹敏感嘅關係成隻蟹我一個人食晒, 真係好滿足😆👍🏻👍🏻
最後食完晒啲海鮮, 侍應會過來幫你去完成最後一個步驟, 就係將個粥煮好

侍應會將原本釀左係雞入面嘅糯米不"出嚟, 原因係因為呢啲米吸收左湯同雞既精華, 會變得特別好食, 之後佢仲會將雞撕開, 咁就完成好啦👏🏻😋
粥底因為係用糯米嘅關係, 會比用普通米杰身少少. 但係個鮮甜嘅味道就比用普通米好好多, 但亦會因為係糯米嘅關係好容易就食飽

二人份量嘅關係好多海鮮都係以需數為單位, 種類多但分量唔會太過多, 真係十分之適合胃口唔大又想食得多款嘅客人選擇😁👏🏻

不過個人感覺海鮮帶有鮮甜味, 但欠缺了少許咸香, 所以需要配上少量豉油吊吊味😁 咁就岩岩好喇😝😝😝 總括而言係一次唔錯嘅經驗👍🏻👍🏻
2016-11-28
2016-12-10 1251 瀏覽
星期六family day 爸媽都未食過九重鮮 所以就同佢地黎試下 點知佢地好鍾意四個人食到最後都食唔曬 雖然每層海鮮量唔多 但一層一層咁食都好飽 最後個人蔘雞粥食唔曬 要打包拎走 個人覺得個粥人蔘味唔夠 而且食九重鮮要快手 如果唔係下層d海鮮會蒸到好un!不過如果係韓國食過既就會覺得一般😂未試過就會覺得好新鮮

我們點了九重鮮,之後原來對我的想象不是這樣,蟹殼入邊咩都無,仲還太少肉,很失望。殼類其中幾隻有泥,滿了我的口腔!聖子不夠彈,其他海鮮冇咩好新鮮,第九的人參雞湯粥的味道很普通,粥漲了~最好好吃是日本南瓜為第一!睇相很吸引好像好吃這麼的樣子,但是真相已不是~好評是服務很好好又有禮貌。
最好好吃是日本南瓜為第一!
睇相很吸引好像好吃這麼的樣子,但是真相已不是~
好評是服務很好好又有禮貌。
2016-11-29
用餐優惠
團購
2016-12-04 2579 瀏覽
多年前喺韓國食過九層塔,感覺係好玩,好影,但好唔好食就見仁見智喇!數年後嘅今日見到屋企附近有九重鮮,本身不感什麼興趣,因為喺韓國嘅九層塔並唔係咁好食,但經朋友介紹下,本住比次機會佢嘅心態,一行八個人去試下呢間九重鮮。餐廳裝修好靚,門口仲有幾件韓服比人著下嚟影相,一入到大廳,心諗今次慘喇,要嗌破喉嚨先可以傾到計喇...殊不知店員帶左我地去一間八人房,店員仲好貼心咁比左兩張bb櫈我地添!我地點左首爾塔,人頭收費$398,小朋友唔洗收錢呢度嘅相全部都係三人份量,我地三人一個鍋第一層,蟶子同象拔蚌,蟶子好鮮甜爽口,可能食左蟶子先所以象拔蚌無乜味咁第二層,海蝦同金菇,略嫌金菇份量比較少,海蝦好新鮮同爽口第三層,元貝,可能我地食得慢,元貝有點un第四層,蔬菜盆,呢個係我地額外加錢點嘅,無乜特別,只係為左有點蔬菜落肚第五層,花尾龍躉同唔知係大蚌定蝴蝶蚌,龍躉好肥美,熟嘅程度恰到好處第六層,蘿蔔,木瓜同北寄貝,木瓜同蘿蔔好入味好好食,北寄貝係超級鮮甜,細細隻但入面竟然好多汁!第七層,沙巴肉蟹同大花蛤,後者只得睇頭,食落去平平無奇,相反肉蟹好好食,每人半隻真係有點唔夠喉!第八層,日本番薯同鮑魚,不得不讚
我地點左首爾塔,人頭收費$398,小朋友唔洗收錢
第二層,海蝦同金菇,略嫌金菇份量比較少,海蝦好新鮮同爽口
第三層,元貝,可能我地食得慢,元貝有點un
第八層,日本番薯同鮑魚,不得不讚日本番薯真係好甜好好食!
第九層,大蚌,海螺,日本南瓜同粟米,粟米同南瓜不岀所料好甜,可能係尾二一層關係,大蚌同海螺口感已經變得普通,又或者南瓜同粟米嘅甜已經蓋過海鮮嘅味道,建議大家食嘅時候將呢啲瓜類放最後先食!
最後一層,人蔘雞湯湯底嘅粥,我地另一個係點左韓式豬手湯,兩個粥都吸收左海鮮嘅精華,好好食,就算幾飽都要食!大滿足~~
食完揸車岀尖沙咀行下睇吓燈飾落格就反屋企嚕~~
  • 蟶子
  • 人蔘雞粥
  • 沙巴肉蟹
2016-10-29 2770 瀏覽
#九重鮮 🍴紅磡.#首爾塔 hkd398/一位最近天氣涼涼 心癢癢想暖下個胃 食下韓國野都幾唔錯牙🤔於是午市走去食海鮮塔🤓午市仲有自助bar枱供應添👏🏻.海鮮全部都新鮮好味 而且大隻鮮甜爽口 最欣賞既係店鋪亦會選擇時令海鲜作代替👍🏻最尾蒸好的海鮮上蓋滿了海鮮精華 可以倒入粥底 好滿足牙🤗. 美中不足既地方係 正正為免海鮮過熟🌚建議5分鐘吃一層 有小小趕唔切食😂😂😂但在旁的店員好樂意幫你進行保溫 話說應該有一個盒仔夾開蒸熟食物 我都係後尾先知 所以其實唔使食咁急架🍴
#九重鮮 🍴紅磡

#首爾塔 hkd398/一位

午餐
2016-10-27 1410 瀏覽
颱風過後,同老婆兒子一起享受下九層鮮的家庭樂.第一次寫食評,原因真的覺得好味,所以想同大家分享下.因為老婆中意食海鮮,之前一直聽好多朋友講話九層鮮幾好,幾好, 所以星期日就一家三口黎試下,環境坐得都很舒服,不似一般酒樓,又吵又逼,很適合一家人或朋友聚舊坐低慢慢傾下計. 選擇方面: 有不同的組合可給各位選擇,細食D既可以選擇層數少D既,一大班人或很食得既OR對海鮮有無限食慾既可以挑單9層,10層啦.另外自助吧有不同的醬汁可以供各位選擇.一家三口叫左5層既首爾塔. 海鮮塔分了五層.鮑魚、蟶子、海蝦、大蚌、大貝、海螺、象拔中蚌、大花蛤、北寄貝、沙巴肉蟹、蝴蝶蚌、新鮮花尾龍躉、日本南瓜、日本蕃薯..等左 一陣就上塔,速度都算快, 仔仔見到仲好開心,但係自己當時係唔知應該點入手,嘻嘻,因為本人都係第一次食,好在餐牌上面及服務員會提示我地如何食法是最佳的.(塔面有個電子溫度計,當溫度到85度時可開始食用,服務員會過黎幫你拎起個蓋提示你可以食架啦,所以各位都唔駛緊張係咁望住的塔面既,而且服務員也提示不要蒸太熟,食唔切可以夾入保溫碗先慢慢食.服務我個人覺得真係唔錯.而且仲幾好笑容,一切都感覺良好啦.食
颱風過後,同老婆兒子一起享受下九層鮮的家庭樂.

食到最後一層,我覺得先係成個塔既精華,豬骨湯底粥. 由於所有海鮮既鮮味都入晒個湯底到,用既係珍珠米,所以特別香特別甜. 我們平均都可以一人食到兩碗.老婆食完話好滿足.另外,如果怕在等上塔前既時間冇野做,大家可以到自助吧拎一些餐前小食.咁就唔駛咁''齊''啦. 下次會再約一大班朋友再挑戰.真的食到好飽,份量很足.入秋啦,再次挑戰應該又會係另一種享受.
2016-10-23
10 分鐘 (堂食)