2017-01-16 2725 瀏覽
normally there are two queues on this street, one for this restaurant, another one for the opposite restaurant with that tomato soup base noodlestick with 九記. u cannot get better beef brisket noodle elsewhere. but u can get tomato soup base noodle at home, nothing special about the other placesome people like to follow the queue when they are visiting...u dont wanna join the queue that just blindly follows the queue

2017-01-09 2804 瀏覽
朋友发来的美食地图推荐 说九记牛腩能够品嚐到最纯粹的港式风味店面偏小 但有两层楼 排队倒也快。12:30开始营业 12:36到达已是大排长队。专程赶来 排!1:00左右入座。点选“上汤牛腩粗麪” 以为是像乌冬的麪条 但其实是宽扁 偏硬的麪。推荐伊麪吧!是圆柱形的麪条 朋友说好吃肉汤味道不错 但最後喝会觉得咸。牛腩嫰 带有韧性~但有肥肉 扣分上汤油菜不错~但耗油撒在菜上泡进了汤里…不太懂…热奶茶很正!不甜~朋友喝的阿华田。总体并不惊艳不过值得尝试~
店面偏小 但有两层楼 排队倒也快。

推荐伊麪吧!是圆柱形的麪条 朋友说好吃
肉汤味道不错 但最後喝会觉得咸。
牛腩嫰 带有韧性~
但有肥肉 扣分
上汤油菜不错~
但耗油撒在菜上泡进了汤里…不太懂…
热奶茶很正!不甜~
朋友喝的阿华田。
总体并不惊艳
不过值得尝试~
上湯牛腩粗麪、上湯油菜、熱奶茶
2017-01-09
25 分鐘 (堂食)
上湯牛腩粗麪、上湯油菜、熱奶茶
  • 上汤牛腩粗麪、上汤油菜、热奶茶
2017-01-05 2751 瀏覽
上個月去開上環,終於食到大家講左好耐既九記!以前每次黎,一係關門,一係超長隊,所以今次再來博一博,平日下午唔洗排隊直入看到Menu,爽腩超貴!啞左~叫左碗上湯牛腩河 ($45)評價:細碗,唔夠飽,牛腩有點韌唔夠林。湯底ok既,不過唔值咁出名,出面$3x 碗的比它好味&份量多一陪。下次有機會再試埋個咖哩腩先~
上個月去開上環,終於食到大家講左好耐既九記!

看到Menu,爽腩超貴!啞左~

叫左碗上湯牛腩河 ($45)
上湯牛腩河
評價:

下次有機會再試埋個咖哩腩先~
2016-12-15 2654 瀏覽
每次去到中環都會去九記,因為已經幫襯好耐,還記得第一次,當時九記仲係係大排擋時,可能係年少,叫了人生第一碗牛腩伊,覺得好好味。所以每當吃牛腩伊,都會懷念從前,至於現在的牛腩伊,因為吃得很多其他食肆,味道已經不如以前,不過牛腩都好好味👍
每次去到中環都會去九記,因為已經幫襯好耐,還

記得第一次,當時九記仲係係大排擋時,可能係年

少,叫了人生第一碗牛腩伊,覺得好好味。所以每

當吃牛腩伊,都會懷念從前,至於現在的牛腩伊,

因為吃得很多其他食肆,味道已經不如以前,不過

牛腩都好好味👍
  • 清湯牛腩伊麵
2016-12-09 2253 瀏覽
今晚同同事要OT,收工後同事話想食牛腩,見未食過九記便去一試。等位等了約十五分鐘,我想食清d於是叫了牛腩清湯伊麵,分量都好多,牛腩好入味好林,配伊麵好好食,個湯都好香,唔同平時d味精湯。好滿足,會再來食
好滿足,會再來食
2016-12-08 1920 瀏覽
叫了上湯牛腩伊麵。伊麵好食。上湯好油,食完好口乾,應該好多味精。牛腩直頭要俾負評!冇牛味,超韌,一咬全部攝哂入牙嗱!覺得同呀媽煲完湯d豬肉冇乜分別!極度失望。而且極細碗,只是大過飯碗少少,咁就48蚊,完全唔值,食完只係飽3成。野飲要20蚊起,可樂都15蚊另有咖哩湯,香茅味蓋過了一切。完。
叫了上湯牛腩伊麵。
伊麵好食。
上湯好油,食完好口乾,應該好多味精。
牛腩直頭要俾負評!

野飲要20蚊起,可樂都15蚊

另有咖哩湯,香茅味蓋過了一切。
完。
15 分鐘 (堂食)
2016-11-28 2276 瀏覽
唔記得係第幾次來喇,反正都係特別想食又得閒嘅時候先會來,畢竟來呢度吃嘢嘅人太多,加上呢度禮拜又唔開張,平時都要成點鐘先至開門,講真真係無乜時間來食加。街頭小食就係咁樣,店面比較細,七八圍檯喇,坐嘅人比較多,不過好彩是食麵,所以等位都是十幾廿分鐘左右,點餐好快,上檯又快,但係建議最好無問東問西,如果唔係收銀嘅aunt就唔係咁happy喇。清湯牛腩伊麵,呢度出名嘅,牛腩上邊帶D肥筋,比較爽口,同打邊爐食嘅肥牛一個道理喇,肥瘦相間先至更好味,呢度牛腩煲到好淋,都幾鮮甜,證明牛腩幾新鮮下,燙係佢呢度嘅靈魂啊,超級鮮甜又清爽,伊麵一般,總嘅來講都係值翻呢個價位,仲有D仁兄唔想食麵又想食下味嘅可以叫凈牛腩嘅,畢竟呢度出名嘅係牛腩而唔係麵,隨你鐘意喇。

2016-11-08
15 分鐘 (堂食)
2016-11-27 1671 瀏覽
雖然一直聽說這家店的牛腩很出名,不過一直沒有機會親自來試吓。好不容易有機會來一次,人很多排條長龍。龍頭到龍尾差唔多20幾人。終於進去了結果要拼桌,手袋都沒地方放……牛腩很美味值得一試,不過夥計的服務態度好差跟欠了他幾百萬一樣……
題外話/補充資料: 終於再難搵返舊日感覺了,好多餐廳都印證了這一點。
2016-11-15
2016-11-05 2566 瀏覽
剛剛搬來中環,聽講九記好出名,於是走來試下, 去到見到好多人排隊,照排啦!20分鐘後坐底,當然叫牛腩麵啦,D牛腩肥瘦適中,又腍。正! D麵都好爽,唔係腍晒果種!再加埋杯汽水,今餐都好滿足!

2016-10-08 3536 瀏覽
点的牛腩伊面和米粉。我的伊面还算凑合,就是太咸了。老公的米粉很硬没有嚼劲,真的很不好吃。牛腩多是挺多的,但是超难嚼的。量也很少,觉得被神话了,说真的其实挺一般的

2016-10-08
2016-09-29 3378 瀏覽
見天氣涼了點又冇約人lunch一支公碌上山獨挑九記當然,要等。枱轉得算快,十五分鐘坐低第一印象:我返左大陸除了幾個汗流夾背的中環人同韓國旅客,90%係同胞其實出名又有旅遊書賣,人多是預料之內例:我地去台灣都9衝人地D三文治、咖啡弄etc香港經濟,旅遊又下滑- 被同胞包圍我不會太反感但真的有點擠迫$68 一個清湯腩河+凍奶茶清湯牛骨味濃腩肥瘦分明河粉則一般凍奶茶很不錯講味道值得再來但講整體...都係留返俾同胞迫
見天氣涼了點又冇約人lunch
一支公碌上山獨挑九記
當然,要等。
枱轉得算快,十五分鐘坐低

第一印象:我返左大陸
除了幾個汗流夾背的中環人同韓國旅客,90%係同胞
其實出名又有旅遊書賣,人多是預料之內
例:我地去台灣都9衝人地D三文治、咖啡弄etc
香港經濟,旅遊又下滑- 被同胞包圍我不會太反感
但真的有點擠迫

講味道
值得再來
但講整體...都係留返俾同胞迫
2016-09-29 2205 瀏覽
九記牛腩,大名鼎鼎.對於普通遊客來說,絕對是建立對香港初步印象的最好選擇.食評家蔡瀾先生親自推薦為香港最好餐廳之一.這次路過歌賦街,約十二點,這家十二點半才營業的名牌餐廳門口就已是數十人排成長龍等候.咖哩牛筋腩伊麵上桌賣相算不上最佳,但是品嘗過後,牛筋腩肥瘦兼得,火候剛好,入口即化;伊麵夠嚼勁,也夠柔軟;配上特調咖喱醬汁,味蕾機具滿足感.香港人是吃不得辣的,但是九記的咖哩很夠味,如果食得辣,定要嘗試.清湯牛腩伊麵味道也佳.
清湯牛腩伊麵味道也佳.
  • 清湯牛腩伊麵
  • 咖喱牛筋腩伊麵
2016-09-26 1762 瀏覽
今日靈機一觸好想食一d地道食物刺激味蕾,先前朋友都有講開在中環有一間長期都要排隊先可以食到的香港地道美食,係好值的推介--九記牛腩⋯⋯今日好好彩排咗幾分鐘就有位,在排隊期間已經聽到等候的人在讚九記d食物好味,而我叫咗清湯牛腩河和絲襪奶茶,清湯湯底一流,一碗好味的牛腩河湯底係影響咗成碗河粉的味道,飲一啖可以令人感動,湯底好好味,唔會係外面果d重味精湯底,值得去排隊等候一試
清湯牛腩河
2016-09-26
8 分鐘 (堂食)
清湯牛腩河
  • 清湯牛腩河,咖喱牛筋腩伊麵
趁着工作日过关来上环,避开高峰期,只消排队5分钟即可!庆幸!上汤牛腩河,牛腩软熟适中易嚼,熬制所用的药材料比例数量很克制(虽然无法分辨:))不过汤有些许油。我还回再来的~
我还回再来的~
2016-09-21
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 上湯牛腩河粉
2016-09-24 873 瀏覽
摸索着找到这家店,第一家尝试的米其林店。晚上七八点去,排队人很多,但翻桌也很快。点了上汤牛腩伊面,机智地打包找了个地方吃。打包可以很快取走,方便没时间排队的客人。牛腩很赞,肉质酥软但有保持嚼劲,面条口感不错,汤底可以喝完,听说用了精致的配料,和一般的牛肉汤底确实不同。
摸索着找到这家店,第一家尝试的米其林店。

外賣自取