2017-08-27 1219 瀏覽
話說我食完附近某間牛腩麵之後深深愛上牛腩麵,四出食牛腩麵,同事就不約而同介紹哩間九記俾我,話係香港第一牛腩麵,必試招牌咖哩汁,於是我見去開中環就過黎試試啦。舖頭細細又有人排隊,但好快就有位坐,最勁嘅係我落單唔洗一分鐘就有野食,真係快得驚人!👍🏻👍🏻👍🏻我叫嘅係招牌咖哩牛筋腩伊麵本身係滿滿牛筋腩,碗麵雖小,但牛筋腩份量十足👍🏻👍🏻👍🏻牛筋滑、牛腩嫩,可惜咖哩味太重,完全食唔到牛嘅味道😔😔😔重點係咸得好緊要,平時重口味嘅我都覺得咸到想嘔🤢🤢🤢🤢🤢同行朋友叫左清湯底(我冇影相),佢就大讚好食冇味精😋唔知係米落左兩次去我嗰碗到呢?🤦🏻‍♀️總結,大家都認為食物水準一般,冇「香港第一」咁誇張,但都不過不失....嘅😅價錢就有小小貴。

我叫嘅係招牌咖哩牛筋腩伊麵

2017-08-07
3 分鐘 (堂食)
2017-08-22 1170 瀏覽
日日大排長龍,今日經過特登去買個外賣牛爽腩回家,$168一碗,價錢高,味道卻不見是好!份量又小,又有好多不是牛腩的部位,真正食到牛腩只有好少,個人覺得不值這價格!!
牛爽腩
外賣自取
2017-08-16 1436 瀏覽
有一些舖頭並不就腳,但由於好食所以許多人都會慕名而來,就好似九記牛腩 ,他們的牛腩早已聞名於港九新界,更有遊客專程來食, 所以常常出現大排長龍的情況不足為奇, 尤其是中午的時間冇半個鐘都休想進入。今天終於提起勇氣,和同事決心一闖這間店舖究竟有什麼魅力, 店舖是一般的普通裝修,不過就算裝修成點,現場人山人海已經蓋過你的思緒了。我們一行五人一坐下就叫了牛腩伊麵, 伊麵麵身爽滑適中,牛腩不是太濃味,清清地入口鬆化,湯底是清湯底,加兩滴辣油,更加惹味。食一碗係不夠喉,兩碗又太多,最好同人share,大概每人食一碗半就啱啱好了。由於人多,在這裡吃是有點壓力的,侍應見你吃完都急不及待收碗,希望下次來的時候,我可以化壓力為動力,食多幾碗先得。

• 上湯牛腩麵
2017-08-11 1325 瀏覽
不嬲相信盛名之下無虛士,不過今日一試九記,大失所望。下晝三點幾殺到,店前已有小人龍。不過稍等十分鐘就入得。呢度嘅伙記,稟承香港四大奇食嘅作風,對客人基本上頤氣指使,毫無侍客之道。當然,比之澳牛,九記服務當然算係非常周到。奇食之風應該係“我有美食,你俾我hi auntie都要照食”,不過九記今次好似唔係幾做得到。入到去一坐落就同澳牛差唔多咁迫,同坐有一對中國情侶同一個日本家庭。點咗個上湯牛腩伊麵同凍奶茶:奶茶不值一提,垃圾水平。到重點嘅腩伊。牛腩非常瘦,好少肥。咬落好老身,甚為韌,口感非常差。不過牛味幾重。唔算食唔落口,但以九記之盛名嚟講,完全唔合格。伊麵冇煮得太淋,口感甚好,不過此屬一般水平,不值一晒。個湯味厚而清,算係唔錯。會搵日再試,睇下佢係浪得虛名,定係一時失手。p.s. 同枱日本小妹妹嗰碗有cockcroch於其中 希望九記可以做得乾淨少少,唔好影衰香港。
不嬲相信盛名之下無虛士,不過今日一試九記,大失所望。

下晝三點幾殺到,店前已有小人龍。

不過稍等十分鐘就入得。

點咗個上湯牛腩伊麵同凍奶茶:

上湯牛腩伊麵

奶茶不值一提,垃圾水平。

會搵日再試,睇下佢係浪得虛名,定係一時失手。

2017-08-11
10 分鐘 (堂食)
2017-08-05 456 瀏覽
一般程度的好吃 排队时间不长 小巷子里 位置还算好找 我和我朋友点了咖喱和上汤 两个味道都很好 牛筋煮得很烂 咬下去像吃果冻 重点是 收银的阿姨恶劣的态度让我匪夷所思 我给她纸币 伸手拿她的找零 被她像打狗一样连打了三下手背 我还懵着 她指了指点菜单 意思是少给了这不是冷漠的程度了 而是恶心让人觉得非常的不舒服She let me feel sick!!!!!!即使味道再好 这样的服务质量和态度 让人心生厌恶 不想再去 严重影响本次香港旅行的体验
这不是冷漠的程度了 而是恶心
让人觉得非常的不舒服
She let me feel sick!!!!!!
2017-07-19 1363 瀏覽
中環放飯,當然要去試下評價好壞參半既九記啦。一去到竟然唔洗排隊,真係好運,因為排過都知道,其實碗麵係唔值得要排咁耐時間去食既。純粹個人感覺入到去就二話不說叫左碗腩伊,亦都好快上菜。牛腩伊麵九記既牛腩,無疑係有牛味,一舊舊望落都吸引,伊麵爽身,唔痴牙。不錯不錯,但係如果要排咁耐同用呢個價錢食既話,未免太過唔抵。提外話,我見好多人話九記d員工態度差,我認為見人見志/太過忙,太多大陸人令脾氣差姐,因為我今日所見既態度好到不得了,(又有可能比人話得多啦)總括,好食係好食既,但係真係名大過實,如果要排太耐既話,我覺得不值。

入到去就二話不說叫左碗腩伊,亦都好快上菜。

2017-07-19
2017-07-19 919 瀏覽
成日都係中上環翻工 少不免想搵啲好野食 所以今次就係上環見到排長龍既九記牛腩河8點幾9點落住雨都好多人等住食 碗碗都45蚊起跳 跟住我就嗌左個肥腩河食 侍應話驚太肥 幫我嗌左個中肥腩河都好。。碗野尼到之後肥瘦岩岩好 超好食 點下個辣椒豉油食仲好食 個湯都幾好味 飲哂成碗湯都五覺口乾 味精五重 但45蚊一碗牛腩河就的確有啲貴
2017-07-10 944 瀏覽
《上湯牛腩河》 HKD 48牛腩好食就係一定嘅 少筋 半肥瘦 有咬口 牛味重又係口到留得耐可以將啲牛肉攝哂入牙罅 啲味留得再耐啲原本以為河粉會吸咗啲牛肉味 點知吸咗啲上湯味發現上湯都好好味 《上湯牛腩伊麵》 HKD 51廚房對女偏心 佢嗰碗啲牛腩好食又靚啲成碗伊麵 好重伊麵味 加兩蚊係抵嘅因為好重要所以講多次 上湯真心好飲 最好咩都唔加就食九記出名就係真嘅 所以好多人等位係真嘅去果時多大陸👴🏼👵🏼遊客 加上間野唔大 幾窄 所以就🙁但係碗牛腩河嘅好食💕 就冇所謂喇🤤🤤
《上湯牛腩河》 HKD 48
九記出名就係真嘅 所以好多人等位係真嘅
去果時多大陸👴🏼👵🏼遊客 加上間野唔大 幾窄 所以就🙁
但係碗牛腩河嘅好食💕 就冇所謂喇🤤🤤
2017-07-09 872 瀏覽
著名的九记牛腩,跟着地图走了二十分钟,来的时候门店刚开门不久排队的人也多,等了半个小时,进去和别人拼桌。点了一份牛腩伊面 一份柠茶,牛腩肉质不错,口感也很好,但是面的高汤不太好喝,伊面也不太好吃,伊面和汤的味道,吃起来像不是佐料的泡面的味道没有网络上网友评价的那么好吃,很失望,柠茶也一般般,不算好喝 服务员的态度一般般。不推荐网友来这间店,总体来说,没有评价的中的那么好吃。店铺很小,进来的话一般都会与人拼座。
服务员的态度一般般。
2017-07-02 516 瀏覽
一說到牛腩粉, 中上環那一碗鼎鼎大名的九記牛腩都會在列, 真的可謂馳名港外, 長年都有條人龍, 當中慕名而來的遊客就佔上一大部分。一碗牛腩河, 河粉爽口不算爛, 但就有點碎, 牛腩軟硬適中富有牛味, 入口軟腍也入味不算黐牙, 但間中還是會有肉絲卡在牙縫, 腩中帶筋, 軟腍之中帶點嚼口, 湯還是濃, 整體質素還在上遊的水平, 但不論是湯頭還是腩件, 味道好像都有一點退步, 已沒有印象中當年的驚嘆水準了。九記牛腩現在對我來說, 就是剛好沒有人龍就會進, 人龍很長就免了。

2017-06-19 428 瀏覽
本來要去吃米芝蓮餐廳 結果去的時間不剛 餐廳中場午休 只能退而求其次 試試傳說中的九記 走了超久 九記在歌賦街 角落的店 對面正是大名鼎鼎的大排檔-勝香園 叫的清湯牛腩河 很小很小一碗 料沒有很足 湯底還不錯 喝起來沒有一般的油膩感 牛腩很一般 沒有傳說中那麼那麼的好吃 有點小失望 吃不飽而且挺貴 這個份量只能吃爽 下次有機會再來試試招牌咖哩 希望不會失望ps:加分的是勝香園在對面 一次能吃兩間榜上有名的茶餐廳 勝香園點評上所推薦的奶茶很一般 脆脆還可以

2017-06-17 369 瀏覽
I had the beef brisket with e-fu noodles in broth, and a milk tea. This was one of my favourite meals in HK so far! The broth was very flavourful, the beef brisket was very soft and the noodles were very good. This place is a gem and I will definitely be back again
2017-06-17
2017-06-17 346 瀏覽
時隔多年,又嚟香港,之前多次嚟港,冇嘢可以食嘅時候就會嚟呢家餐館。人一如既往嘅多,排咗成四十多分鐘先輪到。上湯牛腩伊麵,51蚊一碗,伊麵富有彈性,Q勁,麵味十足,就呢碗麵而言,麵條嘅吸引力似乎一D都唔輸牛腩。作為主打嘅牛腩,夠淋,軟硬適中,牛腩味偏清香而唔係重口味,同伊麵配搭起嚟簡直就讓人欲罷不能。一碗已經足夠,留返D餘味等到第次再嚟。
2017-06-17 321 瀏覽
如標題,第一次食好驚喜(牛筋腩伊麵),第二次忽然就無咩特別了(牛腩伊麵)。可能第一次特別肚餓,又未遇到惡店員。 第二次檯面餐牌俾食客遮住曬,問收銀老闆摞menu俾佢惡「唔識睇台啊」我「睇唔到噢」佢「咁睇呢到啦」(好惡咁指住個牆~嚇死 我食個麵遮),睇唔到牛筋腩 醒唔起 點做牛腩 麻麻。 一路食一路聽到收銀老闆教啲店員凶神惡煞對食客,「唔駛理佢地(出邊排隊食客)擺去xxx坐」對著個客「唔食就走」唔當客係客,如果唔係呢間嘢係網上出名好味,唔係好明點解佢地要開呢間舖,當啲客仇人咁 哎哈
2017-06-16 235 瀏覽
之前兩次到九記牛腩都是大排長龍,這次下雨人終於少些了。排隊大概十分鐘就入餐廳。覺得清湯最能體現一家餐廳的功力。點了清湯牛腩伊麵,牛腩其實是肥肉。沒有牛腩筋的部位。牛肉不腥,但是也沒有牛肉味。湯底太油。伊麵煮的時間太長。口感一般但是比較入味。
清湯牛腩麵