2018-03-16 129 瀏覽
今日一班同事收工黎左觀塘工廈新開嘅日本餐廳。一入座覺得呢度好有日本感覺。一坐低就叫咗個刺身拼盤,當中有甜蝦、海膽、帶子仲有兩款魚,共五款,所有刺身都好有鮮味。唔夠喉?叫多個海膽沙律啦,原來沙律同海膽刺身配搭嘅味道係夾架。之後再叫左卷物,呢度嘅卷物叫係自家設計,有新鮮感而且各有特色。燒物方面我最喜歡就係羊架,燒得好香,我一個人都食咗兩件。食咗咁多野再配搭埋支柚子酒,正!師傅話遲下d酒會印上佢個樣,我都好期待睇下係點樣,哈哈!值得再黎食👍🏻
今日一班同事收工黎左觀塘工廈新開嘅日本餐廳。
一入座覺得呢度好有日本感覺。

燒物方面我最喜歡就係羊架,燒得好香,我一個人都食咗兩件。

值得再黎食👍🏻

2018-03-14 128 瀏覽
今次嚟試食原因係收到郵寄到公司既傳單, 見到啲刺身飯都好吸引, 但望到啲價錢就真係要停一停諗一諗, 初頭望到話午餐有七五折真係覺得好抵, 但望真啲原來個價錢已折實咗, 咁就覺得貴咗啲啦, 同埋差唔多款款刺身飯都係有魚類刺身跟既, 如果有啲唔食魚類既就唔啱食啦, 同埋雜錦壽司拼盤6件都要$168真係有點兒貴, 唔知呢到既賣點係咩? 係咪啲刺身類夠鮮味同夠新鮮, 所以價錢偏貴, 同埋咁既價錢午餐定食都冇飲品送, 檸茶檸水咖啡奶茶冇, 要飲品仲要另加錢$20, 雖然係任飲但...坦白講你估食放題咩? 午餐跟本都唔值加$20咖喱吉列黑毛和牛雜錦飯 - 賣相還可以, 炸物炸粉比較厚, 有炸蝦炸蠔, 和牛肉餅, 食物新鮮野菜牛肉讚歧烏冬 - 賣相可以, 牛肉比較鞋口, 溏心蛋都不錯, 特別一讚烏冬口感好煙韌, 好味總結 : 我諗應該唔會再去, 因為價錢貴, 相比下不如去食極尚好過, 雖然人地主力係放題, 但午巿都有定食推介, 種類又多價錢又合理

2018-03-13
2018-03-13 160 瀏覽
朋友說觀塘開了新的吃don 好地方所以來了嘗試...來之前不知是跟中環s2 kitchen 是一樣的餐廳看到menu 見到那個海膽杯就知道是同一間😊這間店主打吃don...見到有鎮店的龍蝦don,本想一試...但原來是限定所以是日無緣一試...我跟友人點了油甘魚腩海膽don 及七彩壽司杯這個海膽得不錯,得新鮮流心蛋真的讓我😍喜歡這種完全未熟的 haaaaa整體食材不錯意想不到飯超多,吃得飽飽七彩壽司杯分別有海膽,蟹子墨魚,三文魚,吞拿魚,蝦及吞拿魚手卷...各樣配合都不錯...另外這裡還有串燒我大愛芝士翠肉瓜😁可以試下~~

朋友說觀塘開了新的吃don 好地方
所以來了嘗試...
來之前不知是跟中環s2 kitchen 是一樣的餐廳
看到menu 見到那個海膽杯就知道是同一間😊
這間店主打吃don...
見到有鎮店的龍蝦don,本想一試...但原來是限定
所以是日無緣一試...
我跟友人點了油甘魚腩海膽don 及七彩壽司
這個海膽得不錯,得新鮮
流心蛋真的讓我😍
喜歡這種完全未熟的 haaaaa
整體食材不錯
意想不到飯超多,吃得飽飽

七彩壽司
分別有海膽,蟹子墨魚,三文魚,吞拿魚,蝦及吞拿魚手卷...
各樣配合都不錯...

另外這裡還有串燒
我大愛芝士翠肉瓜😁

可以試下~~

2018-03-13
  • 七彩壽司杯
2018-03-13 60 瀏覽
同朋友仔慶祝生日,個個女仔都話要食日本嘢,又話要地方寬敞舒服,終於嚟咗呢間試下新嘢 ! 來到環境都幾舒服,就揀左丼瀛。首先試咗佢哋推薦嘅日本清酒,味道係好啱女仔飲,甜甜地好易入口, 推薦!香桃沙律味道鮮甜,又有咬口,食到勁開胃。再叫刺身拼盤,日本食物香味俱全好重要,嚟到呢間每一樣食物都好吸睛! 食物刺身都好新鮮又靚,好正!羊架都幾好,燒到剛剛好,美味。呢度好多創意壽司,味道食物嘅層次好特別 ,我諗住廚師要做好多心思去設計,唔錯。呢間都唔錯,下次再試其他菜色。

香桃沙律味道鮮甜,又有咬口,食到勁開胃。

羊架都幾好,燒到剛剛好,美味。

呢間都唔錯,下次再試其他菜色。

2018-03-12 40 瀏覽
今次又試食新野✌🏻丼瀛開頭睇個名以為係食丼飯,原來佢仲有好多其他日本菜式食ga😆鋪面環境乾淨同寧靜幾啱朋友聚會~我哋叫左個刺身拼盤,海膽好甜好新鮮🤤我係一個海膽控,所以淨係海膽刺身滿足唔到我!所以我order多一個海膽牛油果油甘魚沙律,咁岩牛油果都係我嘅flavor👏🏻仲有一款卷物要推介俾大家就係~楊枝甘露卷~芒果好甜同食落有清新嘅感覺,絕對好開胃老闆推介左一款有三種味道選擇嘅果味酒,我揀咗柚子味,飲落甜甜地酒味唔重好啱我!因為我平時唔鍾意飲酒😆
今次又試食新野✌🏻
仲有一款卷物要推介俾大家就係~楊枝甘露卷~芒果好甜同食落
有清新嘅感覺,絕對好開胃
我覺得尊重別人的飲食習慣是基本禮貌,我不吃肉不代表全宇宙也不能吃,所以我也不介意跟朋友去一般餐廳吃飯。各有各吃誰也不會影響自家的修行喔~這天跟觀塘區地頭蟲去工廈覓食,她們吃原隻龍蝦、刺身和北極光海膽杯,我就吃老闆特別預備的日式素食,幾道菜我都很喜歡啊,如果可以偷師學藝就好了。店子雖然位處工廈,但我覺得由電梯大堂到店內環境都很光鮮,對於比較少去工廈覓食的人也不用太擔心。下圖就是隔離位吃的原隻龍蝦刺身爆丼。丼瀛龍蝦刺身爆丼 HK$228座位沒有很擠逼,坐得舒適。溫度舒服的一天,坐在外面吸收太陽能也不錯啊,像度假一樣。枝豆煎餅 HK$48 (一天前預訂)這個餅入面有一粒一粒的枝豆,很香很好吃,好想知道怎麼做喔~日式豆腐雜菜 HK$78 (一天前預訂)這個大概是日式鹵味或比較鹹的關東煮,盤子上有冬菇、金菇、菜、大蔥、蘿蔔和豆腐,紅蘿蔔還切成星星形呢,完全是為我量身訂造的菜式。坐在陽台好風好水,午餐開清酒喝好像也很合情理。香桃蟹籽沙律 HK$78 (走蟹籽)這個是餐牌上有的沙律,不過蟹籽換成爆珠,有種吃台式甜品的感覺。蘋果絲、蜜桃和爆珠三種不同口感,味道吃起來也很清爽,完全沒負擔。北極光海膽杯

下圖就是隔離位吃的原隻龍蝦刺身爆丼。

丼瀛龍蝦刺身爆丼 HK$228

座位沒有很擠逼,坐得舒適。

溫度舒服的一天,坐在外面吸收太陽能也不錯啊,像度假一樣。

枝豆煎餅 HK$48 (一天前預訂)

這個餅入面有一粒一粒的枝豆,很香很好吃,好想知道怎麼做喔~

日式豆腐雜菜 HK$78 (一天前預訂)

坐在陽台好風好水,午餐開清酒喝好像也很合情理。

香桃蟹籽沙律 HK$78 (走蟹籽)

北極光海膽杯 HK$148

這個就是店內名物北極光海膽杯,是老闆特別為了北極光節設計的菜式,杯子裡有紫薯、海膽豆腐、魚子和海葡萄等等,賣相很搶眼。

+++++
2018-03-09
2018-03-11 163 瀏覽
家住觀塘,常常都會發掘區內美食。最近觀塘工廠區開了一間日式丼飯餐廳名為「丼瀛」,早前看報道介紹了一個色彩繽紛的海膽杯,已經好想來試,這天與朋友來到,發現好吃的還不止一款呢! 餐廳設有室外和室內座位,這陣子的氣溫好舒服,我們就坐到了室外,一同享受初春的氣息。 香桃蟹籽沙律 ($78) 先來一個沙律做頭盤,今天我們有一位素食朋友,所以選了這個沙律 (走蟹籽)。蘋果新鮮爽口,香桃味道甜美,最重要是沙律底盤加了乾冰,冒著煙出場,充滿了仙氣,好呃like! 枝豆煎餅 ($48,一天前預訂) 因為素食朋友,所以我們一早與餐廳溝通,做了幾道素食,枝豆煎餅之其中之一。這個很好吃,煎餅外層香脆,裡面吃到粒粒枝豆,再加上面頭的沙律醬,酸酸甜甜的十分惹味。我只顧吃,忘了拍照,所以照片只剩一塊煎餅了。 丼瀛龍蝦刺身爆丼 ($228) 喜歡吃海鮮的話,就不能錯過這個「爆丼」,裡面有新鮮刺身之餘,還有原隻龍蝦,龍蝦爽口而鮮甜,夠抵食!別忘記伴碟的溏心雞蛋,流心度剛好,美味。 築地壽司杯 ($148) 一班friend子同來,一定要叫壽司杯,共有六款不同味道 (海膽、三文魚、魷魚、魚腩蓉、甜蝦、甜蛋

香桃蟹籽沙律 ($78)

枝豆煎餅 ($48,一天前預訂)

丼瀛龍蝦刺身爆丼 ($228)

築地壽司杯 ($148)

一班friend子同來,一定要叫壽司杯,共有六款不同味道 (海膽、三文魚、魷魚、魚腩蓉、甜蝦、甜蛋),各取所需。我吃了海膽和甜蝦,前者鮮,後者甜,都覺得不錯。

北極光海膽杯 ($198)

這是餐廳的招牌菜,因為老闆樂師傅是國際北極光協會的香港區大使,他為了這活動創作了幾款菜式,「北極光海膽杯」正是其一。除了面頭看到的海膽,裡面還有松葉蟹、蟹膏豆腐、海膽豆腐、海葡萄、黑魚子和紫薯等,七彩繽紛,海鮮的鮮味與紫薯的甜味互相輝映,多款食材為味蕾帶來不同的刺激。

牛油果金龍卷 ($98)

「飯桶」們的另一選擇還有壽司,炸蝦與牛油果是很好的配搭,面頭加了蟹籽與輕炙過的芝士,層次豐富。

日式串燒 ($18起)

與三五知己暢談,串燒加清酒是不二之選。我喜歡吃雞翼和白鱔,「燒雞翼,我自細鍾意食」,不用多說;白膳肥美脆口,也是我的最愛。串燒伴以烤爐上桌,可以保持溫度,我喜歡餐廳的這份細心。

日式豆腐雜菜 ($78,一天前預訂)

也是餐廳特別為朋友準備的,有蘿蔔、冬菇、豆腐、蔬菜等,用甜醬油煮過,十分入味,尤其是蘿蔔,又腍又甜,而且很健康呢,素食人士記得先預訂啦!

去片:
2018-03-09
2018-03-09 138 瀏覽
今晚我地去咗瀛丼幫靚女朋友慶祝生日。海膽刺身真係好鮮甜,一啲腥味都冇。其他刺生如吞拿魚、帶子、油甘魚都好有水準,基本上一上枱就俾我哋夾曬啦見佢啲海膽咁好味,我哋試埋海膽沙律,海膽同嗰啲沙律菜味道好夾,又有刺身,味道好有層次,清新的口味好適合美女們!本來我係唔飲酒嘅,但係日本釀製的柚子酒實在太吸引了,我輕酌半杯,少少醉唔太烈,柚子的清甜和香氣留下非常深刻的印象!很配合海鮮為主的日式fusion菜呢!主廚樂師傅很親切的為我們介紹菜式,真的很加分!非常推薦大家在這兒聚會,因為位置方便近地鐵站,座位也很舒適喔!
今晚我地去咗瀛丼幫靚女朋友慶祝生日。

海膽刺身真係好鮮甜,一啲腥味都冇。

很配合海鮮為主的日式fusion菜呢!

主廚樂師傅很親切的為我們介紹菜式,真的很加分!

2018-03-09 81 瀏覽
觀塘唔係淨係得個商場先有嘢食㗎,附近工廈區都有好多選擇,知道呢間啱啱先至開業,自己都鍾意食日本野,梗係約埋朋友來呢度開餐啦~原來呢度都可以室外用餐,天氣涼爽嘅時候坐係出邊食嘢一流,首先我哋叫咗一支柚子梅酒飲下先,有三款口味嘅但係我哋最鍾意都係呢隻口味,急不及待叫咗啲魚生嚟食吓先,海膽好新鮮,魚生好有鮮味,之後叫咗啲沙律嚟食,叫咗幾件壽司同小食,最鍾意啲燒物,燒到啱啱好,唔會好乾身,最鍾意食羊架同食海膽,推介~
原來呢度都可以室外用餐,天氣涼爽嘅時候坐係出邊食嘢一流
海膽,
推介~
2018-03-09 61 瀏覽
樓下職員話有外賣,但係排隊得lift要3分鐘,再上到去又冇職員埋。又等3分鐘,但係未full場。重點係等完後話冇外賣。。。。由於太多人,廚房負荷唔到。。。。。第一次咩都食唔到,但由於食唔到所以要寫。免得再有人像我一樣浪費了時間。
樓下職員話有外賣,

外賣自取
今日約了朋友在觀塘飯聚,朋友介紹來到工廈試新野,地點算易搵,一穿過APM行過隔離就到。時間尚早,但已有幾枱人,環境幾適合我地慢慢傾計聚舊,挺舒服的,而且原來仲有室外的,要呼吸的朋友啱哂坐定後,侍應哥哥就送上餐前小食,他說日日都係師傅自行創作,今日食左,下次又可能唔同,創意之作 (但一來就起筷,忘記影相)我地兩個咩都想試,最後兩個人叫左8樣野,好有食力第一樣先食3點什錦魚生,有乾冰伴來,見到馬上想食,吞拿魚、帶子及牡丹蝦,雖然吞拿魚有少少筋,但3樣都好新鮮第二樣係待應哥哥介紹的7色杯魚生,好有驚喜,呢個真係無介紹錯,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚+三文魚子、蟹子魷魚、再來牡丹蝦,新鮮好食!讚!食完魚生,食燒物,叫左燒白鱔、牛舌、羊鞍,都好惹味,待應姐姐介紹羊鞍一定要配薄荷醬,的確提升羊味! 個人喜歡重口味,燒白鱔再焦香d會更好!但選料夠肥美!好喜歡待應們的互動及適切的服務,我地叫左咁多野,佢地都收碟換碟好快手,令我地食得暢快!唔會擺到成枱都係碟之後來了一個燒蟹蓋,唔多食蟹的我都覺得好味,蟹肉好多而且鮮甜,初時以為麵豉燒會好咸,但估唔到空口食都Ok鰻魚飯係另一推介,全條上,仲要配溫泉蛋,鰻魚飯幾

我地兩個咩都想試,最後兩個人叫左8樣野,好有食力

鰻魚飯係另一推介,全條上,仲要配溫泉蛋,鰻魚飯幾時都無得輸,熱哄哄最好食

我倆傾下食下好滿足,好飽的時候,最後上了燒三文魚頭,個魚頭堅大個,而且下面仲有成個魚鮫,好大份,但好甘香,飽到頂頸都仲食得哂!

所以同食得的朋友食飯係最開心的,可以一路傾一路食,傾幾個鐘都未講完,下次要encore

見隔離枱叫了龍蝦刺身,成隻龍蝦拿來影相,好似都好吸引!

謝謝朋友請我食呢一餐,有口福又好幸福!

• 7色魚生杯
2018-03-07 44 瀏覽
我是超級喜歡吃日本料理的,恰好有朋友極力推介這間位於觀塘的日本餐廳,收工即刻仆過去試餐廳還有露天座位和私人房間,方便聚會有不同味道既酒,我喜歡柚子味,好fresh我最講究日本料理的刺身,一定要新鮮,這店的海膽刺身必試,夠鮮甜,入口即溶,甜蝦帶子刺身都好大隻海膽牛油果油甘魚沙律,好新鮮好鮮甜,出面未食過,開胃一流炸蝦卷炸得鬆脆,再配合芝士同蟹籽,入口好幸福芒果紙米卷,芒果好甜,點完豉油,甜中帶鹹,感覺好得意平時唔喜歡食羊架,因為怕味,但朋友喜歡食,所以點左黎試,我又湊熱鬧試少少,點知出奇地入味,完全冇味,食下食下食左兩隻haaa芝士燒帆立貝,好肥美, 好罪惡呢款脆仆仆三文魚蟹籽沙律壽司真係冇得輸,好特別,出邊冇見過好多食物都好特別,多謝朋友介紹,好滿足,下次再黎試其他款式
餐廳還有露天座位和私人房間,方便聚會
有不同味道既酒,我喜歡柚子味,好fresh
海膽牛油果油甘魚沙律,好新鮮好鮮甜,出面未食過,開胃一流
炸蝦卷炸得鬆脆,再配合芝士同蟹籽,入口好幸福
芒果紙米卷,芒果好甜,點完豉油,甜中帶鹹,感覺好得意
平時唔喜歡食羊架,因為怕[蘇]味,但朋友喜歡食,所以點左黎試,我又湊熱鬧試少少,點知出奇地入味,完全冇[蘇]味,食下食下食左兩隻haaa
芝士燒帆立貝,好肥美, 好罪惡
呢款脆仆仆三文魚蟹籽沙律壽司真係冇得輸,好特別,出邊冇見過

好多食物都好特別,多謝朋友介紹,好滿足,
下次再黎試其他款式
天氣暖返,又開始想食返成個冬天無食過既壽司同刺身😝 係觀塘行街街到攰,一search之下見到有呢間新開既日式餐廳就決定一試!進店後就見到好多日本掛飾,仲有掛左日式紅燈籠既半露天坐位!好有居酒屋感覺😍前菜揀左油甘魚牛油果海膽沙律,一睇到滿滿既牛油果仲多過菜已經滿心歡喜😂期待已久既刺身完全無令我失望😍海膽帶子甜蝦尤其鮮甜!第一次食到海葡萄,完全無諗過咁好食!就好似無咁鹹既蟹子(?!)燒帶子更加有驚喜!手掌咁大隻,燒得剛好,帶子裙邊完全無變硬,成隻都保存到肥美感覺👍🏻之後仲有2款創意壽司,楊枝甘露卷 同埋 牛油果金龍卷! 特別喜歡後者,絕無吝嗇牛油果,牛油果味配搭炸蝦味道好夾😋老闆仲推薦左3款水果味日本酒,我同朋友試左柚子味清酒,真係超級好飲吖!結果叫埋枝豆尼送酒再慢慢傾計🤣絕對係好開心滿的一餐!
天氣暖返,又開始想食返成個冬天無食過既壽司刺身😝

絕對係好開心滿的一餐!
  • 特上5點雜錦刺身
  • 油甘魚牛油果洋風海膽沙律
2018-03-06 59 瀏覽
今年生日諗住食好少少,就去左呢到慶祝喇。環境幾好玻璃出面老闆話遲d 會開埋左邊果枝酒真係幾好飲,酒味唔重好易入口前菜沙拉有蘋果,椰絲,桃海膽油甘魚沙拉有海膽食真係開心海膽仲要幾好食芝士翠玉瓜一d 都唔乾,仲好水潤芝士年糕好好食!!!!刺生真係幾新鮮海膽仲好鮮甜有d 後悔冇買海膽芭菲其中最鍾意既係呢款壽司!!楊枝甘露!用米紙包住d 飯,三文魚,同西米!!!清新既開胃菜羊架都唔輸蝕,不過我希望再蘇d睇menu 佢仲有做午市可以一試
今年生日諗住食好少少,
就去左呢到慶祝喇。

環境幾好
玻璃出面老闆話遲d 會開埋

左邊果枝酒真係幾好飲,酒味唔重好易入口

前菜沙拉
有蘋果,椰絲,桃

海膽油甘魚沙拉

有海膽食真係開心

海膽仲要幾好食

芝士翠玉瓜
一d 都唔乾,仲好水潤

芝士年糕好好食!!!!

刺生真係幾新鮮
海膽仲好鮮甜

有d 後悔冇買海膽芭菲

其中最鍾意既係呢款壽司!!

楊枝甘露!
用米紙包住d 飯,三文魚,同西米!!!
清新既開胃菜

羊架都唔輸蝕,不過我希望再蘇d

睇menu 佢仲有做午市
可以一試
2018-03-02
慶祝紀念
生日
今日收工之後,同啲同事去咗食日本野!有人食過呢間,覺得唔錯,於是就帶咗我哋去啦!間餐廳位於攻下入面,位置都幾隱蔽,不過裝修環境都唔錯。仲有個刺身吧,感覺都幾正宗。首先要左特上五點刺身,海膽非常鮮甜,好快就俾人搶晒!仲有吞拿魚,油甘魚,甜蝦同埋飯啦背,都非常鮮味。仲有個海膽油甘魚牛油果沙律,非常之開胃,冇諗過呢幾樣完全冇咩關係嘅嘢都可以咁好食!而且個汁都好清新,完全唔覺得膩。香芒三文魚卷都好有驚喜,芒果夠晒甜,啲飯仲貼心地用咗紙米皮包住,唔怕夾度跌咗落嚟。炸蝦卷雖然普通,但係加左芝士同蟹籽,好味!最後有個邪惡燒芝士翠玉瓜,真係即叫即燒,上枱時熱辣辣,芝士味亦都非常之濃郁!食完雖然好內疚,不過都值得嘅提子味嘅梅酒,非常之易入口,甜甜地但係有少少酒味同埋梅味,有啲似飲Sangria真心覺得嘢食唔錯,下次再嚟先!

炸蝦卷雖然普通,但係加左芝士同蟹籽,好味!

真心覺得嘢食唔錯,下次再嚟先!