2018-05-29 16 瀏覽
廟街呢到除咗有好多本港風味嘅大排檔其實都仲有好多唔同嘅日本餐廳大概7點鐘黎到 店入面已經坐左幾桌客人短短半個鐘就差唔多坐滿成間鋪咁濟好幾桌客人都係一早預約左我地點左最受歡迎既兩款丼瀛龍蝦雙層爆丼同築地壽司杯每份食物師傅都係即場新鮮整 大概十幾鐘就陸續上菜丼瀛龍蝦雙層爆丼上層係龍蝦刺身飯 單係有帶子三文魚吞拿魚呢幾款都值回飯價下層就放咗健康彈牙蒟蒻麵配濃郁海膽醬汁龍蝦比想像中大隻 有手掌咁大上菜個時亦都已經挑肉拆殻 整成方便入口既size大大粒既龍蝦肉 口感豐富性價比高 對得住268呢個價築地壽司杯總共有七樣嘢食有五款唔同食材既迷你壽司杯 一隻鮑魚 同一份壽司卷 一次過可以試到海膽 三文魚 魚子 活蝦等等壽司好有心思咁放咗係個木製層架上面呢個擺盤呃like一流佢地9:30之後仲有做半價優惠絕對係係廟街食宵夜同朋友敘舊既好選擇
廟街呢到除咗有好多本港風味嘅大排檔

佢地9:30之後仲有做半價優惠

絕對係係廟街食宵夜同朋友敘舊既好選擇

2018-05-19
2018-05-28 49 瀏覽
真心唔明點解甘多好評食宵夜時段,壽司刺身迷你丼半價,魚生唔夠凍又唔夠新鮮,北海道三色丼d海膽腥腥地,鹽燒串燒無味,枱面調味料欠奉。間野可能趕住開張,但未準備好,唔太夠餐具用,連串燒食淨少少未食完就趕收碟。價錢部分已經半價左,無半價真係好唔抵又唔值,試過一次就算數。Ps.成餐最好食係豚肉荔枝串唔怕中伏不防去試下
真心唔明點解甘多好評

Ps.成餐最好食係豚肉荔枝串
唔怕中伏不防去試下
2018-05-28 24 瀏覽
近日都是逛大型商場,吃的多是連鎖式餐廳。今晚倒想逛下地道廟街,感受一下喧鬧而具本土特色的氣氛。正值晚飯時份,天氣炎熱,又唔想食煲仔飯,偶爾發現小街內一處懸著一串串曰式燈籠的曰食瀛店。有聞這是中環人氣S2 kitchen 的姊妹店,加上他們觀塘店好評不絕,今晚一於試試看。嘩!晚市時間,坐無虛席,幸而我們早一步到達,可以丼一丼。店子裝修光潔企理,掛著大大小小的曰式裝飾。餐點主打以丼飯、壽司為主,還有各款肉類或海鮮串燒等等。丼飯有廿多款,定價由$58-$268,豐儉由人,有刺身或熟食,而且材料有黑毛和牛、拖羅、松葉蟹等等,實在令人心大心細,樣樣都想試。由於天氣太熱,我們先點下特飲。芒果乳酸特飲$38這特飲滿有芒果味,細味之下又透出乳酸的味道,味道香甜,感覺清新。白桃乳酸特飲$38這白桃味道唔假,酸酸甜甜又冰涼,味道清新更勝芒果,很適合炎炎夏日。丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼$268這爆丼上層有原隻龍蝦,而且完全起肉,拌以沙律醬,十分震撼。龍蝦鉗大大隻,啖啖肉,味道鮮甜,帶有海水的味道。最驚喜的是,龍蝦頭內有許多蝦膏!蝦膏入口甘香, 配合酸酸地的壽司飯吃,好滿足!除了龍蝦外,還有多款刺身如呑拿魚、三文魚

店子裝修光潔企理,掛著大大小小的曰式裝飾

由於天氣太熱,我們先點下特飲。

芒果乳酸特飲$38

白桃乳酸特飲$38

丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼$268

除了龍蝦外,還有多款刺身如呑拿魚、三文魚、帶子、墨魚、魚籽、白身魚、北寄貝、糖心旦等等,樣樣都新鮮有光澤,不錯!下層有海膽蒟蒻沾麵,醬汁鮮橙黃色,味道酸酸地,帶點芝士味。由於醬汁質地薄身,麵條幼幼地,掛汁力十足,滑溜溜的,感覺輕盈而不膩滯。

築地壽司杯$168

壽司杯賣相精美!材料有成七款不同的海鮮,有海膽、鮑魚、吞拿魚碎、三文魚與三文魚子、魷魚、赤蝦同蟹柳反卷,認真多元化!海膽十分鮮甜又creamy! 正呀!鮑魚又嫩口又彈牙;三文魚十分肥美;赤蝦細細隻,但味道鮮甜;仲有蟹柳反卷甜甜地。一次過試哂咁多款,滿足了有選擇困難症的我。

誤打誤撞之下,在廟街發現這家丼店。無論丼飯同壽司都有驚喜,食材配搭多元化而選擇繁多,而壽司飯的溫度剛好,唔會太冷,配合刺身剛好。推介!

2018-05-23
用餐優惠
試食活動
2018-05-26 75 瀏覽
第一碟油金魚刺身,油金魚係灰色我都係第一次見! 見到第一碟刺身我已經即刻想叫埋單,從來唔係OpenRice明白因為唔想再有人中伏先即刻登記! 壽司連夠魚都切斷,根本唔識做日本野!

2018-05-25 107 瀏覽
約左朋友一齊做運動, 諗住搵d輕食晚餐, 等陣運動唔會頂住個胃~覓食途中見到呢間日本店, 朋友話觀塘都有呢間店, 聽聞排晒長龍, 好似幾吸引咁~橫掂店內有位唔駛等, 就入去試試啦~!環境:店細細, 有10多張枱, 裝修新正, 木枱木櫈幾"骨子", 不過有靠背既就更舒服了...(可能我年紀大了.... 腰酸酸) 坐位之間的空位很小, 好在我地兩個女仔, 都仲坐得鬆動dd, 如果係硬漢子就辛苦d喇~食物:我地叫左個招牌菜---丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼我行入去店內上廁所時, 見師傅真係即點即切龍蝦~ 真係新鮮架~ 見係咁, 所以都明白點完要等一陣先上菜既~ 好在唔太餓~ 哈哈~嘩~ 個龍蝦好大個鉗呀~~~ 咁威威梗係selfie一下~ 相機食先~~~整體刺身都好新鮮~ 我最喜歡個龍蝦撈左沙津醬, 好開胃~~ 龍蝦肉都幾爽~刺身片係什錦既, 樣樣都有一片, 啱晒我呢個肥妹咩可以一次過試到幾款~ 大致新鮮~ 我幾欣賞呢個北寄貝既切法, 令佢好似藝術品咁, 靚左, 吸引左~仲有隻蛋, 少少流心, 又好香, 正~第二層既烏冬, 沾醬食味道幾特別,  似蛋黃醬/淡忌廉, 有種日式西餐咁~烏冬如果可以再多d
橫掂店內有位唔駛等, 就入去試試啦~!

環境:

食物:
我地叫左個招牌菜---丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼

仲有隻蛋, 少少流心, 又好香, 正~

烏冬如果可以再多d就好喇, 好在之後做運動都唔可以食咁多, 比著平日既我.... 應該唔夠食....

服務:
店員姐姐服務殷勤, 經常添茶, 不錯~

上菜速度.... 比我想像中慢....  可能咁啱食飯時間, 都多人叫刺身, 師傳要d時間切啦~
等下, 又同朋友仔傾下計都好既~

2018-05-24 110 瀏覽
難得聽日多左一日假期,今晚就決定同女朋友去尖沙咀食餐飯,睇場戲。為左時間可以鬆動D,我地決定去佐敦食近期好HIT 嘅龍蝦飯先至再睇戲,因為唔想餓親,就決定睇夜少少 嘅死待2,咁樣就可以有2個鐘頭時間慢慢食啦。MENU 有好多唔同類型嘅丼飯,全部都係雙層丼,食完唔驚會肚餓 咁大咁靚龍蝦刺身雙層爆丼一上枱,當然要比相機食先啦起初我以為係普通嘅龍蝦刺身,點知原來師傅好有心機咁將龍蝦肉起左出黎,整成龍蝦沙律,真係好有驚喜呀北海道松葉蟹三色雙層爆丼海膽勁鮮甜,食出陣陣海水味我最鐘意就係呢個築地壽司杯,事關飯同刺身已經一早平均分配好晒,食落超方便

咁大咁靚龍蝦刺身雙層爆丼一上枱,當然要比相機食先啦

北海道松葉蟹三色雙層爆丼
海膽勁鮮甜,食出陣陣海水味

2018-05-21
2018-05-24 108 瀏覽
啱啱收工喺附近嗰頭,同朋友諗住去廟街覓食,不過覺得煲仔飯又太熱,所以今次去咗一間日本野試下,聽聞呢一間係觀塘已經有分店,所以一定有品質保證!入到去環境好好,裝飾都好日本化,好似置身係日本㗎 , Staff嘅態度都好好,一坐低就會即刻拎本水俾你。收到餐牌之後,選擇好多,有啲花多眼亂嘅感覺,餐廳用料新鮮但價錢親民,有啲仲做緊半價!我哋兩個人最後決定帶着一個龍蝦刺身雙層爆丼,A餐築地壽司杯。壽司造型勁特別,材料勁充足,一共有六款壽司,仲有味增湯一碗,鮮味亦都好夠。最欣賞係佢嘅生蝦大大隻,仲有兩隻添。跟住就到重點出場啦,就係龍蝦刺身丼,分左上下兩層,上面就係龍蝦同埋有啲刺身嘅飯,下面就係一個海膽蒟蒻沾麵,絕對可以一次過滿足兩個願望。龍蝦份量勁充足,啲肉汁爆出黎,食到一種鮮味。沾麵係凍食,海膽汁唔會太腥,口味出奇地夾。

2018-05-23
2018-05-22 136 瀏覽
見到廟街新開左間日本野 被佢嘅雙層爆丼吸引左 於是帶媽咪黎食🤤呢個就係出名好正嘅龍蝦刺身爆丼🤤 個龍蝦好大 成個前臂咁大 裏面啖啖肉 而且肉質鮮甜好結實!一打開個龍蝦頭 裏面全都係蝦膏😋好食到冇時間影相 掛住食🤤 而d刺身都幾新鮮 咩都有 三文魚 吞拿魚 帶子 八爪魚 魷魚 仲有溏心蛋!! 而下面d 飯都幾多下 食到我地都5成飽😂我鍾意食嘅時候點沾麵嘅芝士海膽汁 兩個味道好夾🤤 不過其實個芝士海膽汁點咩都好好食😭👍 爆丼下面個層就係海膽蒟蒻麵 我好鍾意個汁 超好食 唔算好結身 點上麵 菜 龍蝦定刺身都好好味🤤😍築地壽司杯 有成五款 再加鮑魚同埋加州卷 飯嘅份量都幾多 兩個人食埋呢個好飽🙈而且甜蝦三文魚都新鮮😍💕海膽好鮮味 配合埋飯一流🤤拖羅蓉 碎碎地嘅口感 都係鍾意成塊拖羅多d🙈要讚一讚鮑魚 燒得好入味 加上面上芝麻香 加上好細心幫手切成兩份👍🤤🤤加州卷都好食 鍾意入面甜甜地嘅玉子😆

呢個就係出名好正嘅龍蝦刺身爆丼🤤

海膽好鮮味 配合埋飯一流🤤

拖羅蓉 碎碎地嘅口感 都係鍾意成塊拖羅多d🙈

加州卷都好食 鍾意入面甜甜地嘅玉子😆

2018-05-14
2018-05-22 111 瀏覽
爆丼!@丼瀛 之前在FACEBOOK見到很多丼瀛的相片,既精美又抵食,一直都想去試,不過因為有點遠一直沒有機會去! 丼瀛在佐敦開了分店,其實就在廟街近佐敦那一邊的內街,地點很方便 時間尚早,人不算多,但如果多人去的話還是訂枱比較安心!在openrice上訂枱也很方便 丼是他們家的主打,下午茶/宵夜時段更有5折,好抵食 丼瀛龍蝦刺身雙層爆井 正在減價,$268這個價錢已包括了一整只龍蝦,頗抵食 羽衣甘藍無花果黑醋沙律$78 非常抵食,入面包括了新鮮的羽衣甘藍和鮮無花果,還有大大粒藍莓 羽衣甘藍很新鮮爽脆 ,無花果又清甜!而那個汁是用黑醋混合而成的, 很醒胃 不一會丼瀛龍蝦刺身雙層爆井就上枱了! 很吸睛 !還包括了一份龍蝦沙律! 那龍蝦沙律每一口都是新鮮的龍蝦肉,既鮮美又彈口,最重要是不用自己脫殼嗎! 爆丼可分成兩份,上部份是刺身飯,上層的刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚和魷魚等! 全部都切得很厚很肥美 !份量也很大方,龍蝦肉已經拆出, 而頭也被分兩份分開邊很方便食用! 下面是面那層則是沾麵!看起來有啲似烏冬,原來是蒟蒻麵。口感似烏冬,好滑溜 而中間那款是海膽汁,食
爆丼!@丼瀛

丼是他們家的主打,下午茶/宵夜時段更有5折,好抵食

羽衣甘藍無花果黑醋沙律$78

全部都切得很厚很肥美 !份量也很大方,龍蝦肉已經拆出,

而頭也被分兩份分開邊很方便食用!

而中間那款是海膽汁,食的時候沾來食,每一口也食到海膽的甜味

築地壽司杯$168
也是好抵食的一款!而且一層一層的迷你壽司杯,擺設得很好看

一大顆的海膽,足足有2寸般大~令人驚喜!

大大只的甜蝦~

墨魚配三文魚子~

三文魚厚切配三文魚子 每一款都好別緻

另一意外是這只糖心鮑魚,看起來雖然有點醜,

但口感很腍,味道帶點味琳的甜味,令人回味

2018-05-21 207 瀏覽
Openrice寫3點開門,我地3點10分到門口都未開門,都有啲驚驚地架喇。一入到去叫左個龍蝦雙層丼飯同築地壽司杯,個龍蝦飯難食到傻左,從未試過食喇咁難食既刺身飯,戈個咁既海膽醬,冇海膽味都算,你都唔好整得咁難食丫大佬!隻龍蝦完全冇味,好似食紙皮咁樣。2百幾蚊既丼飯,爭鮮咁既質數,呢間野都幾好賺。個築地壽司杯又係垃圾,你擺啲黑松露醬係個海膽上面,搶晒海膽啲味,整之前有冇諗過呢個問題架?不過可能粒海膽本身都係冇味既,其餘已經唔想打,中晒伏!P.S. Openrice 寫住5月21號,即係今日有下午茶半價優惠,但係個佢地話openrice唔update,佢地已經冇左下午茶優惠,咁即係個優惠未開始就已經冇左,咁好心你地就唔好出優惠啦!

2018-05-21
60 分鐘 (堂食)
2018-05-20 167 瀏覽
係openrice見到幾好評咁,諗住試下啦。環境迫同另一枱客幾乎身貼身咁滯都唔緊要,如果好食我都唔會介意。點知一黎個麵豉湯係酸既,個龍蝦丼既龍蝦其實都ok,俾哂工具方便我拆肉食,但可惜個壽司飯暖得黎唔好食,其他既魚生又少,大概只有6-7塊,下層用蒟蒻麵本來都幾特別,點知個海膽沾麵汁係苦既🙈另外食個個吞拿魚丼一樣份量少又唔好味,海膽溶溶地唔新鮮...兩樣野埋單5百幾...可能係我本身期望過高...早知去食和民好過
係openrice見到幾好評咁,諗住試下啦。

2018-05-19
2018-05-20 143 瀏覽
個晚黎到廟街唔知食咩好,所以就隨便揀咗呢間日本野解決晚餐。係店員嘅推介之下就揀咗以下兩款食物,雖然只得兩款但係都夠飽既。丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼 $268魚生種類唔算多,每樣一片,質素fair。主角當然係隻龍蝦啦,肉質結實鮮甜,本身加左沙律醬同埋芥辣作調味,如果有多幾舊就好啦因爲真係幾好食,每人兩舊有啲唔夠喉添意外嘅係佢個龍蝦頭入面竟然有好多膏話明係雙層,當然要拎開上層睇吓下面係咩乾坤啦拎開碗魚生飯下面就係一碟沾麵,呢個沾麵相信係店家既得意之作,因為每張枱上面都癡咗佢嘅食用方法同介紹。嗰醬汁確實幾好味,如果海膽份量再多啲就更加好啦築地壽司杯 $168Menu嘅圖本身係一杯杯,不過出到嚟似係用豉油碟多啲喎,份量比想像中少。鮑魚都相當有驚喜,估佢唔到咁腍同埋入味,隔離嘅蟹柳青瓜卷就冇乜特別。黑松露海膽杯個人唔太欣賞,因為黑松露嘅份量太多,完全搶過晒海膽嘅鮮味。吞拿魚腩茸同墨魚蟹籽相比之下正常好多。最後係三文魚同三文魚子,同埋甜蝦。三文魚同甜蝦質素都唔錯
個晚黎到廟街唔知食咩好,所以就隨便揀咗呢間日本野解決晚餐。

丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼 $268

魚生種類唔算多,每樣一片,質素fair。

意外嘅係佢個龍蝦頭入面竟然有好多膏

話明係雙層,當然要拎開上層睇吓下面係咩乾坤啦

嗰醬汁確實幾好味,如果海膽份量再多啲就更加好啦

築地壽司杯 $168

吞拿魚腩茸同墨魚蟹籽相比之下正常好多。

最後係三文魚同三文魚子,同埋甜蝦。三文魚同甜蝦質素都唔錯

👫今次嚟到廟街唔係食煲仔飯🥢 而係食喺觀塘一直人氣高企嘅日式丼飯,原來喺佐敦開咗分店啦🤤 餐廳以日式裝潢設計,鋪面唔算大,座位有少少窄😐一一一一一一一一一一一一一一#丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼 <$268>▫️#海膽蒟蒻沾麵龍蝦超大隻超新鮮😍蝦身已經起好肉,直接食就得👍🏻但其他部位就要自己拆嚟食🤔蝦肉好鮮甜,但嫌肉質唔夠彈牙爽口🤕最正係龍蝦頭入邊嘅蟹膏,拎嚟撈飯一流❤️除咗龍蝦之外仲有其他魚生,三文魚、油甘魚、甜蝦等等☺️魚生大致上都好新鮮,而且充滿油脂,食落好肥美😆有一塊紫菜,最底仲有飯,可以包住當壽司食🍣食完丼飯仲有一碗麵,麵質好似烏冬咁,幾幼滑,加埋海膽汁好鮮味😋#築地壽司杯 <$168>有7款唔同種類既魚生,用好靚嘅築地杯裝住☺️黑松露海膽好正,食落完全無腥味😍三文魚最鮮甜,鮑魚食落好鮮甜爽口🤩加州卷好大舊,食落一般🧐拖羅蓉配埋芝麻同蔥花,配搭唔錯,肥美得嚟又有芝麻嘅香味😎甜蝦同櫻花魷魚都好新鮮🦑雖然每杯份量唔多,但兩個人食曬都夠飽㗎🤓一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️10%
👫

#丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼 <$268>
▫️#海膽蒟蒻沾麵
龍蝦超大隻超新鮮😍
蝦身已經起好肉,直接食就得👍🏻
但其他部位就要自己拆嚟食🤔
蝦肉好鮮甜,但嫌肉質唔夠彈牙爽口🤕
最正係龍蝦頭入邊嘅蟹膏,拎嚟撈飯一流❤️
除咗龍蝦之外仲有其他魚生,三文魚、油甘魚、甜蝦等等☺️
魚生大致上都好新鮮,而且充滿油脂,食落好肥美😆
有一塊紫菜,最底仲有飯,可以包住當壽司食🍣

#築地壽司杯 <$168>
有7款唔同種類既魚生,用好靚嘅築地杯裝住☺️
黑松露海膽好正,食落完全無腥味😍
三文魚最鮮甜,鮑魚食落好鮮甜爽口🤩
加州卷好大舊,食落一般🧐
拖羅蓉配埋芝麻同蔥花,配搭唔錯,肥美得嚟又有芝麻嘅香味😎
甜蝦同櫻花魷魚都好新鮮🦑
雖然每杯份量唔多,但兩個人食曬都夠飽㗎🤓

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-05-18 3091 瀏覽
廟街都有日本野食,估你唔到呢。丼瀛。日式格調,木檯,和風,綠飲茶。其實店舖都細既,所以大家都要坐得辛苦D。我男朋友係個小胖子,坐左兩個鐘左右佢話屁屁有D痛哈哈! 大家可以參考下...(呢位店員服務好好,加唔加水加唔加鼓油都會問聲你先。)7點半到步,已經人頭湧湧。坐滿晒間店。好鬼熱鬧。揀左丼瀛龍蝦剌身雙層爆丼同A築地壽司杯。築地壽司杯有氣勢,五杯唔同款。男朋友一黎已經掃左杯海膽。加左黑松露係上面幾有創意,香口,更加估唔到佢地會夾得埋。另外仲好貼心咁幫你分開左隻鮑魚。方便你SHARE食。三文魚夠肥美。兩隻海蝦反而有點失望,望落好正咁但竟然暖左,唔夠爽同鮮。男朋友仲抗議咁話隻杯既形狀搞到佢好難扒飯.....氣勢如虹既龍蝦出場啦,龍蝦觸角好長,直達天際,頭又大,入面既膏好多。我問店員拎左隻碗放出黎慢慢食,丼隻碗太細....D膏真係無得輸,金黃色,龍蝦肉都超正,肉好實,唔會咬落去散開。做運動既龍蝦呀。刺身就比龍蝦遜色得多。同岩岩個海蝦一樣問題,帶子同魚都暖左d。食唔出鮮味,魚仲有點腥。龍蝦底有飯,另外跟個烏冬,兩個人實飽。呢個醬汁睇落似芝士加蛋黃醬,男朋友就話食落去係好濃既南瓜汁。我自己比較鐘意
廟街都有日本野食,估你唔到呢。

(呢位店員服務好好,加唔加水加唔加鼓油都會問聲你先。)
7點半到步,已經人頭湧湧。坐滿晒間店。好鬼熱鬧。
揀左丼瀛龍蝦剌身雙層爆丼同A築地壽司杯。
A築地壽司杯

築地壽司杯有氣勢,五杯唔同款。男朋友一黎已經掃左杯海膽。
加左黑松露係上面幾有創意,香口,更加估唔到佢地會夾得埋。
兩隻海蝦反而有點失望,望落好正咁但竟然暖左,唔夠爽同鮮。
男朋友仲抗議咁話隻杯既形狀搞到佢好難扒飯.....
丼瀛龍蝦剌身雙層爆丼

我問店員拎左隻碗放出黎慢慢食,丼隻碗太細....
做運動既龍蝦呀。

龍蝦底有飯,另外跟個烏冬,兩個人實飽。

呢個醬汁睇落似芝士加蛋黃醬,男朋友就話食落去係好濃既南瓜汁。我自己比較鐘意傳統既方法沾壽司豉油同芥末食⋯大家都可以try try ,各有各享受。始於個個唔同口味同愛好。

總括黎講餐廳都乾淨衛生,仲有自己既廁所。(廁所okay架,唔臭)店員態度良好而且勤力,但出餐速度有待提升。可圈可點啦!💁🏽
2018-05-17
丼瀛龍蝦剌身雙層爆丼
2018-05-18 2075 瀏覽
為左食好西可以去到幾盡,就係明明知道自己得一粒鐘食飯,都要專登過來佐敦,而最後成功遲到上堂。是日去到呢間位於佐敦嘅丼瀛,穿梭廟街竟然有間日本料理,新開張不久,已經咁受歡迎。我地平日未夠8點到餐廳,都很番幾個位。餐廳一眼睇哂,面積唔大,枱與枱間分佈密麻,枱面偏小,連豉油樽都放唔落。不過鐘意食好野嘅人,係唔會介意環境嘅,見大家嘅丼都好吸引,我都流哂口水。呢度主打丼,款式都幾多,overall就唔係貴,最平嘅吉列豬扒雙層丼58蚊有文易,其他例如松葉蟹腳三色雙層爆丼就128蚊;吞拿魚海膽丼就198蚊。雙層爆丼嘅意思,係指佢地嘅丼,一餐兩食,除左有上層嘅丼飯,下層有海膽蒟蒻沾麵,睇番介紹,話呢隻蒟蒻麵高纖低熱量,好健康咁話。不過其實好多蒟蒻麵主要成份都係小麥。築地壽司杯:有少少似之前日本食嘅樓梯級壽司造型,擺盤適合機食先。壽司杯有成5款,包括海膽、吞拿魚、刺身蝦、三文魚同一款唔知咩貝,冇特別介紹下我都食唔出係咩。整體都叫新鮮,起碼唔喜好海膽嘅我都食到,三文魚有兩片。此外,仲有三件加州卷,大件夾抵食。另外有隻鮑魚,都幾有彈性,亦唔un龍蝦刺身雙層爆丼:試左最貴嘅龍蝦丼,最多人介紹呢款啦。上層就係丼

築地壽司:有少少似之前日本食嘅樓梯級壽司造型,擺盤適合機食先。壽司杯有成5款,包括海膽、吞拿魚、刺身蝦、三文魚同一款唔知咩貝,冇特別介紹下我都食唔出係咩。整體都叫新鮮,起碼唔喜好海膽嘅我都食到,三文魚有兩片。此外,仲有三件加州卷,大件夾抵食。另外有隻鮑魚,都幾有彈性,亦唔un

龍蝦刺身雙層爆丼:試左最貴嘅龍蝦丼,最多人介紹呢款啦。上層就係丼飯,即刻拿拿聲手機食先,果然好吸引眼球。一大兜入面有起肉龍蝦,另外刺身款式都多嘅,有八爪魚、三文魚、帶子、吞拿魚、三文魚籽、仲有兩款唔知咩魚,冇寫明。

店員附上較剪,方便食龍蝦鉗,隻龍蝦size都唔細,肉質彈牙,而且幾好肉地
另外各樣刺身一片,勝在樣樣都試到,整體都係新鮮

至於果隻蛋,基本上係熟左,除左唔流心之外,其實佢整得幾入味。

下層就係蒟蒻麵喇,個盤好得意,用沾麵形式上,食嘅時候可以先點D海膽汁,由於我地食哂個飯先來食個麵,所以個麵就有少少痴埋一注,比較難夾開。蒟蒻麵個樣有D似烏冬,但比起烏冬再lum D。海膽汁稀身,味道唔明顯。