招聘中
最高可達 $28,000
最高可達 $20,800
最高可達 $17,800
月薪
更多筍工 (14)
2014-02-24 1469 瀏覽
朋友推介,本身喜歡食拉麵同烏冬,所以來試~第一次就試清湯烏冬就可以試清楚啲!有啲似快餐food court式order,先點烏冬大小,咩湯,再可以自己加小食,每件計,好清晰~清湯烏冬(大,$33):烏冬質地好,彈牙,一啲都唔粉!可以睇住佢煮幾耐~湯夠熱,都好味!脆脆粒自己加,okay~蝦天婦羅($13):涼咗,味道可以,細隻咗啲魷魚天婦羅($13):易咬開,味道也可以獅子狗天婦羅($13):有驚喜,唔知可以咁食,成條𠝹開炸,好好味!個天婦羅汁都係自己攞,正常味道啦會再回來吃
蝦天婦羅($13):涼咗,味道可以,細隻咗啲
魷魚天婦羅($13):易咬開,味道也可以
個天婦羅汁都係自己攞,正常味道啦
會再回來吃
2014-02-22
星期六同老公閒逛tst,順道試試丸龜跟新宿店有沒有大分別。下午兩點附近食店都很多人,幸好我們都不用排隊。食物及店面形或跟日本店差別不大,仍是半自助形式先選烏冬,再自行選擇天婦羅,飯糰,飲品,醬料及水,選好以後再付款。我們點了豬骨烏冬,冷烏冬,飯糰,炸蝦,炸雞,炸魷魚及啤酒。烏冬是即做的,入門口就能看見,老公話豬骨湯ok,冷烏冬亦不錯,飯糰沒試,天婦羅就一般不太有驚喜,反而炸雞夠味亦夠滑。雖然還是跟日本店有出入,例如食物不夠熱,有客人的咖喱湯要翻叮,食物選擇較少,天婦羅也不太熱,人手不足等。但其他大致仍是可以的,好喜歡那種自助形式,店舖整潔細心,有水及醬料供應等,價錢合理又可亦大或小份量,而且跟日本一樣都是客人要自覺把吃完的碗筷放回回收位置,這個做法非常好,希望有更多食店可施行,尊重店員又可提高公民責任!
2014-02-08
2014-01-29 1363 瀏覽
No table wait time but a 5 min queue to get food (you order & pick up from the counter before sitting down).  Main dishes are good, I had a large half cooked egg udon, my girlfriend had beef curry rice.  Udon well cooked, egg cold (which is very common here, but I'm not so keen on), good additions available: spring onion, grated radish, it was very similar to that I had recently in Tokyo.  Beef curry rice had very good flavour, rice/sauce ratio slightly heavy on the rice... but again that's very common.

We added some tempura: one large mixed seafood, one aubergine and one wasabi inari.  The tempura was cold and had lost it's crispness, so would avoid these next time.  The wasabi inari was tasty & would have this again.

Overall clean and good food, would suggest avoiding the tempura.
2014-01-28
2014-01-27 1007 瀏覽
其實很久前也來過一次 ^^這次再來是因為有朋友沒吃過~所以再陪他來吃。不過...除了看到有增加的咖哩烏冬和關東煮以外,其他的炸物也是沒有更新過。我們都是點了有溫泉蛋的烏冬 因為溫泉蛋確實是不錯的~有位朋友則是點了明太子撈烏冬 ^^(〃'▽'〃) 因為有明太子的關係~烏冬的味道剛剛好~~炸物的話握介這兩款 - 紫菜魷魚 和 炸雞粒 特別是紫菜魷魚 -w- 這個很易入口~ 而且有啖啖的紫菜味道不錯的~
其實很久前也來過一次 ^^
這次再來是因為有朋友沒吃過~所以再陪他來吃。

不過...除了看到有增加的咖哩烏冬和關東煮以外,
其他的炸物也是沒有更新過。

我們都是點了有溫泉蛋的烏冬

因為溫泉蛋確實是不錯的~
有位朋友則是點了明太子撈烏冬 ^^
(〃'▽'〃) 因為有明太子的關係~烏冬的味道剛剛好~~
炸物的話握介這兩款 - 紫菜魷魚 和 炸雞粒

2014-01-14
2014-01-11 1054 瀏覽
我仲記得丸亀最初開既時候, 我係因為睇到日本電視節目介紹話佢D烏冬好味所以同朋友去食過一次, 果次都覺得幾OK好食但之後發覺大角咀果邊都有間烏冬好好食, 跟住就冇再去過丸亀喇我見好耐冇食過, 走去食下啦, 點知 ...烏冬好"林", 完全唔爽口彈牙揀左3件天婦羅, 凍既 雖然魷魚個味道都唔算差, 但係整體就越食越扣分其實份量唔算好多, 但係唔知點解覺得好油膩一食完即時成個人吽左我諗我暫時唔會再去喇
所以同朋友去食過一次, 果次都覺得幾OK好食

我見好耐冇食過, 走去食下啦, 點知 ...
溫泉蛋烏冬
烏冬好"林", 完全唔爽口彈牙
(左起) 南瓜、半熟蛋、魷魚
揀左3件天婦羅, 凍既

雖然魷魚個味道都唔算差, 但係整體就越食越扣分

其實份量唔算好多, 但係唔知點解覺得好油膩
一食完即時成個人吽左

我諗我暫時唔會再去喇
2014-01-11
2014-01-04 681 瀏覽
茄牛呢個必勝組合,估唔到係丸龜都食得到。番茄牛肉烏冬 -- 好食!! 茄湯酸酸地好開胃,牛肉都好入味! 烏冬煙煙勒勒,同個湯好夾! 天寒地凍,好0岩食呢!另外點左海苔魷魚+天婦羅南瓜,兩樣都係0岩0岩炸起,脆脆好食! 海苔魷魚最like,用來送酒都唔錯!!
茄牛呢個必勝組合,估唔到係丸龜都食得到。
天寒地凍,好0岩食呢!

2013-12-17
2013-12-03 584 瀏覽
之前聽日本朋友講過呢間好好味, 於是今次黎到就試下. 點知好失望.首先係自助既, 拿完你想要既野就俾錢同搵位坐. 所以搵定位先會好D.有純烏冬, 有其他, 我揀左溫泉蛋烏冬, 心諗溫泉蛋應該超正, 點知中左伏……個樣算討好首先佢係唔知邊度就咁拿左隻蛋出黎, 唔熱又唔凍咁, 又無蛋汁味, 烏冬更是令我心碎失望, 既唔爽又唔彈牙. D湯係普通有D咸既鼓油味….第一次出街食飯食左一啖係唔上食落去…

個樣算討好

第一次出街食飯食左一啖係唔上食落去…
2013-07-23
2013-11-25 419 瀏覽
店舖十分有趣,用先點餐,後入座方式似係香港嘅車仔麵店,不過係現場製烏冬,即場煮麵有好多款湯底選擇,望左成分鐘都唔知點好結果聽侍應介紹,試下番茄湯底啦番茄湯底嘅烏冬,唔係話好濃味,清清地分量都唔小,望落好似唔係好大碗但係可能係烏冬飽肚彈牙的烏冬好吸引除了烏冬外,可以另外加天婦羅,我就叫左蕃薯同茄子,都好好味
店舖十分有趣,用先點餐,後入座方式
似係香港嘅車仔麵店,
不過係現場製烏冬,即場煮麵
有好多款湯底選擇,望左成分鐘都唔知點好
結果聽侍應介紹,試下番茄湯底啦
番茄湯底嘅烏冬,唔係話好濃味,清清地
分量都唔小,望落好似唔係好大碗
但係可能係烏冬飽肚
彈牙的烏冬
好吸引
除了烏冬外,可以另外加天婦羅,
我就叫左蕃薯同茄子,都好好味

門口位係自助點餐先俾錢,餐具凍水全自助同日本好似咖喱烏冬啲烏冬超彈牙好好味,咖喱又好香少少辣,仲有小小肉包埋。大既烏冬係個半烏冬絕對夠飽。食得辣既不妨試下。至於個天婦羅幾失望,唔知係咪因為唔係新鮮整起,個皮係淋既。以日本野炸物真係唔多得
門口位係自助點餐先俾錢,餐具凍水全自助同日本好似

這次的午餐是男朋友同我慶祝生日而設的,他知道我一向都喜歡食烏冬同拉麵,所以今次帶我去試下這間烏冬,去到一睇店舖名,就覺得好特別。我叫了一個溫泉蛋烏冬,加一個炒豚肉。拎住托盤行去同師傅講想食什麼烏冬,好快就望住他煮好碗烏冬,拎住碗繼續係counter睇下有無想食的天婦羅,飲品,最後就可以去俾錢。之後去自助調味料區,個度有個牌掛係上面,講解不同的調味料,有薑、蔥、芝麻、鰹魚醬油、天婦羅碎等等。我照牌的拍示,係烏冬上加了三湯匙的鰹魚醬油,天婦羅碎。自己去搵一個舒服的位,把溫泉蛋同鰹魚醬油混合在一起,咬一口讚岐烏冬,真係好煙韌彈牙,加少少天婦羅碎,好脆,好好食,特別鰹魚醬油把成碗烏冬的味道提升。另外炒豚肉比較乾同多油,所以把豚肉點一點烏冬汁先比較易入口。男朋友選了牛肉烏冬加飯糰,隻蛋太熟,牛肉都OK,飯糰入面的飯好入味,應該係飯入面加了醬汁,所以不用出面加豉油。但飯糰不是太大,十幾蚊件覺得唔太平宜。店舖內外都有指示指引顧客特別的點餐方法不過估唔到中size的烏冬都咁大碗,至少食得飽,而且都只是$40-50一碗烏冬,係尖沙咀未必可以咁平食到個午餐~同埋都好小機會會係自己去取餐,餐具,水都係自取的

豚肉烏冬
店舖內外都有指示指引顧客特別的點餐方法
同埋都好小機會會係自己去取餐,餐具,水都係自取的,食完自己拎返個托盤俾服務員,這個感覺都幾好,訓練自己有手尾,因為通常食一餐飯,多數都是被人去服侍的,而這一餐反而要自己落手落腳,哈,好特別的經歴。
2013-09-07
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
豚肉烏冬
2013-09-22 197 瀏覽
由於太座太喜愛”烏冬” 有烏冬在尖咀而且是從日本專程將整套系統運作拿過來給我們試,豈能不去一試一下, 難得的是她沒有將價格定於高位, 只是從一個大家比較容易接受的位置開始,其實真的不容易去維持尤其在高昂租金的香港,烏冬質感較有彈牙口感尤其是即煮即食, 因為我叫的”溫泉蛋烏冬”就是此種即煮烏冬, 而另一種先行稍為煮一下到有柯打來時再番煮埋其餘的時間,太座吃的那個”明太子玉子烏冬”正是那一種,可能因為放了一段時間, 口感方面同即煮的比較稍為淋番少少, 沒那種”趙勁”, 但又不致於很差勁, 溫泉蛋都OK, 明太子如果多一點會更合理(份量上) 但當然明白如果要取一個平均的價位絕不是件易事, 湯汁可能因為關係到成本, 個人認為太少了,炸天婦羅可能不太適合這樣炸定等人買,可惜的還有店方沒有安排蘿蔔茸在醬油內!為何不付上可能是控制成本, 亦可能是師傅認為有或者無唔影響任何效果, 不過本人認為有分別! 而腐皮壽司其實唔易做得好,可惜好多人都看扁它,希望下次再來還能看到她在這商場及有所進步
而腐皮壽司其實唔易做得好,可惜好多人都看扁它,
希望下次再來還能看到她在這商場及有所進步
2013-08-20
前晚九點鐘睇完戲,一心到來想試下佢,整間舖大約五成滿叫左兩個清湯烏冬,另加紫菜蛋漿炸魷魚粒一客野食ok,最好食係紫菜蛋漿炸魷魚粒~但整體上略嫌貴,性價比不算高
前晚九點鐘睇完戲,一心到來想試下佢,整間舖大約五成滿
叫左兩個清湯烏冬,另加紫菜蛋漿炸魷魚粒一客

野食ok,最好食係紫菜蛋漿炸魷魚粒~
但整體上略嫌貴,性價比不算高
題外話/補充資料: 話說前晚九點鐘,整間舖大約五成滿,大部份食客都仲係享用緊晚饍既時候,有位哥哥仔開始四圍掃地。 由於掃地揚起大量灰塵,加上佢掃地手法外行,自不然弄得灰塵四飄。 我問佢"可否待一陣間收舖後先掃地,好大塵,我地仲食緊野?" 佢"哦"完一聲繼續掃其他地方.... Jesus.....啲塵識飛咖大佬.... 之後趕時間,扒埋兩啖麵即刻走人無同佢嘈。
2013-09-20
2013-09-10 90 瀏覽
佢地的烏冬同飯分開中同大, 可以選擇, 除非你係大胃王, 一般女生揀中已經夠飽~~~ 佢地主打係天婦羅, 有蔬菜天婦羅, 好似個拳頭咁大, 好想試~, 有炸蝦, 炸雞, 南瓜,蕃薯, 等, 仲有飯團可供選擇形式就似車仔麵店, 先點個烏冬(有6-7款) , 之後就自己夾想要的餸, 最後就付款 , 比完錢就可以再自行加醬油, 蔥, 天婦羅碎等等....  我試了以下的東西...醬油烏冬(中), 加一件南瓜天婦羅, 加一件炸雞, 大約47蚊.... 味道, 因為是冷烏冬, 所個醬油好重要, 味道不是太差, 而且d 蔥同天婦羅炸碎碎係自己加, 所以食得好開心, 本來我想要蔬菜天婦羅, 不過排到我時就比人夾晒, 我又唔知可唔可係度等, 所以就決定去食炸雞... 好啦, 佢地天婦羅醬汁, 佢地d 汁唔係外面果d 稀稀的汁, 佢地d 比較濃同埋鹹, 唔好落太多, 南瓜炸得幾好, 唔太油同埋都脆卜卜... 炸雞就麻麻地啦... 好油同埋, 唔夠熱........ 唔係太吸引~~~餐廳座位幾舒服, 而且通風做唔錯, 唔會有太大陣食物油煙味

我試了以下的東西...

南瓜炸得幾好, 唔太油同埋都脆卜卜...

餐廳座位幾舒服, 而且通風做唔錯, 唔會有太大陣食物油煙味
2013-09-07
2013-09-08 127 瀏覽
今日去開尖沙嘴. 無咩想食. 於是走上I-SQUARE. 都係毫無頭緒. 以前食開個間日本野執佐. 因為間野50-60蚊有套餐. 食過兩次OK. 點知今次再去唔見左.呢間係類似快餐店. 得幾個選擇. 唔係豬軟骨烏冬就係咖哩飯. 咁我就兩個都叫佐. 食完覺得咁既價錢. 當食快餐OK. 份量足夠. 而咖哩辣度又夠. 本來無咩挑剔.最差都係服務. 唔知係咪怕人霸住張臺唔走. 死都要人買完野至準入去坐低. 如果人地攞好多野咪好唔方便囉. 我食野個日已經有人鬧D職員. 真係想多D人食野好心靈活D啦. 你將D未買野既潛在客人趕走曬係咪好過癮?

2013-05-14
2013-09-06 107 瀏覽
記得年初喺openrice度睇過編報導,介紹「丸亀製麵」獨有o既流心天婦羅蛋,其實一路都想去試,無奈小肥極少過海,所以一拖再拖,結果要等到表妹約去紅館睇天生歌姬A-Lin o既演唱會,小肥表哥先終於有籍口去一嚐此道「炸蛋」 !唔過九龍真係唔知道原來iSQUARE咁方便,同地鐡站可稱得上為連體嬰;商場又有升降機由地鐡嗰層上餐廳,真係慳返唔少時間同腳骨力 !一早知道黎「丸亀製麵」要排隊,小肥好醒目地早幾日就打定電話問服務生咩時間幫襯唔洗排咁耐 。哥仔好爽快地答我六點左右啦,所以當日我地兩老表六點半前到。一邊排隊,一邊諗食乜,時間好快就過;哈哈,其實都係等咗大概五分鐘!同師傅仔落完單,攞完碗麵,自選不同天婦羅菜式,付款,需時都係差不多五分鐘。可能因為早,搵位都唔係一個問題,小肥只係嫌座位以及餐桌太細,活動空間太少,肥肥家族絕對唔可以一齊黎囉 。麵檔無論係煮食counter,天婦羅部,或者係座位都打理得頗為乾淨企理。以快餐店黎講,收銀哥哥,煮麵師傅們,及清潔嬸嬸,所有員工o既態度都算友善,咁忙都唔會話黑面,而且仲有心機講解落單流程,XO仔覺得好合格架啦 !至於食物方面: 醬油蘿蔔茸

至於食物方面:
醬油蘿蔔茸拌烏冬($32/中碗)
:見網上面咁多人推介,小肥當然係唔會執輸,要叫返碗醬油蘿蔔茸拌烏冬黎食啦!第一次食自助式烏冬,感覺好新穎
!師傅熟手地喺counter度烚熟一份烏冬,放入碗中,加上蘿蔔茸同青檸後,再轉交客人自選醬油、蔥花、天婦羅碎、同薑茸。網民真係冇介紹錯,烏冬煙韌彈牙,以「丸亀製麵」秘製o既鰹魚醬油調味,配上適量o既蔥花、天婦羅碎、同薑茸,集香脆彈牙清新於一身,真係抵XO仔激讚
醬油蘿蔔茸拌烏冬(中)
半熟蛋天婦羅($10/隻):半熟蛋天婦羅個蛋黃居然已經熟透,毫不流心
,既然「炸蛋」的心也實透了,小肥又點會唔失望呢
?!當時嬲到連相都唔記得影!其次,個天婦羅「炸皮」太厚,而且成隻蛋涷冰冰,天呀,認真失敗
半熟蛋天婦羅
醬油蘿蔔茸拌烏冬+半熟蛋天婦羅
自助快餐店形式經營o既「丸亀製麵」,環境、服務、衛生都OK。醬油蘿蔔茸拌烏冬美味可口,價錢尚可接受,唯獨是要十蚊雞食隻貨不對辦o既「炸蛋」,試問XO仔又點可以唔扣分呢
2013-06-29
10 分鐘 (堂食)
醬油蘿蔔茸拌烏冬(中)