2017-10-17 77 瀏覽
星期六同朋友去行尖沙咀,經過呢度有間串燒店就入咗去食,因為我哋六點幾就食飯,所以唔算太多人,可以坐得好舒服!行到勁口喝,所以首先叫左2 枝啤酒再慢慢揀餸,見到Menu都覺得好吸引,我同我朋友瘋狂勁叫,上菜速度都好快!首先嚟左個菲菜同鰻魚,本身已經勁鍾意食韭菜,佢加埋啲川式辣粉,更加食唔停口,而鰻魚都冇諗過係咁大條,本身諗住得幾舊,抵食!好欣賞喺呢度一樣食材都有好多口味揀,好似燒扇貝就有黑松露、泰式辣汁、車打芝士等七八款口味,但結果我哋都揀咗最原始嘅蒜蓉燒扇貝!一上枱,雖然比滿滿嘅蒜蓉蓋住,但都覺扇貝好大粒,食落口感好好,鮮甜得嚟唔會un! 52 蚊有2 隻,價錢都唔錯!跟住嚟嘅燒茄子,更加大份,最鍾意食燒茄子果種入面勁juicy,出面塊皮又燒到勁香嘅感覺!我自己不嬲好鍾意食大啡菇,加埋芝士同煙肉咁燒,正!汁燒豆腐串,推介!無諗過豆腐都咁好食,個皮勁脆,但入面仲好嫩,而且個汁都好好味!嚟到肉食,燒雞翼我鍾意食,佢有札幌芝麻、川式麻辣同埋餃子雞翼等數都數唔哂嘅口味,我地幾經掙扎先揀到黑胡椒雞翼,因為樣樣都好想食!好在結果冇令我地失望,黑胡椒雞翼,辣得嚟夠惹味,加上佢燒到皮脆肉嫩咁,正!眼
我自己不嬲好鍾意食大啡菇,加埋芝士同煙肉咁燒,正!
眼闊肚窄嘅我地後尾開始淆底了,事關牛舌、雞肉串、雞腎、安格斯牛肉粒同燒玉子一次過嚟哂,不過好在全部質素都好好,所以我地都ko 得哂!好似我最鍾意嘅牛舌,真心厚切,所以食落好有口感!雞腎燒到好爽脆,玉子又滑得嚟份量又足,全部都無得頂!
最後值得一讚嘅係靚女侍應嘅服務態度好好,每次上菜都提我地小心熱,唔好整親,所以成晚都食得又飽又滿足又開心!
2017-10-15 79 瀏覽
串酒里,食串燒,飲啤酒,一樂也。位置唔係好當眼,食好嘢當然要捐窿捐罅啦。餐牌好多選擇。貪得意叫左兩支粗口啤($68/支),兒童不宜,哈哈。串燒類:車厘茄煙肉卷($29):爆汁車厘茄+香脆煙肉,正!燒雞腎($32):好爽脆呀!醬燒黑豚肉($49):好大串,啖啖肉!鹽燒厚切牛舌($59):好大件頭呢!蒜蓉燒原條茄子($45):好香蒜蓉味!川式燒韭菜($25):辣辣地好送酒!黑胡椒香燒雞翼($28):燒得夠乾身!鹽燒日本甜薯($25):甜甜地好味。海鮮類,全部都好鮮味,燒/焗左之後更有風味。黑椒牛油焗比目魚($89)秘醬燒鮑魚($99)冬蔭功汁燒蠔($49)黑松露燒扇貝($59)
串酒里,食串燒,飲啤酒,一樂也。

位置唔係好當眼,食好嘢當然要捐窿捐罅啦。

餐牌好多選擇。

貪得意叫左兩支粗口啤($68/支),兒童不宜,哈哈。

串燒類:

車厘茄煙肉卷($29):爆汁車厘茄+香脆煙肉,正!

燒雞腎($32):好爽脆呀!

醬燒黑豚肉($49):好大串,啖啖肉!

鹽燒厚切牛舌($59):好大件頭呢!

蒜蓉燒原條茄子($45):好香蒜蓉味!

川式燒韭菜($25):辣辣地好送酒!

黑胡椒香燒雞翼($28):燒得夠乾身!

鹽燒日本甜薯($25):甜甜地好味。

海鮮類,全部都好鮮味,燒/焗左之後更有風味。

黑椒牛油焗比目魚($89)

秘醬燒鮑魚($99)

冬蔭功汁燒蠔($49)

黑松露燒扇貝($59)

• 手工啤酒
2017-10-14 69 瀏覽
行街行到近佐敦,又諗起呢間小小店,串燒癮又起!發覺今次有新野喎,原來佢地同香港釀既麥子啤酒合作,整左獨家「粗口啤」,最過癮係除左粗口仲有個「你」字,岩哂用黎鬧人我叫左支西柚回甘,真係有少少西柚味架!每次黎都要叫煙肉車厘茄卷,雖然兩樣都係好普通既食材,但係夾埋一齊真係不得了,煙肉燒到脆脆地,一咬落去同juicy既車厘茄match到爆!今次亦叫左個新野「黑椒洋蔥焗比目魚」,比目魚身實淨有肉地,焗到脆脆地邊加埋黑椒洋蔥粒又係好夾,好鮮!燒豬頸肉估佢唔到咁大份,飽死人HAHA。燒到燶邊再加上酸酸甜甜既汁,幾得喎!
我叫左支西柚回甘,真係有少少西柚味架!
2017-10-14 58 瀏覽
這裡提供一系列麥子手工啤酒,相當受歡迎。點餐紙上各項燒物也十分吸引,雞軟骨,雞翼,牛扒,羊架,年糕,應有盡有。價錢合理,侍應態度親切有禮。特別推介的玉子蠔及蠔棒都好食,唯獨牛肉一般。分量方面足夠,3個人都飲飽食醉離場,埋單400/人,價錢合理。
2017-10-12 42 瀏覽
佢有自家特式手工啤係香港特式既粗口原來係佢地特地比香港手工啤廠 "麥子" 釀制好特別我地就叫左 "九" 同"西"九鳥係煙薰微辣門西係西柚xx 唔記得左好新鮮 不過未至於好出色 但係d名幾特別靜係同佢地影相都抵啦正常手工啤味道我地嗌左好多款串燒有d唔記得左影相牛舌黎到估唔到佢甘好食!! 睇佢個樣 無乜特別點知一咬落口 嘩 勁juice !!有個好似叫飛辣牛丸 超辣!! 我仲要食到一粒個面有辣椒子 辣死我啦 即刻飲啖"西"汁 順番條氣先呢間既串燒好食 本身點果時覺得全部都係普通野無乜特別姐呀~ 全部食左之後 都幾特別好食同埋環境輕鬆 個個係到傾計又唔會太嘈仲有戶外位添 食煙人士又多一個選擇埋單每人300
佢有自家特式手工啤

係香港特式既粗口

原來係佢地特地比香港手工啤廠 "麥子" 釀制

好特別

我地就叫左 "九" 同"西"

九鳥係煙薰微辣

我地嗌左好多款串燒

有d唔記得左影相

牛舌黎到

估唔到佢甘好食!! 睇佢個樣 無乜特別

點知一咬落口 嘩 勁juice !!

有個好似叫飛辣牛丸

呀~ 全部食左之後 都幾特別好食

同埋環境輕鬆 個個係到傾計又唔會太嘈

仲有戶外位添 食煙人士又多一個選擇

埋單每人300
餐廳名改得好貼題,係專賣「串」燒同「酒」,位處於山林道一條巷「里」入面。喺山林道望入去,只會見到餐廳室外坐位而見唔到門口,適合吸煙人士。我哋呢啲不吸煙人仕,室內位置就比較適合。 枱面擺放左三款調味料以供添加,其實嘢食都夠晒味,唔駛再加調味料。飲品全部都係罐裝或支裝,冇手調飲品。最有特色當然係「獨家啤」,上面印左啲粗口字,有六款,除左「李」字唔係粗口,其他五款都係粗口嚟。因為係手工啤酒,味道會較濃,所以都係冇叫到。讚好面書可以送火辣牛丸或芝士丸,我哋叫左火辣牛丸。有四粒,面頭見到有啲辣汁。一入口真係辣到噴火,入面原來仲有辣椒,哈,真係辣到條脷麻晒,唔食得辣就咪試,叫芝士丸最啱。嘢食分門別類咁印晒喺order紙度,黑板亦有推介食物。我哋由左至右,上而下咁叫嘢食。脆燒日本原條鰻魚$49 - 好多鰻魚汁,魚肉好彈牙,如果再大條啲就更好。魚香肉碎燒日本廣島蠔$49 - 肉碎超多,但魚香味道搶左蠔嘅鮮味,一般。黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔$59 - 蠔肉飽滿鮮甜,黑松露醬同蒜蓉係超多,有啲過濃。如果唔用蒜蓉,改做薯蓉,相信會更好食!札幌芝麻香燒雞翼28 - 雞皮燒得香脆可口,再加左芝麻,多一份香味。黃金

我哋呢啲不吸煙人仕,室內位置就比較適合。
飲品全部都係罐裝或支裝,冇手調飲品。

讚好面書可以送火辣牛丸或芝士丸,我哋叫左火辣牛丸。
有四粒,面頭見到有啲辣汁。
一入口真係辣到噴火,入面原來仲有辣椒,哈,真係辣到條脷麻晒
,唔食得辣就咪試,叫芝士丸最啱。

嘢食分門別類咁印晒喺order紙度,黑板亦有推介食物。

我哋由左至右,上而下咁叫嘢食。

黃金醬燒8吋虎蝦$49 - 蝦真係有8吋長,蝦連殼燒得脆卜卜,特別香。加左黃金醬,酸酸甜甜更帶出蝦味。

車打芝士燒扇貝$52 - 好好食,芝士味香濃,扇貝夠晒大隻仲多汁。食完仲要即刻ENCORE,食過返尋味。
車打芝士燒扇貝

惹味汁燒豬仔脾$59 - 幾大件,用手拎起支骨食,特別惹味。

秘製醬汁香燒豬頸肉$59 - 好大碟,呢個係必叫同抵食之選!一大塊燒豬頸肉燒得好香,爽口彈牙,面頭加左啲蜜汁,仲切開晒一條條,方便食。
秘製醬汁香燒豬頸肉

用新鮮蕃茄裝住秘製醬汁,又靚又好食,係一個酸辣汁。
燒菠蘿$29 - 燒新鮮菠蘿,夠甜,燒完仲有好多菠蘿汁,Juicy~
燒菠蘿
芝士煙肉焗大啡菇$39 - 大啡菇菇味特別香濃,特別地係好多汁。連埋芝士同煙肉一齊食,夠惹味。

芝士煙肉焗大啡菇

不得不讚一吓呢度服務,雖然只得一位女店員,但佢真係好有禮貌,經常溫馨提示要趁熱食、小心燙手等等,做事細心。

雖然我哋今晚不把酒,但亦可言歡,同朋友輕鬆嘆串燒,談天說地,一樂也~~
車打芝士燒扇貝
秘製醬汁香燒豬頸肉
2017-10-09 53 瀏覽
好耐冇同中學同學仔食飯,今日就食大家都鍾意的串燒!首先上菜的係雞泡魚乾,因為大家都未試過雞泡魚,所以見到當然要揀來試下魚乾乾身而且都比較煙韌,要有番咁上下牙力先咬到但係麻辣汁真係相當入味,辣度都係一流的一入口個啲唔太覺,之後就會愈來愈辣,非常惹味之後當然唔少得鰻魚啦!所以都試了日本原條鰻魚鰻魚的確係原條上碟,分給四個人食啱好一條軟骨都冇,拆得非常乾淨肉地軟綿嫩滑,淋上甜甜的燒汁,質素一流一致得到我們全部人推介的就係麻吉燒外層金黃香脆,入面軟林又彈牙,口感相當QQ味道上以甜為主,女孩子食一定會好喜歡的!我好喜歡食貝殼類的海鮮,所以見到翡翠螺要叫啦呢間小店的海鮮都幾出色,粒粒螺都大大隻,而且一碟都有幾多粒,四個人食都得個汁十分惹味,鍾意食海鮮的話就不要錯過這碟啦為左配合返朋友選的粗口啤酒,我叫了”你”,是蜜桃菜頭味的手工啤啤酒味濃而且偏苦,我唔係好識飲酒,所以就覺得一般般不過一啖串燒一啖啤酒是非常過癮的最後一定要提的就係火雞腎大塊到咁真的好少見,第一眼認唔出係雞腎呢~爽口度勁高,口感一流,彈牙爽脆絕對推薦大家試試同朋友聚會得非常開心,一定會做回頭客下次再來!
好耐冇同中學同學仔食飯,今日就食大家都鍾意的串燒!

魚乾乾身而且都比較煙韌,要有番咁上下牙力先咬到
但係麻辣汁真係相當入味,辣度都係一流的

一入口個啲唔太覺,之後就會愈來愈辣,非常惹味

之後當然唔少得鰻魚啦!所以都試了日本原條鰻魚
鰻魚的確係原條上碟,分給四個人食啱好
一條軟骨都冇,拆得非常乾淨

肉地軟綿嫩滑,淋上甜甜的燒汁,質素一流

一致得到我們全部人推介的就係麻吉燒

外層金黃香脆,入面軟林又彈牙,口感相當QQ

味道上以甜為主,女孩子食一定會好喜歡的!

我好喜歡食貝殼類的海鮮,所以見到翡翠螺要叫啦

個汁十分惹味,鍾意食海鮮的話就不要錯過這碟啦

啤酒味濃而且偏苦,我唔係好識飲酒,所以就覺得一般般
不過一啖串燒一啖啤酒是非常過癮的

最後一定要提的就係火雞腎

大塊到咁真的好少見,第一眼認唔出係雞腎呢~
爽口度勁高,口感一流,彈牙爽脆

絕對推薦大家試試

同朋友聚會得非常開心,一定會做回頭客下次再來!
2017-10-03
  • 麻辣爽彈火雞腎
2017-10-08 57 瀏覽
飲嘢聚會好耐冇舉行過。。。今次就試吓近排好hit ge串酒里去到。。。冇咗我個booking🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️好彩都有室內坐✌🏻✌🏻✌🏻餐牌我哋1坐底就唔齊1套「粗口啤酒」😂😂😂因為要影相🤣🤣🤣歡迎大家自由組合我哋影相都玩咗好耐😂😂😂唔知係因為d啤酒熱咗定真係唔好飲。。。我哋全部人都覺得好難飲🙈🙈🙈連隔離枱ge姐姐們都話好難飲,好似飲緊李斯德林咁🤣🤣🤣串燒們燒露荀BB麻吉燒燒牛舌個人最愛,朋友們都話正要encore 🤤🤤🤤燒黑豚肉(辣到1個點)燒蠔拼盆每隻味都唔錯,不過冇蠔味🤔🤔燒🍆🍆好好味又好juicy 。勁多蒜燒大啡菇好多芝士好多汁黑松露蒜蓉燒扇貝勁多黑松露同蒜蓉。但冇味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️總結:串燒唔錯,但冇咩特別「粗口啤酒」飲完真係個個講粗口😂😂😂但作為一個同朋友搞笑吹水ge飯局都可以試吓😜
飲嘢聚會好耐冇舉行過。。。
今次就試吓近排好hit ge串酒里
好彩都有室內坐✌🏻✌🏻✌🏻

餐牌
我哋1坐底就唔齊1套「粗口啤酒」😂😂😂
因為要影相🤣🤣🤣

歡迎大家自由組合
我哋影相都玩咗好耐😂😂😂
唔知係因為d啤酒熱咗定真係唔好飲。。。
我哋全部人都覺得好難飲🙈🙈🙈
連隔離枱ge姐姐們都話好難飲,好似飲緊李斯德林咁🤣🤣🤣

串燒們

燒露荀BB

麻吉燒

燒牛舌
個人最愛,朋友們都話正要encore 🤤🤤🤤

燒黑豚肉(辣到1個點)

燒蠔拼盆
每隻味都唔錯,不過冇蠔味🤔🤔

燒🍆🍆
好好味又好juicy 。勁多蒜

燒大啡菇
好多芝士好多汁

黑松露蒜蓉燒扇貝
勁多黑松露同蒜蓉。但冇味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

總結:
串燒唔錯,但冇咩特別
「粗口啤酒」飲完真係個個講粗口😂😂😂
但作為一個同朋友搞笑吹水ge飯局都可以試吓😜
2017-10-07
$350 (宵夜)
  • 黑椒燒牛舌
  • 惹味魚香燒原條茄子
2017-10-07 52 瀏覽
夜晚約咗朋友喺尖沙咀食飯, 但係我之前食嚟食去都係嗰幾間, 所以佢就提議一齊去山林道睇吓. 佢話嗰度除咗粥粉麵飯之外, 仲有好多特色嘢, 所以我就跟咗佢去.我哋喺彌敦道轉入山林道之後就俾一間食店嘅名吸引咗. 串酒里? 咩嚟㗎? 不如入去試吓囉. 而串酒里嘅串代表串燒, 酒代表啤酒, 而里原來係代表小巷. 有呢三樣嘢夾埋一齊真係好有居酒屋feel. 而佢有分室外同室內, 室外稍為有d熱, 希望可以加把風扇仔就好啦.我哋食咗好多嘢, 佢d串燒燒得好平均, 食物質素亦有番咁上下, 價錢亦好公道雞脾菇煙肉卷: 微脆嘅煙肉片燒得香口再包住切到一絲絲嘅雞脾菇, 仍然好Juicy芝麻燒餃子雞翼: 燒得皮脆肉嫩嘅去骨餃子雞翼, 中間釀咗明太子, 口感滿滿惹味汁燒雞泡魚干 / 燒魷魚鬚: 一絲絲嘅雞泡魚干加咗甜甜的醬汁燒, 佢有少少辣, 同燒魷魚鬚一齊食佐酒一流黑椒燒牛舌: 牛舌爽口, 切記要趁熱食!!!野味汁燒豬仔脾: 估唔到一隻豬仔脾可以有咁多肉, 而且肉質食落有質感唔會太硬, 再加上惹味的孜然粉, 真係正爆香草燒羊架: 羊架唔止大大件而且, 而且調味非常之適中, 完全食唔到羊羶味道芝士煙肉焗大啡菇

黑椒燒牛舌: 牛舌爽口, 切記要趁熱食!!!
芝士煙肉焗大啡菇: 芝士煙肉大菇個重點係個菇同芝士度. 平時焗完個菇都會乾到死, 但係呢個菇依然Keep到原有嘅水份, 一切開, 汁多到爆過黎, 值得一讚!另外佢嘅芝士亦大滿瀉, 軟軟芝士當中有脆脆的煙肉口感已是無敵, 拉絲亦都做到, 整體係勁正勁好食!
芝士燒8吋芝士虎蝦: 大大隻虎蝦燒完超易起殻, 芝士粉舖滿啖啖嘅蝦肉
黑松露燒扇貝: 一嚟到已經聞到好香嘅黑松露同蒜蓉味, 扇貝唔會燒得太乾, 而且食落非常香甜. 再加上扇貝殼已經燒得有少少焦香

呢度最特別嘅係可以試吓近期香港好興嘅手工啤酒. 而呢度嘅手工啤最特別嘅係, 每種手工啤都係用晒粗口名. 而且每款啤嘅名有佢自己的故事. 每一款嘅啤酒都有獨特的味道, 易入口得來的確係好好飲, 同平時嘅啤酒有好大分別
2017-09-19
2017-10-06 63 瀏覽
早就聽講過呢間有好出名嘅港產粗口手工啤,當然要約埋朋友黎試下啦!我個人平時都少飲酒,今日就試下圖中呢款啤酒,香檸薄荷手工啤一入口就試到好強烈嘅薄荷味,超級清新,味道上都帶少少甜落肚後口齒頰留香,帶有淡淡嘅小麥香同甘味其實好似都只係得5%酒精左右,新手黎講我會覺得呢隻入口啲!都多得佢嘅清新味道,用黎配搭偏咸嘅串燒簡直係一流呀!第一樣就試左秘製汁燒鮑魚見佢係menu有俾到就當然要試下啦!上檯嘅時候只有其中2隻係易啲撬開啲,其餘2隻都仲痴到實一實好難開如果可以預先撬開就好啦Size上其實都比較大隻,用料都比較貴~但係真係燒都相當之好!入口勁彈牙爽口,燒汁帶少少甜味雖然係好貴,但絕對值得試下!之後仲有叫左泰式辣汁燒扇貝~今次啲扇貝就已經有預先撬好,所以就好好夾啦!大大粒扇貝上面有唔同泰式香料,但入口主要都係青檸嘅酸味,辣味黎講其實都只有少少~扇貝依然保留住佢本身材料嘅鮮甜味,相當新鮮,肉質都好林!有入口即溶嘅感覺呢個就係惹味汁燒豬仔髀份量上真係比想像中少,肉質都鮮嫩又已經一咬離骨不過味道上真係比較咸,食落真係有少少似叉燒真係要即刻又飲多飲手工啤平衡下口入面嘅味道先啦~個人最最最鍾意,就係鹽燒厚
我個人平時都少飲酒,今日就試下圖中呢款啤酒,香檸薄荷手工啤

一入口就試到好強烈嘅薄荷味,超級清新,味道上都帶少少甜
落肚後口齒頰留香,帶有淡淡嘅小麥香同甘味

其實好似都只係得5%酒精左右,新手黎講我會覺得呢隻入口啲!
都多得佢嘅清新味道,用黎配搭偏咸嘅串燒簡直係一流呀!

第一樣就試左秘製汁燒鮑魚
見佢係menu有俾到
就當然要試下啦!
如果可以預先撬開就好啦

Size上其實都比較大隻,用料都比較貴~
但係真係燒都相當之好!入口勁彈牙爽口,燒汁帶少少甜味

雖然係好貴,但絕對值得試下!

之後仲有叫左泰式辣汁燒扇貝~
今次啲扇貝就已經有預先撬好,所以就好好夾啦!

呢個就係惹味汁燒豬仔髀
份量上真係比想像中少,肉質都鮮嫩又已經一咬離骨
不過味道上真係比較咸,食落真係有少少似叉燒

真係要即刻又飲多飲手工啤平衡下口入面嘅味道先啦~

個人最最最鍾意,就係鹽燒厚切牛舌!

呢次真係我見過最大份嘅牛舌串燒,係明符其實嘅厚切!

口感勁爽脆,牛肉嘅鮮味好完美咁保留落黎
配搭上鹽燒,真係滋味無窮

強烈推介大家一定要試下!!
最後仲講下冬陰功汁燒8吋虎蝦~

真係超級大隻,長度絕對長過我隻手掌,好似蝦肉可以食!
醬汁上其實冬陰功汁唔算特別明顯,主要食到嘅都係檸檬味,但蝦都相當之入味!
肉質上呢可惜就好似乾身左少少,如果可以多番啲肉汁就完美啦

總括黎講雖然價錢比較貴,但一分錢一分貨,用料真係一流的!
店員都好有禮貌相當Nice!朋友黎聚一聚真係唔錯

推介大家要去試下呀~
2017-10-02
2017-09-26 68 瀏覽
最近忙到甩碌,成日早早到公司卻是夜夜的走.. 搞到胃口都無咩。今個星期五,決定點都要Happy Friday 一下!黎到山林道酒吧林立,卻被呢間偏僻於巷仔嘅串酒里吸引了!想輕鬆一下?當然要乾一杯!見到佢有幾款粗口啤,用左超地道果幾隻粗口字!緊係要試試佢!!同朋友點左煙燻黑棗嘅"撚" 同西柚回甘嘅"西"~個人比較鐘意"西",酒味無咁濃亦帶點甘甘甜甜,"撚"對我而言就偏濃同澀左dd,但愛飲酒嘅男友就尤其喜歡。由於唔太餓,於是只係點左幾款小食佐下酒。串燒小蕃茄一般都會燒到偏乾身,但呢款竟然係爆晒汁的!!值得推介!一口牛柳粒味道香口,但略嫌燒到有啲靭,比較難咬開。雞軟骨調味做得唔錯,彈牙爽囗嘅口感用黎口痕一流😂😂最後呢個雙重芝士燒翠肉瓜慢係不得了!!一夾起,係滿滿嘅芝士絲,可能係配搭左口味清新嘅翠肉瓜,所以食落唔會好膩!總括而言,價錢屬中上,但味道唔錯,如果戶外位置可以多加兩部風扇無咁熱會更好~~
最近忙到甩碌,

成日早早到公司卻是夜夜的走..
搞到胃口都無咩。

今個星期五,決定點都要Happy Friday 一下!
黎到山林道酒吧林立,
卻被呢間偏僻於巷仔嘅串酒里吸引了!

想輕鬆一下?當然要乾一杯!
見到佢有幾款粗口啤,
用左超地道果幾隻粗口字!
緊係要試試佢!!

同朋友點左煙燻黑棗嘅"撚" 同西柚回甘嘅"西"~

個人比較鐘意"西",酒味無咁濃亦帶點甘甘甜甜,
"撚"對我而言就偏濃同澀左dd,
但愛飲酒嘅男友就尤其喜歡。

由於唔太餓,於是只係點左幾款小食佐下酒。
串燒小蕃茄一般都會燒到偏乾身,
但呢款竟然係爆晒汁的!!值得推介!

一口牛柳粒味道香口,
但略嫌燒到有啲靭,比較難咬開。

雞軟骨調味做得唔錯,
彈牙爽囗嘅口感用黎口痕一流😂😂

最後呢個雙重芝士燒翠肉瓜慢係不得了!!
一夾起,係滿滿嘅芝士絲,
可能係配搭左口味清新嘅翠肉瓜,所以食落唔會好膩!

總括而言,價錢屬中上,
但味道唔錯,
如果戶外位置可以多加兩部風扇無咁熱會更好~~
今日同陪三五好友去飲手工啤🤤香港制的粗口手工啤。四字真言。😂大家明白。每一款粗口啤都有佢自己的故事亦有唔同的味道,跟平常啤酒最大的分別手工啤不是沖粉的啤酒,相對地易入口。雖然酒精濃味會高少少,但不容易喝醉。PS 除非你不停灌🤷‍♂️傳說中的Hai1 酒。 其實佢係西柚味的啤酒。串燒中的王道食品!燒韭菜。個人不太喜歡白灼的韭菜,唯獨燒韭菜🤤有菜的質感,少了菜的草腥味。而且辣粉加得恰到好處,我鐘意👍黑松露薯條粗身薯條内裡相對地軟熟。份量亦夠三個人當小食。各種味道的虎蝦🤤左至右,芝士、蒜蓉、黑松露。識食一定由蝦頭食起,先吸哂頭嘅汁再拆蝦殼吃肉。燒過的蝦相對地彈牙而乾身。勁辣大雞脾真心辣!絕對不能少看那個辣度!需要大啖飲啤酒解辣!芝士煙肉焗大啡菇滿滿的芝士。菇肉勁厚。再加中間少量煙肉。一切開,汁多到爆過黎!芝士拉絲🤤一人一隻都覺得少🤤燒雞泡魚魚干又一配酒神級小食跟魷魚干很相似。燒豬頸肉。估唔到咁大份😳成塊豬扒一樣,還貼心用蕃茄盛汁。飲酒絕對不能缺少的雞腎。絕對是絕配🤤微辣爽口,一口雞腎一口啤酒🤤吃不停哦。食到不能再飽😂下次一定再飲過粗口啤!
今日同陪三五好友去飲手工啤🤤
香港制的粗口手工啤。

四字真言。

😂大家明白。
每一款粗口啤都有佢自己的故事
亦有唔同的味道,跟平常啤酒最大的分別
手工啤不是沖粉的啤酒,相對地易入口。
雖然酒精濃味會高少少,但不容易喝醉。
PS 除非你不停灌🤷‍♂️

傳說中的Hai1 酒。 其實佢係西柚味的啤酒。

串燒中的王道食品!
燒韭菜。個人不太喜歡白灼的韭菜,唯獨燒韭菜🤤
有菜的質感,少了菜的草腥味。
而且辣粉加得恰到好處,我鐘意👍

黑松露薯條
粗身薯條内裡相對地軟熟。
份量亦夠三個人當小食。

各種味道的虎蝦🤤
左至右,芝士、蒜蓉、黑松露。
識食一定由蝦頭食起,先吸哂頭嘅汁再拆蝦殼吃肉。
燒過的蝦相對地彈牙而乾身。

勁辣大雞脾
真心辣!絕對不能少看那個辣度!
需要大啖飲啤酒解辣!

芝士煙肉焗大啡菇
滿滿的芝士。菇肉勁厚。再加中間少量煙肉。
一切開,汁多到爆過黎!芝士拉絲🤤
一人一隻都覺得少🤤

燒雞泡魚魚干
又一配酒神級小食

跟魷魚干很相似。

燒豬頸肉。估唔到咁大份😳
成塊豬扒一樣,還貼心用蕃茄盛汁。

飲酒絕對不能缺少的雞腎。
絕對是絕配🤤微辣爽口,一口雞腎一口啤酒🤤
吃不停哦。

食到不能再飽😂下次一定再飲過粗口啤!
2017-09-14
  • 手工啤酒
  • 燒雞腎
2017-09-19 1221 瀏覽
朋友工作不順心我們就相約尖沙咀摸摸杯底煩躁的你點了兩支粗口啤酒那兩個粗口字相信能代表你此刻的心情吧香檸薄荷西柚回甘兩支啤酒各有性格先來你最愛的牛油鹽焗翡翠螺螺肉肉厚味鮮甜黑椒牛油焗比目魚超嫩滑在魚鰭位的魚脂尤其豐富避風塘燒茄子是重口味之選店方毫不吝嗇醬料多到滿瀉的醬料令茄子極之惹味烤釀大蘑菇釀滿芝士黃金扭扭薯條鹹香鹹香生燒大雞脾體型超巨大惹味之餘味道也超辛辣我也受不了另點支裝水解渴黑椒燒牛舌是厚切口感彈牙之餘牛味也濃郁燒魷魚糯米飯是飽肚之選黑胡椒雞翼味道似曾相識香草燒羊架偏瘦但味道搭夠說穿了那其實不是羊架rack of lamb而只是loin chop 羊排美食雖未能治癒你那脆弱的心靈但至少在微醺的旅途中盡情放肆過
朋友工作不順心
生燒大雞脾
黑椒燒牛舌
黑胡椒雞翼
2017-09-17 977 瀏覽
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃位於山林道的串酒里。這店我之前也去過,所在地旺中帶靜,感覺很舒服。食物主要是串燒,如果想吃粥粉麵飯,恐怕要失望了。但如果想吃串燒,來這裡就對了。因為是專做串燒,所以可以想像質素會很不錯。這裡還有很出名的粗口啤,就是有很多不同口味的啤酒,每種口味的招紙都有一個粗口字,幾樽放在一起,就成了一句完整的粗口。從彌敦道轉入山林道後不久就看到了!招牌放在醒目的地方,加上地圖其實不難找。裡面分為室內和室外,室內不算很大,但座位也算是寬敞,昏黃的燈光令人像是置身酒吧。沒記錯的話,室外好像可以吸煙,詳情可以再問店員。室內:點餐是用點餐紙,非常簡單,完全不複雜。點粗口啤的話,就要跟店員說要哪種口味。我們點了很多串燒,然後每人一罐飲料,再加一支粗口啤兩人share。燒鰻魚 $49加上鰻魚汁去燒很滋味,廚師很細心地把鰻魚切成一小一小塊,易於咀嚼。很香口,香醇的味道就算是吞下去後仍殘留在口裡。因為之前餓了很久,所以一上菜就馬上吃光。 避風塘燒茄子 $45 非常大件,上面舖滿了豆豉,不喜歡豆豉的人要注意。偏軟,有口感,燒完後別有一番風味。濕潤度也算足夠,不會太乾。燒露筍B

這店我之前也去過,所在地旺中帶靜,感覺很舒服。

食物主要是串燒,如果想吃粥粉麵飯,恐怕要失望了。

從彌敦道轉入山林道後不久就看到了!
招牌放在醒目的地方,加上地圖其實不難找。

沒記錯的話,室外好像可以吸煙,詳情可以再問店員。

室內:

點餐是用點餐紙,非常簡單,完全不複雜。
點粗口啤的話,就要跟店員說要哪種口味。

燒鰻魚 $49

很香口,香醇的味道就算是吞下去後仍殘留在口裡。

因為之前餓了很久,所以一上菜就馬上吃光。

避風塘燒茄子 $45
 非常大件,上面舖滿了豆豉,不喜歡豆豉的人要注意。

偏軟,有口感,燒完後別有一番風味。

濕潤度也算足夠,不會太乾。

燒露筍B $39﹑鰻魚汁燒雞脾菇串 $19﹑鹽燒秋葵 $24
每次見到露筍,我都要點,因為在家裡真是沒甚麼機會吃。

燒得剛剛好,很惹味。

雞脾菇很香很彈牙,但略嫌硬了一點。

秋葵有點乾,幸好夠滋味,可以搭救。

吃完後感覺很健康,尤其是秋葵據聞可以降血壓。

燒安格斯牛柳粒 $59﹑燒雞泡魚干 $49
牛柳粒夠牛味,又夠多汁。

肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。

雞泡魚干硬度適中,煮得不錯,用來佐酒一流。

黑椒牛油焗比目魚 $68

比目魚是我另一個至愛,魚肉很柔軟,又不腥。

焗得很香,幾種味道配合得天衣無縫。

整塊魚幾乎都是我一個人吃完的。

蒜蓉燒蠔 $49﹑黑松露燒扇貝 $59

燒蠔和扇貝都是充滿蒜蓉,我不認為很多人能把它們完全吃完,因為份量實在是太多。

我想也不用堅持要吃完,始終主角是燒蠔和扇貝。

燒蠔很彈牙,扇貝偏多汁,兩者都有可取之處。

醬燒雞肉串 2串 $32﹑醬燒黑豚肉 $49
兩串都很大份,性價比算是中上。

每一粒都很大,如果可以切小件一點會更好。

偏乾,需要邊吃邊喝飲料。

烤饟大冬菇 $38
一上菜就聞到很重的芝士粉味,廚師想必是下了一番工夫。

冬菇很多汁,吃後齒頰留香。

菊花茶 $18﹑橙汁 $18﹑獨家啤 - 你 $68
菊花茶和橙汁都是其他地方有售,不用多說,兩者都很能止渴,而且甜度適中。

獨家啤比較特別,店員推薦了蜜桃菜頭味。他建議我們喝這口味是因為這比較適合不太能喝的人(雖然我們已多番強調我們能喝)。

味道較苦和濃,跟想像中的蜜桃菜頭味很不同。

跟雞泡魚干一起食用,味道會更多元化。

埋單$751,平均每人$376,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-09-13
5 分鐘 (堂食)
2017-09-16 61 瀏覽
幾個麻甩佬要傾吓計有啲乜嘢地方好去聚腳梗係去食串燒同飲返支啤啦行到附近就見到招牌轉入條巷入邊就到鋪頭有室內同室外座位夏天咁熱梗係坐室內啦獨家啤酒六種口味同個女仔落單個時都幾搞笑粗口啤味道唔錯又易入口燒韭菜韭菜落左味粉同香油去燒夠曬味燒雞腎雞腎夠爽口唔韌芝士煙肉焗大啡菇大啡菇唔會燒到乾曬芝士又夠多連港女最鐘意嘅拉絲都做到勁正勁好食燒八寸虎蝦芝士黑松露蒜蓉三隻味黎講蒜蓉最啱配金菇肥牛卷(上)金菇安格斯牛肉卷(下)安格斯牛肉卷牛肉比較厚身食落啖啖肉生燒勁辣大雞髀請注意呢隻雞髀真係勁辣拎黎送酒一流黑松露沙律薯條最後叫多少少澱粉質嚟食飲下啤酒食下串燒又吹左一晚水
幾個麻甩佬要傾吓計有啲乜嘢地方好去聚腳
梗係去食串燒同飲返支啤啦

行到附近就見到招牌
轉入條巷入邊就到

鋪頭有室內同室外座位
夏天咁熱梗係坐室內啦

獨家啤酒

六種口味

同個女仔落單個時都幾搞笑
粗口啤味道唔錯又易入口

勁正勁好食

燒八寸虎蝦
芝士黑松露蒜蓉三隻味黎講
蒜蓉最啱配

金菇肥牛卷(上)
金菇安格斯牛肉卷(下)
安格斯牛肉卷牛肉比較厚身食落啖啖肉

生燒勁辣大雞髀
請注意呢隻雞髀真係勁辣
拎黎送酒一流

黑松露沙律薯條
最後叫多少少澱粉質嚟食
飲下啤酒食下串燒又吹左一晚水
2017-09-14
10 分鐘 (堂食)