2018-02-21 62 瀏覽
年初六和好友吃香喝辣來到這位於後巷的串燒店先點了特別的粗口啤酒門西是西柚回甘味易入口九鳥是甜橘微辣味道強烈厚燒牛舌呈方塊狀牛味重極具口感日本雞蛋燒廣島蠔特別醬汁由茄汁混生蛋黃燒雞翼是串燒界的經典配上黑胡椒味道更加突出再來是黑胡椒香燒餃子雞翼餡料似微辣的明太子不俗黃金扭扭薯條有鹹蛋味黑椒牛油洋蔥焗比目魚非常嫩滑一客有兩件很是滿足車打芝士燒八吋老虎蝦足八吋秘製醬汁香燒豬頸肉超大份肉感十足感覺滿足喝到面紅耳赤的你盡訴心中情但願一切煩惱在新一年都迎刃而解
年初六和好友吃香喝辣
2018-02-21
厚燒牛舌
燒雞翼
2018-02-21 75 瀏覽
新年連續忙左四日新年假同家人朋友團年,年後既大年初五係開工既大日子,相信好多人都同我一樣返工仍然在放假心情中,夜晚當然繼續約好友食飯聚一聚決定去食串燒飲啤酒,食住野輕鬆傾計,去左依間位於山林道既串燒店,大大個招牌掛係門外容易搵到,點串燒都以寫紙落單形式,叫串燒同時,亦叫埋啤酒,依度好出名既六款手工啤酒,樽身上都印有粗口單字,每樽分別係不同味道,我地叫左依兩款味道既手工啤左邊係香檸薄荷,飲落有強烈薄荷味,一飲成個口都充斥住薄荷味,呑後有陣陣既香檸酸味散出黎,味道勁清新兼醒神,相信唔係人人接受到,我就一般,但我朋友覺得唔錯,聽店員講依隻味係比較多人叫,如果無飲過,叫黎試下都無防右邊係香甜蜜糖,麥味比起左邊個支更重,飲完個喉嚨有好大陣麥既回甘香,蜜糖味非常濃,但又唔會太甜,相對比較容易入口,女生們應該會比較喜愛惹味汁燒雞泡魚乾 去親去居酒屋或串燒店,都會必叫雞泡魚乾,依度既雞泡魚乾質感乾身有咬口,但燒得惹味  無腥味,點沙律醬食增添少少咸味,送酒一流生蝦配特色泰醬 估唔到食串燒既地方都有生蝦食,叫返碟過下口癮都唔錯呢, 生蝦汁比平時食到既稀身,但愈食愈辣,酸味強烈更加開胃黑松露沙律醬薯條 平

惹味汁燒雞泡魚乾
生蝦配特色泰醬
黑松露沙律醬薯條
平時食西餐都會叫小食炸薯條 ,依度剛好有就叫左客黎食下,粗薯條 炸得香脆, 薯味香濃,凍左少少食都唔會腍哂,依然保持到脆口感, 面頭既黑松露醬 比一般食到既味道較甜,但不失黑松露本身香味濃郁味道,簡直係絕配
黃金蒜蓉燒扇貝
黎到已經嘩左一聲,扇貝面頭鋪到滿滿既蒜蓉,扇貝大粒肉厚 ,食落幾爽嫩, 依然保持到鮮味 , 平時食開清蒸已經覺得好惹味,燒一樣惹味十足,食完之後濃郁 蒜味已 充斥全個口,好正啊
蒜蓉燒原條茄子
食串燒點少得叫燒茄子 ,必點菜式之一,面頭鋪滿大量木魚同蒜蓉,
連茄子肉一齊拉起食,入口即溶好軟身 ,燒得剛剛好,好香又勁惹味,不其然真係想配個白飯食
鹽燒日本秋葵
平時食開烚秋葵 ,口感比較滑身,但燒熟既秋葵 更加討好,爽脆得黎只帶少許滑身,加上孜然粉味道夠惹味,整體都比較清爽可口
日式汁燒BB露荀
食咁多肉都要叫菜食下既,唯一選擇就係露荀 ,露荀 平時炒黎食都會比較乾身,但燒熟既露荀 反而多汁 爽脆 有咬口,孜然粉味道增添惹味,唔錯呢
燒玉子
本身本人都好喜愛食蛋,依度既燒玉子竟然有驚喜,味道甜得黎帶蛋香, 厚玉子 咬落軟熟,  熱辣辣香噴噴,必叫之選
麻辣醬燒黑豚肉
厚切既黑豚肉 真係非常大粒,咬落啖啖肉夠實在,燒得剛好唔乾身,仲有少少肉汁流出,口感似叉燒 ,麻味都不可睇少,愈食愈辣,幾過癮
鹽燒日本甜薯
食左咁多辣串燒,食返粒甜薯就啱哂,燒得好軟熟, 甜味十足,非常討好
整體而言,串燒都燒得唔錯,價錢合理,配上有特色既手工啤,輕鬆食住傾計既好地方
2018-02-15 137 瀏覽
最近朋友圈掀起左一陣熱潮,約親食飯都好似會去一啲邊飲啤酒邊食串燒嘅店。今日介紹嘅呢一間「串酒里」位於尖沙咀,粗口手工啤十分出名。當日七點幾到埗,入面都頗爆滿,幸好朋友非第一次食,所以一早預約好,於是夠鐘即時入坐!睇睇餐牌,除咗串燒當然唔少得叫啤酒,呢到嘅粗口啤有不同味道,所以最好睇清楚先好叫啊。有鑑於之前,我地今次每款都係單點一串,寧願試多幾款唔同嘅串燒。最後我地起碼都叫咗26樣,哈哈哈哈,究竟食唔食得哂咖,轉頭就自有分曉。 最先首批到嘅有芝心日本廣島蠔脆棒,味道唔錯,唔會有蠔腥味,熱辣辣十分脆口,最岩我呢啲細路仔。而火雞腎則燒得非常爽口,一啲都唔覺得難嚼。其後,鱿魚筒糯米飯值得一讚,除咗鱿魚筒燒得香之餘,包係筒內嘅糯米飯,調味夠加上海鮮嘅香味撲鼻,冬天食簡直一流!接住,黃金薯圈又係非提不可,非常大盆抵食之外,每一個薯圈都均衡地沾上咗芝士粒,充滿香濃嘅芝士口味,就算唔點茄汁都可以令你無法自拔,配啤酒或可樂係絕配啊。然而萬眾期待嘅牛舌串一到,大家都立即停低,第一時間整番幾舊,牛味確實濃,一串四舊,雖然夠大粒但個人認為口感一般,唔夠林身。反而粟米令我更喜出望外,表面有少許蜜糖,燒至少少焦,
支裝手工粗口啤酒

芝心日本廣島蠔脆棒
脆燒日本原條鰻魚
川式爽彈火雞腎
日式汁燒BB露荀、燒芝士丸、鹽燒日本秋葵
香燒燒魷魚釀糯米飯
蜜糖燒豆卜、鹽燒安格斯牛柳粒
燒玉子
然而萬眾期待嘅牛舌串一到,大家都立即停低,第一時間整番幾舊,牛味確實濃,一串四舊,雖然夠大粒但個人認為口感一般,唔夠林身。反而粟米令我更喜出望外,表面有少許蜜糖,燒至少少焦,但烤得非常香,配起微甜嘅蜜糖,多汁又香,喜歡BBQ粟米必食!
札幌芝麻香燒雞翼、鹽燒厚切牛舌
香脆蜜糖燒新鮮粟米
日本汁燒冬菇串
此時,我地柯打嘅食物陸續送來,分別有大菇、煙肉金菇同豆腐。又一驚艷之作,豆腐。店家選用滑豆腐真係十分明智,外脆內滑個種對比,加上煎炸得夠熱,朋友同我大都盛讚。
芝士煙肉焗大啡菇
雞脾菇煙肉卷
汁燒豆腐串
大家都心想有啲飽,但最後一擊!豬頸肉、娃娃菜、雞肉串,豬頸肉份量多,醬汁方面個人覺得有啲偏辣,但其他朋友覺得辣度岩岩好,很配啤酒。所以我就以娃娃菜作結停餐,雖然燒得略焦,但水份依然十分足,可謂整晚嘅清泉。
秘製醬汁白燒豬頸肉
自家製惹味雞肉串
日本雞蛋燒廣島蠔
日式汁燒娃娃菜
總結,呢度串燒價錢都幾均真,以平時外出聚餐嘅價錢,係呢間鋪頭一齊柯打一齊食,每人可以試到好多唔同選擇,而且飽肚程度係企起身都再食唔落個款。另外上菜速度非常均衡,所以食得切之餘,每樣都係十分熱辣辣!
2018-02-14 1067 瀏覽
今日和朋友來到山林道覓食, 自從井橋倒閉後很少來到山林道找食物,今次和朋友經過決定一試這間沒見過的燒烤。吃燒烤當然少不了飲啤酒,這裡的啤酒是餐廳自己弄的手工啤酒,有不同的味道給你選擇。 我和朋友選擇了"吊你",其實是粗口來,但這裡不能出街,就用近音字代替。「吊」是檸檬薄荷,味道比較特別。「你」是淡淡的香桃味。首先我們先選擇了這裏的名菜當然是海鮮,我們選擇了黃金燒蝦跟芝士蝦燒蝦。 燒蝦來到果真有八寸的大蝦,份量十足,可惜燒烤的時間稍長,令蝦身有點乾。蒜蓉扇貝的價錢並不是很貴,幾十蚊可以吃到兩隻扇貝, 而且蒜蓉份量十分充足,扇貝亦嫩,都幾抵食。它的魚香茄子應該是比較特別的,在街上一般不會有魚香茄子這個選擇,魚香茄子肉碎很多,而且魚香味道足夠,幾惹味。還有外香脆內多汁的煙肉車厘茄,肉味十足的燒黑豚肉,充滿甜味的蜜糖燒粟米,保留水份沒有燒乾的燒冬菇,內有餡料的餃子燒雞翼,牛肉味十足的金菇牛肉卷, 充滿孜然味的燒娃娃菜, 煙煙韌韌的燒麻吉,薄脆嫩滑的豆腐串。沒有叫澱粉也吃得飽的豐富晚餐,邊吃邊喝著手工啤酒,與朋友聊天,真是樂事。
「吊」是檸檬薄荷,味道比較特別。「你」是淡淡的香桃味。
2018-02-13 61 瀏覽
今天朋友聚會,她想食小吃及飲酒,串燒喺一個唔錯既選擇,朋友選左位於尖沙咀既串酒里小店細細間,雖然設有露天位置,但是座位唔多,最好預先訂位,比較穩陣支裝手工啤酒有4 款,叫左兩款,分別為蜜桃菜頭味,蜜桃味道濃郁,清香及西柚回甘味,西柚味道香,甘甘甜甜,好特別鹽燒厚切牛舌牛切雖然厚切,一尐都唔靭,juicy 又有咬口黃金蒜蓉燒日本廣島蠔満滿蒜蓉在上面,香味四溢,燒蠔火喉恰當,幼嫰多汁,夾埋惹味蒜蓉,忍不住要encore冬陰功汁燒扇貝冬陰功汁唔喺太酸,比較辣,喜歡食辣既朋友,不容錯過川式麻辣香燒雞翼雞翼幼滑,食落味道有麻香又晤辣,好特別鹽燒甜薯仔及秋葵,同樣喺水準之作呢度提供多款自製醬汁,令到食物味道提升了
支裝手工啤酒
支裝手工啤酒有4 款,叫左兩款,分別為
蜜桃菜頭味,蜜桃味道濃郁,清香及
西柚回甘味,西柚味道香,甘甘甜甜,好特別
盬燒厚切牛舌
鹽燒厚切牛舌
牛切雖然厚切,一尐都唔靭,juicy 又有咬口
冬陰功汁燒扇貝
冬陰功汁唔喺太酸,比較辣,喜歡食辣既朋友,不容錯過
川式麻辣香燒雞翼
雞翼幼滑,食落味道有麻香又晤辣,好特別

日本秋葵
鹽燒甜薯仔及秋葵,同樣喺水準之作

呢度提供多款自製醬汁,令到食物味道提升了
支裝手工啤酒
盬燒厚切牛舌
日本秋葵
  • 手工啤酒
  • 鹽燒日本秋葵
  • 鹽燒牛舌
2018-02-12 42 瀏覽
最近有同朋友嚟個聚會,佢哋揀咗呢間串燒專門店:串酒里。呢度係尖沙咀附近, 所以都好方便, 因為我冇試過,所以都無所謂。呢度真係有好多串燒可以揀,呢度食物選擇都幾多, 好啱一齊傾計食下野咁。我哋叫咗個車打芝士燒虎蝦,好大隻。味道帶點芝士味,蝦肉好爽口。我哋有叫咗燒粟米,味道好甜, 燒得好香。呢個係黃金炸薯條,味道帶點蛋黃味,炸得好甘香,好脆。呢個係燒玉子,外脆內嫩,好有蛋香味呢個係燒鮑魚,一客有兩隻嘅,味道好煙韌。

我哋有叫咗燒粟米,味道好甜, 燒得好香。

呢個係黃金炸薯條,味道帶點蛋黃味,炸得好甘香,好脆。

呢個係燒玉子,外脆內嫩,好有蛋香味

呢個係燒鮑魚,一客有兩隻嘅,味道好煙韌。

2018-02-10 44 瀏覽
同朋友係IG見到粗口手工啤,於是就約埋一齊去試下,點知原來係之前食過的串酒里,果然搞搞新意思又再次吸引到我去食。上次食串酒里的時候,已經覺得呢間餐廳做得唔錯,主打串燒又好味的唔多,能夠保持質素就更少,個人認為呢間串酒里同埋尖沙咀I Square附近有間叫肚餓了都係比較出色,而呢兩間都係我間中會帶朋友去食的串燒店。全晚整體而言,推薦的菜式包括:釀魷魚、黃金薯條、烤鰻魚、烤豆卜、烤牛舌、大蘑菇。當然,其他叫左的食物都無中伏,所以基本上都係滿意,除左以上幾樣個人推薦之外,其他串燒都值得一點,尤其係4位朋友同行,就可以叫多少少款式,每人每樣都有得試下。釀魷魚:呢樣係驚喜之作,上枱個時見到已經嚇一嚇,因為係原隻魷魚咁上,而且睇落非常漲卜卜,加上有D木魚絲飛下飛下,畫面睇落的確幾吸引。魷魚入面釀左好多飯,唔係普通白飯,而係有味的飯,吸收左魷魚的鮮味,仲有魷魚本身爽脆,兩者加埋令人忍唔住不停食,最後仲要再叫多隻先夠。黃金薯條:見到隔離枱叫左一盤,係扭扭薯條咁樣,所以就跟住其他人都叫一份,黎到先知「黃金」並唔係炸到金黃色的意思,而係薯條外層用鹹蛋黃炒過,平均地沾上鹹蛋黃,令到一盤薯條加分,一邊飲住啤酒

黃金薯條:見到隔離枱叫左一盤,係扭扭薯條咁樣,所以就跟住其他人都叫一份,黎到先知「黃金」並唔係炸到金黃色的意思,而係薯條外層用鹹蛋黃炒過,平均地沾上鹹蛋黃,令到一盤薯條加分,一邊飲住啤酒一邊食鹹蛋黃薯條,呢個組合無得頂。

烤鰻魚:份量十足的烤鰻魚,一送到黎就已經見到鰻魚非常厚身,果然入口啖啖肉,唔太覺得有明顯的魚骨,味道唔會太鹹太甜,連平時唔食鰻魚的朋友都話覺得唔錯,如果加個白飯底應該可以出去開鰻魚飯店。

烤豆卜:唔好以為無咩特別,一開頭我地都覺得豆卜唔值錢,點解會賣到比想像貴,後尾一食就知呢道係功夫菜,師傅好有心機慢慢烤,豆卜先可以做到外層唔會燒焦,咬落入面係熱辣辣軟綿綿,似外脆內軟的口感。

烤牛舌:見到隔離叫左碟牛舌,所以又八八卦卦咁去叫碟虐下,每粒都大大粒,唔係薄切個皇,所以入口口感豐富,啖啖肉。牛舌唔會烤到太乾,食落仲會有Juicy的感覺,但唔係血腥個種,而且唔會烤到咬唔郁,有嚼勁之餘都仲保持到牛舌應有的口感。

大蘑菇:呢個就真係其貌不揚,送到的時候大家都覺得賣相唔太靚仔,上面一層白色下面一層深啡色咁,不過切開的時候先發現大蘑菇本身非常清新,味道濃郁,而且烤完都仲有好好好多汁,加上芝士醬汁點綴,意外地受到大家歡迎,最後都有再叫多一份Share。

• 釀魷魚
  • 黃金薯條
  • 烤鰻魚
  • 烤豆卜
  • 烤牛舌
  • 大蘑菇
2018-02-09 52 瀏覽
同朋友三人行即興食串燒揾到呢間,一坐低個朋友想要杯熱水,高高瘦瘦着便服既女仔(貌似老闆):冇喎⋯⋯,無唔緊要,但佢真係塊面好黑囉,仲要坐唔夠一個鐘就同我地講交枱,問佢點樣可以坐耐啲,佢話要俾deposit 先可以坐耐少少,哈。。。deposit,佢嗰間好似坐咗喺垃圾後巷既鋪頭仲要收deposit 趕人走,重點係成個場得三張枱有人,無環境無質素....咁耐以黎等一次劣評
一向咩都鍾意食因為為食,早前俾呢間串燒店個名吸引左,就入左去感覺好似酒吧燈光不太亮太暗,我幾鍾意呢個環境先黎兩枝粗口手工啤,獨家,味道又特別左面撚係煙燻黑棗味,右面柒係香甜蜜糖,味道唔錯又滲出獨特香氣再正式叫串燒,配啤酒好正川式燒韮菜HKD25先點平時至愛點既串燒味道入味又香燒玉子HKD32外面甜甜的,里面蛋味十足,口感滿滿黃金扭扭薯條HKD49炸得香脆,味道唔會太鹹幾好食鹽燒日本秋葵HKD25味道好夠,食落口鹹鹹加上秋葵當中的潺,感覺幾特別另外仲點左個黃金蒜蓉燒日本廣島蠔兩隻HKD49燒得好香,蒜蓉香濃,連帶蠔都變得更香,而且好大隻,入口多汁好吃串燒啤酒個人感覺最岩同三五知己宵夜最正,一串一串,又香口又惹味!

感覺好似酒吧

燈光不太亮太暗,我幾鍾意呢個環境

先黎兩枝粗口手工啤,獨家,味道又特別

再正式叫串燒,配啤酒好正
川式燒韮菜HKD25
先點平時至愛點既串燒
味道入味又香

燒玉子HKD32
外面甜甜的,里面蛋味十足,口感滿滿

黃金扭扭薯條HKD49
炸得香脆,味道唔會太鹹幾好食

鹽燒日本秋葵HKD25
味道好夠,食落口鹹鹹加上秋葵當中的潺,感覺幾特別

另外仲點左個黃金蒜蓉燒日本廣島蠔
兩隻HKD49

2018-02-06 43 瀏覽
係山林道近警署果邊既一條後巷內既小店主要以串燒同自家製「粗口」啤酒為賣點;咁岩我又病地,D 朋友又唔飲酒無機會試到。依個坐位唔多岩2-4 人今晚係汽水串燒傾計夜叫串燒最好就係有人遲到都可以邊食邊得生蝦都係泰國既好食,依個無咩味黑椒牛油洋蔥焗比目魚($89)超級失望, 無味一夾就散黑松靈沙律醬薯條 ($49)推介個薯條食辣辣, 配埋個黑松露醬.. 正 ! 最尾牛油鹽焗翡翠螺($69)未食過熟既翡翠螺,牛油味香但無左鮮甜味;相信做冷盤好D燒玉子軟棉棉, 好溫柔既感覺鹽燒安格斯牛柳粒大大粒牛柳粒燒得剛熟,肉質嫰滑鹽燒厚切牛舌最晚最佳推介牛舌味道很濃,厚切肉腍夠咬口燒原條蒜蓉茄子約15cm長,蒜蓉味勁,茄子鮮甜魷魚糯米飯 ($89)魷魚包糯米飯,夠飽肚又好味糯米飯夠香又煙韌。魷魚SO少得可憐又唔好味雞粒串肉質好乾好鞋唔建議叫整體都係唔錯既吹水之地, 不限時但難BOOK 位食物質數就好一普通,我覺得想試佢地既手工啤酒先好黎

今晚係汽水串燒傾計夜
叫串燒最好就係有人遲到都可以邊食邊得

生蝦
都係泰國既好食,依個無咩味

黑椒牛油洋蔥焗比目魚($89)
超級失望, 無味一夾就散

黑松靈沙律醬薯條 ($49)

推介個薯條食辣辣, 配埋個黑松露醬.. 正 ! 最尾

牛油鹽焗翡翠螺($69)
未食過熟既翡翠螺,牛油味香但無左鮮甜味;相信做冷盤好D

燒玉子
軟棉棉, 好溫柔既感覺

鹽燒安格斯牛柳粒
大大粒牛柳粒燒得剛熟,肉質嫰滑

鹽燒厚切牛舌

最晚最佳推介牛舌味道很濃,厚切肉腍夠咬口

燒原條蒜蓉茄子
約15
cm長,蒜蓉味勁,茄子鮮甜

魷魚糯米飯 ($89)
魷魚包糯米飯,夠飽肚又好味糯米飯夠香又煙韌。

魷魚SO

少得可憐又唔好味

雞粒串

肉質好乾好鞋唔建議叫

整體都係唔錯既吹水之地, 不限時但難BOOK 位

食物質數就好一普通,我覺得想試佢地既手工啤酒先好黎
2018-02-02
山林道 - 除了你會想起謝安琪的那首歌之外,你還對它有什麼印象嘛 ? 其實這條街確實有很多高質餐廳進駐,但總是好像都被人遺忘了的樣子 ; 而這間高質素又有特色的串燒餐廳,便是其中一個例子,就像隱藏於這個繁華鬧市,正好於石屎山林道路之中 ~為大家介紹,它就是山林道上的 "串酒里" .餐廳入口並不太明顯,不過仔細少少看看,其入口都有少許像一個屋苑的正門,但又寫上 "串酒里"一字入到餐廳內部,雖然用餐環境不大,不過就有種處身CAFE的感覺,燈光柔柔的,很CHILL ~ 這個大小的環境食串燒,其實很不錯,因為只要你一示意店員想落單,店員都會即時看到,並即時為你服務 ~  (* 提示: 串燒最好趁熱食,因為很快會變冷,所以每次落單時可以不要叫太多)MENU方面,餐廳提供多款串燒燒烤食物,並分門別類於MENU上列出來 ,有些更是比較特別的食材 ; 例如海鮮類的鮑魚及翡翠螺,蔬菜類的燒韮菜及日本秋葵等等.食物之外,餐廳另一賣點/推介,亦是我特別想介紹給大家的,就是這個 : 粗口手工啤 !! 先忽視其他所有要素,只是看它的特色及意念,就已經非常地道及有創意,絕對值得加分~雖然不是每人都接受它以香港粗口

為大家介紹,它就是山林道上的 "串酒里" .

雖然不是每人都接受它以香港粗口作賣點,不過卻完全能夠體會香港語文文化外,亦份外有種豪嘆獨特手工啤的感覺
而每款的手工啤都有它們自己獨特的味道,例如 "你" 字,它的味道就是蜜桃菜頭,酒精味道不太濃烈,甜甜的,帶有少許苦澀味,就好像細味人生~

另外,此手工啤更是由本地著名專門釀製及打造手工啤的 "麥子" 製造~

每支都定價為$68,6個粗口,一共6款 ~ 今次點選了3款,就剛好好像湊巧成了一句粗口一樣(如圖) !

* 黑松露沙津醬薯條  $49

飲啤酒,總會想食個薯條 ~ 這個黑松露沙津醬薯條除份量夠多,即叫即做外,上面的黑松露沙津醬非常香濃,每條薯條都可以沾上它,配上特色手工啤,已經非常CHILL了 ~

* 左 : 川式麻辣香燒雞翼(兩隻)  $28

多款串燒都有個優點,就是其份量都是提供2位起,所以份量亦不會過少或過多 ; 此雞翼外層醬汁夠辣夠香,會是雞翼款式中不錯的選擇~

* 右 : 札幌芝麻香燒餃子雞翼(兩隻)  $49

這款雞翼就比較啖啖肉一點,肉質鮮嫩有肉汁,不過味道相對比較淡,喜歡淡味的朋友會適合~

* 左 : 黃金蒜蓉燒扇貝(兩隻)  $52

餐廳的海鮮類串燒都有不錯的水準,例如這款黃金蒜蓉燒扇貝,非常狂野又澎湃的大量蒜蓉鋪滿整隻扇貝上燒,非常香濃又夠香,當中的扇貝肉亦大大粒,是高水準的~

* 右 : 黃金醬燒日本廣島蠔(兩隻)  $49

愛蠔之人必點 ! 高質大大隻的新鮮日本廣島蠔,配上黃金醬燒,味道猶如非常濃厚的日式沙律蛋黃醬,醬汁鋪滿全飯蠔肉之上,口感異常CREAMY,不錯不錯~

* 香草燒紐西蘭羊架(兩件)  $79

雖然本地粗口成份既手工啤,與西方食材的羊架乃不能混為一談,但超高質的食材配上非常富有特色的手工啤,更是區區之眾 ~可見上圖亦無違和感

這款來自紐西蘭的羊架,其肉質鮮嫩,有油香,但不會過膩,羊的味道經加入適量的香草燒成後,都不會完全被遮蓋,羊架的大小亦較適中,不會太小,又是一款高水準的食物~

* 麻辣汁燒雞泡魚乾  $49

絕對是一款佐酒一流的串燒燒烤菜式,非常有口感之餘,其味道極濃郁,麻辣汁塗於香脆魚乾之上,麻辣的口感配上冰凍的手工啤。。。不得了! (不過辣的程度強,不能吃辣的,要量力而為

* 惹味魚香燒原條茄子 $45

串燒中的常見菜式,非常大條的原條茄子,上面鋪滿魚香,生/炸蒜,燒出來香口,又能保留當中的水份,非常出色

* 芝士煙肉焗大啡菇  $39

最後這個大啡菇的味道比較淡,不過它上面都鋪滿燒溶了的芝士及大量芝士粉,而煙肉則釀入了大啡菇內,其實都幾juicy的

總結是,一間富有特色及個人風格的串燒店確實不應被隱藏於石屎山林之中,希望性價比挺高的他,能會被更多更多的人去欣賞吧。
2018-02-05 30 瀏覽
今日同朋友喺尖沙咀食串燒,嚟左一間幾有特色嘅餐廳,呢度環境細細,但都五臟俱全。我地點左川式爽彈火雞腎、鹽燒厚切牛舌川式得嚟唔太辣,平時唔食開辣嘅人都可以食到,好爽口。黑椒牛油洋蔥焗比目魚皮脆肉滑,入曬味。香燒魷魚饟糯米飯幾得意係將啲飯放入魷魚裏面饟,有特色。車打芝士燒8吋虎蝦,黃金蒜蓉燒8吋虎蝦中規中矩,蒜蓉好香。黃金醬燒日本廣島蠔、秘製汁燒鮑魚、黑松露蒜蓉燒扇貝必食好新鮮,而且唔細好抵食麻吉燒都推薦,有點彈囗,原來裏面有年糕同魚片。鹽燒日本秋葵燒同日式汁燒BB露荀,得剛剛好,唔會乾,仲保持到新鮮。職員推介我哋食鹽燒日本甜薯,果然真係好好味同幾甜,冇介紹錯。最後要介紹就係支裝手工啤酒寸寸,拎嚟影相呃like一流,我叫左字就係香檸薄荷味,入口幾舒服。

黑椒牛油洋蔥焗比目魚皮脆肉滑,入曬味。
香燒魷魚饟糯米飯幾得意係將啲飯放入魷魚裏面饟,有特色。
車打芝士燒8吋虎蝦,黃金蒜蓉燒8吋虎蝦中規中矩,蒜蓉好香。

麻吉燒都推薦,有點彈囗,原來裏面有年糕同魚片。

• 黑椒燒牛舌
  • 燒雞腎
2018-02-04 65 瀏覽
這間位於山林道的串燒店都有名氣。不知不覺已來過多次,不過食物價格都直線上升,沒有從前那般實惠。店內不設套餐,全部都要散點。坐下先點兩支手工啤酒(各$68)。味道沒有太大驚喜,都是噱頭罷了。脆燒日本原條鰻魚($49)燒得不太脆但調味不錯。惹味懷舊燒魷魚鬚($39)有一大堆木魚絲,魷魚鬚只有數條,還是很細條那些。麻辣汁燒雞泡魚乾($49)的麻辣汁下得太重手,愛好麻辣火鍋的我都覺得太辣。雞泡魚燒得香脆。秘製汁燒鮑魚(2隻)($99)的汁味道特別,鮑魚不太有鮮甜味。黃金蒜蓉燒日本廣島蠔(2隻)($49) 份量算大,味道惹味中也比較正常,蠔身身肥美,味也算鮮。鹽燒厚切牛舌($59)是比較清淡的一味,牛味還好但有點硬。香脆蜜糖燒粟米($29)粒粒飽滿,蜜糖味恰當。黃金蒜蓉燒8吋虎蝦($49/一隻)味道符合預期,不過似乎定價太高。冬蔭功汁燒扇貝(兩隻)($52)的配搭頗為新穎,不過蓋過了扇貝本身的鮮味。日式汁燒BB露荀($39)燒得太乾身,汁也太濃味。總括而言,大部份串燒都很濃味,比較適合「重口味」人仕。上菜時間約在20分鐘內,店員服務到位,收碟有效率。

手工啤酒

脆燒日本原條鰻魚($49)燒得不太脆但調味不錯。
脆燒日本原條鰻魚

惹味懷舊燒魷魚鬚

麻辣汁燒雞泡魚乾

秘製汁燒鮑魚(2隻)

黃金蒜蓉燒日本廣島蠔(2隻)

鹽燒厚切牛舌($59)是比較清淡的一味,牛味還好但有點硬。
鹽燒厚切牛舌

香脆蜜糖燒粟米($29)粒粒飽滿,蜜糖味恰當。
香脆蜜糖燒粟米

黃金蒜蓉燒8吋虎蝦

冬蔭功汁燒扇貝(兩隻)

日式汁燒BB露荀($39)燒得太乾身,汁也太濃味。
日式汁燒BB露荀

2018-01-16
麻辣汁燒雞泡魚乾
黃金蒜蓉燒日本廣島蠔(2隻)
香脆蜜糖燒粟米
黃金蒜蓉燒8吋虎蝦
2018-02-02 778 瀏覽
對這店早有耳聞,但不知為何總不得其門而入,不是遇上颱風便是朋友有事而要取消;今晚決定不約其他人,兩口子撐枱腳去也!隠身於後巷內的小店主要以串燒和自家製的「粗口」啤酒為賣點;店名確是改得非常貼切。這兒的自家品牌「粗口」啤共有六種不同口味(分別是:九撚吊你西柒),味道和特色各有不同;看過餐牌後選了九和西手工啤酒。西(西柚回甘)~麥味比較重,味道較濃烈,帶有微微西柚香味,正適合喜歡重口味的我。九(甜橘微辣)~橘子香味中透出點點辣,口味較輕柔,適合女仕飲用。黑松露沙律醬薯條($49)這兒的薯條size粗幼、厚度適中,滿有薯仔味;配這個沾醬可以令人一口接著一囗的吃。黑椒牛油洋蔥焗比目魚($89)~簡簡單單的調味已然足夠,牛油洋蔥帶出香氣;黑椒增添惹味,焗得皮脆肉嫩,好味!黃金醬燒8吋虎蝦($49)~虎蝦size一點也不欺場,加上中間的黃金醬,本應非常滋味,可惜殼和肉完全粘貼在一起,不易分離,進食時比較麻煩。辣味剁椒燒8吋虎蝦($49)~蝦肉爽口彈牙,剁椒的辣中帶鹹更能刺激食慾;可惜也遇上同樣的問題,殻與肉實在太難捨難離了。蜜糖燒豆卜($25)~外層酥酥脆脆,內裡軟軟的帶微微豆香,澆了蜜糖;非

西(西柚回甘)~

九(甜橘微辣)~
橘子香味中透出點點辣,口味較輕柔,適合女仕飲用。
黑松露沙律醬薯條($49)
黑松露沙律醬薯條
黑椒牛油洋蔥焗比目魚($89)~
黑椒牛油洋蔥焗比目魚
黃金醬燒8吋虎蝦($49)~

辣味剁椒燒8吋虎蝦($49)~
8吋虎蝦
蜜糖燒豆卜($25)~
外層酥酥脆脆,內裡軟軟的帶微微豆香,澆了蜜糖;非常可囗,encore了多一碟。
蜜糖燒豆卜
惹味汁燒豬仔髀(兩隻)($59)
肉質結實,外層燒得香口,醬汁惹味;配啤酒的不二之選。
惹味汁燒豬仔髀(兩隻)
車厘茄煙肉卷($29)~
油香的煙肉裹著清甜多汁的車厘茄,一口咬下,茄汁混合煙肉,在口腔內遊走;不錯吃。
車厘茄煙肉卷
川式虎皮椒($25)
灑上孜然粉的虎皮椒清脆爽口,是老婆必點之物。
川式虎皮椒 , 車厘茄煙肉卷
牛油鹽焗翡翠螺($69)~
新鮮熱辣上枱,陣陣牛油香頗能提起食慾,飽滿有嚼勁,可惜有不少沙子隱藏其中;大煞風景。
牛油鹽焗翡翠螺
香燒魷魚釀糯米飯($89)~
有𡁻頭的魷魚釀入軟綿的糯米飯,再以木魚絲添味;又是另一下酒佳品。
香燒魷魚釀糯米飯
麻吉燒($20)~
外型有點似魚旦,夾著芝士、外層煙煙韌韌,加上芝士的香味,也是不錯的選擇。
麻吉燒
芝士煙焗大啡菇($39)
大啡菇很Juicy, 芝士當然是它的好拍檔,簡單就是美味,也為這一餐畫上完美的句號。
芝士煙焗大啡菇
水準不錯,但某些細節仍有改善空間,期望繼續努力。
2018-01-15
蜜糖燒豆卜
惹味汁燒豬仔髀(兩隻)
車厘茄煙肉卷
香燒魷魚釀糯米飯
芝士煙焗大啡菇
  • 惹味汁燒豬仔髀
2018-01-31 20 瀏覽
星期二,我們相約了去吃串燒。這間是朋友推介的,在尖沙咀山林道的一間串燒專門店。這裏也有不同各式各樣的串燒。但是甜品只有一款,作為甜品控的我,有點失望。只好化悲憤為食量這個是燒原條蒜蓉茄子,差不多約15 cm那樣長,十分香,蒜蓉味十分出色這個是燒冬菇,冬菇很軟熟,很大,燒得很香。這個是燒扇貝,兩個是芝士味,兩個是黑松露味,芝士味很香,但我比較喜歡吃黑松露味,淡淡的黑松露味不會掩蓋着帶子的鮮味這個是魷魚糯米飯,看見這個名字覺得很有趣,就是用魷魚包着糯米飯,糯米飯很香很煙韌,魷魚也很鮮味。這裏還有有趣的手工啤酒,我揀了這支,是香甜蜜糖味,味道帶甜,比較容易入口

這個是燒冬菇,冬菇很軟熟,很大,燒得很香。