2018-02-21
新年連續忙左四日新年假同家人朋友團年,年後既大年初五係開工既大日子,相信好多人都同我一樣返工仍然在放假心情中,夜晚當然繼續約好友食飯聚一聚決定去食串燒飲啤酒,食住野輕鬆傾計,去左依間位於山林道既串燒店,大大個招牌掛係門外容易搵到,點串燒都以寫紙落單形式,叫串燒同時,亦叫埋啤酒,依度好出名既六款手工啤酒,樽身上都印有粗口單字,每樽分別係不同味道,我地叫左依兩款味道既手工啤左邊係香檸薄荷,飲落有強烈薄荷味,一飲成個口都充斥住薄荷味,呑後有陣陣既香檸酸味散出黎,味道勁清新兼醒神,相信唔係人人接受到,我就一般,但我朋友覺得唔錯,聽店員講依隻味係比較多人叫,如果無飲過,叫黎試下都無防右邊係香甜蜜糖,麥味比起左邊個支更重,飲完個喉嚨有好大陣麥既回甘香,蜜糖味非常濃,但又唔會太甜,相對比較容易入口,女生們應該會比較喜愛惹味汁燒雞泡魚乾 去親去居酒屋或串燒店,都會必叫雞泡魚乾,依度既雞泡魚乾質感乾身有咬口,但燒得惹味 無腥味,點沙律醬食增添少少咸味,送酒一流生蝦配特色泰醬 估唔到食串燒既地方都有生蝦食,叫返碟過下口癮都唔錯呢, 生蝦汁比平時食到既稀身,但愈食愈辣,酸味強烈更加開胃黑松露沙律醬薯條 平
平時食西餐都會叫小食炸薯條 ,依度剛好有就叫左客黎食下,粗薯條 炸得香脆, 薯味香濃,凍左少少食都唔會腍哂,依然保持到脆口感, 面頭既黑松露醬 比一般食到既味道較甜,但不失黑松露本身香味濃郁味道,簡直係絕配
黎到已經嘩左一聲,扇貝面頭鋪到滿滿既蒜蓉,扇貝大粒肉厚 ,食落幾爽嫩, 依然保持到鮮味 , 平時食開清蒸已經覺得好惹味,燒一樣惹味十足,食完之後濃郁 蒜味已 充斥全個口,好正啊
食串燒點少得叫燒茄子 ,必點菜式之一,面頭鋪滿大量木魚同蒜蓉,
平時食開烚秋葵 ,口感比較滑身,但燒熟既秋葵 更加討好,爽脆得黎只帶少許滑身,加上孜然粉味道夠惹味,整體都比較清爽可口
食咁多肉都要叫菜食下既,唯一選擇就係露荀 ,露荀 平時炒黎食都會比較乾身,但燒熟既露荀 反而多汁 爽脆 有咬口,孜然粉味道增添惹味,唔錯呢
本身本人都好喜愛食蛋,依度既燒玉子竟然有驚喜,味道甜得黎帶蛋香, 厚玉子 咬落軟熟, 熱辣辣香噴噴,必叫之選
厚切既黑豚肉 真係非常大粒,咬落啖啖肉夠實在,燒得剛好唔乾身,仲有少少肉汁流出,口感似叉燒 ,麻味都不可睇少,愈食愈辣,幾過癮
食左咁多辣串燒,食返粒甜薯就啱哂,燒得好軟熟, 甜味十足,非常討好