2018-07-07 1709 瀏覽
難得搵到間甘有gimmick 既餐廳,緊係要同兄弟姐妹一齊食餐勁既,飲啤酒食串燒就最岩feel~兄弟推介黎尖沙咀串酒里,尼度店舖唔大,不過好有特色,Cashier重掛左有粗口字嘅酒牌,好有風格!尼度重有室外,都係以木傢俱為主,幾有格調,幾個朋友坐喺度飲下酒,傾下計,的確好舒服!今次我地一行四人,黎到第一時間每人要叫支 粗口手工啤酒,我地揀左Gau1、Nan2、Hai1、Chat6。重以為佢地得個名唔同,原來支支都唔同味~我就飲左Gau1,係甜橘微辣味,甜甜地,幾易入口,飲落有少少茶嘅回甘味。推介大家一定要叫燒粟米,係超甜粟,燒得岩岩好,表層微焦,跤落去好多汁!我地忍唔住Encore左2次!食完燒粟米Warm up之後,開始正餐,首先專攻海鮮!!蒜蓉扇貝,大大隻,啖啖肉,面頭鋪滿蒜蓉熱辣辣,好入味!之後一次過黎左9隻燒蠔!!!好滿足呀~! 有車打芝士、剁椒、蒜蓉、黑松露、冬陰公、芝心、泰式辣汁、生蛋燒蠔,我食左黑松露、泰式辣汁、冬陰公,食得辣既朋友要試冬陰公,蠔又肥美又濕潤,加上面頭既冬陰公醬,辣得好過癮,泰式辣汁都唔錯,辣中帶少少甜。重有重有,虎蝦堅正!size長過隻碟,兄弟們叫左剁椒

難得搵到間甘有gimmick 既餐廳,
緊係要同兄弟姐妹一齊食餐勁既,
飲啤酒食串燒就最岩feel~

兄弟推介黎尖沙咀串酒里
尼度店舖唔大,不過好有特色,
Cashier重掛左有粗口字嘅酒牌,
好有風格!

尼度重有室外,都係以木傢俱為主,
幾有格調,幾個朋友坐喺度飲下酒,傾下計,的確好舒服!

今次我地一行四人,
黎到第一時間每人要叫支 粗口手工啤酒
我地揀左Gau1、Nan2、Hai1、Chat6。
重以為佢地得個名唔同,
原來支支都唔同味~
我就飲左Gau1,係甜橘微辣味,
甜甜地,幾易入口,飲落有少少茶嘅回甘味。

推介大家一定要叫燒粟米
係超甜粟,燒得岩岩好,表層微焦,
跤落去好多汁!我地忍唔住Encore左2次!

食完燒粟米Warm up之後,
開始正餐,首先專攻海鮮!!
蒜蓉扇貝,大大隻,啖啖肉,
面頭鋪滿蒜蓉熱辣辣,好入味!

之後一次過黎左9隻燒蠔!!!
好滿足呀~! 有車打芝士、剁椒、蒜蓉、黑松露、
冬陰公、芝心、泰式辣汁、生蛋燒蠔,
我食左黑松露、泰式辣汁、冬陰公,
食得辣既朋友要試冬陰公,
蠔又肥美又濕潤,加上面頭既冬陰公醬,辣得好過癮,
泰式辣汁都唔錯,辣中帶少少甜。

重有重有,虎蝦堅正!size長過隻碟,
兄弟們叫左剁椒、冬陰公、黑松露虎蝦,
我就梗係叫我既至愛蒜蓉虎蝦,啖啖肉,
好入味tim,兄分話剁椒唔算好辣,
怕辣既朋友都可以一試!

萬眾期待既燒玉子真係無令我地失望,
外皮薄脆,內裡鮮甜嫩滑,重好厚身,
真係食唔停口!

最後重叫左麻辣雞肉、雞腎!
雞肉嫩滑入味;雞腎係我特別推介,
口感非常夾口,而且有少少既辣味,送啤酒一流!!
2018-06-21
  • 粗口手工啤酒
  • 燒粟米
  • 燒蠔
  • 虎蝦
  • 燒玉子
  • 麻辣雞腎
2018-07-05 43 瀏覽
香檸薄荷手工啤酒 $68味道非常易入口 適合女士而且每款有不同口味 選擇夠多可以慢慢試香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29粟米爽脆清甜 加上蜜糖燒到脆卜卜有啲焦糖嘅效果 幾特別!秘製汁燒鮑魚 $99/2隻鮑魚吸收晒醬汁精華食落相當彈牙有嚼勁鮮味十足之餘 仲帶一點甜味黃金蒜蓉燒扇貝 $52/2隻黑松露蒜蓉燒扇貝 $59/2隻黃金蒜蓉燒日本廣島蠔 $49/2隻扇貝大大粒非常鮮甜美味自家製蒜蓉味超香 無論係配上黑松露定係芝士都非常夾廣島蠔肉質肥美飽滿札幌芝麻香燒雞翼 $56/2 隻食串燒點可以少得燒雞翼呢?雞翼燒至皮脆肉嫩 加上芝麻非常香口香草燒紐西蘭羊架 $158/2件羊架肉質非常淋,脂肪同肉比例要平均 表面鋪滿好多香草 令到羊肉非常香 !燒菠蘿 $29燒菠蘿表面塗上糖 咬落去仲仍然保留着菠蘿嘅清甜 食完肉之後配上菠蘿真係好解膩

香檸薄荷手工啤酒 $68

味道非常易入口 適合女士
而且每款有不同口味 選擇夠多可以慢慢試

香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29

粟米爽脆清甜 加上蜜糖燒到脆卜卜
有啲焦糖嘅效果 幾特別!

秘製汁燒鮑魚 $99/2隻

自家製蒜蓉味超香
無論係配上黑松露定係芝士都非常夾
廣島蠔肉質肥美飽滿

札幌芝麻香燒雞翼 $56/2 隻

食串燒點可以少得燒雞翼呢?
雞翼燒至皮脆肉嫩
加上芝麻非常香口

香草燒紐西蘭羊架 $158/2件

羊架肉質非常淋,脂肪同肉比例要平均
表面鋪滿好多香草 令到羊肉非常香 !

燒菠蘿 $29

2018-07-05 49 瀏覽
呢間隱世串燒小店主打粗口啤同埋多款串燒食物 唔同嘅粗口有唔同嘅啤酒口味 玩味極重今次試咗香檸薄荷同埋蜂蜜味手工啤來講 呢隻啤酒口味較清新清淡不過呢度嘅串燒味道較濃味 所以都夾到蒜蓉燒原條茄子 $45茄子加左木魚絲 和風味十足蒜蓉鹹味較重 襯托出茄子嘅鮮甜味燒玉子 $32另一道非常和風嘅食物玉子口感非常軟滑 蛋香芳香突出而且表面燒過 有少少焦香味醬油牛油燒新鮮粟米 $29粟米吸收晒醬汁嘅精華 超級濃味!絕對令人一啖接一啖停唔到粟米亦都好香甜可口 讚!黃金醬燒8吋虎蝦 $98/2隻雖然價錢略貴但係虎蝦尚算鮮甜美味加上芝士一齊燒非常惹味鹽燒厚切牛舌 $59肉質軟腍易咀嚼 口感彈牙牛味都好濃郁 而且帶d肉汁 好正日本汁燒冬菇串 $20 燒雞髀菇串 $20食咗咁多肉係時候食啲蔬菜類清清腸胃串燒來講最鍾意食香菇類烤得好香好入味 最後想推介呢一個野味汁燒豬仔脾 $59就有兩隻 算係幾抵食而且豬髀肉汁澎湃 肉又嫩 令人回味
呢間隱世串燒小店主打粗口啤同埋多款串燒食物

另一道非常和風嘅食物
玉子口感非常軟滑 蛋香芳香突出
而且表面燒過 有少少焦香味

醬油牛油燒新鮮粟米 $29

粟米吸收晒醬汁嘅精華 超級濃味!
絕對令人一啖接一啖停唔到
粟米亦都好香甜可口 讚!

黃金醬燒8吋虎蝦 $98/2隻

$59就有兩隻 算係幾抵食
而且豬髀肉汁澎湃 肉又嫩
令人回味
2018-06-26 91 瀏覽
通常越好味嘅餐廳 ,位置就越隱蔽 ,呢間餐廳都唔例外 ,竟然畀小弟發掘到。 就畀小弟為大家介紹一下去呢間餐廳特色之處。首先,呢間餐廳最引以為傲嘅就係佢哋嘅手工啤酒, 鍾意飲啤酒嘅朋友呢間餐廳就十分適合你, 佢一手工啤酒入口純和有餘韻。 另外另一特色就係有粗口喺上邊, 唔知今日你「x」咗未呢?另外呢間餐廳以二串燒為主打, 本人最推薦嘅就係惹味燒汁雞泡魚乾, 又有咬口又夠煙韌,加上去汁完全同魚乾嘅味道十分之融合,唔會喧賓奪主。另外第二樣推薦就係芝士煙肉焗大啡菇, 大啡菇十分有juicy,味道當然係好食啦! 再加上芝士同煙肉 ,呢一個配搭就將大啡菇嘅特色再昇華, 本身嘅汁再加上芝士 ,味道一層一層刺激你嘅味蕾。燒物最怕係海鮮燒得太乾燒得太老, 但係呢間餐廳控制火喉嘅力度啱啱好。 燒蠔拼盤為例子, 雖然係有狗隻不同味道的蠔, 佢哋一啲都唔馬虎,蠔應有嘅肉質水分保持得啱啱,好再加上特有嘅汁,令到蠔十分之好食。若果大家頭痕搵緊邊間餐廳適合你嘅話,呢間餐廳係你嘅其中一個選擇!!!

支裝手工啤酒

黑松露蒜蓉燒扇貝
芝士煙肉焗大啡菇
  • 惹味燒汁雞泡魚乾
2018-06-26 47 瀏覽
朋友約出來飲兩杯,燥燥地去呢間粗口吧都幾好,飲住粗口啤食串燒,順便發洩吓。啤酒飲左呢D 味道方面,Gau是甜橘微辣,朋友話都幾濃,香果味,都真係飲得出是微微的辣。Diu是香檸薄荷,淡身D易入口,唔錯。而 Hai 就是西柚回甘,都易入口但回甘果吓其實係苦苦地的,配串燒好夾。串燒食左呢D川式脆燒雞軟骨 - 燒得好香,雞軟骨夠脆口唔會硬實,有雞油香,讚!麻辣爽彈火雞腎 - 辣又爽口,必食。黃金醬燒虎蝦及辣味剁椒燒虎蝦 - 燒蝦就一般,唔夠香。黃金醬燒原來是沙律醬燒,個人不太喜歡。冬蔭功汁燒扇貝 - 一上枱已經聞到好香冬蔭功味,流口水了。feel 到隔離枱都望左一眼,可惜食落扇貝有點 overcook, 老左少少。黃金蒜蓉燒日本廣島蠔 - 超多蒜蓉,味濃香口,蠔夠 juicy 。黑胡椒香燒雞翼 - 黑椒香而不辣,皮脆肉嫩。蒜蓉燒原條茄子 - 呢個必食,調味一流,火喉亦掌握得好好,緊緊熟。香草紐西蘭燒羊架 - 香草燒完後有中藥涼茶味,怪怪地。但是食落是 ok 的,羊架夠肥美。燒菠蘿 - 燒菠蘿一般永冇失手,呢間都唔例外,作為 ending 好正。我鐘意佢逐碟上,所以每款都熱辣辣,大家搶住食的感覺

啤酒飲左呢D
Diu是香檸薄荷,淡身D易入口,唔錯。

串燒食左呢D

麻辣爽彈火雞腎 - 辣又爽口,必食。

黑胡椒香燒雞翼 - 黑椒香而不辣,皮脆肉嫩。

我鐘意佢逐碟上,所以每款都熱辣辣,大家搶住食的感覺令人即刻變得好開胃。而且每碟都有沙律菜伴碟,健康D 。

定價有D進取,但食落會明白是物有所值的,ok 啦!
2018-06-26 49 瀏覽
又係時候同中學好友見面尖沙咀食串燒 位置十分方便飲埋粗口啤 一流🤪牛柳粒 又大肉質感又好好鬼抵食燒豆腐 好耐無食過 所以叫左來試唔會乾真真魚乾 我覺得好spciy 送酒一流唔食得spicy 要小心 勿亂叫玉子 正 幾好食大大舊 蒜燒蠔/ 扇貝 好香 次次我都會點既食物又平又好食 燒甜薯 食極都唔會厭既食物串燒必點既食物又香又有口感 少少spicy 秋葵 我個朋友竟然無食過真係要多d 試下啦 燒娃娃菜 最入味😜 我至愛我同我朋友都叫左好多野食兩個人食到超級飽價錢又唔貴又好食近尖沙咀站十分方便
又係時候同中學好友見面

價錢又唔貴又好食
近尖沙咀站
十分方便
2018-04-30
自教育局的網站公開一篇講述「粵語」非「母語」的文章而引起軒然大波,不少政客、學者、網絡紅人、以至市民都對此言論作出極大反彈批評。母語風波鬧得熱烘烘,更估不到我們的特首大人林鄭竟然對於有議員提問有關「母語」的時候,都作出一句「我不答這麼無聊的問題」的回應。筆者從來都不太接觸政治的東西,但當要把自己日常白話文的用語彼上政治化的時候,就不得不說出自己的想法。我是「廣東話是我母語」的支持者,而任何人都可以根據自己的意願學習任何語言,粵語是我們的母語,不應強制阻止我們使用和學習。另一方面,普通話是可以成為一個學科,一些學科用普通話教授亦無不可。但請不要把所謂普通話說成是香港人的母語,更不應把全部或大部分學科使用普通話授課,更不應以行政法規去壓抑粵語,使其的文化逐漸消失。廣東話的文化博大精深,而俗語、潮語,什至是粗口,近這十年的衍生,能反映香港的文化,更能表現我區的獨特性。這晚和好友來到一間充滿富有廣東話獨特文化色彩的串燒餐廳,一起感受潮語文學的洗禮。說起廣東話文化,當然離不開粗口的獨特性,這間餐廳雖然主打串燒,但亦有推介自家獨有的粗口支裝手工啤酒,一共有六款,相當有玩味。有人覺得粗口很「俗」,但

說起廣東話文化,當然離不開粗口的獨特性,這間餐廳雖然主打串燒,但亦有推介自家獨有的粗口支裝手工啤酒,一共有六款,相當有玩味。有人覺得粗口很「俗」,但對於打工仔的上班族來說,受著工作或感情上的種種壓力時,閒時來飲一支有「共鳴」的粗口啤酒,更許更容易舒發心中的抑鬱。
筆者和朋友分別揀選了Chat6同Diu2的粗口啤酒,麥味香醇、甜度清雅、容易入口。
點菜紙是一張簡單的A4紙疊成的單張,但內容則是密麻麻且多不勝數的種類,分有雞類、豬類、牛類、燒扇貝、燒蠔、燒丸、燒蔬菜、卷物燒、海鮮、8吋虎蝦、特色、甜品等,就算是單一燒蠔或是燒扇貝,都起碼有八至十項的味道選擇,實在適合一些不愛獨沽一味、喜愛新嘗試的人。
惹味汁燒雞泡魚乾 ($49)
惹味汁燒雞泡魚乾 ($49)

雞泡魚乾切得條條幼身,充滿韌性而十分有嚼感,醬汁的甜味蓋過魚翅該有的腥,濕潤黏黏、香甜入味,入口還帶點焦香的溫暖。
惹味魚香燒原條茄子 ($45)

一看到原條茄子就哇一聲了,份量大得驚人,表面加入自家製的醬料和木魚絲,吃下去既咸又帶甜,也有微微的酸辣,茄子燒得恰到好處,柔軟得來並沒有散爛的感覺,充滿豐富的口感。
黑胡椒香燒雞翼 ($28/2隻)

「燒雞翼,我鐘意食」。個人較為欣賞這款秘製雞中翼,雞皮薄而甘脆,內裡肉質熟腍而沒有一絲未熟粉紅肉色,肉嫩非常,表面灑上胡椒粉調味,微咸微辣不搶喉,仲愈食愈覺惹味。
鹽燒厚切牛舌 ($59)/ 鹽燒安格斯牛柳粒($59)

牛舌和牛柳粒一拼送上,每串的大小相若,剛好一口一粒,立即比較到兩者之分。牛柳粒肉味香濃,明顯沒有加上肉鬆粉,肉質厚得來不失鬆軟彈牙有嚼勁,表面灑上的黑胡椒和鹽份更添香氣。

至於爽彈的牛舌,口感柔軟,牙齒在咀嚼的時候還能感到牛舌的跳彈,鹹香中滲出潤澤的油脂,仿如是送給口腔的一份禮物。
鹽燒日本甜薯 ($25)
日本甜薯向來燒一燒都已經夠曬軟糯甜美,在坊間通常都會在表面塗上一層蜜糖來增添甜香,但這裏反而採用鹽燒的方式,感覺較特別,但甜度相對被降低,個人還是喜歡以蜜糖形式燒出來的日本甜薯。

香草燒紐西蘭羊架 ($79/2件)

羊架表面沾滿了我最愛的迷迭香,未食經已嗅到怡人的獨特香氣。肉層紥實的羊肉無渣亦無筋,羊羶味不重,所以十分適合我這些好羊但不好重羊羶味的古怪人士。

黃金蒜蓉燒扇貝 ($52/2件)

扇貝燒得恰到好處,既未有燒得乾爭爭,又保留扇貝原有的水分,肉質柔軟而有彈性,再與密麻麻的蒜蓉一起去燒,燒得一身強勁的蒜香氣味,惹味得無可挑剔。

燒菠蘿

甜品只有燒菠蘿一款,對於喜歡飯後來一點甜的女生來說,當然不夠喉吧。外表微帶燒焦的烤紋,入口熱辣辣,焦香十足。超甜肉香的菠蘿,熟成且肉汁澎湃,水漾迷人。

串酒里 (尖沙咀)
尖沙咀山林道6號B舖 (漢國中心對面)
2018-06-20
  • 燒菠蘿
2018-06-21 103 瀏覽
見到甘多好評,先去試下。點知完全中伏,可能劣評時那個好的師傅放假了。整體重口味!請我也不會再食多次,全單$900埋單,加兩支啤酒,中位價,可否用心小小製作食物。服務更不想評論,我們是第一枱去到,早了十分鐘到,叫我們大熱天時,在出面閒逛凖時回來,真心出面沒有什麼好逛。之後第一枱到,提了我們兩次用餐時間一個半小時,但之後入座的三張枱也沒有提,當旁邊搭枱的一對還未到時,已經吩咐我們坐反過d, 其實我們見到有人搭枱時,我們也會主動移開。服務真的不是重點,食物差先系至命傷!
服務真的不是重點,食物差先系至命傷!
椒鹽鴨舌
燒菠蘿
燒茄子
黑松露燒蝦、蒜蓉燒蝦
雞軟骨、雞泡魚乾
燒廣島蠔、黑松露燒帶子
黑椒雞翼,燒鮑魚,日本甜薯
2018-06-20 40 瀏覽
昨天,我和很久沒有見的朋友生日吃飯,所以我特地找了一個特別的地方慶祝他的生日。我找了串酒里這間串燒專門店,可以一邊聊天一邊吃串燒一邊飲酒。這裏不愧是串燒專門店,這裏有各式各樣不同的串燒,還有不同味道的手工啤酒。這是燒粟米,燒得很香,味道很香甜。這是蒜蓉燒扇貝,燒得很香,每個也有差不多一隻手咁大,帶子味道很鮮甜,而且也很彈牙。這是蒜蓉燒八寸虎蝦,蒜蓉味很香,而且這蝦真的很大,差不多有一隻筷子咁長,蝦肉很新鮮。這是燒牛舌,牛舌比我想像中更加爽口,很好吃呢!我選擇了這支你的手工啤酒,是蜜桃菜頭味,味道甜甜的,很容易入口。

這是燒粟米,燒得很香,味道很香甜。

這是燒牛舌,牛舌比我想像中更加爽口,很好吃呢!

2018-06-19
  • 手工啤酒
  • 香脆蜜糖燒粟米
2018-06-20 31 瀏覽
唔係OPENRICE推介,都唔知有呢間串燒店。位於一條小徑入面,夠哂隱世。店鋪雖小,但裝修風味十足。自助手工啤 串燒同啤酒係最佳配搭。呢到嘅啤酒都係自家制手工啤,每枝都有唔同粗口,代表唔同口味,任君選擇。我就叫咗香甜蜜糖,飲落淡淡嘅蜜糖味。麻辣爽彈火雞腎雞腎夠大又爽口,最緊要係冇腥味,配上微微麻辣,必叫。車打芝士燒日本廣島蠔大大隻廣島蠔 ,配上濃嘟嘅芝士,入口即溶。秘製醬汁香燒豬頸肉呢個超大份,絕對抵食,高CP,賣相吸引。鹽燒厚切牛舌通常牛舌都係薄薄一片,咁先彈牙。估唔到呢到做到咁厚,又不失爽口彈牙,調味落得啱啱好,一定要試。鹽燒安格斯牛柳粒 一口牛柳粒,嫩滑易入口,重牛味。香草燒紐西蘭羊架 食得羊嘅就會鐘意佢嘅羊騷味,羊騷味夠,肉質鮮嫩。椒鹽鴨舌 鴨舌係要慢慢咀嚼,先食得到個種風味,如果 椒鹽味重D, 如果剔除僅餘嘅少少腥味會更佳。香菇燒安格斯牛肉捲 又係必叫串燒。薄薄嘅肥牛包住清爽嘅金菇係最佳配搭。值得一讚嘅係易咬斷, 唔會太煙韌搞到痴牙。蒜蓉燒原條茄子入口嘅茄子帶有濃濃嘅蒜蓉味,但小弟鐘意食原本茄子嘅清甜味。所以鐘意蒜蓉味嘅必點。呢間鋪份量都叫多,大家注意喇。

店鋪雖小,但裝修風味十足。

自助手工啤

麻辣爽彈火雞腎
雞腎夠大又爽口,最緊要係冇腥味,配上微微麻辣,必叫。

車打芝士燒日本廣島蠔
大大隻廣島蠔 ,配上濃嘟嘅芝士,入口即溶。

秘製醬汁香燒豬頸肉
呢個超大份,絕對抵食,高CP,賣相吸引。

鹽燒厚切牛舌

鹽燒安格斯牛柳粒
一口牛柳粒,嫩滑易入口,重牛味。

香草燒紐西蘭羊架
食得羊嘅就會鐘意佢嘅羊騷味,羊騷味夠,肉質鮮嫩。

椒鹽鴨舌

香菇燒安格斯牛肉捲

蒜蓉燒原條茄子

呢間鋪份量都叫多,大家注意喇。
2018-06-16 55 瀏覽
之前食過串酒里覺得食物同服務都很不錯,每當工作遇到不快, 壓力, 好自然就會諗起想黎串酒里發洩下,所以今晚又同女朋友黎舒發下情緒啦串酒站離左敦站幾分鐘路程ONLY, 好近黎到串酒里必叫係粗口啤, 唔單只玩味十足, 更加係特別同好飲我地都鐘意飲甜甜地既酒, D兩隻啤就岩晒我地蒜蓉燒扇貝-$52/兩隻: 扇貝又大隻又多汁, 用蒜蓉去吊起D味就真係岩晒冬陰功汁燒扇貝-$52/兩隻: D個係創意既煮法, 辣辣地好好味, 唔錯椒鹽鴨舌-$38: 椒鹽超香口, 入面都有唔少鴨舌, 而且唔乾,夠晒惹味黑胡椒香燒雞翼-$28: 外脆內嫩, 外面香口, 入面多肉汁, 少少辣好好味 札幌芝麻香燒餃子雞翼-$49: 食得多普通雞翼, 食D個餃子雞翼就岩晒啦, 入面有唔少野, 增加唔少口感, 夠特別蜜糖燒豆卜-$25: 燒得好脆, 外面有D蜜糖, D個必叫!雞肉串-$32/兩串: 雞肉嫩滑, 多肉汁, 好好味牛油焗翡翠螺-$69: 有咁多粒, 抵呀!牛油香逼入螺入面, 好鮮甜豬頸肉-$59: 有少少入口即溶既感覺, 好多肉汁, 超好味總結來說, 食物質素仲保持得好好, 服務都係, 一定會再來!
之前食過串酒里覺得食物同服務都很不錯,
所以今晚又同女朋友黎舒發下情緒啦

串酒站離左敦站幾分鐘路程ONLY, 好近
我地都鐘意飲甜甜地既酒, D兩隻啤就岩晒我地

雞肉串-$32/兩串: 雞肉嫩滑, 多肉汁, 好好味

2018-06-12
2018-06-12 98 瀏覽
同幾個好姊好聚一堂食好西吹下水,所以決定黎呢間,因為又有得食有得啤啤佢,可以暢談既好地方。佢地最出名既手工粗口啤酒好特別,支支都唔同口味,甜酸辛辣都有,非常特顯到香港既文化,呢個主題真係好貼地。點菜時間:好多選擇,花多眼亂,真係樣樣都好想試,樣樣都好想點。我地都好鐘意食辣,所以好多串燒都叫左麻辣雞肉呀、麻辣雞腎呀、火辣牛丸等等等等,火辣牛丸真係好辣呀⋯⋯但食得好刺激。雞肉好滑,加上麻辣既口味,簡直係我既至愛!燒玉子真係好厚身,外脆內滑、甜甜滑滑既玉子真係食得人好開心鹽燒安格斯牛柳我個覺得點多幾串都唔怕多,因為太好食啦,叫一串係唔夠架,牛肉多汁嫩滑,唔會燒到好老,燒得好有水準。8吋虎蝦有六種口味,我地分別叫左剁椒、冬陰公、蒜蓉同埋黑松露既口味;隻隻虎蝦都大大隻,冬陰公蝦好入味啖啖肉好好食。蒜蓉扇貝都係大大隻好入味,一份兩隻都係$52,抵食又大隻,必點。仲有樣都係我心中必點既燒物,就係燒蠔啦⋯⋯好在我幾個好姊妹都係食蠔之人,所以我地點左燒蠔拼盤,一份9隻$198;九款口味都好特別好好食,有蒜蓉、車打芝士、剁椒、黑松露、冬陰公、生蛋燒蠔、芝心都有、泰式辣汁,最特別係魚香肉碎燒蠔;d燒蠔唔會腥

手工啤酒

雞肉好滑,加上麻辣既口味,簡直係我既至愛!
麻辣燒雞肉
火辣牛丸

燒玉子真係好厚身,外脆內滑、甜甜滑滑既玉子真係食得人好開心

燒玉子

鹽燒安格斯牛柳

8吋虎蝦

蒜蓉燒扇貝

仲有樣都係我心中必點既燒物,就係燒蠔啦⋯⋯好在我幾個好姊妹都係食蠔之人,所以我地點左燒蠔拼盤,一份9隻$198;九款口味都好特別好好食,有蒜蓉、車打芝士、剁椒、黑松露、冬陰公、生蛋燒蠔、芝心都有、泰式辣汁,最特別係魚香肉碎燒蠔;d燒蠔唔會腥,每一款都燒得不錯,好創新我鐘意。
燒蠔拼盤

蒜蓉燒扇貝
燒蠔拼盤
  • 燒雞腎
2018-06-09 42 瀏覽
其實本人前前後後去此店食了3次....知道店名串串地,但真心D食物很好味!!! 尤其是 鹽燒厚切牛舌、豬頸肉、鰻魚、香燒魷魚釀糯米飯、燒菠蘿,等等環境雖然較迫、有露天的座位,但天時咁熱,盡量都坐裡面啦!!^^最後就是雖然只得1.5小時用餐,但已足夠填飽我每次的肚子!!

2018-05-21
2018-06-07 52 瀏覽
明天紅日(佛誕假期)同友人到尖沙咀開心下先近佐敦的山林道,有得飲手工啤🍺,而又有食串燒的地方先 order 手工啤<柒>香甜蜜糖味,易入喉,放鬆心情先,再慢慢歎其他食物點左三款串燒,左起惹味汁燒豬大腸、川式脆雞軟骨、川式爽彈火雞腎惹味汁燒豬大腸,配上孜然粉食帶點點辣黃金蒜蓉燒扇貝,扇貝很大隻,燒到剛好,還有很多蒜蓉蒜蓉燒原條茄子,還有目魚鋪滿在茄子上面,熱烘烘目魚在舞動惹味雞泡魚乾,燒到軟身還有秘製的醬汁塗上面,還可選擇配搭莎律醬食還有其他特色手工啤,今晚每人飲兩支,下次可以再來旺中帶靜的小店鄰近地鐵站,對我呢 d 地鐵沿線居民十分方便
明天紅日(佛誕假期)同友人到尖沙咀開心下先
近佐敦的山林道,有得飲手工啤🍺,而又有食串燒的地方

手工啤

豬大腸、雞軟骨、火雞腎

惹味汁燒豬大腸,配上孜然粉食帶點點辣

黃金蒜蓉燒扇貝,扇貝很大隻,燒到剛好,還有很多蒜蓉

黃金蒜蓉燒扇貝

蒜蓉燒原條茄子,還有目魚鋪滿在茄子上面,熱烘烘目魚在舞動

惹味雞泡魚乾

還有其他特色手工啤,今晚每人飲兩支,下次可以再來

旺中帶靜的小店鄰近地鐵站,對我呢 d 地鐵沿線居民十分方便

2018-05-21
手工啤
豬大腸、雞軟骨、火雞腎
黃金蒜蓉燒扇貝
惹味雞泡魚乾
  • 芝士煙肉焗大啡菇
  • 黑松露燒8吋虎蝦
  • 鹽燒厚切牛舌、鹽燒安格斯牛柳粒
  • 串酒里燒蠔拼盤(九隻)
2018-06-06 40 瀏覽
周日的尖沙咀,沒有了平日的喧鬧,這裡,更是一處小桃園。惹味汁燒豬仔髀,先拔頭籌,外表燒的香脆可口,裏面依然肉質鮮嫩且多汁。不可不點呀!燒冬菇串,燒汁出眾,提升了冬菇的平淡。川式麻辣香燒雞翼,一口咬下的辣味,很快就被花椒的麻香替代了,辛香徘徊不散。燒黑豚肉,既不肥膩,且還鬆軟。滋味甚佳,我的至愛。雞肉串,師傅將雞肉處理的很細嫩,一口接一口,才眨眼功夫,就只剩下兩只竹籤了。鹽燒厚切牛舌,鹹香濃郁,吃起來有彈性又濃香多汁,蠻回味的。黑松露蒜蓉燒扇貝,高貴的黑松露與蒜蓉,香辣有致,襯托著扇貝的鮮,互相配合,極之有趣。雞泡魚乾,甜味稍嫌多了一些,有點兒功高蓋主的意思啦。蜜糖豆腐卜,雞脾菇串,清清爽爽,一定能迎合不同客人的需要。蒜蓉燒茄子,上面鋪滿木魚乾,微微搖動,賞心悅目。BB蘆筍及秋葵,中和了上述各種的肉類,為這豐盛的晚餐畫上完美的句號。不能不說的粗口。其實是店裡特製的手工啤酒,各有不同的味道,蔬果蜜糖煙燻辣味等等,非常好喝,一定要試一試呀。
燒黑豚肉,既不肥膩,且還鬆軟。滋味甚佳,我的至愛。
鹽燒厚切牛舌,鹹香濃郁,吃起來有彈性又濃香多汁,蠻回味的。
雞泡魚乾,甜味稍嫌多了一些,有點兒功高蓋主的意思啦。
蜜糖豆腐卜,雞脾菇串,清清爽爽,一定能迎合不同客人的需要。
蒜蓉燒茄子,上面鋪滿木魚乾,微微搖動,賞心悅目。
  • 手工啤酒