2022-11-15 75 瀏覽
同好姊妹又要聚一聚,難得今晚咁齊人,小朋友同老公都一齊嚟,啱啱好夠坐一圍,朋友就決定要食大家聚會咁耐都冇食過嘅中菜! 成班人圍威喂一定叫個鮑魚花膠海中寶!羽衣甘藍🥬炒飯包裹著粒粒分明的飯粒跟粒粒食材,不錯不錯。吃完這碗飯之後,肚子滿足了。❤️香酥百花黃金球🥠入口熱辣辣之餘仲卜卜脆,肉餡不少,有嚼口。😋士多啤梨蝦球🦐酸酸甜甜很開胃,肉質帶甜香,惹味到一個點,而骨肉的精華都混和在醬汁內,當然不能錯過👍蠔皇鮑魚扣花膠✨個蠔皇的味道相當香,也把它應有的鮮味突出,實在不錯的說。在埋芡方面都是薄薄的一層,絲毫沒有過火,花膠扣至起膠🙈翡翠炒鮮班球,吃班至連骨位的魚肉仍是嫩滑而不黏骨,水準極好。🥴全部都美味!服務滿分!
羽衣甘藍🥬炒飯
香酥百花黃金球🥠
入口熱辣辣之餘仲卜卜脆,肉餡不少,有嚼口。😋
士多啤梨蝦球🦐
蠔皇鮑魚扣花膠✨
2022-11-15 57 瀏覽
行過灣仔見到中華小館有任食大閘蟹套餐就諗都唔諗入左去🥰🦀大閘蟹主角大閘蟹係即叫既蒸既所以記得order多幾隻啦雖然size唔算好大但膏多肉爆都幾正㗎回本之選,記得叫多幾隻🍲滋潤燉湯 呢餐既第二主角落左多種唔同中藥足料甘甜又唔苦瘦肉味道幾好啲湯完全冇油🦪鮑魚花菇扣玉掌鮑魚彈牙又入味不過就冇得refill🥟蟹粉小籠包 蟹粉滿滿湯汁多蟹肉同豬肉甜味都好出記得襯熱食又係回本之選🕊️脆皮乳鴿 餐廳招牌菜式由於size偏細隻肉係超嫩又juicy既🐟泡椒魚皮魚皮係幾好既冷盤辣度夠🥀桂花鮮淮山 淮山爽脆味道淡雅帶陣陣桂花香除此之外,仲有🍚馳名叉燒飯 🥬四季時蔬 套餐除左鮑魚花菇扣玉掌同滋潤燉湯係每人一份其他野都係任食㗎
行過灣仔見到中華小館
有任食大閘蟹套餐
就諗都唔諗入左去🥰

🦀大閘蟹
主角大閘蟹係即叫既蒸既
所以記得order多幾隻啦
雖然size唔算好大
但膏多肉爆都幾正㗎
回本之選,記得叫多幾隻

🍲滋潤燉湯

🥬四季時蔬

套餐除左鮑魚花菇扣玉掌同滋潤燉湯係每人一份
其他野都係任食㗎
2022-11-14 79 瀏覽
Family Gathering 閒話家常一會,餸菜便陸續上枱,上菜嘅速度非常好,職員都好留意我哋食嘢嘅速度🙂🍓士多啤梨🍓蝦球,酸酸甜甜而且冇咁蝦球嘅肉質都非常好,仲好彈牙添😛蠔王鮑魚扣花膠,鮑魚浸得非常入味🆒主角花膠一啲都唔失色,非常滑身,大廚處理得非常出色海王蟹籽蛋白炒飯🍚有豐富嘅材料,加上乾乾的米飯,簡直絕配,讓人無法抗拒!全家都好💓甜甜蜜蜜棗紅糕,因為同媽媽以前整嘅味道都好似😚好值得回味~這裡枱與枱之間算有足夠的位置,私隱度尚算足夠。服務員態度亦好,即叫即到,好高水準嘅體驗

2022-11-14 70 瀏覽
屋企人好鍾意食大閘蟹,今晚我就同屋企人去左灣仔的「中華小館」,食任食大閘蟹放題,餐廳環境好舒適,好啱一大班人黎聚一聚。任食大閘蟹 $498,可以任食蟹粉小籠包,脆皮乳鴿,泡椒魚皮,桂花鮮淮山,馳名叉燒飯,四季時蔬。仲每位贈送鮑魚花菇扣玉掌和滋潤燉湯 ,好豐富好抵食!🌟大閘蟹 我一口氣食左半打,蟹公爆晒膏,蟹膏甘香creamy到不得了。食完仲有成壺薑茶比你飲,幫助驅寒解毒。🌟鮑魚花菇扣玉掌 鵝掌大大隻炆得好淋好入味,花菇厚身有咬口,鮑魚彈牙!🌟滋潤燉湯燉湯好足料,用好多藥材燉製,燉湯味道好濃郁和鮮甜!🌟蟹粉小籠包皮薄餡靚,一咬落去d肉汁爆哂出黎,好鮮甜好好味!🌟脆皮乳鴿乳鴿外皮燒得好脆,肉質鮮嫩仲好入味!🌟泡椒魚皮魚皮切成絲,完全唔腥,晶瑩剔透,冰涼爽脆,爽中帶滑,入口Q彈,泡椒烹調入口會有少辣,更加惹味。🌟桂花鮮淮山鮮淮山切成條狀,再配上桂花蜜的甜香,好清新!🌟馳名叉燒飯叉燒燒得香氣十足,外層略帶焦香,肉質肥美而不膩口,且肉味香濃,必食!🌟四季時蔬西生菜好新鮮,用蒜蓉炒特別爽甜。

🌟大閘蟹

🌟鮑魚花菇扣玉掌
鵝掌大大隻炆得好淋好入味,花菇厚身有咬口,鮑魚彈牙!

🌟滋潤燉湯
燉湯好足料,用好多藥材燉製,燉湯味道好濃郁和鮮甜!

🌟蟹粉小籠包
皮薄餡靚,一咬落去d肉汁爆哂出黎,好鮮甜好好味!

🌟脆皮乳鴿
乳鴿外皮燒得好脆,肉質鮮嫩仲好入味!

🌟泡椒魚皮

🌟桂花鮮淮山
鮮淮山切成條狀,再配上桂花蜜的甜香,好清新!

🌟馳名叉燒飯

🌟四季時蔬
西生菜好新鮮,用蒜蓉炒特別爽甜。
2022-11-11 212 瀏覽
為咗把握放寬限聚令,又可以一枱坐八人,我哋提早同母親慶祝生日🎂給母親一個驚喜。設生日酒晚宴。服務員態度非常好,茶杯碗筷也在客人面前,用沸水清理好,才放在枱上。🔥香酥百花黃金球,每舊都炸至金黃色,好吸引😍層次分明,沾些少汁,油膩感減低不少。🔥鴻運乳豬大拼盤,每舊都皮薄香脆,大廚處理嘅火候非常準確🆗🔥清蒸金花龍躉肉質嫩滑,清蒸是最簡單但卻是最考火喉控制,今次「條頭班」蒸得剛剛好!🔥羽衣甘藍🥬炒飯,飯炒得很干身,粒粒飽滿味道均勻。在這樣優美的環境下替母親慶祝生日,也是非常值得的。小菜等等咩都有得食啱曬一家大細,而且位置又方便真係幾好🉐🉐🉐
🔥鴻運乳豬大拼盤,每舊都皮薄香脆,大廚處理嘅火候非常準確🆗
🔥羽衣甘藍🥬炒飯,飯炒得很干身,粒粒飽滿味道均勻。

2022-11-10 145 瀏覽
是日同公公婆婆慶祝50結婚週年,全家人帶佢地塊食餐好嘅賀賀佢!灣仔地區就返佢地兩老,非常方便。職員好好好,耐心咁樣介紹我哋試澳洲龍蝦鮑魚宴😛百花炸釀蟹鉗,炸粉唔厚,而且好厚肉!煎炸的食物永遠是最受歡迎的,新鮮炸好,熱辣辣的,入口香脆,中間釀蟹鉗的部分相當彈牙可口,不錯。翡翠如意帶子,西芹都炒得好爽口,帶子爽口彈牙,食落並不算油膩,總算在合格且分數高一點吧。什菇炆伊麵炒得非常乾身,而且完全冇油膩嘅感覺🙊啱晒一班老友記👵🏻👴🏻蠔王鮑魚扣花膠,舊舊都浸得好林,加埋啲汁同埋鮑魚,配搭一流,非常好食!花膠都吸晒啲精華✨✨海王蟹籽蛋白炒飯完美展示左大廚嘅功架!鮮味重,又有蛋白香🍳呢間真係好啱一家大細一齊嚟食😎全家人都食得好開心🥳
公公大壽🎂作為孝順孫女嘅我揀咗一間坐得舒服,交通方便位置又就腳嘅中菜館慶祝🎉必定要有嘅✴️中華脆皮燒雞✴️,大人細路都鐘意食❤️燒雞無炸子雞咁油膩,不過都好香口,特別係塊雞皮,今日咁開心就食少少啦😆香口嘢點可以無✴️香酥百花黃金球✴️蝦肉打成嘅蝦球彈牙爽口,炸得香脆鬆化,連平時好少食炸嘢嘅公公都好喜歡食呢😍✴️花菇扣鮑魚✴️好得體,花菇同鮑魚都十分濃郁味濃,而且炆到好軟淋,果然係每枱都會叫嘅餸😎簡單嘅✴️蒜蓉炒青蔬✴️都有水準,每棵菜都青綠有菜味,蒜蓉味都好突出🧄
依幾個月因為參加咗唔同嘅宴會酒席,所以食咗好幾間酒店、酒樓嘅菜式。而我覺得最出色嘅一定係依間粵菜館嘅菜式,特別係鮑魚,食過之後返唔到轉頭🙉💗蠔皇鮑魚扣花膠 花膠扒扣得入味,食完個嘴仲會黏住黏住,feel得到嘅骨膠原,滋陰又養顏🌸💗花菇扣鮑魚 就係依隻鮑魚令我日思夜想🤤切開仲見到溏心嘅狀態,咀嚼時鮑魚嘅鮮味慢慢湧出,令人一食愛上❤️❤️💗中華脆皮燒雞 雞肉帶點鹹味,燒完嘅雞肉唔乾柴仲好有肉汁,不過雞皮先係重點,又脆又香,食多幾塊都唔驚🤣💗士多啤梨蝦球 炸得金黃色嘅蝦球,配合酸酸甜甜嘅士多啤梨汁,開胃醒神🍓
老友生日梗係要好好幫佢慶祝,知佢最鍾意熱熱鬧鬧,所以揀咗間好靠得住嘅中菜館,一班人一齊食餐好嘅!🎉原來依家嘅中菜館都好跟得上時下嘅飲食潮流,連super food羽衣甘藍都會用嚟入餞😎\羽衣甘藍炒飯/好清新健康,簡單嘅調味令人一啖接一啖嘅食,好有驚喜喎🤩🤩⭐️健康之選仲有\翡翠炒鮮斑球/翠綠色嘅西蘭花爽脆清甜,斑球切得大件,快炒後香氣撲鼻😚知道朋友無魚不歡,叫條\清蒸海虎杉班/俾佢食佢就最開心😆虎杉班係新鮮魚,由餐廳每日喺魚市場採購,新鮮度絕對不容置疑🌊🌊好意頭嘅菜式\翡翠如意帶子/😊粒粒帶子都飽滿有光澤,熟度剛剛好😋見到朋友對依餐生日飯感到滿意,我哋都好開心😎
2022-11-02 312 瀏覽
看到大量好評,27/10 第一次光顧點了四樣菜式(鮑魚炆花膠、乳鴿、金沙蝦球、京蔥醬爆牛肉)全是有水準之作。當晚座無虛席我們被安排了坐樓上閣樓,由於樓底不高所以十分嘈吵,幸好有美食抵銷而且價格合理,所以決定會再光顧。1/11 再次到訪晚飯, 怎料完全像是大㕑没上班,點了幾個餸完全冇一個合格!其中金沙蝦球和上次相比天淵之別,顏色和口感都像翻炸了兩次🙃昨天坐了兩小時樓下大廳只有兩檯客,難道大家都知道應該在一個星期那幾天才有大廚親自下廚?有新客人不難,留得住客人才考功夫!
有新客人不難,留得住客人才考功夫!
金沙蝦球
2022-11-01
2022-10-28 303 瀏覽
一大班人食飯,除咗可以去打邊爐/大排檔,其實更加可以考慮去酒樓食中菜☑️灣仔嘅🔺中華小館🔻環境優雅,提供多人套餐可以作唔同用途嘅聚餐,非常抵食😉— 燒汁木魚花茄子🍆 —💬木魚花好多,又甜又鹹嘅燒汁夾埋燒茄子食,好有日式料理嘅風味,小食嚟講好有誠意😌— 什菌炆伊麵🍜 —💬大份量嘅炆伊麵,冬菇厚肉多汁,撈啲辣椒醬食更惹味呢!— 花菇扣鮑魚🍲 —💬味道同口感都一絕嘅花菇扣鮑魚🤩芡汁充滿鮑魚嘅鮮味,我認為底下嘅生菜底先係精粹,吸收哂鮑汁嘅精華😋— 清蒸金花龍躉🐟 —💬 貴為海魚之霸,龍躉肉實淨得嚟非常滑溜,魚肉自帶一絲絲甜味,食中菜一定要食蒸魚先滿足🥰
— 燒汁木魚花茄子🍆 —
— 什菌炆伊麵🍜 —
💬大份量嘅炆伊麵,冬菇厚肉多汁,撈啲辣椒醬食更惹味呢!
— 花菇扣鮑魚🍲 —
— 清蒸金花龍躉🐟 —
2022-10-24 320 瀏覽
呢排報左個韓文來讀,🇰🇷上完韓文堂之後,一直想品嚐正宗既粵菜,所以今天特意相約友人到了呢間位於駱克道既粵菜!👩🏻👩🏻🐷鴻運乳豬大拼盤豬🐷主角擺盤夠曬氣勢,超級大盤,乳豬油香滿溢,肉味濃厚,乳豬既皮好脆。🐔中華脆皮燒雞🐔燒得火候岩岩好,其肉質鬆軟,配合特定既醬汁更加入味。 🦪花菇扣鮑魚🦪花菇索曬鮑魚汁既精華,好入味,鮑魚大大只,好抵食。🍤仲有好多海鮮同埋廣式菜材選擇,中意既朋友真系要試下。總體來說,呢間真係性價比非常之高,值得推介!🥰

🐷鴻運乳豬大拼盤豬🐷

🐔中華脆皮燒雞🐔

燒得火候岩岩好,其肉質鬆軟,配合特定既醬汁更加入味。

🦪花菇扣鮑魚🦪

花菇索曬鮑魚汁既精華,好入味,鮑魚大大只,好抵食。

2022-10-21 369 瀏覽
好耐都無去過酒樓食晚飯,不過既然係公司請食飯,咁就一定要嚟食盡佢🤩🤩百花炸釀蟹鉗🦀新鮮熱辣炸起,金黃色嘅賣相令人好想大口咬一啖👄蟹肉好彈牙,每人一隻唔夠喉呀😣蠔皇鮑魚扣花膠✨好足料!花膠大大塊,仲有鮑魚添😍芡汁啱啱好掛喺花膠同鮑魚上,唔會搶咗主角嘅鮮味🤭中華脆皮燒雞🍗係我童年嘅最愛❤️特別係塊燒雞皮,啲雞油充斥哂成個口腔,超邪惡🙈海皇蟹籽蛋白炒飯🍚炒飯炒得乾身,粒粒分明有咬口,好有鑊氣🔥今餐真係有口福,食得到咁上乘嘅酒樓晚宴,下次要帶家人朋友嚟食,等佢哋都可以食到如此美味嘅佳餚🥰

海皇蟹籽蛋白炒飯🍚炒飯炒得乾身,粒粒分明有咬口,好有鑊氣🔥

2022-10-19 336 瀏覽
之前黎過試中華小館既鮑魚遼參乳鴿餐,今次一於試下佢地小菜,期待左成個星期,終於有得食😉!《椒鹽白飯魚》椒鹽味好香口,白飯魚鹹香,整個配搭好滋味😚~《燒汁木魚花茄子》茄子好軟腍,配試燒汁既香濃味道,加上乾身既木魚花,係口入面溶化,口感極佳😄,好食到飛起!《雙椒糖心皮蛋》呢個真係最愛最愛,糖心皮蛋入口融化,口感好似牛油係口度融化咁正,加上雙椒帶黎既香味,好惹味!《醬燒欖角骨》肉質鮮嫩多汁,鍾意食金沙骨既人必定喜歡😌,醬燒到好香,非常美味,未食都已經流哂口水!今次試既小菜全部都好惹味,店員又會特別推薦菜式及分享煮法,真係好友善🥰!
《椒鹽白飯魚》
椒鹽味好香口,白飯魚鹹香,整個配搭好滋味😚~
《燒汁木魚花茄子》
《雙椒糖心皮蛋》
《醬燒欖角骨》

2022-10-03 892 瀏覽
見到網上推介好多人讚不絕口既餐廳-中華小館,睇相食物賣相好吸引😍,環境又好舒適,book位同朋友聚會一試。人人都讚既乳鴿,真係好出色,無野可以挑剔,皮脆肉嫩,又香口多汁,真係頂呱呱😋!❤️味道濃郁鮑魚滑雞煲,有蔥同椒絲好香,雞肉幼嫩多汁,鮑魚厚肉彈牙,雞肉同鮑魚都好入味,好好食!❤️惹味野菌炆伊麵,野菌味道濃厚,伊麵爽口入味,食到好滋味❤️鹹香金沙蝦,咸蛋味十足,鮮蝦大隻彈牙🤓,仲炸到好脆口添!每完每個人都讚,真無每牒菜式都無可挑剔💯,店員又友善,非常推薦大家去試吓!
❤️惹味野菌炆伊麵,野菌味道濃厚,伊麵爽口入味,食到好滋味